Dlaczego zgoda/kosa?
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
-
Re: Dlaczego zgoda/kosa?
A przypadkiem kosa Zagłębie - Pogoń nie miała zupełnie innego podłoża?Barnet pisze:Może tak jak kiedyś Zagłębie z Pogonią, wspólny zgodowicz
-
Powielacie błędy na linii Lech- Arka - Bałtyk ... Lech z Arka miał wcześniej bardzo dobrą zgodę, potem chwilowo była zgoda z Bałtykiem, a potem wrócili do zgody z Arką. Fakt faktem ciekawa sprawa, ale dlaczego tak wyszło to już to trójka powinna opisać.j**** cenzure pisze:
Tak samo dziwna zgoda z Arką,wcześniej sztama z Bałtykiem, a w bardzo krótkim czasie Arka stała się bardzo silną zgodą, chyba ewenement na polskiej scenie kibicowskiej żeby ktoś tak szybko zrobił sztame z największą kosą wcześniejszej zgody. Wiadomo że były to inne czasy, jednak sprawa co najmniej dziwna
-
Nieźle, nieźle.Rycho pisze:Powielacie błędy na linii Lech- Arka - Bałtyk ... Lech z Arka miał wcześniej bardzo dobrą zgodę, potem chwilowo była zgoda z Bałtykiem, a potem wrócili do zgody z Arką. Fakt faktem ciekawa sprawa, ale dlaczego tak wyszło to już to trójka powinna opisać.
Zamknijcie rejestrację !
-
Wtedy grał Lech z Hutnikiem w Poznaniu,ekipa Cracovii wracała z jakiegoś wyjazdu, popsuł im sie autokar czy coś i w kurtkach postanowili iść na ten mecz Lecha z Hutnikiem, kibice Kolejorza jak ich zobaczyli to wołali że to gumiory. Ci z Cracovii zdjeli kurtki i wtedy tamci zobaczyli że to Cracovia, wtedy wyszedł ten taki wyrośnięty typ z Lecha co był w niektórych teledyskach Peji, pogadali z nim i weszli na sektor Lecha, wtedy pierwszy raz zawisła flaga Cracovii obok LechaLW.DZ pisze:Na prawdziwego Slazaka sklada sie integralna calosc zlozona w elementy niemieckie, slowianskie, czeskie, morawskie, polskie.
Nikt nie ma prawa zmusic Slazakow, aby wyrzekli sie ktoregos elementu co wspoltworzy i sklada sie na calos, z czym sie identyfikuja, a co jest ich kulturowym i historycznym wianem.
Mysle, ze wyczerpalismy temat kosy na lini GS-ZD ;D.
A jak, to bylo naprawde ze zgoda Lech-Cracovia?
Dlaczego pytam, bo jest najdziwniejsza ze zgod w PL patrzac, ze LP nalezy do paktu antysprzetowego, ktorego nazwa zwiazana jest ze stolica WLKP, a Cracovia byla prekursorem uzywania ostrych narzedzi w Krakowie.
Polala sie krew i w wyniku porachunkow przez lata uzbieralo sie pare trupow na krakowskiej ulicy.
-
Doleje oliwy do ognia i dodam, ze Hutnik czesto pomawiany jest o dobre kontakty z Cracovia.
Jestem ciekaw jak bylo kiedys i obecnie jest na lini Hutnik Krakow-Lech Poznan?
Jestem ciekaw jak bylo kiedys i obecnie jest na lini Hutnik Krakow-Lech Poznan?
''Quot homines, tot sententiae''
-
Lech od zawsze miał,i ma kose z Hutnikiem.Kiedyś te ekipy mogły się częściej konfrontować,a dlatego bo Hutnik grał w ekstraklasie.A tym co się dziwią,że Lech ma zgode z Arką i Cracovia chciałbym powiedzieć,że już w latach 80-była zgoda,i można powiedzieć,że te 3 kluby zawsze były po jednej stronie barykady.Zgoda Lecha z Bałtykiem to epizod,takie dziwne były czasy.
-
asdasd pisze:Rycho pisze:Powielacie błędy na linii Lech- Arka - Bałtyk ... Lech z Arka miał wcześniej bardzo dobrą zgodę, potem chwilowo była zgoda z Bałtykiem, a potem wrócili do zgody z Arką. Fakt faktem ciekawa sprawa, ale dlaczego tak wyszło to już to trójka powinna opisać.
Do tego Lech, nigdy nie miał zgody z Widzewem, ale swego czasu dobre kontakty, neutral. Żeby później mieć dobre kontakty i współprace z Łksem:) Więc ten przypadek z Gdyni nie jest jedyny.
-
z ŁKS-em Lech też miał zgodę już w latach '80, żadna nowość i tajemnica.
-
Do Wisły też Lech podbijał o zgode przed wąchaniem sie z sąsiadką. Takie obyczaje ;)
-
a mnie ciekawi jak zaczęła się zgoda Lecha z KSZO i w ogóle kiedy
-
Zgoda zawarta w 92 roku a zaczęło się poprzez Koronę z którą w tamtym czasie miał zgodę Lech i my.j**** cenzure pisze:a mnie ciekawi jak zaczęła się zgoda Lecha z KSZO i w ogóle kiedy
-
Mnie od dawna fascynuje Wschodnia Horda, czyli 3 ekipy z miejscowości leżących blisko siebie trzymające się razem. Może ktoś wyjaśnić genezę takiego stanu rzeczy ?
Bo to tak jakby Chrobry, Zagłębie i Miedź trzymały się razem, albo zgodę miały ŁKS, Widzew i GKS Bełchatów.
Bo to tak jakby Chrobry, Zagłębie i Miedź trzymały się razem, albo zgodę miały ŁKS, Widzew i GKS Bełchatów.
-
Wie ktoś skąd kosa Motor-Avia. Wiem że długo tylko jak mnie się znajomy zapytał i coś chciałem mówić tylko nie wiedziałem jak. Mógłby ktoś jakoś dokładniej określić?
-
A czy kluby z WH mialy ze soba kosy jak np. Zaglebie i Miedz? Albo ktores luby sa z jednego miasta jak np LKS i Widzew?krojenieszali pisze:Mnie od dawna fascynuje Wschodnia Horda, czyli 3 ekipy z miejscowości leżących blisko siebie trzymające się razem. Może ktoś wyjaśnić genezę takiego stanu rzeczy ?
Chelmianka ma zgode z Gornikiem i Motorem, a Motor uklad z Gornikiem.
-
sebek2503 pisze:Wie ktoś skąd kosa Motor-Avia. Wiem że długo tylko jak mnie się znajomy zapytał i coś chciałem mówić tylko nie wiedziałem jak. Mógłby ktoś jakoś dokładniej określić?
Od zawsze byla niechec, z racji niedalekich odleglosci miedzy miastami. Nie chodzi tylko o kibicow, ale i o mieszkancow danych miast.
Zbodowicze Avii musieli niezle sie nakombinowac, aby moc bezproblemowo przejechac przez Lublin do Swidnika
-
1950M ale przyznasz że gdy Górnik zaczął osiągać swoje sukcesy czyli powiedzmy ok. 10 lat temu to wśród Motorowców dało się odczuć niechęć do nich.
Hitler, Stalin, Che Guevara jeden c*** a wiele twarzy.
-
Ciekawa geneza korzeni a odpowie ktoś kiedy i dlaczego KSZO i Korona miały zgodę a dzisiaj się ganiają po świetokrzyskim?KSZO GANG pisze:Zgoda zawarta w 92 roku a zaczęło się poprzez Koronę z którą w tamtym czasie miał zgodę Lech i my.j**** cenzure pisze:a mnie ciekawi jak zaczęła się zgoda Lecha z KSZO i w ogóle kiedy
-
Przez Stalówkę jak dobrze pamiętam ?
-
kibicekszo.comLech Poznań - od 1992 r.
Na przełomie lat 80. i 90. w lipcu odbywał się rokrocznie turniej organizowany przez Granat Skarżysko Kamienna. Występowały w nim przeważnie 4 drużyny i prawie zawsze była to Legia i zawsze gospodarz, grywał też Widzew. Pobliskie miejscowości, rywalizujące między sobą na szczeblu najwyżej 3 ligi sympatyzowały z dużymi klubami, tak jak Star z Legią, Granat z Widzewem, a KSZO z ówczesnym mistrzem Polski - Lechem. Za początek naszej zgody należy uznać 1992 rok, kiedy to do I ligi awansowała tarnobrzeska Siarka. Ku wielkiemu zdumieniu kibiców Lecha, udających się na wyjazd do Tarnobrzega pociągiem 26.09.1992, w Ostrowcu Świętokrzyskim na dworcu oczekiwała ich około 100 osobowa grupa kibiców KSZO. W pociągu konsternacja, ale szybko wyjaśniamy, że KSZO kibicuje Lechowi "od zawsze" i jedziemy z nimi na mecz i już można było wspólnie przystąpić do konsumpcji dostarczonego przez "Świętokrzyskich Rozbójników" "morza piwa". Od tego czasu stadion Lecha odwiedzamy przeważnie na meczach hitowych (z Legią, w pucharach itp), natomiast Lech wspomaga KSZO, gdy drużyna ta gra mecz w naszej okolicy (chociażby mecz barażowy w Janikowie, czy z Wartą w Poznaniu).
.
-
Kappa pisze:1950M ale przyznasz że gdy Górnik zaczął osiągać swoje sukcesy czyli powiedzmy ok. 10 lat temu to wśród Motorowców dało się odczuć niechęć do nich.
W tym przypadku chodzi tylko i wylacznie i sprawy "boiskowe" :)
Nie przypominam sobie aby bylo na nich jakies cisnienie
-
Ja mam pytanko o genezę niechęci na linii Bielawa - Dzierżoniów ( Bielawianka-Lechia). Mój ojciec , który pochodzi z Dzierżoniowa twierdzi ,że tak było "od zawsze" i nie chodziło tylko o kibiców ( przynajmniej kiedyś).
Nie dla mnie przyjaźń Polsko-niemiecka, niemców nienawidzę od dziecka.
-
Takie małe sprostowanie, Star NIGDY nie sympatyzował z Legia!kibolek1983 pisze:kibicekszo.comLech Poznań - od 1992 r.
Na przełomie lat 80. i 90. w lipcu odbywał się rokrocznie turniej organizowany przez Granat Skarżysko Kamienna. Występowały w nim przeważnie 4 drużyny i prawie zawsze była to Legia i zawsze gospodarz, grywał też Widzew. Pobliskie miejscowości, rywalizujące między sobą na szczeblu najwyżej 3 ligi sympatyzowały z dużymi klubami, tak jak Star z Legią, Granat z Widzewem, a KSZO z ówczesnym mistrzem Polski - Lechem. Za początek naszej zgody należy uznać 1992 rok, kiedy to do I ligi awansowała tarnobrzeska Siarka. Ku wielkiemu zdumieniu kibiców Lecha, udających się na wyjazd do Tarnobrzega pociągiem 26.09.1992, w Ostrowcu Świętokrzyskim na dworcu oczekiwała ich około 100 osobowa grupa kibiców KSZO. W pociągu konsternacja, ale szybko wyjaśniamy, że KSZO kibicuje Lechowi "od zawsze" i jedziemy z nimi na mecz i już można było wspólnie przystąpić do konsumpcji dostarczonego przez "Świętokrzyskich Rozbójników" "morza piwa". Od tego czasu stadion Lecha odwiedzamy przeważnie na meczach hitowych (z Legią, w pucharach itp), natomiast Lech wspomaga KSZO, gdy drużyna ta gra mecz w naszej okolicy (chociażby mecz barażowy w Janikowie, czy z Wartą w Poznaniu).
W tamtym okresie ekipa na Starze była mieszana( byli kibice Widzewa i Legii ale najważniejszy był STAR) . Star Jest oficjalnym Fc Widzewa i nigdy wczesniej niebyło czegoś podobnego w stosunku do Legii.
-
No to ojciec ma dużo racji :) Po prostu od zawsze te dwa miasta za sobą nie przepadają. Ciężko mi powiedzieć dlaczego.zdrowa krowa pisze:Ja mam pytanko o genezę niechęci na linii Bielawa - Dzierżoniów ( Bielawianka-Lechia). Mój ojciec , który pochodzi z Dzierżoniowa twierdzi ,że tak było "od zawsze" i nie chodziło tylko o kibiców ( przynajmniej kiedyś).
-
Dzięki za odpowiedź, tak przypuszczałem że mogło to być związane z KoronąKSZO GANG pisze:Zgoda zawarta w 92 roku a zaczęło się poprzez Koronę z którą w tamtym czasie miał zgodę Lech i my.j**** cenzure pisze:a mnie ciekawi jak zaczęła się zgoda Lecha z KSZO i w ogóle kiedy
A mam jeszcze pytanie do kibiców z Torunia, kiedy drogi Elany i Apatora się rozeszły? W okolicach którego roku?
-
To jak wytłumaczył byś zgodę Granatu ze Starem(zgodę mamy ponad 20 lat)? Kibice Widzewa kumplowali by sie z Legionistami ?Tak jak pisałem wczesniej w ekipie były osoby z Legii bo starzy to tolerowali. Gdy my doszliśmy do głosu sytuacja sie zmieniła .97 rok meldujemy sie na KSZO z Widzewem w ponad setkę dumnie podkreślając komu prócz Widzewa kibicujemy.Wiec moze pomyliłeś fakty....jestesmywaszastolica pisze:Chodziło mi oczywiście o Star.jestesmywaszastolica pisze:W okolicach 2000 roku miałem jakiś tam kontakt z osobami ze Skarżyska i w tamtym czasie Granat był przez nich samych jednoznacznie utożsamiany z Legią.
-
Zgoda w tamtych czasach Lecha z Koroną był bardzo słabą zgodą,może jakieś tam pojedyncze kontakty,generalnie to pamiętam jednego gościa z Kielc,który dosyć często witał na Bułgarskiej w barwach Korony.Wydaje mi się,że zgoda ta była tylko dlatego,że oba kluby stały w tamtych czasach po jednej stronie barykady,wspólne były zgody,i wrogowie.Jeśli chodzi o KSZO i Lecha,to pierwsze kontakty i znajomości zostały zawarte na wyjezdzie Lecha do Siarki Tarnobrzeg w 92r,gdzie do pociągu z Lechem wsiadła duża grupa Ostrowiczan,oznajmiających,że w Ostrowcu się bardzo lubi Lecha.Czy genezą tej sympatii,do Poznaniaków nie było to,że w czasach wojny wielu Wielkopolan było przesiedlonych w okolice Ostrowca,i dlatego następne pokolenia miały przez swoich przodków wpajaną miłość do klubu z Poznania?KSZO GANG pisze:Zgoda zawartali w 92 roku a zaczęło się poprzez Koronę z którą w tamtym czasie miał zgodę Lech i my.j**** cenzure pisze:a mnie ciekawi jak zaczęła się zgoda Lecha z KSZO i w ogóle kiedy
-
Tym samym pociągiem jechała Korona do Stalowej dlatego się znależliśmy na dworcu.Po integracji w pociągu, do Stalowej z tego co pamiętam nie pojechał nikt,a wszyscy udali się do Tarnobrzega i tak się zaczeło.Z Korony było wtedy kilka osób tylko.U nas kibicowanie w tamtych czasach dopiero raczkowało.kibic75 pisze:Zgoda w tamtych czasach Lecha z Koroną był bardzo słabą zgodą,może jakieś tam pojedyncze kontakty,generalnie to pamiętam jednego gościa z Kielc,który dosyć często witał na Bułgarskiej w barwach Korony.Wydaje mi się,że zgoda ta była tylko dlatego,że oba kluby stały w tamtych czasach po jednej stronie barykady,wspólne były zgody,i wrogowie.Jeśli chodzi o KSZO i Lecha,to pierwsze kontakty i znajomości zostały zawarte na wyjezdzie Lecha do Siarki Tarnobrzeg w 92r,gdzie do pociągu z Lechem wsiadła duża grupa Ostrowiczan,oznajmiających,że w Ostrowcu się bardzo lubi Lecha.Czy genezą tej sympatii,do Poznaniaków nie było to,że w czasach wojny wielu Wielkopolan było przesiedlonych w okolice Ostrowca,i dlatego następne pokolenia miały przez swoich przodków wpajaną miłość do klubu z Poznania?KSZO GANG pisze:Zgoda zawartali w 92 roku a zaczęło się poprzez Koronę z którą w tamtym czasie miał zgodę Lech i my.j**** cenzure pisze:a mnie ciekawi jak zaczęła się zgoda Lecha z KSZO i w ogóle kiedy
-
Za czasów zgody z Lechem za młody byłem i mało miałem do powiedzenia, patrzyłem na te kontakty z Lechem tak trochę z boku, ale później we własnym gronie młodej ekipy wiele razy się zastanawialiśmy dlaczego sztama z Lechem padła? Odpowiedzi ludzi ze starej gwardii były różne i często wymijające i do dzisiaj nie ma jednej wersji. Moim zdaniem stało się tak dlatego, że nasza stara gwardia była w tamtym czasie słabo ogarnięta chuligańsko a Lech chciał coś w Polsce osiągnąć.asdasd pisze:Nieźle, nieźle.Rycho pisze:Powielacie błędy na linii Lech- Arka - Bałtyk ... Lech z Arka miał wcześniej bardzo dobrą zgodę, potem chwilowo była zgoda z Bałtykiem, a potem wrócili do zgody z Arką. Fakt faktem ciekawa sprawa, ale dlaczego tak wyszło to już to trójka powinna opisać.
Mijały czasy picia na wyjazdach i rozwalania pociągów a nadchodziły czasy ustawek. Dowodem na to była bardzo duża dominacja Arki w drugiej połowie lat 90-tych nad nami, powstała sekcja rugby, Młodzi Chuligani i w konsekwencji bardzo dużo osób przerzuciło się na drugą stronę.
-
Bałtyk1930, piszesz tak jakby Arka zaistniała dopiero w latach '90, ale to Bałtyk miał w tamtym czasie swoje "5 minut" na jakiekolwiek zaistnienie ...
-
Nie wiem czy wiesz, ale w latach 80-tych Arka i Bałtyk często się wspierały nawet na wyjazdach:-)
Bałtyk miał wielu kibiców ze względu na swoje wyniki sportowe, natomiast nie miał chuliganów i dlatego wszystko poszło w tę stronę. Jedynie kiedy Bałtyk na chwilę zaistniał w Gdyni na poważnie, to czasy po Grabiszyńskiej.
Bałtyk miał wielu kibiców ze względu na swoje wyniki sportowe, natomiast nie miał chuliganów i dlatego wszystko poszło w tę stronę. Jedynie kiedy Bałtyk na chwilę zaistniał w Gdyni na poważnie, to czasy po Grabiszyńskiej.
-
W latach 80tych Bałtyk miał swoje 5 minut w 1 lidze i dużo ludzi chodziło tam oglądać piłkę, tak samo niektórzy jeździli na ich mecz aby przy okazji zhaczyć np. o Zabrze.
"Jedynie kiedy Bałtyk na chwilę zaistniał w Gdyni na poważnie, to czasy po Grabiszyńskiej."
Na tę teorię brak mi słów...
"Jedynie kiedy Bałtyk na chwilę zaistniał w Gdyni na poważnie, to czasy po Grabiszyńskiej."
Na tę teorię brak mi słów...
-
Co w tym dziwnego, odległość nie ma zbytnio znaczenia, masz przykład GieKSa - Górnik - ROWkrojenieszali pisze:Mnie od dawna fascynuje Wschodnia Horda, czyli 3 ekipy z miejscowości leżących blisko siebie trzymające się razem. Może ktoś wyjaśnić genezę takiego stanu rzeczy ?
(wiadomo że ROW nie ma nic oficjalnie z GieKSą, ale jednak działają razem i stosunki są poprawne)
-
Tyle że w ich przypadku dochodzi powazny lokalny rywal którego obecność była jednym z głownych powodów powstania takowej koalicji
-
W sensie Stalówka czy kto tam jest taki silny w okolicy? Bo według mnie Motor i Stal to podobna kategoria wagowa i łączenie się jeszcze z dwiema ekipami z okolicy przeciw nim nie byłoby aż takie konieczne.Bolo85 pisze:Tyle że w ich przypadku dochodzi powazny lokalny rywal którego obecność była jednym z głownych powodów powstania takowej koalicji
Kto tam jeszcze jest? Hetman, Radomiak...
"My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor."
-
Pango pisze:W sensie Stalówka czy kto tam jest taki silny w okolicy? Bo według mnie Motor i Stal to podobna kategoria wagowa i łączenie się jeszcze z dwiema ekipami z okolicy przeciw nim nie byłoby aż takie konieczne.Bolo85 pisze:Tyle że w ich przypadku dochodzi powazny lokalny rywal którego obecność była jednym z głownych powodów powstania takowej koalicji
Avia Swidnik.
-
Pango pisze:W sensie Stalówka czy kto tam jest taki silny w okolicy? Bo według mnie Motor i Stal to podobna kategoria wagowa i łączenie się jeszcze z dwiema ekipami z okolicy przeciw nim nie byłoby aż takie konieczne.Bolo85 pisze:Tyle że w ich przypadku dochodzi powazny lokalny rywal którego obecność była jednym z głownych powodów powstania takowej koalicji
Prędzej chodzi o koalicje KSG-GKS i Ruch jako lokalny rywal
-
to przecież oczywiste że o to mu właśnie chodziło, bo przecież nie o Stal, Radomiaka czy Avie (oczywiście bez obrazy dla tych ekip)