Finlandia - Polska 12.IX.2007
Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany
Finlandia - Polska 12.IX.2007
Temat już był ale gdzieś go wciągnęło.
Mam pytanie do wybierających się odnośnie powrotu z Helsinek. Czym i jak stamtąd planujecie wracać?
Jeżeli ktoś ma namiar na jakies loty czy inny transport najlepiej od razu po meczu w nocy prosze o info.
Mam pytanie do wybierających się odnośnie powrotu z Helsinek. Czym i jak stamtąd planujecie wracać?
Jeżeli ktoś ma namiar na jakies loty czy inny transport najlepiej od razu po meczu w nocy prosze o info.
Mój plan podróży wygląda następująco:
Wylot z Berlin TAgel 12.09.07 godz 11:20 przylot Helsinki o godz 14:15
Powrót wylot z Helisnek 13.09.07r o godz 14:55 a w Berlinie o godz.15:45
Do Berlina transport we włansym zakresie.
Nalezy pamiętać że u nas i w Helsinkach jest różnica godz lub 2 w czasie.
My w styczniu za to połączenie zapłaciliśmy 440 zł. Teraz one będzie kosztowac w okolicy 700zł.
Jeżeli chodiz o nocleg to kazdego prywatna sprawa. Może brac ale nie musi. My akurat nie bierzemy bo na 1 noc to się nie opłacaa noclegi są dośc drogie ( ostatnio wolne były tylko te po 70 euro czyli dosc dużo). c*** wie kiedy następnym razem zjawimy się w Finlandii więc cały czas poświęcamy na bujanie się po mieście, knajpki, zabytki, rynki, metra itd.
Do zobaczenie w Filnandii.
Wylot z Berlin TAgel 12.09.07 godz 11:20 przylot Helsinki o godz 14:15
Powrót wylot z Helisnek 13.09.07r o godz 14:55 a w Berlinie o godz.15:45
Do Berlina transport we włansym zakresie.
Nalezy pamiętać że u nas i w Helsinkach jest różnica godz lub 2 w czasie.
My w styczniu za to połączenie zapłaciliśmy 440 zł. Teraz one będzie kosztowac w okolicy 700zł.
Jeżeli chodiz o nocleg to kazdego prywatna sprawa. Może brac ale nie musi. My akurat nie bierzemy bo na 1 noc to się nie opłacaa noclegi są dośc drogie ( ostatnio wolne były tylko te po 70 euro czyli dosc dużo). c*** wie kiedy następnym razem zjawimy się w Finlandii więc cały czas poświęcamy na bujanie się po mieście, knajpki, zabytki, rynki, metra itd.
Do zobaczenie w Filnandii.
Biało-niebieskie w herbie się mieni.....
Najtańsze połączenie promowe z Talina do Helsinek oferuje chyba Viking Line.
http://www.vikingline.fi/timetables/pri ... el_tal.asp
Z Talina do Helsinek
Środa. 12.09.07r. 08.15 - 11.15
Powrót:
Czwartek 13.09.07r. 12.30 - 15.30
Ostatni prom odpływa z Helsinek o 21, więc biorąc pod uwage, że mecz jest w środe nie ma opcji, żeby nie zostać w Helsinkach.
Można popłynąć jeszcze na promach NJL, ale jest drożej.
http://www-eng.njl.fi/ttable/timetable
Promy odpływają praktycznie co 2h od 8 do 19.
Bilety można zamawiać przez www.promy.pl
Z Talina do Helsinek
Powrót:
Ostatni prom odpływa z Helsinek o 21, więc biorąc pod uwage, że mecz jest w środe nie ma opcji, żeby nie zostać w Helsinkach.
"Nawet po obcej ziemi chodze własnymi ścieżkami!!" - GieKSa On Tour
-
kaczmarOKS
Lukasz_JB , mozesz cos wiecej napisac na temat autobusu ktorym zamierzasz jechac? jakas stronka na necie albo dane(ile sie jedzie, skad itp) moze byc pw.
Jak analizowalem polaczenia to z zachodu Polski lepiej chyba do berlina i potem samolotem(jakies tanie linie) a z polncno-wschodniej najlepiej wlasnie do Tallina i potem promem.
ja znalazlem polaczenie z eurolines.. wawa-bialystok- tallin
wyjazd z bialegostoku o 22.30 - w tallinie o 13.15
no a pozniej prom..
Koszt niecale 400zl (do 26 roku zycia znizka 10%) cena dotyczy tylko przejazu autokarowego
ciekawy wyjazd moze byc
Jak analizowalem polaczenia to z zachodu Polski lepiej chyba do berlina i potem samolotem(jakies tanie linie) a z polncno-wschodniej najlepiej wlasnie do Tallina i potem promem.
ja znalazlem polaczenie z eurolines.. wawa-bialystok- tallin
wyjazd z bialegostoku o 22.30 - w tallinie o 13.15
no a pozniej prom..
Koszt niecale 400zl (do 26 roku zycia znizka 10%) cena dotyczy tylko przejazu autokarowego
ciekawy wyjazd moze byc
STOMIL PONAD WSZYSTKO
Z własnego doświadczenia podpowiem ze nie warto rezerwowac promów wczesniej .Raz sie spóżniłem na terminal w Talinie i d*** blada trzeba było kupowac nowy bilet.Nie wiem jak to wygląda z Nordic Jet Line(NJL).Tak więc warto wybrac sie dzień wczesniej w droge do Talina z racji tego iz wiele osób obiera kierunek na Finlandie.zwierzak pisze:Najtańsze połączenie promowe z Talina do Helsinek oferuje chyba Viking Line.
Z Talina do Helsinek
Powrót:
http://www.estonia.xt.pl/ Macie tutaj co i jak z autokarem. Mnie bilet w 2 strony z Białegostoku do Tallina bedzie kosztował 298 zł czyli cena przystępna. Zastanawiam się jeszcze co z noclegiem, niechce niczego rezerwować bo różnie w życiu bywa, a znowu na miejscu już może być problem ze znalezieniem czegoś w miare przystępnej cenie.
"Nic tak nie cieszy, jak strzelają do ciebie bez rezultatu"
Mam pytanie odnosnie drogi lądowej do Tallina. Trasa nakreślona przez map24 wiedzie przez terytoria federacji rosyjskiej, tj. po wjeździe to Estonii zataczamy kółeczko właśnie na terytorium Rosji. Czy w związku z tym nie trzeba sie liczyć z dodatkowymi kosztami, tzn. wiza, paszport? czy nie ma innej, alternatywnej trasy?
po prostu wg. map24 jest to "najkrótsza" droga, a tak naprawde przedluza bardzo czas podrozy. Nie wiem na c*** tak kombinować, najprostsza trasa to Litwa - Łotwa - Estonia i tam do Tallina, bez zbednego pieprzenia się w Rosji 
a jak juz musicie poczuc klimacik Rosji, to zapraszam na wschód Estonii np. do Narwy
a jak juz musicie poczuc klimacik Rosji, to zapraszam na wschód Estonii np. do Narwy
Toruńska Elana
No to jak zwykle obudzilem sie pare miechow za pozno Jak chcialem zamawiac bilety z Berlina byly w dwie strony po 69 euro. Nie bylo wtedy jednak wiadomo co i jak i jak bedzie z kasa wiec przelozylem ta decyzje na pozniej i wyszla kupa. Teraz lot Berlin-Helsinki-Berlin kosztuje 174 euro i w zwiazku z tym powaznie zastanawiam sie nad wariantem Litwa, Lotwa, Estonia.
Aha i jeszcze jedno. Kombinuje ktos wyjazd droga ladowa z Niemiec?
Aha i jeszcze jedno. Kombinuje ktos wyjazd droga ladowa z Niemiec?
-
dr.DziurQuen
-
dr.DziurQuen
-
Darko Pancev
-
dr.DziurQuen
-
takisobienick
Witam.
Znalazłem takie oto info:
SUOMI - PUOLA ke 12.9.2007
Miesten EM-karsintaa Helsingin Olympiastadionilla
Yksittäiset pääsyliput myyntiin Lippupalvelussa ke 13.6.2007 kello 9.00.
A-katsomo, keskusta
100€
A-katsomo, reunat
70€
D-katsomo, keskusta
70€ aikuiset
25€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
D-katsomo reunat
50€ aikuiset
20€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
* D26 vain katsomon oikea reuna
C-katsomo
40€ aikuiset
15€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
B-kaarre
30€ aikuiset
* D26 vain katsomon vasen reuna
E- ja F-kaarre
25€ aikuiset
13€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
Pelipassilla 3€ alennus B-, E-, ja F-katsomoista.
Jak widać za tanio to nie mają:-) źródło:http://www.palloliitto.fi/palvelut/kats ... punmyynti/
A oto mapka stadionu:
Nie umiem wkleić więc podaję linka: http://www1.ticketservicefinland.fi/Pri ... CL_ORIGIN=
--> klikamy w "pohjakkarta".
Nie wiem gdzie tam u nich gości lokują ale pewnie sektor B E lub F a więc nie będzie najdrożej 25 lub 30 euro.
Pozdrawiam i do zobaczenia w Helsinkach:-)
ps.jak by ktoś to dokładnie przetłumaczył...
Znalazłem takie oto info:
SUOMI - PUOLA ke 12.9.2007
Miesten EM-karsintaa Helsingin Olympiastadionilla
Yksittäiset pääsyliput myyntiin Lippupalvelussa ke 13.6.2007 kello 9.00.
A-katsomo, keskusta
100€
A-katsomo, reunat
70€
D-katsomo, keskusta
70€ aikuiset
25€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
D-katsomo reunat
50€ aikuiset
20€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
* D26 vain katsomon oikea reuna
C-katsomo
40€ aikuiset
B-kaarre
30€ aikuiset
* D26 vain katsomon vasen reuna
E- ja F-kaarre
25€ aikuiset
13€ lapset (6-16-v.), opiskelijat, eläkeläiset, varushenkilöt
Pelipassilla 3€ alennus B-, E-, ja F-katsomoista.
Jak widać za tanio to nie mają:-) źródło:http://www.palloliitto.fi/palvelut/kats ... punmyynti/
A oto mapka stadionu:
Nie umiem wkleić więc podaję linka: http://www1.ticketservicefinland.fi/Pri ... CL_ORIGIN=
--> klikamy w "pohjakkarta".
Nie wiem gdzie tam u nich gości lokują ale pewnie sektor B E lub F a więc nie będzie najdrożej 25 lub 30 euro.
Pozdrawiam i do zobaczenia w Helsinkach:-)
ps.jak by ktoś to dokładnie przetłumaczył...
-
kaczmarOKS
-
takisobienick
Co wniósł Twój post do tematu? Wakacje sie w gimnazjum rozpoczęły i za dużo wolnego czasu masz?akbarr
PostWysłany: Sob Cze 23, 2007 9:52 am Temat postu:
Witam Witam !!! A czy wybiera sie ktos z WLKP na ten mecz ??????????????????????????
ps.niech dobry człowiek usunie obydwa posty(mój i ten cytowany) by nie robić śmietnika z tematu informacyjnego.
-
szczena_uns
- Kontakt:
Przejebane. szykuje sie wycieczka na cały roboczy tydzień. Wedle tych namiarów, jakie tutaj zostały podane nie idzie zdążyć na prom prosto z autokaru, więc nocleg w Tallinie musowo (na szczęście hostele od 40 PLN). noc w Helsinkach po spotkaniu idzie już przeboleć.
Reasumująć, dla ludzi ze Śląska -Zagłębia: pon rano wyjazd, piątek godziny wieczorne powrót. jakieś 700 pln samych kosztów (prom, autokar, bilet nocleg). Możliwość zwiedzenia 3 europejskich stolic.
chyba przesu wamurlop na wrzesień
Reasumująć, dla ludzi ze Śląska -Zagłębia: pon rano wyjazd, piątek godziny wieczorne powrót. jakieś 700 pln samych kosztów (prom, autokar, bilet nocleg). Możliwość zwiedzenia 3 europejskich stolic.
chyba przesu wamurlop na wrzesień
-
takisobienick
Witam.
Pare dni temu wysłałem maila do fińskiej federacji i dziś otrzymałem odpowiedź:
Hello
and thanks for your e-mail.
We have reserved tickets for the supporters of Poland. The Football Association of Poland has not yet informed us, how many tickets they,ll need.
The reserved places are in B-section (B14, B15, B16) and the price of ticket is €30.
You have to contact the FA of Poland to buy the tickets.
Jak widać pzpn dalej sie o******** w najlepsze. Dziś nie mam czasu ale jutro do nich podzwonię chyba że komuś sie nudzi to może nasz złodziejski związek podręczyć telefonami.
ps. a to odpowiedź na pytanie o godzine rozpoczęcia meczu:
Hello again,
I’m sorry, but we have not yet decided the kick off time. Perhaps 20.00 …
Pare dni temu wysłałem maila do fińskiej federacji i dziś otrzymałem odpowiedź:
Hello
and thanks for your e-mail.
We have reserved tickets for the supporters of Poland. The Football Association of Poland has not yet informed us, how many tickets they,ll need.
The reserved places are in B-section (B14, B15, B16) and the price of ticket is €30.
You have to contact the FA of Poland to buy the tickets.
Jak widać pzpn dalej sie o******** w najlepsze. Dziś nie mam czasu ale jutro do nich podzwonię chyba że komuś sie nudzi to może nasz złodziejski związek podręczyć telefonami.
ps. a to odpowiedź na pytanie o godzine rozpoczęcia meczu:
Hello again,
I’m sorry, but we have not yet decided the kick off time. Perhaps 20.00 …
Ostatnio zmieniony 02.07.2007, 15:10 przez takisobienick, łącznie zmieniany 1 raz.
Lecimy easyjetem z Berlin-Schoenefeld do Tallina w przeddzień meczu.
Wylot z Berlina o 12, Tallin - 15.
Opcja jest dość tania, bo bilety po 27E w 1 strone, czyli wychodzi w sumie taniej niż autobusem z Katowic czy z Wawy
http://www.easyjet.com/pl/Zarezerwuj/index.asp
Wylot z Berlina o 12, Tallin - 15.
Opcja jest dość tania, bo bilety po 27E w 1 strone, czyli wychodzi w sumie taniej niż autobusem z Katowic czy z Wawy
http://www.easyjet.com/pl/Zarezerwuj/index.asp
za www.pzpn.pl:
Bilety na mecz Finlandia - Polska
Polski Związek Piłki Nożnej uprzejmie informuje, że w porozumieniu ze stroną fińską ustalono warunki zakupu biletów na mecz eliminacyjny Mistrzostw Europy 2008 Finlandia - Polska, który odbędzie się 12 września 2007 roku w Helsinkach.
Sprzedaż biletów będzie prowadzona wg następującego harmonogramu:
Drogą internetową – za pośrednictwem serwisu KupBilet.pl w dniach 21.07. - 27.08.2007r. – informacje na temat funkcjonowania sprzedaży internetowej – można znaleźć na stronie www.kupbilet.pl oraz pod numerem 032 243 50 35 (infolinia automatyczna). Serwis obsługuje zamówienia indywidualne i zbiorowe. Zamówienia powyżej 10 sztuk muszą mieć akceptację PZPNu(szczegółowe informacje pod nr Tel 22 55 12 200). Cena biletu wynosi 139,00 zł. i nie zawiera kosztów dostawy do nabywcy.
UWAGA! Do każdego biletu potrzebne jest podanie następujących danych:
Imię, nazwisko oraz PESEL osoby, dla której bilet jest przeznaczony. Dane te zalecamy uzupełnić w systemie internetowym jeszcze przed rozpoczęciem sprzedaży.
Bilety na mecz Finlandia - Polska
Polski Związek Piłki Nożnej uprzejmie informuje, że w porozumieniu ze stroną fińską ustalono warunki zakupu biletów na mecz eliminacyjny Mistrzostw Europy 2008 Finlandia - Polska, który odbędzie się 12 września 2007 roku w Helsinkach.
Sprzedaż biletów będzie prowadzona wg następującego harmonogramu:
Drogą internetową – za pośrednictwem serwisu KupBilet.pl w dniach 21.07. - 27.08.2007r. – informacje na temat funkcjonowania sprzedaży internetowej – można znaleźć na stronie www.kupbilet.pl oraz pod numerem 032 243 50 35 (infolinia automatyczna). Serwis obsługuje zamówienia indywidualne i zbiorowe. Zamówienia powyżej 10 sztuk muszą mieć akceptację PZPNu(szczegółowe informacje pod nr Tel 22 55 12 200). Cena biletu wynosi 139,00 zł. i nie zawiera kosztów dostawy do nabywcy.
UWAGA! Do każdego biletu potrzebne jest podanie następujących danych:
Imię, nazwisko oraz PESEL osoby, dla której bilet jest przeznaczony. Dane te zalecamy uzupełnić w systemie internetowym jeszcze przed rozpoczęciem sprzedaży.

-
kaczmarOKS
Witam
Ostatnio ( dokładniej w maju, w czasie zamieszek z ruskimi) miałem okazje przebywać w Estonii. Postaram się Wam udzielić trochę informacji.
Najlepszy transport do Talinna to autokar. Koszt przejazdu w obie strony wynosi około 300 zł. Ja jechałem autokarem z firmy ecolines. Radze zakupić bilety od razu w dwie strony, powinna być wtedy zniżka. Jeżeli chodzi o wyprawę samochodem to może wyjść taniej ale nie musi. Obojętne czy to Litwa, Łotwa czy Estonia, między głównymi miastami są same pola i lasy. Współczuje temu, komu rozkraczy się tam samochód. Jeżeli chodzi o prom z Talinna do Helsinek to najdroższy jest koszt przewiezienia samochodu. Jeżeli chodzi o ceny to najtańsza jest Łotwa później Litwa a najdroższa jest Estonia. Ceny są tam porównywalne z naszymi, no powiedzmy że z Warszawskimi. Piwo w pubie w centrum miasta kosztuje 6-7 zł (nie za ciekawe ani smakowo ani voltarzowo
) Ale to i tak nic w porównaniu z Finlandią. Jak to na Skandynawie przystało, ceny są tam jednymi z najwyższych w Europie. 4 razy droższe niż w Estonii. Dla przykładu, mała filiżanka kawy na dworcu 4 euro, a nie mówię już o cenach w centrum miasta :/ Dzikie hordy finów co weekend przybywają do Talina w celu zakupów spożywki i taniego alkoholu. Jeżeli chodzi o komunikowanie, to dużo młodych ludzi zna angielski, jeżeli chodzi o starsze pokolenie to niestety pozostaje tylko estoński lub ewentualnie radziecki.
Podsumowując, wszystkim podróżującym na mecz, proponuje poszukać czegoś do spania w Talinie. Tym bardziej że jest to przysłowiowy rzut beretem do Helsinek. Wyjdzie naprawdę taniej. A i zapomniałbym o najważniejszym, ESTONKI, takich prześlicznych blondynek jak tam nie widziałem nigdzie indziej!
W razie jakiś pytań, służę informacją
pzdr
Ostatnio ( dokładniej w maju, w czasie zamieszek z ruskimi) miałem okazje przebywać w Estonii. Postaram się Wam udzielić trochę informacji.
Najlepszy transport do Talinna to autokar. Koszt przejazdu w obie strony wynosi około 300 zł. Ja jechałem autokarem z firmy ecolines. Radze zakupić bilety od razu w dwie strony, powinna być wtedy zniżka. Jeżeli chodzi o wyprawę samochodem to może wyjść taniej ale nie musi. Obojętne czy to Litwa, Łotwa czy Estonia, między głównymi miastami są same pola i lasy. Współczuje temu, komu rozkraczy się tam samochód. Jeżeli chodzi o prom z Talinna do Helsinek to najdroższy jest koszt przewiezienia samochodu. Jeżeli chodzi o ceny to najtańsza jest Łotwa później Litwa a najdroższa jest Estonia. Ceny są tam porównywalne z naszymi, no powiedzmy że z Warszawskimi. Piwo w pubie w centrum miasta kosztuje 6-7 zł (nie za ciekawe ani smakowo ani voltarzowo
Podsumowując, wszystkim podróżującym na mecz, proponuje poszukać czegoś do spania w Talinie. Tym bardziej że jest to przysłowiowy rzut beretem do Helsinek. Wyjdzie naprawdę taniej. A i zapomniałbym o najważniejszym, ESTONKI, takich prześlicznych blondynek jak tam nie widziałem nigdzie indziej!
W razie jakiś pytań, służę informacją
pzdr