Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Szpicbródka

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: Szpicbródka » 09.10.2015, 19:53

jakdzieci&krakus

czy Wy macie jakieś rozdwojenie jaźni? Z jednej strony wciąż okazujecie obrzydzenie do Miętty, jako do (jak to go wcześniej określaliście) "pułkownika SB", a w tej chwili powołujecie się jako na "autorytet" rzeczywistego pułkownika MO Leszka Snopkowskiego
[link]

Naprawdę ciężko za Wami nadążyć pseudohistorycy.

P.S. Z tego co się orientuję niebieski pas (symbolizujący bieg rzeki Wisły) do herbu Wisły został dodany w 1936 r. podczas obchodów 30-lecia Klubu (legenda mówi, że osobiście przez marszałka Rydza-Śmigłego, o którym pieśń na melodię pieśni GL śpiewają Pasy). Z tego co się orientuję wówczas jeszcze MO nie istniało:>

iparts.pl
nrth

Post autor: nrth » 09.10.2015, 20:19

To była operacja zaplanowana w Moskwie, na długo przed wojną i przejęciem wladzy przez komuchow w Polsce.
Zgodnie z testamentem lenina, Cracovia miala być zniszczona a Wisla miala wygrać derby w kosza.
Biedny Włodek nie przewidział że na drodze stanie Prezes Żur
za kim jestes?

Post autor: *** » 09.10.2015, 20:23

napiszcie coś lepiej o barwach waszych braci z Poznania, albo koszalińskich kolegach Areczki jak już robicie z siebie takich ortodoksów bo już pierdolicie o tym samym po raz piętnasty znowu macie jakieś flashbacki.

vvvvvvvvvv

Post autor: vvvvvvvvvv » 09.10.2015, 20:29

Przyjmowali przerzutow hurtowo i oni beda komus wypominac historie. Bueheheh ... Hipokryci z cracovii nie kompromitujcie sie. MAcie sztame z arka ktora ma zgode z gwardia i wam to nie przeszkadza ? Szkoda slow na was. Co 5 stron beda pisali o gtsach komunie i miecie a my jutro pokazujemy kto jest numerem jeden w miescie.

nrth

Post autor: nrth » 09.10.2015, 20:35

Przerzutów?
Ludzie kochani, to nie przerzucenie, to nawrócenie.
Zrzucic milicyjna czapke i wskoczyć do papa mobile to jest cud fatimski
Zresztą Maryja, tam tez przy okazji objawiona ma krzesełko nr 2 na Ziemii świętej, tuz przy sektorze gości
za kim jestes?

jakdzieci

Post autor: jakdzieci » 09.10.2015, 20:57

Nie ma co strzępić sobie języka, na wyzywanie was od idiotów. Jesteście po prostu zakłamanymi i wyrachowanymi k******. Patryjoci :)
*** pisze:barwy Krakowa są dla ciebie mundurowe?dobrze wiedzieć:)
nrth pisze:Uuu to teraz od kretyna sie dowiadujemy ze niebieski to kolor od milicji...haha
A co mają barwy Krakowa do odwrócenia przez was własnych barw?

Ja napisałem: "Odwróciliście swoje barwy historyczne, po to by na pierwszy plan wszedł kolor mundurowych. " w odpowiedzi na: "My za komuny barwy odwróciliśmy na znak protestu". Teraz się dowiadujemy, że odwróciliście, bo: "barwy Krakowa"? :)

ps.
Z tego co się orientuję niebieski pas
Zorientuj się jeszcze na czytanie ze zrozumieniem.
szpicbródka pisze:czy Wy macie jakieś rozdwojenie jaźni? powołujecie się jako na "autorytet" rzeczywistego pułkownika MO Leszka Snopkowskiego
Na Waszej stronie, mówi o tym pułkownik Leszek Snopkowski wislalive.pl

Zasiadał w Radzie Seniorów klubu TS Wisła. W 2012 otrzymał status "Wiślackiej Legendy", a jego koszulka zawisła pod dachem stadionu im. Henryka Reymana
vvvvvvvvvv pisze:MAcie sztame z arka ktora ma zgode z gwardia i wam to nie przeszkadza ? Szkoda slow na was
Wy macie za to tupet. I zgodę, ze śmieszną lechią. Gdzie prym wiodą tusk i wałęsa. Co dobitnie świadczy o waszym patriotyźmie, który wygląda jak Polska pookrągłostołowa.
nrth pisze:Ludzie kochani, to nie przerzucenie, to nawrócenie.
Zrzucic milicyjna czapke i wskoczyć do papa mobile to jest cud fatimski
Zresztą Maryja, tam tez przy okazji objawiona ma krzesełko nr 2 na Ziemii świętej, tuz przy sektorze gości
Powiadam wam: Większa będzie radość w niebie z jednego grzesznika, który się upamięta, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują upamiętania. - Łuk. 15:7

Szpicbródka

Post autor: Szpicbródka » 09.10.2015, 21:20

jakdziecivelkrakus
o moje "czytanie ze zrozumieniem" nie martw się dziecko, jakwidać w przeciwieństwie do Ciebie nie mam z tym problemu (vide przypisywanie mi jakichś Wiślackich stron internetowych).
Swoją drogą, jak wyznawca religii mojżeszowej i wielbiciel gwiazdy Dawida może opierać swoje postępowanie na cytatach z NT? Przecież to jakaś paranoja z Twojej strony.

protektormalopolska

Post autor: protektormalopolska » 09.10.2015, 21:48

Wy macie za to tupet. I zgodę, ze śmieszną lechią. Gdzie prym wiodą tusk i wałęsa. Co dobitnie świadczy o waszym patriotyźmie, który wygląda jak Polska pookrągłostołowa.
Patrioto za dyche taka jest różnica między nami że My mamy zgode z mega prawicową ekipą Lechii w wy się wąchacie z mega lewackim Ajaxem. Cała Polska według kibiców Cracovii nie była patriotyczna bo ich premierem był tusk a prezydentem wałesa :) Na dzień dzisiejszy pozostało wam co kilka stron bełkotać o komunie. Przekłamywaniem historii nikogo już nie przerzucicie a z tym potencjałem który macie wiecie że jesteście w d**** co dobitnie pokazujecie co mecz.
ABG

jakdzieci

Post autor: jakdzieci » 09.10.2015, 22:47

szpicbródka pisze:...
Albo jesteś głupi, albo upośledzony (nie, nie martwię się o ciebie).
Na wpis nt. snopkowskiego, a z twojego linku wynika, że:
W latach 1944-1961 występował w Wiśle Kraków.
Reorganizacja klubów na wzór sowiecki i przypisanie wisły gwardii to 49 rok. Czyli snopkowski był świadkiem tych wydarzeń. I wypowiedział się w ten sposób:
Jedna z fam głosi, że władza ludowa chciała zrobić na złość Wiśle, która przed wojną była klubem prawicowym.
Możliwe, że jest w tym trochę prawdy. Niemniej jednak, o tym, że Wisła została klubem gwardyjskim, zdecydowali ludzie związani z Białą Gwiazdą, a nie z władzą. Z tego, co ja pamiętam...
I ty na ten wpis reagujesz w następujący sposób:
powołujecie się jako na "autorytet" rzeczywistego pułkownika MO Leszka Snopkowskiego
A jak wynika z linku, który wkleiłeś: "Zasiadał w Radzie Seniorów klubu TS Wisła. W 2012 otrzymał status "Wiślackiej Legendy", a jego koszulka zawisła pod dachem stadionu im. Henryka Reymana".
szpicbródka pisze:Z góry zaznaczam nie jestem fanatykiem krakowskiej piłki.
To, oraz reszta wypowiedzi dopełnia twój obraz jako kompletnego matoła. Już nie wspominając o argumentach ad personam jak: "jakdziecivelkrakus"
protektormałopolska pisze:My mamy zgode z mega prawicową ekipą Lechii
Taka prawicowa jak z gts-u patrioci.

PS. czerwińskiego na honorowego prezesa skwk wybrała Cracovia?

hau

Post autor: hau » 09.10.2015, 23:57

Weźcie ludzie zalozcie se komisje sledcza przeciez tego sie czytac nie da historycy beda na jakims forum sie klocic a ulica swoje. Juz to kiedys pisalem historia czy to gts czy to jude kogo to do chujka obchodzi urodziles sie na olszy jestes za Wisla urodziles sie na Kozlowku jestes za Pasami i tyle w temacie.

P141171215B

Post autor: P141171215B » 10.10.2015, 07:36

A nie zauważyliście jeszcze, że ci frustraci w paski uaktywniają się tylko w momencie, kiedy u nas dzieje się coś dobrego? Dzisiaj razem będziemy dla klubu, zebraliśmy wspólnie masę kasy na pomoc, a pasiastym gul skacze, więc muszą poprzypominać i pobelkotać coś o milicyjnym rodowodzie( co nijak ma się do rzeczywistości- 1906 ). Na argumenty merytoryczne Psiaka, parówa krakus bełkocze jak potłuczony, wtóruje mu jakdzieci przeklejając swoje posty.
Uśmiechnij się, jutro możesz nie mieć zębów.

Post autor: *** » 10.10.2015, 09:07

jakdzieci pisze:Nie ma co strzępić sobie języka, na wyzywanie was od idiotów. Jesteście po prostu zakłamanymi i wyrachowanymi k******. Patryjoci :)
*** pisze:barwy Krakowa są dla ciebie mundurowe?dobrze wiedzieć:)
nrth pisze:Uuu to teraz od kretyna sie dowiadujemy ze niebieski to kolor od milicji...haha
A co mają barwy Krakowa do odwrócenia przez was własnych barw?
Jakby zejść do twojego poziomu to można napisać że wasz czerwony to kolor komuny (obecnie żydo komuny)dlatego tam ciągło gwałcicieli i cyrankiewicza.

Szpicbródka

Post autor: Szpicbródka » 10.10.2015, 10:04

jakdziecivelkrakus

jak widzę trafiłem w punkt z tym rozdwojeniem jaźni:) Znam po obu stronach wiele osób zarówno normalnych, jak i wariatów, ale takiego debila jak Ty jeszcze nie spotkałem. Przestaje mnie już dziwić, że na Pasach powstawały hasła o "karmieniu spermą", wielbiące pedofila Fritzla, czy też określające swoje matki "k******", bo zapewne to Ty byłeś ich pomysłodawcą i autorem.

Przechodząc zaś do meritum z premedytacją pomijasz jeden fragment z wypowiedzi Snopkowskiego
Snopkowski pisze:[...] Ja oczywiście nie wiem dokładnie, jak to się stało, ale domyślam się, że wynikało to ze swego rodzaju wyrachowania [...]
Snopkowski był wówczas gówniarzem o określonych poglądach politycznych (jak pokazuje zresztą jego życiorys) trudno więc oczekiwać, aby w okresie największego natężenia czerwonego terroru ktokolwiek uzewnętrzniał mu swoje poglądy polityczne, czy sprzeciw wobec działań komunistów. Trudno zarazem się dziwić jego poglądom o "dobrowolności", wszak UB/SB przez lata go powielały (zarówno w prasie jak i wydawnictwach rocznicowych), a typ całe życie pracował w tym resorcie. Zapewne podobne poglądy o "dobrowolności" i "woli ludu pracującego" miał n/t referendum z 1946 r. czy wyborów do sejmu z 1947 r., ale czy i w tych kwestiach opierałbyś się na jego przemyśleniach?

p.

Post autor: p. » 10.10.2015, 11:27

a c***.
Jesteśmy GTS. Koniec tematu.
A wy jesteście śmieciami i konfidentkami wielcy uzurpatorzy prawilności. Ulicznicy od ku*** siedmiu boleści.
miasto nocą..i o to mi chodziło

TakiTyp

Post autor: TakiTyp » 10.10.2015, 14:53

Ja wam powiem tak. Zaden baran z kaluzy nie bedzie nam mowil kim my jestesmy. My dobrze wiemy kim jestesmy i co nosimy w sercach i glowach. A jest to milosc do Wisly i milosc do Ojczyzny. To ze wy nam probujecie wmowic, ze zadni z nas patrioci bo kibicujemy klubowi milicyjnemu pokazuje jacy z WAS patrioci. Zamiast sie cieszyc (jesli na prawde macie sprawe Polski w sercu), ze jest duze parcie na wartosci patriotyczne i prawicowe w naszym obozie to bedziecie nam mowic, ze zadni z nas patrioci bo wedlug was tak nam dopieczecie. Zamiast sie cieszyc, ze druga strona blon sie organizuje i chodzi na marsze itp to staracie sie udowadniac ze tak nie jest! Wyciagacie rzeczy tak ku*** malo istotne dla dzisiejszego swiata i gracie nimi jakby to byly najmocniejsze karty w waszej talii, ze ciezko mi uwierzyc ze na prawde macie na sercu dobro Polski i krakowskiego podworka pod katem wlasnie patriotyzmu. Jakim trzeba byc slepcem albo zaklamanym hipokryta zeby ludziom ktorzy aktywnie organizuja i uczestnicza w dziesiatkach jak nie setkach akcji patriotycznych rocznie mowic, ze nie sa patriotami i podawac za argument to ze Wisla byla gwardyjna. Zycia k**** nie znacie? Nie wiecie jak sie wybieralo klub za malolata? Myslicie ze jak mialem 10 lat to siedzialem nad jakimis podaniami historycznymi zastanawiajac sie na ktory klub lepiej pojsc na mecz zeby wyjsc na prawilniaka i patriote? Banda debili. Ja wam zycze jak najwiecej patriotow w tej waszej Cracovii, moze zerwiecie zgode z lewackim Ajaxem i przestaniecie wieszac te szmaty z gwiazda dawida jak wiecej bedziecie (patrioci) mieli do gadania na kaluzy.

Nie zaglebiam sie w niuansy historyczne, kazdy wie jak bylo i nie ma sensu tego powtarzac po setki razy w tym samym temacie. Mowie o tym co jest teraz i ile Polska znaczy dla Wislakow, ktorzy bedac pod patronatem milicji napierdalali ta milicje regularnie pokazujac swoj do niej stosunek.
Moj post to moja subiektywna opinia.

Psiak

Post autor: Psiak » 14.10.2015, 09:15

krakus pisze:Barwy Krakowa są biało-błękitne
psiak
Jakakolwiek próba porównywania towarzyszy do Cracovii jest śmieszna z założenia. Poczet Waszych prezesów można zobaczyć w książce "Twarze krakowskiej bezpieki". Trzeba być niezłym wariatem by myśleć o porównywaniu historii Cracovii i czerwonych towarzyszy..Nie robie tego bo nie będę poruszał spraw podstawowych i oczywistych. To że OBECNIE za HONOROWYCH uznajecie towarzyszy Czerwińskiego i milicjanta Mięttę jasno pokazuje jaki macie stosunek do nich. Wciągacie ich w swoje kibicowskie struktury-kto wam kazał za honorowego prezesa SKWK wybrać konfidenta komunistycznego. Kto wam kazał z milicjanta robić honorowego prezesa swego TS który jak sami się chwalicie przejęliście? Są to dla was idole, innego wytłumaczenia nie ma. Jesteście komunistami i to jest FAKT.
W pkt. 4 piszesz 4.Nie jesteśmy towarzystwem gwardyjskim!
Problem w tym że jesteście...
[link]
Ty już wariata z siebie zrobiłeś w pierwszym zdaniu. Co porównałeś?
Całą historię?
Przed Wojną Wisła i Cracovia to nie ta liga. Używając sportowego języka, staru do Wisły nie macie.
Czerwonych towarzyszy?
Skro nie docierają do was oczywiste fakty zdajcie się może na waszego sympatyka, L. Franczaka:
Na pewno Cracovia nie powinna przypisywać sobie kombatanckich zasług. O ile bowiem Wisła była oparta na funkcjonariuszach milicji, o tyle Cracovia na działaczach partyjnych. Takie były czasy
Tutaj kolejny protektor, tym razem z 1949r. Prezydent Miasta:
Henryk Dobrowolski (ur. 1904 w Nowym Sączu, zm. 1985 w Krakowie) – prezydent Krakowa w latach 1947–1950, poseł do Krajowej Rady Narodowej; potem poseł na Sejm Ustawodawczy (z ramienia PPR, potem PZPR
Co ciekawe, za jego prezydentury, rozpoczęto budowę Nowej Huty.
[link]
Obok niego w 1949 oczywiście H. Czapnicki jako prezes, ale też ppłk. Hubert i mjr. Rybka jako wice.
Pytanie, co to za postaci i co to za stopnie, przedwojenne, czy ówczesne?
W zarządzie stoją jeszcze przewodniczący Miejskiej Rady Narodowej Wójcik i kpt. Wroński.

Myśle, że "Twarze krakowskiej bezpieki" gdzie figurują prezesi Wisły są juz znane wszystkim kibicom Cracovii a zwłaszcza tobie.
Pytanie, który z tych prezesów był związany z Wisła przed Wojną?
Tak jak choćby Czapnicki powojenny prezes Cracovii?
Szkoda, ze nie ma jakiegoś opracowania związanego z ludźmi Cracovii w okresie PRL-u. Myślę, że wielu ciekawych rzeczy byśmy się dowiedzieli.

Co gwardyjskiej strony to dane były nieaktualne pare lat temu, o czym informowano w TS.

Jeśli chodzi o honorowych to sprawa SKWK i ludzi wybierających. Podejrzewam, ze nie mieli dostatecznych informacji o Czerwińskim lub też wygrała sprawa czysto sportowa. Tobie jednak nie przeszkadza nazwać nas wszystkich komunistami.
Nie wiem czy śmiać się, czy płakać.
Ale jak chcesz...
W 1956 w Komitecie Organizacyjnym Obchodów Jubileuszowych Wisły znalazł sie znany antykomunista i sympatyk Wisły Stafan Kisielewski.
Np:
Stefan Kisielewski, bojowy antykomunista, pobity za felietonową działalność w Krakowie, zawsze walczył z otwartą przyłbicą. Tak on sam, jak i jego felietony były powszechnie znane.
Musisz więc nazywać Wisłę z tego okresu, klubem patriotów!
A na marginesie, b ciekawe jego wspomnienie z meczu z dynamem z jeszcze b. ciekawym pogrubionym :)
Rok temu grało w Krakowie Dynamo. Na meczu ponad 50000 ludzi dyszących nienawiścią do sowieckiej jedenastki. Wrogość bardziej sportowa niż polityczna, ale zawsze wrogość. Należało tedy przypuszczać, że zgodnie z rozsądkiem piłkarze sowieccy zechcą pozyskać sobie sympatię kibiców, zagrają czysto, uczciwie, fair. Błąd. Rosjanie zagrali z rzadko oglądaną brutalnością, sędzia-Rosjanin – co samo w sobie było nieoczekiwanym nadużyciem – oszukiwał na ich korzyść. Wygrali na siłę, za wszelką cenę i zeszli z boiska ogłuszająco wygwizdani. Dziewięciu ludzi na dziesięciu, w tej liczbie uczciwi, lecz głupi komuniści, powiedzą: propagandowy błąd. Moim zdaniem – nie, a zresztą nie o to chodzi. Propagandowo mecz, jako fakt, ma minimalne znaczenie. Prasa, całkowicie w rękach komunistów, roztrąbi po kraju dokładnie zafałszowany obraz meczu, napisze o przygniatającej przewadze Rosjan i ich dżentelmeńskiej grze, i co im zrobisz? Jak zaprzeczysz? To dla całego społeczeństwa, zaś 50000 krakowiaków otrzymało przy okazji lekcję specjalną. Pokazano im naocznie, że wściekłość wielkich mas ludzkich, sportowa rzetelność i poczucie sportowej sprawiedliwości w ogóle nie korelują, są zupełnie nie a propos w dzisiejszym świecie: Rosjanie muszą wygrać, żeby nawet świat stanął na głowie, no i Rosjanie wygrywają. Taka demonstracja niezłomnej siły komunizmu identyfikuje się z czasem w umysłach ludzkich, wadliwie, lecz faktycznie, z prawidłowością jego zasad i ma daleko donioślejsze znaczenie wychowawcze niż sfałszowana wersja meczu – korzyść doraźna, do załatwienia przez cenzurę. Po kilkudziesięciu latach praktyk dzisiejsze pojęcie sportowej etyki, gry fair, bezstronności sędziowania zanikną, natomiast przekonanie, że Rosjanie muszą zawsze wygrać, pozostanie, utrwali się, umocni, zatriumfuje. To przekonanie wzrośnie w końcu w nas, opory ulegną atrofii, hegemonia Rosjan i komunizmy stanie się prawem natury, nową wyzwoloną świadomością. Wyzwoloną z pojęć, które kilku zdecydowanych na wszystko ludzi uznało za błędne. Przykład z meczem błahy, a do jakich prowadzi konsekwencji…”
Ps. Brak odpowiedzi na bieżąco wynika z braku czasu, nie z braku argumentów.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

krakus

Post autor: krakus » 14.10.2015, 16:01

psiak
Przed Wojną Wisła i Cracovia to nie ta liga. Używając sportowego języka, staru do Wisły nie macie.
Szczególnie świadczy o tym wasza zgoda z Makkabi zrobiona jako sojusz przeciwko Cracovii:).
https://www.youtube.com/watch?v=sxtdD5B6g2U od 21.55- "nawiązały się przyjaźnie między klubami: Cracovii z Pogonią, Wisły z Czarnymi i (co może dziwić kibiców) z żydowskim Maccabi"
Dodać do tego że wielkim kibicem Wisły był gen. Mond wygwizdywany podczas uroczystości wojskowych przez narodowców. A z jakiego powodu to musisz sobie poszukać. Jak będzie trzeba podam żródła:).
Już przed wojną kumaliście się z obcymi ponieważ byliście za słabi na Cracovię. Wy mieliście zgodę z Makkabi, my graliśmy na Śląsku w czasie plebiscytu by promować jego Polskość.
Co do czasów komuny...Czy wy naprawdę n ie widzicie różnicy między Cracovią i Wisłą? W Cracovii komuchy to jednostki, u was to norma. Gdzie miały etaty wasze siatkarki, koszykarki?
Wasz idol tw. Kapka w Wiśle, która podlegała pionowi gwardyjskiemu, każdy z nas był w milicji, albo w innych służbach podlegających resortowi. Ja figurowałem jako etatowy pracownik SB. Zresztą nie tylko ja.
[link]
Co do współczesności-nadal należycie do Gwardii- [link]
A jako kibice nadal za honorowych uważacie milicjanta i komunistycznego kapusia. Z czym do ludzi?

wisla nh

Post autor: wisla nh » 14.10.2015, 23:50

I ty tak na serio ,myślisz że u nas wszystko be a u was cacy,albo jesteś zakłamaną kurwą albo imbecylem,to tyle

nrth

Post autor: nrth » 15.10.2015, 08:26

idol kapka?
a o zgrzytach na 100 klecie klubu słyszałeś czy interesuje cię tylko prehistoria?
tak samo jak z tą jebaną gwardią, powtarzanym jak mantra kłamstwem w kwestii czasu teraźniejzzego
za kim jestes?

Psiak

Post autor: Psiak » 15.10.2015, 09:53

krakus pisze:psiak
Szczególnie świadczy o tym wasza zgoda z Makkabi zrobiona jako sojusz przeciwko Cracovii:).
https://www.youtube.com/watch?v=sxtdD5B6g2U od 21.55- "nawiązały się przyjaźnie między klubami: Cracovii z Pogonią, Wisły z Czarnymi i (co może dziwić kibiców) z żydowskim Maccabi"
Dodać do tego że wielkim kibicem Wisły był gen. Mond wygwizdywany podczas uroczystości wojskowych przez narodowców. A z jakiego powodu to musisz sobie poszukać. Jak będzie trzeba podam żródła:).
Już przed wojną kumaliście się z obcymi ponieważ byliście za słabi na Cracovię. Wy mieliście zgodę z Makkabi, my graliśmy na Śląsku w czasie plebiscytu by promować jego Polskość.
Teraz juz zgoda jako sojusz? Wcześniej pisałeś o zgodzie.
Sprawa przerabiana już w tym temacie. Skoro dalej się upierasz w takim razie mamy zgodę polskiej Wisły z obcymi przeciwko obcym!
W linku powiedziano to o czym juz napisano w ówczesnej prasie.
Na marginesie, skoro A. Fortuna jest współautorem tej książki to są uzasadnione obawy o uczciwość i rzetelność opracowania.

I nie manipuluj tak jak to potrafcie...

Wam zaborca budował stadion, my walczyliśmy o Polski Związek Piłkarski.
Wy graliście mecze z Wiedniem, my oddaliśmy obiekty 1 Kadrowej.
Wy uczestniczyliście w bankietach z cesarskimi, my jechaliśmy do Polaków z zaboru rosyjskiego.
Wy tworzyliście pod butem Wiednia Polski Związek Piłkarski, my gościliśmy Polaków z Poznania.
Was polscy robotnicy wysadzali z pociągu, my gościliśmy Piłsudskiego.

Widzisz gdzieś w swoim porównaniu wspólny mianownik?
Teraz już widzisz.

Chcesz dalszej licytacji czasów przedwojennych?
Z mojej strony żaden problem. Powtórze, nie macie startu!
Co do czasów komuny...Czy wy naprawdę nie widzicie różnicy między Cracovią i Wisłą? W Cracovii komuchy to jednostki, u was to norma. Gdzie miały etaty wasze siatkarki, koszykarki?
Wasz idol tw. Kapka w Wiśle, która podlegała pionowi gwardyjskiemu, każdy z nas był w milicji, albo w innych służbach podlegających resortowi. Ja figurowałem jako etatowy pracownik SB. Zresztą nie tylko ja.
[link]
Żebyś nie musiał powtarzać bzdur po Kapce, czy po "jakdzieci", który z kolei powtarza po A. Fortunie proponuję to opracowanie:
[link]
Poniżej przedstawiamy zestawienia statystyczne odnoszące się do etatów w MSW działaczy i sportowców.
Przy tej okazji pada od razu wiele mitów narosłych w związku z obecnością Wisły w strukturach gwardyjskich....
To jednak zdecydowanie inny % niż przedstawiła to Gwardyjska monografia, po której powtarzał przywoływany przez Ciebie Fortuna, a po nim wy.
"Era partyjnych prezesów", o której mówi wasza monografia to twoim zdaniem jednostki?
I przecież to nie tylko chodzi wyłącznie o ludzi, tu chodzi o funkcjonowanie klubu w PRL-u, a to już nie "jednostki" ale cała masa przykładów.
Co do współczesności-nadal należycie do Gwardii- [link]
A jako kibice nadal za honorowych uważacie milicjanta i komunistycznego kapusia. Z czym do ludzi?
Wy jako kibice tolerujecie PZPR-owskiego właściciela klubu i gremialnie urządzacie owacje innemu PZPRowcowi i kapusiowi.
To tak samo jak za PRL-u urzadzaliście owacje Cyrankiewiczowi. Nic sie nie zmieniło.

Co do barw, których temat został juz tu poruszony.
Barwa niebieska w herbie Wisły została dodana jako wstęga w 1936 roku i bezpośrednio symbolizuje bieg Wisły.
Barwy Krakowa są biało-niebieskie i symbolizują czystość i również Wisłę (rzekę).

Gratuluje więc Pasiakom pomysłu wyposażenia się w niebieski sprzęt (sezon 2013/2014?).
To taki samobój, którego ciężko nawet porównać do SKWK i Czerwińskiego :)
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

krakus

Post autor: krakus » 15.10.2015, 21:03

nrth
tak samo jak z tą jebaną gwardią, powtarzanym jak mantra kłamstwem w kwestii czasu teraźniejzzego
Nalezycie czy nie do federacji sportu "Gwardia"?
Moim zdaniem nalezycie..
psiak
Dyskusja staje sie męcząca. Na moje fakty, ty wyskakujesz z tekstami kto był na meczu. U nas też był Piłsudski i co z tego?
Wyskakujesz z PZPN:). Kto był jego pierwszym prezesem. Przypomnę debiut Polski na arenie międzynarodowej. Trener reprezentacji z Cracovii, 7 zawodników z Cracovii, kapitan z Cracovii. W tym czasie Wisła w zgodzie z Makkabi knuje przeciw Cracovii. To są FAKTY. Gdzie ta Wisła wtedy była???

Powtórze, nie macie startu!
No jeśli będziesz sadził takie mądrości jak np. "Was polscy robotnicy wysadzali z pociągu, my gościliśmy Piłsudskiego." To masz rację, startu nie mamy.
Co do czasów komuny-zadziwia mnie u was towarzysze chęć porównywania sie z nami. Przecież każdy patrzący na to z boku widzi różnicę. Dwóch prezesów GTS którzy mordowali Polaków- Wałach i Gruba, kilkunastu następnych to wysocy funkcjonariusze ub i sb. Do tego setki zawodniczek i zawodników na etatach w resortach siłowych. A ten tu będzie twierdził że Cracovia była taka sama:). Znaj proporcję mocium panie..
Czasy obecne-celowo omijam temat cinkciarza u was, bo sami obecnie widzicie jak cieżko przejąć spółkę.
Dlatego pisze tylko o zachowaniu kibiców. Po raz enty napiszę honorowych towarzysza Czerwińskiego i Mięttę byście sie dawno pozbyli, ponieważ sami im nadaliście te tytuły,,,Dlatego uważam was za komunistów. W całej Polsce sie takie symbole usuwa, piętnuje. W tym samym czasie Wisła nadaje tytuły honorowych milicjantowi i kapusiowi...
Na 90% to mój ostatni post w tek kwestii. Ja podaje konkrety, wy jakieś domysły, kto odwiedził stadion, szkoda że nie powstała ksiazka itp. itd. Skoro macie rację to konrety-ilu tych komuchów w Cracovii. Co takiego Wisła zrobiła przed wojną że nie mamy do niej startu. Moim zdaniem przed wojną, za komuny i dziś wyglądacie po tym względem blado. Co zresztą potwierdzają KONKRETY które podałem.

ŻMUDZIN

Post autor: ŻMUDZIN » 16.10.2015, 01:17

krakus pisze:.......Dlatego uważam was za komunistów. W całej Polsce sie takie symbole usuwa, piętnuje. W tym samym czasie Wisła nadaje tytuły honorowych milicjantowi i kapusiowi...
Na 90% to mój ostatni post w tek kwestii. Ja podaje konkrety, wy jakieś domysły, kto odwiedził stadion, szkoda że nie powstała ksiazka itp. itd. Skoro macie rację to konrety-ilu tych komuchów w Cracovii. Co takiego Wisła zrobiła przed wojną że nie mamy do niej startu. Moim zdaniem przed wojną, za komuny i dziś wyglądacie po tym względem blado. Co zresztą potwierdzają KONKRETY które podałem.
Hit. Chłop z klubu którego kibole wywieszają flagi izreala, ekipe ma nazwaną JG, ma zgodę z lewakami z Amsterdamu nazywa nas komuchami.:) - mimo że nasz "komunizm" polegał na tym że jako Wisła nie "rozjebaliśmy" komunistów w 1949 roku i jakies ku...wy Wałachy i Grubby pasły się przez lata na majątku przedwojennego patriotycznego TS. NIe dał rady Fieldorf Nil, Ogień, Zapora ,Łupaszka i tysiące innych ale cieńkie bolki to my . No ba prezio Żur komuchów rozbił w pył - wg.legendy z baśni tysiąca i jednej nocy którą sami stworzyliście. Nadmieńmy że zarzut czynią chłopy z klubu "otwartego" na inne nacje - więc jak to się dziś mówi europejskiego, wychwalanego w przedwojennej prasie wiedeńskiej jako przychylnego Kaiserowi i bojkotującego powołanie polskiego związku poza wpływami zaborcy. Doprawdy przech..e z was . Na koniec zobaczmy ile MP mamy z czasów przedwojennych i po komunie i zobaczymy jaki to wielki zysk mieliśmy za komuny dzięki takimi kur..wom jak Grubba.Śmiech na sali.Co najwyżej nasi kopacze mieli więcej w kieszeni co dla kiboli ma takie samo znaczenie jak dzisiaj. Mity pasiaste upadają.

W-G

Post autor: W-G » 16.10.2015, 09:16

Ale to tylko domysły, konkrety podał żydek wyżej. To są konkrety: gts, gts, gruba, cinkciarz. Na żaden argument od Psiaka nie odpowiedział, bo to domysły, książka nie napisana, a nie konkrety. A Wisłę założyła policja to już konkret, i kolor niebieski w naszych barwach to policyjny- to konkret, a czerwony w ich barwach to symbol upadającej komuny za sprawa walecznej pasiastej d****. Prze bydło jakie głupie cwele

Psiak

Post autor: Psiak » 16.10.2015, 10:19

krakus pisze: psiak
Dyskusja staje sie męcząca. Na moje fakty, ty wyskakujesz z tekstami kto był na meczu. U nas też był Piłsudski i co z tego?
Faktycznie, jesteś męczący, ale to chyba wynik tego, ze nie rozumiesz co piszesz.
Wyjaśniam ci wiec: Napisałeś o Plebiscytach i zgodzie Wisły z Makkabi. Zapytałem gdzie tu wspólny mianownik i parafrazowałem twoja wypowiedź podanymi przykładami. Juz rozumiesz?
Skoro dalej brniesz to wyjaśnij w jaki sposób Piłsudski znalazł się u was? Też go zaprosiliście tak jak my?
Wyskakujesz z PZPN:). Kto był jego pierwszym prezesem. Przypomnę debiut Polski na arenie międzynarodowej. Trener reprezentacji z Cracovii, 7 zawodników z Cracovii, kapitan z Cracovii. W tym czasie Wisła w zgodzie z Makkabi knuje przeciw Cracovii. To są FAKTY. Gdzie ta Wisła wtedy była???
Albo masz znikome pojęcie o czasach przedwojennych, lub - co jest b. prawdopodobne -kłamiesz i manipulujesz, jak to zresztą macie w zwyczaju.
Za ustalenie składu Polski odpowiedzialny był Wydział Gier PZPN. Na jego czele stał Józef Szkolnikowski, jednym z dwóch znanych członków WG był zaś Jan Weyssenhoff. Tak więc to Wiślacy odpowiadali za selekcję zawodników i przygotowanie ich do pierwszego meczu w historii Reprezentacji Polski. Jest to informacja o tyle ważna, że przez lata nie pamiętano o tym, a nawet doszło do zakłamań: pół wieku później w wywiadach prasowych zaszczyt ustalania historycznego składu przypisywał sobie… Józef Lustgarten, piłkarz i działacz Cracovii („Piłka Nożna nr 12/1971). Józef Szkolnikowski na trenera Reprezentacji zaproponował Imre Pozsonyi’ego (wówczas zatrudnionego w Cracovii) i z jego pomocą przetestował w meczach kontrolnych kilkudziesięciu piłkarzy, głównie z Krakowa i Lwowa. O Kadrę otarli się również piłkarze Wisły: sprawdzani byli bracia Danz, Władysław Kowalski, Stanisław Marcinkowski oraz Witold Gieras, ostatecznie jednak do Budapesztu nie pojechali. Poważnym kandydatem do Reprezentacji był również Wilhelm Cepurski, w tym czasie był jednak zdyskwalifikowany na cztery miesiące przez PZPN za grę bez pozwolenia w zespole Czarnych Lwów.
[link]

"W tym czasie" Wisła natomiast:
Rok demobilizacji i powrotu do domów piłkarzy-żołnierzy, bo zawodowi żołnierze-piłkarze jeszcze mieli coś do zrobienia dla ugruntowania niepodległości Polski. Henryk Reyman w samym środku rozgrywek a-klasowych walczył jeszcze przez parę tygodni w III Powstaniu Śląskim. Nic dziwnego, że o właściwym przygotowaniu do sezonu mowy być nie mogło. Tym bardziej, że Wisła tak jak w latach minionych skazana była na tułaczkę po obcych boiskach. Boiskach wynajmowanych za niemałe pieniądze. Nic dziwnego, że bardziej martwiono się w klubie nad utrzymaniem drużyny na sportowej mapie Polski i zapewnieniem jej w przyszłości własnych obiektów sportowych. Stąd ambicje sportowe schodziły wówczas na dalszy plan[...]
Wisła nadal, ze względu na brak własnego stadionu, zniszczonego przez wojnę i pożar, tuła się po obcych boiskach. Brakuje funduszy na dokończenie budowy nowej trybuny, mimo licznych starań działaczy, jak i samych piłkarzy[...]
szkoda wielka, iż nie posiada ona [Wisła] dotąd własnego, wybudowanego boiska, gdyż brak boiska uniemożliwia graczom jej racjonalnego treningu.[...]
Był to niestety jeden z najsłabszych sezonów piłkarskich w historii TS Wisła[...]
" W tym czasie" nie mieliśmy stadionu, bo dobrowolnie oddaliśmy go Legionom
Natomiast wy "w tym czasie" swobodnie mogliscie sie przygotowywać na swoim stadionie odbudowanym przez zaborce.
I bardzo szkoda, że testowani Wiślacy byli za słabi na gre z Węgrami. Mniej by było "obcych" z Cracovii w reprezentacji Polski!
Chcesz jeszcze coś porównać "w tym czasie"?
Co do czasów komuny-zadziwia mnie u was towarzysze chęć porównywania sie z nami. Przecież każdy patrzący na to z boku widzi różnicę. Dwóch prezesów GTS którzy mordowali Polaków- Wałach i Gruba, kilkunastu następnych to wysocy funkcjonariusze ub i sb. Do tego setki zawodniczek i zawodników na etatach w resortach siłowych. A ten tu będzie twierdził że Cracovia była taka sama:). Znaj proporcję mocium panie..
Zawodnicy klubów gwardyskich mieli fikcyjne etaty w MSW, wojskowych w MON, górniczych w górnicwtie, kolejowych na kolei itd, ale przecież ty i tak napiszesz, ze to było złe więc pytam cię z drugiej strony:
Kibicowałeś lub twój tata reprezentacji Polski kiedy Kapka w niej występował jako funkcjonariusz bezpieki?
Albo kiedy grał w niej Zientara?
Kiedy prowadził ja Strejlau?
Lub kiedy prowadził ją Miętta?
I co z tą zgodą z GTS-em, jak to wam tak bardzo przeszkadzał GTS to po co wam ona była. Odpowiesz krakus?????????????

Ja gdzieś napisałem, ze Cracovia była taka sama?
Nie, Cracovia w Gwardii nie była. Zadowolony?
Natomiast była częścią systemu komunistycznego w sporcie stad niczym nie odbiegała od pozostałych klubów.
"Era partyjnych prezesów" świadczy sama o sobie. Stąd na Cracovii protektorzy z legitymacją PZPR i największy z nich J. Cyrankiewicz.
A kim był i jakie łączyły go związki z Cracovią niech świadczy fakt, ze prawdopodobnie interweniował u samego Stalina w sprawie Lustgartena osadzonego w Łagrach sowieckich.

Dlatego pisze tylko o zachowaniu kibiców. Po raz enty napiszę honorowych towarzysza Czerwińskiego i Mięttę byście sie dawno pozbyli, ponieważ sami im nadaliście te tytuły,,,Dlatego uważam was za komunistów. W całej Polsce sie takie symbole usuwa, piętnuje. W tym samym czasie Wisła nadaje tytuły honorowych milicjantowi i kapusiowi...
Czyli potwierdzasz dalej, ze teraz jesteśmy komunistami a za czasów PRL byliśmy patriotami. Dla mnie może być.
I ja też piszę o zachowaniu kibiców Cracovii.
Dawno byście się pozbyli Filipiaka i nie wiwatowali po słowach Majchrowskiego.
Dawno juz pozbylibyście się hymnu Gwardii Ludowej i piosenek o Kolejarzu.
Dlatego też uważam was za komunistów.
No jak sie zna słabo przedwojenną historię to mozna zlekceważyć argumenty z tego tematu i napisać wszystko, nawet to, ze wyglądamy słabo.
To jeśli my przed Wojną wyglądamy słabo, to co napisać o was?
Oddajmy może głos zaborcy:
Dzielna placówka i forpoczta germńskiego Verbandu
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

Post autor: *** » 16.10.2015, 12:13

ubeków to wy macie w swoich szeregach odzianych w pasiaste szaty, więc tak po prawdzie w swoich zarzutach do nas kibiców Wisły niczym się nie różnicie.a komuny już nie ma 25lat i z roku na rok jesteście w coraz większej d****, i głębiej będziecie bo nie potraficie spojrzeć prawdzie w oczy:)

Sagat14

Post autor: Sagat14 » 16.10.2015, 12:48

Nie no ale to juz zaprawia o kpine, zeby to resortowe scierwo ktore cale swoje istnieje na kibicowskiej i sportowej mapie Polski zawdziecia milicji robilo takie wywody kto co ma niby na sumieniu :) ok np Legii wszystko wojsko, ktoz z nas starych nie byl w wojsku za czasow PRLu,? Gornikom Ruchom wegiel zalatwil sprawe ktoz z nas nie pracowal w przemysle? ale w Polsce jak dluga i szeroka tylko GTS Rzeka przybila wspolprace z ubecja na kazdej plazczyznie czy haslo "wrog milicja numer jeden" nie obowiazywalo na Reymonta? po Czerwinskich Kapkach Mieetach Nawalkach i innych chujach z resortu nawet i dzisiaj nie obowiazuje.

Zarasz mi Psiak zrobi wywody powrzuca linki z tej zabawnej stronki o historii sportowej gwardii w Polsce hehhe, wszyscy czekamy :)
Nadwiślan Kraków

bnm

Post autor: bnm » 16.10.2015, 13:24

Wisła została żałożona przez Polskich patriotów, a cracovia przez żydów. Tyle wystarczy wiedzieć.

Wisła = Polski patriotyczny klub.

cracovia - żydowski klub.

W-G

Post autor: W-G » 16.10.2015, 14:20

Sagat14 pisze:Nie no ale to juz zaprawia o kpine, zeby to resortowe scierwo ktore cale swoje istnieje na kibicowskiej i sportowej mapie Polski zawdziecia milicji robilo takie wywody kto co ma niby na sumieniu :)
Po tym wiemy że c**** wiesz w tym temacie. Nara sztruclu, na kozłowku sobie opowiadajcie takie bajki bo tam dzieci jescze w to wierzą.

Post autor: *** » 16.10.2015, 16:04

nikt garbatych nie traktuje poważnie.przez 20 lat latali w żydowskich kitach żeby dojebać Wiśle, teraz latają z Orłem by szpącić o ubekach i komuchach.nic się nie zmienia:]

krakus

Post autor: krakus » 16.10.2015, 17:26

psiak
Piłsudski sam przyszedł na nasz mecz..
Co do PZPN ja ci podaję fakty, ty mi piszesz że Wisła sie otarła...
Natomiast była częścią systemu komunistycznego w sporcie stad niczym nie odbiegała od pozostałych klubów.
Odbiegała, tas samo jak odbiegała osoba pracująca np. na kopalni a w sb.. Myślę że każdy widzi różnicę...

A kim był i jakie łączyły go związki z Cracovią niech świadczy fakt, ze prawdopodobnie interweniował u samego Stalina
To właśnie sprawia że odechciewa mi się tu pisać. ?Mnie nie interesuje prawdopodobnie, ani kto sie otarł o występ w meczu, bycie prezesem czy też nagrodę.
Skoro tak bijesz do tematu legionów i WP. Mały cytat "Wszechpolacy wspólnie z członkami SN o godz. 11.00 ustawili się w kilku grupach po obu stronach ul. Basztowej, od Barbakanu do Izby Przemysłowo Handlowej. Defilujące oddziały wojska pozdrawiali wyciągając na wzór faszystowski prawą rękę do przodu i rzucając kwiaty. Skandowano: "Niech żyje armia narodowa!" i "Niech żyje armia bez Żydów!". Te ostatnie okrzyki rzucane były pod adresem gen., Monda, przyjmującego defiladę obok gen. Aleksandra Łuczyńskiego-Narbuta." To było podczas 11 listopada 1937 roku. Naprzód nr. 340 z 15-XI-1937 rok.
Generał Mond to Żyd i kibic Wisły. To tyle.
Jak będziesz miał jakieś fakty, nie domysły to sie odezwę. Na teksty typu "otarliśmy się", prawdopodobnie nie będę reagować. Ja podaję konkretne i udokumentowane sytuacje.

p.

Post autor: p. » 16.10.2015, 17:41

skoro bawisz sie kolego w fakty to proszę o fakty nt. tego ze Piłsudski sam przyszedł na Wasz mecz.
Rozumiem ze byleś swiadkiem tego wydarzenia?
miasto nocą..i o to mi chodziło

nrth

Post autor: nrth » 16.10.2015, 18:28

Sagat14 pisze: GTS Rzeka przybila wspolprace z ubecja na kazdej plazczyznie)
napisz więcej, nie krępuj się kibiców KS Miasto
za kim jestes?

Canelo

Post autor: Canelo » 16.10.2015, 21:23

bnm pisze:Wisła została żałożona przez Polskich patriotów, a cracovia przez żydów. Tyle wystarczy wiedzieć.

Wisła = Polski patriotyczny klub.

cracovia - żydowski klub.
Tu widze propaganda też na najwyższym poziomie :)

wisla nh

Post autor: wisla nh » 17.10.2015, 00:29

Zakłamane k**** żydowskie,czepiacie się historii Wisły a wszystkie popłuczyny od nas zabieracie tacy to jesteście honorowi.Awans sportowy dzięki odpadom od nas,to że was wogóle widać na jude arenie to też odpady od nas no i prezydent miasta komuch co was kocha,oraz właściciel klubu również były komuch więc zamknąć mordy i spojrzeć w lustro,bo się ośmieszacie

Suczysko

Post autor: Suczysko » 17.10.2015, 07:28

dla mnie to jest ciekawoska jak rzeka teraz przyznaje, ze przez lata byla nikim w Krakowie a teraz wyplynela... sweet focie i tak dalej. Az buzka sama sie usmiecha. Oswiadczenia ...

coglin

Post autor: coglin » 17.10.2015, 09:42

Suczysko pisze:dla mnie to jest ciekawoska jak rzeka teraz przyznaje, ze przez lata byla nikim w Krakowie a teraz wyplynela... sweet focie i tak dalej. Az buzka sama sie usmiecha. Oswiadczenia ...
Pobudka.
Nikim to była Cracovia.
Miała swoje pare lat po wprowadzeniu sprzętu, potem sytuacja się wyrównała, a teraz znowu jest nikim.
Wisła Kraków

Zbedny_balast

Post autor: Zbedny_balast » 17.10.2015, 10:02

Będzie gdzieś transmisja z dzisiejszych derbów online?

pytong

Post autor: pytong » 17.10.2015, 11:13

Jak sytuacja na Przy Arce? Mówiło się ze Wisła przejęła a tam jakieś graffiti napisy pro pasiaste ... A Ruczaj to jeszcze istnieje? Obie ekipy przepadły jak kamień w wodę? Jakie podziały na osiedlach za 3 stroną ruczaju?

razdfaczy

Post autor: razdfaczy » 17.10.2015, 15:17

pytong pisze:Jak sytuacja na Przy Arce? Mówiło się ze Wisła przejęła a tam jakieś graffiti napisy pro pasiaste ...
Tam nikogo nie ma..a napisy się pojawiają bo Górali z Krakowiaków tam wbija i piszą napisy tp. Cracovia PA.

Sam Fisher

Post autor: Sam Fisher » 17.10.2015, 17:43

razdfaczy pisze:
pytong pisze:Jak sytuacja na Przy Arce? Mówiło się ze Wisła przejęła a tam jakieś graffiti napisy pro pasiaste ...
Tam nikogo nie ma..a napisy się pojawiają bo Górali z Krakowiaków tam wbija i piszą napisy tp. Cracovia PA.
Dodatkowo na jednym z nich można zauważyć "Stara Huta" więc tym bardziej. "PA" to zabieg propagandowy

ODPOWIEDZ