Masz rację, nikt chodzącą encyklopedią nie jest lecz chciałbym Ci zwrócić uwagę, że twoje poglądy czy znajomość faktów historycznych (jak poczytasz to się dowiesz, że to manipulacje) jest typowa. Zauważyłem ją u wielu osób, którzy kręcą się bliżej lub dalej wokół takich organizacji jak np. RAŚ. Jeśli masz otwartą głowę i chcesz się dowiedzieć prawdy o Górnym Śląsku to drąż temat dalej i zobaczysz jak wiele kłamstwa jest w pięknie układającej się historii jak to Ślązacy nie wiele z Polską mają wspólnego i wszystko co dobre to z Niemiec ;)Khan pisze:zaznaczyłem że nie jestem chodzącą encyklopedią podobnie jak każdy więc zajrzę do tej pozycji co wymieniłeśLepsza Strona Miasta pisze:Tym postem udowadniasz, że c**** wiesz i prawdopodobnie tutaj nie mieszkasz.Khan pisze: tez moge pisać pierdolenie o szopenie , akurat mieszkam na GŚ. a jaka kultura ?? fakty język w większości niemiecki , ubiór ludowy z bawarii święta piwa z bawarii większość potraw z niemiec austrii i czech tylko własne nazewnictwo i ich pomieszanie wyodrębnianie swojej niezależnosci poprzez gorole - reszta polski a samo słowo wzięło się od ?? ... górala i powstało przed 1 wojną światową i rozwojem przemysłu mówisz o jednym a sam nie zauważasz że gorol to jest słowo obrażliwe dla drugiej osoby, naród ma przynależność państwową a ślązacy jako państwo nidy nie istniało. nie wymieniaj księstw śląskich bo równie można tak o każdym księstwie czy wolnym mieście i przypisać historyjke.a nie zapomniałeś że większosć "slazaków" kolaborowało z niemcami z gubernatorem hansem który był gubernatorem albo prowincji śląskiehj lub obszaru GG niepamiętam szczególnie encykopedia nie jestem. w każdym razie podpisywało karty DVL (??) wstępowało ochoczo do SS i wermachtu i dlatego powstało słowo hanys ?? więc sam sobie odpowiedziałes że by nie przypisywać się do żadnej grupy wolicie odrębność bo w tym zle i w tym zle a więc swoje. takim tokiem myslenia gdzie zgermanizowanych,zrusyfikowanych etc polaków i uznajemy icgh za mniejszosc etniczną jest sporo w polsce np górale , kaszubi , wielkopolanie , polacy mieszkający na podlesiu etc etc poprostu cisnienie na śląsk i ten rejon wzięło się z bogactw naturalnych i jak pisałem podstawionych pod sciana ludzi mieszkajacych tutaj ktorzy musieli dokonac wybory N/P wiec wybrali nic i problem z glowy czyste ręce tyle.
Jezyk niemiecki? Gówno prawda większość słów pochodzi z języka czeskiego, dopiero wraz z rozwojem przemysłu cześć słów zostało przejętych z niemieckiego, ale i tak dalej bardzo czesto współistniały ich starsze odpowiedniki. Przykład a pierwsze dwa z brzegu Babcia-Oma-Starka, Parasol-Paruzel-Sztyrm.
Zreszta wystarczy poczytać trochę profesora Miodka.
Ubiór niemiecki z Bawarii? To Oskar Kolberg (Polak dla Twojej wiadomosci), etnograf i ludoznawca przewraca się w grobie. Synek jesli faktycznie stad jestes przejedź się do Biblioteki Śląskiej wypozycz Dzieła Kolberga i przejrzyj sobie obrazki....
Wstępowanie do WH i SS? tym pokazałeś, że Twoje korzenie nie sa ze Śląska. Jeśli bys miał wybór obóz lub roboty wraz z rodziną, albo iśc do woja, to na pewno gwarantuje ci wybrałbyś Wermacht. Tak na marginesie znane sa filmy, zdjęcia i raporty niemieckie min z dworca w Bytomiu i Opolu, gdzie całe pociagi ze świeżo wcielonymi chłopakami do wermachtu wjeżdzały i wyjężdzały na dworce śpiewając Polskie Piesni Patriotyczne. Z innej bajki z tak ProPolskich Górali Himmler chciał też stworzyc Legion SS.
Brak Ruchu Oporu na Śląsku? Co ty p*********? Napewno nie było takiej partyzantki jak na Zamojszczyźnie, Sulwaszyźnie, bo nie było lasów, ale min AK czy AL miały dośc duże struktury na Śląsku. Polecam Książke wydaną pare lat temu przez Katowicki IPN: "Kuźnia broni 3 Rzeszy" w któryms z rozdziałów sa podane dane nt. róznych akcji sabotażowych, które były przeprowadzane w Śląskich zakładach.
Gdzieś jeszcze zarzucasz, w któryms z postów że Ślązacy zapierdalali za darmo na Grubie (kopalni)? gówno prawda, Dla Twojej wiadomości to juz na przelomie XIX/XX wieku w wielu miejscach na Śląsku był socjal taki, że w historycznej Polsce mogli sobie o czyms takim pomarzyć.
A Pierwszy dziś nazwałbyś to supermarket - Kaufhaus (stoi do dzis) powstał już w 1880 roku, gdzie pewnie w Wawie nikt o czyms takim jeszcze pewnie nie myślał.
Ja coś inputujesz to fakty, a nie że cos Ci się wydaje, bo na razie to pokazałeś, że może i pukeltasze dostałeś, ale nauke pobierałeś juz w Yjzyszuli.
Co do AK, Wermachtu i AL to polecam nową publikację tego Pana :
https://www.youtube.com/watch?v=Ka6RWRiCbPI
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0660250757
Tak w skrócie: AK na Śląsku było spore, AL prawie nie istniała a do Wermachtu ludzie szli z ...przeróżnych powodów.
We wrześniu 1939 nigdzie na terenie Polski nie było tak silnej samoobrony przed Niemcami (Powstańcy, harcerze itd.) jak na Śląsku lecz też nigdzie nie było tak wielu kolaborantów (nie wiem czy precyzyjne słowo - może po prostu Niemców).
Co do gwary/języka śląskiego polecam obejrzeć ten odcinek z serii "Rozbieranie Śląska" - cykl spotkań o GŚ w Muzeum w Bytomiu
http://www.sferatv.pl/nasze-programy/86 ... ska-odc.12
i zwrócić uwagę na wierszyk na końcu, ile tam jest polskiego a ile niemieckiego języka :)