Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

micgree

Re: Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.

Post autor: micgree »

Khan pisze:
Lepsza Strona Miasta pisze:
Khan pisze: tez moge pisać pierdolenie o szopenie , akurat mieszkam na GŚ. a jaka kultura ?? fakty język w większości niemiecki , ubiór ludowy z bawarii święta piwa z bawarii większość potraw z niemiec austrii i czech tylko własne nazewnictwo i ich pomieszanie wyodrębnianie swojej niezależnosci poprzez gorole - reszta polski a samo słowo wzięło się od ?? ... górala i powstało przed 1 wojną światową i rozwojem przemysłu mówisz o jednym a sam nie zauważasz że gorol to jest słowo obrażliwe dla drugiej osoby, naród ma przynależność państwową a ślązacy jako państwo nidy nie istniało. nie wymieniaj księstw śląskich bo równie można tak o każdym księstwie czy wolnym mieście i przypisać historyjke.a nie zapomniałeś że większosć "slazaków" kolaborowało z niemcami z gubernatorem hansem który był gubernatorem albo prowincji śląskiehj lub obszaru GG niepamiętam szczególnie encykopedia nie jestem. w każdym razie podpisywało karty DVL (??) wstępowało ochoczo do SS i wermachtu i dlatego powstało słowo hanys ?? więc sam sobie odpowiedziałes że by nie przypisywać się do żadnej grupy wolicie odrębność bo w tym zle i w tym zle a więc swoje. takim tokiem myslenia gdzie zgermanizowanych,zrusyfikowanych etc polaków i uznajemy icgh za mniejszosc etniczną jest sporo w polsce np górale , kaszubi , wielkopolanie , polacy mieszkający na podlesiu etc etc poprostu cisnienie na śląsk i ten rejon wzięło się z bogactw naturalnych i jak pisałem podstawionych pod sciana ludzi mieszkajacych tutaj ktorzy musieli dokonac wybory N/P wiec wybrali nic i problem z glowy czyste ręce tyle.
Tym postem udowadniasz, że c**** wiesz i prawdopodobnie tutaj nie mieszkasz.
Jezyk niemiecki? Gówno prawda większość słów pochodzi z języka czeskiego, dopiero wraz z rozwojem przemysłu cześć słów zostało przejętych z niemieckiego, ale i tak dalej bardzo czesto współistniały ich starsze odpowiedniki. Przykład a pierwsze dwa z brzegu Babcia-Oma-Starka, Parasol-Paruzel-Sztyrm.
Zreszta wystarczy poczytać trochę profesora Miodka.

Ubiór niemiecki z Bawarii? To Oskar Kolberg (Polak dla Twojej wiadomosci), etnograf i ludoznawca przewraca się w grobie. Synek jesli faktycznie stad jestes przejedź się do Biblioteki Śląskiej wypozycz Dzieła Kolberga i przejrzyj sobie obrazki....

Wstępowanie do WH i SS? tym pokazałeś, że Twoje korzenie nie sa ze Śląska. Jeśli bys miał wybór obóz lub roboty wraz z rodziną, albo iśc do woja, to na pewno gwarantuje ci wybrałbyś Wermacht. Tak na marginesie znane sa filmy, zdjęcia i raporty niemieckie min z dworca w Bytomiu i Opolu, gdzie całe pociagi ze świeżo wcielonymi chłopakami do wermachtu wjeżdzały i wyjężdzały na dworce śpiewając Polskie Piesni Patriotyczne. Z innej bajki z tak ProPolskich Górali Himmler chciał też stworzyc Legion SS.
Brak Ruchu Oporu na Śląsku? Co ty p*********? Napewno nie było takiej partyzantki jak na Zamojszczyźnie, Sulwaszyźnie, bo nie było lasów, ale min AK czy AL miały dośc duże struktury na Śląsku. Polecam Książke wydaną pare lat temu przez Katowicki IPN: "Kuźnia broni 3 Rzeszy" w któryms z rozdziałów sa podane dane nt. róznych akcji sabotażowych, które były przeprowadzane w Śląskich zakładach.

Gdzieś jeszcze zarzucasz, w któryms z postów że Ślązacy zapierdalali za darmo na Grubie (kopalni)? gówno prawda, Dla Twojej wiadomości to juz na przelomie XIX/XX wieku w wielu miejscach na Śląsku był socjal taki, że w historycznej Polsce mogli sobie o czyms takim pomarzyć.
A Pierwszy dziś nazwałbyś to supermarket - Kaufhaus (stoi do dzis) powstał już w 1880 roku, gdzie pewnie w Wawie nikt o czyms takim jeszcze pewnie nie myślał.

Ja coś inputujesz to fakty, a nie że cos Ci się wydaje, bo na razie to pokazałeś, że może i pukeltasze dostałeś, ale nauke pobierałeś juz w Yjzyszuli.
zaznaczyłem że nie jestem chodzącą encyklopedią podobnie jak każdy więc zajrzę do tej pozycji co wymieniłeś
Masz rację, nikt chodzącą encyklopedią nie jest lecz chciałbym Ci zwrócić uwagę, że twoje poglądy czy znajomość faktów historycznych (jak poczytasz to się dowiesz, że to manipulacje) jest typowa. Zauważyłem ją u wielu osób, którzy kręcą się bliżej lub dalej wokół takich organizacji jak np. RAŚ. Jeśli masz otwartą głowę i chcesz się dowiedzieć prawdy o Górnym Śląsku to drąż temat dalej i zobaczysz jak wiele kłamstwa jest w pięknie układającej się historii jak to Ślązacy nie wiele z Polską mają wspólnego i wszystko co dobre to z Niemiec ;)

Co do AK, Wermachtu i AL to polecam nową publikację tego Pana :
https://www.youtube.com/watch?v=Ka6RWRiCbPI
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0660250757
Tak w skrócie: AK na Śląsku było spore, AL prawie nie istniała a do Wermachtu ludzie szli z ...przeróżnych powodów.
We wrześniu 1939 nigdzie na terenie Polski nie było tak silnej samoobrony przed Niemcami (Powstańcy, harcerze itd.) jak na Śląsku lecz też nigdzie nie było tak wielu kolaborantów (nie wiem czy precyzyjne słowo - może po prostu Niemców).

Co do gwary/języka śląskiego polecam obejrzeć ten odcinek z serii "Rozbieranie Śląska" - cykl spotkań o GŚ w Muzeum w Bytomiu
http://www.sferatv.pl/nasze-programy/86 ... ska-odc.12
i zwrócić uwagę na wierszyk na końcu, ile tam jest polskiego a ile niemieckiego języka :)
iparts.pl
Quorth

Post autor: Quorth »

Nigdy nie ma i nie było Państwa ani Narodu śląskiego. Na II W Św historia się nie zaczyna i nie kończy. Polskość Śląska udowodniłem już wcześniej. Tak już kolokwielnie pisząc. Po II W. Św wróciliśmy do granic piastowskich. Śląsk był do Polski przyłączony za Mieszka I a już na pewno za Chrobrego istniał Naród Polski świadomy swej odrębności, broniący grodów dla Księcia. I wśród nich byli Ślązacy. Jeśli badamy historycznie przynależność jakiegoś terytorium sięgamy jak najgłębiej!. Zgodziłem się wcześniej z kolegą-Ślązakiem-można powiedzieć, że to grupa etniczna, świadoma pewnych odrębności ale nie piszmy tutaj historii pro-germańskiej. Najlepszą odpowiedzią na polskość tych terenów były trzy powstania Śląskie-jaki macie szacunek dla jego ofiar Ci, którzy się tego wypieracie? Śląsk z przerwami od X wieku był i będzie Polski!
hdg

Post autor: hdg »

nicdobrego pisze: Poniekąd ma się wrażenie odrębności Chorzowa i niektórych śląskich dzielnic od Polski bo takiej ilości obskurnych kamienic, takiej dewastacji i obszczanych murów to nie ma nigdzie..
Takie rzeczy i to w Polsce tym wspaniałym kraju któremu tacy mamy być wdzięczni i zakochani ? jak to możliwe żeby w tak bogatym swego czasu regionie dochodziło do takich patologii ?
Quorth

Sorry ale m. zdaniem to zerowy argument . Całą Polska jest pełna obskurnych miejsc i miast. Mazury, Warmia, wsie po-pgr-owskie, zniszczone zabytki...można wymieniać. To się widzi wszędzie. Ale z kolei miasta po-niemieckie Wrocław, Gdańsk to piękna, z reguły odreasaurowana architektura, porządek i czystość.....można odnieść takie wrażenie. To jasne, że Polska kolokwialnie byłą i jest biedniejsza od Niemiec i tu się zaczyna problem...czy patrzymy na kasę czy Patriotyzm i miłość do Ojczyzny?
hdg

Post autor: hdg »

Wyobraz sobie że masz Matkę i spore rodzeństwo ,mieszkacie w jednym dużym domu.Mamusia kocha i dba swoje dzieci ale Ty jesteś jakiś inny dla niej i rodzeństwa,naśmiewają się z Ciebie,gadasz jakoś dziwnie ,masz cały czas swoje zdanie odmiennie od zdania reszty rodziny itd.W końcu idziesz do pracy,każdy z rodzeństwa daje mamie co miesiąc jakąś sumę pieniędzy na utrzymanie.Nie wiedzieć czemu od Ciebie mamunia bierze najwięcej.Kiedy mamusia gotuje obiad rzuca Ci jakieś ochłapy podczas gdy reszta ma wykwintną ucztę.Nadchodzi czas remontu w domu i twój pokój jako jedyny pozostaje w obskurnym stanie.Dobrze by Ci było w takiej rodzinie,domu i bardzo kochał byś taką matkę ?
asdasd

Post autor: asdasd »

Wam to się chyba trochę tematy p******* co?
Quorth

Nie mam zamiaru się wymądrzać. Wy tam na Śląsku wiecie najlepiej jaka jest wasza sutuacja. Ja reprezentuje typowo polski-historyczny punkt widzenia. To przykre, że macie takie podejście ale nie twierdze, że nie-uzasadnione. Jak wiadomo w XX leciu Śląsk miał bardzo szeroką autonomie i chyba to byłą opcja optymalna. Nasze rządy to stado złodziei wiemy to wszyscy ale dobrze by było wiedzieć ilu Ślązaków jest w kontekście całej dyskusji a-za Polską b-za Niemcami c-za autonomią. Jak masz takie badania napisz może na priv bo chyba rozwalamy trochę temat
<OB>

Post autor: <OB> »

Ptaszki ćwierkają, że ten egzotyczny układ HKS-TSW przeszedł do historii. Potwierdzi lub zaprzeczy ktoś?
extreme126

Post autor: extreme126 »

Rzeczywiście pierdolenie o jakiś historiach, więc powinien być założony jakiś temat odnośnie historii Polskiej.
Ja mam pytanie natomiast jakie są relacje między
Ruch - Śląsk
Ruch - Zagłębie Lubin
Lechia - Motor dalej kosa? Bo gdzieś czytałem że polepszyły się relacje
Szpicbródka

Post autor: Szpicbródka »

Dziwi mnie to całe pitolenie Ślązaków, o rzekomym "ciemiężeniu" przez resztę Polski. Akurat w okresie prylu (a szczególnie w latach 70.) to Wasz region był niesamowicie uprzywilejowany względem reszty Polski (zarobki, lepszy dostęp do towarów reglamentowanych, przywileje emerytalne itp.). Być może też częściowo stąd w niektórych środowiskach ta wrogość czy zawiść względem Hanysów. Skończył się okres prosperity węgla (do czego też przyczynia się taka a nie inna polityka UE, kreowana głównie przez Niemcy), stąd wynika nieco większe zaniedbanie tego regionu (choć porównywać się tutaj np. z taką Łodzią, gdzie przemysł całkiem upadł, nie możecie), choć górnictwo względem innych zawodów nadal jest mocno uprzywilejowane.
mexx80

Post autor: mexx80 »

Motor - Lechia gdzieś czytałeś, pewnie w wikipedii
dery

Post autor: dery »

extreme126 pisze:Rzeczywiście pierdolenie o jakiś historiach, więc powinien być założony jakiś temat odnośnie historii Polskiej.
Ja mam pytanie natomiast jakie są relacje między
Ruch - Śląsk
Ruch - Zagłębie Lubin
Lechia - Motor dalej kosa? Bo gdzieś czytałem że polepszyły się relacje

to jest hit "Bo gdzieś czytałem że polepszyły się relacje" ... szkoda słów
ale uspokoję Cię kosa
SiwyPS

Post autor: SiwyPS »

Co raz cześciej przewija sie w moim otoczeniu cos o Pogoni z Lechem. Skąd takie spekulacje?
R.E. Bells

Post autor: R.E. Bells »

No przecież sam napisałeś że z Twojego otoczenia.
myjster

Post autor: myjster »

A tak w ogóle czy z racji nowego układu ów twór można teraz nazywać psychorekinami czy może inna nazwa jest poprawna?
Pałer

Post autor: Pałer »

Mija kolejny dzień a internetowe trolle nadal się spinają na temat układu :)
Proterian

Post autor: Proterian »

Ten układ może zawojować Francję,co by nie pisać to się uzupełniają a ze wiemy ze przedłużacz modne na zachodzie to PF mają zbrojne ramię w postaci WS .
Quorth

Nie chce już tu zaśmiecać tematu. Oczywiście w Oświeceniu powstało inne pojęcie Narodu ale jeśli twierdzisz , że w związku z tym do XVIII wieku nie było Narodów to przecież brednia. Oczywiście, że były
waldmann

Post autor: waldmann »

Quorth pisze:Nie chce już tu zaśmiecać tematu. Oczywiście w Oświeceniu powstało inne pojęcie Narodu ale jeśli twierdzisz , że w związku z tym do XVIII wieku nie było Narodów to przecież brednia. Oczywiście, że były
Narody w naszym rozumieniu oczywiście były, ale przeciętny członek takiego narodu nie zdawał sobie z tego sprawy.
Jego ojczyzną była jego wieś a w ciągu całego swojego parszywego życia opuścił ja tylko kilka razy.
Khan

Post autor: Khan »

nie można sie smiać dlatego że tylko kibice R/W mogą się śmiać a w druga stronę już nie
nrth

Post autor: nrth »

i znów wkraczasz ze swoją grafomańska ironią, nie znudziło ci się jeszcze?
Ronin1

Post autor: Ronin1 »

czy każdy się już wypowiedział na ten temat? bo już się to nudne robi.. ile można.. napinka z jednej jak i drugiej strony.. układ jest czy wam się to podoba czy nie. Ulica zweryfikuje wszystko. proponuje zakończyć ten temat.
Rookie

Post autor: Rookie »

Powiem wam tak osobiście w d**** mam ten układ. Z punktu widzenia ogólnego jakości polskiej sceny układ może być na duży plus i może powiać świeżością, z punktu widzenia poszczególnych ekip kibicowskich mających kose czy to z Ruchem czy Wisłą układ jest na minus, co jest całkiem logiczne.

Polska scena ma według mnie kryzys obecnie i chyba faktycznie potrzeba pewnych ruchów żeby coś się zmieniło. W Rosji w miesiąc chyba jest więcej potyczek niż u nas przez cały rok co jest katastrofą. Mam cichą nadzieje jednak że "kumaci" trzymają w tajemnicy dużą część spotkań które nie przedostają się na ogólnodostępny internet bo jeżeli wszystko to co się dzieje na scenie w Polsce dostaje się na k.net czy fejsbuka SO to na prawde jest źle.
Proterian

Jakim cudem ma być u nas tyle samo potyczek co w Rosji .
Tam ekip jest więcej niz u nas to i się leją ile wlezie .
Łatwo się z kimś ustawić itd zresztą u nas każdy z każdym ma jakieś układy zgody itd wiec liczba potencjalnych rywali spada .
SiwyPS

Warto powiedzieć, że u ruskich psiarskie nie działają tak prężnie jak u nas.
Mam pytanie co do największych kos Zagłębia S. i ich układów.
Quorth

NaRejonieNowaHuta to najnieszczęśliwszy i najbardziej zakompleksiony koleś na forum. Tydzień już bije piane na temat ukłądu będąc podobno kibicem Ctacovii...k...a skąd sie takie dauny biorą
rac14

Post autor: rac14 »

Do historii przechodzi układ na linii BKS Bielsko-Biała - Legia Warszawa.
vvvvvvvvvv

Post autor: vvvvvvvvvv »

Majonez Gang jak zawsze w internetowej formie.
Rookie

Wantedx pisze:powiem tak....
nie długo sie przekonacie ocb, póki co proponuje zakonczyc temat bo i tak nie traficie a bedzie sie działo :)
OleOle pisze:Układ jest faktem a za niedługo dowiecie się o co kaman. Tymczasem wracajcie do snucia teorii rodem z fejsbuka.
Ultras1312 pisze:W swoim czasie dowiesz sie co, po co i dlaczego.
Jedyn pisze:Zjeby nie macie pojęcia o czym gadacie.. Cierpliwości
....
To co panowie kiedy czegoś nowego się dowiemy? Coś temat ucichł haha :D . Pomimo że układ jest mi obojętny to chyba każdy jest ciekawy co to się stało że tak nagle obie ekipy zapałały taką miłością do siebie.

Swoją drogą, układ wciąż nie potwierdzony, najśmieszniejsze byłoby gdyby to była wkręta, byłaby to chyba najlepsza wkręta od początku naszego ruchu kibicowskiego. :D

rac14 pisze:Do historii przechodzi układ na linii BKS Bielsko-Biała - Legia Warszawa.

Jeżeli to prawda to grubo, coś więcej na ten temat. Bo do tej pory układ był "zamrożony". BKS Bielsko zerwał układ czy Legia? Czy obustronnie zgodnie stwierdzili że nie ma sensu tego ciągnąć?

EDIT: Znalazłem więcej na ten temat:
BKS 'STAL' Bielsko-Biała
43 min ·
Układ z Legią Warszawa został definitywnie zakończony, rozstajemy się bez agresji i pozostajemy w neutralnych stosunkach. Barwy Legii od dziś znikają z Naszego stadionu oraz ulic.

Powód:
BKS 'STAL' Bielsko-Biała: Z powodu ochłodzenia relacji.
whiskey

Post autor: whiskey »

Po bijatyce z ruskimi kto z kim zerwał układy bo już się pogubiłem ? Pozdro
Rookie

whiskey pisze:Po bijatyce z ruskimi kto z kim zerwał układy bo już się pogubiłem ? Pozdro
Po bijatyce z ruskimi układ był "zamrożony" z inicjatywy BKSu
ChGP

Post autor: ChGP »

Układ z Legią Warszawa został definitywnie zakończony, rozstajemy się bez agresji i pozostajemy w neutralnych stosunkach. Barwy Legii od dziś znikają z Naszego stadionu oraz ulic.
Nie dodawajcie swoich wersji. Pozdro
Neodym

Post autor: Neodym »

I się zacznie... :)
zgredzik

Post autor: zgredzik »

Stosunki z Zagłębiem obu zainteresowanych stron bez zmian ma się rozumieć?
ChGP

Post autor: ChGP »

Tak jest
asdasd

Post autor: asdasd »

Serio wziąłeś ten wpis za oficjalne stanowisko BKSu?
SiwyPS

Legia znowu myślała, że są wielkimi panami, a widać jak upadają. Ratują się promując swoje gwiazdeczki... Teraz zostali z potologią sosnowiec, a zobaczymy czy to też jeszcze potrwa ;)
Pająk Spajder

Post autor: Pająk Spajder »

Dobrze wiedzieć, że są jeszcze takie charakterne ekipy jak BKS, które nie robią/trzymają układów na siłe, choć przecież o ile byłoby wygodniej...brawo panowie!
holendrowie i beldzy

Post autor: holendrowie i beldzy »

SiwyPS pisze:Legia znowu myślała, że są wielkimi panami, a widać jak upadają. Ratują się promując swoje gwiazdeczki... Teraz zostali z potologią sosnowiec, a zobaczymy czy to też jeszcze potrwa ;)

musiałeś kiedyś zrobić kupsko w majty na widok Zagłębia
Proterian

Po tych kompromitacjach Legii smiem twierdzic iz gdyby doszlo do wspolnych zawodow sportowych L&SSW to bylo by manto niezle .
ODPOWIEDZ