Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

WMS97'

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: WMS97' »

ZwykłyKibic pisze:
warszawski styl pisze:Takich akcji są pewnie dziesiątki i nie wiem jaki jest sens sie tym chwalic na kibice.net
Nie ma żadnego,aczkolwiek malujący ponoszą sporą stratę w postaci siekiery Fiskars :)
.
Fiskars nie był Wiślaków,tylko dodany do zdjęcia przez ksc dla zrobienia lepszego efektu,od to cała filozofia
iparts.pl
małolat

Post autor: małolat »

Jeszcze odnośnie sytuacji na Starej Krowodrzy tzw. "5". Nie wiem gdzie widać te opisywane pasiaste napisy.. Z tego co widzę na co dzień mieszkając w tamtej okolicy na ścianach takich ulic jak Królewska, Lea, Kazimierze Wlk i przyległych widnieją jedynie napisy pro-Wiślackie. Na dzielnicy trzyma się też wiele grafów, owszem część jest przestrzelona ale nie wszystkie. Napisy Pasów zaobserwować można jedynie na Wrocławskiej w okolicy Energymu i Biedronki ale są w większości przestrzelone. W tamtej okolicy mieszkają pojedyncze jednostki za Cracovią (zainteresowani znają ksywy) którzy jednak nie siedzą na 5 a bujają się z XXX-lecia i Azorami. Warto zaznaczyć że część z tych chłopaków za małolata kibicowała Wiśle, grywało się z Nimi w piłkę między innymi na boisku przy Litewskiej czy też w Parku Jordana, ale chęć łatwej kasy i interesy zrobiły swoje. Ja wylądowałem na emigracji i po kilku latach gdy wróciłem na Krowodrzę nie wierzyłem że na tamtej części dzielnicy tyle osób się przerzuciło albo zaczęło aktywniej kibicować Cracovii. Obecnie z tego co można zaobserwować Wisła 5 nie ma już takiej zgrabnej ekipki z której wywodzą się znane przy R22 postacie jak choćby bracia M, natomiast dalej dają radę i mówienie że Stara Krowodrza robi się słaba pod kątem kibicowskim jest co najwyżej śmieszne. Odnośnie bujających się w barwach po meczu Pasiaków to też nie widziałem takowych.. Owszem raz na jesieni się zdarzyło dwóch śmiałków ale musieli bardzo szybko uciekać do Carefoura przy Lea przed kilkoma chłopakami z Wisły 5. W kwestii graffiti w obecnych czasach ciężko namalować jakiegoś nielegala bo grupa czuwa, okolica Krowodrzy jest dobrze obstawiona bo z racji bliskiego miasteczka studenckiego łatwiej kogoś złapać z jaraniem czy na piciu piwa, mandaty muszą się zgadzać. Stąd też mój szacunek że chłopakom z % nadal się chce latać z puszką i malować, co można było doskonale zaobserwować przed ostatnimi derbami. Oczywiście powyższy opis sytuacji na 5 to tylko moje zdanie pisane z mojej perspektywy, nikt nie musi się z nim zgadzać. Zachęcam do normalnej dyskusji bo w temacie jest kilka osób z obydwóch stron błoń z którymi można normalnie pogadać i wymienić się poglądami. A co do opisu Krakowa przedstawionego w TMK to nie polecam, ogólnie dużo błędów jak i na korzyść Wisły tak i Cracovii
Quorth

Post autor: Quorth »

małolat- dzięki za odpowiedź-myślę, że sytuacja na" V" jest w miarę jasna-Wisłą z małymi odchyleniami i kropka. Wiesz może co się obecnie dzieje na Azorach? to chyba najtrudniejsze osiedle w Krakowie do ogarnięcia. Tak na prawdę nikt nie wyjaśnił tego do końca. Jedni piszą, że po chwili triumfu Pasów na osiedlu zostali oni z czasem przegonieni inni, że mają się bardzo dobrze.
małolat

Post autor: małolat »

Quorth-jeśli chodzi o Azory to wg mnie to osiedle jest ewenementem na skale Polski pod względem propagandy jaką sieją zarówno kibice Wisły jak i Cracovii. W mojej ocenie z tego co mogłem zaobserwować przesiadując u Wiślaków z Az którzy swoją aktywność kibicowską ograniczają już tylko do meczów przy R22 lub niedalekich wyjazdów wygląda następująco: na ten moment Pasy z Azorów są bardziej konkretne w swoim działaniu, wspólnie z XXX-lecia działają pod kątem przyozdabiania ścian i patrolowania ulic. Jednak główną siłą są Pasiaki z XXX-lecia. Wisła z Azorów też jest widoczna na murach jednak są to w większości małolaty które od czasu do czasu pobiegają z puszką po osiedlu. Niestety ze starej ekipy Wiślackich Azorów z czasów gdy osiedle miało jedną wiarę nie ma już prawie nikogo, część sobie odpuściła zabawę, inni się wyprowadzili. Tak naprawdę obecnie na Az nic wielkiego się nie dzieję poza bieganiem z puszką i robieniu vlepek. Cracovia Azory czyli głównie D i jego ekipa robi interesy. Sam D od Multikina jest na cenzurowanym, nie raz widziałem grupę kręcącą sie w okolicy jego domu. Co czas przyniesie nie wiadomo, natomiast w mojej ocenie Azory na obecną chwilę podzielone są +/- po równo dla Pasów i Wisły. I zaznaczam że to tylko moje zdanie wyrobione na podstawie tego co zaobserwowałem siedząc na osiedlu jak i na podstawie rozmów ze starymi kumplami z wiślackiej części osiedla. Zapewne ile osób związanych z Azorami, tyle różnych ich opisów, ale pisanie że któraś ze stron jest w jakimś odwrocie to mocne nadużycie. Na pewno przejęcie Azorów przez Pasy nie skończyło się pełnym sukcesem, jednak bardzo osłabiło i podzieliło osiedle.
TomaszHwdp

Post autor: TomaszHwdp »

ŻMUDZIN pisze:chłopy- dajcie spokój z dyskusją kto kogo chciał trafić na kadrze. Prawda jest taka że obie ekipy przez 25 lat jakby chciały się uczciwie ustawić to miały milion okazji w Krakowie -obie tego nie chciały wybierając dojeżdrzanie z partyzanta mniejszych grupek, osiedlowych zbiórek lub pojedynczcych osób. Dla obu zbyt niebezpieczne było przegranie oficjalnego starcia lub użycie ostrych narzędzi przez drugą ze stron stąd tłumaczenia, niedojazdy i inne pierdoły. Szczególnie dziwi postawa Pasów którzy mając przewagę w drugiej połówce lat 90 tych niby chcąc się ustawić przy okazji jakiegoś meczu - o ile pamiętam mowa była o Zakrzówku i mieli być obserwatorzy z Arki (poprawcie mnie jeśli pamięć zawodzi)- jednocześnie półoficjalnie puszczali info na miasto że "prędzej potną Wisłę " niż mieliby przegrać- co akurat wtedy sam słyszałem od chłopa z osiedla który był bardzo blisko ówczesnej czołówki pasiastych
Zgadzam się z tobą, Wisła I Cracovia jak by tak naprawdę chciała pokazać kto jest lepszy spotkali by się bez problemu. Kontakt mają ze sobą dobry hahaha. Tylko żadna z tych ekip niestety nie ma osób do takiej rozgrywki i nie jest pewna czy wygra ! Przegrana oznacza ciężkie obelgi i wysmiewanie przez długie lata. Dlatego wola polować na siebie i ustanawiac chwilowa władze w mieście, aż do odwetu i tak w kółko.
hau

Post autor: hau »

TomaszHwdp pisze:
... Tylko żadna z tych ekip niestety nie ma osób do takiej rozgrywki i nie jest pewna czy wygra ! ...
...bardziej, żadna z tych ekip nie jest pewna że druga nie ma OBI tak to robi przy sobie...
zylak

Post autor: zylak »

Wrzuci ktoś skana z ostatniego TMK gdzie jest podział Krakowa na dzielnice? Z góry piękne dzięki.
Khan

Post autor: Khan »

pytanie do Cracovii, Hutnika , Wisły. czy waszym zdaniem mapa wg TMK jest obiektywna ?? domyślam się że autorzy zamieścili ekipy dominujące bez jednostek danego klubu
Sam Fisher

Post autor: Sam Fisher »

"Krowodrza" zajebiście obiektywna. Chyba sie komuś pomyliło z XXX lecia. Dyskusyjne:
- Stare Miasto (raczej turyści, nie dawałbym tam nic)
- Wzgórza Krzesławickie (jest tam też KSC, licząc Stoki też i Wisła)
- Kobierzyn (wydawało mi się że tam "niebiesko")
- w Łagiewnikach można by było się uprzeć na pół na pół

Reszta raczej obiektywnie
WiślakBSNT

Post autor: WiślakBSNT »

Mapa o tyle prawdziwa co zakłamująca rzeczywistość, bo nie oddaje wielkości danych dzielnic.
Mapy z poprzednich lat, które tu się przewijały były dużo dokładniejsze.
zylak

Kobierzyn na czerwono ? Zawsze myślałem, że tam Wisła jest. Zmienilo sie tam coś czy to poprostu błąd ?
zylak

Nie moge edytować.

Kto ma jakościową przewage na takich dzielnicach jak :

- Kurdwanów
- Ruczaj (bez względu na strony)
- Kliny
- Dębniki
- Pl. Boh. Getta
- Kalwaryjska i najbliższe okolice az do matecznego
- Wrocławska i okolice
krzycho_ASR

Post autor: krzycho_ASR »

Najlsilniejsza dzielnica Wisły w Krakowie to ...?
Quorth

Prądniki...ze wskazaniem na Prądnik Biały. a tak poza tym nie ma co dyskutować nad tą mapą, Jest błędna. Mimo tego, że jestem za Wisłą realnie w Krakowie i okolicach Cracovia jest jednak aktywniejsza i bardziej zdecydowana w swych działąniach. Ci, którzy znają Kraków od lat muszą przyznać, że podzielone Azory klują w oczy
Khan

Post autor: Khan »

Quorth pisze:Prądniki...ze wskazaniem na Prądnik Biały. a tak poza tym nie ma co dyskutować nad tą mapą, Jest błędna. Mimo tego, że jestem za Wisłą realnie w Krakowie i okolicach Cracovia jest jednak aktywniejsza i bardziej zdecydowana w swych działąniach. Ci, którzy znają Kraków od lat muszą przyznać, że podzielone Azory klują w oczy
więc co byś poprawił w tej mapie ??
bnm

Post autor: bnm »

Quorth pisze:Prądniki...ze wskazaniem na Prądnik Biały. a tak poza tym nie ma co dyskutować nad tą mapą, Jest błędna. Mimo tego, że jestem za Wisłą realnie w Krakowie i okolicach Cracovia jest jednak aktywniejsza i bardziej zdecydowana w swych działąniach. Ci, którzy znają Kraków od lat muszą przyznać, że podzielone Azory klują w oczy
Tak jesteś za Wisłą że we wcześniejszych postach sam się dopytujesz o sytuacje w Krakowie. Mapka jak mapka wiele się nie zmieniło od ostatnich dokładniejszych mapek, różnica jest taka że moim zdaniem obecnie to Wisła ma mocniejsze ekipy po swoich bastionach/osiedlach od tych z Cracovii i stąd się bierze przewaga. Kraków jest mniej więcej podzielony tak jak był więc dużych przetasowań bym się nie spodziewał w najbliższych latach, chyba że Wisła obrała by drogę Cracovii z lat 90 i próbowała przeżucać osiedla i ludzi z Cracovii, a to raczej mało prawdopodobne. Zeby osiedle naturalnie zmieniło barwy potrzeba nastu albo czasem kilkudziesięciu lat i paru pokoleń, więc to nie jest łatwa sprawa. W Łodzi też osiedla raczej trzymają się czy to ŁKSu czy Widzewa.
ts06

Post autor: ts06 »

Dokładnie.Jakieś poważne zmiany terytorialne to tylko przerzucanie.Natomiast zmiany był, są i będą ale dotyczą głównie aktywności danych osiedli ale broń boże by komuś tu przyszło to roztrząsać;)
Sama mapka od biedy ujdzie
Kokinonero

Post autor: Kokinonero »

Na tej mapce Skotniki są zaznaczone jako osiedle Cracovii, tak samo Kobierzyn. A oba osiedla są w 100% Wiślackie. Za to już w środku Kobierzyn opisany jest jako osiedle Wisły, co do Skotnik nie pamiętam. Jednak sugerując się samą mapką od razu narzucają się błędy.
zainteresowany94

Post autor: zainteresowany94 »

Rzeczywiście trochę błędów w TMK odnośnie Krakowa jest. Chociażby napisali że Krakowiaków jest osiedlem pasiastym i trochę hutnika niby tam jest według nich :D Według mnie jest właśnie na odwrót czyli osiedle jest hutnicze i trochę pasiaków tam jest. No ale kropka mogła by być błękitno-czerwona na mapie żeby nikt nie był pokrzywdzony :) Co do osiedla Górali to się zgodzę głównie cracovia tam jest.
czajnik_widzew

Post autor: czajnik_widzew »

Kraków jest o tyle ciekawszy od Łodzi, że w Łodzi miasto jest podzielone na ŁKSiacki zachód i widzewski wschód, a w Krakowie kolorowo w każdej części miasta.
Quorth

Wydaje się, że od fali przerzucania Osiedli , głównie na Hucie czyli już kilkanaście lat niewiele się zmienia. Jeśli przez ostatnie ok 20-ścia lat można zauważyć zmiany na Azorach, poza tym jeszcze w Hucie, głównie Starej i Przy Arce to sytuacja jest raczej "stabilna" . Mamy chyba remis z delikatnym wskazaniem na Wisłę, chodź jak pisałem Cracovia jest wydaje mi się osobiście-bardziej zdecydowana w swych działaniach. Nie wiem jak jest gdzie indziej ale znam np sytuacje z przy-krakowskich miejsc, głównie wsi gdzie takie akcje jak zastraszanie, dojazdy w autobusach a nawet akcje pod szkołami powodują, że niektórym młodym Wiślakom odechciewa się kibicować./piszę o rejonach-Rybna, Liszki,Kaszów, Czułów itd/ Powtarzam. Piszę o swoich obserwacjach a osobiście kibicuje Wiślę..tak, żeby nikt mi nic nie zarzucał
Tel

Post autor: Tel »

Quorth to Ty chyba nie wiesz co się w Krakowie dzieje. Już nawet nie mówię o medialnych akcjach... A skoro piszesz o rejonach Cracoviackuch wsi to pewnie tam mieszkasz i odczuwasz ich działalność. A w ogóle to brak moich słów do Twoich wpisów jak i brak Twego rozeznania co się dzieje w Krakowie.
halodrol

Post autor: halodrol »

Quorth kiedyś tu cisnął, coś w rodzaju, że kto bluzga w temacie na Jagiellonię niech się ujawni na meczu i podejdzie do starszych chłopaków czy coś takiego z rok temu jak już byliśmy dawno na etapie kosy, głównie przez ich kontakty z Motorem, które akurat wtedy jakoś wyszły przy okazji chyba meczu Jagiellonia-Lechia.
Quorth

Przykro mi ale nic takiego nie pisałem. Coś wam się pomyliło. A propo zjawisk opisanych przeze mnie nie piszę o szczegółach, nie wymieniam ksyw. Nakreślam tylko pewną sytuacje w pewnym podkrakowskim miejscu bo istotnie to zauważyłem. Jeśli macie jakieś obserwacje sami chętnie poczytam.

Post autor: *** »

co i kiedy jest tam niszczone?grafy przy parku jeden na boisku pobazgrany sprayem i tym sposobem poprawiony, drugi przy szkole leżą sobie od dobrego roku pod kamerą i tyle, idź je odnów to się dowiesz dlaczego.
JanuszKRK

Post autor: JanuszKRK »

czemu taka słaba liczba Cracovii na Śląsku?
daniKSC

Post autor: daniKSC »

JanuszKRK pisze:czemu taka słaba liczba Cracovii na Śląsku?
słaba to byłoby 100 czy nawet 200
ogarnij się!
pijany powietrzem

Post autor: pijany powietrzem »

Dokladnie, ponad 400 to nie ma katastrofy, wyjazd życia to nie był ale też nie popadajmy w paranoje byle dojebac derbowemu rywalowi, sredni wyjazd i tyle

zajebista liczba jak na cracovie, zadowolony?
JanuszKRK

Post autor: JanuszKRK »

Poprostu pytam bo kiedy zadałem pytanie czemu do Chorzowa słabo pojechaliscie. Dostałem odpowiedz że Chorzów jest dla was nudny i że teraz do Wrocławia się mobilizujecie. To jak na drużyne walczącą o puchary troche słabo. A tak wogóle to Chorzów wcale nie musi byc nudny pokazał to nasz mecz ;)
-=KSC=-

Post autor: -=KSC=- »

januszku gwiezdzisty, gdzie dostales odpowiedz ze jakos specjalnie mobilizujemy sie na Wrocław ?

prawie pol tysiaca fanow Pasow we Wroclawiu to przyzwoity wyjazd, mielismy lepsze w tym sezonie ale ten wstydu nie przynosi, za to wy miewaliscie duzo slabsze wiec spokojnie, narazie jeden bardzo udany Chorzow ( gdzie GRALISCIE O ZYCIE wiec nie dziwi tak duze zainteresowanie, zwlaszcza w FAN CLUBACH, ktore bardzo duze liczby zrobily, tzn to zycie ktorego "juz nie ma" ), zobaczymy co bedzie dalej
mds

Post autor: mds »

Pasioki jak pojezdzicie przez kilka sezonow na wyjazdy w przyzwoitych liczbach.To bedziecie brani na powaznie .Mniej pisac w necie a wziac sie za wyjazdy.

Na jakiej podstawie uważasz że graliśmy mecz ,O ŻYCIE, w Chorzowie?Awans do pierwszej ósemki dawały nam dopiero dwie wygrane i porażka Jagiellonii w jednym z meczów.Z Podbeskidziem J przejebała akurat dzień później, napisz jeszcze że można się było tego spodziewać.
-=KSC=-

popatrz na ten temat, w pisaniu nie mamy startu do wislackich, mniej hipokryzji wiecej faktow

czy oprocz NH macie podane liczby z innych osiedli z wyjazdu do Chorzowa czy tylko fan clubow ?

*** ale Jaga grala po was, wiec zeby zachowac szanse w Chorzowie musieliscie wygrac i takie tez miano to spotkanie mialo, chocbys nie wiem co pierdolil to i tak wiesz jak bylo, tylko probujesz nagle wcisnac, ze tak sie zmobilizowaliscie na "mecz o nic"

nie piszę że to był mecz o nic, ale to też nie był mecz o wszystko bo nie wszystko od nas zależało.Wy też graliście u utrzymanie podium a to gdzie skończycie wyłącznie od was zależy.o większej mobilizacji można pisać na mecz z Zagłębiem, zresztą Chorzów to nie jest żaden daleki wyjazd, ile tam jest niecałe 70km?
Obiektywny1906

Post autor: Obiektywny1906 »

Znając szarakanów to pewnie kolejna bajka.
Quorth

Obiektywny-dla ciebie wszystko to bajka?? poczekajmy aż WYPOWIE SIĘ JAKIŚ ŚWIADEK TYCH WYDARZEŃ. jA ZNAM SYTUACJE Z DRUGIEJ RĘKI, WIĘC NIE CHCE ZGRYWAĆ KUMATEGO. Chłopak sympatyzujący z Pasami opowiadał mi, że Wiślacy trochę pogonili Cracovię...w tle pojawia się Popek. Podbijam pytanie bo podobno było ciekawie.
-=KSC=-

"kolego" Warszawa, Białystok, Poznań - te wyjazdy chyba nie powalaly ? to wy tutaj opisywaliscie nasz mega kryzys a na kilku wyjazdach pokazalismy sie lepiej niz MEGA TURBO EXTRA WISLA, przeciez jasne jest ze wislackie jezdza lepiej,mozna sie doszukiwac przyczyn takiego stanu rzeczy ale jak dalej chcesz dyskutowac to zapraszam na pw bo tu syf sie robi

jakby ktos mogl odpowiedziec na pytanie odnosnie liczb z Chorzowa bylbym wdzieczny
P141171215B

Post autor: P141171215B »

-=KSC=- pisze:"kolego" Warszawa, Białystok, Poznań - te wyjazdy chyba nie powalaly ? to wy tutaj opisywaliscie nasz mega kryzys a na kilku wyjazdach pokazalismy sie lepiej niz MEGA TURBO EXTRA WISLA, przeciez jasne jest ze wislackie jezdza lepiej,mozna sie doszukiwac przyczyn takiego stanu rzeczy ale jak dalej chcesz dyskutowac to zapraszam na pw bo tu syf sie robi

jakby ktos mogl odpowiedziec na pytanie odnosnie liczb z Chorzowa bylbym wdzieczny
1400 w Chorzowie. Liczbę FC odejmij od tego( znajdziesz ranking z wyjazdu bez problemu). Zostanie liczba ludzi z Krakowa na wyjeździe. Mniej więcej na pewno wiesz, jakie osiedla jeżdżą najlepiej.
ODPOWIEDZ