Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Vincentus

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: Vincentus » 14.09.2016, 11:38

Nie zadałeś pedrylu normalnego pytania o koszulki tylko zacząłeś swoje wywody o jakimś kserowaniu hasła ''uliczni wojownicy'' a hasło to jest po prostu uniwersalne.
No ale przecież to musi kojarzyć się jednoznacznie z Łksem hehe.

PS. a teraz zapytaj o coś z konta entlicheck :D
RTS&HKS

iparts.pl
Av88

Post autor: Av88 » 14.09.2016, 11:40

W s i d z e W pisze:narazie rozpierdalasz fajfusie ten temat, tylko i wylacznie po to zeby podbudować sobie ego i kontynuować walke w internecie.

Moje wpisy odnosiły sie do tego tematu, bo pytałem Wislakow o ich nowe koszulki - a wasze wpisy do czego sie odnosza czerwone dziewice ?
WSH sobie wynajeli pachołów z RTSu do pilnowania tutaj swojej racji ? Czy po prostu tak macie, ze nie mozecie przepalic nawet 1 zdania mojego autorstwa ?

Oni sa wszedzie nawet w brudnej pizdzie nawet,pejsy to pejsy leca na siano jak d**** 2 dwoch dniach już kochaja wsh.

W s i d z e W

Post autor: W s i d z e W » 14.09.2016, 11:52

Vincentus pisze:Nie zadałeś pedrylu normalnego pytania o koszulki tylko zacząłeś swoje wywody o jakimś kserowaniu hasła ''uliczni wojownicy'' a hasło to jest po prostu uniwersalne.
No ale przecież to musi kojarzyć się jednoznacznie z Łksem hehe.

PS. a teraz zapytaj o coś z konta entlicheck :D
No wiec dobra, jestes dzbanem , wiec dla Ciebie haslo jest uniwersalne i nie ma z ŁKSem nic wspolnego .

c*** z oprawami derbowymi Uliczni Wojownicy, c*** z naszą flagą U.W. ktora jest najbardziej znaną flagą chuliganską, c*** z tym ile osob od nas ma podziabane motywy U.W. itp itd ile gadzetow roznych z tym hasłem poszlo w eter przez ponad 10 lat, ostatnia oprawa na derbach Rzeszowa na Stali, Uliczni Wojownicy & Maltanscy Wojownicy, to tez tak naprawde była oprawa zgodowa TSW&CWKS ....

no ale teraz Wisła jebła babola, i zrobili sobie koszuleczki z pieknym hasłem Uliczni Wojownicy, wiec trzeba isc w zaparte i pisać że to jest tak naprawde nic,... bo my to haslo skserowaliśmy.... z gry hahhaha ( takie tlumaczenia były wczoraj)
To wy bedziecie stali z Wislakami na jednym sektorze, wiec to w sumie wasza sprawa....

Proponuje teraz niech Cracovia zacznie sie lansowac z hasłem Ludzie Honoru. Tez jest bardzo uniwersalne, natomiast wy skserowaliście je z filmu hahah ....

Kappa

Post autor: Kappa » 14.09.2016, 14:18

Całkiem ciekawy temat tu był, można było dowiedzieć się ciekawych rzeczy z dawnych lat, to musiała sobie Wisła zrobić układ z Widzewem i już nowy układowicz z drugim łódzkim klubem musiał rozwalić temat.
Hitler, Stalin, Che Guevara jeden c*** a wiele twarzy.

KeNHaS

Post autor: KeNHaS » 14.09.2016, 20:45

A wszystko to przez durne hasło na koszulce.. Masakrą to ciężko nazwać
Obrazek

Prastary

Post autor: Prastary » 15.09.2016, 00:16

Uliczni Wojownicy kojarzeni są w Łodzi tylko i wyłącznie z ŁKSem.Każdy rozgarnięty Widzewiak na pytanie z czym mu się kojarzy to hasło,odpowie że z ŁKSem.Wniosek taki że UW powinno wprawiać Widzewiaka w obrzydzenie a nie być pomysłem na motyw na koszulkę dla układowicza.To tak jakby ŁKS zrobił dla Zawiszy koszulki Ludzie honoru.Ja p*******,czy ci w Widzewie to trochę myślą co robią?

ojej

Post autor: ojej » 15.09.2016, 08:44

może to zrobił celowo a wy płaczecie na forum jak cioty.

Xiaomi

Post autor: Xiaomi » 15.09.2016, 17:43

Czy wiadomo dlaczego ucichła sprawa lansowania brodatego? Jego media społecznościowe w tym miesiącu też już milczą.

D-Nator

Post autor: D-Nator » 15.09.2016, 18:12

Xiaomi pisze:Czy wiadomo dlaczego ucichła sprawa lansowania brodatego? Jego media społecznościowe w tym miesiącu też już milczą.
ogolił brodę.

Xiaomi

Post autor: Xiaomi » 17.09.2016, 20:09

Podbijam pytanie o brodacza.
Jednocześnie uwagi odnośnie dzisiejszego meczu: nowy gniazdowy Wisły już miał posypane, żeby teraz śmielej i bez strachu dowodzić Armią Białej Gwiazdy zebraną z podstawówek i gimnazjów :)
W końcu siła w młodzieży, sobota - przyćpać należy!

lotnik1230

Post autor: lotnik1230 » 17.09.2016, 21:54

Jak wygląda sytuacja Wisły w Nowej hucie? Czy są tam jakieś mocne ekipy?

Polish Power

Post autor: Polish Power » 17.09.2016, 22:38

nie ma, sam Hutnik ;)

zainteresowany94

Post autor: zainteresowany94 » 18.09.2016, 01:09

lotnik1230 pisze:Jak wygląda sytuacja Wisły w Nowej hucie? Czy są tam jakieś mocne ekipy?
Kazimierzowskie & Jagiellońskie
Strusia & Kalinowe

Na tych osiedlach Wisła ma najmocniejsze ekipy w Nowej Hucie.

nieobliczalnyTSW1906

Post autor: nieobliczalnyTSW1906 » 18.09.2016, 08:47

Dywizjonu 303
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY

halodrol

Post autor: halodrol » 18.09.2016, 10:08

Zobaczcie jak się jakaś wielokontowa ku*** wystawiła. Zadaje pytanie z d*** a następnie, zapominając że się nie wylogowała z wcześniejszego konta sama sobie odpisuje, że podbija pytanie.

Xiaomi

Post autor: Xiaomi » 18.09.2016, 12:32

Podbiłem sam sobie, tępy jesteś. A brodacza faktycznie nie widać, albo zmienia przypałowy wizerunek, albo już go jadą w dupsko po moskiewsku w jakiejś celi.

2x88

Post autor: 2x88 » 18.09.2016, 12:35

benson pisze:To nie jest dobry czas dla krakowskiej Wisły. Słabe wyniki na murawie są przyczyną wielu negatywnych komentarzy pod adresem zawodników czy trenerów Białej Gwiazdy, dlatego krakowski klub startuje z inicjatywą #HejtNaAut.
[link]

Krytyka to hejtowanie?Graja słabo to co głaskac gwiazdki trzeba bo sie załamia jak broda z wsh?

Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 » 18.09.2016, 14:29

lotnik1230 pisze:Jak wygląda sytuacja Wisły w Nowej hucie? Czy są tam jakieś mocne ekipy?
Było pisane milion razy.
Dzielnica "Nowa Huta" (zwana potocznie Stara Huta) to praktycznie sam Hutnik, natomiast na terenie "Nowej Huty" jako obszaru powiedzmy historycznego są jeszcze:
Bieńczyce - Zdominowane przez Wisłe
Mistrzejowice - Zdecydowana przewaga Cracovii
Czyżyny (jako dzielnica nie osiedle)-podzielone równo między Hutnika,Wisłę i Pasy
Wzgórza Krzesławickie - gdzie przeważa Hutnik, jest też trochę Wisły oraz jednostki Cracovii.

Oczywiście te obszary są podzielone na osiedla, ale myślę, że nie ma się co rozdrabniać.Warto tylko dodać, że każda z tych dzielnic ma kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców, bo są to obszary gęsto zaludnione.
Hutnik Nowa Huta

Quorth

Post autor: Quorth » 18.09.2016, 15:24

Istotnie Huta była wałkowana 100 razy ale może koledze chodziło o to czy były tam ostatnio jakieś zmiany? Z tego co było pisane Os Przy Arce z niegdyś Pasiastego stało się Wiślackie. Ja mam pytanie dot. Złotego Wieku. Niegdyś Wiślackie osiedle walczące przez lata z Oświecenia częściowo się przerzuciło. Złotówa to duże osiedle. Czy mógłby ktoś przybliżyć obecną sytuacje?

obserwatorr88

Post autor: obserwatorr88 » 18.09.2016, 20:16

Można tu wytyczać że Hutnik ma swoje rewiry w Hucie gdzie zaludnienie jest znaczne dziesiątki tyś ludzi. Więdz jak to możliwe że tak mizernie prezentują się u siebie i na wyjazdach. ? Często liczbo w granicach 50 osób. 50 osób może panować na tak dużym obszarze ?

ts06

Post autor: ts06 » 18.09.2016, 21:02

Od lat tułają się po jakiś dziurach więc pewnie nie chce im się jeździć bo zebrać to się potrafią ale to nie się ktoś od nich odniesie.
ZW przerzucone, Wiślacy się nie wychylają.

Regis

Post autor: Regis » 18.09.2016, 23:02

w sumie jestem ciekaw, jak tak duże osiedle jak ZW mogło się niemal z dnia na dzień w całości przerzucić i siedzieć z Oświęcenia, z którym przez kilka lat się ganiali - to był rok 2000? Jak widzieliśmy po Azorach, tylko część poszła na drugą stronę, bo jednak większość miała inne zdanie.

Xiaomi

Post autor: Xiaomi » 18.09.2016, 23:55

Wisła sportowo rozleci się jak Osuchowa Zawisza, więc jak już przestali być modni, to jestem ciekaw kiedy to wpłynie na osiedla i okoliczne miejscowości.

_G_

Post autor: _G_ » 19.09.2016, 00:13

witam was

co do zw to jak jak jeszcze byłem aktywny na Hutniku to raczej zw była wislacka potem Du..się premienil i tak się zaczelo ...nowa moda polowa Hutnika za moich czasów się przewalila bo im tak pasowalo dille biznesy itp. .

ciekawostke dodam ze na tysiąclecia dzialalo pare osob w starych latach nie rozkminionych przez W ALBO C

h** W MORDE WSZYSTKIM PRZEZYTA

JESTESCIE h*** WARCI JAK WASI BRACIA I PEWNIE TAK WAS POTRAKTUJA

jak wisla slaska czy Lechie.

TYLKO HUTNIK TYSIACLECIA OD 18 LAT

.VALO.

Post autor: .VALO. » 19.09.2016, 01:38

W nowej hucie obecnie tylko pasy na plus.
Hej Hej.

ts06

Post autor: ts06 » 19.09.2016, 03:23

Regis pisze:w sumie jestem ciekaw, jak tak duże osiedle jak ZW mogło się niemal z dnia na dzień w całości przerzucić i siedzieć z Oświęcenia, z którym przez kilka lat się ganiali - to był rok 2000? Jak widzieliśmy po Azorach, tylko część poszła na drugą stronę, bo jednak większość miała inne zdanie.
Wtedy inne czasy były.Przerzucili bodajże w pierdlu,za hajs dwóch czołowych, tamci sprzedali całą resztę, do tego osiedle otoczone wcześniej przerzuconymi, więc wybory dla reszty pewnie były trzy.Emerytura, przerzucenie, zmiana zamieszkania.

Najlepsze że 'S' nieźle oprawiał ludzi z Oświecenia a tu bum, nagle gość na Twoim stadionie wśród Twojej ekipy.I co mogły zrobić te osoby?Mimo naplucia na ryj, myśleć że deszcz pada.

To tak jakby Ci ktoś zgwałcił kobietę a Twoi niby przyjaciele , przyprowadzili go na imprezę i powiedzieli, sory stary, interesy ważniejsze.
Więc jak ktoś chce się teraz przypierdalać do Wisły, to niech się przypierdala, tylko niech uzmysłowi sobie z jak skurwionym wrogiem mieliśmy do czynienia.Granie honorowo skończyło by się tak że od wielu lat Wisły kibicowsko w mieście by nie było.

Xiaomi

Post autor: Xiaomi » 19.09.2016, 03:51

Jest już nowe oświadczenie gtsu w którym wypominają ile kosztowało goszczenie zgód, kultywowanie TKWM i wylewają żale, jak te pieniądze zamiast na Lechię i Śląsk można było spożytkować jakoś normalnie, czyli na własne podwórko i przy ich pomocy przejęcie osiedli :)
Ja p*******, czekam na skany faktur i rozliczenia ile i na kogo wydali, ile na cateringi, namiot i c*** wie co jeszcze. d**** bez honoru.

Sam Fisher

Post autor: Sam Fisher » 19.09.2016, 15:17

Xiaomi pisze:Jest już nowe oświadczenie gtsu w którym wypominają ile kosztowało goszczenie zgód, kultywowanie TKWM i wylewają żale, jak te pieniądze zamiast na Lechię i Śląsk można było spożytkować jakoś normalnie, czyli na własne podwórko i przy ich pomocy przejęcie osiedli :)
Ja p*******, czekam na skany faktur i rozliczenia ile i na kogo wydali, ile na cateringi, namiot i c*** wie co jeszcze. d**** bez honoru.
Gdzie to znalazłeś?

Xiaomi

Post autor: Xiaomi » 19.09.2016, 15:20

https://www.facebook.com/ArmiaBialejGwi ... 1235016288
Heeeej Niiieeebiscy oleee!
Z jednej strony opadły częściowo zle emocje po decyzjach lipcowych z drugiej są pozytywne po Piaście, więc może wstrzelę się z tym wpisem.
Tak. Szkoda mi Lechii i Śląska. Na tych zgodach się wychowałem.
Prywatne kontakty zostają tak jak pewne sentymenty a do pięknego Wrocławia będę wracał nieraz.
Na decyzje z daleeka nie miałem najmniejszego wpływu jednak uważam jedną z nich za strategiczny strzał w dziesiątke.
Mianowicie nasza stara dobra zgoda, zasłużony polski klub oraz potęga kibicowska – Ruch Chorzów.
Oprócz negatywnych faktów dokonanych upatruje w nowych układach głownie korzyści:
- Ruch jest potęgą kibicowską na Śląsku i w Polsce. W swoim regionie nikt nie ma do nich przyłożenia a takie jakby nie było spore derbowe kluby jak GKS Katowice i Górnik Zabrze musiały się swego czasu zjednoczyć żeby nie czuć się na Śląsku zgwałconymi jak Legia po Borussi.
- Ruch jest zaledwie ok 100 kilometrów dalej. Czysto logistycznie to układ idealny dojazd od bramek do bramek zajmuje nam nie więcej niż 40 minut a za pare lat pociągi na magistrali Kraków-Trzebinia-Jaworzno-Katowice będą smigac b szybko. My wspomagamy ich oni nas - w ciągu jednego dnia.
- GKS Katowice i Górnik Zabrze w Małopolsce to nie żadne potęgi, ale są wrzodem na d**** w pewnych rejonach. W Trzebini, Bukownie czy Olkuszu są jakieś pierdy za GKSem a w Libiążu od lat jest Górnik Zabrze.
Tutaj mamy naturalnego sojusznika w postaci Ruchu.
My możemy pomóc w innych okolicach.
- Zakopane było dotychczas podzielone między Ruch, Wisłe i żydów. Zgadnijmy kto teraz będzie miał przewagę? Turystyczny kurort jest nasz i koniec.
- Wroclaw i Gdańsk to dwa piękne miasta jednak patrząc z perspektywy pieniadza to na umacnianie tych zgod wydawano zdecydowanie za dużo. Nieraz mowilem, ze gdyby pieniądze przeznaczone na 2-3 dniowe goszczenie Wrocławian czy Gdanszczan szły na nasz krakowski budżet wojenny to mielibysmy ze 2-3 osiedla więcej dla nas.
Tutaj układ i mam nadzieje (myslenie zyczeniowe) zgoda będzie miała inny (CH)arakter. Zyjemy podobnie jak Ruch w stanie permanentnej wojny i warto oglądać każdą złotówke.
- w końcu argument emocjonalny czyli Górny Śląsk. Jeśli nie jesteś kretynem to zobaczysz, że warto nauczyć się czegoś od Ślązaków a tysiące ludzi żyją z daleka od melanży na Szewskiej.
Ślązacy to często porządni, uczciwi ludzie nauczeni ciężkiej pracy.
Miałem z nimi styczność nie raz i sentyment ciągle siedzi głowie.
Tak jak sentyment do Ruchu wielu starych kibiców Wisły wspominających najlepszą zgodę początków kibicowskich na R22.
Pewien wybitny polityk i strateg mawiał, że jego państwo nie ma wiecznych wrogów za to posiada wieczne interesy.
Wydaje się, że w interesie Wisły chuligańskiej, ultrasowskiej i nawet piknikowej są dobre układy z Ruchem.
Dlatego przy pierwszej lepszej okazji nie zawaham się zedrzeć gardła krzycząc „Hej Nieeebiescy ole, hej Nieeebiescy oleee, hej Ruch Chorzów aeeeeeaaaaoooooo
Jest tam jeszcze hicior, że Lechia kopnie w d*** Śląsk i niedługo dołączy do układu :)

Sam Fisher

Post autor: Sam Fisher » 19.09.2016, 15:36

Ale to nie oświadczenie żadne tylko prywatna wypowiedź JEDNEJ osoby z grupy zwolenników WRWE

Xiaomi

Post autor: Xiaomi » 19.09.2016, 15:45

Jeszcze trochę i każdy z przedstawicieli tego klubu będzie miał swój profil i swoje oświadczenia, bo dziwnym trafem pisania tych oficjalnych, pod wspólnym stanowiskiem już nikt się nie podejmuje. Problem właśnie w tym, że już żadnego jednolitego stanowiska tam nie ma.
Jak Ruch ze zgodami pociągnie za sznurki to zostanie wylewanie żali, że przez jedną z czołowych ekip, dawniej budzącą podziw zostali wystawieni jak jakieś mięso armatnie :)

Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 » 19.09.2016, 17:14

obserwatorr88 pisze:Można tu wytyczać że Hutnik ma swoje rewiry w Hucie gdzie zaludnienie jest znaczne dziesiątki tyś ludzi. Więdz jak to możliwe że tak mizernie prezentują się u siebie i na wyjazdach. ? Często liczbo w granicach 50 osób. 50 osób może panować na tak dużym obszarze ?
Bo jesteśmy w sportowej d****.W mieście dwa kluby grające od lat w Ekstraklasie z nowoczesnymi stadionami, mające ogłoszenia w radiu,gazetach,słupach itd A my co mamy do zaoferowania piknikom ? 4 lige, lekko rozpadający się stadion i przeciwników typu Jutrzenka Giebułtów.

Potencjał jest, ale żeby się rozwinął trzeba chociaż w miarę ogarniętych przeciwników jak Motor, Sovia czy Stal Rzeszów.
Hutnik Nowa Huta

Jacoby31

Post autor: Jacoby31 » 19.09.2016, 17:23

Xiaomi pisze:Jest już nowe oświadczenie gtsu w którym wypominają ile kosztowało goszczenie zgód, kultywowanie TKWM i wylewają żale, jak te pieniądze zamiast na Lechię i Śląsk można było spożytkować jakoś normalnie, czyli na własne podwórko i przy ich pomocy przejęcie osiedli :)
ku*** post anonimowej osoby jest traktowany jako oświadczenie. Jebnij się idioto w łeb.

A/J

Post autor: A/J » 19.09.2016, 17:24

Zamknij cipe stara k**** żydowska;-)

Xiaomi

Post autor: Xiaomi » 19.09.2016, 17:37

Tych samych "anonimowych" udostępniały wasze chuligańskie fanpejdże i całe milicyjne internety, jak trzeba było siać propagandę, że Śląsk zbratał się z Lechem i j**** biedną Wisełkę na dwie strony trybun.

Jacoby31

Post autor: Jacoby31 » 19.09.2016, 20:20

Te srajpejdże w 80% są prowadzone przez pikników. Wklejają info z innych stron lub próbują się na czymś wybić. Jakie to są chuligańskie fp :D ?

Xiaomi

Post autor: Xiaomi » 19.09.2016, 20:29

Ciekawe, bo po twarzówkach niewielkich rozmiarów są w stanie wypatrzyć tych co są niegodni reprezentowania ich klubu i sprzedali się Śląskowi albo innej Lechii. Czyli anonimy, pikniki i nie znają nikogo i nic nie wiedzą? :)

On Tour ABG

Post autor: On Tour ABG » 19.09.2016, 21:55

Xiaomi pisze:Ciekawe, bo po twarzówkach niewielkich rozmiarów są w stanie wypatrzyć tych co są niegodni reprezentowania ich klubu i sprzedali się Śląskowi albo innej Lechii. Czyli anonimy, pikniki i nie znają nikogo i nic nie wiedzą? :)
Jakim trzeba być zjebem żeby całymi dniami przeglądać fajpejdże drużyny której się nie kibicuje i co chwilę wrzucać posty na forum.
Semper Fidelis

Ultrasowski

Post autor: Ultrasowski » 19.09.2016, 21:55

obserwatorr88 pisze:Można tu wytyczać że Hutnik ma swoje rewiry w Hucie gdzie zaludnienie jest znaczne dziesiątki tyś ludzi. Więdz jak to możliwe że tak mizernie prezentują się u siebie i na wyjazdach. ? Często liczbo w granicach 50 osób. 50 osób może panować na tak dużym obszarze ?
Myślę, że status quo jaki jest w dzielnicy od kilku lat niewiele ma wspólnego z naszą prezentacją i liczbami na meczach

zresztą liczba 50 w młynie czy na wyjeździe nie jest dla nas niczym nowym, tak bywało 5, 10 czy 15 lat temu także. Wzloty i wielkie mobilizacje u nas bywało na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat wiele razy, wynikały głownie z klimatu kibicowskiego (częściej), czasem piłkarskiego (rzadziej, przez ostatnie 20 lat zaliczyliśmy 2 awanse, 6 spadków, klub dwukrotnie upadał i raz się odrodził, o sytuacjach ratowanych cudem w przerwach lepiej nie wspominac, reszte uzupelniaja bezbarwne sezony walki o nic)

nie jestem jakims obserwatorem polskiej sceny, ale nie trudno zauważyć, że poza ekipami grajacymi o coś, czy odradzajacymi sie praktycznie wszedzie jesli cos sie dzieje to od sporego dzwona, przy derbach czy dawno nie widzianych rywalach i to tez nie zawsze i nie rok w rok

poza tym nie wszystko zalezy od nas
trudno sie konkretnie zaprezentować chociaz raz czy dwa w rundzie jezeli Cracovia z MZPN-em zamykaja przed nami stadion, a Wisla z Unia olewaja mecze z nami od kilku lat (mimo, ze jak bywali to zawsze dzialo sie sporo)

mecz ze stosunkowo neutralnymi dla nas ekipami jak KSZO, Beskid czy Sandomierz mogą wywołać cisnienie 3-4 razy z rzedu nie wiecej.

niekotrych spraw w nizszych ligach mniejszym i srednim ekipom przeskoczyc sie nie da mimo najszczerszych checi i kto ogarnia temat u siebie wie o czym mowa. kibicowanie staje sie mocno elitarne

Galimatias

Post autor: Galimatias » 19.09.2016, 22:57

On Tour ABG pisze:
Xiaomi pisze:Ciekawe, bo po twarzówkach niewielkich rozmiarów są w stanie wypatrzyć tych co są niegodni reprezentowania ich klubu i sprzedali się Śląskowi albo innej Lechii. Czyli anonimy, pikniki i nie znają nikogo i nic nie wiedzą? :)
Jakim trzeba być zjebem żeby całymi dniami przeglądać fajpejdże drużyny której się nie kibicuje i co chwilę wrzucać posty na forum.
W porównaniu z internetową, napinkową działalnością Wisły, to nawet Cracovia jest spokojnymi ludźmi honoru :)
I wcale bym się nie zdziwił jakby ktoś sobie dodał te profile do obserwowanych jako niezły kabaret. Poprzednio był wpis, że Śląsk robi kosę z Wisłą, bo zabronił na wyjeździe kupować kiełbasy na cateringu.

ODPOWIEDZ