Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

Konto usunięte

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: Konto usunięte »

Dex Dexter pisze: 04.06.2018, 17:01 Ja akurat ślązakiem nazwać sie nie mogę ale ślazacy Kutza mają za szmaciarza za to że zwiazał sie politycznie z tym zjebem Palikotem.Wiem bo byłem kiedys na spotkaniu z tym osobnikiem w Katowicach.
Jeśli ktoś Kutza postrzega jedynie przez pryzmat wąchania się z Palizjebem to gratuluję zorientowania.

"Kazimierz Kutz obchodzi 16 lutego swoje 80 urodziny. Dziś czyli od kilkunastu lat gra rolę lewicowego niezależnego polityka, który przyłącza się do dużej partii. Nimb Ślązaka reżysera pozwala mu łatwo wygrywać lokalne wybory.
Człowiek, który zmienił nazwisko Kuc na Kutz, o które między innymi jego dziadek ważny dowódca powstania walczył, by było pisane Kuc, a nie Kutz.
Człowiek znany z wielkiej promocji Sląska i mniejszości niemieckiej, ale mieszkający od lat na Mazowszu.
Człowiek , który uciekł ze Śląska do Warszawy i dopiero po zawodowych porażkach na fali gierkowszczyzny podejmuje tematy śląskie co okazuje się strzałem w dziesiątkę, ale animatorem jego powrotu jest jego brat Henryk, bo nawet nie sam Kutz.
To wtedy piosenkę 'Kaziu,Kaziu zakochaj się ' Starsi Panowie dedykują Kutzowi w latach 60, by się opanował i ustatkował. Zresztą on sam opisuje to tak
'Jako reżyser traciłem w tym czasie rozpęd.Niewiele brakowało, żebym stał się pijaczkiem gawędziarzem ze Spatifu.Uratował mnie brat.'
To dziś ewenementem i ciekawostką na skalę światową jest różnica 62 lat między synem, a ojcem.
Dziennikarz Rzeczpospolitej tak opisuje swoje zbieranie materiałów o jubilacie
Otóż, kiedy zbierałem materiały do rocznicowego tekstu na temat pana Kazimierza, zadziwiło mnie jak wielu wybitnych ludzki sztuki nie miało ochoty się o nim wypowiadać.
http://www.rp.pl/artykul/9131,262663_Ku ... d_lat.html

Tygodnik Newsweek przeprowadził z Kutzem wywiad i promocję książki ' Cały ten Kutz.Biografia niepokorna '
Książki nie czytałem natomiast wywiad tak i kilka innych, bo kutzomania trwa i słusznie. Nie wiem czy tytuł ' Biografia niepokorna ' nie jest na wyrost i nie brzmi fałszywie, gdy czyta się wywiady z reżyserem ?
Pieszczoch tamtego systemu opisuje się jako niepokorny? Człowiek, który brylował na salonach tamtej epoki. Trochę go stan wojenny pokiereszował, ale to jak pogrożenie palcem przez tamtą władzę w stylu Kaziu,Kaziu uważaj!
Nie zawsze rozumiem co Kutz chce powiedzieć, bo ma obsesję na punkcie Kaczyńskich, PiSu, IPN, polityki historycznej i niewyobrażalne zaślepienie ideami Adama Michnika.
Język jakim posługuje się ten artysta jest znanym językiem środowiska w jakim tkwi i jakie jest z nim, bo gnojki,d***,krzykacze,motłoch, to jeszcze słowa cenzuralne w mediach. Pamiętam, że Kutz sam mówił, że nie przebiera w słowach wobec aktorów, ale tłumaczył, że nie obraża aktora tylko daną sytuację z aktorem z roli głównej.Oto co piszą inni.
Każdy, kto spotkał Kazimierza Kutza, wie, że w jego ustach każde: pierdolę, jebię, ku*** czy c*** nie brzmi jak przekleństwo. Bez tzw. wyrazów nie byłoby Kutza, a jego portret byłby fałszywy.

Z wywiadu w Newsweeku o realizacji filmu Katyń ma dość sprecyzowane zdanie, ale czuję, że to jakieś chore spojrzenia, kto dał i kiedy i czemu i dlaczego tak późno.
Znajduję odpowiedź w innym miejscu 'Ale nawet jeśli Kutz się nie myli, trudno odmówić racji Zanussiemu, gdy zauważa w książce, że pan Kazimierz chowa przez całe życie uraz wobec Wajdy'
Kutz tak na to opowiada
Jak Andrzej Wajda chciał zrobić swój ostatni film, to musiał się postarać o patronat polityków i załatwić sobie, żeby oglądanie 'Katynia' stało się szkolnym obowiązkiem,elementem edukacji patriotycznej.
Nie wiem czy Kutz zapomniał, że jego filmy o Śląsku spełniały podobną rolę w tamtym czasie lat 70 i też miały niezłą widownię szkolną.Musiał reżyser dodatkowo trochę ideologii komunistycznej wrzucić w realia przedwojennego Sląska co było nadużyciem.
Wojewoda Sląski Ziętek i I Sekretarz KC PZPR Gierek to towarzysze, którzy mu chętnie pomagali, więc dlaczego czepia się Wajdy?
Oto co reżyser,poseł człowiek zasłużony dla polskiej kultury mówi
Niech pan spojrzy na to widowisko, jakie robi IPN ze zwłokami generała Sikorskiego.Nie cierpię tego języka, jakim oni przemawiają; ' Żołnierzowi należy się grób,godny pochówek'
To nacjonalistyczne pustosłowie jest do zniesienia.
Przypominam, że Kutz jest wyrazicielem jakiejś separacji,autonomii Sląska od Polski co pachnie w perspektywie innym nacjonalizmem, czyżby innym lepszym bo nie polskim?
A tak to interpretuje
Autonomia nie jest przestępstwem. Umniejsza tylko władzę państwa na korzyść demokracji obywatelskiej. Im mniej państwa, tym lepiej dla ludzi. W końcu Polacy to zrozumieją.

W styczniu tego roku ma za złe, że mniejszości w Polsce w tym niemiecka dostają za mało pieniędzy
Ten rząd i partia rządząca, biorąc pod uwagę ideały, które reprezentuje, powinny się wstydzić. Nie wypada tak minimalnie myśleć o tych sprawach - oświadczył.
Zaapelował też, aby w przyszłym roku środki te były dwa razy większe.

W innym miejscu zgodzę się z Kutzem, gdy mówi
Politycy nie rozumieją, że jak nie będziemy inwestować w edukację i kulturę, to będziemy ciemniakami
Tylko, że diabeł tkwi w szczegółach, komu i na co te pieniądze dać? Odpowiem za Kutza na pewno nie ludziom PiSu, bo tylko inni są godniejsi.
Sprawdzam co polityk Kutz w Sejmie zaproponował w takim razie
Pięć wystąpień w tym cztery w sprawie śmierci Barbary Blidy.
Interpelacje , zapytania zero aktywności
Kazimierz Kutz mało aktywnym jest posłem w sejmie jak widać z tego zestawienia, mało wiemy co myśli i mówi teraz, gdy rządzi Platforma na tematy ustaw.Wiemy za to jak potrafi elegancko w stylu Palikota i Niesiołowskiego opisywać opozycję.
Oto ciąg dalszy wywiadu tym razem o giętkich kręgosłupach.

Rozumiem , że pan tego nie potępia
To jest jakiś sposób.Ale żeby coś sobie załatwić, to najprościej mówiąc , trzeba dać d....
To smutne, że tak wielki artysta musi to robić.
Ale to są praktyki nagminne za czasów komunizmu. Ale PZPR nie była taka głupia i wolała dawać utalentowanym.
Kolejne pytanie i odpowiedz zaskakuje mnie niesamowicie odpowiedziami, jednocześnie mieszając kilka wątków do jednego pytania.
Opłacało się tolerować niepokornych artystów,żeby pokazać Polskę w lepszym świetle ?
To też.Ale przecież nie w tym rzecz. W końcu Polacy to zrozumieją, że Kawalerowicz czy Iwaszkiewicz byli w partii.Różne gnojki ,które wymyśliły sobie politykę historyczną i obsiadły ubeckie teczki, będą ich teraz rozliczać.Michnik miał rację, kiedy przed tym ostrzegał.Całe życie za swój główny cel uważał walkę z polskim nacjonalizmem.I dziś triumfuje.
To dalej już tylko wybrane zdania z tego wywiadu oczami jubilata i to dość kontrowersyjne prawie jakby czytał co PolPot zrobił w Kambodży.
Oni z tym swoim XIX-wiecznym myśleniem chcieli zrobić z kraju skansen,gdzie ludzie będą wyłącznie chodzić na groby powstańców i modlić się. Chcę jednak powiedzieć, że starcie Polski Michnika i Polski Kaczyńskich było potrzebne, żebyśmy oczyścili, zrzucili z siebie bagaż przeszłości.
Nie da się zrozumieć toku myślenia człowieka, który tyle nakręcił filmów o przeszłości i wydaje się jakby brzydził się tym co zrobił ? Nie akceptował, że kiedyś był w tym nurcie i przynosiło mu to sławę i pieniądze?
Oto jak sam opisuje ten moment w swoim życiu, gdy był już znanym reżyserem.
Złapałem się dziejów rodziny jak krowa trawy i nie zamierzałem puszczać.Ślązacy nigdy nie mogli stanowić o sobie, nie mieli elity humanistycznej.Pojawiła się we mnie jakaś siła,iluminacja,energia,która później przełożyła się na wszystko, co robiłem.
Dalej musi wtrącić zdania jakby był prorokiem co będzie za 10lat.
-bo świat idzie do przodu, a młodzi ludzie mają to w d...
-dzięki temu, że młodzi Polacy mogli zobaczyć w akcji Kaczyńskich, nastąpiło duchowe oczyszczenie
-Oni już nie będą gadać o grobach i muzeach

Na proste pytanie dziennikarza o kulturze Kutz jak Ferdynand Kiepski zna tylko pilota od telewizora, ale najpierw poczytajmy, bo to niesamowite teksty zapewne i o tych 110tyś jego wyborcach, którzy wynieśli go tak wysoko za zasługi z lat 70, bo w latach 80 ucieka ze Sląska do Warszawy i sam Kiszczak załatwia mu zamianę mieszkania katowickiego na warszawskie.
A co nasza kultura ma im do zaproponowania ?
To jest wielkie pytanie i mój wielki ból.Trzeba liczyć na zmądrzenie.
Ale jak zmądrzeje , może być za późno.
Gdyby jeszcze politycy nie przywłaszczyli sobie telewizji publicznej .A tak to państwo wspiera hodowlę ciemniaków,motłochu, który można napuścić na bogatszych i mądrzejszych, jak to robili Kaczyńscy. Zresztą PiS położyło największe zasługi dla upadku TVP.
Czytajmy dalej o szlachetnym i nieskalanym Kazimierzu Kutzu.
Czyli kolejny raz dochodzimy do wniosku, że aby coś w latach 90 osiągnąć w kinie , trzeba było dawać ciała.
Niestety na to wychodzi.
No dobrze ,ale przecież pan robił filmy i w latach 80 i za komuny.I pan nie dawał ?
Nie musiałem,miałem fart, bo w Polsce nikt nie rozumie Sląska.
Dochodzimy do kluczowego pytania dziennikarza o Adama Michnika i jego fascynacją tym człowiekiem i dziwną i pokrętną odpowiedzią jubilata wcale nie na temat pytania.
Przypominam wielu, że Kazimierz Kutz nakręcił film o kopalni Wujek i wspierał górników w trakcie wielu lat tego procesu.Ciekawe jak teraz spojrzałby w oczy tym na sali sądowej pokrzywdzonym przez Kiszczaka i Jaruzelskiego. Może po ukazaniu się tej książki okaże się , że ten Kazimierz Kutz nie taki nasz jak się wydawało górnikom? Czasami i często jedno zdanie ,jedna sytuacja stawia człowieka w innym świetle.
Oto ten kluczowy fragment.
Ale rozmowa o elicie i inteligencji nie może się bez tego obyć. Zaskoczyło mnie, że w swojej biografii poparł pan jego pojednanie z Jaruzelskim i Kiszczakiem, a z drugiej strony mówi pan, że Wujek, za który obaj są odpowiedzialni, był dla pana największą powojenną tragedią.
Miał prawo zrobić co zrobił. Ja myślę podobnie jak on. Trzeba znać miarę, gdy podważa się cudzy dorobek. Michnika czy Kutza.Najpierw trzeba tym krzykaczom, którzy na niego napadają, zadać pytanie; co ty zrobiłeś, niech padnie tu to wielkie słowo, dla Polski ?
Nic nie zrobiłeś. Michnik ma za sobą książki i publikację. Ja 70 filmów i teatrów telewizji. Ważne są konkrety. To czego się dokonało. Niczego nie muszę się wstydzić.
Tak kończy się ten wywiad, gdzie 80 latek rozgrzeszył innych 80 latków, bo tak jeden z salonów z Czerskiej od 20 lat konsekwentnie drążył skałę, że nawet ktoś taki jak Kazimierz Kutz człowiek zasłużony dla promocji tego skrawka Polski zrobił taką woltę.
Raz jeszcze wklejam ten fragment, bo dziennikarz zaniemówił z wrażenia, ja bym zaniemówił o czym Kazimierz Kutz mówi broniąc Adama Michnika przecież to nie trzyma się kupy.
Miał prawo zrobić co zrobił. Ja myślę podobnie jak on. Trzeba znać miarę, gdy podważa się cudzy dorobek. Michnika czy Kutza.Najpierw trzeba tym krzykaczom, którzy na niego napadają, zadać pytanie; co ty zrobiłeś, niech padnie tu to wielkie słowo, dla Polski ?
Nic nie zrobiłeś. Michnik ma za sobą książki i publikację. Ja 70 filmów i teatrów telewizji. Ważne są konkrety. To czego się dokonało. Niczego nie muszę się wstydzić.

Okazuje się, że kilka miesięcy wcześniej w innym wywiadzie Jaruzelski jest raczej ofiarą tamtego systemu.
http://www.permedium.pl/kazimierz-kutz/ ... i-cej.html
Pan, reżyser filmu "Śmierć jak kromka chleba" o pacyfikacji kopalni Wujek, pewnie cieszy się, że gen. Jaruzelski staje przed sądem i odpowiada za wprowadzenie stanu wojennego?
Nie, a dlaczego mam się cieszyć?
Podczas stanu wojennego zginęło dziewięciu górników z Wujka. Jaruzelskiemu - jak twierdzi marszałek Bogdan Borusewicz - zostanie wymierzona sprawiedliwość.
- Ależ gdyby nie stan wojenny, ofiar mogło być znacznie więcej! Mogło dojść do znacznie większej tragedii, do krwawego starcia.
Jaruzelski wprowadził stan wojenny nie po to, żeby uspokoić nastroje, zapobiec rewolucji czy wkroczeniu Rosjan do Polski, ale by bronić swej władzy - tak twierdzą jego przeciwnicy.
- Jakiej władzy? Przecież komuniści nie mieli już wtedy żadnej władzy nad narodem! To byli przestraszeni ludzie. Pamiętam, gdy czwartego dnia po aresztowaniu mnie w Katowicach, to był chyba 17 grudnia 1981 r., wezwali mnie na przesłuchanie. Siedziało dwóch facetów przerażonych, zaplutych, zarośniętych.
Panie Kazimierzu, powtórzę: gdyby Jaruzelski nie ogłosił stanu wojennego, to dziewięciu górników nie zginęłoby na Wujku.
- W takiej sytuacji zawsze muszą być ofiary. A ilu ludzi mogłoby zginąć, gdyby doszło do krwawej rozprawy? Niech pani pomyśli, gdyby"Solidarność" zaczęła walczyć, to co by było? Wie pani, co by się wtedy działo? Wojsko musiałoby użyć broni i byłaby masakra. A ludzie, którym stan wojenny złamał życie? Ludzie wyrzucani z pracy, więzieni, ci, którzy zostali na emigracji?
- Ale tak musi być! To wielka, choć prawie bezkrwawa, ale jednak rewolucja, a podczas rewolucji zawsze są ofiary."

Źródło: https://www.salon24.pl/u/puchatek1/6422 ... -generalow
iparts.pl
wezstoperan

Post autor: wezstoperan »

Widocznie dla was to jeden c*** kto. Komuch, naziol, konfident, lewak czy c*** wi kto jeszcze, gdyby przyniósł jakąś korzyść klubowi to byście go wynosili na salony.

"Najbardziej charakterna ekipa w kraju"
Rycho

Post autor: Rycho »

oli1988 " ... Druga sprawa to to, że w przeciwienstwie do reszty Polski dla Ślązaków Hitler nie jest AŻ TAK mroczną postacią.Bo nas tak okrutnie nie traktował." ...żeś dojebał ... może lepiej nie pisz więcej.
oli1988

Post autor: oli1988 »

Zgadza się, choć Buzek bardziej niż ze swojej działalności komunistycznej kojarzy się z rozjebaniem górnictwa. Nikt go w Chorzowie nie nosi na rękach, nie robi o nim opraw, ani tatuażów z jego podobizną.Pomagał klubowi dość wydatnie więc jest tolerowany, dla przykładu Wojciech Kuczok, pisarz, który już jest ultra lewakiem z GW i również kibicem Ruchu już tolerowany nie jest. Taka była koncepcja reżysera, to jest film nie on jest bohaterem tego filmu, mówi tylko jak został kibicem, 1 zdanie a tu afera jakbyśmy mu pomnik postawili, dopierdalanie się na siłę.
donhichot

Post autor: donhichot »

Rycho pisze: 04.06.2018, 20:16 oli1988 " ... Druga sprawa to to, że w przeciwienstwie do reszty Polski dla Ślązaków Hitler nie jest AŻ TAK mroczną postacią.Bo nas tak okrutnie nie traktował." ...żeś dojebał ... może lepiej nie pisz więcej.
Przecież ma rację mnóstwo Ślązaków walczyło w wermachcie i to nie tylko dlatego, że byli zmuszani do tego, nie było łapanek i wywózki do obozu. Żadne miasto na Górnym Śląsku nie uległo bombardowaniu przez Niemcy, nie były zniszczone a ludzie mogli normalnie żyć jak podpisali volksliste. W porównaniu do takiej Warszawy czy Krakowa to były warunki idealne,
LordNelson

Post autor: LordNelson »

Zgodnie z zasadą: "nie ważne, że ku*** - ważne, że za Ruchem!". Tego już się nie zmieni, bo według nich to jest honorowe i zgodnie z zasadami.
Mod/R\y

Post autor: Mod/R\y »

Oczy krwawią czytając co niektórzy "reprezentujący" Ruch tu wypisują...
Giewont

Post autor: Giewont »

Mod/R\y pisze: 05.06.2018, 07:36 Oczy krwawią czytając co niektórzy "reprezentujący" Ruch tu wypisują...
Tu nikt nie reprezentuje Ruchu....
Mod/R\y

Post autor: Mod/R\y »

Giewont pisze: 05.06.2018, 08:40
Mod/R\y pisze: 05.06.2018, 07:36 Oczy krwawią czytając co niektórzy "reprezentujący" Ruch tu wypisują...
Tu nikt nie reprezentuje Ruchu....
Dlatego bystry uczestnik życia w necie zauważy " "
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

Bóbr, homar, włoszczyzna!
212

Post autor: 212 »

sceny z oboma byly krecone dobre pare lat temu. jest tez np. ks. prof. Szymik. W filmie od poczatku z zalozenia mieli sie pokazac calkowicie rozni kibice Ruchu. obok siebie mieli wystapic ultrasi z chuliganami, a takze politycy czy naukowcy. Moge sie domyslac, ze przez pewne kryminalne sytuacje proporcje sie zmienily od poczatkowo zakladanych.

swoja droga za bardzo to traktujecie jakby to mial byc film promujacy wydany i zasponsorowany przez PF, a nie dokument.
szwadron97

Post autor: szwadron97 »

Bookowalem sobie hotel na Łabędach i w emailu mialem napisane że zablokowałem hotel w mieście Łabędy to wkoncu dzielnica Gliwic czy osobne miasto?
lesnydzban

Post autor: lesnydzban »

Zdarzenie miało miejsce ulica obok gdzie zginął Pastor.
donhichot

Post autor: donhichot »

lesnydzban pisze: 05.06.2018, 14:53 Zdarzenie miało miejsce ulica obok gdzie zginął Pastor.
a co ma to do rzeczy Pastor był częścią ekipy, która świadomie zgodziła się na przerwanie paktu antysprzetowego.Był gangusem, który skrzywdził wiele osób, a to są 15 i 16 latkowie wracający ze szkoły, jak można to porównać?
fonobar

Post autor: fonobar »

Znowu cytat z wyborczej i artykuł największego wroga kibiców czyli Pietraszewskiego złapanego już niejednokrotnie na kłamstwie i koloryzowaniu
Komedia ten cały oli jak nie sypie po ile ludzi trenuje w Ruchu to etatowo wkleja linki z wyborczej.
Mu95

Post autor: Mu95 »

gdzie baraż Ruchu Radzionków z Polonią Bytom? Jeszcze na stadionie Ruchu?
biały miś

Post autor: biały miś »

tg1999 pisze: 03.06.2018, 20:52 o co chodzi z transparentem Rakowa skierowanym w stronę Oskara Pam Pam?
Podbijam pod powyższe pytanie
Hanys_1964

Post autor: Hanys_1964 »

A strzelanie z rakiet do dzieci ok. rok temu na tauzenie przy okazji turnieju ,,Zagraj na Bukowej" to wporządku zachowanie honorowego Ruchu?
KSGKSW

Post autor: KSGKSW »

Ile mieliście lat jak zaczeliście biegać po mieście i jeździć na mecze ? A może to ich rówieśnicy byli ?
Dex Dexter

Post autor: Dex Dexter »

...a jeśli stroną atakującą byli ich rówieśnicy? Oli zapewne wie że to ekipa Górnika czekała plus ktos z Gieksy i pare sztuk z Row.
Swoją drogą chyba niebieski koleżko takie akcje nie powinny cie dziwic bo podobny zgrzyt miał miejsce na Tauzenie gdzie gonicie dzieci a i twoi ziomale z Widzewa też ten temat przerabiali także jak chcesz to mozemy pogadać o honorze.
???

Post autor: ??? »

Wam się jeszcze nie znudziła ta dziecinada?
Za moich czasów to skarżyły na siebie niektóre dzieci w przedszkolu.
Pozdrawiam normalnych .
???

Post autor: ??? »

PeRkun pisze: 05.06.2018, 17:03 Dla nas Ślazakow hasla Polskie narodowe nigdy nie maja znaczenia bo najważniejszy jest Ślask Polska to sprawa drugorzędna jak i dla wielu trzecia. Jestes z Elany to jak jezdzisz do nas to widzisz ze kultura Slaska jest najważniejsza.
Godnej za siebie paciuloko ,a niy za wszystkich .
blakuś

Post autor: blakuś »

Na Ruchu jak i Górniku kominy sa ogólno dostępne w sprzedaży. Podejrzewam że to prędzej rówieśnicy najebali rówieśnikom. Nikt mi nie wmówi że jacyś starzy.
LordNelson

Post autor: LordNelson »

Hanys_1964 pisze: 05.06.2018, 15:37 A strzelanie z rakiet do dzieci ok. rok temu na tauzenie przy okazji turnieju ,,Zagraj na Bukowej" to wporządku zachowanie honorowego Ruchu?
To jest ok, bo to Ruch robił, więc automatycznie jest to honorowe
Oberschlesien14

Post autor: Oberschlesien14 »

Synki 15, 16 lat już biegają ze sprzętem po ulicach. I to po każdej stronie. Więc nie demonizowałbym tej akcji.
LukaszWu

Post autor: LukaszWu »

Przepraszam za zmianę tematu z kibicowskiego na ten, ale chciałbym się odnieść w gwoli wyjaśnienia do poniższej wypowiedzi.
PeRkun pisze: 05.06.2018, 17:03 Dla nas Ślazakow hasla Polskie narodowe nigdy nie maja znaczenia bo najważniejszy jest Ślask Polska to sprawa drugorzędna jak i dla wielu trzecia. Jestes z Elany to jak jezdzisz do nas to widzisz ze kultura Slaska jest najważniejsza.
Po pierwsze - rdzenni Górnoślązacy często podkreślają (i słusznie), że nie wolno ich - jako grupy ludnościowej żyjącej od zawsze (tj. do 1945 roku) na pogranicznu wpływów kultur słowiańskiej i germańskiej - traktować generalizująco. I mają rację, podobnie jak rację mają w tej samej kwestii rdzenni Kaszubi. Sam mam połowę rodziny kaszubskiej i wiem jak to ciężko było być "ludem pogranicza", bo dla Niemców było się zawsze ludźmi drugiej kategorii a Polacy uważali ich za niepewnych. Tym bardziej (skoro określasz się jako "Ślązak") nie powinieneś uprawiać takich uogólnień, ponieważ znam wielu chłopaków z Ruchu, którzy normalnie w barwach przyjeżdżają na Marsz Niepodległości. Ba - w mojej organizacja jest masa ludzi ze Śląska, Okręg Śląski MW to jeden z prężniejszych w Polsce, a jego działacze mają bardzo śląsko brzmiące nazwiska. Tak więc nie ma co generalizować, bo powstania śląskie też by się nie udały, gdyby Górnoślązacy mieli Polskę na drugim lub trzecim miejscu jak napisałeś.

Po drugie - Ustawa Konstytucyjna z 15 lipca 1920 r. zawierająca statut organiczny Województwa Śląskiego, czyli tzw. "autonomia" została wprowadzona dla polskiej części Górnego Śląska dzięki lobbingowi wpływowych działaczy wywodzącej się z nacjonalistycznej Ligi Narodowej lub innych organizacji - vel Wilhelm Szewczyk z ONRu, Wojciech Korfanty z Ligi Narodowej (potem Chadecja, ale w sojuszu z narodowcami), Józef Rymer z tworzonego przez narodowców "Sokoła" (skrzydło Hallerczyków). Ba - właściwie cała Naczelna Rada Ludowa tworząca zręby państwowości polskiej w byłym zaborze pruskim wywodziła się z polskiego ruchu narodowego.

Kończąc - nie można przeciwstawiać przywiązania do regionu górnośląskiego polskości, jeśli główni politycy śląscy z czasów II RP i popierających autonomię byli żarliwymi obrońcami polskości. Przeciwstawia się im piłsudczyka, wojewodę Michała Grażyńskiego, ale sanacja wsadzała do więzienia także narodowców (z Korfantym na czele), dlatego uważanie, że Polska była wroga Ślązakom bo wojewoda Grażyński to duuuża nadinterpretacja, moim zdaniem celowa ze strony RAŚ.

Mógłbym pisać wiele więcej, ale nie chcę rozmywać. To koniec z dyskusji z mojej strony, jeśli masz chęć to uderzaj na priv. Pozdrawiam.
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

Mieszkasz w Warszawie, więc CAŁKOWICIE nie znasz tutejszej kultury, mentalności i podejścia do niektórych spraw.
oli1988

LukaszWu pisze: 05.06.2018, 20:12 Przepraszam za zmianę tematu z kibicowskiego na ten, ale chciałbym się odnieść w gwoli wyjaśnienia do poniższej wypowiedzi.
Po pierwsze - rdzenni Górnoślązacy często podkreślają (i słusznie), że nie wolno ich - jako grupy ludnościowej żyjącej od zawsze (tj. do 1945 roku) na pogranicznu wpływów kultur słowiańskiej i germańskiej - traktować generalizująco. I mają rację, podobnie jak rację mają w tej samej kwestii rdzenni Kaszubi. Sam mam połowę rodziny kaszubskiej i wiem jak to ciężko było być "ludem pogranicza", bo dla Niemców było się zawsze ludźmi drugiej kategorii a Polacy uważali ich za niepewnych. Tym bardziej (skoro określasz się jako "Ślązak") nie powinieneś uprawiać takich uogólnień, ponieważ znam wielu chłopaków z Ruchu, którzy normalnie w barwach przyjeżdżają na Marsz Niepodległości. Ba - w mojej organizacja jest masa ludzi ze Śląska, Okręg Śląski MW to jeden z prężniejszych w Polsce, a jego działacze mają bardzo śląsko brzmiące nazwiska. Tak więc nie ma co generalizować, bo powstania śląskie też by się nie udały, gdyby Górnoślązacy mieli Polskę na drugim lub trzecim miejscu jak napisałeś.

Po drugie - Ustawa Konstytucyjna z 15 lipca 1920 r. zawierająca statut organiczny Województwa Śląskiego, czyli tzw. "autonomia" została wprowadzona dla polskiej części Górnego Śląska dzięki lobbingowi wpływowych działaczy wywodzącej się z nacjonalistycznej Ligi Narodowej lub innych organizacji - vel Wilhelm Szewczyk z ONRu, Wojciech Korfanty z Ligi Narodowej (potem Chadecja, ale w sojuszu z narodowcami), Józef Rymer z tworzonego przez narodowców "Sokoła" (skrzydło Hallerczyków). Ba - właściwie cała Naczelna Rada Ludowa tworząca zręby państwowości polskiej w byłym zaborze pruskim wywodziła się z polskiego ruchu narodowego.

Kończąc - nie można przeciwstawiać przywiązania do regionu górnośląskiego polskości, jeśli główni politycy śląscy z czasów II RP i popierających autonomię byli żarliwymi obrońcami polskości. Przeciwstawia się im piłsudczyka, wojewodę Michała Grażyńskiego, ale sanacja wsadzała do więzienia także narodowców (z Korfantym na czele), dlatego uważanie, że Polska była wroga Ślązakom bo wojewoda Grażyński to duuuża nadinterpretacja, moim zdaniem celowa ze strony RAŚ.

Mógłbym pisać wiele więcej, ale nie chcę rozmywać. To koniec z dyskusji z mojej strony, jeśli masz chęć to uderzaj na priv. Pozdrawiam.
Na Śląsku rdzenny Ślązak nie traktuje Powstań jako typowych powstań a wojnę domową.Nasza chęć przystąpienia do Polski też nie była tak patriotyczna jak Ci się wydaje. Po prostu Prusy przegrały 1 wojnę światową, musiały płacić reparacje wojenne więc 2 rejony, które by zaczeli drenować to Zagłębie Ruhry i Śląsk. Uznano, że własne państwo nie ma szans wytrwania bo ze względu na bogate złoża zaraz ktoś będzie chciał położyć na nim rękę, więc opcja polska wydawała się rozsądna, tym bardziej, że jakies powiązania były. W powstaniach śląskich sąsiad walczył przeciwko sąsiadowi, to nie była walka jak w Wielkopolsce czy Warszawie.To też był powód dlaczego po dołączeniu do Polski Śląsk dostał pełną autonomię, i właściwie Polska po za wojskiem i policją nie miała nic do powiedzenia w tym regionie, to też jest powodem dlaczego Piłsudski nigdy Śląska nie szanował i nazywał starą kolonią niemiecką.

To jest też powodem dlaczego większość wychowana w rdzennie śląskich rodzinach przede wszystkim ma się za Ślązaków a potem dopiero Polaków. Sprawdzcie gdzie najwięcej do powiedzenia ma RAŚ i dziwnie łączy się to z mapą miast przyłączonych po powstaniach do Polski. Te regiony, które doszły dopiero po wojnie zostały spolonizowane jak Zabrze czy Gliwice dlatego tam ludzie czują się bardziej Polakami.
niekumatyGS

Post autor: niekumatyGS »

Ale prawda jest taka ze rdzennych Ślązaków którzy w stu procentach utozsamiaja się z kultura , korzeniami itd. jest teraz tylu ilu prawdziwych Warszawiakow w Warszawie. Wiekszosc społeczeństwa która tutaj mieszka to zwykle krojcoki bo rodzice w latach 80tych przyjechali z jakiejś wioski koło Ukrainy do pracy na kopalnie. Każdy ma swoje poglądy ale gadanie ze ludzie ze Ślaska w dziesiejszych czasach bardziej czuja się Hanysami niż Polakami to totalne bzdury.
oli1988

niekumatyGS pisze: 05.06.2018, 21:05 Ale prawda jest taka ze rdzennych Ślązaków którzy w stu procentach utozsamiaja się z kultura , korzeniami itd. jest teraz tylu ilu prawdziwych Warszawiakow w Warszawie. Wiekszosc społeczeństwa która tutaj mieszka to zwykle krojcoki bo rodzice w latach 80tych przyjechali z jakiejś wioski koło Ukrainy do pracy na kopalnie. Każdy ma swoje poglądy ale gadanie ze ludzie ze Ślaska w dziesiejszych czasach bardziej czuja się Hanysami niż Polakami to totalne bzdury.
Nie wszyscy to jasne, RAŚ w tych bastionach śląskości ma poparcie około 10-12% więc liczbę ludzi utożsamiających się ze Śląskiem najpierw a potem Polską oceniam na 20 -25% w tych największych miastach jak Ruda, Chorzów, Świony,Siemce,Piekary, Stare dzielnice Katowic.Troche mniej w Bytomiu i Mysłowicach i okręgu rybnickim w reszcie miast to jednostki. W sumie jakieś więcej niz 500 000 a mniej niz 1 000 000 ludzi. Ale większość w rejonach zdecydowanie zdominowanych przez Ruch stąd na Ruchu te nastroje sa duzo mocniejsze niz na Gieksie, Polonii czy Górniku.
micgree

Post autor: micgree »

oli1988 pisze: 05.06.2018, 20:43 Na Śląsku rdzenny Ślązak nie traktuje Powstań jako typowych powstań a wojnę domową.Nasza chęć przystąpienia do Polski też nie była tak patriotyczna jak Ci się wydaje. Po prostu Prusy przegrały 1 wojnę światową, musiały płacić reparacje wojenne więc 2 rejony, które by zaczeli drenować to Zagłębie Ruhry i Śląsk. Uznano, że własne państwo nie ma szans wytrwania bo ze względu na bogate złoża zaraz ktoś będzie chciał położyć na nim rękę, więc opcja polska wydawała się rozsądna, tym bardziej, że jakies powiązania były. W powstaniach śląskich sąsiad walczył przeciwko sąsiadowi, to nie była walka jak w Wielkopolsce czy Warszawie.To też był powód dlaczego po dołączeniu do Polski Śląsk dostał pełną autonomię, i właściwie Polska po za wojskiem i policją nie miała nic do powiedzenia w tym regionie, to też jest powodem dlaczego Piłsudski nigdy Śląska nie szanował i nazywał starą kolonią niemiecką.
a smoków w tej bajce nie było ? na jakiej podstawie twierdzisz, że wszyscy Ślązacy mają takie a nie inne zdanie ? Podejrzewam, że wnioski wyciągasz na podstawie opinii z zamkniętego kręgu nie szukając innych źródeł, a tym kręgiem pewnie jest towarzystwo wokół RAŚu. Każdy z was piszę w ten sam sposób, można to poznać na pierwszy rzut oka, jak Jechowi w kółko powtarzający wyuczone teksty często nie prawdziwe albo zmanipulowane, a w dużej mierze po prostu przedstawiające Niemiecki punkt widzenia - na pewno nie Śląski !
oli1988

micgree pisze: 05.06.2018, 21:24
oli1988 pisze: 05.06.2018, 20:43 Na Śląsku rdzenny Ślązak nie traktuje Powstań jako typowych powstań a wojnę domową.Nasza chęć przystąpienia do Polski też nie była tak patriotyczna jak Ci się wydaje. Po prostu Prusy przegrały 1 wojnę światową, musiały płacić reparacje wojenne więc 2 rejony, które by zaczeli drenować to Zagłębie Ruhry i Śląsk. Uznano, że własne państwo nie ma szans wytrwania bo ze względu na bogate złoża zaraz ktoś będzie chciał położyć na nim rękę, więc opcja polska wydawała się rozsądna, tym bardziej, że jakies powiązania były. W powstaniach śląskich sąsiad walczył przeciwko sąsiadowi, to nie była walka jak w Wielkopolsce czy Warszawie.To też był powód dlaczego po dołączeniu do Polski Śląsk dostał pełną autonomię, i właściwie Polska po za wojskiem i policją nie miała nic do powiedzenia w tym regionie, to też jest powodem dlaczego Piłsudski nigdy Śląska nie szanował i nazywał starą kolonią niemiecką.
a smoków w tej bajce nie było ? na jakiej podstawie twierdzisz, że wszyscy Ślązacy mają takie a nie inne zdanie ? Podejrzewam, że wnioski wyciągasz na podstawie opinii z zamkniętego kręgu nie szukając innych źródeł, a tym kręgiem pewnie jest towarzystwo wokół RAŚu. Każdy z was piszę w ten sam sposób, można to poznać na pierwszy rzut oka, jak Jechowi w kółko powtarzający wyuczone teksty często nie prawdziwe albo zmanipulowane, a w dużej mierze po prostu przedstawiające Niemiecki punkt widzenia - na pewno nie Śląski !
p********* bzdury, po pierwsze jak uwazasz sie za takiego patriote to naucz sie ze takie przymiotniki jak niemiecki czy śląski pisze sie z malej a nie wielkiej bo smiesznie brzmi patriotyzm z ust tego kto nawet pisac w swoim rodzimym jezyku nie potrafi.

Nie glosowalem nigdy na RAS i w nim nie bylem, wielu moich znajomych tez a Polska zawsze dla nich byla 2 wyborem. Urodzilem się w Siemcach, mieszkałem w Chorzowie kolegów w liceum miałem z Rudy i Świon wiem, jak większość traktuje tutaj Polskę często z ironią, niby im kibicują jak grają w piłkę ale jak przegrają to pierwsi do wyśmiewania. Nie wierzysz? Przyjedz w święto flagi czy 11 listopada do wcześniej wspomnianych miast, flag raptem kilka, zdecydowanie mniej niż w innych rejonach Polski, częściej niż flagę Polski na balkonie zobaczysz ramkę na rejestracji czy koszulkę w aucie Oberschlesien, nie wiem co na siłę starasz się udowadniać ale taka prawda.Może w Zabrzu Gliwicach czy w nowych dzielnicach Katowic jest inaczej ale nie tam gdzie piszę.
micgree

Post autor: micgree »

oli1988 pisze: 05.06.2018, 21:31
micgree pisze: 05.06.2018, 21:24
p********* bzdury, po pierwsze jak uwazasz sie za takiego patriote to naucz sie ze takie przymiotniki jak niemiecki czy śląski pisze sie z malej a nie wielkiej bo smiesznie brzmi patriotyzm z ust tego kto nawet pisac w swoim rodzimym jezyku nie potrafi.

Nie glosowalem nigdy na RAS i w nim nie bylem, wielu moich znajomych tez a Polska zawsze dla nich byla 2 wyborem. Urodzilem się w Siemcach, mieszkałem w Chorzowie kolegów w liceum miałem z Rudy i Świon wiem, jak większość traktuje tutaj Polskę często z ironią, niby im kibicują jak grają w piłkę ale jak przegrają to pierwsi do wyśmiewania. Nie wierzysz? Przyjedz w święto flagi czy 11 listopada do wcześniej wspomnianych miast, flag raptem kilka, zdecydowanie mniej niż w innych rejonach Polski, częściej niż flagę Polski na balkonie zobaczysz ramkę na rejestracji czy koszulkę w aucie Oberschlesien, nie wiem co na siłę starasz się udowadniać ale taka prawda.Może w Zabrzu Gliwicach czy w nowych dzielnicach Katowic jest inaczej ale nie tam gdzie piszę.
1. Wysuwasz argumenty ad personam czyli wskazujesz, że brak ci argumentów.
2. W dalszej części tylko potwierdzasz moje domysły, że używanie przez Ciebie sformułowania odnoszącego się do wszystkich Ślązaków jest bezpodstawne i zawężasz tą grupę do twojego otoczenia.
3. Kończę tą rozmowę, Pyrsk !
3.
oli1988

Nie odnosiłem się do wszystkich Ślązaków odnosiłem się tylko do tej części, która po powstaniach dołączyła do Polski i odjąłem od tego Katowice, które jako miasto wojewódzkie ma w większości ludność napływową.

Nie mam zamiaru się kłócić, dzisiaj na Śląsku mieszka mniej Ślązaków niż Polaków ale są rejony gdzie z propolskimi poglądami nie masz co się pojawiać i jeśli jesteś Hanysem dobrze o tym wiesz.
Dex Dexter

Post autor: Dex Dexter »

W tym Oli ma calkowicie racje.Większość rdzennych ślązaków bardziej utożsamia sie ze śląskiem niz z Polską.Mimo wszystko osoby ktore plują na Polskę to są zdecydowanie jednostki.Prawdziwi ślązacy w sercu mają śląsk i Polskę.
(S)

Post autor: (S) »

Czytają tematu z daleka sprawa wydaję się prosta. Tam gdziej mniej napływowych tam bardziek sląski klimat tam gdzie mnie bardziej polski. Trafia to do mnie jak najbardziej!

A Nikiszowiec jest piekny...!
Abrakadabra1410

Post autor: Abrakadabra1410 »

(S) pisze: 05.06.2018, 22:26 Czytają tematu z daleka sprawa wydaję się prosta. Tam gdziej mniej napływowych tam bardziek sląski klimat tam gdzie mnie bardziej polski. Trafia to do mnie jak najbardziej!

A Nikiszowiec jest piekny...!
Trafia to do Ciebie bo na Warmii i Mazurach macie gdzie nie gdzie podobny klimat. Ino w skali mikro
(S)

Post autor: (S) »

Nie zauważalnie, całkowicie. Warmiaków bardzo, bardzo mało to już mniejszość ukraińska przy obwodzie kaliningradzkim dużo bardziej aktywna. Z drugiej strony kompletnie nie śledzę spraw etnicznych.

Nikiszowiec za to naprawdę zrobił na mnie wrażenie!!
johnny_b

Post autor: johnny_b »

Dex Dexter pisze: 05.06.2018, 21:45 W tym Oli ma calkowicie racje.Większość rdzennych ślązaków bardziej utożsamia sie ze śląskiem niz z Polską.Mimo wszystko osoby ktore plują na Polskę to są zdecydowanie jednostki.Prawdziwi ślązacy w sercu mają śląsk i Polskę.
Śląsk, Ślązak, Ślązacy pisze się z dużej litery, nie z małej...
Znawca GŚ

Post autor: Znawca GŚ »

oli1988 pisze: 05.06.2018, 20:43
LukaszWu pisze: 05.06.2018, 20:12 Przepraszam za zmianę tematu z kibicowskiego na ten, ale chciałbym się odnieść w gwoli wyjaśnienia do poniższej wypowiedzi.

Na Śląsku rdzenny Ślązak nie traktuje Powstań jako typowych powstań a wojnę domową.Nasza chęć przystąpienia do Polski też nie była tak patriotyczna jak Ci się wydaje. Po prostu Prusy przegrały 1 wojnę światową, musiały płacić reparacje wojenne więc 2 rejony, które by zaczeli drenować to Zagłębie Ruhry i Śląsk. Uznano, że własne państwo nie ma szans wytrwania bo ze względu na bogate złoża zaraz ktoś będzie chciał położyć na nim rękę, więc opcja polska wydawała się rozsądna, tym bardziej, że jakies powiązania były. W powstaniach śląskich sąsiad walczył przeciwko sąsiadowi, to nie była walka jak w Wielkopolsce czy Warszawie.To też był powód dlaczego po dołączeniu do Polski Śląsk dostał pełną autonomię, i właściwie Polska po za wojskiem i policją nie miała nic do powiedzenia w tym regionie, to też jest powodem dlaczego Piłsudski nigdy Śląska nie szanował i nazywał starą kolonią niemiecką.

To jest też powodem dlaczego większość wychowana w rdzennie śląskich rodzinach przede wszystkim ma się za Ślązaków a potem dopiero Polaków. Sprawdzcie gdzie najwięcej do powiedzenia ma RAŚ i dziwnie łączy się to z mapą miast przyłączonych po powstaniach do Polski. Te regiony, które doszły dopiero po wojnie zostały spolonizowane jak Zabrze czy Gliwice dlatego tam ludzie czują się bardziej Polakami.
W plebiscycie w obu miastach opowiedziano się za Niemcami.
W Gliwicach mało kto godo w odróżnieniu od Zabrza, gdzie klimat Śląska jest widoczny na co dzień. Zabrzu zdecydowanie w tym bliżej do Rudy, Chorzowa czy Świon niż do Gliwic. Oczywiście jest sporo goroli i krojcoków ale już taki klimat GŚ który był kiedyś dla wielu ludzi ziemią obiecaną (praca w kopalni czy w hucie) ale tego Tobie tłumaczyć nie muszę, taka informacja dla ludzi poza GŚ.
ODPOWIEDZ