Po meczu na dworcu dobre zamieszanie i w okolicy kładki na Lubicz jakaś grupa z drugiej strony traci flagę (pasiak). Stargana od razu przez tłum w przejściu podziemnym.kary07 pisze: Derby 93 - Cracovii ok 800 osób,zbierają się na Groblach,spalili kilka naszych flag.Nie pamiętam czy przed czy po meczu robią wzorcowy wjazd pierwszym składem na Prądnik Biały (busem i kilka samochodów - pojawiają się na każdej drodze wjazdowej na osiedle) i trafiają kilka osób choć chyba nie tą którą najbardziej chcieli trafić (kilka lat treningów w WKS Wawel)
Nas o dziwo bardzo średnia liczba-było coś półtorej sektora,powinny być dostępne zdjęcia robione z bieżni.
Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
kary07 tutaj rozstawienie kibiców na Polska-Węgry

-
Krakus1906
Oficialnie uklad pomiedzy Ruchem Chorzów i Wisła Kraków zostal zawarty ... <- really ? ktoś coś jakieś info ??
Psiak, a byles moze w tej grupie Wisly ktora jechala wspierac Lechie do Mielca w sezonie 95/96 i zostala totalnie rozgoniona przez cracovie na Glownym?
-
nowonarodzony
film z zawarcia układu dziś pojawi się na jutubieKrakus1906 pisze:Oficialnie uklad pomiedzy Ruchem Chorzów i Wisła Kraków zostal zawarty ... <- really ? ktoś coś jakieś info ??
a teraz W**********
really!
Psiak co do tego dobitego specjala na Anglię 93 to w nim tez z nami jechała Cracovia w pierwszą stronę.Byli w ostatnim wagonie i mieli wywieszoną flagę przez okno.My wsiadaliśmy na Łobzowie (po wcześniejszej zbiórce pod stadionem) i w trakcie jazdy kilku starych rozkminiało dostanie się do nich,ale psów było bardzo dużo.Po meczu również w Trzebini wysiadająca śląska prewencja zagazowała nas w środku.
nisc - nie byłem i mogę cie zapewnić, że nikt z ekipy tam nie był. Z jednego prostego powodu, nie było nam wtedy jeszcze z Lechią po drodze, wynikało to chyba z braku kontaktów. Pierwszy raz o tym zdarzeniu dowiedziałem się tutaj na forum od ciebie. Nie pamiętam by ktos wówczas o tym mówił, choć to okres kiedy Cracovia była bardzo aktywna więc wśród różnych info mogło mi to gdzieś uciec.
Co do tonu to taki swego rodzaju sarkazm do opisu jżs wydarzeń przed Jagiellonią w 1990.
kary07, PP - opisałem jedynie sytuacje starć stad brak San Marino, ale faktycznie trzeba też o tym pamiętać.
Na Pol-Ang jechałem pociągiem. Cracovia owszem jechała, ale to nie pierwszy skład. Pierwszy pojechał wcześniej.
Oni wysiedli na gł w Kat. a my chyba na Załężu.
Gazowanie w Trzebini było chyba efektem tej naszej akcji.
Co do tonu to taki swego rodzaju sarkazm do opisu jżs wydarzeń przed Jagiellonią w 1990.
kary07, PP - opisałem jedynie sytuacje starć stad brak San Marino, ale faktycznie trzeba też o tym pamiętać.
Na Pol-Ang jechałem pociągiem. Cracovia owszem jechała, ale to nie pierwszy skład. Pierwszy pojechał wcześniej.
Gazowanie w Trzebini było chyba efektem tej naszej akcji.
[quote="Psiak"]nisc - nie byłem i mogę cie zapewnić, że nikt z ekipy tam nie był. Z jednego prostego powodu, nie było nam wtedy jeszcze z Lechią po drodze, wynikało to chyba z braku kontaktów. Pierwszy raz o tym zdarzeniu dowiedziałem się tutaj na forum od ciebie. Nie pamiętam by ktos wówczas o tym mówił, choć to okres kiedy Cracovia była bardzo aktywna więc wśród różnych info mogło mi to gdzieś uciec.
Gazowanie w Trzebini było chyba efektem tej naszej akcji.[/quote]
po zasiegnieciu opinii byla to w 90% Lechia na przesiadce z kilkoma doslownie osobami z TSW
Gazowanie w Trzebini było chyba efektem tej naszej akcji.[/quote]
po zasiegnieciu opinii byla to w 90% Lechia na przesiadce z kilkoma doslownie osobami z TSW
-
paramedic4
Z tego co kojarzę, to grupkę Wisły czekającą na Lechię rozgoniła Cracovia i podbiła później w kilka osób na dworzec ubrana w barwy Wisły. Lechia była już w pociągu, próbowano wyciągnąć Lechię z pociągu niby na piwko na miasto, gdzie pod dworcem czekała większa ekipa Cracovii, ale coś komuś z Lechii zaczęło się nie zgadzać i rozkminili po chwili, że to zasadzka..Lechii było niedużo, ze 2-3 dyszki.nisc pisze:Psiak, a byles moze w tej grupie Wisly ktora jechala wspierac Lechie do Mielca w sezonie 95/96 i zostala totalnie rozgoniona przez cracovie na Glownym?
Również o tym nie słyszałem,aczkolwiek znam udane,podobne historie tylko na dużo mniejszą skalę ze Śląskiem.Nie wiem kiedy to było ale ostatni mecz w 95 roku graliśmy w Iławie i tam było 50 osób z Gdańska i kontakty już były wtedy (choć jak pewnie niektórzy pamiętają doszło do niepotrzebnej spiny na sektorze).Co do tego pociągu na Anglię w 93 oczywiście nie był to pierwszy skład Cracovii,który pojechał wcześniej i biegał po tramwajach za Pogonią.Od nas czołówka zresztą też pojechała wcześniej.
-
wichrowe wzgorze
To prawda, ze Cracovia zajęła się dystrybucją majonezów, ketchupów?
-
misPUSHUPEK
Tak. Wchodzą w spółkę z Roleskim !wichrowe wzgorze pisze:To prawda, ze Cracovia zajęła się dystrybucją majonezów, ketchupów?
-
Obiektywny1906
https://vimeo.com/169426068
Najlepsza ekipa Ultras na Południu Polski.
Jak już wrzucasz to całośc a nie zapowiedz. https://vimeo.com/169577245
-
misPUSHUPEK
Oj Widze że tu kogoś fantazja młodzieńcza ponosi. Do tych najlepszych z poludnia wiele im brakuje.Obiektywny1906 pisze:https://vimeo.com/169426068
Jakby to tak porównać z tym
http://kwejk.pl/obrazek/1854730/ultra-wisla.html
albo
http://kwejk.pl/obrazek/2125711/wisla-l ... niada.html
to w sumie jak porównywać gówno do czekolady.
http://kwejk.pl/obrazek/1854730/ultra-wisla.html
albo
http://kwejk.pl/obrazek/2125711/wisla-l ... niada.html
to w sumie jak porównywać gówno do czekolady.
-
Obiektywny1906
A keidy spróbujecie coś innego opróćz Kartoników? Jakieś piro? Jakas DOBRZE namalwoana sektorówka? Moze jakaś "Ryzykowna Zabawa Szarosćiami" ? haha
Cracovia wypomina komuś oprawy? Litości.
-
NaRejonieNowaHuta
Tak, specjalna edycja dla psow, zeby sobie jajka mogly wysmarowac, a potem zlizywac, bo czym innym rzucac raczej szkoda :)wichrowe wzgorze pisze:To prawda, ze Cracovia zajęła się dystrybucją majonezów, ketchupów?
W filmiku Opravców przewinęła się także starsza oprawa zgodowa z Arką, osoby które bardziej w tym siedzą wyłapałyby może coś więcej.króluzłoty pisze:Jak już wklejasz zdjęcia opraw to raczej aktualne.
-
króluzłoty
Towarzyszu Silnoręki, miałeś nie wypowiadać się o sprawach o których nie masz pojęcia. Na filmiku oprawcy zaprezentowali oprawę z meczu Cracovia-Lechia (a że akurat świetowano jubileusz zgody Pasów z Arką to i taka oprawa się pojawiła, więc jak na eksperta od spraw krakowskich zaliczasz mega buraka.
Ostatnio czytalem w internecie że boicie się Chrobrego Glogów a że nie jestem tak tępy by w to wierzyć nie przepisuję takich dyrdymalów, jest taki zwyczaj że jak się czegoś nie wie to się siedzi cicho...
A Towarzysz misPUSHUPEK się nie ośmiesza i nie wplątuje spraw Ś.P MOTORA w sprawy krakowskie, przynajmniej nie w sytuacji gdzie na Reymonta wieszana latami była flaga Ś.P Fujin przez zwyrodnialca ktory był oficjalnym konfidentem (jak to w życiu bywa, ten ktory goni innych sam zostaje zagoniony, i tylko dlatego flaga nie jest nadal wieszana) przy calkowitej aprobacie reszty Wiślackich trybun.
Ostatnio czytalem w internecie że boicie się Chrobrego Glogów a że nie jestem tak tępy by w to wierzyć nie przepisuję takich dyrdymalów, jest taki zwyczaj że jak się czegoś nie wie to się siedzi cicho...
A Towarzysz misPUSHUPEK się nie ośmiesza i nie wplątuje spraw Ś.P MOTORA w sprawy krakowskie, przynajmniej nie w sytuacji gdzie na Reymonta wieszana latami była flaga Ś.P Fujin przez zwyrodnialca ktory był oficjalnym konfidentem (jak to w życiu bywa, ten ktory goni innych sam zostaje zagoniony, i tylko dlatego flaga nie jest nadal wieszana) przy calkowitej aprobacie reszty Wiślackich trybun.
No racja, tutaj mój błąd - wydawało mi się że ta oprawa jest starsza i nie powinna się zaliczać do sezonu 2015/16, jednak się pomyliłem. Wybacz ale nie śledzę wszystkich opraw prezentowanych w Polsce i nie ma do każdej niej w głowie przypisanej daty. Czemu z tematu opraw Cracovii zeszłeś na relacje Nasze z Chrobrym - nie mam zielonego pojęcia.króluzłoty pisze:Towarzyszu Silnoręki, miałeś nie wypowiadać się o sprawach o których nie masz pojęcia. Na filmiku oprawcy zaprezentowali oprawę z meczu Cracovia-Lechia (a że akurat świetowano jubileusz zgody Pasów z Arką to i taka oprawa się pojawiła, więc jak na eksperta od spraw krakowskich zaliczasz mega buraka.
o tym jak sie czasy zmieniły w ciągu tytułowych 30 lat niech świadczy porównanie powyższego opisu z meczu kadry w krakowie w 94, z sytuacja z meczu kadry w krakowie kilka dni temu
Co chcesz wnieść do tematu parówo?
-
Polish Power
Pytanie do kogoś z KSC dotyczące lat 90-tych odnośnie osiedla Bieżanów - jak to się stało że to osiedle w tamtych latach przetrwało jako osiedle Białej Gwiazdy ?? osiedle dokoła wręcz otoczone silnymi bastionami KSC jak Prokocim i Kozłówek, a także pasiasta Rżąka, oraz silny wówczas FC Cracovii - Wieliczka. Rzut beretem dalej i kolejne osiedla KSC - Piaski, Wola Duchacka ..W latach 90-tych, a szczególnie w drugiej połowie Cracovia chuligańsko dominowała w południowej części Krakowa niepodzielnie,a mimo to ten Bieżanów nie tylko "się trzymał" ale był jednym z silniejszych osiedli Wisły w tamtych latach, bardzo często z flagami osiedla na wyjazdach ... Często był stroną aktywną, odpowiadając na wjazdy Prokocimia tym samym ...Zastanawia mnie fakt - mówiąc wprost - jak to możliwe że Cracovii nie udało się w latach 90-tych tego osiedla przerzucić jak np nie które osiedla w Nowej Hucie czy też inne ... skoro w Hucie poszło to czemu tam nie ?? Jakim cudem osiedle to nie zostało "wchłonięte" ?? Bieżanów był osaczony dookoła jak już wspomniałem ... po roku 2000, a szczególnie w latach około 2002-2012 osiedle było bardzo silne, na pewno jeszcze silniejsze niż jeszcze w latach 90tych.
Polish Power pisze:Pytanie do kogoś z KSC dotyczące lat 90-tych odnośnie osiedla Bieżanów - jak to się stało że to osiedle w tamtych latach przetrwało jako osiedle Białej Gwiazdy ?? osiedle dokoła wręcz otoczone silnymi bastionami KSC jak Prokocim i Kozłówek, a także pasiasta Rżąka, oraz silny wówczas FC Cracovii - Wieliczka. Rzut beretem dalej i kolejne osiedla KSC - Piaski, Wola Duchacka ..W latach 90-tych, a szczególnie w drugiej połowie Cracovia chuligańsko dominowała w południowej części Krakowa niepodzielnie,a mimo to ten Bieżanów nie tylko "się trzymał" ale był jednym z silniejszych osiedli Wisły w tamtych latach, bardzo często z flagami osiedla na wyjazdach ... Często był stroną aktywną, odpowiadając na wjazdy Prokocimia tym samym ...Zastanawia mnie fakt - mówiąc wprost - jak to możliwe że Cracovii nie udało się w latach 90-tych tego osiedla przerzucić jak np nie które osiedla w Nowej Hucie czy też inne ... skoro w Hucie poszło to czemu tam nie ?? Jakim cudem osiedle to nie zostało "wchłonięte" ?? Bieżanów był osaczony dookoła jak już wspomniałem ... po roku 2000, a szczególnie w latach około 2002-2012 osiedle było bardzo silne, na pewno jeszcze silniejsze niż jeszcze w latach 90tych.
Z tego co mi wiadomo , to nie tak do końca Cracovia nie miała wpływów na tym osiedlu. Bodaj że na północnej części osiedla troche osób się poprzerzucało pod koniec lat 90. Ale jednak osiedle przetrwało i jak napisałeś potem było jedno z najmocniejszych osiedli Wiślackich . Jeszcze jedno w sumie Bieżanów nie był taki sam , koło siebie miał Stary Bieżanów , Złocień , czy chodź by Kokotów
Wydaje mi się, że Złocień dopiero powstawał pod koniec lat 90, może początek 2000. Więc raczej nie był pomocny w latach 90 tych. Kokotów to wioska za Krakowem licząca niecałe 1500 mieszkańców, ale fakt, parę osób na Wisłe śmigało i robi to nadal.
Bywałem na Bieżanowie w latach 90-tych. Inny świat. Prokocim bardzo mocny jeśli chodzi o Cracovie ale za parkiem wszyscy łazili sobie w barwach Wisełki. Istotnie był mały kryzys, który został przezwycężony. Natomiast ostatnio propaganda Cracovii starała się zrobić sporo aby zasugerować kolejny kryzys. Wrzucali fotki, stworzyli na FB profil Cracovia Bieżanów i się z tym nieźle....wygłupili
-
króluzłoty
W latach 90 Cracovia przejeła na Bieżanowie całą śmietankę spod znaku H. Z ekipy Wisły nie ostal się tam prawie nikt, pozostali jednak zwykli kibice z którymi nawróceni sportowcy mieli problem, każda większa próba zmiany oblicza osiedla kończyla się wezwaniem, więc odpuścili. Osiedle było bardzo duże, więc się łatwiej odradzało z czasem dorastających malolatów.
Ale żeby burki teraz nie napisały dwóch stron o przeżutach z Cracovii, zadam proste pytranie. Jak to się dzieje że nijaki Pan Piotr (przeżut z Hutnika na Wisłę) tak łatwo wciąga do Wiślackiej ekipy chłopaków z terenu Wzgórza, Stoki? Wisła już się nie brzydzi przeżutów (pytanie retoryczne, po przypadkach ot choćby z Kurdwanowa poznaliśmy odpowiedź już dawno) chodzi mi tylko o uzasadnienie waszych forumowych rzeczników ;-).
Ale żeby burki teraz nie napisały dwóch stron o przeżutach z Cracovii, zadam proste pytranie. Jak to się dzieje że nijaki Pan Piotr (przeżut z Hutnika na Wisłę) tak łatwo wciąga do Wiślackiej ekipy chłopaków z terenu Wzgórza, Stoki? Wisła już się nie brzydzi przeżutów (pytanie retoryczne, po przypadkach ot choćby z Kurdwanowa poznaliśmy odpowiedź już dawno) chodzi mi tylko o uzasadnienie waszych forumowych rzeczników ;-).
Co ty w ogóle piszesz,jaki piotr,jakie przerzuty na wzgórzach w stronę Wisły,na wzgórzach jedyne przerzut to były w stronę Pasów,dziś już ich nie widać oprócz jednego rozjebusa którego na wzg nikt nie rusza,widoczny jest sam HKS,a na stokach zawsze była Wisła i mała część Hutnika i nikt tam nikogo nie przerzucał oprócz króciutkiego momentu ale to nie Hutnik bo go w tedy w ogóle nie było widać tylko Pasy w swoich najlepszych latach,nic z tego im nie wyszło tylko osłabiło niestety osiedle.króluzłoty pisze:W latach 90 Cracovia przejeła na Bieżanowie całą śmietankę spod znaku H. Z ekipy Wisły nie ostal się tam prawie nikt, pozostali jednak zwykli kibice z którymi nawróceni sportowcy mieli problem, każda większa próba zmiany oblicza osiedla kończyla się wezwaniem, więc odpuścili. Osiedle było bardzo duże, więc się łatwiej odradzało z czasem dorastających malolatów.
Reprezentant a raczej sympatyk ekipy, która w najbardziej frajerski sposób, krzywymi niehonorowymi akcjami doprowadziła do przerzucenia się tak wielu osiedli w Nowej Hucie nie powinien w ogóle zabierać głosu na temat przerzucania. Złotówa, Tysiąclecia, Albertyńskie....można długo wymieniać . Tyle ludzi , którzy się sprzedali, bez honoru to zawsze trzon ekipy nie Cracovii ale raczej AntyWisły i tak ten klubik powinien się nazywać. Myślę, że w Krakowie prawdziwych fanów Cracovii jest niewielu. AntyWisły natomiast sporo. Szczególnie na Hucie
-
Wyznawca Wisełki
Oni nigdy głośno tego nie przyznają, mimo ze codzień to pokazują, nic nie poradzisz a już na pewno nie słowem pisanym tutaj, bo wątpie by cokolwiek dotarło
Haha no dokładnie. Szczególnie, że biorąc pod uwagę słynny napis na Kablu "jeszcze raz na hokej pojedziecie.." i późniejsze wydarzenie z tym związane, to komicznie ta wypowiedź zabrzmiała.
Wszystko będzie ok nie martwcie się tak. Odpowiednie decyzje zostaną zaakceptowane przez wszystkich tak jak to miało miejsce po zerwaniu sztamy z Jagą. Oczywiście wstępnie, emocjonalnie starsi głównie się z tym nie godzili ale nie było na ten temat jakiś kłótni. Szczególnie u starszych odżywa teraz właśnie kwestia potencjalnej możliwości odnowienia dobrych kontaktów z Jagą.
-
wichrowe wzgorze
To prawda, że fc Wisły - Zabierzów po tym jak padła zgoda Wisła-Jaga, zaprzestała działaności na Wiśle?
-
DomniemaniePrawdy
Tak, to prawda
puscic tak stare zgody za pare zł, WIERNOSC
akceptacja "trybun" ogromna dla rzeszy ( tak chyba juz mozna pisac ? ) sharksow ogromna
a to przeciez u nas sa klotnie, rozlamy, burdel itd
KOMPROMITACJA
akceptacja "trybun" ogromna dla rzeszy ( tak chyba juz mozna pisac ? ) sharksow ogromna
a to przeciez u nas sa klotnie, rozlamy, burdel itd
KOMPROMITACJA
-
TORCIDA_anty_wisla

Tak kochają wiślaków na Śląsku
źródło: Niebieskie Piekary facebook [dostęp 2016-06-21]
Haha,a co niby był autorem tego hasła,albo brał udział w późnejszych wydarzeniach o których piszesz ,bo nie trybie za bardzo twojego przesłania.barter pisze:Haha no dokładnie. Szczególnie, że biorąc pod uwagę słynny napis na Kablu "jeszcze raz na hokej pojedziecie.." i późniejsze wydarzenie z tym związane, to komicznie ta wypowiedź zabrzmiała.
A psiaka twierdzącego,że kajstak nie był kanarem w obliczu tego,że derby przypomina sobie za pomocą wikipasów i histriiwisły nawet nie chce mi się komentować:)
DomniemaniePrawdy pisze:Tak, to prawda
Jaka to ku*** prawda ,jak wystarczy mieć canal + żeby zobaczyć ,że flaga Zabierzów wisi na meczach Wisły ;)