Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Doktor P(r)awica

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: Doktor P(r)awica »

Oj No nie wiem. Za ładnie to napisałeś trochę w mojej opinii. Pogrzeb to pogrzeb to jedno, dwa. Skini to skini. Piasta też nikt nie traktuje też jakoś super poważnie. Ale kosa czy też niechęć jest i opowiedziałbym nawet, że całkiem mocna jak na to jaka odległość między miastami itp. Przytoczyć tu można historie utraty flagi przez Opave pare ładnych lat temu oraz nieładną historie jak naszych kilku kolegów jechało do Lublina i trafili na kilkadziesiąt osób z Piasta w pociągu, którzy to nieładnie bardzo ich potraktowali.
Także przynajmniej w moim odczuciu i ludzi, których znam jest kosa, ale dodatkowo brak szacunku.
iparts.pl
hdg

Post autor: hdg »

Czy były gangus, niejaki Budyń z Warszawy miał coś wspólnego z chuliganką (L)? W swojej książce wspominał cos o Official Hooligans i Legijnych spiewach na osiedlu
hajlajf

Post autor: hajlajf »

Pytanie do kogoś z ŁKSu Łomża. Byłem u Was w sobotę na meczu, na którym wywiesiliście flagę z napisem "Tomdynczycy" (?). Mam zdjęcie ale nie wiem jak wkleić. Można wiedzieć o co chodzi, bo z początku mój mętny wzrok odczytał "Londyńczycy" I byłem pewny, że to flaga chłopaków z emigracji, dopiero na drugi dzień po obejrzeniu zdjęć zauważyłem, że źle to odczytałem.
plemplem81

Post autor: plemplem81 »

hajlajf pisze: 29.09.2020, 16:36Pytanie do kogoś z ŁKSu Łomża. Byłem u Was w sobotę na meczu, na którym wywiesiliście flagę z napisem "Tomdynczycy" (?). Mam zdjęcie ale nie wiem jak wkleić. Można wiedzieć o co chodzi, bo z początku mój mętny wzrok odczytał "Londyńczycy" I byłem pewny, że to flaga chłopaków z emigracji, dopiero na drugi dzień po obejrzeniu zdjęć zauważyłem, że źle to odczytałem.
Z ŁKS Łomża nie jestem, jednak przypuszczam, że chodzi o poniższą flagę:

Obrazek

Tam na początku jednak umiejscowiłbym literę "L" ;) Sama stylistyka flagi nawiązuje do wiadomej marki z tą literą na początku właśnie.
hajlajf

Post autor: hajlajf »

plemplem81 pisze: 29.09.2020, 17:53
hajlajf pisze: 29.09.2020, 16:36Pytanie do kogoś z ŁKSu Łomża. Byłem u Was w sobotę na meczu, na którym wywiesiliście flagę z napisem "Tomdynczycy" (?). Mam zdjęcie ale nie wiem jak wkleić. Można wiedzieć o co chodzi, bo z początku mój mętny wzrok odczytał "Londyńczycy" I byłem pewny, że to flaga chłopaków z emigracji, dopiero na drugi dzień po obejrzeniu zdjęć zauważyłem, że źle to odczytałem.

Obrazek

Tam na początku jednak umiejscowiłbym literę "L" ;) Sama stylistyka flagi nawiązuje do wiadomej marki z tą literą na początku właśnie.
Właśnie ta flaga, stylistykę też rozkminiłem no ale hasło jakoś mi nie zrozumiałe, może ktoś z zainteresowanych rozjaśni :)
abstrakcja

Post autor: abstrakcja »

grubymarek pisze: 11.09.2020, 13:32 Abstrakcja zadal ciekawe pytanie ja nam podobne. Jak bylo na linii Slask Jaga kiedy ta druga miala jeszcze zgode z Wisla??
Chyba byl neutral, bardziej ciśnienie Jagi na Lechię i ba odwrót.
Peoes
Kontakt:

Post autor: Peoes »

hajlajf pisze: 29.09.2020, 23:31
plemplem81 pisze: 29.09.2020, 17:53

Obrazek

Właśnie ta flaga, stylistykę też rozkminiłem no ale hasło jakoś mi nie zrozumiałe, może ktoś z zainteresowanych rozjaśni :)
LMD pisze: 28.02.2007, 15:41 Geneza nazwy LOMdyńczycy:
1)
Na terenie Łomży i Ziemi Łomżyńskiej istniały, długo po zakończeniu II Wojny Światowej, organizacje zbrojne Polski Podziemnej, które swoimi działaniami politycznymi a przede wszystkim militarnymi wyrażały swój zdecydowany sprzeciw wobec nowej rzeczywistości, w której znajdowała się Polska. A Polska w tych latach znajdowała się pod nową okupacją, tym razem nie hitlerowska a radziecką. Żołnierze polscy, byli AKowcy, WiNowcy i należący do innych organizacji wojskowych za jedyny prawomocny rząd polski uznawali tzw. "rząd londyński" - rząd państwa polskiego na emigracji, z siedzibą w Anglii. Oddziały walczące w tych rejonach kraju jako jedne z ostatnich w kraju złożyły broń bądź rozproszyły się - z tego faktu My Łomżyniacy jesteśmy dumny i tym się chlubimy. Stąd też powstało określenie - Londyńczycy bądź Londyjczycy, którym to Polacy zamieszkujący tereny na wschód od Łomży określali Łomżyniaków i mieszkańców Ziemi Łomżyńskiej.

2)
Lomdyńczycy, Lomdyjczycy - określenie często stosowane w Białymstoku - nazywani byli tak mieszkańcy Łomży ze względu na brawurową - czytaj nieprzepisową jazdę samochodem (np. jazda pod prąd - lewym pasem - tak jak w Wielkiej Brytanii) czy to w obecnej stolicy województwa czy to w Łomży.

3)
LOMdyńczycy - od LOM - starych czarno-białych tablic rejestracyjnych spotykanych w naszym mieście.

4)
LOMdyńczycy - bo Łomża, podobnie jak Londyn jest miastem królewskim, z bogatą historią i tradycjami (oczywiście zachowując odpowiednie proporcje). Można by rzec, że Łomża jest niejako Londynem naszego województwa (miano Manchesteru Północy zarezerowane jest dla Białegostoku Wink)
Monster96

Post autor: Monster96 »

Jurand ze Spychowa pisze: 06.08.2020, 20:12 Może i głupie myślenie ale... Czy Zagłębie Sosnowiec ma zamiar "doszywać" odwrócone herby klubów ze skrojonymi flagami w fladze "Łowcy Flag" (vide. Zawisza) ? itd.
Na zdjęciach z sobotniego meczu z Sandecją widać wyraźnie, że ta flaga jest drukowana, więc myśle, że po prostu sobie dodrukowywują kolejne herby :)
AK!

Post autor: AK! »

Gdzie można dostać taką czapkę? W tamtym roku widziałem w niej sporo ludzi na Marszu Niepodległości.

Obrazek
Monster96

Post autor: Monster96 »

kapitan_swir_planeta pisze: 07.10.2020, 23:04 Hansa jest prawicowa
Też mi się tak wydawało, ale nie byłem pewny w 100%. Wiem, że kilku ultrasów Hansy lata w 1up, a jak wiadomo poglądy tej grupy są mocno kontrowersyjne.
Z resztą tam nie raz przy jednym klubie jest taki pierdolnik z grupami i ich poglądami, że ciężko się połapać.
hdg

2DZ pisze: 08.10.2020, 21:15
hdg pisze: 26.09.2020, 18:32 Czy były gangus, niejaki Budyń z Warszawy miał coś wspólnego z chuliganką (L)? W swojej książce wspominał cos o Official Hooligans i Legijnych spiewach na osiedlu
Piotrek miał na pewno kolegów jeżdźących na Legię, ale on, jego ŚP brat, Artur i reszta warszawskich OH, bardziej intetesowali się wtedy krojeniem ramonesek, flyersów etc., niż meczami, choć pamiętam jedną spektakularną akcję, jak przy dw. Centralnym w kilku front-kickami wpadli w parę setek widzewiaków, czym zasiali wśród przyjezdnych prawdziwą panikę.
Czyli wyżej opisane OH nie było stricte ekipą "meczową" ? Trochę to zastanawiające gdyż nazwa ta przecież kojarzy się przynajmniej mi jednoznacznie
Zupełnie Zielony.

Post autor: Zupełnie Zielony. »

Leszno to Unia, ale istnieje też fc Lecha. Mógłbym prosić wiecej informacji na ten temat? Max obecne liczby na Lechu oraz jaki stosunek ma do nich Unia?
Drugie pytanie- czy istnieje jakaś granica wpływów Lecha / Śląska biorąc pod uwagę linię kolejową z w/w miast? Dajmy na to Rawicz, bliżej im do Śląska czy Lecha?
Pamiętam że w latach 90tych granica między wpływami Lecha i Pogoni była mniej więcej w Krzyżu a jak jest teraz?
maszerujlubgin

Post autor: maszerujlubgin »

Zmigrod to Slask , Rawicz to Lech . Tak wyglada linia podzialu w tamtych rejonach
WileKKS

Post autor: WileKKS »

Występuje jeszcze podział Kępno - Syców, jeśli chodzi o granicę Lech - Śląsk, gdzie odpowiednio Kępno to Lech, Syców Śląsk. Stosunek Unii do FC Leszno i vice wersa jest, naturalnie, wrogi.
"Pamiętam że w latach 90tych granica między wpływami Lecha i Pogoni była mniej więcej w Krzyżu a jak jest teraz?" - bez zmian, w stronę Szczecinka Okonek ostatnie miasto pro-Lech.
hdg

WileKKS pisze: 15.10.2020, 14:35 Stosunek Unii do FC Leszno i vice wersa jest, naturalnie, wrogi.
Czy było tak"od zawsze" ? kilkanaście lat wstecz byłem na gościnnych żużlowych występach w ZG.Wracając na dworcu spotkałem gościa który był na tym samym meczu co ja ,tyle że jako kibic gości czyli Unii Leszno.w luznej rozmowie przyznał że jest kibicem Lecha,ale kibicuje także Unii i czasem bywa na jej meczach.Osoba ta nie była z opcji H ale też nie żaden pikol gdyż obyty w temtach kibicowskich
WileKKS

Tak, Unia od zawsze nienawidziła Lecha, a szczególnie FC z Kościana i Rawicza (z wzajemnością). Nie wspominając już o umizgach Unii do Legii i Śląska.
stary zgred

Post autor: stary zgred »

Wilek moim zdaniem koszmarem Unii był jednak Gostyń. Nie wiem jak jest teraz ale parę lat wstecz ,gdy do HEAVEN taki klub przyjeżdżała wiara z Gostynia , plus Rawicz i Kościan to czuli się jak u siebie.I odnośnie miasta na płn. to chyba jednak Jastrowie jest takim bastionem Lecha. Okonek to bardziej pustynia kibicowska.
Cqurwol

Post autor: Cqurwol »

Szukam zdjęć kibiców Stali Brzeg z lat 90. Mieli jakieś zgody? Koszykarska ekipa, Pretorianie, na pewno z Włókniatzem Pabianice. Kosa chyba z Polkowicami i Jelenią Górą.
Pierre89
Kontakt:

Post autor: Pierre89 »

Czy w tym roku odbędzie się Marsz Niepodlełgości.. Bo żadnego tematu nie widzę, czyżbyśmy się wystraszyli koronaświrusa?.
ban82

Post autor: ban82 »

Ale z drugiej strony bez dozo-la to forum by zdechło. Gdy go brakło to tu 5 wpisów na dzień sie pojawiało, gdzie on sam teraz płodzi 30 :)
Potezny Warmianin

Post autor: Potezny Warmianin »

Tu masz mniej wiecej wyjasnione dlaczego kaczynski wypuscil swoje teczowe bekarty na ulice
https://zyciestolicy.com.pl/dlatego-try ... awirusowi/
stara jak swiat taktyka narobic dymu zeby przykryc wazne tematy
Bebok

Post autor: Bebok »

Cóż za imponujący monolog 😁
kapitan_swir_planeta

Post autor: kapitan_swir_planeta »

Widzew i Jagiellonia poszli w lewo?
Po jednym z ich kibiców widocznych wczoraj na manifestacjach pod kościołami
Łagodny

Post autor: Łagodny »

Witam. Czy ktoś wie jak wygląda prawnie sytuacja, że ktoś wniósł lub rozłożył pirotechnikę na stadionie ale ostatecznie nie odpalał ?
ABC1935

Post autor: ABC1935 »

Łagodny pisze: 29.10.2020, 11:01 Witam. Czy ktoś wie jak wygląda prawnie sytuacja, że ktoś wniósł lub rozłożył pirotechnikę na stadionie ale ostatecznie nie odpalał ?
Na mecz o charakterze imprezy masowej - przestępstwo, na zwykły raczej nie podpada pod żadne wykroczenie.
plemplem81

Łagodny pisze: 29.10.2020, 11:01 Witam. Czy ktoś wie jak wygląda prawnie sytuacja, że ktoś wniósł lub rozłożył pirotechnikę na stadionie ale ostatecznie nie odpalał ?
To za mecz ze Szczakowianką (czarne świece) czy piro na Pucharze Polski z nami? Prawnie mogą wam zrobić tyle co nic, nie macie imprez masowych. Jedynie mogli wam wlepić mandaty, ale to mam nadzieję, że ich po prostu nie przyjęliście (jakie kwoty wchodzą w rachubę?). Nigdy się nie przyznawaj...
Łagodny

Post autor: Łagodny »

ABC1935 pisze: 29.10.2020, 15:20
Na mecz o charakterze imprezy masowej - przestępstwo, na zwykły raczej nie podpada pod żadne wykroczenie.
U nas imprezy niemasowe dlatego psy zasłaniają się tym
https://www.arslege.pl/sprowadzanie-nie ... k11/a3493/
ABC1935

Post autor: ABC1935 »

Heh nawet nie wpadłem na to. No cóż to zarzut z kodeksu wykroczeń grozi Wam mandat jeśli się przyznacie a jeśli nie sprawa pójdzie do Sądu, który pewnie wyda wyrok zaocznie i będzie albo nagana albo grzywna + koszty sądowe. Jak wyżej napisano nie przyznawać się niech niezawisły i sprawiedliwy Sąd demokratycznego kraju decyduje :) a ostatnio chyba są zmęczeni błahymi sprawami bo np. za odpalanie pirotechniki bodajże rok temu dostałem naganę :).
ze stadionu

Post autor: ze stadionu »

2DZ pisze: 29.10.2020, 16:30 To ja z innej beczki (może podobna "zagadka" gdzieś już została rozwiązana ;): Kto lub jacy kibice [(z) którego klubu/miasta] i orientacyjnie kiedy, zaczął/ęli jako pierwszy/pierwsi używać określenia 'kibol(e)'?

PS. Aż mi się ciśnie ... pod paLec: "I dlaczego były to 'eRTeeSiaki'?", ale moje pierwotne pytanie padło całkiem serio i naprawdę od dawna mnie trapi powyższe zagadnienie. :)
Nie zaczęło się przypadkiem od flagi Lecha Kibolski Klub Sportowy?
plemplem81

ze stadionu pisze: 03.11.2020, 11:18Nie zaczęło się przypadkiem od flagi Lecha Kibolski Klub Sportowy?
Nie no, proszę powiedz, że żartujesz...
WileKKS

Kibol w gwarze poznańskiej znaczy kibic, a że tego określenia używa się ładnych parędziesiąt lat, to wniosek nasuwa się sam.
WileKKS

"Słownik gwary miejskiej Poznania pod redakcją Moniki Gruchmanowej i Bogdana Walczaka notuje słowo "kibol" jako wyraz neutralny, a co za tym idzie - bez wydźwięku negatywnego. Idąc dalej tym tropem poznajemy znaczenie ów słowa, a oznacza ono mniej więcej, tyle co słowo fanatyk. Opierając się na badaniach jakie powstały na jednym z seminariów licencjackich prof. Anny Piotrowicz z poznańskiego Uniwersytetu Adama Mickiewicza, słowo "kibol", choć istniejące prawie tak długo jak sam klub, w świadomości poznaniaków znaczenia nie zmieniło."
ze stadionu

Post autor: ze stadionu »

plemplem81 pisze: 03.11.2020, 11:38
ze stadionu pisze: 03.11.2020, 11:18Nie zaczęło się przypadkiem od flagi Lecha Kibolski Klub Sportowy?
Nie no, proszę powiedz, że żartujesz...
Źle się wyraziłem, chodziło mi o oficjalne użycie słowa,,kibol "przez środowisko (flaga,szalik, vlepa itd)wiadomo że w użyciu było wcześniej
factoryproject

Post autor: factoryproject »

Na odświeżenie tematu, dwa pytania.
1.Czy na nowym stadionie Cracovii ktoś inny oprócz Pogoni konkretnie ultrasował ?
2. Kibice jakich klubów nie utożsamiają sie z barwami klubowymi lub używają swoich.
Na myśl przychodzi mi tylko Zagłębie Sosnowiec, gdzie swego używano barw biało-czarnych?
plemplem81

1. Ultrasowała każda ekipa, która się tam pojawiła. Samo pojawienie się tam to już ultras. Natomiast, jeśli o oprawy Ci chodzi - z marszu przychodzą mi na myśl: Polonia Bytom - rozciągnęli tam sektorówkę oraz Legia Warszawa - oprawa z przezroczystymi foliami. Jeśli pod oprawę podciągnąć jednakowe szale dla każdego wyjazdowicza, to trzeba zaliczyć ponownie Polonię Bytom (inny mecz) - wszyscy z jednakowymi szalami "Bytomska Patologia" oraz Górnika Zabrze - wszyscy z jednakowymi szalami "Torcida".
2. Góral Żywiec - oficjalne barwy to czerwono-czarno-niebieskie, ale wszystko idzie ku lepszemu, by wcześniej czy później w końcu oficjalnie przeszły barwy używane kibiców.
klasa sama w sobie

Post autor: klasa sama w sobie »

factoryproject pisze: 15.12.2020, 15:38 Na odświeżenie tematu, dwa pytania.
1.Czy na nowym stadionie Cracovii ktoś inny oprócz Pogoni konkretnie ultrasował ?
2. Kibice jakich klubów nie utożsamiają sie z barwami klubowymi lub używają swoich.
Na myśl przychodzi mi tylko Zagłębie Sosnowiec, gdzie swego używano barw biało-czarnych?
Wydaje mi się, że ZS to zły przykład. Przecież mają flagi, szale etc. w barwach klubowych. Zgadza się, że jest kilka flag w biało-czarnych kolorach ale to raczej przez wzgląd na historię i tradycję. Gdy w połowie lat 90tych rozwiązano klub to wtedy fani z Sosnowca przyjęli sobie taką kolorystykę. Klubu nie było, a fani byli. Teraz chyba normalnie uznawane są czerwono-zielono-białe barwy. Jeśli źle mówię to niech ktoś z ZS poprawi
Marceli

Post autor: Marceli »

Kibol od wielu, wielu lat oznacza zagorzałego fana piłki nożnej - tutaj Kolejorza. Kibolami byli nasi dziadkowie, ojcowie i my również jesteśmy. Jeśli zaś chodzi o flagę - powstała ona podczas nagonki pracowników z Czerskiej przeciwko ruchowi kibicowskiemu na stadionie Lecha.
Marceli

Post autor: Marceli »

Mój ojciec ma bilet na pociąg specjalny z 1966 roku na mecz w II lidze - Górnik Wałbrzych - Lech Poznań. I wtedy już takiego określenia się używało - mówiąc generalnie o kibicach z Poznania.
whitey

Post autor: whitey »

Marceli pisze: 09.01.2021, 00:18 Pytasz, to rzetelnie odpowiadam. Chcesz się bawić w pyskówki - udaj się tam gdzie raki zimują.
Nie dogadacie się bo macie inne kryteria. Lech koniec 70/80 nie miał typowej ekipy wyjazdowej. Raczej type wysypy zakładowe. Nie przypominam sobie aby w tamtych latach kiedykolwiek wbijaliśmy się na centralny aby trzepać osobowe a Poznania. Nawet w Częstochowie to od rana podchody były z ŁKSem, Polonią B czy Arką, Lecha nie było as te 2 specjalne sir wysypały. Ale dodam że nawet w tamtych latach Poznań to było twarde miasto, w szalikach tam się po ulicach nie chodziło. Gdzieś 82/83 pod koniec wakacji (było chyba 2:0 w plecy) nas kills osób skitranych po stadionie, był 1szym razem kiedy widziałem Lecha na dworcu w nocy. Gdzieś około tego czasu dopiero byliście
zorganizowani a wcześniej to raczej ŁKS was ogarniał. Bez napinania to mòwię, bo Lech to zawsze była marka. Jako małolat byłem na meczu jak weszliście do ligi, cos tak 73/4... nikt nigdy w takie liczbie się na Łazienkowskiej nie pojawił
whitey

Post autor: whitey »

[/quote]
To ile prawdy jest w doniesieniach o pięciu ofiarach śmiertelnych (3LP, 1PB i 1 z Odry Opole), bo w Cz-wie w 1980 r. mnie nie było? :(
[/quote]

Wersję którą ja słyszałem od osoby z Częstochowy to tego dnia były dwa wypadki śmirtelne. Wypadki. Strarszy gość z Wielkopolski z zawałem serca na parkingu przy autobusach, gdzie akurat mało się działo i młody chłopak z Mazowsza w wypadku motocyklowym.
ODPOWIEDZ