Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

hdg

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: hdg »

tradizione pisze: 24.01.2018, 18:42 Ja mam takie pytanie do kibiców GieKSy, którzy bardziej znają środowisko czeskie ze wzgledu na długą przyjażń z Banikiem.
Ostatnio będąc w Czechach w rejonach Karwiny,Hawierzowa(wiem że to miasta Banika) i Ostrawy spotykając i rozmawiając z nie którymi Czechami, mówili mi że oni są w połowie Czechami i w połowie Polakami, a gdy pytałem czy mają kogoś w rodzinnie Polaka to odpowiadali, że nie? czy wy też z takim czymś spotykacie? Szczerze to troche dziwne. oraz odczułem duża sympatie w tych miastach do Polaków takie coś a'la pro polskość przeciwieństwie gdzie byłem w Pradze lub Libercu.
Czy ta wasza zgoda z Banikiem nie zmieniła po cześci poglądy Czechów do Polaków??

Watpię,zeby ta zgoda miała tu cos do rzeczy wśród przeciętnych mieszkańców.Zaolzie,Czeski Śląsk to tereny które należały swego czasu do Polski,tu się mieszały kultury podobnie zresztą jak na GŚ .Zresztą obecna część Ostravy -Slezska Ostrava nazywała sie kiedys Polska Ostrava.
Moim zdaniem to właśnie z tych powodów ludzie czują jakieś sympatie lub antypatie do danego narodu .Ludzie są różni w takich przygranicznych rejonach więc niektórzy tak jak napisałeś czują sie czecho-polakami Inni Slezanami a jescze inni tylko i wyłącznie czechami
iparts.pl
krystalicznieczysta2

Post autor: krystalicznieczysta2 »

tradizione pisze: 24.01.2018, 18:42 Ja mam takie pytanie do kibiców GieKSy, którzy bardziej znają środowisko czeskie ze wzgledu na długą przyjażń z Banikiem.
Ostatnio będąc w Czechach w rejonach Karwiny,Hawierzowa(wiem że to miasta Banika) i Ostrawy spotykając i rozmawiając z nie którymi Czechami, mówili mi że oni są w połowie Czechami i w połowie Polakami, a gdy pytałem czy mają kogoś w rodzinnie Polaka to odpowiadali, że nie? czy wy też z takim czymś spotykacie? Szczerze to troche dziwne. oraz odczułem duża sympatie w tych miastach do Polaków takie coś a'la pro polskość przeciwieństwie gdzie byłem w Pradze lub Libercu.
Czy ta wasza zgoda z Banikiem nie zmieniła po cześci poglądy Czechów do Polaków??
To nie o to chodzi. Oni są Ślązakami Czeskimi (na pewno jakaś część śląskiej części Banika). Ostrava ma dzielnice morawskie i śląskie. To tak jak Bielsko-Biała, gdzie jest część małopolska i część śląska cieszyńskiego, Frydek-Mistek (Morawy/Śląsk Cieszyński).
Może w tej kwestii u nich o to chodzi. Nie zmienia to faktu, że na czeskiej i słowackiej stronie (Orawa czy Zaolzie) dużo było czechizacji, podobnie na SK oraz też zostały rodzinne tematy, że ma się pochodzenie polskie.czeskie, śląskie czy mieszane.
Ogólnie pogranicze czy to czeskie, słowackie jest w dużej mierze w spoko relacjach z Polakami.
Nie dziwi temat, że np. wsiadając w Czeskim Cieszynie do pociągu jest spoko, a jak w okolicach Brna na Prage zmieniają się konduktorzy to już zaczyna się klimat mniej sympatyczny ze strony czeskiej do Polaków. Praga to już zupełnie widoczne w porównaniu z Ostrawą.
Misiek88

Post autor: Misiek88 »

plemplem81 pisze: 24.01.2018, 09:56 Jak wygląda w chwili obecnej sytuacja wszystkich mniejszych ekipek w rejonie Rybnickiego Okręgu Węglowego? Górnik Chwałowice, Rymer Niedobczyce, Górnik Radlin, Górnik Pszów, Naprzód Rydułtowy, KS Żory, Sokół Orzesze, Unia Racibórz... Każda z tych ekipek miała swoje chwile, gdy działała - mniej lub bardziej prężnie. Jednak od bardzo dawna o nich nic nie słyszałem. Na Unii Racibórz to nawet byłem w 2004 roku na meczu - popstrykałem ich fotki - jedyne chyba dostępne w necie. Na Sokole Orzech był inny fotograf TMK - Fasola - też im pstryknął foty... To było jednak wszystko z 10-15 lat temu. Cała epoka w świecie kibiców. Dzieje się tam coś obecnie? Kręcą młyny (oprócz meczów takich jak w Radlinie, gdy grali z Ruchem Chorzów i zebrał się miejscowy fc - mi chodzi stricte tylko o te ekipki wierne lokalnemu klubowi)?
Jesienią podczas meczu MKS Lędziny - Unia Racibórz małolaty z Unii traca flage i szaliki.
andi

Post autor: andi »

Czolem mam pytanie do kogos z Torcidy Piekary gdzies na jakims portalu wyczytalem ze w sierpniu w Piekarach doszlo do starcia z Ruchem .Byla to ustawka czy przypadkowe starcie ?Ruch podaje ze szybko zalatwil sprawe jak to wyglada z Waszej strony .
Bez napinki mozna na privat
rajmund

Post autor: rajmund »

Piekary ŚL Torcida kontra Niebieskie Piekary to Ruch niema szans wszyscy to wiedzą.A akcji osiedlowych to było dziesiątki,gdy Ruch ma wsparcie i tam gdzieś kogoś wyczają to i czasem wygrywają,taki jest tam klimat.
Pawel 64

Post autor: Pawel 64 »

andi pisze: 25.01.2018, 07:22 Czolem mam pytanie do kogos z Torcidy Piekary gdzies na jakims portalu wyczytalem ze w sierpniu w Piekarach doszlo do starcia z Ruchem .Byla to ustawka czy przypadkowe starcie ?Ruch podaje ze szybko zalatwil sprawe jak to wyglada z Waszej strony .
Bez napinki mozna na privat
Jeśli dobrze pamiętam wygrana dla Ruchu .
Ustawione.
snusmumriken

Post autor: snusmumriken »

Siema. Mały offtopic od tych poważnych spraw kibicowskich. Ciekawy wywiad z TMK nr 4, kwiecień 2017 pod tytułem : "wywiad z fanatykiem GKSu Tychy".
http://www41.zippyshare.com/v/XEwfw5vy/file.html
Wrungpiast

Post autor: Wrungpiast »

P1945G - prosimy tego użytkownika nie brać na poważnie. Jest to osoba która nie ma nic do powiedzenia.
Zniża się do poziomu zaboli wdaje się w niepotrzebne dyskusje. Bez odbioru.
P1945G

Post autor: P1945G »

Wrungpiast pisze: 25.01.2018, 11:05 P1945G - prosimy tego użytkownika nie brać na poważnie. Jest to osoba która nie ma nic do powiedzenia.
Zniża się do poziomu zaboli wdaje się w niepotrzebne dyskusje. Bez odbioru.
słucham ? :))))
KaeS

Post autor: KaeS »

Kadm pisze: 24.01.2018, 17:19
Naprzód Rydułtowy to drużyna z Rydułtów, a te są 100% KSG/ROW. Chodzą pogłoski o Ruchu w Rydach, ale działają oni ogólnie jako FC Południe, bo w samym mieście kibiców Ruchu się nie uświadczy.

Nie ma mowy o Odrze w rybnickich dzielnicach, Radlinie, Rydułtowach czy Pszowie, a GKSu Jastrzębie w tych miastach nie było nigdy. Nie licząc epizodu układu GKSu J. z FC Południe Ruchu.
A nie było czasem kiedyś tak, że Rydułtowy zanim zostały FC Górnika jeździły na Jastrzębie? Mam tu na myśli baaaardzo stare czasy (jak na średnią wieku tego forum). Pytam, bo kiedyś takie coś usłyszałem.
nrth

Post autor: nrth »

Doskwiera ci ruro ten malutki Kraj u boku. Prawda?
szyder1920

Post autor: szyder1920 »

WileTheBest pisze: 21.01.2018, 16:44 Pytanie do kogoś z PB. Czy Darek vel K. jeszcze się udziela? Podobno głównie on podtrzymywał zgodę między nami?
Jeśli chodzi Ci o Kolejorza a wszystko na to wskazuje to od paru ładnych lat spoczywa gdzieś w Niemieckiej ziemi.Nie odnalazł się w kibicowskiej nowej rzeczywistości a w życiu średnio mu się wiodło...
glwtrcd

Post autor: glwtrcd »

KaeS pisze: 25.01.2018, 19:58
Naprzód Rydułtowy to drużyna z Rydułtów, a te są 100% KSG/ROW. Chodzą pogłoski o Ruchu w Rydach, ale działają oni ogólnie jako FC Południe, bo w samym mieście kibiców Ruchu się nie uświadczy.

Nie ma mowy o Odrze w rybnickich dzielnicach, Radlinie, Rydułtowach czy Pszowie, a GKSu Jastrzębie w tych miastach nie było nigdy. Nie licząc epizodu układu GKSu J. z FC Południe Ruchu.
A nie było czasem kiedyś tak, że Rydułtowy zanim zostały FC Górnika jeździły na Jastrzębie? Mam tu na myśli baaaardzo stare czasy (jak na średnią wieku tego forum). Pytam, bo kiedyś takie coś usłyszałem.
Jak zaczalem swoja przygode z kibicowaniem 9,94 to Rydutowy zawsze byly za Gornikiem o Jastrzebiu slysze pierwszy raz chyba ze chodzi ci jeszcze o duzo odleglejsze czasy...
tradizione

Post autor: tradizione »

Szczerze to ruskie to ciekawy przypadek takie ekipy jak CSKA,Spartak,Dynamo,Zenit mają po kilkanaście ekip i każda walczy na swoje konto, z resztą inne mało słyszalne przez nas ekipy też tak mają jak Fakel Voronezh, Dynamo Moskwa, Lokomotiv Moskwa, Torpedo Moskwa, Arsenal Tula, Volograd, Rostów itd. Zawsze mnie zastanawiało, jak oni się dogadują...
Nie wiem kto pierwszy wymyślił "walki w lasach", ale u nich to już tradycyjny sport, już nie mówie że tylko ekipy walczą, ale też kluby mma czy zwyczajne ekipki powstają(nie związane z kibicowaniem) i też walczą, dlatego jakoś u nich ta młodzież staje się charakterna a u nas spada na dno lub się ją tępi. U nas też były przykłady dwóch ekip Slask, Legia czy Jagiellonia i skończyło się to bardzo żle, a jeden chłopak w Bialymstoku zapłacił zyciem ale co zrobić jak ważniejsze są interesy i kasa.

Jeśli chodzi o ich tour po Europie to tu napewno Music Hall(Zenit) się wyróżnia walki z AIK, 2x Eintracht, jeszcze z jakaś z Holandii. Ale też inne szukają przygód, a nasze raczej siedzą cicho i się nie wychylają plus trzeba dodać, że oni nie szukają sobie friendsów po całej Europie, jeśli ich zgody które mają po zagranicami swojego kraju to tylko że swoimi braterskimi narodami jak Grecją czy Serbia
(Spartak - Crvena - Olympiakos), (CSKA - Partizan - PAOK) no może jeszcze CSKA ma zgode/układ z Widzewem, jeśli chodzi o Lecha to tam są prywatne kontakty a że Lech dalej lata za Spartakiem i liże im dupe to nie mój problem, zauważyłem że ŁKS po mału tak samo robi ekipa która cisła Widzewa o kontakty z ruskimi - ale cóż to "polskie" ekipy które nie znają szacunek czy honoru w swoich słownikach. Polskie ekipy jakie konktakty/zgody/układy z Realem Madryt, Ajaksami, Lyonem poprostu z cała Europą, pamiętam że kiedyś jeden rusek się z tego śmiał "że Polacy robią zgody z cała Europa, by póżniej bezpiecznie jeżdzic po Europie".
To co mi się podoba w rusach to ich dystans narodowy, ale też że jeśli jego rodakowi dzieje się krzywda to nie patrzy czy ma z kimś zgode ale pomaga przykład był tutaj Euro 2012, gdzie CSKA chodż mają układ/zgode z Widzewem biegał po Warszawie i bili Polaków, a nasz przykład z Czechami - Polacy wałczą z ochroną(akurat tutaj stała jebana Sparta) lib z ekipami czeskimi, a GieKSa z Banikiem siedzi i się śmieje, dlatego nie mam pomału szacunku do polskiej sceny.
W Rosji ważny jest SPORT , a u nas KASA.
Proof

Post autor: Proof »

tradizione pisze: 26.01.2018, 16:45 Szczerze to ruskie to ciekawy przypadek takie ekipy jak CSKA,Spartak,Dynamo,Zenit mają po kilkanaście ekip i każda walczy na swoje konto, z resztą inne mało słyszalne przez nas ekipy też tak mają jak Fakel Voronezh, Dynamo Moskwa, Lokomotiv Moskwa, Torpedo Moskwa, Arsenal Tula, Volograd, Rostów itd. Zawsze mnie zastanawiało, jak oni się dogadują...
Nie wiem kto pierwszy wymyślił "walki w lasach", ale u nich to już tradycyjny sport, już nie mówie że tylko ekipy walczą, ale też kluby mma czy zwyczajne ekipki powstają(nie związane z kibicowaniem) i też walczą, dlatego jakoś u nich ta młodzież staje się charakterna a u nas spada na dno lub się ją tępi. U nas też były przykłady dwóch ekip Slask, Legia czy Jagiellonia i skończyło się to bardzo żle, a jeden chłopak w Bialymstoku zapłacił zyciem ale co zrobić jak ważniejsze są interesy i kasa.

Jeśli chodzi o ich tour po Europie to tu napewno Music Hall(Zenit) się wyróżnia walki z AIK, 2x Eintracht, jeszcze z jakaś z Holandii. Ale też inne szukają przygód, a nasze raczej siedzą cicho i się nie wychylają plus trzeba dodać, że oni nie szukają sobie friendsów po całej Europie, jeśli ich zgody które mają po zagranicami swojego kraju to tylko że swoimi braterskimi narodami jak Grecją czy Serbia
(Spartak - Crvena - Olympiakos), (CSKA - Partizan - PAOK) no może jeszcze CSKA ma zgode/układ z Widzewem, jeśli chodzi o Lecha to tam są prywatne kontakty a że Lech dalej lata za Spartakiem i liże im dupe to nie mój problem, zauważyłem że ŁKS po mału tak samo robi ekipa która cisła Widzewa o kontakty z ruskimi - ale cóż to "polskie" ekipy które nie znają szacunek czy honoru w swoich słownikach. Polskie ekipy jakie konktakty/zgody/układy z Realem Madryt, Ajaksami, Lyonem poprostu z cała Europą, pamiętam że kiedyś jeden rusek się z tego śmiał "że Polacy robią zgody z cała Europa, by póżniej bezpiecznie jeżdzic po Europie".
To co mi się podoba w rusach to ich dystans narodowy, ale też że jeśli jego rodakowi dzieje się krzywda to nie patrzy czy ma z kimś zgode ale pomaga przykład był tutaj Euro 2012, gdzie CSKA chodż mają układ/zgode z Widzewem biegał po Warszawie i bili Polaków, a nasz przykład z Czechami - Polacy wałczą z ochroną(akurat tutaj stała jebana Sparta) lib z ekipami czeskimi, a GieKSa z Banikiem siedzi i się śmieje, dlatego nie mam pomału szacunku do polskiej sceny.
W Rosji ważny jest SPORT , a u nas KASA.

Nie wstyd ci pisać z paru kont? ile masz lat 12? do tego jakieś bzdury Polskie ekipy nie robią nic w Europie? siedza cicho? po pierwsze trudno żeby robli w c*** akcji jak nawet nie potrafią ich druzyny przejść eliminacji , ale na przykladzie taka Legia ostatnio to co twoim zdaniem robila ? np w Madrycie siedziala cicho a w Neapolu albo z Ajaxem? Moze na Ukrainie też cichutko byliu jak ich Dynamo zaatakowało? albo Lech w Sarajevie czy z Aikiem? może Sląsk siedział cicho razem z WIsła I Lechią w Szwecji? sam widzisz jakie bzdury piszesz.... co do Lecha i Spartaka i ogolnie do ruskich kto komu lizde dupe i robi wywiady z ekipa z Lecha dla swojego kanalu okolofutbol czy c*** wie jak to sie nazywa kto w licznych wywiadach lize mu dupe nazywając ich jedna z najlepszych band? Ruskie maja zgody tylko z Serbami ? to co ostatnio Zlina robila na sektorze Lokomotivu? . Jedynie " napierdalanie" Węgrów które pamiętam to ustawka Ruchu chyba z VIdeotonem który nie miał nic przeciwko. CSKA to honorowa na euro to dostal w******* od ŁKS tyle o nich slyszalem
KaeS

Post autor: KaeS »

glwtrcd pisze: 26.01.2018, 16:07

Jak zaczalem swoja przygode z kibicowaniem 9,94 to Rydutowy zawsze byly za Gornikiem o Jastrzebiu slysze pierwszy raz chyba ze chodzi ci jeszcze o duzo odleglejsze czasy...
Tak, chodzi mi o lata 80te. Na necie znalazłem tylko coś takiego:
"GKS Jastrzębie zawarł zgodę z kibicami GKS Katowice, Hutnika Kraków, Naprzodu Rydułtowy. "

Źródło: http://jastrzebiee.blog.pl/2008/06/17/h ... astrzebie/

Dobrze by jednak było, aby ktoś z Rydułtów, czy Jastrzębia to potwierdził. Niemniej mówienie o tym, że w Rydułtowach NIGDY nie było sympatii pro-jastrzębskich nie jest prawdą. Oczywiście można to odbierać jako czasy prehistoryczne z dzisiejszego punktu widzenia, jednak w latach 80-tych wydaje się, że relacje były pozytywne.
Stary Wyjazdowicz

Post autor: Stary Wyjazdowicz »

KaeS pisze: 27.01.2018, 06:00
glwtrcd pisze: 26.01.2018, 16:07

Tak, chodzi mi o lata 80te. Na necie znalazłem tylko coś takiego:
"GKS Jastrzębie zawarł zgodę z kibicami GKS Katowice, Hutnika Kraków, Naprzodu Rydułtowy. "

Źródło: http://jastrzebiee.blog.pl/2008/06/17/h ... astrzebie/

Dobrze by jednak było, aby ktoś z Rydułtów, czy Jastrzębia to potwierdził. Niemniej mówienie o tym, że w Rydułtowach NIGDY nie było sympatii pro-jastrzębskich nie jest prawdą. Oczywiście można to odbierać jako czasy prehistoryczne z dzisiejszego punktu widzenia, jednak w latach 80-tych wydaje się, że relacje były pozytywne.
Zgoda z Jastrzebiem a GieKSa byla w latach 80 zgadza sie ...zeby wtedy dostac sie cugiem na mecze trzeba bylo sie przesiadac w Rybniku...i od zawsze z tego co pamietam byly problemy z Górnikiem. moze gdy byli jeszcze w uwczesnej trzeciej lidze dzialali na wlasny koszt...ale tez. zawsze pro Górnik Z tego co pamietam...czasy zgody z Jastrzebiem ...nigdy ich nie bylo w Rybniku..
Kszo1999

Post autor: Kszo1999 »

jak wygląda sytuacja w gminie Rudziniec ?
Rudno ?
Bad1

Post autor: Bad1 »

Dzisiaj Radlin to chyba najbardziej strzeźone miasto w kraju :)
Papi ciulu

Post autor: Papi ciulu »

No KSG śmiga na Bayern to Ruch na Borussie.
R.E. Bells

Post autor: R.E. Bells »

Ruch na Schalke, GKS na Borussie. Zagłębie na Augsburg, Sandecja na Ulm a Grunwald na Werder.
nowonarodzony

Post autor: nowonarodzony »

Papi ciulu pisze: 27.01.2018, 17:35 No KSG śmiga na Bayern to Ruch na Borussie.
Z tego co mi wiadomo to w latach 90 gdy wchodziły na rynek szaliki, często kibice chodzili w szalikach zagranicznych (na Ślasku preferowane były szaliki niemieckich drużyn) kierując się barwami - GKS w Borussi, Ruch w Schalke i Bochum, a Górnik w Bayernu. Wielu z nich pewnie te sympatie zostały, ale nie miało to nic wspólnego z kontaktami kibiców - zresztą Górnik miał (a moze nadal ma?) kontakty z Schalke, teraz Ruch z Borussia
Bad1

To bardziej z nami chcą trzymać ekipy z za granicy :)
Bad1

Ta bo do tego potrzebne są oficjalne wizyty,układy itp....interesy to robią i wrogie sobie ekipy....
Doktor

Post autor: Doktor »

Wy z Werderem zdaje sie tez mieliscie kontakty(City Warriors Bremen?) i z Zenitem St.Petersburg.
Doktor P(r)awica

Post autor: Doktor P(r)awica »

Sie teraz zacznie wymienianie kto ma z kim kontakty i kto dojebany. Prawda jest taka, że na zachodzie niewiele jest 100% 'prawicowych' ekip. Akurat BVB na pewno jest bardziej na prawo i ma większe tradycje tego typu w przeciwieństwie do Shalke które jest utożsamiane z antifą i każdy to wie.
Beha

Post autor: Beha »

Na przełomie wieków Lech miał układ z Shalke 04. Nie wiem, jsk długo to trwało i jak się rozeszło, ale była komitywa.
Ultra Liberi

Post autor: Ultra Liberi »

Obrazek
A tutaj ta sama flaga w towarzystwie fany wielbicieli Che Guevary
Obrazek
zeebe

Post autor: zeebe »

Beha pisze: 27.01.2018, 23:04 Na przełomie wieków Lech miał układ z Shalke 04. Nie wiem, jsk długo to trwało i jak się rozeszło, ale była komitywa.
Uklad?jestes pewien?
FORZA ZKS

Post autor: FORZA ZKS »

Jak to wyszło z tym Rubym bo pierw było po nim ciśnięte że się rozpierdolił a teraz jego ksywa wisi naturnieju Ruchu na transie PDW? Czy chodzi o dwie inne osoby?
kibic ze Śląska

Post autor: kibic ze Śląska »

FORZA ZKS pisze: 28.01.2018, 14:43 Jak to wyszło z tym Rubym bo pierw było po nim ciśnięte że się rozpierdolił a teraz jego ksywa wisi naturnieju Ruchu na transie PDW? Czy chodzi o dwie inne osoby?
to nie Kulka , dwie rozne osoby
mad22

Post autor: mad22 »

Myślę że pasuje do tego tematu. Jeden z czwórki ratujących na Nanga Parbat to kibic Górnika z Zabrza.

Kod: Zaznacz cały

https://roosevelta81.pl/historia-prawdziwych-ludzi/
iamcriminal

Post autor: iamcriminal »

szanuje !
mądrala

Post autor: mądrala »

Szczew nie trawię, niemniej szacunek. Pomimo kibicowskich antypatii, szacunek. Wielkie, bohaterskie, polskie zachowanie.
Hollatyaboy1948

Post autor: Hollatyaboy1948 »

Jak wygląda teraz sytuacja w Rudzie Śląskiej jeżeli chodzi o kibiców Górnika Zabrze , słyszałem pogłoski że po turnieju w Radlinie w paru dzielnicach są zakazane barwy Borussii Dortmund ?
blakuś

Post autor: blakuś »

Hollatyaboy1948 pisze: 30.01.2018, 17:09 Jak wygląda teraz sytuacja w Rudzie Śląskiej jeżeli chodzi o kibiców Górnika Zabrze , słyszałem pogłoski że po turnieju w Radlinie w paru dzielnicach są zakazane barwy Borussii Dortmund ?
Niby jesteś z Górnika a takich rzeczy nie wiesz? Litości.
Hollatyaboy1948

blakuś pisze: 30.01.2018, 19:10
Hollatyaboy1948 pisze: 30.01.2018, 17:09 Jak wygląda teraz sytuacja w Rudzie Śląskiej jeżeli chodzi o kibiców Górnika Zabrze , słyszałem pogłoski że po turnieju w Radlinie w paru dzielnicach są zakazane barwy Borussii Dortmund ?
Niby jesteś z Górnika a takich rzeczy nie wiesz? Litości.
chłopiee to już sie upewnic nie idzie , nie siedze 24 na h na portalach kibicowskich i sie przy tym nie brandzluje jak ty bo ku*** nie mam na to czasu , od tego jest te forum chyba żeby sie dopytać tak ?
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

Nie masz kolegów po szalu z Rudy?
Hollatyaboy1948

bez-napinki pisze: 31.01.2018, 11:16 Nie masz kolegów po szalu z Rudy?
mam kolego informacja jest świeża od 2 tygodni jestem w delegacji w Belgii jakos nie mam czasu specjalnie dzwonic po kolegach i sie dopytywac czy tak czy nie więc wolałem sie dopytać na forum
bez-napinki

Post autor: bez-napinki »

kolejny troll. :)
ODPOWIEDZ