ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
emigrantPB
Blue Old Boy pisze:Sebastian75 pisze:Kiedys nie bylo zorganizowanych wyjazdów to skad wiesz kto skąd jezdził na mecze.
Sami piłkarze Górnika to przyznają:
cały wywiad:
[link]
właśnie o tym mówiłem, powołując się na mojego dziadka
w wielu rodzinach kibicowanie Górnikowi bylo niemal równoznaczne ze zdradą, czy też sprzedaniem się komunistom
-
pangrzegorz1975
autor: pangrzegorz1975 » 22.07.2016, 14:44
Blue Old Boy pisze:pangrzegorz1975 pisze:dziecko armageddonu pisze:Blue Old Boy juz odpowiedział na twoje pytanie:
"Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza, a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub."
P.S. Ruch nigdy nie był HKSem - to przydomek stworzony przez kibiców (tak nawiasem mówiąc)
Ruch był HKS-em,oficjalnie,gdy Huta Batory sprawowała pieczę nad Niebieskimi
Nie masz racji, w nazwie klubu nigdy nie było "Hutniczy", owszem - Huta Batory "opiekowała" się Ruchem, jednak oficjalnie człon "hutniczy" nigdy nie był dodany do nazwy. to tak gwoli ścisłości, bo mnie ma to wiekszego znaczenia i nic to nie zmienia, ale warto to naprostować
Sebastian75 pisze:Czyli z wywiadów Piłkarzy i trenerów z tamtych lat mamy wiedze ze wszyscy jezdzili na Ruch hehe
Nie tylko, wystarczy pogadać ze starszymi mieszkańcami Śląska, wywiad wkleiłem jako "dowód" bo tutaj nikt nikomu nie wierzy na słowo, a tak było, czy to się kibicom Górnika podoba czy nie. W sprawach historii to akurat powinni zabierać glos szeptem bo ich historia chluby im nie przynosi
Widziałem oficjalne klubowe odznaki z napisem HKS Ruch,ale ok,może okolicznościowe były.
Z klubu prekursorów polskiego ruchu kibicowskiego
-
Sebastian75
Blue Old Boy pisze:pangrzegorz1975 pisze:dziecko armageddonu pisze:Blue Old Boy juz odpowiedział na twoje pytanie:
"Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza, a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub."
P.S. Ruch nigdy nie był HKSem - to przydomek stworzony przez kibiców (tak nawiasem mówiąc)
Ruch był HKS-em,oficjalnie,gdy Huta Batory sprawowała pieczę nad Niebieskimi
Nie masz racji, w nazwie klubu nigdy nie było "Hutniczy", owszem - Huta Batory "opiekowała" się Ruchem, jednak oficjalnie człon "hutniczy" nigdy nie był dodany do nazwy. to tak gwoli ścisłości, bo mnie ma to wiekszego znaczenia i nic to nie zmienia, ale warto to naprostować
Sebastian75 pisze:Czyli z wywiadów Piłkarzy i trenerów z tamtych lat mamy wiedze ze wszyscy jezdzili na Ruch hehe
Nie tylko, wystarczy pogadać ze starszymi mieszkańcami Śląska, wywiad wkleiłem jako "dowód" bo tutaj nikt nikomu nie wierzy na słowo, a tak było, czy to się kibicom Górnika podoba czy nie. W sprawach historii to akurat powinni zabierać glos szeptem bo ich historia chluby im nie przynosi
Tak mój dziadek zawsze byl za Górnikiem Tata za GieKSą. Wtedy sie na prawdę różnie kibicowało nawet kibic Górnika nie miał problemu iśc w latach 60-70 na mecz Pucharowy Ruchu.Nie było kibolstwa i tyle każdy miał gdzies kto skąd jezdził.
-
Schwientochlowitz
autor: Schwientochlowitz » 22.07.2016, 15:26
Do wszystkich znawcow historii klubow z GS.. HKS bylo i jest skrotem od Hajducki Klub Sportowy i nigdy nie byl Hutniczym klubem sportowym. End of story
Ni9dy nie dyskutuj z idiota bo sprowadzi Cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem...
-
Combat
SmRody dajcie siana z tym komunizmem.Widzew to niby co?A wczoraj byliscie na wizycie w klubie zalozonym przez Armie Czerwona.
-
nisc
Combat pisze:SmRody dajcie siana z tym komunizmem.Widzew to niby co?A wczoraj byliscie na wizycie w klubie zalozonym przez Armie Czerwona.
no i Elana, wzorcowy socjalistyczny przyzakladowy klub sportowy
TYBET JEST SERBSKI
-
mabo
Combat pisze:SmRody dajcie siana z tym komunizmem.Widzew to niby co?A wczoraj byliscie na wizycie w klubie zalozonym przez Armie Czerwona.
Widzewem sobie gęby nie wycieraj. Jakie sukcesy odnosił Widzew za komuny? Gdy powstawały i odnosiły sukcesy liczne kluby, będące pod protektoratem sowieckim, Widzew był w fatalnej kondycji. Jedyne zdobyte mistrzostwa to początek lat 80, a ojcami sukcesu nie byli sowieccy dygnitarze. Nawet nie porównuj pod tym względem Górnika z Widzewem.
-
halas
Oj panienko panienko za mlodziudka jestes ( chyba jeszcze pierwszego okresu nie mialas) zeby znac historie.Wiesz chodzi o to ze ten twoj smieszny klubik jest tworem PZPR-u , a jak ktos pisze TWOREM to znaczy ze zostal zalozony przez czerwonych kutasow PRL u i Sowieckich braci. Taka jest zeczywistosc a nie jaka ci twoj tatus ktory spalil swoja ksiazeczke partyjna wpaja.Wiem, prawda boli ale z tym musisz sie pogodzic ,,jestecie komuchami a za moich czasow sie te k...stwo tepilo na kazdy kroku i tak tez jest zwami.
Pa pa panienko , nie trac czasu w wakacje na k.net tylko pomaluj sobie moze paznokcie olbo zrob loda gejksie ot tak sobie.
Pa pa.
Nie zapomnij o riposcie typu : gramatyka ,smrody itd.
-
wypityjanusz
halas pisze:Combat pisze:SmRody dajcie siana z tym komunizmem.Widzew to niby co?A wczoraj byliscie na wizycie w klubie zalozonym przez Armie Czerwona.
Oj panienko panienko za mlodziudka jestes ( chyba jeszcze pierwszego okresu nie mialas) zeby znac historie.Wiesz chodzi o to ze ten twoj smieszny klubik jest tworem PZPR-u , a jak ktos pisze TWOREM to znaczy ze zostal zalozony przez czerwonych kutasow PRL u i Sowieckich braci. Taka jest zeczywistosc a nie jaka ci twoj tatus ktory spalil swoja ksiazeczke partyjna wpaja.Wiem, prawda boli ale z tym musisz sie pogodzic ,,jestecie komuchami a za moich czasow sie te k...stwo tepilo na kazdy kroku i tak tez jest zwami.
Pa pa panienko , nie trac czasu w wakacje na k.net tylko pomaluj sobie moze paznokcie olbo zrob loda gejksie ot tak sobie.
Pa pa.
ej kur.wa W********** bo za duzo na kompie siedzisz
welnoak pisze:Jaki tu spokoj sialalalalala nic sie nie dzieje sialalalalala

-
Dex Dexter
Nie zapomnij podjąć dyskusji na ten temat z kibicami Elany a ze swoimi nowymi kolegami z Wisły możesz podjąć temat ich milicyjnego rodowodu,oczywiście najlepiej powiedzieć że Górnik jest 'be" bo załóżony za komuny która była bardzo "be" ale sukcesy twojego klubu w tym czasie to oczywiście tylko i wyłącznie granie na nosie komuchom.
ps.AKS Chorzów przez komuchów został niszczony a Ruch jakoś nie.Dziwne nie?
-
halas
Dex Dexter pisze:Nie zapomnij podjąć dyskusji na ten temat z kibicami Elany a ze swoimi nowymi kolegami z Wisły możesz podjąć temat ich milicyjnego rodowodu,oczywiście najlepiej powiedzieć że Górnik jest 'be" bo załóżony za komuny która była bardzo "be" ale sukcesy twojego klubu w tym czasie to oczywiście tylko i wyłącznie granie na nosie komuchom.
Ja pierd.le nastepny co na czarne mowi biale
-
wypityjanusz
halas pisze:Dex Dexter pisze:Nie zapomnij podjąć dyskusji na ten temat z kibicami Elany a ze swoimi nowymi kolegami z Wisły możesz podjąć temat ich milicyjnego rodowodu,oczywiście najlepiej powiedzieć że Górnik jest 'be" bo załóżony za komuny która była bardzo "be" ale sukcesy twojego klubu w tym czasie to oczywiście tylko i wyłącznie granie na nosie komuchom.
Ja pierd.le nastepny co na czarne mowi biale
ruch też święty nie był

-
halas
wypityjanusz pisze:halas pisze:Combat pisze:SmRody dajcie siana z tym komunizmem.Widzew to niby co?A wczoraj byliscie na wizycie w klubie zalozonym przez Armie Czerwona.
Pa pa.
ej kur.wa W********** bo za duzo na kompie siedzisz
Do gramatyki , smrodow dodam jeszcze wypierda:AJ BO ZA DLUGO NA KOMPIE SIEDISZ ; ALES SZYBKO TE PAZNOKCIE POMALOWALA PANIUS:
-
wypityjanusz
nie no ku***, tylko stonoge zacytować.

-
rojbertrsl
Możecie niebieskie pedruchy pierdolić ile wlezie na temat naszej Histori i tym że kiedyś nie było chwalebne kibicowanie Górnikowi itp
fakt jest taki że teraz jest teraz i Górnik ma najwięcej kibiców na ślasku i h** wam wszystkim w dupska tyle z mojej strony !!!
GÓRNIK\G/ZABRZE
-
Combat
Jak tam pachnący inaczej,cwelicie się dalej między sobą na wypadek zaliczenia puchy,po to żeby pierwszy raz już mieć za sobą?
-
gregorR
Combat pisze:Jak tam pachnący inaczej,cwelicie się dalej między sobą na wypadek zaliczenia puchy,po to żeby pierwszy raz już mieć za sobą?
ty byłeś molestowany w dzieciństwie??
-
ATM1920
Przeciez on ma kilka ników na tym forum z pewnościa torcida inside czy jak to leciało też!
-
marekhen
Meczące są wasze dyskusje.
Pamiętam kibicowanie pod koniec lat 80 i na początku 90. Widziałem w tym czasie na murach napisy kibiców ruchu, głównie HKS ale zdarzały się również napisy "hutniczy klub sportowy". Jakoś w tamtym okresie czasu kibicom ruchu nie przeszkadzało tak pisać na murach. Nie wiem, nie znam się, może kibice Ruchu w tamtym czasie byli niedouczeni, bo w końcu najwięcej do powiedzenia o czasach kibicowania "za komuny" mają osoby urodzone po 89roku.
Co więcej, jakby na to nie spojrzeć, na Śląsku nie tylko Górnik, Polonia Bytom, GKS Katowice, ale i Ruch największe sportowe sukcesy również odnosił "za komuny" (9 majstrów?), a sponsorem klubu z Chorzowa była Huta Batory...
Kazdy klub grający w piłkę na poziomie "profesjonalnym", czyli 1 i 2-go ligowym w latach 45-89 był klubem finansowanym przez zakłady pracy bądź resorty wojska, policji, a jego prezes należał do PZPR.
-
Combat
marekhen pisze:Meczące są wasze dyskusje.
Pamiętam kibicowanie pod koniec lat 80 i na początku 90. Widziałem w tym czasie na murach napisy kibiców ruchu, głównie HKS ale zdarzały się również napisy "hutniczy klub sportowy". Jakoś w tamtym okresie czasu kibicom ruchu nie przeszkadzało tak pisać na murach. Nie wiem, nie znam się, może kibice Ruchu w tamtym czasie byli niedouczeni, bo w końcu najwięcej do powiedzenia o czasach kibicowania "za komuny" mają osoby urodzone po 89roku.
Co więcej, jakby na to nie spojrzeć, na Śląsku nie tylko Górnik, Polonia Bytom, GKS Katowice, ale i Ruch największe sportowe sukcesy również odnosił "za komuny" (9 majstrów?), a sponsorem klubu z Chorzowa była Huta Batory...
Kazdy klub grający w piłkę na poziomie "profesjonalnym", czyli 1 i 2-go ligowym w latach 45-89 był klubem finansowanym przez zakłady pracy bądź resorty wojska, policji, a jego prezes należał do PZPR.
Potwierdzam.
-
Combat
Najazd Wisly na Gdynie.Coś ok.50 sraczek.
-
212
wypityjanusz pisze:dziecko armageddonu pisze:
"Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza (1), a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub. (2)"
1. Legia, Ruch, Wisła, ŁKS chociażby
2. Górnik, GKS, Śląsk, Zawisza, Górnik Wałbrzych, Olimpia Poznań.
Nie porownywalbym tyhc klubow do Gornika.
Zostawaly zakladane przez komunistow, bo z drugiej strony kto je miał w tamtych czasach zakladac? Podziemie niepodleglosciowe?
Z Gornikiem chodzi o cos innego!
Znacie date powstania? Powstali w przeddzien polaczenia PPRu z PPSu dla uczczenia powstania PZPRu.
Powstali w totalnej kontrze dla przedwojennego Ruchu.
1) Barwy? Te same, tylko z dodaną komunistyczna czerwienia!
2) Herb? ten sam, literka w trojkącie, tylko odwrocony!
tak, tak, Górnik w zamysłach swoich zalozycieli miał być Ruchem komunizmu,
-
212
AKS mial ciezko, bo od zawsze byl klubem skupiajacym bardziej niemiecka czesc Sląska, a Ruch polska.
-
kibic75
Blue Old Boy pisze:Jesteście żałośni broniąc się w ten sposób, jak dziecko które rozbiło wazon - "a ty mamo też kiedyś wysypałaś solniczke
To Górnik został ZAŁOŻONY z inicjatywy czerwonych towarzyszy
To Górnik był nienawidzony w pierwszych latach istnienia przez kibiców w Zabrzu (dla nich był sztucznym wytworem i nikt mu nie chciał kibicować)
To Górnik był pupulkiem władz przez długie lata i to on był sztandarowym klubem PZPRu
Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza, a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub.
Jak byście nie tupali nóżkami to historii nie zmienicie
''Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza, a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub.''
Wiadomo,że chodzi o nowych kolegów z Krakowa.Jestem pewien,że jeszcze 1,5 miecha temu miałeś na ten temat inne zdanie.Pewnie nie raz się zaśpiewało ''Wisła krakowska-największa ku*** zomowska''.No zaprzecz temu,tak z ręką na sercu.
-
Combat
halas pisze:Combat pisze:SmRody dajcie siana z tym komunizmem.Widzew to niby co?A wczoraj byliscie na wizycie w klubie zalozonym przez Armie Czerwona.
Pa pa.
Panie starszy,jak jesteś taki ogarnięty w historii to może przypomnij swiom młodszym kolegom z Cichej jak to Widzew był prekursorem i nazwał was śmieRdzielami.Może nie wszyscy o tym wiedzą to ich oświeć.
-
Khan
marekhen pisze:Meczące są wasze dyskusje.
Ino nie patriotyczny nie korupcyjny nie finansowany przez nikogo z zewnątrz Ruch, Prezes był w opozycji a utrzymanie z biletów a piłkarzy by zrobic 9 majstrów pościągaliśmy z RM, Barcy , MU za pieniądze z biletów tylu widzów chodziło. Yno Ruch!
-
_Southern_Poland_
autor: _Southern_Poland_ » 23.07.2016, 11:20
Ważniak pisze:Typowe szczewo Combat zalatuje mi na waszego "miszcza" człowieka spalone plecy . Dla nie wtajemniczonych "miszcz" ten odmówił spotkania ze względu na zbyt silne działanie promieni słonecznych.
Pytanie do ciebie głąbie , gdzie byłaś w czwartek z koleżankami? Byliśmy bez psów, a tak bardzo ponoć wam zalezy na spotkaniu? Zapomniałem że na prezentacji były psy dzięki czemu można szukać wymówek.
Tak się szczewusie prujesz o liczby WSH w Gdyni, czekam aż twój zgodowicz na pierwszym lepszym wyjeździe odpali piro tylko po to , żeby przypadkiem nie jeździć na wyjazdy. Taktyka ta , funkconuje u nich od lat , na zakazie nie wypada bo może Ruch czekać, albo trzeci raz ZS i spółka wam wargole obije !
Ochłoń synu i nie słuchaj historyjek starszych kolegów.
-
emigrantPB
No i kibice górnika zrobili to co potrafią najlepiej - na BEZSPRZECZNE ARGUMENTY strasznie sie spinają i już napinka strasznie prymitywna, zresztą przyzwyczaili nas do tego przez tyle lat tego forum. POGÓDŹCIE SIE Z HISTORIĄ I Z TYM ŻE JESTEŚCIE BEKARTEM KOMUNY, czego byście nie wymyślali, nie zmienicie tego.
a ty combat jesteś takim prymitywem że pewnie nawet koledzy po szalu sie wstydzą ża te zakompleksione debilizmy które tu wypisujesz
-
nowonarodzony
emigrantPB pisze:Blue Old Boy pisze:Sebastian75 pisze:Kiedys nie bylo zorganizowanych wyjazdów to skad wiesz kto skąd jezdził na mecze.
Sami piłkarze Górnika to przyznają:
cały wywiad:
[link]
właśnie o tym mówiłem, powołując się na mojego dziadka
w wielu rodzinach kibicowanie Górnikowi bylo niemal równoznaczne ze zdradą, czy też sprzedaniem się komunistom
Górmikowi poczatkowo kibicowali ludzie z kręgu "towarzyszy" i jest to bezsprzeczny fakt, a jak ktoś nie widzi róznicy w tym klubie , a innymi do których "czerwona zaraza" weszła (bo nie dało się tego zablokować) to albo jest z zabrza albo z ... gieksy ;)
-
Emigrujacy
Combat pisze:Jak tam pachnący inaczej,cwelicie się dalej między sobą na wypadek zaliczenia puchy,po to żeby pierwszy raz już mieć za sobą?
CWELU JEDNE PYTANIE....ILE TWOJA MATKA MUSIALA SNIYGU ZJESC ZEBY TAKIEGO BALWANA URODZIC???
cała żyleta ciągnie policji fleta
-
nowonarodzony
nie ma co zniżać sie do poziomu pajaca który życzy innym puchy, olej to, nie warto
-
wypityjanusz
Emigrujacy pisze:Combat pisze:Jak tam pachnący inaczej,cwelicie się dalej między sobą na wypadek zaliczenia puchy,po to żeby pierwszy raz już mieć za sobą?
CWELU JEDNE PYTANIE....ILE TWOJA MATKA MUSIALA SNIYGU ZJESC ZEBY TAKIEGO BALWANA URODZIC???
TO WIELA TWOJA MATKA MUSIALA ZJESC SPERMY ZEBY URODZIC TAKIEGO CIULA?????????????????????

-
halas
Combat pisze:halas pisze:Combat pisze:SmRody dajcie siana z tym komunizmem.Widzew to niby co?A wczoraj byliscie na wizycie w klubie zalozonym przez Armie Czerwona.
Pa pa.
Panie starszy,jak jesteś taki ogarnięty w historii to może przypomnij swiom młodszym kolegom z Cichej jak to Widzew był prekursorem i nazwał was śmieRdzielami.Może nie wszyscy o tym wiedzą to ich oświeć.
Posluchaj ty pizdo niedojebana ,ja pisze o FAKTACH z jakiego GOWNA twoj klubik powstal,powtarzam to sa FAKTY(ale ty nie znasz tego znaczenia) a ty pizdeczko piszesz jakies tam wypociny o Widzewie itp. A moze tobie starsze kolezanki przypomna jak to gejksa na was bluzgala i wy na nich i cie troche oswieca.
Przejzalem twoje posty na tym forum i stwierdzam ze jestes najwieksza niedojebana z GOWNem wysrana dziwka (pomijajac juz z jakiego klubiku sie wywodzisz)
Na twoje komentarze rodem z Toszka nie bede cie pizdeczko wiecej odpisywal a tobie bym radzil, wykup sobie jakies silne leki psychotropowe bo jak ty jestes w takim mlodym wieku juz taka pojebana to co bedzie za kilka lat (nowy czlonek torcipki ?? )
ZEGNAM PIZDECZKO
-
Dex Dexter
Śmieszne, jeden przygłup odpisuje drugiemu i próbuje bluzgami być od niego lepszy.Do wora.
-
Yellow_Obsession
autor: Yellow_Obsession » 23.07.2016, 15:30
a czy to nie jest tak, że HKS oznaczało nie Hutniczy klub (w czasach Huty Batory), tylko po prostu Hajducki?
tak mi się gdzieś obiło o uszy, że wszyscy kojarzą skrót z hutą, a wziął się od czego innego.
FANATYCZNIE PRZEJŚĆ PRZEZ ŻYCIE!
-
Emigrujacy
Emigrujacy pisze:Combat pisze:Jak tam pachnący inaczej,cwelicie się dalej między sobą na wypadek zaliczenia puchy,po to żeby pierwszy raz już mieć za sobą?
matkojebco jestech z próbowki..TOBIE STARY DO WANNY WŁAZI
-
Emigrujacy
wypityjanusz pisze:Emigrujacy pisze:Combat pisze:Jak tam pachnący inaczej,cwelicie się dalej między sobą na wypadek zaliczenia puchy,po to żeby pierwszy raz już mieć za sobą?
TO WIELA TWOJA MATKA MUSIALA ZJESC SPERMY ZEBY URODZIC TAKIEGO CIULA?????????????????????
Matkojebco jestech z próbowki..TOBIE STARY DO WANNY WŁAZI
-
wypityjanusz
Emigrujacy pisze:wypityjanusz pisze:Emigrujacy pisze:
Matkojebco jestech z próbowki..TOBIE STARY DO WANNY WŁAZI
CIEBIE JEBALI W TRÓJKĄCIE
proponuje wyjebać ten temat w pizdu

-
Combat
nowonarodzony pisze:nie ma co zniżać sie do poziomu pajaca który życzy innym puchy, olej to, nie warto
Koleżko jak coś czytasz to postaraj się to przeczytać ze zrozumieniem.Napisałem "cwelicie się na wypadek trafienia do puchy".Nikomu tego nie życzę.Jeżeli ktoś się decyduje na coś takiego jak dołączenie to ekipy to się niestety musi liczyć nawet z takimi konsekwencjami.To nie jest zabawa.Tak już jest i będzie.W każdej ekipie.Tylko nie w każdej ekipie sie bolcują miedzy sobą jak u was.Nie pisałbym tego jakbym nie miał na to "twardych papierów".A po drugie kilka lat temu na innym,poważnym forum nawet jeden z waszych ziomków sam się do tego przypucował.I nie był to jakiś pryszczaty i w okularkach chlopaczyna.Bez odbioru