Kibice w UK

Informacje ze światowych trybun
ODPOWIEDZ
o_

Post autor: o_ » 11.12.2007, 11:03

a ja troche z innej beczki :

Poszukuje 2 osób chetnych na wyjazd do Polski na 21 grudnia, jade busem, wyjezdzam z okolic Leeds, mozliwosc podjechania po kogos. Miejsce docelowe to Stalowa Wola, ale zawsze mozna sie jakos dogadac co do trasy.
Jak cos to priv, badz nr telefonu 0751799157.

pzdr

iparts.pl
Madball

Post autor: Madball » 13.12.2007, 09:38

Wie ktoś może co się teraz dzieje z kibicami Wimbledon FC ?

Wiem że w którymś momencie klub przestał istnieć i zostali tylko kibice albo dzialał tylko dzięki kibicom.
Obrazek

malyBWP

Re: OBRA KOŚCIAN

Post autor: malyBWP » 13.12.2007, 12:12

ObRa KoŚcIaN pisze:Witam. W niedziele bylem z kumplami na meczu Birmingham City - Aston Villa. Mieliśmy okazje poznać hooliganow Birmingham "Zulus". Stara ekipa. Dostali od nas październikowe TMK i przeglądali je bardzo dokladnie.Dostalismy od nich propozycje aby po meczy razem z nimi pojsc na jakas akcje ale niestety nic z tego nie wyszlo. Oglonie na trybunach piknik. Po meczu uszkodzonych pare radiowozów, polecialo troche cegiel, mała wymiana ciosow. Wsrod policji ogromna mobilizacja. Pozdrawiam
hehe tez bylem na mecz BCFC z Cristal Palace ligowy ... stadion prawie komplet, siedzialem jakies 20m od kibicow gosci ktorych byl full sektor, co chwile ktos darl na siebie morde fajny klimat doping Cristal o wiele lepszy niz gospodarzy, oglnie wrazenia na plus warto bylo wydac 25 funciakow, niestety akurat wtedy nie mialem komorki zeby zrobic jaks foty czy filmiki mam tylko zdjecia ze sparingu z Nantes. bylem rowniez na meczu Luton Town - Derby County, jeszcze jak siedzialem w Luton, zajebisty klimat stadion maly kameralny (ponoc liczy juz prawie 100 lat!) wbudowany w okoliczne domy, mieszalem jakies... 200m od niego :] bajer ;-) przed meczem poszedlem pod stadion juz 50min-1h wczesniej sprawdzic co sie swieci kupujac wczesniej czteropak leszka premiuma, tak sie skladalo ze mialem na sobie szal Arki mijali mnie kibice Luton (to oczysicie czysty piknik ... miasto pod Londynem wiadomo...) a takze Derby mijali sie pod stadionem a ja wlewalem w siebie trunki :] zreszta jako nieliczny ... kilka osob spojrzalo na mnie raczej z rozkmina "kto to ku*** jest ? " ;-) no ale wbilem na stadion zajebisty doping oczywiscie gosci bo Luton ... slabiutko strasznie, nie mozna bylo palic na trybunie bo wszystko z drewna :D w przerwie poszedlem do palarni i na piwko :] w palarni w c*** ludu nie slysze zadnych polakow a tam juz chyba bardziej kumaci kibice widzieli ze barwy szali sie nie zgadzaja ale nikt nie podbija ... po chujowy meczu ulice zawalone pozamykane samochody stoja... kibice wracaja do pubow domow... polacy pod asde pic dalej ... ;-)

CHINO XL: pracowalem w amazonie jak bylem w Luton przegladalem wszystkie ksiazki ktore wpadly mi w lapy o tematyce kibicowskiej byle tego w c*** i napewno nie wymieniles wszystkiego, fajna robota tam bylo mozna bylo posciemniac i poszperac po chyba milionie ksiazek :D

pozdro dla przyjaciol z Kosciana ;-) trzymajcie sie na tych wyspach ;-)
Warta 1912 Poznań

LzS

Post autor: LzS » 13.12.2007, 16:50

W londynie jest kilka dobrych ekip. Z tego co widzialem West Ham jest dobra ekipa,kibice z Hull, Liverpool. a co do Millwall jest dobra starsza ekipa ok(200-300).

MOTOR_L

Post autor: MOTOR_L » 14.12.2007, 17:52

Madball pisze:Wie ktoś może co się teraz dzieje z kibicami Wimbledon FC ?

Wiem że w którymś momencie klub przestał istnieć i zostali tylko kibice albo dzialał tylko dzięki kibicom.
tEZ MNIE TO INTERESUJE, JAK RÓWNIEZ GDZIE JEST ICH STADION, NIE CHODZI MI O TEN NA KTÓRYM SA WYSCIGI HARTÓW SAMOCHODÓW,A W NIEDZIELE MARKET(HAYDONS RD.) TYLKO PIŁKARSKI, LUB GDZIE GRAJA, BO BEDĄC W LONDYNIE W TAMTYM ROKU WIDZIAŁEM LUDZI W KOSZULKACH WIMLEDONU FC SPORO RAZY,GDZIES JEŹDZILI W STRONE RICHMOND, ALE CO Z NIMI GDZIE GRAJA, NIE WIEM!!!!
(M)OTOR LUBLIN

Inter

Post autor: Inter » 14.12.2007, 19:51

[link]
http://slowfoot.pl/

D

Post autor: D » 14.12.2007, 20:31

Sam stadionik w Chester tez lipa

Inter

Post autor: Inter » 14.12.2007, 22:06

Tez bylem w Chester na stadionie :lol:
Daleko w c*** z tego stadionu gdziekolwiek, co?

PS Wg naszych zasad nomenklaturowych to IV liga...

Jose Perez

Post autor: Jose Perez » 15.12.2007, 09:20

Witam

Dzis ide na mecz Fulham - Newcastle. Siedzimy na trybunie gości :)
Zapraszam do Londynu !
24.07.2008 21:00 Kraków, Awaria
30.08.2008 18:00 Koło, Błonia, Koło Bluesa Festival 2008
[link] | [link]

malyBWP

Post autor: malyBWP » 15.12.2007, 12:23

do postow wyzej ... i to jest wlasnie ta chujnia ze teoretycznie w lidze angielskiej tzn w nizszych ligach np cocacola chamionship widac ewidentny piknik jak i premiiership ... wytepili kibicow z trybun i nie ma juz takiej zajawki zeby isc na mecz w angli...
Warta 1912 Poznań

malyBWP

Post autor: malyBWP » 15.12.2007, 13:30

maja pisze:a ja mysle ze sie mylisz wszyscy poprostu zaszli do bardzo glebokiego podziemia pozdrawiam
to chyba jasne ... ale przez to dla mnie stracila atrrakcyjnosc pojscia na mecz w anglii .. bo to chyba obowiazek kazdego kibica na emigracji zeby wstapic na miejscowy stadion :] pamietam jak rozmawialem z sklepie klubowym Luton o lidze polskiej i Warcie... ;-) nie mogli uwierzyc ze jest tak jak jest i co my robimy ;] dlatego wole rodzimy klimat :]
Warta 1912 Poznań

kiwa jako tako

Post autor: kiwa jako tako » 15.12.2007, 14:57

MOTOR_L pisze:
Madball pisze:Wie ktoś może co się teraz dzieje z kibicami Wimbledon FC ?

tEZ MNIE TO INTERESUJE, JAK RÓWNIEZ GDZIE JEST ICH STADION, NIE CHODZI MI O TEN NA KTÓRYM SA WYSCIGI HARTÓW SAMOCHODÓW,A W NIEDZIELE MARKET(HAYDONS RD.) TYLKO PIŁKARSKI, LUB GDZIE GRAJA, BO BEDĄC W LONDYNIE W TAMTYM ROKU WIDZIAŁEM LUDZI W KOSZULKACH WIMLEDONU FC SPORO RAZY,GDZIES JEŹDZILI W STRONE RICHMOND, ALE CO Z NIMI GDZIE GRAJA, NIE WIEM!!!!
Teraz mają swoj klub AFC Wimbledon i grają tutaj
[link]

Kiedys nazywano ich Crazy Gang z niesamowitym Vinnie Jonesem w druzynie :lol:

Sezon 2001/02 było ostatnim dla kibiców. W 02/03 zbojkotowali mecze i na Selhutst Park przychodziło po 1000 widzów ( większość gości oczywiście ). Kiedys grali na Plough Park i to jest ich prawdziwy stadion ale musieli sie wyniesc na stadion Crystal Palace. W sezonie 03/04 ten twor przeniosl sie do MK i mimo ze jeszcze nazywał się Wimbledon to juz nie był ten Wimbledon. W 04/05 zespół zmienił nazwe na MK Dons i tak trwa do dziś. Niedawno kibice AFC Wimbledon wywalczyli wszystkie trofea Wimbledon FC i ten klub jest oficjalnie kontynuatorem starego Wimbledonu. Wczesniej trofea przywłaszczyli sobie oczywiscie złodzieje z MK, ale na szczescie wrocily gdzie trzeba. Nazwa Dons pochodzi od jednego z przydomkow kibiców Wimbledonu, ale i tak nie przywłaszczyli sobie tym kibiców. Teraz wloką się po 6, 7 lidze. Szkoda, bo to dość ekscentryczny zespół ( Vinnie Jones :lol: )

Nie wiem jak tam teraz z kibicami. Można się spodziewać, że dużo osób się przerzuciło a młodym ciężko kibicować dla Wimbledonu gdy ma się tyle klubów wokoło. Chyba ze przechodzi miłośc z pokolenia na pokolenie.

To juz nie te czasy gdy 37 tys. kibiców Dons swietowało w 88 FA CUP.

Obrazek

Madball

Post autor: Madball » 15.12.2007, 15:17

Dzięki,własnie mniej wiecej tego chciałem sie dowiedzieć.

Częsć mogła sie przerzucic ale sądze że wiekszosc została bo jak gadałem z kibicami Chelsea to ich zajebiscie szanowali własnie za wiernosc klubowi no ale nowe pokolenie inne czasy.

A co do Vinniego Jonesa to zajebisty typ nawet jako aktor dobrze sobie radzi a podobno był jednym z najbardziej brutalnych zawodników w lidze angielskiej.
Obrazek

kiwa jako tako

Post autor: kiwa jako tako » 15.12.2007, 17:07

[link]

Na 5 ( troche nizej ) i 6 stronie masz wspomnianą parade.

michalksg

Post autor: michalksg » 15.12.2007, 20:37

kiwa jako tako pisze:[link]

Na 5 ( troche nizej ) i 6 stronie masz wspomnianą parade.

Jaka parada :?:

kiwa jako tako

Post autor: kiwa jako tako » 16.12.2007, 20:48

Po zdobyciu FA CUP przez Wimbledon w 88 roku :lol: :)
Było tam 37 tys. kibiców, dzisiaj wiadomo jak jest.

Inter

Post autor: Inter » 18.12.2007, 21:20

SLASK26 pisze:witam czy moze ktos byl na meczu EVERTONU?jesli ktos zna ten klub i moze cos o nim napisac, chodzi mi o fanow tego klubu
Siedzą za bramką na trybunie zwaną Gwladys. Sami biali, bez kolorowych turystów (nie jestem rasistą, ale tak jest). Konkretna ekipa, dużo młodych, ale starsi fani też cały czas aktywni. Żadnego Ultras, dobre gardła, chuligańsko jak trzeba to też potrafią. Jedna z najlepiej jeżdżących grup w UK: do Wigan czy Bolton potrafią pojechać w 7.000 (niedalekie wyjazdy i nie ma kompletów, wiec bez takich restrykcji co do il. biletów). Obok stadionu 2 knajpy, zawsze nabite dobrą ekipą, browary i śpiewy. Poznalem duzo luda z Evertonu - dobre chlopaki :)

Total

Post autor: Total » 18.12.2007, 21:43

A może ktoś coś szepnąc o Arsenalu Londyn i Aston Villi.

Inter

Post autor: Inter » 18.12.2007, 21:59

Total pisze:A może ktoś coś szepnąc o Arsenalu Londyn i Aston Villi.
Pikniki. Jedni i drudzy.

Inter

Post autor: Inter » 19.12.2007, 21:05

SLASK26 pisze:dzieki za info ja sie wybieram 15 stycznia na mecz EVERTON-MENCHESTER CITI jak masz jeszcze wiecej info na temat tej ekipi pisz na prv
No to zajebisty meczyk trafiles. Man. City przyjedzie na pewno w ok. 3.000. Jak jeszcze nie masz biletu, to sugeruje, zebys kupil sobie na trybune "Top Balcony". Lower i Upper Gwladys, przyjezdnych, murawe i ekran - wszystko jak na dloni :)

Na Chelsea stalo sie to, co ITI chce zrobic na Legii - restrykcje, drastyczna podwyzka cen biletów, wejsciówki dla vip-ów itp... Szkoda, bo to byla czolówka na Wyspach pod kazdym względem.

Lon(RKS)don, na jaki stadion w Londku smigasz najczesciej?

D

Post autor: D » 19.12.2007, 22:04

No prosze a ja nasluchalem sie ze na Evertonie jest lipna atmosfera nic sie nie dzieje itp.Wybralem sie raz w zeszlym sezonie na ich mecz z Fulham i wszystko to co uslyszalem sie potwierdzilo.Dopiero przy stanie 4:1 dla EFC miejscowi cos tam pokrzyczeli ale przez wiekszosc meczu to przyjezdni mieli lepszy doping.Po tym meczu zatesknilem za naszym podworkiem

Inter

Post autor: Inter » 19.12.2007, 22:32

Jak na Anglie, to na Evertonie jest OK.

Filmik kręcony na Lower Gwladys (mecz z MU):
http://pl.youtube.com/watch?v=yC6KSck91 ... re=related

Tu na wyjezdzie w Norymberdze:
http://pl.youtube.com/watch?v=n1-qkjEvpMc

In Liverpool only Everton! :twisted:
Ostatnio zmieniony 20.12.2007, 13:28 przez Inter, łącznie zmieniany 1 raz.

Inter

Post autor: Inter » 20.12.2007, 01:46

Dlatego trzeba doceniac takie druzyny jak chocby Everton.
Przejdz sie kiedys na The Den, Upton Park, ew. na Selhurst Park lub Loftus Rd. Tam jest jeszcze w miare normalnie...

Pozdrowienia do polskiego Londynu ;)

Altruista

Post autor: Altruista » 20.12.2007, 08:36

Inter a mógłbyś napisać o fanach Manchester City, jest to mój ulubiony klub poza lokalnym polskim. Wydaje mi się, ze ich fani są mało skomercjalizowani i bardo klimatyczni i zajebiście jeżdżą nawet jak na angielskie warunki, jaka jest prawda?

Inter

Post autor: Inter » 20.12.2007, 13:00

Niestety nie mialem stycznosci z fanami M. City, ale z tego co slyszalem, to mieszkancy Manchesteru z dziada pradziada. Jezdza dobrze, jak zreszta wiekszosc ang. ekip. Gdy bylem w Manchesterze nie widzialem ani jednego kibica w niebieskiej koszulce, z tego wynika, ze sa w mniejszosci w miescie.. Komercha MU zabrala sporo fanów na Old Trafford. Ciekawostka jest, ze nie ma jakiegos cisnienia na M. City i nawet w Liverpoolu sporo osób wypowiadalo sie w superlatywach o MC i ich kibicach, chyba jako przeciwwaga do MU sa nawet lubiani.

Mają to swoje "Blue Moon", które im niezle wychodzi:
http://pl.youtube.com/watch?v=EfIgew2tI ... re=related

kiwa jako tako

Post autor: kiwa jako tako » 20.12.2007, 15:46

Ktoś widział kibiców Sunderlandu u siebie czy na wyjeździe ???

A co do pucharów. Z tymi meczami FA Cup to dla mnie dziwna sprawa, w jaki sposób tak mnożą się kibice. W tamtym sezonie oglądam mecz bodajze Chelsea - Blackburn na Olt Trafford. Kibiców z Blackburn było 23 tys., a u siebie nie mają takiej frekwencji :lol:

Czy kibice przyjezdni na Fulham siedzą razem z gospodarzami ??? :shock: Często jak oglądam bramki to częśc osob na sektorze sie tam cieszy a czesc łapie za głowy. Tylko w przypadku Chelsea sektor jest naprawde oddzielony.

slawek

Post autor: slawek » 20.12.2007, 17:14

Ja jeszcze w temacie Chelsea. Dobra atmosfera jest tylko na trybunie Matthew Harding, zwłaszcza Lower. Ostatnio poprawia się też Shed End. O trybunach wschodniej i zachodniej sami kibice CFC mówią że to kostnica. Cały stadion dopinguje tylko na tych najważniejszych meczach, np. z Barceloną czy Man U. Korzystniej prezentuje się doping gości, ale to jest regułą całej Premier League. Ilość biletów dla przyjezdnych zazwyczaj ograniczona jest do 3000 miejsc, i ludzie którzy jeżdżą za swoją drużyną to na ogół najwierniejsi, najgłośniej dopingujący kibice. Sam byłem z kibicami Chelsea na stadionie Arsenalu i my śpiewaliśmy i staliśmy cały mecz, podczas gdy kibice Arsenalu pokrzykiwali czasem "Liverpool, Liverpool" :?
Tak na marginesie, zastanawiałem czy możliwa byłaby u nas zmiana kibicowania na wzór angielski, o czym ciągle mówią media. W Chelsea w ciągu kilkunastu lat zamieniono to:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

na to:
Obrazek

Pamiętajcie jednak, że najpierw były tragedie na Heysel i Hillsborough. Potem słynny raport Taylora rekomendujący zmiany na stadionach w całej Wielkiej Brytanii. W klimacie żałoby po śmierci dziesiątek kibiców nikt bardzo nie protestował, a wtedy wprowadzono najbardziej drastyczne zmiany. Zlikwidowano sektory stojące, zaostrzono kary i kontrole, ograniczono dostęp do alkoholu na stadionach. Ceny biletów zaczęły rosnąć. Niedługo potem pojawiło się Sky Sports, piłka nożna ulegała coraz większej komercjalizacji. Ceny poszły w górę tak, że w coraz większym stopniu ludzie w garniturach i rodziny z dziećmi zastępowali żywiołowych, ale mniej zasobnych kibiców.
Owszem, fajnie jest gdy nie ma na stadionie ogrodzenia czy klatek, gdy nie grozi że ktoś oberwie butelką w głowę. Gdy na mecz przychodzi bez obaw 80 letnia babcia która całe życie kibicuje klubowi. Same mecze są na wysokim poziomie sportowym ale za to nie wniesiesz na stadion flagi jeśli jest za duża, nie ma certyfikatu pożarowego lub jeśli ma kijek. Nie wolno używać rac czy stać. Można siedzieć i oglądać mecz, czasem coś zaśpiewać. Na niektórych trybunach klimat jak w teatrze. Prawdziwi kibice siedzą w pubach i śpiewają pieśni, których większość ludzi na stadionie nawet nie zna.
http://pl.youtube.com/watch?v=vjiRXOIlszA

slawek

Post autor: slawek » 20.12.2007, 17:25

kiwa jako tako pisze:Czy kibice przyjezdni na Fulham siedzą razem z gospodarzami ??? :shock: Często jak oglądam bramki to częśc osob na sektorze sie tam cieszy a czesc łapie za głowy. Tylko w przypadku Chelsea sektor jest naprawde oddzielony.
Kibice gości na Fulham mają sektory na Putney End, natomiast pozostałe sektory tej trybuny to chyba jedyne w Premier League miejsce dla kibiców neutralnych, czyli teoretycznie dla turystów chyba.
W efekcie siedzą tam wspólnie kibice gospodarzy i gości, czasem kibice gości są w tych sektorach w przewadze.

kiwa jako tako

Post autor: kiwa jako tako » 20.12.2007, 19:05

slawek dzieki za fotki. Własnie mnie to na Fulham zdziwiło :lol:

Jak to jest z biletami na wyjazdy ... Kto je dostaje. NP: Na wyjazd ManU na Liverpool pewnie zapotrzebowanie jest ogromne a jedzie 3 tys kibiców. Jadą jacys membersi czy Ci co pierwsi kupili bilet w klubie ???

Jak coś to zarzucajcie filmikami z dawnych meczów w Anglii bo interesują mnie te klimaty sprzed kilkunastu lat.

Ci kibole którzy siedzą w barach to kibice z zakazami czy też Ci którzy buntują się przeciwko takiej atmosferze ??? Oni jeżdzą na wyjazdy i bojkotują mecze u siebie ???

szczena_uns

Post autor: szczena_uns » 21.12.2007, 12:28

co do Sunderlandu to widziałem ich na sparingu w Dublinie Bohemians - Sunderland i naprawde wielu przyjechało z anglii konkretnych kolesi z ktorymi rozmawiałem . mają zgode z Feyenordem ( na tym sparingu było obecnych 15 starszych chuliganów z 4 flagami Feyenordu ) największa kosa AFC to Newcastle i ponoć zawsze sie najwiecej działo na ich meczach ... wiecej niech napiszą osoby interesujace sie angielska liga

niech ktos mi napisze o druzynach z Belfastu ( o Linfield , Glentoranie ... ) bo niedługo bedzie ruszała setanta cup i tam graja drużyny z eire z druzynami z ligi irlandii północnej
W IMIÉ OJCA I SYNA UNIA NOWA SARZYNA

ODPOWIEDZ