Dlaczego zgoda/kosa?

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

Barnet

Re: Dlaczego zgoda/kosa?

Post autor: Barnet » 22.12.2014, 22:03

Może tak jak kiedyś Zagłębie z Pogonią, wspólny zgodowicz
Obrazek

iparts.pl
wibrator

Post autor: wibrator » 22.12.2014, 22:44

Barnet pisze:Może tak jak kiedyś Zagłębie z Pogonią, wspólny zgodowicz
A przypadkiem kosa Zagłębie - Pogoń nie miała zupełnie innego podłoża?

Rycho

Post autor: Rycho » 23.12.2014, 07:54

j**** cenzure pisze:
Tak samo dziwna zgoda z Arką,wcześniej sztama z Bałtykiem, a w bardzo krótkim czasie Arka stała się bardzo silną zgodą, chyba ewenement na polskiej scenie kibicowskiej żeby ktoś tak szybko zrobił sztame z największą kosą wcześniejszej zgody. Wiadomo że były to inne czasy, jednak sprawa co najmniej dziwna
Powielacie błędy na linii Lech- Arka - Bałtyk ... Lech z Arka miał wcześniej bardzo dobrą zgodę, potem chwilowo była zgoda z Bałtykiem, a potem wrócili do zgody z Arką. Fakt faktem ciekawa sprawa, ale dlaczego tak wyszło to już to trójka powinna opisać.

asdasd

Post autor: asdasd » 23.12.2014, 13:47

Rycho pisze:Powielacie błędy na linii Lech- Arka - Bałtyk ... Lech z Arka miał wcześniej bardzo dobrą zgodę, potem chwilowo była zgoda z Bałtykiem, a potem wrócili do zgody z Arką. Fakt faktem ciekawa sprawa, ale dlaczego tak wyszło to już to trójka powinna opisać.
Nieźle, nieźle.
Zamknijcie rejestrację !

sebek2503

Post autor: sebek2503 » 23.12.2014, 18:53

LW.DZ pisze:Na prawdziwego Slazaka sklada sie integralna calosc zlozona w elementy niemieckie, slowianskie, czeskie, morawskie, polskie.
Nikt nie ma prawa zmusic Slazakow, aby wyrzekli sie ktoregos elementu co wspoltworzy i sklada sie na calos, z czym sie identyfikuja, a co jest ich kulturowym i historycznym wianem.

Mysle, ze wyczerpalismy temat kosy na lini GS-ZD ;D.

A jak, to bylo naprawde ze zgoda Lech-Cracovia?
Dlaczego pytam, bo jest najdziwniejsza ze zgod w PL patrzac, ze LP nalezy do paktu antysprzetowego, ktorego nazwa zwiazana jest ze stolica WLKP, a Cracovia byla prekursorem uzywania ostrych narzedzi w Krakowie.
Polala sie krew i w wyniku porachunkow przez lata uzbieralo sie pare trupow na krakowskiej ulicy.
Wtedy grał Lech z Hutnikiem w Poznaniu,ekipa Cracovii wracała z jakiegoś wyjazdu, popsuł im sie autokar czy coś i w kurtkach postanowili iść na ten mecz Lecha z Hutnikiem, kibice Kolejorza jak ich zobaczyli to wołali że to gumiory. Ci z Cracovii zdjeli kurtki i wtedy tamci zobaczyli że to Cracovia, wtedy wyszedł ten taki wyrośnięty typ z Lecha co był w niektórych teledyskach Peji, pogadali z nim i weszli na sektor Lecha, wtedy pierwszy raz zawisła flaga Cracovii obok Lecha

shotgun2

Post autor: shotgun2 » 23.12.2014, 20:51

Doleje oliwy do ognia i dodam, ze Hutnik czesto pomawiany jest o dobre kontakty z Cracovia.
Jestem ciekaw jak bylo kiedys i obecnie jest na lini Hutnik Krakow-Lech Poznan?
''Quot homines, tot sententiae''

kibic75

Post autor: kibic75 » 30.12.2014, 23:37

Lech od zawsze miał,i ma kose z Hutnikiem.Kiedyś te ekipy mogły się częściej konfrontować,a dlatego bo Hutnik grał w ekstraklasie.A tym co się dziwią,że Lech ma zgode z Arką i Cracovia chciałbym powiedzieć,że już w latach 80-była zgoda,i można powiedzieć,że te 3 kluby zawsze były po jednej stronie barykady.Zgoda Lecha z Bałtykiem to epizod,takie dziwne były czasy.

Averno

Post autor: Averno » 31.12.2014, 10:04

asdasd pisze:
Rycho pisze:Powielacie błędy na linii Lech- Arka - Bałtyk ... Lech z Arka miał wcześniej bardzo dobrą zgodę, potem chwilowo była zgoda z Bałtykiem, a potem wrócili do zgody z Arką. Fakt faktem ciekawa sprawa, ale dlaczego tak wyszło to już to trójka powinna opisać.

Do tego Lech, nigdy nie miał zgody z Widzewem, ale swego czasu dobre kontakty, neutral. Żeby później mieć dobre kontakty i współprace z Łksem:) Więc ten przypadek z Gdyni nie jest jedyny.

Rycho

Post autor: Rycho » 02.01.2015, 16:26

z ŁKS-em Lech też miał zgodę już w latach '80, żadna nowość i tajemnica.

aaaaa

Post autor: aaaaa » 02.01.2015, 22:36

Do Wisły też Lech podbijał o zgode przed wąchaniem sie z sąsiadką. Takie obyczaje ;)

jebać cenzure

Post autor: jebać cenzure » 09.01.2015, 08:08

a mnie ciekawi jak zaczęła się zgoda Lecha z KSZO i w ogóle kiedy

KSZO GANG

Post autor: KSZO GANG » 09.01.2015, 11:17

j**** cenzure pisze:a mnie ciekawi jak zaczęła się zgoda Lecha z KSZO i w ogóle kiedy
Zgoda zawarta w 92 roku a zaczęło się poprzez Koronę z którą w tamtym czasie miał zgodę Lech i my.

krojenieszali

Post autor: krojenieszali » 09.01.2015, 12:04

Mnie od dawna fascynuje Wschodnia Horda, czyli 3 ekipy z miejscowości leżących blisko siebie trzymające się razem. Może ktoś wyjaśnić genezę takiego stanu rzeczy ?

Bo to tak jakby Chrobry, Zagłębie i Miedź trzymały się razem, albo zgodę miały ŁKS, Widzew i GKS Bełchatów.

sebek2503

Post autor: sebek2503 » 09.01.2015, 17:20

Wie ktoś skąd kosa Motor-Avia. Wiem że długo tylko jak mnie się znajomy zapytał i coś chciałem mówić tylko nie wiedziałem jak. Mógłby ktoś jakoś dokładniej określić?

1950M

Post autor: 1950M » 10.01.2015, 12:53

krojenieszali pisze:Mnie od dawna fascynuje Wschodnia Horda, czyli 3 ekipy z miejscowości leżących blisko siebie trzymające się razem. Może ktoś wyjaśnić genezę takiego stanu rzeczy ?

Bo to tak jakby Chrobry, Zagłębie i Miedź trzymały się razem, albo zgodę miały ŁKS, Widzew i GKS Bełchatów.
A czy kluby z WH mialy ze soba kosy jak np. Zaglebie i Miedz? Albo ktores luby sa z jednego miasta jak np LKS i Widzew?

Chelmianka ma zgode z Gornikiem i Motorem, a Motor uklad z Gornikiem.

1950M

Post autor: 1950M » 10.01.2015, 13:00

sebek2503 pisze:Wie ktoś skąd kosa Motor-Avia. Wiem że długo tylko jak mnie się znajomy zapytał i coś chciałem mówić tylko nie wiedziałem jak. Mógłby ktoś jakoś dokładniej określić?

Od zawsze byla niechec, z racji niedalekich odleglosci miedzy miastami. Nie chodzi tylko o kibicow, ale i o mieszkancow danych miast.

Zbodowicze Avii musieli niezle sie nakombinowac, aby moc bezproblemowo przejechac przez Lublin do Swidnika

Kappa

Post autor: Kappa » 10.01.2015, 13:08

1950M ale przyznasz że gdy Górnik zaczął osiągać swoje sukcesy czyli powiedzmy ok. 10 lat temu to wśród Motorowców dało się odczuć niechęć do nich.
Hitler, Stalin, Che Guevara jeden c*** a wiele twarzy.

mefistoo

Post autor: mefistoo » 10.01.2015, 13:14

KSZO GANG pisze:
j**** cenzure pisze:a mnie ciekawi jak zaczęła się zgoda Lecha z KSZO i w ogóle kiedy
Zgoda zawarta w 92 roku a zaczęło się poprzez Koronę z którą w tamtym czasie miał zgodę Lech i my.
Ciekawa geneza korzeni a odpowie ktoś kiedy i dlaczego KSZO i Korona miały zgodę a dzisiaj się ganiają po świetokrzyskim?

bhbd88

Post autor: bhbd88 » 10.01.2015, 13:23

Przez Stalówkę jak dobrze pamiętam ?

kibolek1983

Post autor: kibolek1983 » 10.01.2015, 13:58

Lech Poznań - od 1992 r.

Na przełomie lat 80. i 90. w lipcu odbywał się rokrocznie turniej organizowany przez Granat Skarżysko Kamienna. Występowały w nim przeważnie 4 drużyny i prawie zawsze była to Legia i zawsze gospodarz, grywał też Widzew. Pobliskie miejscowości, rywalizujące między sobą na szczeblu najwyżej 3 ligi sympatyzowały z dużymi klubami, tak jak Star z Legią, Granat z Widzewem, a KSZO z ówczesnym mistrzem Polski - Lechem. Za początek naszej zgody należy uznać 1992 rok, kiedy to do I ligi awansowała tarnobrzeska Siarka. Ku wielkiemu zdumieniu kibiców Lecha, udających się na wyjazd do Tarnobrzega pociągiem 26.09.1992, w Ostrowcu Świętokrzyskim na dworcu oczekiwała ich około 100 osobowa grupa kibiców KSZO. W pociągu konsternacja, ale szybko wyjaśniamy, że KSZO kibicuje Lechowi "od zawsze" i jedziemy z nimi na mecz i już można było wspólnie przystąpić do konsumpcji dostarczonego przez "Świętokrzyskich Rozbójników" "morza piwa". Od tego czasu stadion Lecha odwiedzamy przeważnie na meczach hitowych (z Legią, w pucharach itp), natomiast Lech wspomaga KSZO, gdy drużyna ta gra mecz w naszej okolicy (chociażby mecz barażowy w Janikowie, czy z Wartą w Poznaniu).
kibicekszo.com
.

1950M

Post autor: 1950M » 10.01.2015, 16:43

Kappa pisze:1950M ale przyznasz że gdy Górnik zaczął osiągać swoje sukcesy czyli powiedzmy ok. 10 lat temu to wśród Motorowców dało się odczuć niechęć do nich.

W tym przypadku chodzi tylko i wylacznie i sprawy "boiskowe" :)

Nie przypominam sobie aby bylo na nich jakies cisnienie

zdrowa krowa

Post autor: zdrowa krowa » 27.01.2015, 07:42

Ja mam pytanko o genezę niechęci na linii Bielawa - Dzierżoniów ( Bielawianka-Lechia). Mój ojciec , który pochodzi z Dzierżoniowa twierdzi ,że tak było "od zawsze" i nie chodziło tylko o kibiców ( przynajmniej kiedyś).
Nie dla mnie przyjaźń Polsko-niemiecka, niemców nienawidzę od dziecka.

przemek82

Post autor: przemek82 » 27.01.2015, 16:51

kibolek1983 pisze:
Lech Poznań - od 1992 r.

Na przełomie lat 80. i 90. w lipcu odbywał się rokrocznie turniej organizowany przez Granat Skarżysko Kamienna. Występowały w nim przeważnie 4 drużyny i prawie zawsze była to Legia i zawsze gospodarz, grywał też Widzew. Pobliskie miejscowości, rywalizujące między sobą na szczeblu najwyżej 3 ligi sympatyzowały z dużymi klubami, tak jak Star z Legią, Granat z Widzewem, a KSZO z ówczesnym mistrzem Polski - Lechem. Za początek naszej zgody należy uznać 1992 rok, kiedy to do I ligi awansowała tarnobrzeska Siarka. Ku wielkiemu zdumieniu kibiców Lecha, udających się na wyjazd do Tarnobrzega pociągiem 26.09.1992, w Ostrowcu Świętokrzyskim na dworcu oczekiwała ich około 100 osobowa grupa kibiców KSZO. W pociągu konsternacja, ale szybko wyjaśniamy, że KSZO kibicuje Lechowi "od zawsze" i jedziemy z nimi na mecz i już można było wspólnie przystąpić do konsumpcji dostarczonego przez "Świętokrzyskich Rozbójników" "morza piwa". Od tego czasu stadion Lecha odwiedzamy przeważnie na meczach hitowych (z Legią, w pucharach itp), natomiast Lech wspomaga KSZO, gdy drużyna ta gra mecz w naszej okolicy (chociażby mecz barażowy w Janikowie, czy z Wartą w Poznaniu).
kibicekszo.com
Takie małe sprostowanie, Star NIGDY nie sympatyzował z Legia!
W tamtym okresie ekipa na Starze była mieszana( byli kibice Widzewa i Legii ale najważniejszy był STAR) . Star Jest oficjalnym Fc Widzewa i nigdy wczesniej niebyło czegoś podobnego w stosunku do Legii.

KaczyP

Post autor: KaczyP » 27.01.2015, 19:55

zdrowa krowa pisze:Ja mam pytanko o genezę niechęci na linii Bielawa - Dzierżoniów ( Bielawianka-Lechia). Mój ojciec , który pochodzi z Dzierżoniowa twierdzi ,że tak było "od zawsze" i nie chodziło tylko o kibiców ( przynajmniej kiedyś).
No to ojciec ma dużo racji :) Po prostu od zawsze te dwa miasta za sobą nie przepadają. Ciężko mi powiedzieć dlaczego.

jebać cenzure

Post autor: jebać cenzure » 27.01.2015, 21:17

KSZO GANG pisze:
Dzięki za odpowiedź, tak przypuszczałem że mogło to być związane z Koroną

A mam jeszcze pytanie do kibiców z Torunia, kiedy drogi Elany i Apatora się rozeszły? W okolicach którego roku?

przemek82

Post autor: przemek82 » 27.01.2015, 22:26

jestesmywaszastolica pisze:
jestesmywaszastolica pisze:W okolicach 2000 roku miałem jakiś tam kontakt z osobami ze Skarżyska i w tamtym czasie Granat był przez nich samych jednoznacznie utożsamiany z Legią.
Chodziło mi oczywiście o Star.
To jak wytłumaczył byś zgodę Granatu ze Starem(zgodę mamy ponad 20 lat)? Kibice Widzewa kumplowali by sie z Legionistami ?Tak jak pisałem wczesniej w ekipie były osoby z Legii bo starzy to tolerowali. Gdy my doszliśmy do głosu sytuacja sie zmieniła .97 rok meldujemy sie na KSZO z Widzewem w ponad setkę dumnie podkreślając komu prócz Widzewa kibicujemy.Wiec moze pomyliłeś fakty....

kibic75

Post autor: kibic75 » 29.01.2015, 02:08

KSZO GANG pisze:
Zgoda zawartali w 92 roku a zaczęło się poprzez Koronę z którą w tamtym czasie miał zgodę Lech i my.
Zgoda w tamtych czasach Lecha z Koroną był bardzo słabą zgodą,może jakieś tam pojedyncze kontakty,generalnie to pamiętam jednego gościa z Kielc,który dosyć często witał na Bułgarskiej w barwach Korony.Wydaje mi się,że zgoda ta była tylko dlatego,że oba kluby stały w tamtych czasach po jednej stronie barykady,wspólne były zgody,i wrogowie.Jeśli chodzi o KSZO i Lecha,to pierwsze kontakty i znajomości zostały zawarte na wyjezdzie Lecha do Siarki Tarnobrzeg w 92r,gdzie do pociągu z Lechem wsiadła duża grupa Ostrowiczan,oznajmiających,że w Ostrowcu się bardzo lubi Lecha.Czy genezą tej sympatii,do Poznaniaków nie było to,że w czasach wojny wielu Wielkopolan było przesiedlonych w okolice Ostrowca,i dlatego następne pokolenia miały przez swoich przodków wpajaną miłość do klubu z Poznania?

KSZO GANG

Post autor: KSZO GANG » 29.01.2015, 10:37

kibic75 pisze:
KSZO GANG pisze:
Zgoda zawartali w 92 roku a zaczęło się poprzez Koronę z którą w tamtym czasie miał zgodę Lech i my.
Zgoda w tamtych czasach Lecha z Koroną był bardzo słabą zgodą,może jakieś tam pojedyncze kontakty,generalnie to pamiętam jednego gościa z Kielc,który dosyć często witał na Bułgarskiej w barwach Korony.Wydaje mi się,że zgoda ta była tylko dlatego,że oba kluby stały w tamtych czasach po jednej stronie barykady,wspólne były zgody,i wrogowie.Jeśli chodzi o KSZO i Lecha,to pierwsze kontakty i znajomości zostały zawarte na wyjezdzie Lecha do Siarki Tarnobrzeg w 92r,gdzie do pociągu z Lechem wsiadła duża grupa Ostrowiczan,oznajmiających,że w Ostrowcu się bardzo lubi Lecha.Czy genezą tej sympatii,do Poznaniaków nie było to,że w czasach wojny wielu Wielkopolan było przesiedlonych w okolice Ostrowca,i dlatego następne pokolenia miały przez swoich przodków wpajaną miłość do klubu z Poznania?
Tym samym pociągiem jechała Korona do Stalowej dlatego się znależliśmy na dworcu.Po integracji w pociągu, do Stalowej z tego co pamiętam nie pojechał nikt,a wszyscy udali się do Tarnobrzega i tak się zaczeło.Z Korony było wtedy kilka osób tylko.U nas kibicowanie w tamtych czasach dopiero raczkowało.

Bałtyk1930

Post autor: Bałtyk1930 » 29.01.2015, 12:07

asdasd pisze:
Nieźle, nieźle.
Za czasów zgody z Lechem za młody byłem i mało miałem do powiedzenia, patrzyłem na te kontakty z Lechem tak trochę z boku, ale później we własnym gronie młodej ekipy wiele razy się zastanawialiśmy dlaczego sztama z Lechem padła? Odpowiedzi ludzi ze starej gwardii były różne i często wymijające i do dzisiaj nie ma jednej wersji. Moim zdaniem stało się tak dlatego, że nasza stara gwardia była w tamtym czasie słabo ogarnięta chuligańsko a Lech chciał coś w Polsce osiągnąć.

Mijały czasy picia na wyjazdach i rozwalania pociągów a nadchodziły czasy ustawek. Dowodem na to była bardzo duża dominacja Arki w drugiej połowie lat 90-tych nad nami, powstała sekcja rugby, Młodzi Chuligani i w konsekwencji bardzo dużo osób przerzuciło się na drugą stronę.

Rycho

Post autor: Rycho » 29.01.2015, 15:04

Bałtyk1930, piszesz tak jakby Arka zaistniała dopiero w latach '90, ale to Bałtyk miał w tamtym czasie swoje "5 minut" na jakiekolwiek zaistnienie ...

Bałtyk1930

Post autor: Bałtyk1930 » 30.01.2015, 14:48

Nie wiem czy wiesz, ale w latach 80-tych Arka i Bałtyk często się wspierały nawet na wyjazdach:-)

Bałtyk miał wielu kibiców ze względu na swoje wyniki sportowe, natomiast nie miał chuliganów i dlatego wszystko poszło w tę stronę. Jedynie kiedy Bałtyk na chwilę zaistniał w Gdyni na poważnie, to czasy po Grabiszyńskiej.

tetteh

Post autor: tetteh » 30.01.2015, 15:24

W latach 80tych Bałtyk miał swoje 5 minut w 1 lidze i dużo ludzi chodziło tam oglądać piłkę, tak samo niektórzy jeździli na ich mecz aby przy okazji zhaczyć np. o Zabrze.

"Jedynie kiedy Bałtyk na chwilę zaistniał w Gdyni na poważnie, to czasy po Grabiszyńskiej."

Na tę teorię brak mi słów...

wibrator

Post autor: wibrator » 01.02.2015, 09:28

krojenieszali pisze:Mnie od dawna fascynuje Wschodnia Horda, czyli 3 ekipy z miejscowości leżących blisko siebie trzymające się razem. Może ktoś wyjaśnić genezę takiego stanu rzeczy ?

Co w tym dziwnego, odległość nie ma zbytnio znaczenia, masz przykład GieKSa - Górnik - ROW
(wiadomo że ROW nie ma nic oficjalnie z GieKSą, ale jednak działają razem i stosunki są poprawne)

Bolo85

Post autor: Bolo85 » 01.02.2015, 09:33

Tyle że w ich przypadku dochodzi powazny lokalny rywal którego obecność była jednym z głownych powodów powstania takowej koalicji

Pango

Post autor: Pango » 02.02.2015, 12:19

Bolo85 pisze:Tyle że w ich przypadku dochodzi powazny lokalny rywal którego obecność była jednym z głownych powodów powstania takowej koalicji
W sensie Stalówka czy kto tam jest taki silny w okolicy? Bo według mnie Motor i Stal to podobna kategoria wagowa i łączenie się jeszcze z dwiema ekipami z okolicy przeciw nim nie byłoby aż takie konieczne.

Kto tam jeszcze jest? Hetman, Radomiak...
"My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor."

1950M

Post autor: 1950M » 02.02.2015, 12:42

Pango pisze:
Bolo85 pisze:Tyle że w ich przypadku dochodzi powazny lokalny rywal którego obecność była jednym z głownych powodów powstania takowej koalicji
W sensie Stalówka czy kto tam jest taki silny w okolicy? Bo według mnie Motor i Stal to podobna kategoria wagowa i łączenie się jeszcze z dwiema ekipami z okolicy przeciw nim nie byłoby aż takie konieczne.

Avia Swidnik.

mr_who

Post autor: mr_who » 02.02.2015, 13:06

Pango pisze:

Prędzej chodzi o koalicje KSG-GKS i Ruch jako lokalny rywal

pała to pała

Post autor: pała to pała » 02.02.2015, 17:05

to przecież oczywiste że o to mu właśnie chodziło, bo przecież nie o Stal, Radomiaka czy Avie (oczywiście bez obrazy dla tych ekip)

ODPOWIEDZ