Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

tskrk

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: tskrk »

xwd pisze:Jak wygląda sytuacja na Bielanach,Olszanicy,Woli Justowskiej i w Tyńcu ?
Wisła.
W Olszanicy Cracovia.
iparts.pl
Twoje Zdrowie

Post autor: Twoje Zdrowie »

HeadhunterCFC pisze:
gnuj pisze:Swego czasu czyżyński Hutnik, nie miał problemów z Wisłą z tamtych rejonów i często można było zobaczyć osoby z obu ekip, pijące razem browara na ławce. Typ z Centralnej opowiadał, że tamtejszy HKS większe ciśnienie ma na Cracovię. Chodziłem do klasy z dość kumatym kibicem Hutnika ze Wzgórz i on sprawe wytłumaczył mi tak : stosunek kibica HKS do Craxy i Wisły zależy od miejsca jego zamieszkania, WZG, Stara Huta - "pro" Cracovia, Czyżyny - "pro" Wisła.
Ale to już chyba nieaktualne z Czyżynami bardzo i obraca się w drugą strone. Wystarczy przejść pod Rondem Czyżyńskim żeby zobaczyć na kogo HKS z IC ma ciśnienie
Słowa klucze: Swego czasu

Ok 10 lat wstecz (2002-2006?) dokładnie tak było jak napisał gnuj i nie ma co tego negować. Sytuacje takie, że IC(i nie tylko) i JKG odwiedzały Albertyńskie czy Niepodległości, a dzień później Cracovia wspomagana HKSem robiła rewizytę na Jag/Kaz były normą. Podział wtedy był dobrze widoczny też w szkołach, w ekonomiku na Spółdzielczym Cracovia raczej nie była mile widziana (TSW i HKS), a w mechaniku na Szkolnym z kolei Wisła nie miała nic do gadania (KSC i HKS).
Tak to było, że poza przynależnością klubową dużą role odgrywały koneksje osiedlowe, czy też wspomniane szkolne. A że 10 lat od tamtych dat, jest inaczej to nie ma się co dziwić, bo nie takie rzeczy w światku kibicowskim się potrafiły zmienić.

Post autor: *** »

mógłbyś pisać artykuły dla wyborczej
Wyznawca Wisełki

Post autor: Wyznawca Wisełki »

im Wisła mocniejsza tym stosunki Hutnik-Pasy coraz bardziej neutralne, przypadek? ;)

wklejcie jakiś kolejny papier, tym razem o zajebany ołówek w zerówce (może być uwaga w dzienniczku!)
RKC-AJ

Post autor: RKC-AJ »

Nowohucianie1950 pisze:
protektormalopolska pisze:Jak to mówią cel uświęca środki mam na myśli wspólną politykę anty w stosunku do Wisły która zbratała niektórych ludzi z HKS-u i KSC co wiadomo nie od dziś. Dużym nadużyciem jest stwierdzenie że wszystkie gumiaczki z pasiakami tolerują się ale są osoby które wspólnie działają mając na uwadze wspólny azymut jakim jest dominacja na hucie. Jak im to wychodzi to już inna kwestia ;) .
relacje na lini KSC-HKS są w ost latach nawet bardziej napięte niż wcześniej więc tym bardziej dziwne byłoby , że nagle pojawiają się takie vlepki.
Sprytnie to ująłeś ale jasno nie napiszesz że pasy to wasza kosa. Cały czas tylko pierdolicie o tej propagandzie aż już jest to nudne nawet jak nic się nie dzieje to też jest propaganda i to nawet wzmożona hahaha. No ale jak się bronić skoro argumentów brak ? Propaganda i c*** !
Cracovia jest naszą kosą . http://i50.tinypic.com/16p89l.jpg
A co do reszty, to mówię tu o waszych akcjach typu pisanie po własnych osiedlach "Wisła Skarpa" "Wisła Stara Huta" i jeszcze kilku innych.

Nikt z Hutnika z nikim z Cracovii nie działa wspólnie, z tego co wiem to ostatnio wyszło, że ktoś z Wisły współpracował z Pasami i jakoś nie słyszałem, że jest układ :)

A co do kwestii przerzutów, to zobacz jak kiedyś Wisła ich traktowała, dokładnie tak samo, ale w obu ekipach się to zmieniło.

Każdy ogarnięty wie, że Kosa jest na linii Hutnik-Wisła-Cracovia, we wszystkie strony tylko w niektórych relacjach jest ostrzejsza w innych mniej.
Z całym szacunkiem dla waszej ekipy ale używanie stwierdzenia "kosa" jest jednak sporym nadużyciem.
"Wróg mego wroga jest moim przyjacielem" zdecydowanie lepiej do was pasuje, to wam pozwala "być" w naszym kochanym mieście. Wasza sprawa z kim się wąchacie i co wami kieruje bo na wojnie wszystkie chwyty dozwolone.

Postawmy sprawę jasno, mianowicie nie mówimy tutaj o wspólnym ławkowaniu znajomych którzy dla rozrywki atakują wspólnego wroga. Czy solówce 3/3 która kiedyś za czasów grupy Devils odbyła się pod klubem na krakowskim rynku, gdzie nie tyle dziwił skład tej potyczki (z konieczności) 2devils+1 butchers98 vs 3JG co sam fakt że coś takiego odbyło się bez użycia sprzętu :)

Mecz Hutnik - Jagiellonia był z gatunku tych gdzie trudno trafic na przypadkowego fana futbolu. Zdziwienie budził fakt że w pewnym momencie, po rozbiciu jakiejś ekipy pod stadionem(tak wiemy, mieliśmy sprzet sorki) już na stadionie było sporo znajomych mord w pasiastych barwach ramię w ramię z wami. Ba, nawet poczynali sobie u was pewniej niż wy sami.

I o takiej właśnie waszej współpracy jest mowa.
aczytoważne?

Post autor: aczytoważne? »

chyba każdy kto żyje w Krakowie wie jak jest, o tym,że są osoby które dają na psach w każdej z ekip nie ma żadnych wątpliwości. Nie ma co gadać o dominacji kogokolwiek w Krakowie bo chwilowa przewaga polega na tym,że coś się stało. Sprawa Człowieka i Dziekana to pokazują. Można powiedzieć,że po Człowieku była dominacja Cracovii bo była bardziej aktywna co wynikało z tego, że część musiała odpuścić do momentu jak się zrobi w miarę spokojnie i nie działała, między innymi przez G, P itd, teraz po zatrzymaniach do sprawy Dziekana i innych zatrzymaniach częściowo wywołanych przez K, Wisła jest bardziej aktywna bo osoby z Cracovii muszą być jeszcze bardziej ostrożni. Do consensusu przewaga jednych bądź drugich wynika z większej liczby zatrzymanych z drugiej strony błoń i zmienia się po każdej akcji niebieskich.
Co do pikników to mieszkają wszędzie zarówno na osiedlach za Wisłą i Cracovią znajdą się jednostki o których nawet często się nie wie,że mieszkają bo podjeżdżają np taksówkami pod sam dom, ale chyba jeśli chodzi o kibicowskie sprawy oni raczej nie mają nic do powiedzenia.
Nie rozumiem po co pisanie o jakiejś koalicji między Cracovią, a Hutnikiem. Takie gadanie nie ma sensu pamiętam jak jeszcze kilka lat temu osoby były zdeklarowanymi kibicami Cracovii/Wisły i się trzymali z Hutnikiem, często wynikało to raczej z lepszej znajomości z "ziomkami". Wiem,że nie przeszkadzało też chodzenie na mecze tu i tu i gonieniu Cracovii/Wisły razem z Hutnikiem. Co do huty nie mam zamiaru się wypowiadać bo nie jestem odpowiednią osobą.
Obiektywny1906

Post autor: Obiektywny1906 »

Nie szczekaj, mówię tu o jednym zdarzeniu co niedawno miało miejsce. Wasz kolega, który nie umie powiedzieć "nie wiem co się stało" i trzymać mordy na kłódke, woli dać listę nazwisk z osiedla kto i gdzie prawdopodobnie był.
Obiektywny1906

Post autor: Obiektywny1906 »

Dla was fakty to jest propaganda ? Gratuluję rozumu. Zresztą to jest tylko forum kibice.net gdzie dyskusja nie ma większego wpływu na życie w Krakowie. Swoje wiem, wy możecie ejdynie tutaj lamentować.
pijany powietrzem

Post autor: pijany powietrzem »

obiektywny, a nie mogłeś napisać tych rewelacji ze swojego konta? musiałeś zakładać nowe?
cpc88

Post autor: cpc88 »

Jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja na Krakowskich Azorach?
Orange&Mango

Post autor: Orange&Mango »

cpc88 pisze:Jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja na Krakowskich Azorach?
Z tego co było pisane nie tylko tutaj to chyba tak
http://i58.tinypic.com/2ykdkwx.jpg
(S)

Post autor: (S) »

Przez te 30 lat były jakieś kluby które miały zgodę z Cracovią, Hutnikiem lub Wisłą a po czasie z innym z tej trójki? Wymienione alfabetycznie.
WS1906

Post autor: WS1906 »

Ostatnie 30 lat raczej nie ma takich.
Z lat wczesniejszych to LKS i Zawisza.

(S) pisze:Przez te 30 lat były jakieś kluby które miały zgodę z Cracovią, Hutnikiem lub Wisłą a po czasie z innym z tej trójki? Wymienione alfabetycznie.
http://historiawisly.pl/wiki/index.php?title=Zgody
tutaj kawałek niżej masz opis min, byłych zgód Wisły.
(S)

Post autor: (S) »

*** daleko mi do czepiania w i tak napinkowym temacie ale... bo co mam teraz wejść przeczytać z kim Wisła-miała zgodę- potem wejść w historie tamtych klubów i szukać czy nie ma tam Hutnika lub Cracovii...
- "albo się umie bawić albo nie" tzn jak wiem to piszę jak nie to nie-
Kolega WS1906 napisał i dzięki

nikt tu chyba nie ma 50 czy 60 lat żeby o takich rzeczach pamiętać nie?a jak nie lubisz czytać zdaje się Lech Poznań też jest w tej grupie.młodsze pokolenia pewnie zdziwi ten obrót rzeczy, bo nie znają specyfiki klimatów z tamtego okresu.
młodepokolenieTSW

Post autor: młodepokolenieTSW »

Wisła przed 186 Wielkimi Derbami Krakowa:
http://skwk.pl/images/galeria/2013/jesi ... c_1073.jpg

a tu cracovia przed 187 Wielkimi Derbami:
Obrazek

Nie mogli odpalić ich np na Rynku tylko na błoniach w tym samym miejscu co Wisła tylko pół roku wczesniej
KurzaW@gin@

Post autor: KurzaW@gin@ »

Wykorzystalismy pełną pulę biletów.A bóle o których piszesz są kolejnym farmazonem milicyjnych z Reymonta. Pewne nasze osiedla połakomiły sie na bilety, a pozniej nie wykorzystały swoich puli, stąd zostało 200 biletów , które oczywiscie zostały wykorzystane. Inną sprawą jest fakt wpuszczenia nas na stadion gtsu, ostatni ludzie wchodzili po 60 minucie! Stąd puste miejsca w czasie meczu.

Jeśli chodzi o nasz doping na tym meczu, oczywiscie się zgodzę, ale wierz mi, gts wokalem u nas przy Kałuzy nie poraża.

Co do naszego repertuaru, oczywiscie, ze był nastawiony na 'anty', ale bądz obiektywny, gtsu był dokładnie taki sam.

Słusznie , zauważyłes, że na ich X duzo małolatów,(wg mnie to zdecydowana wiekszosc tego sektora), oczywiscie skłamałbym jak bym powiedział ze nie ma na nim i "bandy" , reszta stadionu to 'Janusze' z okolicznych mniejszych i większych miejscowości, i dzieci, które za darmo dostają bilety na mecze( na meczu z Wami przy komplecie jaki miała rzeka, 10 tyś biletów było rozdanych po podstawowkach, gimnazjach oraz okolicznych liceach), ale oczywiście tego sie nie dowiesz od nich.

Co do przeszłych i obecnych trendów to sprawa wygląda tak:
Od początku lat 90 wszystko kręciło sie wokół nienawiści do gtsu, jak również w nowym stuleciu, dzięki tej nienawiści i agresji zaczeliśmy sukcesywnie zdobywać wpływy i władzę na mieście, wszystkie inicjatywy ( począwszy od wjazdów na osiedla, skonczywszy na czarnych ortalionach z anty gwiazdą,), miały na celu pokazanie kto rządzi w Krakowie, kto ma konkretniejszą, widoczniejszą i lepiej zorganizowaną bandę ( o wpływach nie wspominam bo to nie miejsce aby o tym pisać). I w tej materii byliśmy skuteczniejsi od gtsu.
Po czym gts, częścięj uciekający aniżeli scigający, zaczął robic to samo aby móc przetrwać, tj wjazdy na osiedla, podniesienie sprzętu przez nich, skonczywszy na czarnych ortalionach z przekręslonym naszym herbem )
Także zarzut, ze my jestesmy anty a oni nie, jest smiesznym zarzutem, wystraczy pojezdzic po Krakowie, większosć ich grafów jest anty anizęli pro.

Często piszą o nas ze my mamy ich kompleks, a ja powiem tak, to oni zawsze próbują dorównać naszej bandzie. Większość inicjatyw kopiują od nas, chocby te ortaliony, czy nasze anty wisla to oni nazwali sie armią wisły, to samo z anty jude.
Przed derbami chyba wszystkie okoliczne miejscowości robiły propagandowe filmiki, a pozniej jak dochodzi do konfrontacji chowają sie po mieścinach i nie przyznają do swojego klubu. Jedynie musze przyznać , że w Krakowie zaczynają coś działać, ale to tylko dlatego że naszych w cholere jest za kratami, wiec sie pewniej poczuli. Ale oni oczywiscie wszędzie krzyczą, że "ż"ądzą w Krakowie I to nas właśnie różni od siebie, że my działamy, a oni sieją propagandę.Oczywiscie piłkarsko jesteśmy przy nich kopciuszkiem, ale czy tu o piłkę chodzi ?!

Reasumując:
Jak słusznie napisałeś, można nas nie lubic , nie szanować, nienawidzić, ale nie mozna nam zarzucic jednego : mamy swój styl, czego o gtsie nie mozna powiedziec.
http://forum.legionisci.com/showthread. ... 5&page=261
jemkotlety

Post autor: jemkotlety »

Cipy jesteście, a nie kibice czelsi ;)
z okolicy

Post autor: z okolicy »

jemkotlety pisze:Cipy jesteście, a nie kibice czelsi ;)
Napisałem znalazłem na necie i z tym hujowym klubem nie mam nic wspólnego. Pozdro
z okolicy

Post autor: z okolicy »

z okolicy pisze:
jemkotlety pisze:Cipy jesteście, a nie kibice czelsi ;)
Napisałem znalazłem na necie i z tym hujowym klubem nie mam nic wspólnego. Pozdro
Post do kasacji
Davey777

Post autor: Davey777 »

Jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja na os. Mistrzejowice Nowe ?
Pismejker

Post autor: Pismejker »

Davey777 pisze:Jak na dzień dzisiejszy wygląda sytuacja na os. Mistrzejowice Nowe ?
Wisła
mokry_john

Post autor: mokry_john »

teraz na Azorach jest wojna o wpływy, Cracovia ma flagę itd, a jak to osiedle swego czasu było 100% Wisła to Wisła miała fanę tego osiedla ? a może ma i już nie wywiesza ? A jak ma flagę to można prosić o zdjęcie tej flagi ?
Pytam z ciekawości bo na meczach W widać wiele flag osiedlowych a osiedla Azory nie widziałem. Oczywiście chodzi mi o te osiedla co Wisła tam ma przewagę lub kiedyś przeważała.
Nowa Huta 1906

Post autor: Nowa Huta 1906 »

mokry_john pisze:teraz na Azorach jest wojna o wpływy, Cracovia ma flagę itd, a jak to osiedle swego czasu było 100% Wisła to Wisła miała fanę tego osiedla ? a może ma i już nie wywiesza ? A jak ma flagę to można prosić o zdjęcie tej flagi ?
Pytam z ciekawości bo na meczach W widać wiele flag osiedlowych a osiedla Azory nie widziałem. Oczywiście chodzi mi o te osiedla co Wisła tam ma przewagę lub kiedyś przeważała.

Żadna walka o wpływy na Azorach juz sie nie rozgrywa. Na Azorach panuje Wisła i to się w najbliższym czasie nie zmieni. Wszelkie bazgroły kibicowski Cracovii wykonuja na murach osoby z XXX-lecia-sąsiednie osiedle.Azory na dzień dzisiejszy nie mają żadnej NOWEJ flagi-stara delikatnie mowiąc nie nadaje się do wywieszenia. Ale to osiedle jeszcze wróci do czolówki Wiślackich band ! TYLE
Clinik

Post autor: Clinik »

Jaki jest obecnie rozkład sił na os. Piastów?
mainroad

Post autor: mainroad »

CRACOVIA a jaki ma byc ??
john_travolta

Post autor: john_travolta »

Spierał bym się z tą Cracovią. Jeszcze 3-5 lat temu jak najbardziej, ale teraz? Większość starych już w UK, albo już zmądrzeli, a młode pokolenie Wisły zaczyna "harcować".
dzonyTR

Post autor: dzonyTR »

bez przesady, może i jest paru małolatów na Wisłą, ale to pasiaste osiedle.
Pismejker

Post autor: Pismejker »

dzonyTR pisze:bez przesady, może i jest paru małolatów na Wisłą, ale to pasiaste osiedle.
Może nawet więcej niż paru, ale Cracovia z Ptw, to dobre świry, czołówka osiedli Pasów, więc Craxa jest jedyną siłą tego osiedla
TakiTyp

Post autor: TakiTyp »

http://skwk.pl/skwk/5-wazne-skwk/5419-o ... -skwk.html

SKWK zawiesza dzialanosc zwiazana z meczami pilkarskimi.
Davey777

Post autor: Davey777 »

Mam pytanie odnośnie kilku osiedli w Starej Hucie, a mianowicie chodzi mi o: Willowe, Urocze i Sportowe
Nowohucianie1950

Post autor: Nowohucianie1950 »

Os.Urocze - Zawsze było za Hutnikiem, killka lat temu pojawiło się sporo Wisły,ale na dzień dzisiejszy nie mają tam nic do powiedzenia i rządzi Hutnik
Os.Willowe - Hutnik
Os.Sportowe - Generalnie osiedle dość słabe kibicowsko i można spotkać kibiców, wszystkich 3 klubów.
nieobliczalnyTSW1906

Post autor: nieobliczalnyTSW1906 »

Na Uroczym rządzi Hutnik ? buhahaha
dzonyTR

Post autor: dzonyTR »

Nowohucianie1950 pisze:Os.Urocze - Zawsze było za Hutnikiem, killka lat temu pojawiło się sporo Wisły,ale na dzień dzisiejszy nie mają tam nic do powiedzenia i rządzi Hutnik
Os.Willowe - Hutnik
Os.Sportowe - Generalnie osiedle dość słabe kibicowsko i można spotkać kibiców, wszystkich 3 klubów.
to chyba dawno na Willowym nie byłeś, na obecną chwile Willowe to Wisła/Hutnik
Malopolska_nh

Post autor: Malopolska_nh »

Willowe tak Hutnik/Wisła

Mistrzejowice Nowe osiedle - Cracovia/ Wisła i nie pierd**cie, że jest inaczej

Piastów- Cracovia bezsprzeczna dominacja

Powie ktoś jak sytuacja na Ogrodowym, Hutniczym, Szklane Domy, Centrum B ? w miarę szczegółowo
rowerzysta85

Post autor: rowerzysta85 »

Ogrodowe, Hutnicze, Szklane Domy, Centrum B- Hutnik

Co do Piastów i MN to chyba wiele osób myli te osiedla stąd niektórzy piszą o jakiejś Wiśle na Piastów, inni znowu o Cracovii na MN.
MN to wiślackie osiedle, a Piastów pasiate.
ODPOWIEDZ