Finlandia - Polska 12.IX.2007
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Finlandia - Polska 12.IX.2007
Temat już był ale gdzieś go wciągnęło.
Mam pytanie do wybierających się odnośnie powrotu z Helsinek. Czym i jak stamtąd planujecie wracać?
Jeżeli ktoś ma namiar na jakies loty czy inny transport najlepiej od razu po meczu w nocy prosze o info.
Mam pytanie do wybierających się odnośnie powrotu z Helsinek. Czym i jak stamtąd planujecie wracać?
Jeżeli ktoś ma namiar na jakies loty czy inny transport najlepiej od razu po meczu w nocy prosze o info.
-
Mój plan podróży wygląda następująco:
Wylot z Berlin TAgel 12.09.07 godz 11:20 przylot Helsinki o godz 14:15
Powrót wylot z Helisnek 13.09.07r o godz 14:55 a w Berlinie o godz.15:45
Do Berlina transport we włansym zakresie.
Nalezy pamiętać że u nas i w Helsinkach jest różnica godz lub 2 w czasie.
My w styczniu za to połączenie zapłaciliśmy 440 zł. Teraz one będzie kosztowac w okolicy 700zł.
Jeżeli chodiz o nocleg to kazdego prywatna sprawa. Może brac ale nie musi. My akurat nie bierzemy bo na 1 noc to się nie opłacaa noclegi są dośc drogie ( ostatnio wolne były tylko te po 70 euro czyli dosc dużo). c*** wie kiedy następnym razem zjawimy się w Finlandii więc cały czas poświęcamy na bujanie się po mieście, knajpki, zabytki, rynki, metra itd.
Do zobaczenie w Filnandii.
Wylot z Berlin TAgel 12.09.07 godz 11:20 przylot Helsinki o godz 14:15
Powrót wylot z Helisnek 13.09.07r o godz 14:55 a w Berlinie o godz.15:45
Do Berlina transport we włansym zakresie.
Nalezy pamiętać że u nas i w Helsinkach jest różnica godz lub 2 w czasie.
My w styczniu za to połączenie zapłaciliśmy 440 zł. Teraz one będzie kosztowac w okolicy 700zł.
Jeżeli chodiz o nocleg to kazdego prywatna sprawa. Może brac ale nie musi. My akurat nie bierzemy bo na 1 noc to się nie opłacaa noclegi są dośc drogie ( ostatnio wolne były tylko te po 70 euro czyli dosc dużo). c*** wie kiedy następnym razem zjawimy się w Finlandii więc cały czas poświęcamy na bujanie się po mieście, knajpki, zabytki, rynki, metra itd.
Do zobaczenie w Filnandii.
Biało-niebieskie w herbie się mieni.....
-
-
Najtańsze połączenie promowe z Talina do Helsinek oferuje chyba Viking Line.
[link]
Z Talina do Helsinek
Środa. 12.09.07r. 08.15 - 11.15
Powrót:
Czwartek 13.09.07r. 12.30 - 15.30
Ostatni prom odpływa z Helsinek o 21, więc biorąc pod uwage, że mecz jest w środe nie ma opcji, żeby nie zostać w Helsinkach.
Można popłynąć jeszcze na promach NJL, ale jest drożej.
[link]
Promy odpływają praktycznie co 2h od 8 do 19.
Bilety można zamawiać przez [link]
[link]
Z Talina do Helsinek
Powrót:
Ostatni prom odpływa z Helsinek o 21, więc biorąc pod uwage, że mecz jest w środe nie ma opcji, żeby nie zostać w Helsinkach.
[link]
"Nawet po obcej ziemi chodze własnymi ścieżkami!!" - GieKSa On Tour
-
Lukasz_JB , mozesz cos wiecej napisac na temat autobusu ktorym zamierzasz jechac? jakas stronka na necie albo dane(ile sie jedzie, skad itp) moze byc pw.
Jak analizowalem polaczenia to z zachodu Polski lepiej chyba do berlina i potem samolotem(jakies tanie linie) a z polncno-wschodniej najlepiej wlasnie do Tallina i potem promem.
ja znalazlem polaczenie z eurolines.. wawa-bialystok- tallin
wyjazd z bialegostoku o 22.30 - w tallinie o 13.15
no a pozniej prom..
Koszt niecale 400zl (do 26 roku zycia znizka 10%) cena dotyczy tylko przejazu autokarowego
ciekawy wyjazd moze byc
Jak analizowalem polaczenia to z zachodu Polski lepiej chyba do berlina i potem samolotem(jakies tanie linie) a z polncno-wschodniej najlepiej wlasnie do Tallina i potem promem.
ja znalazlem polaczenie z eurolines.. wawa-bialystok- tallin
wyjazd z bialegostoku o 22.30 - w tallinie o 13.15
no a pozniej prom..
Koszt niecale 400zl (do 26 roku zycia znizka 10%) cena dotyczy tylko przejazu autokarowego
ciekawy wyjazd moze byc

STOMIL PONAD WSZYSTKO
-
Z własnego doświadczenia podpowiem ze nie warto rezerwowac promów wczesniej .Raz sie spóżniłem na terminal w Talinie i d*** blada trzeba było kupowac nowy bilet.Nie wiem jak to wygląda z Nordic Jet Line(NJL).Tak więc warto wybrac sie dzień wczesniej w droge do Talina z racji tego iz wiele osób obiera kierunek na Finlandie.zwierzak pisze:Najtańsze połączenie promowe z Talina do Helsinek oferuje chyba Viking Line.
[link]
Z Talina do Helsinek
Powrót:
[link]
-
[link] Macie tutaj co i jak z autokarem. Mnie bilet w 2 strony z Białegostoku do Tallina bedzie kosztował 298 zł czyli cena przystępna. Zastanawiam się jeszcze co z noclegiem, niechce niczego rezerwować bo różnie w życiu bywa, a znowu na miejscu już może być problem ze znalezieniem czegoś w miare przystępnej cenie.
"Nic tak nie cieszy, jak strzelają do ciebie bez rezultatu"
-
Mam pytanie odnosnie drogi lądowej do Tallina. Trasa nakreślona przez map24 wiedzie przez terytoria federacji rosyjskiej, tj. po wjeździe to Estonii zataczamy kółeczko właśnie na terytorium Rosji. Czy w związku z tym nie trzeba sie liczyć z dodatkowymi kosztami, tzn. wiza, paszport? czy nie ma innej, alternatywnej trasy?
-
po prostu wg. map24 jest to "najkrótsza" droga, a tak naprawde przedluza bardzo czas podrozy. Nie wiem na c*** tak kombinować, najprostsza trasa to Litwa - Łotwa - Estonia i tam do Tallina, bez zbednego pieprzenia się w Rosji 
a jak juz musicie poczuc klimacik Rosji, to zapraszam na wschód Estonii np. do Narwy

a jak juz musicie poczuc klimacik Rosji, to zapraszam na wschód Estonii np. do Narwy
Toruńska Elana
-
No to jak zwykle obudzilem sie pare miechow za pozno Jak chcialem zamawiac bilety z Berlina byly w dwie strony po 69 euro. Nie bylo wtedy jednak wiadomo co i jak i jak bedzie z kasa wiec przelozylem ta decyzje na pozniej i wyszla kupa. Teraz lot Berlin-Helsinki-Berlin kosztuje 174 euro i w zwiazku z tym powaznie zastanawiam sie nad wariantem Litwa, Lotwa, Estonia.
Aha i jeszcze jedno. Kombinuje ktos wyjazd droga ladowa z Niemiec?
Aha i jeszcze jedno. Kombinuje ktos wyjazd droga ladowa z Niemiec?
-
-
-
-
-
Witam.
Znalazłem takie oto info:
SUOMI - PUOLA ke 12.9.2007
Miesten EM-karsintaa Helsingin Olympiastadionilla
Yksittäiset pääsyliput myyntiin Lippupalvelussa ke 13.6.2007 kello 9.00.
A-katsomo, keskusta
100€
A-katsomo, reunat
70€
D-katsomo, keskusta
70€ aikuiset
25€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
D-katsomo reunat
50€ aikuiset
20€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
* D26 vain katsomon oikea reuna
C-katsomo
40€ aikuiset
15€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
B-kaarre
30€ aikuiset
* D26 vain katsomon vasen reuna
E- ja F-kaarre
25€ aikuiset
13€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
Pelipassilla 3€ alennus B-, E-, ja F-katsomoista.
Jak widać za tanio to nie mają:-) źródło:[link]
A oto mapka stadionu:
Nie umiem wkleić więc podaję linka: [link]
--> klikamy w "pohjakkarta".
Nie wiem gdzie tam u nich gości lokują ale pewnie sektor B E lub F a więc nie będzie najdrożej 25 lub 30 euro.
Pozdrawiam i do zobaczenia w Helsinkach:-)
ps.jak by ktoś to dokładnie przetłumaczył...
Znalazłem takie oto info:
SUOMI - PUOLA ke 12.9.2007
Miesten EM-karsintaa Helsingin Olympiastadionilla
Yksittäiset pääsyliput myyntiin Lippupalvelussa ke 13.6.2007 kello 9.00.
A-katsomo, keskusta
100€
A-katsomo, reunat
70€
D-katsomo, keskusta
70€ aikuiset
25€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
D-katsomo reunat
50€ aikuiset
20€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
* D26 vain katsomon oikea reuna
C-katsomo
40€ aikuiset
B-kaarre
30€ aikuiset
* D26 vain katsomon vasen reuna
E- ja F-kaarre
25€ aikuiset
13€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
Pelipassilla 3€ alennus B-, E-, ja F-katsomoista.
Jak widać za tanio to nie mają:-) źródło:[link]
A oto mapka stadionu:
Nie umiem wkleić więc podaję linka: [link]
--> klikamy w "pohjakkarta".
Nie wiem gdzie tam u nich gości lokują ale pewnie sektor B E lub F a więc nie będzie najdrożej 25 lub 30 euro.
Pozdrawiam i do zobaczenia w Helsinkach:-)
ps.jak by ktoś to dokładnie przetłumaczył...
-
-
Co wniósł Twój post do tematu? Wakacje sie w gimnazjum rozpoczęły i za dużo wolnego czasu masz?akbarr
PostWysłany: Sob Cze 23, 2007 9:52 am Temat postu:
Witam Witam !!! A czy wybiera sie ktos z WLKP na ten mecz ??????????????????????????
ps.niech dobry człowiek usunie obydwa posty(mój i ten cytowany) by nie robić śmietnika z tematu informacyjnego.
-
-
Przejebane. szykuje sie wycieczka na cały roboczy tydzień. Wedle tych namiarów, jakie tutaj zostały podane nie idzie zdążyć na prom prosto z autokaru, więc nocleg w Tallinie musowo (na szczęście hostele od 40 PLN). noc w Helsinkach po spotkaniu idzie już przeboleć.
Reasumująć, dla ludzi ze Śląska -Zagłębia: pon rano wyjazd, piątek godziny wieczorne powrót. jakieś 700 pln samych kosztów (prom, autokar, bilet nocleg). Możliwość zwiedzenia 3 europejskich stolic.
chyba przesu wamurlop na wrzesień
Reasumująć, dla ludzi ze Śląska -Zagłębia: pon rano wyjazd, piątek godziny wieczorne powrót. jakieś 700 pln samych kosztów (prom, autokar, bilet nocleg). Możliwość zwiedzenia 3 europejskich stolic.
chyba przesu wamurlop na wrzesień

-
Witam.
Pare dni temu wysłałem maila do fińskiej federacji i dziś otrzymałem odpowiedź:
Hello
and thanks for your e-mail.
We have reserved tickets for the supporters of Poland. The Football Association of Poland has not yet informed us, how many tickets they,ll need.
The reserved places are in B-section (B14, B15, B16) and the price of ticket is €30.
You have to contact the FA of Poland to buy the tickets.
Jak widać pzpn dalej sie o******** w najlepsze. Dziś nie mam czasu ale jutro do nich podzwonię chyba że komuś sie nudzi to może nasz złodziejski związek podręczyć telefonami.
ps. a to odpowiedź na pytanie o godzine rozpoczęcia meczu:
Hello again,
I’m sorry, but we have not yet decided the kick off time. Perhaps 20.00 …
Pare dni temu wysłałem maila do fińskiej federacji i dziś otrzymałem odpowiedź:
Hello
and thanks for your e-mail.
We have reserved tickets for the supporters of Poland. The Football Association of Poland has not yet informed us, how many tickets they,ll need.
The reserved places are in B-section (B14, B15, B16) and the price of ticket is €30.
You have to contact the FA of Poland to buy the tickets.
Jak widać pzpn dalej sie o******** w najlepsze. Dziś nie mam czasu ale jutro do nich podzwonię chyba że komuś sie nudzi to może nasz złodziejski związek podręczyć telefonami.
ps. a to odpowiedź na pytanie o godzine rozpoczęcia meczu:
Hello again,
I’m sorry, but we have not yet decided the kick off time. Perhaps 20.00 …
Ostatnio zmieniony 02.07.2007, 15:10 przez takisobienick, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
-
za [link]:
Bilety na mecz Finlandia - Polska
Polski Związek Piłki Nożnej uprzejmie informuje, że w porozumieniu ze stroną fińską ustalono warunki zakupu biletów na mecz eliminacyjny Mistrzostw Europy 2008 Finlandia - Polska, który odbędzie się 12 września 2007 roku w Helsinkach.
Sprzedaż biletów będzie prowadzona wg następującego harmonogramu:
Drogą internetową – za pośrednictwem serwisu KupBilet.pl w dniach 21.07. - 27.08.2007r. – informacje na temat funkcjonowania sprzedaży internetowej – można znaleźć na stronie [link] oraz pod numerem 032 243 50 35 (infolinia automatyczna). Serwis obsługuje zamówienia indywidualne i zbiorowe. Zamówienia powyżej 10 sztuk muszą mieć akceptację PZPNu(szczegółowe informacje pod nr Tel 22 55 12 200). Cena biletu wynosi 139,00 zł. i nie zawiera kosztów dostawy do nabywcy.
UWAGA! Do każdego biletu potrzebne jest podanie następujących danych:
Imię, nazwisko oraz PESEL osoby, dla której bilet jest przeznaczony. Dane te zalecamy uzupełnić w systemie internetowym jeszcze przed rozpoczęciem sprzedaży.
Bilety na mecz Finlandia - Polska
Polski Związek Piłki Nożnej uprzejmie informuje, że w porozumieniu ze stroną fińską ustalono warunki zakupu biletów na mecz eliminacyjny Mistrzostw Europy 2008 Finlandia - Polska, który odbędzie się 12 września 2007 roku w Helsinkach.
Sprzedaż biletów będzie prowadzona wg następującego harmonogramu:
Drogą internetową – za pośrednictwem serwisu KupBilet.pl w dniach 21.07. - 27.08.2007r. – informacje na temat funkcjonowania sprzedaży internetowej – można znaleźć na stronie [link] oraz pod numerem 032 243 50 35 (infolinia automatyczna). Serwis obsługuje zamówienia indywidualne i zbiorowe. Zamówienia powyżej 10 sztuk muszą mieć akceptację PZPNu(szczegółowe informacje pod nr Tel 22 55 12 200). Cena biletu wynosi 139,00 zł. i nie zawiera kosztów dostawy do nabywcy.
UWAGA! Do każdego biletu potrzebne jest podanie następujących danych:
Imię, nazwisko oraz PESEL osoby, dla której bilet jest przeznaczony. Dane te zalecamy uzupełnić w systemie internetowym jeszcze przed rozpoczęciem sprzedaży.

-
-
-
Witam
Ostatnio ( dokładniej w maju, w czasie zamieszek z ruskimi) miałem okazje przebywać w Estonii. Postaram się Wam udzielić trochę informacji.
Najlepszy transport do Talinna to autokar. Koszt przejazdu w obie strony wynosi około 300 zł. Ja jechałem autokarem z firmy ecolines. Radze zakupić bilety od razu w dwie strony, powinna być wtedy zniżka. Jeżeli chodzi o wyprawę samochodem to może wyjść taniej ale nie musi. Obojętne czy to Litwa, Łotwa czy Estonia, między głównymi miastami są same pola i lasy. Współczuje temu, komu rozkraczy się tam samochód. Jeżeli chodzi o prom z Talinna do Helsinek to najdroższy jest koszt przewiezienia samochodu. Jeżeli chodzi o ceny to najtańsza jest Łotwa później Litwa a najdroższa jest Estonia. Ceny są tam porównywalne z naszymi, no powiedzmy że z Warszawskimi. Piwo w pubie w centrum miasta kosztuje 6-7 zł (nie za ciekawe ani smakowo ani voltarzowo
) Ale to i tak nic w porównaniu z Finlandią. Jak to na Skandynawie przystało, ceny są tam jednymi z najwyższych w Europie. 4 razy droższe niż w Estonii. Dla przykładu, mała filiżanka kawy na dworcu 4 euro, a nie mówię już o cenach w centrum miasta :/ Dzikie hordy finów co weekend przybywają do Talina w celu zakupów spożywki i taniego alkoholu. Jeżeli chodzi o komunikowanie, to dużo młodych ludzi zna angielski, jeżeli chodzi o starsze pokolenie to niestety pozostaje tylko estoński lub ewentualnie radziecki.
Podsumowując, wszystkim podróżującym na mecz, proponuje poszukać czegoś do spania w Talinie. Tym bardziej że jest to przysłowiowy rzut beretem do Helsinek. Wyjdzie naprawdę taniej. A i zapomniałbym o najważniejszym, ESTONKI, takich prześlicznych blondynek jak tam nie widziałem nigdzie indziej!
W razie jakiś pytań, służę informacją
pzdr
Ostatnio ( dokładniej w maju, w czasie zamieszek z ruskimi) miałem okazje przebywać w Estonii. Postaram się Wam udzielić trochę informacji.
Najlepszy transport do Talinna to autokar. Koszt przejazdu w obie strony wynosi około 300 zł. Ja jechałem autokarem z firmy ecolines. Radze zakupić bilety od razu w dwie strony, powinna być wtedy zniżka. Jeżeli chodzi o wyprawę samochodem to może wyjść taniej ale nie musi. Obojętne czy to Litwa, Łotwa czy Estonia, między głównymi miastami są same pola i lasy. Współczuje temu, komu rozkraczy się tam samochód. Jeżeli chodzi o prom z Talinna do Helsinek to najdroższy jest koszt przewiezienia samochodu. Jeżeli chodzi o ceny to najtańsza jest Łotwa później Litwa a najdroższa jest Estonia. Ceny są tam porównywalne z naszymi, no powiedzmy że z Warszawskimi. Piwo w pubie w centrum miasta kosztuje 6-7 zł (nie za ciekawe ani smakowo ani voltarzowo

Podsumowując, wszystkim podróżującym na mecz, proponuje poszukać czegoś do spania w Talinie. Tym bardziej że jest to przysłowiowy rzut beretem do Helsinek. Wyjdzie naprawdę taniej. A i zapomniałbym o najważniejszym, ESTONKI, takich prześlicznych blondynek jak tam nie widziałem nigdzie indziej!

W razie jakiś pytań, służę informacją

pzdr