Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko
Gostyń to Ruch mimo że nie ma jakiejś mocno zorganizowanej ekipy
Wyry Gostyn, są jednostki Ruchu, raczej większość, ale żabole też sie zdarzają. Z tym że przewaga dość mocna Ruchu ale ekip nie ma. Tak obiektywnie
-
pijany powietrzem
mnie to akurat rozbawiło, mało kiedy oficjalna maskotka klubu tak naśmiewa się z rywala, jak dla mnie akcja na + ;)Znawca GŚ pisze:Kanarek szaleje na Rudzie z ekipą hehe.
https://www.youtube.com/watch?v=74LJKfLjyMM
Myślę że banda Lucjana zrewanżowała się za prezentację nawet z nawiązką .pijany powietrzem pisze:mnie to akurat rozbawiło, mało kiedy oficjalna maskotka klubu tak naśmiewa się z rywala, jak dla mnie akcja na + ;)Znawca GŚ pisze:Kanarek szaleje na Rudzie z ekipą hehe.
https://www.youtube.com/watch?v=74LJKfLjyMM
Pytanie brzmi, czy to jest to kara?
jak ja do szkoly uczeszczalem to ciebie panienko jeszcze na swqiecie nie bylo .W moim komentarzu nie chodzilo mi o pisownie lecz o akcje na Frynie ale do ciebie gramatyka w waszej ekipie jest bardzo wazna, bo po takich akcjach trzeba piekny artykul w polske puscic.
No nie panienko !!!!!!!!!!!!!!!!
No nie panienko !!!!!!!!!!!!!!!!
O Frynie zostało już wszystko powiedziane z Naszej strony.Popraw gramatykę,bo nawet poprawnie nazwę tego waszego Adlera nie potrafisz napisać.Potem zerknij w lustro i wszystko jasne.
No właśnie ja też,dlatego mu nie odpisałem.Na ruchu patologia i tyle.
Do Znawcy GŚ.To nie bylo do Ciebie.Odp.do zał. linku
ach ta gramatyka,znowu sie bedziecie onanizowac .
Dobra koncza juz bo na noc do roboty ida a wy mocie wakacje to mogecie sie duzyj popruc.Kedys sie na kolonie jezdziolo a teraz siedzom dzieci na k.net i dzielnie walczom ze wydzielajoncym sie smrodem z ich galot.
Przyjemnej nocy wam zycze i do zobaczenia (choc z tym bydzie ciynzko)Geje.
-
dziecko armageddonu
myślałem że śląski adler (orzeł) jest symbolem wszystkich ŚlązakówCombat pisze:(...)nawet poprawnie nazwę tego waszego Adlera nie potrafisz napisać.
tyle że Górnik to nie śląski klub, założona przez czerwonych towarzyszy maskotka PZPRu, więc ze Śląskiem nie powinno się go utożsamiać, co zresztą pokazuje jego post
-
dziuraweportki
Pytanie do BKS Bielsko Biała - jakie są Wasze największe kosy spoza województwa śląskiego?
-
wypityjanusz
a pana ryszarda trzczionke (jak to się ku*** pisze) pamiętasz?Bolo85 pisze:tyle że Górnik to nie śląski klub, założona przez czerwonych towarzyszy maskotka PZPRu, więc ze Śląskiem nie powinno się go utożsamiać, co zresztą pokazuje jego post
-
Dex Dexter
Bolo o Górniku wie wszystko a o historii swojego klubu nie pamieta.
-
dziecko armageddonu
Nic dodać nic ująć!Super_Mario pisze:I jedna ważna sprawa - skoro ta historia jest taka nieważna to dlaczego kibice Górnika na fladze wypisali mistrzowskie tytuły z dopiskiem "szacunek się należy"? Szczycą się tylko wybranymi fragmentami historii?? tak się nie da, albo historia jest ważna albo nie
-
wypityjanusz
załóżcie se temat jaki to Górnik był zły, jaki nie dobry, że podpierdalał graczy..
nie jestem pasjonatem historii ale czy komuna w tym negatywnym znaczeniu nie jest też czasem częścią historii Ruchu? Ruch jak mnie pamięć nie myli to kiedyś był HKS czyli hutniczy klub, w takim razie musiał działać na bazie pieniędzy z hut a tym samym całego ustroju komunistycznego co też przecież możecie traktować jako ujmę, nie wiem ale chyba nawet mistrzostwa Ruch wtedy zdobywał. To samo tyczy się katowiczan, którzy też byli finansowani z górnictwa i ich klub też powstał w latach gdzie w Polsce był ustrój jaki był. Nie znam się na historii waszych klubów tak jak wy więc tylko wnioskuje po wiedzy jaką zdobywam czytając różne artykuły itp. ale na mój gust każdy klub ma coś w historii nie tak. Pamiętam, że po ogłoszeniu listy fryzjera, była prawie cała polska ekstraklasa piłkarska w tym również Ruch, GKS, Górnik itp. To kolejny element wstydliwej historii, czy warto wykorzystywać to jako element dojebania wrogowi? Wydaje mi się, że nie. Dyskusja jak najbardziej ale o suchych faktach z uwagą, że mój klub też nie jest krystalicznie czysty.
-
dziecko armageddonu
Blue Old Boy juz odpowiedział na twoje pytanie:
"Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza, a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub."
P.S. Ruch nigdy nie był HKSem - to przydomek stworzony przez kibiców (tak nawiasem mówiąc)
"Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza, a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub."
P.S. Ruch nigdy nie był HKSem - to przydomek stworzony przez kibiców (tak nawiasem mówiąc)
-
emigrantPB
Mój dziadek pochodzący z okolic Zabrza zawsze mi powtarzał że najgorsze co może zrobić patriota to kibicować Górnikowi, w latach 50 ten klub był nienawidzony nawet w Zabrzu, na początku kibicowała mu ludność napływowa i ci wzdychający w kierunku Moskwy, popytajcie dziadków jak to było. I słuszna uwaga - szczycą się tytułami mistrzowskimi pisząc o szacunku, ale juz reszta historii jest be? Bądźmy poważni!
dzieki za info o HKS, nie wiedziałem i w sumie ciekawa sprawa. Jednak wracając do stwierdzenia Blue Old Boy dalej jestem zdania, że o ile sam fakt, jesli taki miał miejsce jest nieciekawy, to nie zmienia to w żaden sposób faktu, że zostając kibicem danego klubu mam przez całe życie wstydzić się historycznych faktów, na które nie miałem wpływu ani nie były elementem wyboru klubu. Tak jak pisałem wcześniej, ilu jest kibiców którzy zostali kibicem Ruchu, Górnika czy Legii patrząc tylko na historię powstania, pomijam sprawy mistrzostw itp.?
-
wypityjanusz
1. Legia, Ruch, Wisła, ŁKS chociażbydziecko armageddonu pisze: "Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza (1), a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub. (2)"
2. Górnik, GKS, Śląsk, Zawisza, Górnik Wałbrzych, Olimpia Poznań.
Co do kibiców to ciekawostka to Makoszowy, Pawłów, Kończyce (przedwojenne wsie w Polsce, teraz dzielnice Zabrza) to do lat 70
"szły" za Ruchem
-
Sebastian75
wypityjanusz pisze:1. Legia, Ruch, Wisła, ŁKS chociażbydziecko armageddonu pisze: "Czasy były skurwiałe, to fakt, w wielu klubach czerwoni mieli wiele do powiedzenia, ale róznicą jest sytuacja gdy do klubu z tradycjami wchodzi czerwona zaraza (1), a sytuacja gdy ta zaraza zakłada ten klub. (2)"
Co do kibiców to ciekawostka to Makoszowy, Pawłów, Kończyce (przedwojenne wsie w Polsce, teraz dzielnice Zabrza) to do lat 70
"szły" za Ruchem
Kiedys nie bylo zorganizowanych wyjazdów to skad wiesz kto skąd jezdził na mecze.
Na dobre mecze to i z Warszawy przyjezdzali ale czy to byli Fanatycy/kibice bardziej pikniki.
Nie co pisac o tamtych czasach.
-
emigrantPB
Tutaj masz racje, ale z podpunktu 2 należy wyszczególnić te kluby które zostały stworzone na wzór radziecki, mające za zadanie byc sztandarowymi resortowymi klubami - tutaj Górnik jest zdecydowanie numerem 1, dlatego wszelkie nawiązywanie do historii przez kibiców tego klubu przypomina mi narodowca który krzyczy "White power" trzymając na rękach mulata którego spłodził z murzynkąwypityjanusz pisze:1. Legia, Ruch, Wisła, ŁKS chociażby
"szły" za Ruchem
-
Blue Old Boy
Sami piłkarze Górnika to przyznają:Sebastian75 pisze:Kiedys nie bylo zorganizowanych wyjazdów to skad wiesz kto skąd jezdził na mecze.

cały wywiad:
http://katowickisport.pl/pilka-nozna/lo ... 12452.html
-
pangrzegorz1975
Ruch był HKS-em,oficjalnie,gdy Huta Batory sprawowała pieczę nad Niebieskimi.Potem zostało to w języku potocznym i tak jest do dziś.Ruch był też Unią Chorzów,w czasach,gdy każdy klub miał nad soba zrzeszenie.Tak,gwoli ścisłości.dziecko armageddonu pisze:Blue Old Boy juz odpowiedział na twoje pytanie:
W ramach ciekawostki,gdy tworzono propagandowy klub PZPR-u,czyli Górnika,wedle pierwszych planów komuchów miał to byc klub z Radlina.
-
Sebastian75
Czyli z wywiadów Piłkarzy i trenerów z tamtych lat mamy wiedze ze wszyscy jezdzili na Ruch hehe
Teraz tez można od piłkarzy piasta usłyszec że w Gliwicach jest tylko Piast :] i tak to pójdzie w świat ale to nie o to chodzi.
Tam jak chodzili ludzie na mecze Ruchu czy Górnika to byli zwykłe pikniki nawet płotu nie było żeby coś można było odgradzać.
Teraz tez można od piłkarzy piasta usłyszec że w Gliwicach jest tylko Piast :] i tak to pójdzie w świat ale to nie o to chodzi.
Tam jak chodzili ludzie na mecze Ruchu czy Górnika to byli zwykłe pikniki nawet płotu nie było żeby coś można było odgradzać.
-
Blue Old Boy
Nie masz racji, w nazwie klubu nigdy nie było "Hutniczy", owszem - Huta Batory "opiekowała" się Ruchem, jednak oficjalnie człon "hutniczy" nigdy nie był dodany do nazwy. to tak gwoli ścisłości, bo mnie ma to wiekszego znaczenia i nic to nie zmienia, ale warto to naprostowaćpangrzegorz1975 pisze:Ruch był HKS-em,oficjalnie,gdy Huta Batory sprawowała pieczę nad Niebieskimidziecko armageddonu pisze:Blue Old Boy juz odpowiedział na twoje pytanie:
Nie tylko, wystarczy pogadać ze starszymi mieszkańcami Śląska, wywiad wkleiłem jako "dowód" bo tutaj nikt nikomu nie wierzy na słowo, a tak było, czy to się kibicom Górnika podoba czy nie. W sprawach historii to akurat powinni zabierać glos szeptem bo ich historia chluby im nie przynosiSebastian75 pisze:Czyli z wywiadów Piłkarzy i trenerów z tamtych lat mamy wiedze ze wszyscy jezdzili na Ruch hehe
-
emigrantPB
właśnie o tym mówiłem, powołując się na mojego dziadkaBlue Old Boy pisze:Sami piłkarze Górnika to przyznają:Sebastian75 pisze:Kiedys nie bylo zorganizowanych wyjazdów to skad wiesz kto skąd jezdził na mecze.
cały wywiad:
http://katowickisport.pl/pilka-nozna/lo ... 12452.html
w wielu rodzinach kibicowanie Górnikowi bylo niemal równoznaczne ze zdradą, czy też sprzedaniem się komunistom
-
pangrzegorz1975
Widziałem oficjalne klubowe odznaki z napisem HKS Ruch,ale ok,może okolicznościowe były.Blue Old Boy pisze:Nie masz racji, w nazwie klubu nigdy nie było "Hutniczy", owszem - Huta Batory "opiekowała" się Ruchem, jednak oficjalnie człon "hutniczy" nigdy nie był dodany do nazwy. to tak gwoli ścisłości, bo mnie ma to wiekszego znaczenia i nic to nie zmienia, ale warto to naprostowaćpangrzegorz1975 pisze:Ruch był HKS-em,oficjalnie,gdy Huta Batory sprawowała pieczę nad Niebieskimidziecko armageddonu pisze:Blue Old Boy juz odpowiedział na twoje pytanie:
Nie tylko, wystarczy pogadać ze starszymi mieszkańcami Śląska, wywiad wkleiłem jako "dowód" bo tutaj nikt nikomu nie wierzy na słowo, a tak było, czy to się kibicom Górnika podoba czy nie. W sprawach historii to akurat powinni zabierać glos szeptem bo ich historia chluby im nie przynosiSebastian75 pisze:Czyli z wywiadów Piłkarzy i trenerów z tamtych lat mamy wiedze ze wszyscy jezdzili na Ruch hehe
-
Sebastian75
Blue Old Boy pisze:Nie masz racji, w nazwie klubu nigdy nie było "Hutniczy", owszem - Huta Batory "opiekowała" się Ruchem, jednak oficjalnie człon "hutniczy" nigdy nie był dodany do nazwy. to tak gwoli ścisłości, bo mnie ma to wiekszego znaczenia i nic to nie zmienia, ale warto to naprostowaćpangrzegorz1975 pisze:Ruch był HKS-em,oficjalnie,gdy Huta Batory sprawowała pieczę nad Niebieskimidziecko armageddonu pisze:Blue Old Boy juz odpowiedział na twoje pytanie:
Tak mój dziadek zawsze byl za Górnikiem Tata za GieKSą. Wtedy sie na prawdę różnie kibicowało nawet kibic Górnika nie miał problemu iśc w latach 60-70 na mecz Pucharowy Ruchu.Nie było kibolstwa i tyle każdy miał gdzies kto skąd jezdził.
-
Blue Old Boy
Może byli członkami PZPRu, nie wnikam
-
Schwientochlowitz
Do wszystkich znawcow historii klubow z GS.. HKS bylo i jest skrotem od Hajducki Klub Sportowy i nigdy nie byl Hutniczym klubem sportowym. End of story
SmRody dajcie siana z tym komunizmem.Widzew to niby co?A wczoraj byliscie na wizycie w klubie zalozonym przez Armie Czerwona.
no i Elana, wzorcowy socjalistyczny przyzakladowy klub sportowyCombat pisze:SmRody dajcie siana z tym komunizmem.Widzew to niby co?A wczoraj byliscie na wizycie w klubie zalozonym przez Armie Czerwona.
-
wypityjanusz
nie no ku***, tylko stonoge zacytować.
Jak tam pachnący inaczej,cwelicie się dalej między sobą na wypadek zaliczenia puchy,po to żeby pierwszy raz już mieć za sobą?
Meczące są wasze dyskusje.
Pamiętam kibicowanie pod koniec lat 80 i na początku 90. Widziałem w tym czasie na murach napisy kibiców ruchu, głównie HKS ale zdarzały się również napisy "hutniczy klub sportowy". Jakoś w tamtym okresie czasu kibicom ruchu nie przeszkadzało tak pisać na murach. Nie wiem, nie znam się, może kibice Ruchu w tamtym czasie byli niedouczeni, bo w końcu najwięcej do powiedzenia o czasach kibicowania "za komuny" mają osoby urodzone po 89roku.
Co więcej, jakby na to nie spojrzeć, na Śląsku nie tylko Górnik, Polonia Bytom, GKS Katowice, ale i Ruch największe sportowe sukcesy również odnosił "za komuny" (9 majstrów?), a sponsorem klubu z Chorzowa była Huta Batory...
Kazdy klub grający w piłkę na poziomie "profesjonalnym", czyli 1 i 2-go ligowym w latach 45-89 był klubem finansowanym przez zakłady pracy bądź resorty wojska, policji, a jego prezes należał do PZPR.
Pamiętam kibicowanie pod koniec lat 80 i na początku 90. Widziałem w tym czasie na murach napisy kibiców ruchu, głównie HKS ale zdarzały się również napisy "hutniczy klub sportowy". Jakoś w tamtym okresie czasu kibicom ruchu nie przeszkadzało tak pisać na murach. Nie wiem, nie znam się, może kibice Ruchu w tamtym czasie byli niedouczeni, bo w końcu najwięcej do powiedzenia o czasach kibicowania "za komuny" mają osoby urodzone po 89roku.
Co więcej, jakby na to nie spojrzeć, na Śląsku nie tylko Górnik, Polonia Bytom, GKS Katowice, ale i Ruch największe sportowe sukcesy również odnosił "za komuny" (9 majstrów?), a sponsorem klubu z Chorzowa była Huta Batory...
Kazdy klub grający w piłkę na poziomie "profesjonalnym", czyli 1 i 2-go ligowym w latach 45-89 był klubem finansowanym przez zakłady pracy bądź resorty wojska, policji, a jego prezes należał do PZPR.
Potwierdzam.marekhen pisze:Meczące są wasze dyskusje.