Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

w_rozpiętej_bluzie

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: w_rozpiętej_bluzie »

krzysiek pisze:Jako, że ostatnio Zagłębie Sosnowiec pojawiło się częściej w relacjach i opisach zwróciłem uwagę, że dużo ludzi pisze:
- "szacunek dla SOSNOWCA"
- "SOSNOWIEC pokazał się tak i tak"
- "SOSNOWIEC z oprawą"
- "SOSNOWIEC to, SOSNOWIEC tamto"
Nie "Zagłębie" tylko "Sosnowiec".

To tak jakby pisali "POZNANIA w Warszawie 2 tyś na pucharze", "BIAŁYSTOK dziś prezentuje sektorówkę" itd.
Nie wiem czy to memy internetowe czy coś innego ale jakoś kłuje mnie ta moda. Trudno. Taka sytuacja....:)
memy internetowe hahaha. młody jesteś to nie pamiętasz. przeciez od zawsze na Zagłębie mówiło się Sosnowiec. tak samo GKS Katowice to był GKS i każdy wiedział o co chodzi i nie mylił z Bełchatowem. nawet w relacjach radiowych komentatorzy tak nazywali kluby. nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma.
iparts.pl
krzysiek

Post autor: krzysiek »

w_rozpiętej_bluzie pisze:
krzysiek pisze:Jako, że ostatnio Zagłębie Sosnowiec pojawiło się częściej w relacjach i opisach zwróciłem uwagę, że dużo ludzi pisze:
- "szacunek dla SOSNOWCA"
- "SOSNOWIEC pokazał się tak i tak"
- "SOSNOWIEC z oprawą"
- "SOSNOWIEC to, SOSNOWIEC tamto"
Nie "Zagłębie" tylko "Sosnowiec".

To tak jakby pisali "POZNANIA w Warszawie 2 tyś na pucharze", "BIAŁYSTOK dziś prezentuje sektorówkę" itd.
Nie wiem czy to memy internetowe czy coś innego ale jakoś kłuje mnie ta moda. Trudno. Taka sytuacja....:)
memy internetowe hahaha. młody jesteś to nie pamiętasz. przeciez od zawsze na Zagłębie mówiło się Sosnowiec. tak samo GKS Katowice to był GKS i każdy wiedział o co chodzi i nie mylił z Bełchatowem. nawet w relacjach radiowych komentatorzy tak nazywali kluby. nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma.
Czytaj chlopcze, ze zrozumieniem bo napisalem tylko, ze kluje mnie to w oczy, a problem widzisz chyba tylko ty. Z GKS jest inaczej bo na nich się mówiło od zawsze "Gieksa".

Zerknąłem na stare ziny i opisy sprzed lat i malo kiedy pojawia się opis kibiców Zagłębia jako stricte "Sosnowiec" - ale przyznam, że się zdarza:

Polska-Anglia (Opis Wisły)
"Ten mecz już długo wcześniej zapowiadał się interesująco. Układy na kadrze funkcjonowały w pełni - wyklarowały się dwa silne obozy, jeden skupiony wokół Arki/Lecha/Pasów drugi trochę bardziej rozbudowany ale nie tak silnie scalony to nasz w którym egzystować musiały ze sobą takie kosy jak Legia-Wisła czy Pogoń-Lechia. Bez wnikania w szczegóły nadmienię że na 3 miesiące przed tym meczem na gościnnych występach zaogniliśmy stosunki na lini my-Zagłębie Sosnowiec."

Opisy Polonii Bytom:
"W drodze powrotnej atak na grupę pociągową, którą stanowiło 60 młodych osób z Polonii, przeprowadza sosnowieckie Zagłębie"

Opis zadymy w Bratysławie 95 r (wszędzie piszą o Zagłębiu nie o "Sosnowcu")
http://fanzination.pl/2015/08/08/slowac ... -11-10-95/
Quorth

Post autor: Quorth »

Pamiętam jak w latach 90-tych Śląskie ekipy wieszały niemieckie flagi. Jaki jest dzisiaj stosunek Śląskich ekip do tego???
Forumowicz

Post autor: Forumowicz »

http://www.fotokolejorz.pl/galeria/inde ... ategory/52

Mozna cos wiecej o tej fladze? W Warszawie jest oficjalna grupa kibicow Zvezdy?
adiKOLEJORZ

Post autor: adiKOLEJORZ »

Quorth pisze:Pamiętam jak w latach 90-tych Śląskie ekipy wieszały niemieckie flagi. Jaki jest dzisiaj stosunek Śląskich ekip do tego???
Niektórzy jeszcze kilka lat temu wieszali:

Obrazek
Wyznawca Wisełki

Post autor: Wyznawca Wisełki »

z którego roku jest to zdjęcie?
pijany powietrzem

Post autor: pijany powietrzem »

wisiała jeszcze później taka flaga? i co ona miała na celu? wkurwienie Zagłębia czy jakieś inne przesłanki?
maksMKS

Post autor: maksMKS »

miała kiedyś miejsce sytuacja że jedna ekipa skroiła flage drugiej ekipie, by później stracić ją na rzecz trzeciej?
patriota85

Post autor: patriota85 »

maksMKS pisze:miała kiedyś miejsce sytuacja że jedna ekipa skroiła flage drugiej ekipie, by później stracić ją na rzecz trzeciej?
Dokładniej opisze to może ktoś z Elany lub Falubazu.Ja przybliżę taką sytuację.

W 2004 roku Elana pojawia się na meczu Apator - Falubaz, krojąc 2 flagi Apatora.Następnie dochodzi do starcia Elany z Falubazem, w wyniku którego 1 z flag Apatora została w rękach Falubazu.

Więcej takich sytuacji nie kojarzę.Jedynie przypadki ekipa X kroi flagę ekipie Y.A następnie ekipa Z będąca zgodą ekipy Y odbija flagę.Ale to raczej nie dokońca to o co chodzi w pytaniu.
maksMKS

Post autor: maksMKS »

patriota85 pisze:
maksMKS pisze:miała kiedyś miejsce sytuacja że jedna ekipa skroiła flage drugiej ekipie, by później stracić ją na rzecz trzeciej?
Dokładniej opisze to może ktoś z Elany lub Falubazu.Ja przybliżę taką sytuację.

W 2004 roku Elana pojawia się na meczu Apator - Falubaz, krojąc 2 flagi Apatora.Następnie dochodzi do starcia Elany z Falubazem, w wyniku którego 1 z flag Apatora została w rękach Falubazu.
Dokładnie o cos takiego mi chodziło, dzięki!
Było jeszcze coś takiego? ciekawa sytuacja
jemkotlety

Post autor: jemkotlety »

patriota85 pisze: Więcej takich sytuacji nie kojarzę.Jedynie przypadki ekipa X kroi flagę ekipie Y.A następnie ekipa Z będąca zgodą ekipy Y odbija flagę.Ale to raczej nie dokońca to o co chodzi w pytaniu.
A była jakaś inna sytuacja niż ta: Cracovia traci flagę FC BP. Flaga zostaje zdobyta przez kibiców Jagiellonii. Pół roku później 13.11.2004 zostaje odbita przez kibiców Arki Gdynia i Lecha Poznań, podczas próby spalenia. W uznaniu wyczynu Arkowców flaga zostaje im podarowana i na stałe znajduje się w Gdyni.
dziecko armageddonu

Post autor: dziecko armageddonu »

która to flaga?
rac14

Post autor: rac14 »

Obrazek

https://www.youtube.com/watch?v=F6OEDHbdCnQ
filmik z wydarzenia

ale pytający nie miał chyba takich akcji na myśli, a inne
patriota85

Post autor: patriota85 »

jemkotlety pisze:
patriota85 pisze: Więcej takich sytuacji nie kojarzę.Jedynie przypadki ekipa X kroi flagę ekipie Y.A następnie ekipa Z będąca zgodą ekipy Y odbija flagę.Ale to raczej nie dokońca to o co chodzi w pytaniu.
A była jakaś inna sytuacja niż ta: Cracovia traci flagę FC BP. Flaga zostaje zdobyta przez kibiców Jagiellonii. Pół roku później 13.11.2004 zostaje odbita przez kibiców Arki Gdynia i Lecha Poznań, podczas próby spalenia. W uznaniu wyczynu Arkowców flaga zostaje im podarowana i na stałe znajduje się w Gdyni.
Np:
KKS Kalisz kroi flagę "Ostrów" w barwach Lecha ekipie Ostrovii Ostrów.Flaga zostaje odbita przez Arkę.

Chrobry Głogów odbija flagę Moto-Jelcz Oławy skrojoną przez Miedź Legnica.
tMK.

Post autor: tMK. »

rac14 pisze:Obrazek

https://www.youtube.com/watch?v=F6OEDHbdCnQ
filmik z wydarzenia

ale pytający nie miał chyba takich akcji na myśli, a inne
a ta flaga przypadkiem nie zniszczyła się trochę?
jemkotlety

Post autor: jemkotlety »

jemkotlety pisze:Tak, to zdjęcie sprzed podpalenia.
Tutaj info z naszego forum. http://www.cracovia.krakow.pl/read.php?4,1167079,page=1
adiKOLEJORZ

nie ma co zwalac na jakiś FC Deutschland, na niewielu stadionach by pozwolono wisieć takiej fladze
bazylzbazaru

Post autor: bazylzbazaru »

Z historii Torcidy Czerwionka - Leszczyny:
"Za moment przełomowy i jakikolwiek punkt odniesienia należy uznać tragicznie wydarzenie z Rybnika w roku 2001, gdzie w wyniku awantury śmierć poniósł kibic Odry Wodzisław. Wielu chłopaków, w większości z Czerwionki – Leszczyn poniosło konsekwencje związane z tą sytuacją co skutecznie wyeliminowało ich na dłuższy okres z kibicowskiego życia. Kilkudziesięcioosobowa, jak na ówczesne lata dobrze zorganizowana, mająca bardzo dobrą reputację w światku kibicowskim, grupa niemal przestała istnieć."

I tu pytanie. O jakich konsekwencjach mowa? Dlaczego w wyniku śmierci kibica Odry w Rybniku FC w Czerwionce - Leszczynach upadł?
Proszę o odpowiedź jeśli można.
WIDZEWSKAduma

Post autor: WIDZEWSKAduma »

*trapi
nowonarodzony

Post autor: nowonarodzony »

To akurat żadna tajemnica i wie chyba każdy kto śledzi temat, strata tych dwóch ekip do wspólnego wroga urosła do takich rozmiarów że musieli się zdecydować na ten desperacki krok
Dziadek Zaplutek

Post autor: Dziadek Zaplutek »

Kilka lat temu któreś Dynamo zrobili oprawe: Dynama wszystkich krajów
łączmy się, czy coś w ten deseń?
Ma ktoś foto z tego meczu?
Lari

Post autor: Lari »

Dziadek Zaplutek pisze:Kilka lat temu któreś Dynamo zrobili oprawe: Dynama wszystkich krajów
łączmy się, czy coś w ten deseń?
Ma ktoś foto z tego meczu?
http://oi51.tinypic.com/20jqlv.jpg

Oprawę zaprezentował Hajduk Split przeciwko Dinamo Zagreb ;)
forumowiczka_D

Post autor: forumowiczka_D »

Cześć
mam nadzieje w dobrym dziale piszę
mam takie pytanie do Was, chce zrobić jakis oryginalny prezent chłopakowi na urodziny, związany z kibicowaniem bo jest kibicem, ale nie mam pomysłu. myślałam o jakimś kubku z logiem klubu i naszym zdjęciem ale to wydaje mi się za banalne. Może ktoś dostał coś ciekawego od kobiety i podsunie pomysł?
forumowiczka_D

Post autor: forumowiczka_D »

bardzo śmieszne, ja naprawde pytam
możecie w wiadomosciach dać powazne podpowiedzi jak macie się ze mnie śmiać tutaj
Twoj THC

Post autor: Twoj THC »

musisz zrobic min 10 kubkow takich. Nakrec kolezanki na chlppaka i kazdy bedzie pil z jednej sdudni. Lubisz sie dzielic pewnie
Rozpruwacz

Post autor: Rozpruwacz »

Może nie od dawna ale orientuje się ktoś na jakiej podstawie nie są przyjmowani kibice gości w Mielcu na meczach Niecieczy i czy sektor gości nie jest wymogiem licencyjnym?
eMTe4

Post autor: eMTe4 »

Twoj THC pisze:chlppaka sdudni.pewnie
Jak to gimbaza z palikmiotem wykrzykiwała? "Sadzić, palić, zalegalizować".
ZenonKwadrat

Post autor: ZenonKwadrat »

forumowiczka_D pisze:Cześć
mam nadzieje w dobrym dziale piszę
mam takie pytanie do Was, chce zrobić jakis oryginalny prezent chłopakowi na urodziny, związany z kibicowaniem bo jest kibicem, ale nie mam pomysłu. myślałam o jakimś kubku z logiem klubu i naszym zdjęciem ale to wydaje mi się za banalne. Może ktoś dostał coś ciekawego od kobiety i podsunie pomysł?
Jak chłopak jest z Krakowa to jakiś zestaw noży. Jak z Katowic to kasetę magnetofonowa z muzyka cygańska i mydło. Jak z Wrocławia to pół litra i wino.
bort14

Post autor: bort14 »

Jakie hasla krzyczaly ekipy w latach 90-tych odnosnie konfidenctwa kibicow Gks Katowice?
Oldfreak

Post autor: Oldfreak »

Ogólnie bardzo ciężko znaleźć informacje na ten temat skini vs pretorians,jak i o wokaliście Awantury.
M.O.W.

Post autor: M.O.W. »

-naście lat temu któraś z polskich ekip (Widzew? Wisła? Legia?) wieszała na stadionie charakterystyczną flagę którejś z lokalnych szkół średnich (jakiegoś liceum). Wrzuci ktoś fotę i przypomni na którym stadionie wisiała ta flaga?
Sławol79

Post autor: Sławol79 »

M.O.W. pisze:-naście lat temu któraś z polskich ekip (Widzew? Wisła? Legia?) wieszała na stadionie charakterystyczną flagę którejś z lokalnych szkół średnich (jakiegoś liceum). Wrzuci ktoś fotę i przypomni na którym stadionie wisiała ta flaga?
O ile się nie myle to chyba ŁKS Łódz.
yeyo

Post autor: yeyo »

M.O.W. pisze:-naście lat temu któraś z polskich ekip (Widzew? Wisła? Legia?) wieszała na stadionie charakterystyczną flagę którejś z lokalnych szkół średnich (jakiegoś liceum). Wrzuci ktoś fotę i przypomni na którym stadionie wisiała ta flaga?
napewno jedna z łódzkich ekip ale juz nie pamiętam która
daniKSC

Post autor: daniKSC »

yeyo pisze:
Widzew wieszał na bank w latach 90 flage liceum któregos
ELC
Kontakt:

Post autor: ELC »

daniKSC pisze:
yeyo pisze:
Widzew wieszał na bank w latach 90 flage liceum któregos
Na Widzewie na pewno była flaga któregoś liceum, niestety nigdzie w zbiorach nie mogę jej znaleźć.
EL 1910

Post autor: EL 1910 »

Zarówno Widzew jak i Łks wieszali flagi z numerem LO. Nie pamiętam natomiast jakie to były licea.
adiKOLEJORZ

ŁKS? nie przypominam sobie, Widzew bankowo ale wydaje mi się że ŁKS nie, no ale może akurat nie wisiała na meczach gdy byłem
internet

Post autor: internet »

adiKOLEJORZ pisze:ŁKS? nie przypominam sobie, Widzew bankowo ale wydaje mi się że ŁKS nie, no ale może akurat nie wisiała na meczach gdy byłem
ŁKS - XX LO.
nowonarodzony

Post autor: nowonarodzony »

ręcznik pisze:
pijany powietrzem pisze:
bort14 pisze:Jakie hasla krzyczaly ekipy w latach 90-tych odnosnie konfidenctwa kibicow Gks Katowice?
hasła takie krzyczano, to wiedzą wszyscy, zwłaszcza po tym jak krzyczeliście "j**** Legie" gdy się lała z psiarnią na PP, zresztą powodów było wiele, praktycznie każda ekipa poznała "za długie języki" ówczesnych kibiców GKSu
Nie czasem po tym karygodnym zachowaniu Ruch zrywa kontakty z Gieksą (układ na PP i pojawianie się na trybunach Cichej) stając się najostrzejszą kosą?

Gieksa obrzucona epitetami w całej Polsce stała się Persona Non Grata (co ciekawe skrótem PNG nazwali swoją bojówkę), a wyszydzona szukała kontaktów z ekipami zza granicy i dziwnym zbiegiem okoliczności skumali się z czeskim Banikiem (podobno Banik szukał kontaktów z Ruchem, a przy okazji został omyłkowo obity przez GKS?). Jak wiemy Czesi nie przepadają za Polską i Polakami.
pijany powietrzem pisze:"w całej Polsce są wykleci , katowiccy konfidenci" śpiewała wtedy cała Polska, a najczęsciej kibice Górnika
I pomyśleć, że teraz mają zgodę akceptując donosicielstwo PNG. Szczyt hipokryzji!
Przewaga Ruchu w regionie urosła do takich rozmiarów że ta zgoda była koniecznością
Zresztą część starszych, ważnych kibiców oby ekip odbiło od udzielania się, uznając tą zgode za kalkulacje za wszelką cene
takie czasy....
Blue Old Boy

Post autor: Blue Old Boy »

co ciekawe asy "tematu śląskiego" stanowczo zaprzeczają jakoby taką łatke miała Gieksa
to teraz pytanie za 100 punktów, kto przerwał w Spodku98 minute ciszy za Przemka Czaje? za co został z****** solidarnie przez cały spodek?
ODPOWIEDZ