Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Ukochane Miasto

Re: Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko

Post autor: Ukochane Miasto » 29.12.2015, 13:46

cobytu pisze:
Ukochane Miasto pisze:ostatnio mnie nurtowało jak obecnie wygląda aktywność kibicowska Retkinii? Z tego co tu kiedyś ktoś z Łksu pisał to przysiadło tam ostro..
tak, czy się mylę?

Na moje oko Retknia w tej chwil to nasze najwieksze osiedle z najmiejmniej wykorzystanym potencjałem.Nie oznacza to ze nic kompletnie sie nie dzieje.Nikt nie trenuje itd. Aktywnosc pod kazdym wzgledem jest o wiele mniejsza.Ton wszelakim dzialania nadaj inni.Dla kibicow Widzewa ktorzy mysla ze "ŁKS jest tylko na Retkini"moze wydac sie to dziwne ale tak jest.Moja osobista teoria jest taka ze brakuje po sasiedzku... Widzewa.Bo w dzisiejszych czasach zmusić do ruszenia z domu d*** mlodych ludzi najlepiej moze wróg
no niewątpliwie jest coś w tym co Piszesz , lenistwo i wygodnictwo i to dotyczy obu stron :-)
ja mam z Retkinią "fajne " wspomnienie , derby (nie pamiętam teraz kto był gospodarzem) w każdym razie jakiś 88-89 rok .
jechaliśmy do Łodzi jednym autem w 6...w tym 5 z Łksu :-O , tak to bywa że się kumpli nie wybiera ;-).
wszyscy w barwach , ja też ,tyle że w Widzewa. Konsumpcja, wzajemne dosrywanie sobie, utarczki słowne i takie tam..kierowca stwierdził że w sumie to można jeszcze zajrzeć na Retkinię do takiego waszego pubu/baru piwnego ..bodajże się nazywał "Belzebub" czy jakoś tak..

ja mówie: co Ty odpierdalasz???! Chłopaki nie użyli wyobraźni bo tam przed barem ,na chodnikach itp. było pełno Łksu i chyba widziałem Tyskich w barwach, tak szybko jak zaparkował to jeszcze szybciej spierdalaliśmy żeby mnie uratować bo do auta dużo ciekawskich zaglądało a ja siedziałem z tyłu na podłodze i nie skitrałem szalika a we "fleku" miałem dodatkowo dużą wpiętą odznakę Widzewa.

odstawili mnie dalej i pojechałem tramwajem na Piłsudskiego...
ja pierdolę ,życie mi przeleciało przed oczami :-DD

iparts.pl
Widzewski GóRniak

Post autor: Widzewski GóRniak » 29.12.2015, 14:33

Na pewno wyższa jest aktywność na tych osiedlach gdzie jest też wróg, inna jest motywacja gdy wiesz że każdego dnia możesz trafić na sąsiadów dlatego kłócenie się o to kto ma lepszą ekipę na Śródmieściu trochę jest bez sensu, jest tam zarówno Widzew jak i ŁKS raz jedni, raz drudzy normalne w derbowym mieście gdzie proporcje są w miarę wyrównane.

kkk78

Post autor: kkk78 » 29.12.2015, 16:01

BCB pisze:czyli bałuty górna śródmieście i widzew to dzielnice opanowane przez rts , białym zostało polesie ? 4 z 5 dzielnic opanowanych przez rts , grubo
Śródmieście na pewno nie jest opanowane przez Rts

NoMatterWhat

Post autor: NoMatterWhat » 29.12.2015, 17:17

Śródmieście na pewno nie jest opanowane przez Łks

jimmyjazz

Post autor: jimmyjazz » 29.12.2015, 17:49

Naprawdę za każdym razem trzeba powtarzać to samo ? Wiadomo zachodnia Łódź to ŁKS, wschodnia Widzew. Widzew jest na Żabieńcu, ŁKS na Podgórnej na Dąbrowie. Widzew to RDG (wschód i zachód). Na każdym osiedlu znajdą się kibice jednych i drugich. Kilińskiego to od lat umowna granica i w tym temacie nic wielkiego się nie zmieniło. Co do Śródmieścia to jest ono podzielone, tyle że wydaje mi się, że Widzew jako Śródmieście uważa tereny aż do Radiostacji.

stachuzrdg

Post autor: stachuzrdg » 29.12.2015, 17:58

A dokąd ma uważać , do Piotrkowskiej czy do Sienkiewicza ??. Administracyjnie dzielnica Śródmieście kończy się na wschodzie przy Radiostacji więc podciąganie tego terenu pod Śródmieście jest jak najbardziej na miejscu.
:twisted:

serce miasta

Post autor: serce miasta » 29.12.2015, 19:05

Mieszkałem na Sródmieściu na terenach Łks swego czasu i doskonale wiem jakiego pokroju Rodowici maja tam kibiców i znam tez sporo Widzewiaków z tej ośki stad moje zdanie na temat tzw.jakości.Wydaje mi sie ze Radiostacja z kibicowskiego punktu widzenia jest mało istotna małe blokowisko z małą iloscią fanatyków,główne bastiony Widzewiaków to ul.Pomorska z okolicznymi uliczkami,gesto zaludniona stad tez kibiców zawsze było tam sporo,Rewolucji,Jaracza od.Kopcińskiego do POW,Narutowicza,Kilińskiego,Pólnocna ogólnie wschodnia cześć.Łks ma pratktycznie reszte Sródmieścia.
Ogólnie Czerwone Śródmiescie zawsze było raczej chuligańskim osiedlem,nie duza ekipa ale zawsze konkretna zasilajaca głowne ekipy Widzewa DHW czy YH

NoMatterWhat

Post autor: NoMatterWhat » 29.12.2015, 19:13

jimmyjazz pisze:Wiadomo zachodnia Łódź to ŁKS, wschodnia Widzew. Widzew jest na Żabieńcu, ŁKS na Podgórnej na Dąbrowie.
Z tą różnicą, że Widzew potrafi zrobić turniej na Podgórnej, a turniej ŁKSu na Żabieńcu - since fiction.

Santa Marta

Post autor: Santa Marta » 29.12.2015, 19:52

biali czy czerwoni pozdrawiali kolegów ze smutnej ?

jimmyjazz

Post autor: jimmyjazz » 29.12.2015, 22:18

Spoko, rzeczywiście Radiostacja to tzw. Śródmieście wschód. Zawsze to osiedle, jak i wszystko od Kopcińskiego w stronę Stoków traktowałem jako Widzew, ale administracyjnie masz rację. Śródmieście kojarzy mi się po prostu z ulicami wymienionymi przez Serce miasta. Co do Żabieńca i Podgórnej, ok, wiadomo jaka jest różnica siły. Nie zmienia to faktu podziału Łodzi - wschód Widzew, ŁKS zachód, ŚRD podzielone. Temat wałkowany 100 razy. W Łodzi każdy, kto ma cokolwiek do czynienia z kibicowaniem, wie jakie ulice należą do kogo.

_Henderson_

Post autor: _Henderson_ » 29.12.2015, 23:55

Co do Radiostacji- najlepsze jest to, ze z tego osiedla, części Sródmieścia, na stadion Widzewa jest...około 200, 250 metrow, wystarczy przejsc przez park,a stadion LKSu od najblizszej sobie czesci Srodmiescia dzieli przynajmniej 2, 2 i pol kilosa- licze do rogu Kosciuszki i Mickiewicza, najblizszego do stadionu...Moze to byc dziwne dla osob spoza Lodzi, a i dla wielu Lodzian tez moze byc zaskakujace, ze Widzew ma stadion o wiele blizej Srodmiescia, niz Rodowici...

A sama Radiostacja to tez nie jest jakis "wypierdek", czy tez tzw. nowotwor, tylko stare, willowe osiedle z tradycjami- chodzi glownie o czesc z domkami, a nie nieliczne bloki- gdzie zawsze zamieszkiwali lodzcy prawnicy, lekarze etc.,... plus Marek Edelman,}

Nie kojarzy sie ze Srodmiesciem za bardzo glownie przez zabudowe- wiekszosc domkow- i sielankowy krajobraz, ale jest jego stara, i nieodlaczna czescia.
Dla calosci obrazu dodam, iz do Radiostacji formalnie nalezy rowniez tzw. Matejkowo- czyli bloki odchodzace od Pomorskiej przy ulicach Matejki i Tamka, oraz Lumumbowo- osiedle studenckie, znane z tego, ze na Juwenaliach policja zastrzelila 3-chyba- osoby...jednak kazdy za Radiostacje uwaza jedynie czesc miedzy ulicami Kopcinskiego, Jaracza, Konstytucyjna i Malachowskiego, bez Matejkowa i Lumumbowa...

[link]

Zdjecie dobrze oddaje klimat tego, w koncu srodmiejskiego, osiedla.

_Henderson_

Post autor: _Henderson_ » 30.12.2015, 00:12

Edycja- do hasla o Radiostacji z wikipedii dodac koncowy nawias, bo nie chce sie yebany skopiowac;}

pee

Post autor: pee » 30.12.2015, 08:57

Ja mam pytanie odnośnie ul. Limanowskiego. Czy wszystkie ul. boczne do Limanowskiego to tereny ŁKSu? I czy taka ulica jak Lutomierska to też teren ŁKSu? [link]
Chidzi mi o cały obszar przedstawiony w linku. Czy tam rządzi ŁKS czy któreś ulice są Widzewa?
Zagłębie Sosnowiec

stachuzrdg

Post autor: stachuzrdg » 30.12.2015, 10:53

Limanka i okoliczne ulice to bez dyskusji teren ŁKS-u. Granicą wpływów jest ul. Zachodnia, na zachód ŁKS na wschód tereny Widzewa. Od ulicy Ogrodowej na południe dla mnie taką granicą oddzielającą wpływy Widzewa i ŁKS-u jest ul. Wschodnia gdzie na zachód od Wschodniej panuje bezwzględnie ŁKS a na wschód dominacja Widzewa.
:twisted:

mms

Post autor: mms » 30.12.2015, 12:08

Limanka i Lutomierska to Łks mniej więcej od Zachodniej do Klonowej. Dalej od ul Mokrej do dworca Łódź Żabieniec to Widzew.

MW10

Post autor: MW10 » 30.12.2015, 13:55

mms pisze:Limanka i Lutomierska to Łks mniej więcej od Zachodniej do Klonowej. Dalej od ul Mokrej do dworca Łódź Żabieniec to Widzew.
wiele komedii w waszym wykonaniu tu czytałem, ale tego żeby któryś z was twierdził że na Limance jest Rts to jeszcze żaden orzeł się nie podjął haha
HISTORIA NIE KŁAMIE, RODOWICI ŁODZIANIE!

mms

Post autor: mms » 30.12.2015, 14:00

Widać nie znasz dobrze Łodzi, więc cie uświadomię, że kawałek Limanowskiego biegnie też przez 66 i Żbnc czyli nasze tereny.

wid08

Post autor: wid08 » 30.12.2015, 15:57

to chcesz powiedzieć że od klonowej jest Widzew ? Fakt jest taki że te 66 to 3 -4 bloki gdzie ktoś tam od was mieszkał , nikt konkretny . Sam byłem świadkiem jak zdecydowanie wyparli sie klubu , wiec oficjalnie tam was nie ma. Zreszta nie ma co sie rozdrabniać jest ich tam mniej niż ŁKSu na radogoszczu . Dalej jest helska i to znowu nasze tereny .
Wierność - wczoraj cwelu, dzisiaj bRacie

mms

Post autor: mms » 30.12.2015, 16:38

Nie od Klonowej, tylko od Mokrej. Nigdzie nie napisałem, że to jakiś wielki teren. Ogółem jest to krótki odcinek Limanowskiego (od Mokrej do Dworca), co widać na mapie. Tą helską też bym się nie chwalił bo tam to tylko kilku dzieciaków z zerową siłą bojową, a wy to jeszcze wliczacie jako swoje tereny tak samo jak Podgórna :)

forever1908young

Post autor: forever1908young » 30.12.2015, 17:43

tak jak tu od was jakiś typ pisał że Żabieniec to bardzo mocne osiedle...Więc wiesz...punkt widzenia zależy od punktu siedzenie.
ObrazekObrazekObrazek

mms

Post autor: mms » 30.12.2015, 17:49

Są mocniejsze osiedla i są słabsze, normalne aktywne osiedle. A Podgórna i Helska są po prostu wyludnione, prócz jakiś jednostek nikt znaczący tam już nie mieszka. Więc bez porównania :)

forever1908young

Post autor: forever1908young » 30.12.2015, 17:52

Czyli jak zwykle.Widzew jest wielki,a ŁKS malutki.Ciach bajera bo to się mija z celem.
ObrazekObrazekObrazek

Widzewski GóRniak

Post autor: Widzewski GóRniak » 30.12.2015, 18:03

Na pewno mamy mocniejsze osiedla niż Żabieniec, ale uważam że to że tyle lat na prawdę dobrze się trzymają mając na około sam ŁKS (Teo, Limanka Żubardź, Koziny) jest oznaka siły. Żabieniec zawsze aktywnie uczestniczy w każdym aspekcie kibicowskim na Widzewie.

rdg80

Post autor: rdg80 » 30.12.2015, 19:09

I to nie byle jakie osiedla a najlepsze z waszej strony chuligansko a taki rodzynek trzyma sie i trzyma hehehe

C1365O

Post autor: C1365O » 30.12.2015, 19:44

Żaba bardzo strategiczne i specyficzne miejsce.

Łysy80

Post autor: Łysy80 » 30.12.2015, 20:13

forever1908young pisze:tak jak tu od was jakiś typ pisał że Żabieniec to bardzo mocne osiedle...Więc wiesz...punkt widzenia zależy od punktu siedzenie.

Skoro jest takie słabe to jakim cudem cały czas się trzyma?
Zarówno Podgórna jak i Żabieniec słabe nie są.Gdyby było inaczej już dawno zmieniły by kolor.

C1365O

Post autor: C1365O » 30.12.2015, 20:26

Ja bym podgórnej do żabienca nie porównywał, ale to tylko moje osobiste zdanie.

cobytu

Post autor: cobytu » 31.12.2015, 07:45

Łysy80 pisze:
forever1908young pisze:tak jak tu od was jakiś typ pisał że Żabieniec to bardzo mocne osiedle...Więc wiesz...punkt widzenia zalezy od punktu siedzenie.

Skoro jest takie słabe to jakim cudem cały czas się trzyma?
Zarówno Podgórna jak i Żabieniec słabe nie są.Gdyby było inaczej już dawno zmieniły by kolor.

Pisałem juz tu ostatnio ze ŁKS na Dabrowie jest najslabszy w swojej histori.Dabrowa to nie TYLKO Podgórna.ŁKS Dabrowa mimo wszystko aktywnie uczestniczy w kazdym aspekcie zycia kibicowskiego na ŁKS-ie.To tyle w tym temacie.
Po dobrej wódzie lepszy jestem w dżudzie :)

Patex1908

Post autor: Patex1908 » 31.12.2015, 09:37

Poddębice kibicowsko jak stoi? Kto ma tam więcej do powiedzenia?
Łódzki.Klub.Sportowy

pee

Post autor: pee » 31.12.2015, 09:39

Dzięki wszystkim za odpowiedź bez większych kłótni:)

Teraz mam pytanie o Aleksandrów Łódzki i Konstantynów Łódzki. Czy w związku z bliskością terenów ŁKSu te miasta należą do Niego czy jest inaczej?
Proszę,żeby zarówno jedna ja i druga strona podała swoją wersję nawet jakby miały się różnic o 180 stopni a nie wykłócanie się post pod postem.
Zagłębie Sosnowiec

DK08

Post autor: DK08 » 31.12.2015, 09:51

pee pisze:Dzięki wszystkim za odpowiedź bez większych kłótni:)

Teraz mam pytanie o Aleksandrów Łódzki i Konstantynów Łódzki. Czy w związku z bliskością terenów ŁKSu te miasta należą do Niego czy jest inaczej?
Proszę,żeby zarówno jedna ja i druga strona podała swoją wersję nawet jakby miały się różnic o 180 stopni a nie wykłócanie się post pod postem.
Jedno i drugie miasto opanowane przez ŁKS, choć są w nich także kibice Widzewa, którzy według mnie są trochę aktywniejsi w Konstantynowie niż w Aleksandrowie.

serce miasta

Post autor: serce miasta » 31.12.2015, 10:46

Co do Aleksandrowa zgodze sie ze rządzą Rodowici Łodzianie,jest tam nawet spora grupka RTS jednak wg.mnie jakościowo zdecydowanie lepszy rywal.Wpływ na to niewątpliwie ma bliskość mocnego chuligańsko Teofilowa,Aleksandrów uwazam za nasza porażke bo jeszcze z 10 lat temu gdy jeździłem tam do znajomka w miasteczku widać było tylko Widzew dzis jest na odwrót,niestety.Jesli chodzi o Kanzas to tu sie nie zgodze,miasto wg.mnie jest podzielone i o dominacji jednej ze stron raczej mowy być nie może bo niby sąsiedzi maja tam konkretniejszych zawodników ale ich nie widać.Widzew w Kanzasie jest widoczny i w na pewno bardziej aktywny i z tego co wiem i widze na meczach duzo młodziezy wybiera barwy czerwone.Konstantynów Łódzki pare dobrych lat temu był mocnym chuligańskim fc. Rodowici panowali tam wg.mnie niepodzielnie dziś tego powiedzieć nie można dlatego uwazam sytuacje w nim na nasz mały sukces.
https://www.youtube.com/watch?v=8Z5YgRBQUXA
https://www.youtube.com/watch?v=k7iUbsKxO_Y
https://www.youtube.com/watch?v=tvPR6avTSF4

glwtrcd

Post autor: glwtrcd » 31.12.2015, 12:03

Patex1908 pisze:Poddębice kibicowsko jak stoi? Kto ma tam więcej do powiedzenia?
Mi sie wydaje ze Widzew ale moge sie mylic

forever1908young

Post autor: forever1908young » 31.12.2015, 12:20

dmx777 pisze:a moglby ktos w obrebie jakich ulic jest zabieniec i 66 lub zaznaczyc na mapie??
byl kiedys na zabiencu ŁKS?? czy zawsz tylko Widzew?
ŁKS na Żabieńcu jest cały czas.Raz lepiej raz gorzej ale jest cały czas.
Jeżeli chodzi o to że nie zmieniły jeszcze barw takie rewiry jak Podgórna czy Żabieniec to myślę że chodzi tu bardziej o jakies tradycje kibicowania.Coś w stylu z ojca na syna...Nie wiem jak to wyglada na Podgórnej bo rzadko tam bywam,ale np na Żabieńcu jestem bardzo często i uświadczyć tam kogoś w barwach Widzewa to jest raczej ciężko(mi się jeszcze nie zdarzyło).Walka z mało widocznym wrogiem jest dość ciężka.Wiadomo że są osoby dobrze znane ale to już inna bajka.
ObrazekObrazekObrazek

Łódzki Klub Sportowy

Post autor: Łódzki Klub Sportowy » 31.12.2015, 12:35

Na żabieńcu najwięcej Rtsu jest w okolicach ulicy żubardzkiej.

mms

Post autor: mms » 31.12.2015, 13:38

Tyle, że Łks na Żabie znaczy tyle co Widzew na Retkini, czyli nic. Kilka osób które są znane, i muszą żyć w pełnej konspiracji. Plus Helska, która po latach odcinania się teraz nagle uważa się za Łks Żabieniec :) Ale nie długo i Helskiej nie będzie, mają wyburzać te domy. Co do barw to ciężko jest na tak gorącym terenie chodzić komukolwiek w barwach, was też nie widać w barwach.

Widzewski GóRniak

Post autor: Widzewski GóRniak » 31.12.2015, 14:38

To samo w drugą stronę, ja za to mieszkam blisko Podgórnej i mi się jeszcze też nie zdarzyło uświadczyć kogoś w barwach ŁKS-u o ich obecności świadczy tylko wojna na murach, napisy zmieniają się nie raz z dnia na dzień.

kkkk12

Post autor: kkkk12 » 31.12.2015, 14:49

DK08 pisze:

Jedno i drugie miasto opanowane przez ŁKS, choć są w nich także kibice Widzewa, którzy według mnie są trochę aktywniejsi w Konstantynowie niż w Aleksandrowie.

nie rozśmieszaj mnie, o ile w Aleksandrowie rzeczywiście rządzi łks, to w Konstantynowie przewagę ma Widzew, jednak trzeba nadmienić, że w Kanzasie, nie ma ciśnienia na kibicowanie, zostało naprawdę mało osób które aktywnie działają, a te po stronie łksu można policzyć na palcach jednej ręki.

Patex1908

Post autor: Patex1908 » 31.12.2015, 15:36

Jak już odpowiadasz w temacie, to mógłbyś pisać nazwy zespołow z dużych liter chociażby? Bo swój "wielki Widzew", to z dużej potrafisz napisać, a wroga, to ci ciężko? ;)
Łódzki.Klub.Sportowy

MW10

Post autor: MW10 » 31.12.2015, 15:41

kkkk12 pisze:
DK08 pisze:

nie rozśmieszaj mnie, o ile w Aleksandrowie rzeczywiście rządzi łks, to w Konstantynowie przewagę ma Widzew, jednak trzeba nadmienić, że w Kanzasie, nie ma ciśnienia na kibicowanie, zostało naprawdę mało osób które aktywnie działają, a te po stronie łksu można policzyć na palcach jednej ręki.
gościu kompromitujesz się totalnie, Konstatntynów był, jest, i będzie należał do ŁKS-u, mimo widzewskiej aktywności w internecie (czyli nagrywania filmików, i wrzucania fotek z zamazanych raz na jakiś czas grafów), na ulicy nic się nie zmieniło i zapewne długo nie zmieni

wierz mi lub nie, ale facebook czy youtube to nie najlepsze miejsce do czerpania wiedzy kogo jest więcej w danym mieście
HISTORIA NIE KŁAMIE, RODOWICI ŁODZIANIE!

ODPOWIEDZ