Yellow_Obsession pisze:a czy to nie jest tak, że HKS oznaczało nie Hutniczy klub (w czasach Huty Batory), tylko po prostu Hajducki?
tak mi się gdzieś obiło o uszy, że wszyscy kojarzą skrót z hutą, a wziął się od czego innego.
Dokladnie tak o czym pisalem kilkanascie postow wczesniej. Coz jednak zrobic jak tu siedza gimnazjalni specjalisci od historii..
marekhen pisze:" Kiedyś czytałem (we wspomnieniach Brychczego chyba) że tak było w wielu sląskich rodzinach, kibicowanie Górnikowi było równe z członkostwem w PZPR"
tylko proszę bez takich bzdur... ale idąć tym tropem to dlaczego moj ujek nie należał do pzpr , kibicował w tamtym czasie górnikowi, hhhmmmm coś się tu nie zgadza, coś tu kręcisz panie.
a tak a propo:
"ino nie patriotyczny nie korupcyjny nie finansowany przez nikogo z zewnątrz" był ...ale AKS Chorzów - główny rywal Ruchu w czasach stalinizmu (okres 1948-1956).
teraz najciekawsze, wiecie który klub piłkarski w Polsce osiągnął najwięcej w klubowej piłce nożnej czasach stalinizmu ?
Bingo, Ruch Chorzów:
- mistrzostwo: 1951, 1952, 1953,
- wicemistrzostwo: 1950, 1956,
- 3 miejsce: 1948, 1954, 1955,
wychodzi wiec na to, że przez cały okres stalinizmu (1946-1956) w Polsce, piłkarski Ruch Chorzów osiągał miejsce od 1 do 3 (był piłkarsko najlepszy). hmm ciekawe, prawda?
To forum kibicowskie, wiec już daruję sobie kolejne piłkarskie statystyki. Świat nie jest czarno-biały, darujcie sobie kiepską i tępą propogandę o tym jaki to Ruch Chorzów jest "czysty jak lza". Nie oszukujmy się, klub który za komuny nie umoczył ręki, to teraz raczej nie ma kibiców i nikogo nie interesuje.
Tzn Ruch mial rezygnowac z tytulow bo panstwem rzadzili czerwoni??? Ty powazny jestes? Taki fakt, ze np Markiewka musial interweniowac w Wawie by taka Legia nie zabrala Gerarda Cieslika to juz Ci umknal? Skoro taki szybki do podawania 'faktow' jestes to moglbys mi, jak dwulatkowi, wytlumaczyc w jaki sposob partia pzpr wspierala/finansowala/pomagala klubowi z Chorzowa??