S.G. Twój komentarz ani nie potrzebny, ani inteligentny..S.G. pisze:Jasna pała wszędzie ruch wcześniej teraz potem tu dookoła ku*** zobaczę na ogródek czy was tam nie ma!Markos7 pisze:Kolego Ty chyba wszystko co wiesz to z opowiadań kolegów z Górnika i internetu.Tomasz Serafiński pisze:-Mikołów(30 tysięcy mieszkańców)- dużo blokowisk i piękny rynek, od zawsze tereny Ruchu. Dobrze zgrana banda która kiedyś dużo znaczyła na Cichej, w sezonie '87-88 dostawały od nich oklep czołowe ekipy z Polski jadące na mecze z GKSem Jastrzębie.
Są też ludzie spod znaku KSGKS i GKSu Tychy, ale jest ich za mało żeby na mieście cokolwiek znaczyć.
-5 sołectw(10 tysięcy mieszkańców, najbliżej Mikołowa jest Mokre, potem Śmiłowice, Bujaków i Paniowy a najdalej Borowa Wieś):
*Mokre- od zawsze sporo kibiców Ruchu, jednostki Górnika.
*Śmiłowice- są kibice Górnika i Ruchu, Ci drudzy chyba w przewadze.
*Bujaków- młodsze pokolenia to przede wszystkim Ruch, starsi Górnik.
*Paniowy- od zawsze dużo kibiców Górnika, jednostki Ruchu.
*Borowa Wieś- od zawsze Górnik, spotkałem też kibiców Ruchu ale w skali sołectwa nie mają żadnego znaczenia.
Pierwszą siłą miasta jest Ruch, jego pozycja nie jest zagrożona.
Górnik posiada Paniowy i Borową Wieś, gdzie ich kibice z wszystkich zakątków miasta i sołectw mogą sie organizować.
Z opowiadań wnioskuje że 20-30 lat wstecz Żaboli było więcej w Mikołowie, cały Bujaków, Śmiłowice, Paniowy i Boro jezdziły na Roosevelta. W centrum też ich ubyło.
Ekipa Ruchu często robi wjazdy na Borową Wieś, a w Paniowach systematycznie jest odnawiany konkretny graf Ruchu.
Kto sie z tym zgadza lub komu coś tu nie pasuje niech pisze, chętnie podyskutuje.
Jeśli chodzi o sołectwa Mikołowa to Cię poprawię ,jestem kibicem Ruchu co nie ukrywam na Ruch jeżdżę ponad 30 lat i to co piszesz trochę wyprostuję,w każdym mieście są jednostki które kibicują różnym klubom to normalne w sołectwach wygląda to obecnie tak :
*Mokre-obecnie Ruch, od zawsze sporo kibiców Ruchu, jednostki Górnika niewidoczne,nie aktywne.
*Śmiłowice- są kibice Ruchu, kibice Górnika pewnie są ale nie widoczni i nie aktywni .
*Bujaków- dawniej starsza ekipa również jeździła na Ruch,młodsze pokolenia to przede wszystkim Ruch, dawniej kibice Górnika byli obecni,paru jeździło na Górnik,obecnie niewidoczni,nie aktywni.
*Paniowy- dawniej stała ekipa jeździła na Ruch,obecnie również paru ze starej ekipy jeździ i młode pokolenie obecni u siebie na meczach i na wyjazdach, widoczni na dzielnicy i aktywni, chyba najbardziej aktywna filia FC Mikołów, dawniej kibice Górnika obecni w sile 2 -3 którzy jeździli na mecze,obecnie jednostki 3 kibiców Górnika którzy jeżdżą na mecze, nie widoczni.
*Borowa Wieś- dawniej kibice Ruchu jeździli na mecze,obecnie paru również jest tam obecnych,kibice Górnika dawniej byli obecni na równi z kibicami Ruchu, obecnie większość Górnika (ze względu na to że przyprowadziło się wiele osób z Rudy Śl.i Zabrza po wybudowaniu autostrady), stała ekipa obecna na meczach u siebie i na wyjazdach, większość młode pokolenie, aktywni w sołectwie poza nie widoczni.
Markos, widze że co do Mikołowa i Mokrego sie najbardziej zgadzamy. Widze ile na tym forum napinki, dlatego staram sie pisać jak najbardziej obiektywnie:)
W Śmiłowicach ogólnie jest spokojnie, z Ruchu wiem o 3-5 osobach które są widziane na Cichej.. Na Górnik jeżdżą z 3 osoby? nie wiem ilu ich jest ale na pewno są, dlatego pisze że Ruchu chyba więcej. Pare lat temu, chyba przy okazji meczu AKSu Mikołów z Strażakiem Mikołów na Śmiłowicach dowalili sie do barw Ruchu. Doszło do małego sparingu 2vs2, zwycięstwo Ruchu.
Jak pisałem o Bujakowie, opierałem sie o to co mowił kolega z tej miejscowości, że starsi koledzy za Górnikiem a młodsze roczniki coraz częściej Ruch. Więc myślałem że kibice 30lat+ też za Górnikiem, nie wiedziałem że kiedyś jezdzili na Cichą, znowu sie dowiaduje czegoś nowego:P
Że Ruch na Paniowach jest aktywny wiem, między innymi widać to po tym grafie o którym pisałem, ale z Paniow od zawsze więcej jezdziło na Górnik.. Tu sie z Tobą nie zgodze, Ci młodzi +/- 20 lat to duża przewaga Górnika, inna sprawa to ich aktywność, bo jak ktoś głowe wychyli za bardzo ludzie z Mikołowa od razu ją biją. Dlatego siedzą cicho. Umiesz określić w jakim okresie mieliby jezdzić Ci z "stałej ekipy"?
Przy Borowej Wsi też sie nie zgodze, nigdy nie było mowy o pół na pół. Wiem że jakoś po 2000 roku pare osób na Ruch jezdziło, ale na Borze wtedy z Górnika weszła nowa generacja ludzi którzy ćwiczyli i dbali o te podwórko. Obecnie znowu wymiana pokolenia, temu obecnemu dużo brakuje do poprzedniego.