Nie mozna. Wy też macie w h** najemników którzy Wiśle mają głęboko w poważaniu.obsetwator pisze: 20.06.2026, 15:37 nie wiem czy byli w sektorze gosci,ale na akcjie byli zabierani,nie moja wina ze bierzecie na akcje najemnikow,jednak na akcje latali z banda to chyba mozna przyjac ze w niej byli?
Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Soczek01 pisze: 20.06.2026, 14:41Nie wiem może dlatego że Cracovia trzyma z bardziej honorowymi ekipami i sama zadeklarowała nie wyciągać przedłużaczy w walce poza Krakowem i nie ma głowy na koncie w ostatnich latach.bgh1930 pisze: 20.06.2026, 14:08 Mam wrażenie, że Cracovia mimo swoich przewin różnych to jest bardziej lubiana w Polsce niż Wisła i przymyka się oko 😀
Cracovia się bujała z Arką i mniejszymi ekipami w momencie jak ci byli posypani a Wisła wypięła się na swoich długoletnich ziomków w momencie jak była opcja lepszy hajs zarobić
nie pamiętam też żeby w Cracovii na masową skalę w ekipie były rozjebusy okradające w dodatku własny klub z pieniędzy.
sam mam wyjebane na Kraków i te wszystkie kluby i najwięcej sympatii prywatnej (nie kibicowsko) mam do Hutnika ale takie są po prostu fakty.
Dlatego tez Wisla bedzie wchodzic na sektory gosci w calej Polsce i pluc na mordy decyzyjnym petom z Poznania, Warszawy i Radomia. A jak zbiora ze 30 do bicia z Wadowic, Slomnik i Bochni to wtedy moze z wami wyjda. Jak beda chcieli. Wtedy kiedy beda chcieli i w miejscu przez nich wyznaczonym.
Do tej pory warunki mozecie stawiac Cracovii :)
-
Taksepatrze
Jesteśmy za duzym klubem, co pokazala chocby ostatnia feta na Rynku, gdzie świętowało 50k ludzi, zebysmy sie mogli komus podporządkować. Za wielki klub z fantastyczną historią i przeogromną ilością kibiców. Wisła nigdy nie zginie, chocbyscie sie nie wiem jak starali i koniec koncow i tak wyjdzie na nasze. A wiecie co jest najlepsze? Że im bardziej staracie, tym bardziej dziala to na korzyść Wisły :) Scalacie ludzi. Tak trzymać.
Przecież wisła mało gdzie jezdzi.Te fotki z wyjazdów to faktyczne nie ma się co dziwić że Siarka i Stal Rzeszów ich goniła.A Wisła to taka mocna że na Koronę z ostrym sprzętem leciała bo na ręcę to i Korona za mocna dla wisły.
Masz racje te fotki z wyjazdow to fotomontaz 😀.Zyj dzbanie w tym przekonaniu jak najdłuzej.
-
factoryproject
A to rozjebane auto w Kielcach kiedy Korona myślała że to Legia a nie Wisła. To czym Korona rozjebała ? Gołymi pięściami czy maczali ręce w żywicy i szkle jak Van Damme ? Korona mająca wtedy zgodę z Cracovią była mega zadowolona gdy oprawiano Wiślaków. Gorzej jest gdy z łowcy stajesz się zwierzyną prawda.Oldfreak pisze: 20.06.2026, 23:11 Przecież wisła mało gdzie jezdzi.Te fotki z wyjazdów to faktyczne nie ma się co dziwić że Siarka i Stal Rzeszów ich goniła.A Wisła to taka mocna że na Koronę z ostrym sprzętem leciała bo na ręcę to i Korona za mocna dla wisły.
Poszukam i znajdę opis z całego tego wydarzenia bo widać że po wielu latach niektórzy mają amnezję.
Ogólnie pominę Twój post, bo to stek bzdur. Rozbawił mnie jednak ten fragment "i sama zadeklarowała nie wyciągać przedłużaczy w walce poza Krakowem". A jak zadeklarowali to spoko, a w aucie dalej zabawki.Soczek01 pisze: 20.06.2026, 14:41Nie wiem może dlatego że Cracovia trzyma z bardziej honorowymi ekipami i sama zadeklarowała nie wyciągać przedłużaczy w walce poza Krakowem i nie ma głowy na koncie w ostatnich latach.bgh1930 pisze: 20.06.2026, 14:08 Mam wrażenie, że Cracovia mimo swoich przewin różnych to jest bardziej lubiana w Polsce niż Wisła i przymyka się oko 😀
Cracovia się bujała z Arką i mniejszymi ekipami w momencie jak ci byli posypani a Wisła wypięła się na swoich długoletnich ziomków w momencie jak była opcja lepszy hajs zarobić
nie pamiętam też żeby w Cracovii na masową skalę w ekipie były rozjebusy okradające w dodatku własny klub z pieniędzy.
sam mam wyjebane na Kraków i te wszystkie kluby i najwięcej sympatii prywatnej (nie kibicowsko) mam do Hutnika ale takie są po prostu fakty.
Gdyby ktoś z Was obecnie miał wskazać najsilniejsze Wiślackie i Pasiaste osiedla w Krakowie co byście wybrali?
Gdyby traktować poważnie teksty o tym, że "to chłopaki z miasta, a nie kibice" to można by powiedzieć, że kibicowskiej bandy w latach 2k-2k15 w ogóle na Cracovii nie było.
Dziś w mieście oczywiście osiedla to już inne czasy, fanów latania z maczetami nie ma aż tylu i dobrze, co nie znaczy, ze kibiców jest mniej, na dziś małolacki potencjał jest wg mnie znacznie większy niż za czasów WSH. I jeśli chodzi o Wisłę to mam nadzieję, że dalej będzie to szło w kierunku sportowym. Patrząc wczoraj na Słomniki (nie wiem jaki tam % był z ww, a ile nie, ale pokazali się świetnie) to szacuneczek + a młody koleżka wyszedł i dał dobrą walkę. Jak na ten wiek to kondycyjnie mimo, że pary brakło wciąć pokazał sie dobrze i pisanie, że to jakiś wstyd może pisać tylko typ co nie ma pojęcia o sportach walki.
Jadczak oczywiście gale popsuł, ale w sumie trochę się o to Wisła prosiła niestety. Gala sportowo i widowiskowo bardzo fajna, oby nie ostatnia na Wiśle i oby też w takim formacie. Tj klimaty kibicowskie ładnie współgrały ze sportowymi - bo np zmiana na czysto kibicowską galę pewnie by ww zaszkodziła.
Jeszcze zdanie o FC na Wiśle - wg mnie na dziś są mocniejsze niż kiedykolwiek.
Dziś w mieście oczywiście osiedla to już inne czasy, fanów latania z maczetami nie ma aż tylu i dobrze, co nie znaczy, ze kibiców jest mniej, na dziś małolacki potencjał jest wg mnie znacznie większy niż za czasów WSH. I jeśli chodzi o Wisłę to mam nadzieję, że dalej będzie to szło w kierunku sportowym. Patrząc wczoraj na Słomniki (nie wiem jaki tam % był z ww, a ile nie, ale pokazali się świetnie) to szacuneczek + a młody koleżka wyszedł i dał dobrą walkę. Jak na ten wiek to kondycyjnie mimo, że pary brakło wciąć pokazał sie dobrze i pisanie, że to jakiś wstyd może pisać tylko typ co nie ma pojęcia o sportach walki.
Jadczak oczywiście gale popsuł, ale w sumie trochę się o to Wisła prosiła niestety. Gala sportowo i widowiskowo bardzo fajna, oby nie ostatnia na Wiśle i oby też w takim formacie. Tj klimaty kibicowskie ładnie współgrały ze sportowymi - bo np zmiana na czysto kibicowską galę pewnie by ww zaszkodziła.
Jeszcze zdanie o FC na Wiśle - wg mnie na dziś są mocniejsze niż kiedykolwiek.
-
mateusznow
Mocniejsze na tle Krakowa, czy mocniejsze przez cały czas ich funkcjonowania?
Wiadomo. Zdzisiek z Dabia i Radek z Hutnika trzymaja razem bramke na Slawkowskiej.rympałek pisze: 21.06.2026, 19:54
Wystarczy przejrzeć pierwsze wasze komentarze z brzegu.I tak sobie tkwicie i wspominacie pukając w dno od spodu.
Idz tam w piatkowy wieczor, odpal race, wez kolege i skaczcie za bary, skandujac ich nazwiska.
Jeszcze sektor rodzinny zrobcie na przy krawezniku.
Pierdolnij se powtórkę z Radłowa na tiktoku,a później wspomnij jak 20 lat temu trzymaliście bramke na Szewskiej,albo jak 30 lat temu w 60 tysięcy świętowaliście awans do pierwszej ligi i podziurawiliście chłopa na Krowoderskiej.
Gnujj pisze: 20.06.2026, 21:51Zupełnie zbędna skromność z Twojej strony. Wisła to nie tyle topowa, co od lat najmocniejsza ekipa w Polsce i dlatego reszta znalazła wygodny pretekst i zawiązała spisek mający na celu zdetronizowanie Wisły po latach terroru na wyjazdowym szlaku. Setki spektakularnych akcji, dominacja w rankingach Ultras World od lat (podobno kibice we Włoszech ze wzruszenia zaczęli płakać na widok kartoniady w meczu z Piastem). Do tego szczelnie nabite klatki, prężnie rozwijająca się sekcja sportów walki i wiele, wiele innych zasług dla polskiej sceny kibicowskiej.Gość obiektywny pisze: 20.06.2026, 21:09 A Wisla to po prostu topowa ekipa - na poziomie Lecha, Legii, Lechii, Widzewa itp.
A na poważnie - gdzie Rzym, gdzie Krym :)
Skoro cala Polska fleksuje sie do antygwiazdy a jedyne na co ja stac to chodzenie do zarzadu, zeby z pomoca policji zamknal sektor gosci to odpowiedz jest prosta.
Rzym jest na Reymonta, Krym to kibicowska Polska.
Przemoca i sila Wisle nie jestescie w stanie nic zrobic?
Tak czy nie?
Ukladami, medialnoscia, naciskami, wplywami Wisla was ograla.
Tak czy nie?
-
NiechcianyNielubiany
Czemu stare grzegórzki/Craccovia GS to teraz Cracovia Śródmieście ?
Myślałem, że Śródmieście to okolice Starego Kleparza. Widziałem gdzieś w necie wspólne wrzuty Dąbie + Śródmieście. Swego czasu na rondzie Grzegórzeckim był malunek "Cracovia Stare Miasto".NiechcianyNielubiany pisze: 22.06.2026, 15:24 Czemu stare grzegórzki/Craccovia GS to teraz Cracovia Śródmieście ?
Zawsze wydawało mi się, że aby aspirować do miana topowej ekipy kibicowskiej w Polsce trzeba regularnie udowadniać swoją wartość na co najmniej kilku płaszczyznach, ale najwyraźniej czasy się zmieniły i teraz wystarczy regularnie zapełniać stadion piknikami i licznie stawić się na fecie.
Mam wrażenie, że niektórzy mają spory problem z rozróżnieniem marki i legendy jaką Wisła ma i bycia topową ekipy jaką Wisła z oczywistych względów nie jest. Zaznaczam, że to moje prywatne zdanie. Jeśli ktoś uważa, że dwie masówki do Chorzowa znaczą więcej niż setki wyjazdów zaliczanych przez lata na drugim końcu Polski, a dojeżdżanie się sprzętem na osiedlach 20 vs 5 znaczy więcej niż aktywność i konfrontowanie się z innymi na kibicowskim szlaku, to ok. Po prostu inaczej patrzymy na te same kwestie i siłą rzeczy się nie dogadamy. Z mojej strony EOT
Mam wrażenie, że niektórzy mają spory problem z rozróżnieniem marki i legendy jaką Wisła ma i bycia topową ekipy jaką Wisła z oczywistych względów nie jest. Zaznaczam, że to moje prywatne zdanie. Jeśli ktoś uważa, że dwie masówki do Chorzowa znaczą więcej niż setki wyjazdów zaliczanych przez lata na drugim końcu Polski, a dojeżdżanie się sprzętem na osiedlach 20 vs 5 znaczy więcej niż aktywność i konfrontowanie się z innymi na kibicowskim szlaku, to ok. Po prostu inaczej patrzymy na te same kwestie i siłą rzeczy się nie dogadamy. Z mojej strony EOT
Dlaczego te dwie Poznańskie parówy które były z konfidentem na wakacjach dalej jeżdżą na mecze? w normalnym mieście derbowym dawno by już były pogonione,w Krakowie jak trzymasz z konfidentem to jesteś tak samo traktowany,na Górnym Śląsku czy Łodzi to samo.
Przecież to jest kpina
https://zapodaj.net/plik-RmmoVUzkwg
Przecież to jest kpina
https://zapodaj.net/plik-RmmoVUzkwgRe: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Jednym z rewelacyjnych rozwiązań które ułatwi Wam kontynuację leczenia jest recepta online jaką otrzymacie zaglądając na portal https://www.ereceptaonline24.pl/ Strona została zaprojektowana w sposób przejrzysty, co znacząco ułatwia pacjentowi przejście przez cały proces od wypełnienia formularza medycznego, aż po otrzymanie kodu e‑recepty. Szczególnie istotne jest to, że konsultacje prowadzone są przez lekarzy posiadających stosowne uprawnienia, co gwarantuje zgodność z obowiązującymi przepisami oraz zapewnia pacjentowi poczucie bezpieczeństwa. Platforma działa sprawnie, a czas realizacji jest krótki, co ma ogromne znaczenie w sytuacjach wymagających szybkiej reakcji. To rozwiązanie, które w sposób profesjonalny łączy wygodę z rzetelną opieką medyczną.
-
Zgredek1906
Swoją drogą, ciekawa sytuacja.. taka mocna Cracovia gra w tym samym czasie ważny mecz, trasa pokrywa się z trasą Wisły.. i nie wykorzystuje nawet śmiesznej puli 300 biletów.. nie atakuje nigdzie na trasie… Obawy przed policją czy jednak nie takie mocne te pasy ?
Dobrze, ze Wisla od 50 lat nie jezdzi na wyjazdy i nie zalicza regularnie setek wyjazdow na drugi koniec Polski :DHolione pisze: 22.06.2026, 22:28 Jeśli ktoś uważa, że dwie masówki do Chorzowa znaczą więcej niż setki wyjazdów zaliczanych przez lata na drugim końcu Polski
Dla Ciebie wiecej wazy zebranie sie raz na pol roku w 15 osob, w limicie wiekowym i wagowym - ktos inny patrzy na Ciebie z pogarda bo mu 10 typow z siekierami czeka pod klatka co 3 dzien.Holione pisze: 22.06.2026, 22:28 a dojeżdżanie się sprzętem na osiedlach 20 vs 5 znaczy więcej niż aktywność i konfrontowanie się z innymi na kibicowskim szlaku, to ok. Po prostu inaczej patrzymy na te same kwestie i siłą rzeczy się nie dogadamy. Z
No nie dogadacie sie.
-
patriota85
Może niech Wisła (bez sprzętu w łapach) spróbuje wziąć na huki tego Górala Żywiec.Zobaczymy, czy im się to uda:).
Eeee... uuuu...patriota85 pisze: 23.06.2026, 14:31 Może niech Wisła (bez sprzętu w łapach) spróbuje wziąć na huki tego Górala Żywiec.Zobaczymy, czy im się to uda:).
Foxxx ktos do ciebie :)
-
patriota85
Spoko, zdaję sobie sprawę, że Góral Żywiec to stanowczo za wysokie progi dla Wisły.Gnujj pisze: 23.06.2026, 14:35Eeee... uuuu...patriota85 pisze: 23.06.2026, 14:31 Może niech Wisła (bez sprzętu w łapach) spróbuje wziąć na huki tego Górala Żywiec.Zobaczymy, czy im się to uda:).
Foxxx ktos do ciebie :)
patriota85 pisze: 24.06.2026, 10:41 Nawet nie potrafisz się odnieść do tego, że Wisła do Górala Żywiec bez sprzętu w łapach nie ma kompletnie żadnego podjazdu.
Bez przesady.
11x11 do 14 lat w wagowym limicie do 52 kilogramow bez kopania w formule MMA z obserwatorami z Polonii Bytom i medyczna opieka zapewniana przez Lux-Med to mysle, ze Wisla mogla by wygrac po 91 sekundach.
Oczywiscie wszystko po sprawdzeniu legitymacji szkolnych i wykluczeniu kazdego Gorala, mieszkajacego w promieniu wiekszym niz 3 kilometry od Beskidu Zywieckiego liczac od schroniska na Rycerzowej.
Mam nadzieje że nie chodzi ci o mój wpis, misiek był kozakiem, tak jak metal,, tyca czy master. Przykre jest że ikony chuligańskie z obu stron poszły na współprace. I też trzeba trochę chronologii. Gdyby nie jedna gruba menda z Chorzowa, która rozjebała się i na swoich na na m. innymi miśka, to być może misio trzymał by język za zębami, bo de facto to tu miał najgrubiej(słynne 2 akcje na typa z Gieksy i Górnika). Przy takich grubych zarzutach myślę że 8 na 10 by się rozjebała i to są niestety realia. Niewielu jest jak np kilku typów z Ruchu, którzy wzięli na klatę grube kary.swrs1982 pisze: 24.06.2026, 12:18 . No i z tym hołdowaniem Miśkowi to trochę was ponosi. Naprawdę z niektórych wpisów wynika że szkoda w sumie że go nie ma :).
Kolejna sprawa to temat Metala czy Mastera - chłopaki z Cracovii mówią że mało kto z aktualnego pokolenia ich pamięta. Brzmi to ciekawie tym bardziej że spora część z waszej ekipy miała przez nich nieprzyjemności. Pokuszę się nawet o tezę że gdyby nie młodzi z Huty (w 2012 już nie aż tak młodzi) to pewnie jego temat zostałby zamieciony pod dywan.
Jak bym miał skomentować 'karierę' miśka, to od bohatera do zera. Gdzie ten bohater to też nie do końca, bo on grubo jechał ze swoimi, ale może taki typ był właśnie potrzebny na was.
Pozdro.
I gdzie tu kłamstwo?Psiak pisze: 23.06.2026, 17:34O to
Napisać ci dokładnie co miałeś na myśli?Oldfreak pisze: 31.05.2025, 21:01 Tak sie kończą układy z Wisłą.Pamiętacie Wisłę z Jagiellonią?Potem Wisłę ze Śląskiem i Lechią?Teraz Polonia i Stal.A to nie koniec.
Pierwsze starcie w historii na ręce? Pogratulować.rympałek pisze: 19.06.2026, 20:48 nie mają bladego pojęcia że Cracovia całkiem niedawno miała fajne starcie na trasie z bardzo dobrą ekipą do której Piastowi Gliwice daleko[...}.
Generalnie to myślę, że ta "kibicowska Polska", która zleciała się do tego tematu i opowiada jakieś brednie o m.in Goeteborgach powinna wyluzować. Nie wystarczy wam, że latacie donosić na nas na policję?
Proponuje posłuchać tego:
https://www.youtube.com/watch?v=Om-8dYdC7fA
:)
Receptę na różnego rodzaju leki otrzymasz zaglądając na świetną stronę a mianowicie https://www.ereceptaonline24.pl/ Pacjent otrzymuje jasne instrukcje dotyczące kolejnych kroków, co zwiększa poczucie bezpieczeństwa i minimalizuje ryzyko błędów. Tego typu transparentność jest szczególnie istotna w usługach medycznych, gdzie pacjent musi mieć pewność, że jego dane są przetwarzane zgodnie z prawem, a konsultacja ma charakter rzeczywisty, a nie automatyczny. Cały proces odbywa się online, pacjent wypełnia formularz medyczny, opłaca konsultację, a następnie otrzymuje kod e‑recepty drogą mailową, zwykle w ciągu około 15 minut. To rozwiązanie zachwyci Was pod każdym względem i pozwoli zaoszczędzić cenny czas.
-
mateusznow
Misiek może był i przekozakiem, ale więcej zniszczył, jak zbudował. Ile dobrych osób zostało pogonionych przez niego lub przez innych za jego przyzwoleniem?ts06 pisze: 24.06.2026, 16:57Mam nadzieje że nie chodzi ci o mój wpis, misiek był kozakiem, tak jak metal,, tyca czy master. Przykre jest że ikony chuligańskie z obu stron poszły na współprace. I też trzeba trochę chronologii. Gdyby nie jedna gruba menda z Chorzowa, która rozjebała się i na swoich na na m. innymi miśka, to być może misio trzymał by język za zębami, bo de facto to tu miał najgrubiej(słynne 2 akcje na typa z Gieksy i Górnika). Przy takich grubych zarzutach myślę że 8 na 10 by się rozjebała i to są niestety realia. Niewielu jest jak np kilku typów z Ruchu, którzy wzięli na klatę grube kary.swrs1982 pisze: 24.06.2026, 12:18 . No i z tym hołdowaniem Miśkowi to trochę was ponosi. Naprawdę z niektórych wpisów wynika że szkoda w sumie że go nie ma :).
Kolejna sprawa to temat Metala czy Mastera - chłopaki z Cracovii mówią że mało kto z aktualnego pokolenia ich pamięta. Brzmi to ciekawie tym bardziej że spora część z waszej ekipy miała przez nich nieprzyjemności. Pokuszę się nawet o tezę że gdyby nie młodzi z Huty (w 2012 już nie aż tak młodzi) to pewnie jego temat zostałby zamieciony pod dywan.
Jak bym miał skomentować 'karierę' miśka, to od bohatera do zera. Gdzie ten bohater to też nie do końca, bo on grubo jechał ze swoimi, ale może taki typ był właśnie potrzebny na was.
Pozdro.
bo Bieżanów się samozaorał, tak jak braciszek znanej persony zaorał swoje osiedle i kilka obok.
Tak tak to też już było milion razy Bieżanów się samozaoral również ale to jest jedna ze składowych tego co się tam dzieje od 14 lat umniejszanie nic nie zmieni. Prokocim na pętli dużo wcześniej przed Bieżanowem też się zaorał a gdzie teraz jest Pn a gdzie NB
Dodam od siebie jeszcze że szkoda że strony wiślackiej takich osiedli jak Bieżanów, Kurdwanów (który też obniżył mocno loty a był kiedyś postrachem) Pradniki a ze strony pasiastej takich jak oświecenia, Kozłówek. Było czuć kiedyś ten klimat derbowy w powietrzu na tych osiedlach
-
mateusznow
I to już nie wróci, a ma na to wpływ wiele rzeczy z demografią na czele.
-
UrzadSkarbowy
-
NiechcianyNielubiany
Ale z was kozaki , dziecko skroić 👏komin większy niż spodenki 🤣
-
Mareczek86
Wystarczy odrzucić sprzęt przez których wielu młodych nie chce się udzielać, jak jest ktoś kto potrafi tym pokierować to wystarczy popatrzeć na Ruch jak się odbudowuje po sporych problemach. A tu gadanie ciągle od paru lat, że Wisła i Cracovia potrzebują czasu, ale jest potencjał. Szkoda, że nikt z niego nie potrafi skorzystać.
-
Stachu Wirażka
Skoro zdjęcie wypłynęło a ci jegomoście dalej są na Lechu czołowymi postaciami to znaczy, że żadnych zasad w tym świecie nie ma. Mnie w sumie to nie dziwi.Fists pisze: 22.06.2026, 23:19 Dlaczego te dwie Poznańskie parówy które były z konfidentem na wakacjach dalej jeżdżą na mecze? w normalnym mieście derbowym dawno by już były pogonione,w Krakowie jak trzymasz z konfidentem to jesteś tak samo traktowany,na Górnym Śląsku czy Łodzi to samo.
Przecież to jest kpina
https://zapodaj.net/plik-RmmoVUzkwg
Jak idzie zarobić hajs to zasady schodzą na dalszy plan i nie ważne czy to Lech, Arka, Wisła, Cracovia, Widzew, Legia, Lechia itd. W miastach derbowych to rywal zza miedzy wyciąga brudy na przeciwnika a w Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu kto ma wyciągnąć?
Ogladajcie fotki i zyjcie w tym przekonaniu jak najdłuzej 😁
-
gatewaycreative
[mg]https://zapodaj.net/plik-GZdDr3p1X6[/img]
200 okolo osób wyselekcjonowanej ekipy. Nie macie pojęcia jak wygląda 200 świrów z miasta derbowego 😄
200 okolo osób wyselekcjonowanej ekipy. Nie macie pojęcia jak wygląda 200 świrów z miasta derbowego 😄
No fakty świry z miasta derbowego bez torebek słabo wygląda 😉