ULTRA - nr 6

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
plemplem81

ULTRA - nr 6

Post autor: plemplem81 » 13.07.2016, 15:15

Po 8 latach przerwy, "ULTRA" wraca na scenę kibicowskiej prasy. Zin jest już w drukarni, za parę dni wrzucę foty gotowego magazynu. Póki co zapodaję okładkę, dla zachęty. W zinie splecione klamrą są wszystkie te sezony, w których "ULTRA" nie wychodziło. Czyli opisy dotyczą ekip od sezonu 2008/09 do 2015/16. Jak zawsze i bez zmian przerabiamy tylko i wyłącznie rewir Górnego Śląska, Opolszczyzny, Ziemi Częstochowskiej, Podbeskidzia i zachodniej części Małopolski.

Działy:
Z pamiętnika awanturnika - Polonia Bytom-Wisła Kraków 1978 rok
Podzielone miasto - Mysłowice
Oko w oko z... - Barankiem (GKS Tychy)
Powrót do przeszłości - BKS Stal Bielsko-Biała

Oprócz tego oczywiście 9 galerii + rozkładówka poświęcona jak zawsze najmniejszym ekipom. Wszystko na 76 stronach.
Cena taka sama jak 8 lat temu - 10 zł sztuka + koszty wysyłki. Jak tylko zin opuści drukarnię wystawię pierwsze aukcje. Jeśli ktoś będzie chciał kupić poza aukcją - piszcie priv lub na maila [email protected].

Obrazek
Obrazek

iparts.pl
plemplem81

Re: ULTRA - nr 6

Post autor: plemplem81 » 20.07.2016, 17:51

No dobra. To jedziemy. Pierwsze aukcje na allegro. Kto chce bez allegro - piszcie priv.

[link]

Obrazek
Obrazek
Obrazek

plemplem81

Post autor: plemplem81 » 21.07.2016, 17:25

Zapomniałem dopisać, że papier w zinie to kreda, również wnętrze. W sumie jest 10 kolorowych galerii, okładka usztywniana i również lakierowana. Opisy z lat 2008/09-2015/16 (8 sezonów) podesłały 22 ekipy z naszych południowych rewirów.
Dodaję jeszcze jedną aukcję, gdyby poprzednia się skończyła:

[link]
Obrazek

M.O.W.

Post autor: M.O.W. » 21.07.2016, 19:45

Zamówione, dodam, że jeżeli autor trzyma poziom i styl sprzed lat to śmiało polecam osobom nie tylko z regionu.

plemplem81

Post autor: plemplem81 » 22.07.2016, 12:59

Sam ocenisz poziom. Jeśli chodzi o techniczną stronę to zin jest bardziej dopieszczony, pojawiło się parę drobiazgów-upiększaczy. Ogólnie sprawy w swoje ręce wziął osobny grafik, bo mnie to z leksza przerastało. Zapłaciłem, ale przynajmniej nie ma jakichś znacznych wtop. Sedno - czyli treść i stałe działy pozostały nienaruszone. Zapraszam do lektury.

Oto aktywne aukcje:

[link]
[link]
Obrazek

plemplem81

Post autor: plemplem81 » 24.07.2016, 13:46

Wrzucam aktywne aukcje:

[link]
[link]

Żeby nie było zaskoczenia, to napiszę, że spośród 22 ekip, jedynie Zagłębie Sosnowiec podsumowało okres ostatniego sezonu. Zastanawiałem się, czy zezwolić im na taki krok, ale z racji renomy ekipy uznałem, że dobre chociażby podsumowanie jednego sezonu 2015/16... Reszta ekip opisanych w "ULTRA" opisuje wspomniany okres (nawet, gdy dana ekipa w międzyczasie przestała funkcjonować).
Obrazek

plemplem81

Post autor: plemplem81 » 28.07.2016, 11:32

Wrzucam linka do ostatniej już aukcji na allegro + linka z aukcji, na której jeszcze parę sztuk zostało. Więcej możliwości kupna ULTRA 6 już nie będzie. Doróbek i dodrukowań pisma również nie uraczycie - to tak tylko gwoli ścisłości, gdyż dostałem zalew maili z pytaniami o stare numery ULTRA. No cóż - panie i panowie - takie rzeczy kupuje się, gdy są na rynku, potem pozostaje albo żałowanie, albo szperanie po allegro i tablicy z nadzieją na otrzymanie zina w dobrym stanie, a nie z pomiętymi kartkami. Następne opcje kupna ULTRA będą po rundzie jesiennej, ale to już jako numer 7 :).

[link]
[link]

Cieszy mnie fakt, że w zasadzie nie było ani jednego słowa reklamy postronnych osób ani tutaj, ani na żadnym innym portalu czy fanpage'u, a obecny numer ULTRA zszedł praktycznie w całym nakładzie. To dla mnie znak, że ludzie znają pismo, kojarzą i chyba dobrze wspominają. Mimo wszystko jestem ciekaw Waszego odbioru ULTRA po latach. Szkielet wyglądu pisma się nie zmienił i od razu nadmienię, że się nie zmieni. Ten klimat zina będzie już do końca. To taki pierwszy zin w mrocznym czarnym stylu. Każdy następny będzie bezczelną kopią, hehehe.

Z racji, że to mój ostatni wpis z linkami do aukcji chciałbym podziękować za robotę grafikowi, dzięki któremu wszystko poszło sprawnie. Jeśli szukacie człowieka do poważnych projektów, a nie przebarwionych kwiatuszkami i wzorkami wlepek, w dodatku typa słownego i anielsko cierpliwego - podbijajcie tutaj: [email protected] . Współpracuję z człowiekiem od lat przy bardzo wielu projektach i jeszcze nigdy nie zrobił lipy - ani ze wzorem, ani z terminem, ani z brakiem kontaktu. Do tematu o grafikach tego nie wpisuję, bo tam istna giełda przekrzykiwań, a nie o to chodzi.

Zczytamy się w przerwie zimowej w ULTRA 7 - wtedy już z podsumowaniami wszystkich ekip, których teraz z różnych przyczyn zabrakło. Dostałem od nich słowo, że tym razem opis rundy jesiennej będzie na pewno. A słowo to słowo - jest święte i jego się nie łamie.
Z fartem wszystkim!
Obrazek

PaymanW

Post autor: PaymanW » 28.07.2016, 11:57

Bardzo fajny wywiad z kibicem GKSu Tychy, oby więcej takich!
Zawsze to miła odskocznia od TMK, bo jak wiadomo skupiasz się na województwie śląskim i to mi się bardzo podoba. Czekamy na ULTRA 7.

PozdRo od starego znajomego. ;)

Sherman81

Post autor: Sherman81 » 28.07.2016, 14:52

Łezka oku się kręci jak trzymam tego zine'a. Chętnie bym wyjebał w piździec te wszystkie internety i cofnął się 15-20 lat wstecz i wrócił do pisania listów i wymiany fotek, smarowanie z dwóch stron znaczków klejem czy tam mydłem. Nawet opisy mocno ubarwione przez niektórych były o niebo lepsze od tych wszystkich komentarzy lamusów prezentujących 90% tego zjebanego forum, które daje obraz ruchu kibicowskiego jako 120% patologii w czystej postaci.
Włókniarz Częstochowa

Adi_91

Post autor: Adi_91 » 08.08.2016, 08:57

Co tu dużo pisać, pozycja obowiązkowa dla każdego fana.
Oby jak najwięcej numerów.

Misiek_MKS

Post autor: Misiek_MKS » 11.08.2016, 21:22

Pisemko śmiało mogę polecić, bardzo fajne źródło wiedzy, jest co poczytać, bardzo dużo opisanych ekip i co najważniejsze wszystko na piśmie a nie w internecie a więc także bardzo fajna pamiątka na lata. Opisy przejrzyste i ciekawe, fajnie się to wszystko czyta a klimatu dodają old schoolowe składaki ze zdjęciami.
BÓG - HONOR - OJCZYZNA

Narodowi

Post autor: Narodowi » 13.08.2016, 22:45

Bardzo konkretna kopalnia wiedzy odnośnie śląskiej sceny kibolskiej. Czyta się jednym tchem, chociaż zgadzam się, że rozmiar czcionki nie pomaga. Nie mniej zdaje sobie sprawę, że czcionka jest tej wielkości aby wszystkie informacje, które autor chciał zawrzeć zmieściły się w tym formacie. Każda strona dodatkowo płatna, a koszty ciąć trzeba.

Ultra1312Style

Post autor: Ultra1312Style » 26.08.2016, 09:23

Poczytane...
[link]
Obrazek
www.sektorkiboli.pl - Strona z Kibicowską Publicystyką

plemplem81

Post autor: plemplem81 » 07.09.2016, 15:09

ULTRA nr 6 zszedł w pełnym nakładzie. Nie została już ani jedna sztuka. Dzięki wszystkim!

Nie widzę osobnego tematu, a szkoda, bo na rynek weszło nowe pismo - "Oldschool Fanatics". Papier kreda, niemal całe w kolorze, opisuje lata 80-te i 90-te XX wieku. Zamieszczone są głównie relacje z awantur i generalnie świetnie oddany został klimat tamtych lat. Dla mnie - pełna petarda. Dla tych, co te lata przeżyli - lektura obowiązkowa, dla tych, którym to nie było dane...również. Może choć trochę to Wam przybliży jak w te klocki "bawili" się starsi kibole. A jest co wspominać. Opisy pochodzą z dawnych zinów + jest zamieszczona masa fotek, w zasadzie dziś nie do zdobycia. W każdym numerze będzie reportaż numeru, czyli opisana głośna awantura z dawnych lat - a tych to było od groma. Zina wydaje Kołek z ŁKSu Łódź - persony chyba przedstawiać nikomu nie trzeba... Nie ukrywam, że takie wydawnictwo to w mojej opinii całkowity rarytas - to jakby ukazanie w kolorze (co dawniej było tylko marzeniem) kibicowskiej sceny przed erą TMK. Rysuje się szansa na zajebiste wydawnictwo, które może trwać i trwać spory kawał czasu, bo i jest co wspominać. Wrzucam linka do aukcji - bierzcie i jedzcie z tego wszyscy :) :

[link]
Obrazek

Sherman81

Post autor: Sherman81 » 08.09.2016, 12:35

Zajebista sprawa, z miejsca zamówiłem, dobrze by było przygotować takie wydawnictwo w wersji obszernej coś jak Zin Zinów Jantycha. Takie 68 stron to co to jest, dwa posiedzenia na kiblu i po lekturze, super pomysł, przypomnieć sobie czasy kiedy samemu było się aktywnym, oby więcej takich pozycji
Włókniarz Częstochowa

Oldschool_Fanatics

Post autor: Oldschool_Fanatics » 09.09.2016, 11:07

plemplem81: dzięki za zareklamowanie pisma :)

Sherman81: dobry pomysł, ale przy takim wydawnictwie, żeby to na raz zrobić to będzie w c*** roboty, a i stron by było wiele, bo przykładowo zdjęcia by wypadało zamieszczać w odpowiedniej wielkości. Czasem też po wydaniu takiej encyklopedii wpadnie jakaś "perełka", której już nie da się w wydawnictwie zamieścić.
Dlatego też postanowiliśmy pismo wydawać w cyklu dwumiesięcznym. Pierwszy numer już jest, drugi planujemy na początku października. Na tą chwilę chcemy dać sobie czas na wydanie 9 numerów. Czyli w tym roku 3 numery i 6 w następnym. Dalsze wydawanie uzależnione będzie od tego, czy pismo uzyska zadowalającą nas popularność (czytaj, nie będziemy dokładali do druku), a materiałów mamy pełno, chociaż nie pogardzimy kolejnymi. Dlatego też najlepszą reklamą będzie dzielenie się Waszymi opiniami.
Jeśli ktoś by miał jakieś foty z lat 90-tych i wcześniejszych w dobrej rozdziałce to bylibyśmy wdzięczni jakby chętni pomóc podsyłali je na maila [email protected]. Z góry bardzo dziękujemy.
Póki co pierwszy numer jest nadal do nabycia na Allegro oraz w sklepach stacjonarnych: Patoriots w Warszawie (galeria pod Mostem Poniatowskim), Bombashop w Łodzi (ul. Kasprzaka-na tyłach hotelu Borowiecki) i Kibol w Bydgoszczy (ul. Pod Blankami 1-blisko Rynku)
Szukamy też skanu Szalikowców nr 4.

Zapraszamy też na fanpejdża, który jest głównym źródłem informacji o piśmie.
https://www.facebook.com/OldschoolFanatics/

Oldschool_Fanatics

Post autor: Oldschool_Fanatics » 10.09.2016, 15:01

Można przez priv, można przez fb, bądź pisząc na maila:

[email protected]

W poprzednim poście podałem złego maila. Można też nabyć w trzech podanych w poprzednim poście sklepach stacjonarnych.

Baron_FSW: odezwij się na maila, bo nie mogę Ci wysłać tutaj wiadomości.

Oldschool_Fanatics

Post autor: Oldschool_Fanatics » 14.09.2016, 22:32

Jak coś to link do następnej aukcji na Allegro

[link]

ODPOWIEDZ