Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, LechiaCHWM, Zorientowany

wawer80

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: wawer80 »

Dzięki za kulturalną odpowiedź. Pytam po prostu z ciekawości, będąc w różnych częściach Krakowa.
iparts.pl
Mertens

Post autor: Mertens »

enterorokej pisze: 09.05.2019, 09:10 Czy kibice w mlynie Ajaxu Amsterdam kiedykolwiek pozdrowili Cracovie? I to samo pytanie czy Atletico, denhag, trnava pozdrawia na swoich meczach odpowiednio ruch,Legię,koronę?
Byłem wczoraj na meczu Feyenoord vs ADO DEN Haag i zajmowałem sektor, który dzielił mnie od kibiców ADO tylko pleksą, raz pozdrowili Legię. Ogólnie jak na mecz gdzie jest ponad 50tys ludzi to piknik w c***. ADO się zaprezentowało całkiem spoko, wyrywkowo nawet ładnie "pierdolnęli"
Pośpieszny.

Post autor: Pośpieszny. »

Klub "Prozak" znajduje się na terenach Cracovii czy Wisły?
Proterian

Post autor: Proterian »

Wiec twierdzisz ze reputacja Wisły w Polsce ma się dobrze ?
No cóż .
BekaZKiboli

Post autor: BekaZKiboli »

Wislaczki Waszego dawnego słupa Kubusia M. zatrzymali w Warszawie. No to czekamy aż wyjda nowe kwity kto dokładał do Wisły a kto zabierał ( według sir. dokładało WSH a okradali klub pikniki hahaha ) Pozdro Hoolsy !
ts06

Post autor: ts06 »

don alfonso pisze: 14.05.2019, 12:20 Popatrzcie jak to potrafi się wszystko w mgnieniu oka zmienić. Jeszcze niedawno misiek guru na Wiśle prawie bóg a dziś c***, którego wszyscy opluwają. Życie jednak bywa bardzo przewrotne. Mnie nauczyło życie, żeby nie ufać nikomu poza Matką. Jeżeli interesy to tylko samemu bez żadnych wspólników itd. Honor, zasady, przyjaźń, jp100%, chuje muje dzikie węże a jak przyjdzie co do czego to potem różnie z tym bywa.
Jeszcze z 5? lat temu, młodzi z O2 zrobili grafa z jego podobizną, co nie zdarza się chyba zbyt często.A potem...młodszy braciszek, z mocnego osiedla zrobił osiedle widmo, zresztą i ościenne osiedla przez niego zgasły a stary pogrążył resztę Szarksów.
Z drugiej strony, mam wrażenie że 9/10 w takiej sytuacji zrobiło by to samo.Pewnie gdyby chodziło o sam Kraków, siedział by cicho a tak koledzy z Chorzowa załatwili go na cacy.
Ciekaw jestem co ugra i co jeszcze powie, bo te kilkanaście nazwisk to może być za mało na spore zejście z tych 15 lat, co by mu pewnie przybili.
rympałek

Post autor: rympałek »

Fajne masz wrażenia,ale dodaj ze ta statystyka dotyczy Wisly,Bo na taka skale rozprucia sie nikt w Polsce się do was nawet nie zblizyl.
ahaaa

Post autor: ahaaa »

ts06 pisze: 15.05.2019, 12:36
don alfonso pisze: 14.05.2019, 12:20 Popatrzcie jak to potrafi się wszystko w mgnieniu oka zmienić. Jeszcze niedawno misiek guru na Wiśle prawie bóg a dziś c***, którego wszyscy opluwają. Życie jednak bywa bardzo przewrotne. Mnie nauczyło życie, żeby nie ufać nikomu poza Matką. Jeżeli interesy to tylko samemu bez żadnych wspólników itd. Honor, zasady, przyjaźń, jp100%, chuje muje dzikie węże a jak przyjdzie co do czego to potem różnie z tym bywa.
Jeszcze z 5? lat temu, młodzi z O2 zrobili grafa z jego podobizną, co nie zdarza się chyba zbyt często.A potem...młodszy braciszek, z mocnego osiedla zrobił osiedle widmo, zresztą i ościenne osiedla przez niego zgasły a stary pogrążył resztę Szarksów.
Z drugiej strony, mam wrażenie że 9/10 w takiej sytuacji zrobiło by to samo.Pewnie gdyby chodziło o sam Kraków, siedział by cicho a tak koledzy z Chorzowa załatwili go na cacy.
Ciekaw jestem co ugra i co jeszcze powie, bo te kilkanaście nazwisk to może być za mało na spore zejście z tych 15 lat, co by mu pewnie przybili.
Jest gdzieś zdjęcie tego graffiti?
wawer80

Post autor: wawer80 »

Kiedyś też w dawnych czasach lata 90 i wcześniej czytałem w zinach o różnych układach osiedlowych Hutnik-Wisła czy tam Hutnik-Cracovia. Czy rzeczywiście tak było?
nrth

Post autor: nrth »

A sparing Wisla-Hutnik w 199....pewnie 6 gdzie przyszliscie z Cracovia?
A mecze HKS-Jagiellonia czy inne/inny gdzie Pasy pojawialy sie nie niepokojone?

Niech ktos poda takie przyklady z udzialem Wisly.
1950n-h

Post autor: 1950n-h »

nrth pisze: 17.05.2019, 19:31 A sparing Wisla-Hutnik w 199....pewnie 6 gdzie przyszliscie z Cracovia?

nie wiem co próbujesz udowodnić, że niby z Wisłą nigdy nie było żadnych "układów"??
A co powiesz na wspólne wjazdy na żydowskie osiedla?? (wspólne tz. Hutnik + np. Kazimierzowskie)

Tylko czy tak jak wcześniej pisałem czy to można podpiąć pod układy klubowe czy może tylko osiedlowe znajomości/układy/wspólni znajomi.
nrth

Podalem przyklady daleko wykraczajace poza osiedlowe znajomosci i wysunalem teze ze takowe przydarzaly sie tylko w jednej koniugacji.
patol102

Post autor: patol102 »

Czyli, że chłopaki spotykali się, żeby poodmieniac czasowniki... Groobo🕵️

Rozumiem, że telefon i miało być konfiguracji.
eNGie

Post autor: eNGie »

nrth pisze: 17.05.2019, 19:31 A sparing Wisla-Hutnik w 199....pewnie 6 gdzie przyszliscie z Cracovia?

Chyba tylko msza żałobna za Jana Pawła II, która była ewenementem w tamtym okresie.
kiszony

Post autor: kiszony »

a na tamtym Oświecenia były jakieś osoby z Wisła wtedy jeszcze ,,od nas" czy nie?
inspired

Post autor: inspired »

nrth pisze: 17.05.2019, 19:31

ale gdzie tu jakaś współpraca czy układ? z tego co pamiętam (albo mi się p******* mecze - a to możliwe z perspektywy lat) to cały młyn był obstawiany przez kaski i jakakolwiek reakcja była niemożliwa. Inna sprawa, że taka sytuacja od co najmniej dekady+ jest nie do pomyślenia (chodzi mi o to, że jakaś ekipa sobie chodzi bezkarnie po stadionie - wówczas - mam na myśli mecz np. Jagą 99% kumatych stała u nas w młynie. Takie czasy).

pamiętam sytuację z Hutnik-Widzew (chyba 97rok, wiem że był remis po zero - można sprawdzić), że grupka Wisły siedziała sobie w barwach(!) na sektorze piknikowym od strony klubu. no i co z tego?

na upartego wszystkie te sytuacje świadczą o ówczesnej bezradności a nie współpracy, z tym, że mecz z Jagą zapamiętałem inaczej. ale co do meritum to nie zgadzam się w tym przypadku z nrthem. sparingu z Wisłą w 96 nie pamiętam, ale możliwe że było tak jak pisałeś. może Hutnicze to opisze - jak mu się będzie chciało. zdrów!
aczytoważne?

Post autor: aczytoważne? »

nrth...
Możne jeśli chodzi o mecze to nie było takich przykładów, ale jeśli chodzi o wjazdy, wyjazdy na dyskoteki i tam szukanie przeciwnika to była tego masa. Taki był klimat huty, część z Hutnika była pro Cracovia część pro Wisła po pewnych akcjach to się zmieniło i pro Wisła raczej nie ma osób. Ale o ile mnie pamięć nie zawodzi to chyba po jakimś meczu młodzi z Cracovii spotkali się z młodym Hutnikiem i o dziwo obyło się honorowo i bez sprzętu.
strona-praska

Post autor: strona-praska »

Zgoda z Lazio jest aktualna?
nrth

inspired pisze: 18.05.2019, 17:45
nrth pisze: 17.05.2019, 19:31

ale gdzie tu jakaś współpraca czy układ? z tego co pamiętam (albo mi się p******* mecze - a to możliwe z perspektywy lat) to cały młyn był obstawiany przez kaski i jakakolwiek reakcja była niemożliwa. Inna sprawa, że taka sytuacja od co najmniej dekady+ jest nie do pomyślenia (chodzi mi o to, że jakaś ekipa sobie chodzi bezkarnie po stadionie - wówczas - mam na myśli mecz np. Jagą 99% kumatych stała u nas w młynie. Takie czasy).

pamiętam sytuację z Hutnik-Widzew (chyba 97rok, wiem że był remis po zero - można sprawdzić), że grupka Wisły siedziała sobie w barwach(!) na sektorze piknikowym od strony klubu. no i co z tego?

na upartego wszystkie te sytuacje świadczą o ówczesnej bezradności a nie współpracy, z tym, że mecz z Jagą zapamiętałem inaczej. ale co do meritum to nie zgadzam się w tym przypadku z nrthem. sparingu z Wisłą w 96 nie pamiętam, ale możliwe że było tak jak pisałeś. może Hutnicze to opisze - jak mu się będzie chciało. zdrów!
Bilismy się wtedy z Wami miedzy kasami a Cracovia była na stadionie przy kratach
mds

Post autor: mds »

Hutnik nie był zgodą Wisły.
profan

Post autor: profan »

mds pisze: 19.05.2019, 11:44 Hutnik nie był zgodą Wisły.
Był...
mds

Nigdy nie był tratowany jako zgoda.Na Hutnika chodzila Wisła glownie z Nowej Huty jak grali z jakimś ciekawym rywalem.
profan

Hahahaha
mds

Jesli tyle w temacie masz do powiedzenia,to adios
1950n-h

Post autor: 1950n-h »

nowa19ts06huta pisze: 19.05.2019, 09:43 Hutnikowi zawsze było bardziej po drodze z Cracovia niz z nami, a powod jest jeden, w Hucie kiedys nie bylo pasiastych, co rownalo sie z rywalizacja tylko miedzy nami a Hutnikiem. Ciezko żeby Hutnik miał ciśnienie z kims, z kim nie musial toczyc walki w naszej czesci Krakowa. Nawet mimo fali przerzucania sie osiedli relacje zostaly po staremu. Dopiero na Hutniku cos drgnelo jak Cracovia weszla im do Centrum i nagle zaczely pojawiac sie napisy w obrebie Placu Centralnego. Sam znam kilka osob z czasow szkoly z os. Zgody, ktorzy sie poprostu sprzedali, niby nie byli to jacys wojownicy, ale poszli za moda i olali Hutnika.
Chyba chodziło Ci o osiedle urocze, na zgody cały czas jest Hutnik.
Averno

Post autor: Averno »

Hej wislaku, oooo
spójrz na misia oooo
On przypomni ,
O przypomni .
Zdradę Ci
Nieszczęśliwego oooo
takiego misia oooo
który przed oczami ma na innych papiery

Na melodie "Biały miś" :)
ślusarz

Post autor: ślusarz »

Jak to jest z tym metalem? Paraduje w barwach pasów, buja się z chłopami z Ajaxu. Ciągle Cracovia to, Cracovia tamto, Cracovia sekcja Italia, Jude Gang, Wisła to stara ku***. Mam wrażenie,że przeżywa 2 młodość wszędzie go pełno, celebryta z Krakowa nr 1 w ostatnim czasie
profan

ślusarz pisze: 19.05.2019, 14:49 Jak to jest z tym metalem? Paraduje w barwach pasów, buja się z chłopami z Ajaxu. Ciągle Cracovia to, Cracovia tamto, Cracovia sekcja Italia, Jude Gang, Wisła to stara ku***. Mam wrażenie,że przeżywa 2 młodość wszędzie go pełno, celebryta z Krakowa nr 1 w ostatnim czasie
Wszędzie go pełno? Czy na Instagramie?
mds

Nie do mnie pytanie ale odpowiem. To był mecz na Kałuży pewnie w 2 lidze, roku nie pamiętam. Wisła z Hutnikiem zajęła ten duży sektor obok budki spikera po jej lewej stronie. A pasioki dołem przy kracie próbowali kilkukrotnie atakować. Dopóki na łuku siedział Misiek z kilkoma kolegami to im się to nie udawało. Ale potem się gdzieś przenieśli i pasioki to wykorzystały. Przy pomocy kijów, prętów nie wiem co to było. Ruszyli ponownie dołem a tam siedziało sporo młodych adeptów kibicowania. Wpadli w panike i lawina ruszyła do góry. Jakies flagi nawet nasze trafili. To tyle tak na szybko z telefonu.
Psiak

Post autor: Psiak »

mds -profan napisał o Cracovia-Hutnik w 84" lub o którychś zimowych derbach, możliwe, że z tego samego roku.
mds

Możliwe że to było w 84, napewno to nie były zimowe derby.
mds

To nie ten Misiek.
Arkan

Post autor: Arkan »

jego starszy brat blizniak to bylo w 84'
WS1906

Post autor: WS1906 »

Misiek o którym ostatnio głośno jest z rocznika bodajże 80 albo 81 więc to "raczej" nie on.
mds

To nie ten Misiek i z obecnym misiem nie jest spokrewniony. Wystarczy czy mam napisać drukowany.
kaelowiec
Kontakt:

Post autor: kaelowiec »

To dość popularna ksywa , co drugi Michał ma taką , a Michalski to już bankowo.

Ale nie powiem , uśmiałem się jak sobie wyobraziłem 5-letniego Pawła z kolegami z przedszkola powstrzymujących atak Cracovii na łuku :)
Mały1234

Post autor: Mały1234 »

ślusarz pisze: 19.05.2019, 14:49 Jak to jest z tym metalem? Paraduje w barwach pasów, buja się z chłopami z Ajaxu. Ciągle Cracovia to, Cracovia tamto, Cracovia sekcja Italia, Jude Gang, Wisła to stara ku***. Mam wrażenie,że przeżywa 2 młodość wszędzie go pełno, celebryta z Krakowa nr 1 w ostatnim czasie
Możesz ukazać profil celebrty?
Hukers

Post autor: Hukers »

Mały1234 pisze: 21.05.2019, 13:07
Możesz ukazać profil celebrty?
Skorpion, ale od końca.
Sagat14

Post autor: Sagat14 »

drozdowiAK pisze: 21.05.2019, 15:16
kaelowiec pisze: 21.05.2019, 12:02 To dość popularna ksywa , co drugi Michał ma taką , a Michalski to już bankowo.

Ale nie powiem , uśmiałem się jak sobie wyobraziłem 5-letniego Pawła z kolegami z przedszkola powstrzymujących atak Cracovii na łuku :)
co sie stalo z tym starym miskiem z 1984 r ?
Rozpruł się... ze starości
mds

Sagat14 pisze: 21.05.2019, 19:28 [
co sie stalo z tym starym miskiem z 1984 r ?
Rozpruł się... ze starości
[/quote]

Nie mierz innych swoją miarą.
ODPOWIEDZ