Konrad. pisze:viceroy pisze:
Sluchaj sam sobie przeczysz i nie wiem czy sam się rozumiesz piszac na forum?

najpierw piszesz ze zarzad ma gówno do rzeczy a pozniej piszesz ze trzeba zrobic odpowiednie warunki do gry w OE no pomysl chłopie , nie wiem czy wiesz jakimi potencjałami władamy , 6 /8 tys na meczu przy full zapełnionym stadionie to mało jak na taki Bytom którego nikt nie zna? , wiem ze duzo ludzi nie chce nas w OE a w zamian wrzucic np Lechie która jest duzo lepiej znana , powiem ci tylko tyle ze taka Polonia Bytom ma lepszą historie kibicowską i piłkarską niz niejeden klub i niemam tu w domysle dyskoboli amiki , a kluby ktore sa dobrze znane Widzew , Lech ....., itd..itd chcesz to wkleje ci namiastke tej historii jesli sam jestes zainteresowany sprawdzeniem tego co pisze istnieje taka strona o kltubach gdzie pisze wszytko na ich temat ,... pozdrawiam

Ty dalej nie rozumiesz, że on piszę o dwóch różnych sprawach!
Raz - nie powinny grać kluby w ekstraklasie o marnych tradycjach kibicowskich - tutaj nikt się Polonii nie czepia!
Dwa - nie powinny grać kluby w OE nie przygotowane organizacyjnie. Ja wiem, że to nie wasza wina że macie nie kompetentnych działaczy, ale oni podobnie jak piłkarze i kibice, też są nie rozerwalną częścią klubu. I jeżeli dali d***, to sorry, puchar za zajęcie 3 miejsca w drugiej lidze się wam należy, ale licencja już nie, bo niestety przez te cyrki z waszym stadionem, Polska liga po raz kolejny się ośmiesza...
Jeśli chodzi o mnie, to mam nadzieje, że to był ostatni rok w którym ekstraklasa poszła na rękę klubom, bo jednak nie powiesz mi, że takiego miasta jak Bytom nie stać na podgrzewaną murawę, dachu, czy cywilizowanych szatni (skoro takie Kielce było stać wydać 45 milionów na nowy stadion?). To samo tyczy sie Ruchu i Zagłębia...
a ja mam wlasnie odmienne zdanie... bo idac takim tokiem rozumowania niezly pilkarsko klub z dobrymi tradycjami kibicowskimi bedzie sie wiecznie blakal po 2 i 3 lidze...
awans dla wielu klubow jest dopiero szansa na normalnosc... na to zeby wreszcie sie miasto zainteresowalo w nalezytym stopniu, zeby wymogi licencyjne zaczac spelniac itd... ponadto awans przyciaga do dobrych marek kibicowsko-klubowych tez sponsorow ktorzy niekoniecznie chca inwestowac jak klub jest w nizszych ligach, przyciaga tez media i chocby kase z C+... idac Twoim tokiem rozumowania to Zaglebie, Polonia, czy Ruch w ogole nie mialyby szansy wejsc do ligi, a kilka jeszcze zespolow by polecialo i to nie te ktorych sie wszyscy inni chca pozbyc bo sa mierne kibicowsko bote akurat ze wzgledu na male miasto itd (zainteresowanie biznesu tylko tym klubem) szybciej czesto moga spelnic wymogi (np.: Grodzisk, Belchatow, do niedawna Amica)
wymogi licencyjne PZPN maja byc motorem napedowym do dzialan a nie pozwalac na robienie fuszerek itd... powinno dawac sie klubom czas na przedstawienie jakiegos planu modernizacji i czas przejsciowej/ tymczasowej/ warunkowej licencji tak aby niezaleznie od wyniku pilkarskiego zmuszac kluby odgornie do poprawiania infrastruktury... bo bez tego niektore kluby w I lidze mialy by jeszcze lawki drewniane a'la wczesny Gierek... w tym akurat przypadku uwazam ze sie to troche sprawdza... np.: na Jadzce powstalo oswietlenie i nie jest wazne czy Jadzka spadnie czy nie, ale juz mozna tam normalnie rozgrywac czy I czy II lige niekoniecznie o 13...
na wielu murawach mamy podgrzewanie i juz mozna normalnie wystartowac z liga a nie jak w jakims panstwie III swiata spadl lekki snieg to nagle cala liga staje na glowie... a pozniej jest albo jakis maraton albo sie liga przedluza...
wg mnie nie wolno od razu wywalac klubu za nie spelnianie wymogow trzeba zwlaszcza beniaminkom dac szanse ale na jasnych przejrzystych i rownych zasadach, tak aby wiadomo bylo ze nie w tym sezonie to za 2 lata bedzie dobrze ale bedzie na pewno bo to ktos ogarnia itd... ponadto uwazam ze jesli klub juz wezmie takie zobowiazanie to powinno ono byc w mocy nawet w przypadku spadku do nizszej ligi bez wzgledu na to czy tam wymogi sa mniejsze czy nie... bo jesli za rok awansuje to cyrk moze sie wiecznie powtarzac, a ponadto dodatkowym argumentem jest to ze powinno sie podnosci wymogi, a przez to poprawiac baze rokrocznie w kazdej lidze... to ma sens i nikt nie przekona mnie ze jest inaczej, zwlaszcza w odniesieniu do Euro... male osrodki przy dobrej infrastrukturze maja duza szanse na goszczenie jakiejs kadry itd...
ponadto i to juz ostatnia kwestia za 45 milionow to teraz wybudujesz moze 1 porzadna trybune... wiec nie ta skala... Korona miala fart, bo tanim kosztem udalo sie jej zbudowac niezly stadion na ich warunki odpowiedni... ale dzis sytuacja na rynku jest nieco inna...