Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, LechiaCHWM, Zorientowany

Zuma08

Re: Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko

Post autor: Zuma08 »

Cbc odniose sie z checia i mozliwie krotko by nie zasmiecac tematu historia a po czesci i polityka.Po pierwsze nigdzie nie zaprzeczam ze ŁKS na poczatku istnienia mial bialo - czarne barwy ( mial tez w okresie miedzywojennym barwy czerwone a po roku 50 byl nawet epizod z zielonymi barwami).Polemizuje jedynie z tym co Ty chcesz udowodnic , a mianowicie , ze na starcie to byl juz swiadomy wybor.Wspomnienia Lubawskiego , a takze historykow mowia jasno , podczas zaborow barwy bialo - czerwone byly "torpedowane" , by nie napisac zakazane.Czyli pozwolisz , ze ja bede jednak "pierdolil" o tych zaborach tak jak to napisales do mojego kolegi po szalu , a Ty bedziesz wierzyl panu Strzalkowskiemu i jego ksiazce wydanej w 1983 roku.Mam nadzieje ,ze wiesz jaki w Polsce panowal system w tym roku , i rewelacje o zachowanych dokumentach ( w niezmienionym ksztalcie) bierzesz na pewniaka(zdiecie ktore wstawiles to powielony fragment tej ksiazki).Ja natomiast ,pamietam i wole wierzyc historyka , ktorzy niejednokrotnie pisali ze pod zaborami barwy bieli i czerwieni byly zakazane, i miedzy innymi dlatego startowe barwy ŁKS-u byly jakie byly.Z mojej strony koniec tematu.
iparts.pl
Zuma08

Antoni, nie zebym chcial sie przyjebac na sile, bo dla mnie KAZDA strata flagi jest istotna.Czy moglbys jednak wskazac choc jedna flage Lecha , w posiadaniu ktorej jestescie, a ktora jest tak samo "ciezka" gatunkowo jak wasi byli awanturnicy? Kazdy ogarniety kibol wie, co ta flaga miala reprezentowac, i na jakie "elektryczne" tereny ja woziliscie.Dla mnie oczywiscie nie ma tematu "wazniejszych" flag , kazda jest istotna...Skoro jednak podjales rekawice od uzytkownika Nocnik ,to czy mozesz podac przyklad tej flagi ( w swoim subiektywnym odczuciu)?.
C1365O

Post autor: C1365O »

We dont care
cbc1910

Post autor: cbc1910 »

Zuma08 pisze: 12.04.2019, 01:57 a takze historykow mowia jasno , podczas zaborow barwy bialo - czerwone byly "torpedowane" , by nie napisac zakazane.Czyli pozwolisz , ze ja bede jednak "pierdolil" o tych zaborach tak jak to napisales do mojego kolegi po szalu , a Ty bedziesz wierzyl panu Strzalkowskiemu ...
Niestety nie udało się normalnie podyskutować. Niestety dla Ciebie ,bo fakty są zgoła inne a to co napisałeś o torpedowaniu barw biało czerwonych w czasach zaboru to wierutna bzdura i właśnie takie pierdolenie lelumpolelum ze znamiennym "Z mojej strony koniec tematu" na zakończenie.Poniżej parę faktów ,dla Ciebie niewygodnych , świadczących o trochę innej ówczesnej rzeczywistości niż ta którą przedstawiłeś:

Obrazek

Obrazek
Co ciekawe zwraca uwagę adnotacja przy odznace TMRF o wymyśleniu tego logo w latach 60/70 , który był już w roku 1914 na legitymacji członkowskiej

Obrazek

ale jeśli autor tej notki miał na myśli tylko i wyłącznie kolorystykę tego logo , to też trochę dziwi ,bo - tu cytat za:

„Nowa Gazeta Łódzka” (24 marca 1914):

Przed południem uzyskał zwycięstwo T.M.R.F. „Widzew” nad Unionem w stosunku 2:0. Stosunek uzyskanych przez biało-czerwonych goali nie odpowiada rzeczywistej przewadze, którą osiągnął w zupełności Widzew. "
Fanatycy Widzewa
Kontakt:

Post autor: Fanatycy Widzewa »

Olimpia Elbląg - Widzew
Środa, 10 kwietnia czyli zaległy wyjazd do Elbląga na którym stawiamy się w 245 osób.
W tę liczbę wlicza się 20 fanatyków Elany którym dziękujemy za wsparcie!
Średni termin, średnia postawa naszych grajków w ostatnim czasie plus kiepska pogoda nie zwalniały nas ze zwizytowania kolejnego sektora gości i wspierania naszego Widzewa.
Mieliśmy ze sobą kilka flag oraz staraliśmy się prowadzić doping który tego dnia skupił się głównie na okrzykach i wymianie uprzejmości z miejscowymi. Klimat sektora, cała otoczka meczu nie zachęcały do fanatycznych śpiewów jednak kilkukrotnie gospodarze na pewno usłyszeli głośne 'Tylko Widzew RTS' lub sztandarową 'angielkę'.
Skórokopy zremisowały kolejny już 6 mecz z rzędu. Coś się zacięło i nie chce ruszyć na nowo.
Sytuacja robi się powoli nerwowa, ale taka już nasza historia 🙂 Wszystkie sukcesy przychodzą w bólach.
Obrazek
mądrala

Post autor: mądrala »

cbc1910 pisze: 12.04.2019, 03:31
Zuma08 pisze: 12.04.2019, 01:57 a takze historykow mowia jasno , podczas zaborow barwy bialo - czerwone byly "torpedowane" , by nie napisac zakazane.Czyli pozwolisz , ze ja bede jednak "pierdolil" o tych zaborach tak jak to napisales do mojego kolegi po szalu , a Ty bedziesz wierzyl panu Strzalkowskiemu ...
Niestety nie udało się normalnie podyskutować. Niestety dla Ciebie ,bo fakty są zgoła inne a to co napisałeś o torpedowaniu barw biało czerwonych w czasach zaboru to wierutna bzdura i właśnie takie pierdolenie lelumpolelum ze znamiennym "Z mojej strony koniec tematu" na zakończenie.Poniżej parę faktów ,dla Ciebie niewygodnych , świadczących o trochę innej ówczesnej rzeczywistości niż ta którą przedstawiłeś:

Obrazek

Obrazek
Co ciekawe zwraca uwagę adnotacja przy odznace TMRF o wymyśleniu tego logo w latach 60/70 , który był już w roku 1914 na legitymacji członkowskiej

Obrazek

ale jeśli autor tej notki miał na myśli tylko i wyłącznie kolorystykę tego logo , to też trochę dziwi ,bo - tu cytat za:

„Nowa Gazeta Łódzka” (24 marca 1914):

Przed południem uzyskał zwycięstwo T.M.R.F. „Widzew” nad Unionem w stosunku 2:0. Stosunek uzyskanych przez biało-czerwonych goali nie odpowiada rzeczywistej przewadze, którą osiągnął w zupełności Widzew. "
Powyższe info jest 100% wiarygodne i krąży po mieście od lat, szczerze to się głęboko zastanawiam, czemu kibice klubu z drugiej strony Łodzi chcą zakłamywać rzeczywistość. Macie żydowską, biało-czarną przeszłość i tyle. Nawet nie będę próbował wchodzić w kompetencje cbc 1910 i w jego imieniu ciężkich dysput przeprowadzać, ale ciekawią mnie kontrargumenty Łksu.
Antoni.Kierka

Post autor: Antoni.Kierka »

Zuma08 pisze: 12.04.2019, 02:17 Antoni, nie zebym chcial sie przyjebac na sile, bo dla mnie KAZDA strata flagi jest istotna.Czy moglbys jednak wskazac choc jedna flage Lecha , w posiadaniu ktorej jestescie, a ktora jest tak samo "ciezka" gatunkowo jak wasi byli awanturnicy? Kazdy ogarniety kibol wie, co ta flaga miala reprezentowac, i na jakie "elektryczne" tereny ja woziliscie.Dla mnie oczywiscie nie ma tematu "wazniejszych" flag , kazda jest istotna...Skoro jednak podjales rekawice od uzytkownika Nocnik ,to czy mozesz podac przyklad tej flagi ( w swoim subiektywnym odczuciu)?.
Fanatycy praktycznie na kazdym meczu w kraju czy w europie nie jedno widziala nie jedno slyszala co sie dzieje na stadionach czy chociazby Legion Pila to nie byly flagi z pierwszej lapanki...zreszta tak jak mowisz barwy to barwy rzecz swieta tym bardziej flagi wszystkie sa wazne i wszystkie sa cenne i strata nawet tej najmniejszej powinna bolec jednakowo tym bardziej ze sa byly to flagi jednej jak nie najlepszej ekipy w kraju
Zuma08

Cbc widze ze na sile bedziesz bronil swoich wersji...masz prawo...ja pozostaje przy swoim zdaniu , Ty zapewnie przy swoim, a postronni czytelnicy zawsze moga co nieco zweryfikowac w necie( opinie historykow , opisy tamtych lat itd.) Napisz tylko wprost , ze dwa z przedstawionych przez Ciebie przykladow klubow to : 1. Sport Vereim Sturm - to klub typowo niemiecki , a 2. Union to ogolno rosyjskie zrzeszenie w ktorym sport uprawiali niemcy. Podalem te dwa kluby , bo rozumie , ze Ty wlasnie w tych klubach na sile doszukujesz sie barw bialo czerwonych (Ja ich tam nie widze , bo kolejnosc kolorow nie jest przypadkowa).Tak na marginesie ,ost. logotyp unionu byl zmieniony pod koniec lat 50 o ile pamiec mnie nie myli.Poniewaz nie napisales tych 2 malych niuansikow to oboje jak to napisales zostaniemy przy "pustym pierdoleniu".ŁKS majacy zrzeszac Polakow chcial grac pod barwami bieli i czerwieni co skutecznie bylo blokowane , stad zamiana czerwieni na czern.Nie wystarczy na sile doszukiwac sie barw Polski w klubach pro rosyjskich i niemieckich , a takze swa wiedze opierac o ksiazki Strzalkowskiego z roku 83.Z mojej strony w tym temacie to juz serio koniec. W dobie internetu kazdy kto chce moze sprawdzic sobie pewne fakty, oraz opinie historykow i wczuc sie w klimat tamtych lat. Lub tak jak np. madrala przyjac Twoja wersje i widziec barwy Polski we "fladze Austrii" klobow pro rosyjskich zrzeszajacych sportowcow rowniez niemieckich.
NoMatterWhat

Post autor: NoMatterWhat »

Albo widziec barwy Polski we fladze Bialorusi, ale to chyba celowo pominales. To tak obiektywnie.
Zuma08

NoMatterWhat...chodzi o kolejnosc od ktorego koloru sie rozpoczyna ...serio nie rozumiesz...? Obiektywnie...
wid08

Post autor: wid08 »

Daan pisze: 10.04.2019, 17:05
wid08 pisze: 10.04.2019, 11:40 W Polsce od zawsze liczyła sie frekwencja w mlynie a nie stadionie , no nie licząc was , nie ważne czy przezut czy konfi czy tydzień temu jebał rts , ważne zeby miał karnet
Odkąd pamiętam my (Widzew) zawsze mielismy więcej ludzi w mlynie niz wy na swoim calym stadionie. Wiec nie wiem o co Ci chodzi.
Zawsze byliscie naszymi popluczynami, czyms co jest marne i nijakie. Nie wiem po co sie oszukujecie, ze jest inaczej.
To chyba źle pamietasz bo nasz młyn miał 2x większa pojemność :)
kusy_jest_boski

Post autor: kusy_jest_boski »

NoMatterWhat pisze: 10.04.2019, 16:34 Kusy zajmij sie malowaniem obrazow.

Pytałem szczerze, po przeczytaniu dwóch części Galernika, nieco w szoku byłem jak główny autor książki z koleżkami oglądając decydujący o mistrzostwie mecz Legia - Widzew 96/97, kibicowali....Legii. Każdej jednej druzynie na świecie grającej z Widzewem można kibicować, ale Legii???
Zuma08

Chomik czy znasz historie straty przez nas flagi "C.C." ( mowie o tej straconej na wasze konto )...domyslam sie , ze nie. Nie przypominam sobie , by ktos od nas, pisal o przypadkowych osobach . I drugie pytanko, Twoje wpisy sugeruja , ze jestes z Rts ...czy wstydzisz sie przyznac komu kibicujesz ?
Odbanowany , problem mlynu na jednej trybunie jest wciaz problemem. Ocene tego , kto jest w czyim cieniu pozostaw sobie...nie wywolasz kolejnej guwnoburzy.
NoMatterWhat

kusy_jest_boski pisze: 12.04.2019, 16:50
Pytałem szczerze, po przeczytaniu dwóch części Galernika, nieco w szoku byłem jak główny autor książki z koleżkami oglądając decydujący o mistrzostwie mecz Legia - Widzew 96/97, kibicowali....Legii. Każdej jednej druzynie na świecie grającej z Widzewem można kibicować, ale Legii???
No dobrze jezeli szczerze, to dopowiem, ze, abstrahujac, to widzewiacy nikomu by nie kibicowali. Elkaesiacy natomiast, juz spiewali razem z legionistami na Galerze w rytmie "kto nie skacze". Nawet smierc kibica ŁKSu przez legionistow w tym nie przeszkodzila, w mysl zasady Nienawisc do Widzewa mimo wszystko.
Pique

Post autor: Pique »

NoMatterWhat pisze: 12.04.2019, 18:37 Elkaesiacy natomiast, juz spiewali razem z legionistami na Galerze w rytmie "kto nie skacze".
To chyba po tym meczu także razem jeździli po mieście polując na nas ;)

A co do nocnika to zwykły gil jest. jak skrojone zostały fany Lecha to na wypisywał tu, że to nie możliwe i że nie prawda. Taka mała prujdupa typu weteran czy antytvn :)
NoMatterWhat

No a wspolne skakanie na Galerze bylo czy nie?

W sumie nie musisz odpowiadac. Milczenie tez bedzie odpowiedzia.
Abr1908

Post autor: Abr1908 »

Było.Wspólne jebane Widzewa.Było
No wspólna koalicja zLegia na kadrę była?????????
Jak np. ŁKS i Stomil wam.wpadał pod kasy? To nie jest jeden mecz,gdy styliści ramię w ramię.Kituje?

W sumie nie musisz odpowiadać Milczenie tez będzie odpowiedzia
Abr1908

MIELIŚCIE UKŁAD Z LEGIA MA KADRĘ
MY NIE
papa
Weteran1946

Post autor: Weteran1946 »

Hahah jednostki 😂😂😂teraz to zajebales , komu to chcesz wcisnąć ?
Abr1908

PTS Twoje opowieśći są z bajki
OD KOLEGI HE HE HE HE HE
Abr1908

Latał Widzewa z Legia czy nie?
Tu Hipokryzjo
D2item

Post autor: D2item »

Co za typ, porównanie paktu na reprezentacje gdzie były różne ekipy,do normalnego ligowego meczu..
Było grane w siatkówkę na sektorze czy nie?? :)
Abr1908

D2item pisze: 13.04.2019, 06:29 Co za typ, porównanie paktu na reprezentacje gdzie były różne ekipy,do normalnego ligowego meczu..
Było grane w siatkówkę na sektorze czy nie?? :)
ROZNE EKIPY... W TYM WIDZEW I LEGIA
Co za typ..Nie było grane.
Legia grała sama ze sobą. Jakie tam jeszcze legendy macie ciekawe?
Mongomeryy

Post autor: Mongomeryy »

Można prosić historie kibiców:

-RKS Radomsko
-GKS Bełchatów
Łódzki Klub Sportowy

Post autor: Łódzki Klub Sportowy »

Przecież napisał prawdę.
D2item

Post autor: D2item »

Apropo Remesow, nie przeszkadza wam że wasz zgodowicz "bawił się z Widzewem" na Remesach? :) Czy to działa tylko w jedną stronę? :)
Spy

Post autor: Spy »

popopopopopopo pisze: 13.04.2019, 22:00 Akurat "ukochane miasto " jest od was ale w ogóle czytanie i dyskutowanie z "weteranem" patrząc po jego sposobie pisania mija sie z celem. Po prostu zignorować.
Tak to prawda, ale pisał dosyć obiektywnie dlatego go ująłem ale wystarczy że odniesie się do wpisów swoich których też nie brakowało

Gratki za wynik -- niechęć do Łks to jedno ale wyniki to drugie
Na pocieszenie dla mnie mam was zagranych na awans za 3.75 tak dla rekompensaty :)
Zuma08

Ja piedole , jakie kwiaty sie tu rozwijaja to smiech na sali...i po jednej i po drugiej stronie! Odetna internet to pewnie pousychaja ...Nie bede sie odnosil kto na kogo krzywo patrzyl kiedys , a teraz zbija piatki , bo po ost. przetasowaniach to chyba nie ma ekipy ktorej na sile nie mozna nic zarzucic... Sprostuje tylko jedna informacje, NIGDY Z LEGIA NA MIESCIE NIE POLOWALISMY NA WAS

TYSKI GKS & ŁÓDZKI ŁKS NASZA ZGODA NAJLEPSZA W POLSCE JEST !
Abr1908

Co ze napisałaś?
Oni wiedzą lepiej
ŁKS latał Legia i c***
Bo taka jest legenda.
Ale fakty inne
Gdzi,kiedy,i jak?
"Bo ktos tam powiedzial"
Może czas na weryfikacje tej historii?
KIEDY ŁKS JEŹDZIŁ z Legia szukać Widzewa?
Abr1908

Widzewem robl ŁKS (prznajmniej raz)układ na.Legie.
Takie były czasy
PanTuNieStał

Post autor: PanTuNieStał »

Nikt się "straszanie nie podnieca" Nie odlatuje w kierunku Ligi Mistrzów.... Jak wiesz kto?
Jak ktoś nisko mierzy to zawsze będzie przeciętniakiem, wy też macie wizję wielkiego Łsku i pełnych trybun, czas pokaże nie będziemy wróżyć z fusów , jet tu i teraz.
Jarcar

Post autor: Jarcar »

PanTuNieStał pisze: 14.04.2019, 09:47 P.S Skoro Wisła Kraków która zjada was popularnością i medialnie na śniadanie , ma kłopot z poważnym sponsorem strategicznym to gratuluję ci hurraoptymizmu. hztskż wiecznie przy korycie nie będzie. No ale to nie forum o sporcie , opisze ktoś z grubsza wasz wyjazd to Tyskich?, bo to chyba jeden z liczniejszych w waszym wykonaniu w ostatniej pięciolatce. Dziwi słabe zainteresowanie miejscowych, z punktu kibicowskiego dosyć ciekawego spotkania .
Chujowe porównanie i zupelnie nieadekwatnie do sytuacji. Wisła miałaby lepszych sponsorów gdyby nie to, że nie chciała się dzielić całą dokumentacją odnośnie stanu klubu, nie mówiać już o długach które posiada, o negatywnym PR który był nad nią od ostatnich paru miesięcy. Co chwile były wyciągane na ten klub brudy i każdy szanujący się przedsiębiorca pomyśli 2 razy zanim wpakuje swoje pieniądze w coś takiego. Nie mówiąc już o tym, że u nas piłka nie przyciąga poważnych graczy (z pewnymi wyjątkami). Salski ładnie zarządza ŁKSem, co dla mnie jest czymś nowym i mam do niego zaufanie. Zresztą, sami ludzie od was przyznaja się że robi świetną robotę.
P1908C

Post autor: P1908C »

PanTuNieStał pisze: 14.04.2019, 09:47 opisze ktoś z grubsza wasz wyjazd to Tyskich?, bo to chyba jeden z liczniejszych w waszym wykonaniu w ostatniej pięciolatce. Dziwi słabe zainteresowanie miejscowych, z punktu kibicowskiego dosyć ciekawego spotkania .
Przyjdzie czas, to i relacja z naszego wyjazdu się pojawi. Wiele osób wracało dopiero dzisiaj, a część po powrocie do Łodzi szła od razu na mecz z Rzeszowem, po którym de facto awansowaliśmy do finału w którym zagramy z Budowlanymi.
Wracając do meczu z Tychami, to w mojej opinii my zaprezentowaliśmy się, czy to od strony wizualnej, czy wokalnej bardzo dobrze. Tyszanami się zawiodłem, mimo, że grali też mecz hokeja w Krakowie. Może mają więcej hokejowych kibiców, niż piłkarskich, nie wnikam w to. Oprawa pozostawiła wiele do życzenia. Czarne płótno na płot zupełnie nie potrzebne, samej sektorówki na dole nie miał kto trzymać, bo sektory Tyskie były zapełnione bardziej od połowy i ona sama była zbyt mała w mojej opinii. Szkoda, bo pokazywali nieraz, że potrafią robić fajne oprawy, ta nie wyszła.
Mareczek86

Post autor: Mareczek86 »

Była pozdrawiana dzisiaj Wisła?
PanTuNieStał

Chujowe porównanie i zupelnie nieadekwatnie do sytuacji. Wisła miałaby lepszych sponsorów gdyby nie to, że nie chciała się dzielić całą dokumentacją odnośnie stanu klubu, nie mówiać już o długach które posiada, o negatywnym PR który był nad nią od ostatnich paru miesięcy. Co chwile były wyciągane na ten klub brudy i każdy szanujący się przedsiębiorca pomyśli 2 razy zanim wpakuje swoje pieniądze w coś takiego. Nie mówiąc już o tym, że u nas piłka nie przyciąga poważnych graczy (z pewnymi wyjątkami). Salski ładnie zarządza ŁKSem, co dla mnie jest czymś nowym i mam do niego zaufanie. Zresztą, sami ludzie od was przyznaja się że robi świetną robotę.
Faktycznie coś w tym Salskim tajemniczego jest że bez konkretnego wsparcia kibiców (w sensie finansowym), bez jakiś dużych sponsorów, czyli bez wyraźnego źródła finansowania, w jakiś tajemniczy dla siebie sposób spina koniec z końcem, znaczy jakby nie patrzeć dobrym gospodarzem jest.
Co do pierwszego to jak nie Wisła, to zmień ją z np Lechem.
Przyjdzie czas, to i relacja z naszego wyjazdu się pojawi. Wiele osób wracało dopiero dzisiaj, a część po powrocie do Łodzi szła od razu na mecz z Rzeszowem, po którym de facto awansowaliśmy do finału w którym zagramy z Budowlanymi.
Wracając do meczu z Tychami, to w mojej opinii my zaprezentowaliśmy się, czy to od strony wizualnej, czy wokalnej bardzo dobrze. Tyszanami się zawiodłem, mimo, że grali też mecz hokeja w Krakowie. Może mają więcej hokejowych kibiców, niż piłkarskich, nie wnikam w to. Oprawa pozostawiła wiele do życzenia. Czarne płótno na płot zupełnie nie potrzebne, samej sektorówki na dole nie miał kto trzymać, bo sektory Tyskie były zapełnione bardziej od połowy i ona sama była zbyt mała w mojej opinii. Szkoda, bo pokazywali nieraz, że potrafią robić fajne oprawy, ta nie wyszła.
Dzięki i za to, ale wiesz tak przekornie , bardziej miałem na myśli relacje napisaną przez np low kicka,mw10 czy innej ofiary.
A tak apropo waszych siatkarek, to na trybunach dało się zauważyć znaczącą liczbę "brzuchatych Janków" co jakby nie patrzeć przeglądających to forum postronnych ,może nieco dziwić.
exe

Post autor: exe »

na Ciebie to brzuchaty wystarczy wiec nie zabieraj głosu ;)
PanTuNieStał

przepraszam :)
widzewiak_z_gor

Post autor: widzewiak_z_gor »

Mareczek86 pisze: 14.04.2019, 17:30 Była pozdrawiana dzisiaj Wisła?

Tak, Wisła była dziś pozdrawiana w drugiej połowie meczu.
C1365O

Post autor: C1365O »

W tej kolejce Widzew zdobywa siódmy remis z rzedu, dzięki niemu zmniejszamy strate do Radomiaka o 2 pkt i powiekszamy o 1 nad trzecią Olimpia, więc mimo dziwnie fatalnej serii, na papierze wygląda to dobrze.
Opel a to nie Ty czasem na forum ŁKSu udzielales sie na temat doniesies do prokuratury?
Był tu screen i Twoj nick.
rozpierdol

Post autor: rozpierdol »

Tam było więcej takich społeczniaków zajebanych jak opel.
ODPOWIEDZ