Niebezpieczne dzielnice Polskich miast vol.2

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

RE-MI
Kontakt:

Re: Niebezpieczne dzielnice Polskich miast vol.2

Post autor: RE-MI »

Mikołajek pisze: 18.01.2019, 16:07 Opisze ktoś Zieloną Górę?
Jak chyba już wszędzie - typowe dzielnice 'grozy' odeszły do lamusa, zmiana czasów i pokoleń, ale z tych rejonów które są/były najbardziej sławne:

Jedności - ulica na śródmieściu, typowe stare kamienice, raczej mocno zdezelowane, co też przyciągało spore ilości patologii miejskiej. Zdecydowanie najpopularniejszy obszar w Zielonej pod względem złej sławy, swego czasu rzeczywiście każda wizyta w tym rejonie budziła w człowieku grozę i wizje potencjalnego oklepania (co faktycznie często się tak kończyło). Aktualnie rejon spokojniejszy, sporo monitoringu z racji pobliskiego Polmosu jak i rozbudowy miejskiego monitoringu, ale nadal budzi dreszczyk emocji i skupia cały przekrój miejskiej społeczności

Piastowskie - blokowisko, praktycznie miasto w mieście, co samo w sobie rządzi się swoimi prawami, głównie skupione w okolicy ul. Ptasiej i Zawadzkiego. W momentach świetności brakowało krawężników na interwencje w tym rejonie, co jeszcze pogłębiało osiedlową samowolkę. Obecnie osiedle mocno starzejące się, znacznie mniej młodych, natomiast klimat pozostał, często zdarzają się różne - dość głośne w mieście - akcje, ale na znacznie mniejszą skalę niż jeszcze kilka lat temu.

Oprócz tego Zielona Góra składa się z wielu innych osiedli i dzielnic, które jednak nie klasyfikują się jako 'niebezpieczne', bo pojedynczych przypadków nie ma co liczyć. Czasami dzieje się coś na os. Pomorskim, Śląskim i Przyjaźni (to również typowe blokowiska). Pozostałe obszary są spokojne.

Pozdro!
iparts.pl
hdg

Post autor: hdg »

Odnosnie batorego ,z racji pracy (lata 2009-2012) oraz 2017 troche czasu spedzilem na tej dzielnicy podczas podróży do i z pracy (a takze okazjonalnych browarków +spraw miłosnych)o roznych porach(praca na zmiany) i albo mialem wyjatkowe szczęście albo to co niektorzy tu piszą to istne bzdury.Nigdy nie zdarzyło mi sie w tym czasie by ktoś do mnie podbił w kibicowskiej czy innej kwestii,nie zauważyłem też jakichś "spektakularnych akcji" organizowanych przez miejscowych.Batory ma prawo byc uważany za"konkretną" dzielnicę ale nie przesadzałbym z tą jej niebezpiecznością która moim zdaniem jest przereklamowana
kibol32

Post autor: kibol32 »

Właściwe barwy mogą uratować obcego "normalsa"?
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

hdg pisze: 21.01.2019, 15:53 Odnosnie batorego ,z racji pracy (lata 2009-2012) oraz 2017 troche czasu spedzilem na tej dzielnicy podczas podróży do i z pracy (a takze okazjonalnych browarków +spraw miłosnych)o roznych porach(praca na zmiany) i albo mialem wyjatkowe szczęście albo to co niektorzy tu piszą to istne bzdury.Nigdy nie zdarzyło mi sie w tym czasie by ktoś do mnie podbił w kibicowskiej czy innej kwestii,nie zauważyłem też jakichś "spektakularnych akcji" organizowanych przez miejscowych.Batory ma prawo byc uważany za"konkretną" dzielnicę ale nie przesadzałbym z tą jej niebezpiecznością która moim zdaniem jest przereklamowana
Ja o żadnych mafiach nie pisałem. ;)
Jakbyś wpadł jeszcze na Batory, to pisz, trochę lat się spędziło na tej dzielnicy. Zależy też kaj robiłeś, a no i... pamiętaj, że my Ślonzoki jesteśmy gościnni. ;)
Myślę, że po prostu z racji obecnych czasów (kamery, społeczniaki itp.) na pewno się pozmieniało, ja głównie pisałem o przeszłości.
hdg

Robiłem na terenie Prologis . Ostatnio bylem w okolicach wielkanocy zeszłego roku na Kalinie spacerując przez kilka godzin. Gościnni jak dla kogo hehe bo wątpia żeby do Ślonzoka nie związanego z R a innym lokalnym klubem byłbyś bardzo gościnny ;)
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

To chyba p******* mi się osoby i kluby. ;)
Też pracowałem na Prologis. ;)
Pawel26

Post autor: Pawel26 »

Czy ktoś może opisać Racibórz ?
Naród Slonski

Post autor: Naród Slonski »

W Chorzowie już niy miyszkom kilka lot ale według mię od 2009 roku to najgorszy dzielnica Chorzowa to Cwajka, na kryminalach w ostatnich latach też łatwiej znaleźć kogoś z Cwajki jak Batorego, ale ogólnie się trocha uspokajo, kiedyś to się stało w sieni 2 w nocy ktoś szol zaroz podbijalo się o szluga i Kaj mieszkosz kogo znosz nieroz na Statoilu się obiło jakieś auto Gieksy albo Zaboli najczęściej z Piekor,
Harald

Re: Niebezpieczne dzielnice Polskich Chlipie miast vol.2

Post autor: Harald »

Chłopie weź to napisz albo po polsku albo naprawdę po śląsku bo teraz to wygląda jakby to jakiś gorol pisał.
sprotaviak

Post autor: sprotaviak »

Bemowo w Oświęcimiu to potoczna nazwa jakiejś dzielnicy. Ktoś odpowie ?
kat.

Post autor: kat. »

Kiedyś czytałem o jakimś miasteczku na Pomorzu Zach. albo w Wlkp. i tam padła teza, że jest jest w nim patola, bo wielu mieszkańców to potomkowie wysiedlonych po akcji Wisła wiadomego pochodzenia i średnio identyfikują się z Polską. Ktoś ogarnia temat i czy rzeczywiście na ziemiach zachodnich są takie enklawy bez tożsamości albo z ukraińskim sentymentem?
Nocnik

Post autor: Nocnik »

Opiszę ktoś Katowice i Rude Śląską na dzień dzisiejszy?
northside

Post autor: northside »

To fakt że w Białym Borze można spotkać się z większym niż gdziekolwiek indziej na Pomorzu natężeniem ludności ukrainskiej. Nie ma tam jednak ukrsinskiego klubu oraz bywając tam dosc często nie zauwazylem nigdy akcentow banderowskich. Wydaje się że lokalni ludzie żyją w symbiozie z tymi ukraincami I nikt raczej sobie nie wchodzi w drogę A jeśli chodzi o rejon jest to totalna pustynia kibicowska.
Rodowity_Mazowszanin

Post autor: Rodowity_Mazowszanin »

W ramach ciekawostki. Będąc swego czasu w Lelkowie (szeroko rozumiane okolice Braniewa) na krzyżu prawosławnym przy miejscowej cerkwi znalazłem napis upamiętniający Akcję "Wisła". Data akcji - AKCJA WISŁA - rocznica akcji. W tym schemacie.

Pamiętają o tym cały czas...
kat.

Na południu od zajebania takich upamiętnień w Beskidzie Niskim, skąd wysiedlano Łemków.

FlorianT pisze:Miasteczko o ktorym wspomniales to zapewne Bialy Bor kolo Szczecinka w Zachodniopomorskim. W c*** tam potomkow banderowcow z Akcji Wisla.

Bodajże Jastrowie k. Piły i coś jeszcze o okolicach Wałcza.
Farstone

Post autor: Farstone »

Oczywiście chodzi o Gdańsk.
dox10

Post autor: dox10 »

gffghjkkkkkjuyytttrdfghjkknbvv
Lucjan80

Post autor: Lucjan80 »

Dzierżawna,kośminek do niedawna Tatary w Lublinie
kat.

Ale ja nie twierdzę, że na rynku, Szewskiej czy Karmelickiej jest niebezpiecznie. Ostatnie zdanie tyczyło zakamarków, gdzie nie przewijają się tłumy 24 h / dobę, a kręci się sporo żulików. Po prostu samotna studentka nie będzie czuć się tam komfortowo na wieczornym spacerze.
Slenderman

Post autor: Slenderman »

Adik, nie piłem dużo bo miałem świadomość jak by się to mogło skończyć :D Od wielu lat już nie zalewam się ostro z małymi wyjątkami :) Ogólnie bardzo mało piję, można śmiało powiedzieć że wcale w porównaniu z latami 90tymi, tam to było chlanie i nosy, łuki brwiowe rozj.bane ;D
rozpierdol

Post autor: rozpierdol »

Hahah,rozjebałeś system.
Pakol

Post autor: Pakol »

Legia jest wszędzie. To pewnie był DoZo
kierowca_pks

Post autor: kierowca_pks »

Całkiem możliwe że skroił jakiemuś turyście z Warszawy.Wielu przyjeżdżało kiedyś do Krakowa w gadżetach L.
UR_TERROR

Post autor: UR_TERROR »

Nie ma co się oszukiwać w Łodzi na dzielnicach takich jak Chojny czy Bałuty albo nawet Górnika to w******* dostaniesz całkowicie jak się pokażesz w barwach łksu, WIDZEW PANY!
MW10

Post autor: MW10 »

UR_TERROR pisze: 11.05.2019, 12:00 Nie ma co się oszukiwać w Łodzi na dzielnicach takich jak Chojny czy Bałuty albo nawet Górnika to w******* dostaniesz całkowicie jak się pokażesz w barwach łksu, WIDZEW PANY!
Dziecko, wyłącz internet i wyjdź z domu. Tylko nie przeraź się rzeczywistości, bo może okazać się brutalna. :)
UR_TERROR

Post autor: UR_TERROR »

MW10 pisze: 11.05.2019, 12:03
UR_TERROR pisze: 11.05.2019, 12:00 Nie ma co się oszukiwać w Łodzi na dzielnicach takich jak Chojny czy Bałuty albo nawet Górnika to w******* dostaniesz całkowicie jak się pokażesz w barwach łksu, WIDZEW PANY!
Dziecko, wyłącz internet i wyjdź z domu. Tylko nie przeraź się rzeczywistości, bo może okazać się brutalna. :)
Dziecko? to ty siedzisz tu 24/7 ;)
Fizmatenty

Post autor: Fizmatenty »

kat. pisze: 08.05.2019, 07:24 Ale ja nie twierdzę, że na rynku, Szewskiej czy Karmelickiej jest niebezpiecznie. Ostatnie zdanie tyczyło zakamarków, gdzie nie przewijają się tłumy 24 h / dobę, a kręci się sporo żulików.Po prostu samotna studentka nie będzie czuć się tam komfortowona wieczornym spacerze.
To forum warto poczytać choćby dla walorów humorystycznych. Kabarety się przy tym chowają.
kat.

Śmiech to zdrowie. Ale skoro nie ma emotek, to na pewno było śmiertelnie poważnie.

Mysłowice? Prawda, że Rymera się trochę ucywilizowało i "nie to co było"? "Samotne studentki" wychodzą z domów?
I jeszcze jakby ktoś coś o Sosnowcu.
Slenderman

K rządził na Mysłowicach.
hdg

Odnośnie Sosnowca to jakieś dwa miechy temu zrobiłem sobie wycieczkę rowerową zachaczającą o to miasto i zaszokował mnie fakt iż na jednym z osiedli klimat na ścianach zatrzymał się w końcówce lat90 :) Byłem w tym samym miejscu conajmniej 5 lat wstecz i miejsce to wyglądało podobnie.Super sprawa ,że są jeszcze tego typu”skanseny” poprzedniej i wcześniejszych dekad
kat.

A który konkretnie rejon? Jak jeździsz po okolicy to może obczajasz szlak pogranicza? Warto się tam wybrać na spacer czy same krzaki?

Wiem, że to nie temat turystyczny, ale o Śląsku prędzej tutaj coś się dowiem. Katowice na jeden dzień i 5-6 h. Muzeum Śląskie? Czy lepiej Nikisz? Co jeszcze?
hdg

kat. pisze: 26.05.2019, 16:33 A który konkretnie rejon? Jak jeździsz po okolicy to może obczajasz szlak pogranicza? Warto się tam wybrać na spacer czy same krzaki?

Wiem, że to nie temat turystyczny, ale o Śląsku prędzej tutaj coś się dowiem. Katowice na jeden dzień i 5-6 h. Muzeum Śląskie? Czy lepiej Nikisz? Co jeszcze?
Nikisz mysle ze ciekawsza opcja niż muzeum.Jeżeli lubisz klimaty przyrodnicze to koniecznie dolina trzech stawów lub park śląski(to już coprawda chorzów ale na pograniczu z katowicami)dodatkowo na jego terenie są dwa stadiony :Śląski i GKS
hdg

A jeśli chodzi o rejon Sosnowca to na pograniczu z Katowicami jest cos w stylu „rurociągu” przy którym leży osiedle o którym wspominałem,później wkleje fotki. Co do pogranicza to jest różnie w niektórych miejscach krzaczory w innych fajnie zagospodarowana miejscówka jak np trójkąt trzech cesarzy
hdg

Miejsce o którym wspominałem we wcześniejszych postach http://i68.tinypic.com/168e4uv.jpghttp://i65.tinypic.com/2qnzfk9.jpg http://i65.tinypic.com/dwe43o.jpg "pachnie" latami 90 jak nigdzie indziej
don alfonso

Post autor: don alfonso »

To ty chyba jeszcze miejscówek ''pachnących'' latami 90tymi nie widziałeś.
R/R138

Post autor: R/R138 »

don alfonso pisze: 27.05.2019, 18:54 To ty chyba jeszcze miejscówek ''pachnących'' latami 90tymi nie widziałeś.
Nie każdy przeżył tyle co Ty...
hdg

To mi takowe zaprezentuj,jeśli znasz i widziałeś . Zaznaczam ,że chodzi mi głównie o "ścienne ozdoby" pamiętające stare lata
WileKKS

Post autor: WileKKS »

Będąc w Łodzi jak zobaczyłem Wschodnią i Włókienkę to już mi język pod gardło podchodził, ale gdy na Google Maps zerknąłem na Grabową i Wojska Polskiego... W życiu bym tam nie poszedł, tak samo te patologiczne dzielnice na GŚ, włos się na głowie jeży...
Königshütte

Post autor: Königshütte »

Jak będziesz kiedyś na GŚ to zrób sobie po zmroku ''wycieczkę'' po Szopach albo Nikiszu. Chorzów też możesz odwiedzić przy okazji ;)
Slenderman

Te pamiętne melanże w Szopienicach w parku, koło dworca. W Chorzowie Biadacz, Chocimska, Wolskiego... Na Nikiszu na festyny, hokej Naprzód Janów się śmigało. Piękne Niebieskie i Skinheadowskie wspomnienia. W Szopienicach w parkach i pod pocztą do dzisiaj można dostać. Nie jeden już tam kosą oberwał. W Chorzowie też można w ryja oberwać w różnych miejscach.
ODPOWIEDZ