Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
tuwimianin.

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: tuwimianin. » 03.11.2016, 16:35

Ciepłe_Placki pisze:
Quorth pisze:Adik-dzięki za uświadomienie. ponad 30 osoby to sporo....nawet na tym forum ktoś już ogłosił Podwawelskie pustynią ale pewnie coś tam ruszyło. Może być ciekawie na rejonie. Borek i Łagiewniki za Wisłą, Ruczaj 1, 2 za Wisłą ale Ruczaj trochę dołuje. Podwawelskie z silną ekipą mogłoby namieszać.
Z tym osiedlem to ciężki temat. Kiedyś najlepsze osiedle Cracovii, potem cisza, teraz znów coś się dzieje.
Osiedle ogromne, potencjał też.
Jak zaczynałem studia na początku lat dwutysięcznych i na pierwszym roku mieszkałem na Osiedlu Podwawelskim, to była tam wizualnie ciekawa ekipa KSC, ale również zdarzyło mi się widzieć Wiślaków w barwach.
IGLOOPOL DĘBICA

iparts.pl
duchtrybun

Post autor: duchtrybun » 03.11.2016, 18:53

Przez ostatnie 2 tygodnie OLSZAII traci kilkanaście prac i żadna z nich nie została po dziś dzień odnowiona, podobnie Bronowice ucierpiały, nie wspominając o Borku. Może teraz to są pustynie kibicowskie?

przemekWNH

Post autor: przemekWNH » 03.11.2016, 19:09

duchtrybun pisze:Przez ostatnie 2 tygodnie OLSZAII traci kilkanaście prac i żadna z nich nie została po dziś dzień odnowiona, podobnie Bronowice ucierpiały, nie wspominając o Borku. Może teraz to są pustynie kibicowskie?
Słabe info masz ;)

duchtrybun

Post autor: duchtrybun » 03.11.2016, 20:55

przemekWNH pisze:
duchtrybun pisze:Przez ostatnie 2 tygodnie OLSZAII traci kilkanaście prac i żadna z nich nie została po dziś dzień odnowiona, podobnie Bronowice ucierpiały, nie wspominając o Borku. Może teraz to są pustynie kibicowskie?
Słabe info masz ;)
To jak możesz to mnie oswieć Lelek, jakie jest "dobre" info.

twierdza śródmieście

Post autor: twierdza śródmieście » 03.11.2016, 21:33

Co do Podwawelskiego to oczywiste że Cracovia, ale raczej jest tam spokojnie z mojej perspektywy. Takie okolice, blisko centrum w dzisiejszych czasach cudów nie będzie.
:)

Quorth

Post autor: Quorth » 04.11.2016, 18:30

Ale obok jest Ruczaj-w latach 90-tych byłoby wesoło w takim sąsiedztwie. Dziś istotnie z jednej i drugiej strony nic się nie dzieje

ts06

Post autor: ts06 » 04.11.2016, 21:33

info z TMK pisze:Ten "Bokserek" nie udzielal sie czasem w dawnych czasach na Cracovii?
Toż to Ko...ś.Ponoć nie przyznają się do niego:D, choć to przerzut, dzięki któremu przerzuciło się kilka osiedli w NH. Patrząc na jego 'medialną' historię to od lat coś słabo mu idzie a ostatnie info cieszy, ktokolwiek mu to zrobił.

tisu

Post autor: tisu » 04.11.2016, 21:59

Toż to Ko...ś.Ponoć nie przyznają się do niego:D, choć to przerzut, dzięki któremu przerzuciło się kilka osiedli w NH. Patrząc na jego 'medialną' historię to od lat coś słabo mu idzie a ostatnie info cieszy, ktokolwiek mu to zrobił.
niby które osiedla się przez niego przerzuciły ?

ts06

Post autor: ts06 » 04.11.2016, 22:21

Na pewno Przy Arce, co spowodowało dalsze kosekwencje

senatorKozioł

Post autor: senatorKozioł » 05.11.2016, 02:14

TSW pochwali się publicznie i szerokiemu gronu, jakie były okoliczności i w jakich realiach odbyło się przerzucanie Ultra Wisły z TKWM na stronę WRWE? ;)
jutro zrobię to za Was i gwarantuję że znowu w środowisku będzie śmierdzieć, a zbiórki na poziomie 1500 zł [patrz kosz na arenie krk] przy frekwencji powyżej 10 koła będą stałą normą.

ojej

Post autor: ojej » 05.11.2016, 11:06

czekamy z niecierpliwością

snoopd

Post autor: snoopd » 05.11.2016, 13:17

Ultra Wisła ma stać w jednym szeregu z Lechią, których gniazdowi paradują z kolesiami z ŁKS-u w koszulkach z przekreśloną Białą Gwiazdą? a dzień wcześniej biegają z Hutnikiem Kraków. Że, ludzie w końcu przejrzą na oczy to było wiadomo, kwestia czasu.. i na nic nie dały prowokacyjne szmaty w sektorze gości o ościach i płetwach.

O Śląsku pisać nie będę, bo na nich to już nawet pikole Wisły mają wyjebane.

Naturalną rzeczą jest, że z duchem czasu obydwie grupy Ultras Wisły i Ruchu skumają się, wymienią kontaktami i będą działać wspólnie.

vixer

Post autor: vixer » 05.11.2016, 14:23

snoopd pisze:Ultra Wisła ma stać w jednym szeregu z Lechią, których gniazdowi paradują z kolesiami z ŁKS-u w koszulkach z przekreśloną Białą Gwiazdą? a dzień wcześniej biegają z Hutnikiem Kraków.
Masz rację. Lepiej teraz stać w jednym szeregu z tymi , którzy niedawno śpiewali WTSK.

albtraum

Post autor: albtraum » 05.11.2016, 14:27

Wymiany uprzejmości były przed układem, a stanie pod sektorówką antyWisła dwie kolejki temu.

The Pozer City

Post autor: The Pozer City » 05.11.2016, 14:56

A kontakty Lechii z ŁKS nie od tego meczu :)

ojej

Post autor: ojej » 05.11.2016, 16:19

vixer pisze:
snoopd pisze:Ultra Wisła ma stać w jednym szeregu z Lechią, których gniazdowi paradują z kolesiami z ŁKS-u w koszulkach z przekreśloną Białą Gwiazdą? a dzień wcześniej biegają z Hutnikiem Kraków.
Masz rację. Lepiej teraz stać w jednym szeregu z tymi , którzy niedawno śpiewali WTSK.
pewnie że lepiej i c*** ci do tego.

S.H.W

Post autor: S.H.W » 05.11.2016, 18:25

Bambino pisze:
Znany gangster w ciężkim stanie. Pobili go pseudokibice

Niebezpieczny przestępca znany w krakowskim półświatku jako Janusz K., pseudonim "Bokserek" został pobity przez grupę pseudokibiców w Mysłowicach na Śląsku. Gangster ma kilkanaście ran ciętych i złamaną rękę. Nie wiadomo jaka była przyczyna napadu. Śląska policja nie ujawnia informacji na temat śledztwa.

Grupa pseudokibiców Wisły Kraków i Ruchu Chorzów zaatakowała niebezpiecznego krakowskiego przestępcę - Janusza K. - pseudonim "Bokserek" - podaje "Gazeta Wyborcza". Nie wiadomo z jakiego powodu został napadnięty, ale pseudokibice mieli wiedzieć już wcześniej, że gangster przebywa w Mysłowicach. Mogli planować napad. Śledztwo prowadzi śląska policja, jednak nie udziela informacji na temat sprawy.

Janusz K. był znany m.in. ze związków z krakowskim "gangiem Marchewy". W 2015 roku został zatrzymany przez antyterrorystów, bo uchylał się od odsiadki za nielegalną broń i pobicia. Innym razem półnagi z maczetą miał sterroryzować gości jednego z klubów na krakowskim Kazimierzu. Śledztwo w tej sprawie jednak umorzono, ponieważ nikt nie chciał zeznawać przeciwko gangsterowi. Kiedy przebywał w szpitalu psychiatrycznym im. Babińskiego w Krakowie, doszło tam do strzelaniny. Nie wyjaśniono, kto wtedy strzelał do "Bokserka".
Bokserek vel Kornaś na początku 2000r zaczął mieszkać na przy arce zaczął latać z mieczem samurajskim itp itd osiedle przerzucił na stronę ksc,później się wdał w konflikt z canarihnios...
na swojej sprawie ten ,,odważny,męski człowiek,, mówił tak ,, Jednego tylko żałuję że nie skorzystałem z propozycji,czyli poprostu i nie zostałem świadkiem iiiiinnnnncognito,,

grahamski

Post autor: grahamski » 07.11.2016, 19:17

Niesamowite. Gość w mowie końcowej na procesie powiedział że żałuje że jak osoba "oskarżająca go" nie został świadkiem koronnym. I co teraz zrobić? Przyjebać się nie można bo nikogo nie sprzedał, koledzy z procesu nic w tym dziwnego nie widzą, ale rodem tvn-owskiej logiki wytniemy kawałek i będziemy tworzyli teorię że to "prawie konfident" ;-)
Widzę niektórzy pod czepkiem mają całkiem nieźle najebane.

ostrykrk

Post autor: ostrykrk » 08.11.2016, 10:13

S.H.W pisze:
Bambino pisze:
Znany gangster w ciężkim stanie. Pobili go pseudokibice

Niebezpieczny przestępca znany w krakowskim półświatku jako Janusz K., pseudonim "Bokserek" został pobity przez grupę pseudokibiców w Mysłowicach na Śląsku. Gangster ma kilkanaście ran ciętych i złamaną rękę. Nie wiadomo jaka była przyczyna napadu. Śląska policja nie ujawnia informacji na temat śledztwa.

Grupa pseudokibiców Wisły Kraków i Ruchu Chorzów zaatakowała niebezpiecznego krakowskiego przestępcę - Janusza K. - pseudonim "Bokserek" - podaje "Gazeta Wyborcza". Nie wiadomo z jakiego powodu został napadnięty, ale pseudokibice mieli wiedzieć już wcześniej, że gangster przebywa w Mysłowicach. Mogli planować napad. Śledztwo prowadzi śląska policja, jednak nie udziela informacji na temat sprawy.

Janusz K. był znany m.in. ze związków z krakowskim "gangiem Marchewy". W 2015 roku został zatrzymany przez antyterrorystów, bo uchylał się od odsiadki za nielegalną broń i pobicia. Innym razem półnagi z maczetą miał sterroryzować gości jednego z klubów na krakowskim Kazimierzu. Śledztwo w tej sprawie jednak umorzono, ponieważ nikt nie chciał zeznawać przeciwko gangsterowi. Kiedy przebywał w szpitalu psychiatrycznym im. Babińskiego w Krakowie, doszło tam do strzelaniny. Nie wyjaśniono, kto wtedy strzelał do "Bokserka".
Bokserek vel Kornaś na początku 2000r zaczął mieszkać na przy arce zaczął latać z mieczem samurajskim itp itd osiedle przerzucił na stronę ksc,później się wdał w konflikt z canarihnios...
na swojej sprawie ten ,,odważny,męski człowiek,, mówił tak ,, Jednego tylko żałuję że nie skorzystałem z propozycji,czyli poprostu i nie zostałem świadkiem iiiiinnnnncognito,,
Widzisz coś gdzieś słyszałeś,coś gdzieś odlądałeś,ale o sprawie o której piszesz masz zerową wiedzę.
Nie pisz więce bzdur.

wmm1

Post autor: wmm1 » 09.11.2016, 12:30

Orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja na Olszy II ? Przyjeżdżając dzisiaj widziałem przestrzelony głowny graf na rogu 29, po osiedlach tez widoczna masa remontów + wrzuty pasiaków. Zmiana warty po ostatnich zawirowaniach na Wiśle?

Ciepłe_Placki

Post autor: Ciepłe_Placki » 09.11.2016, 12:39

wmm1 pisze:Orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja na Olszy II ? Przyjeżdżając dzisiaj widziałem przestrzelony głowny graf na rogu 29, po osiedlach tez widoczna masa remontów + wrzuty pasiaków. Zmiana warty po ostatnich zawirowaniach na Wiśle?
Rozwalone grafy = przejmowanie osiedla
Niezła konkluzja :)

snoopd

Post autor: snoopd » 09.11.2016, 13:30

Kraków to nie Białystok czy Wrocław gdzie postawi się graf i trzyma się latami.
Wjadą na osiedle pod osłoną nocy, coś rozwalą i tak to się kręci.

Olsza jest Wiślacka.

A to, że pikole pogwiżdzą przy okrzykach Ruchu Chorzów nie oznacza, że jest jakieś zawirowanie.

zainteresowany94

Post autor: zainteresowany94 » 09.11.2016, 15:39

A ja mam pytanie z innej beczki. Gdzie Cracovia trzyma się najlepiej w Hucie zaraz po Oświecenia? Piastów, Bohaterów Września ? bo chyba nie Tysiąclecia bo to osiedle jedynie się jakoś trzyma dzięki sąsiedztwie z Oświecenia.

S.J.

Post autor: S.J. » 09.11.2016, 15:40

Ogłosili dzisiaj ,że derby Krakowa odbędą się w terminie : 10 grudnia (sobota)Wisła Kraków - Cracovia, godz. 20:30

Czy Cracovia będzie mogła się pojawić w sektorze gości ,czy jakiś zakaz ,bo już nie pamiętam ??

Wupe1

Post autor: Wupe1 » 09.11.2016, 16:55

zainteresowany94 pisze:A ja mam pytanie z innej beczki. Gdzie Cracovia trzyma się najlepiej w Hucie zaraz po Oświecenia? Piastów, Bohaterów Września ? bo chyba nie Tysiąclecia bo to osiedle jedynie się jakoś trzyma dzięki sąsiedztwie z Oświecenia.
Na Piastów było cicho przez jakiś czas, w związku z wymianą pokoleń. Starsi, (jeszcze często widywani z 3-4 lata temu) wiadomo, wielu z nich sobie odpuściło, część pozakładała rodziny lub po przeprowadzała się. Teraz po osiedlu głównie buja się, gania z młodym kalinowym czy maluje grafy itd, młoda siła (średnia wieku ok. 17-18 lat). Cracovia dobrze się trzyma, jednak osiedle jest często nękane. Grafy, vlepy itd. (szczególnie na dolnym piastów) często trafiane, zrywane przez Wisłę z Mistrzejowic Nowych, lub po prostu przez jednostki wiślackie na osiedlu, które czasem same namalują coś w stylu "WISŁA PTW" lub "j**** Żydów" (Co oczywiście po dniu lub w tym samym zostaje obrobione). Będąc na BW nie miałem takiego wrażenia, widziałem również dużo osób w barwach lub drących się wieczorami "Wisła to stara... " Oczywiście znajdzie się na bloku sporadycznie jakiś napis Wisły czy Hutnika, lecz według mnie Cracovia tam się chyba najlepiej trzyma zaraz po Oświecenia.

zainteresowany94

Post autor: zainteresowany94 » 09.11.2016, 17:21

Wupe1 pisze:
zainteresowany94 pisze:A ja mam pytanie z innej beczki. Gdzie Cracovia trzyma się najlepiej w Hucie zaraz po Oświecenia? Piastów, Bohaterów Września ? bo chyba nie Tysiąclecia bo to osiedle jedynie się jakoś trzyma dzięki sąsiedztwie z Oświecenia.
Na Piastów było cicho przez jakiś czas, w związku z wymianą pokoleń. Starsi, (jeszcze często widywani z 3-4 lata temu) wiadomo, wielu z nich sobie odpuściło, część pozakładała rodziny lub po przeprowadzała się. Teraz po osiedlu głównie buja się, gania z młodym kalinowym czy maluje grafy itd, młoda siła (średnia wieku ok. 17-18 lat). Cracovia dobrze się trzyma, jednak osiedle jest często nękane. Grafy, vlepy itd. (szczególnie na dolnym piastów) często trafiane, zrywane przez Wisłę z Mistrzejowic Nowych, lub po prostu przez jednostki wiślackie na osiedlu, które czasem same namalują coś w stylu "WISŁA PTW" lub "j**** Żydów" (Co oczywiście po dniu lub w tym samym zostaje obrobione). Będąc na BW nie miałem takiego wrażenia, widziałem również dużo osób w barwach lub drących się wieczorami "Wisła to stara... " Oczywiście znajdzie się na bloku sporadycznie jakiś napis Wisły czy Hutnika, lecz według mnie Cracovia tam się chyba najlepiej trzyma zaraz po Oświecenia.
Dzięki za odpowiedzieć, w sumie ja też uważam że na BW Cracovia jest dziś silniejsza niż na Piastów ale wolałem się z ciekawości jeszcze spytać o opinie innych ludzi :) a jak z Tysiąclecia jest? Wiadomo że na tym osiedlu Pasy są silniejsze niż na takim Złotym Wieku gdzie również obok Cracovii jest też Wisła choć w mniejszości i przewagę mają ci pierwsi ale myślę że spośród 4 osiedli (Oświecenia, BW, Piastów, Tysiąclecia) to Cracovia właśnie na Tysiąclecia jest najsłabsza. Jak myślicie?

S.J.

Post autor: S.J. » 10.11.2016, 12:55

S.J. pisze:Ogłosili dzisiaj ,że derby Krakowa odbędą się w terminie : 10 grudnia (sobota)Wisła Kraków - Cracovia, godz. 20:30

Czy Cracovia będzie mogła się pojawić w sektorze gości ,czy jakiś zakaz ,bo już nie pamiętam ??

Nie dowiem się ??

coglin

Post autor: coglin » 10.11.2016, 17:21

S.J. pisze:
S.J. pisze:Ogłosili dzisiaj ,że derby Krakowa odbędą się w terminie : 10 grudnia (sobota)Wisła Kraków - Cracovia, godz. 20:30

Nie dowiem się ??
Jeśli nie wywiną czegoś w międzyczasie, to będą mogli pojawić się na Reymonta.
Wisła Kraków

eNGie

Post autor: eNGie » 10.11.2016, 18:30

i Złoty Wiek i BW kilkanaście lat temu były wiślackimi osiedlami.

ts06

Post autor: ts06 » 10.11.2016, 22:45

Kiedyś cała Huta była nasza;)No ale jak BW już w połowie lat 90tych było podzielone, podobnie jak Piastów, to ZW było mocnym wiślackim osiedlem, no ale udało się kupić dwóch czołowych i osiedle padło.Jedyny plus że nic tam konkretnego do dziś nie wyrosło.

Grokas

Post autor: Grokas » 10.11.2016, 23:55

ts06 pisze:Kiedyś cała Huta była nasza;)No ale jak BW już w połowie lat 90tych było podzielone, podobnie jak Piastów, to ZW było mocnym wiślackim osiedlem, no ale udało się kupić dwóch czołowych i osiedle padło.Jedyny plus że nic tam konkretnego do dziś nie wyrosło.
A z BW w połowie lat 90 nie było przypadkiem tak że głównie dolne BW ( "R" - trzymał tą część osiedla ) + górne ( głównie "puchatki" ) było Wiślackie + troszkę Hutnika było a Pasów jakoś sobie nie przypominam.

Jak się mylę to sorki ...bo ja już emeryt :) kibicowski jestem.

Pozdro dla normalnych kibiców z Krakowa.

Kron1488

Post autor: Kron1488 » 11.11.2016, 00:34

tisu

Post autor: tisu » 11.11.2016, 12:59

Grokas pisze: A z BW w połowie lat 90 nie było przypadkiem tak że głównie dolne BW ( "R" - trzymał tą część osiedla ) + górne ( głównie "puchatki" ) było Wiślackie + troszkę Hutnika było a Pasów jakoś sobie nie przypominam.

Jak się mylę to sorki ...bo ja już emeryt :) kibicowski jestem.

Pozdro dla normalnych kibiców z Krakowa.
Z tego co mi wiadomo , było tak jaki piszesz.A potem wyżej wspomniany "R" ze swoją ekipą się przerzucił i tak osiedle zmieniło barwy.

Haestan

Post autor: Haestan » 11.11.2016, 13:28

Wtedy Cracovii w Hucie nie było wcale,poza pojedynczymi osobami,takie osiedla jak Złotówa,Tysiąclecia,Bohaterka czy Piastów(tam akurat było trochę Hutnika) to była Wisła,na mecz się wsiadało w 139 pod sprężyną na Tysiąclecia i ciężko się było tam wbić :-)
Wiem jak to dziś brzmi ale tak było :-)

obserwatorr88

Post autor: obserwatorr88 » 11.11.2016, 15:48

W ostatnich kilkunastu latach doszło do jakiegoś większego starcia pomiędzy Hutnikiem a Cracovią ?

nicdobrego

Post autor: nicdobrego » 11.11.2016, 17:23

Na Piastów kiedyś był Hutnik a potem Cracovia. Wisły tam nie było nigdy oprócz pojedynczych osobników.

mds

Post autor: mds » 11.11.2016, 17:53

nicdobrego pisze:Na Piastów kiedyś był Hutnik a potem Cracovia. Wisły tam nie było nigdy oprócz pojedynczych osobników.
Bredzisz chlopcze.

Wupe1

Post autor: Wupe1 » 11.11.2016, 18:09

nicdobrego pisze:Na Piastów kiedyś był Hutnik a potem Cracovia. Wisły tam nie było nigdy oprócz pojedynczych osobników.
Na piastów kiedyś była Wisła i Hutnik, teraz Cracovia. Znam trochę osób za które są ostatkami po Wiśle na osiedlu i jeżdżą na R22, ale nikt konkretny (Wolą się nie wychylać). To samo jest z jednostkami Hutnika. Daleko mi do Wisły, lecz twierdzenie że jej nigdy nie było na osiedlu jest błędne.

nicdobrego

Post autor: nicdobrego » 11.11.2016, 18:37

Mi tak mówił... kibic Wisły (znajomy z pracy) co pochodził z Piastów. Opowiadał nawet jak skończyły się czasy Hutnika a zaczęła rządzić Cracovia. Ale nie będę się upierał bo nie moje rejony.

tisu

Post autor: tisu » 11.11.2016, 20:19

[link]

tu jest dużo ciekawych opisów ,historia osiedla Piastów bardzo dobrze opisana.

ODPOWIEDZ