Dla uświadomienia wy mieliście wtedy nazwy Ogniwo,a później Sparta ,bo ciągle o tym zapominacie.daniKSC pisze:Stalinowska nazwa po chuju.... Przecież ta nazwa ma jasną wymowePsiak pisze:Tak uświadomionym politycznie kibicom jak wy nie wypada używać tej nazwy. Zarzucacie nam, że w czasach PRL-u posługiwaliśmy się GTS-em a sami, ćwierć wieku po upadku komuny przywołujecie stalinowską nazwę Lecha.

Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
-
powstaliśmy jako Cracovia i jesteśmy dziś Cracovia, nazwy wielu klubów były zmieniane
zgadza się, w latach 1949-54 kombinowano z nazwą i nikt na to nie miał wpływu, ale wtedy nie istniał ruch kibicowski i nikt nie erobił flag z nazwami Ogniwo czy Sparta, natomiast flagi z GTS powstawały
jeszcze coś chcesz dodać?
zgadza się, w latach 1949-54 kombinowano z nazwą i nikt na to nie miał wpływu, ale wtedy nie istniał ruch kibicowski i nikt nie erobił flag z nazwami Ogniwo czy Sparta, natomiast flagi z GTS powstawały
-
Napisałem w uproszczeniu. Gwardie, CWKS-y, Kolejarze, Ogniwa, kojarzyły się z porządkami stalinowskim.daniKSC pisze:Stalinowska nazwa po chuju.... Przecież ta nazwa ma jasną wymowePsiak pisze:Tak uświadomionym politycznie kibicom jak wy nie wypada używać tej nazwy. Zarzucacie nam, że w czasach PRL-u posługiwaliśmy się GTS-em a sami, ćwierć wieku po upadku komuny przywołujecie stalinowską nazwę Lecha.
Również działaczom Lecha:
"Chcieliśmy odmiany, czegoś nowego" - tłumaczył decyzję Słoma. Było to również związane z delikatną polityczną odwilżą jaka zapanowała w kraju. Kluby wracały do swoich tradycyjnych nazw, zmienionych po 1949 roku za sprawą stalinowskich porządków w sporcie
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
Nie powstaliscie jako Cracovia, ale jako Akademicki Klub Footbalistów.daniKSC pisze:powstaliśmy jako Cracovia i jesteśmy dziś Cracovia, nazwy wielu klubów były zmieniane
Wisła powstała jako Wisła.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
już w 1906 roku była nazwa Akademicki Klub Footballowy Cracovia, więc w tym samym roku, dla mnie to jeden c***
-
Dla mnie nie. Najpierw była AKF a później dopiero Cracovia. Gdyby sytuacja była odwrotna tzn. gdyby to Wisła powstała jako AKF a nie jako Wisła to podejrzewam, że wyrzucalibyście nam to do końca życia.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
więc za poczatek Cracovii uznajmy wrzesien 1906 , kiedy przyjeto tą nazwę, a nie czerwiec 1906
ja tu problemu nie widze, no ale jak ktos sie uprze to zawsze mozna coś znaleźć
ja tu problemu nie widze, no ale jak ktos sie uprze to zawsze mozna coś znaleźć
-
Jak chcesz. Może być wrzesień :)
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"
Ja Wisła, Ja Wisła!"
-
Adminów proszę w wolnej chwili o usunięcie kilku moich postów. Wiem, że zamulam.
Po 1-temat traktuje o ostatnich 30-tu latach. Po raz kolejny odnośnie GTS-u. Wg mojej wiedzy ruch kibicowski na Wiśle infiltrowała Służba Bezpieczeństwa. Na Cracovii nie było czego infiltrować bo w tym czasie nic nie znaczyliście. Agentury wśród kibiców mogło by ok 15 procent i to oni propagowali nazwę GTS wraz z flagami. Oczywiście nie wykluczam, że mały odsetek prawdziwych kibiców dał się w to wciągnąć. Powtarzam jednak jeszcze raz, że gdy Cracovii nie było na mieście właśnie w czasach GTS-u kibice Wisły byli jednymi z najaktywniejszych w walce z Milicją. Zarówno Wisłą jak i Cracovia były wtedy uzależnione od komórek PZPR . zapamiętajcie to. A teraz czy ktoś z panów Cracovii wie z czym się utożsamia? wiecie co oznacza Gwiazda Dawida? znacie historie Narodu Wybranego?Znacie rolę Żydów podczas rozbiorów a także ich udział w katowaniu polskich Patriotów właśnie w czasach PRL????? i wy nieuki chcecie robić także jakieś akcje patriotyczne??? z Gwiazdą Dawida??? póki nikt nie umie odpowiadać na merytoryczne pytania traktuje was jak stado matołów za jakich niestety z doświadczenia mam kibiców Cracovii.
Po 1-temat traktuje o ostatnich 30-tu latach. Po raz kolejny odnośnie GTS-u. Wg mojej wiedzy ruch kibicowski na Wiśle infiltrowała Służba Bezpieczeństwa. Na Cracovii nie było czego infiltrować bo w tym czasie nic nie znaczyliście. Agentury wśród kibiców mogło by ok 15 procent i to oni propagowali nazwę GTS wraz z flagami. Oczywiście nie wykluczam, że mały odsetek prawdziwych kibiców dał się w to wciągnąć. Powtarzam jednak jeszcze raz, że gdy Cracovii nie było na mieście właśnie w czasach GTS-u kibice Wisły byli jednymi z najaktywniejszych w walce z Milicją. Zarówno Wisłą jak i Cracovia były wtedy uzależnione od komórek PZPR . zapamiętajcie to. A teraz czy ktoś z panów Cracovii wie z czym się utożsamia? wiecie co oznacza Gwiazda Dawida? znacie historie Narodu Wybranego?Znacie rolę Żydów podczas rozbiorów a także ich udział w katowaniu polskich Patriotów właśnie w czasach PRL????? i wy nieuki chcecie robić także jakieś akcje patriotyczne??? z Gwiazdą Dawida??? póki nikt nie umie odpowiadać na merytoryczne pytania traktuje was jak stado matołów za jakich niestety z doświadczenia mam kibiców Cracovii.
-
macie teraz taką jedną, była z wami w Sarajewie ;))daniKSC pisze:powstaliśmy jako Cracovia i jesteśmy dziś Cracovia, nazwy wielu klubów były zmieniane
-
No... pokazałeś kolego prawdziwe oblicze Cracovii-oblicze TVN-owskie, Michnikowskie. Otóż będąc Polakami powinniśmy bronić naszych, polskich interesów. Czy wiesz, że Polacy mają najwięcej medali sprawiedliwych wśród narodów świata???? nikt nie uratował tylu Żydów co Polacy. To, że wykazałeś absurdalność mojego stanowiska swoim bełkotem jest po prostu śmieszne. Ty nie dyskutujesz, wrzucasz wszystko i wszystkich do jednego worka. Każda dyskusja wymaga pewnej generalizacji. W Krakowie z wyjątkiem kilku pseudointelektualistów kibice Cracovii są znani z tego, że wielu z nich nie wie nawet gdzie sie znajduje ich stadion, to co ich charakteryzuje to nie miłość do własnego klubu ale ciągły kompleks na punkcie Wisły...przecież nawet w hymnie zaśpiewanym przez pewnego ćpuna to macie. Waszym hymnem jest tak na prawdę WTSK-i to was diagnozuje.
Poza tym, że starasz się strasznie pokrętnie i kompletnie nielogicznie wymądrzać nie odpowiadasz na moje pytanie-wytłumacz mi jak możecie na potęgę używać żydowskich symboli, których znaczenia kompletnie nie znacie i obok tego próbować/bo coś wam nie wychodzi/ szerzyć Patriotyzm. Przecież to działanie bezmyślne, którego sami nie rozumiecie
Poza tym, że starasz się strasznie pokrętnie i kompletnie nielogicznie wymądrzać nie odpowiadasz na moje pytanie-wytłumacz mi jak możecie na potęgę używać żydowskich symboli, których znaczenia kompletnie nie znacie i obok tego próbować/bo coś wam nie wychodzi/ szerzyć Patriotyzm. Przecież to działanie bezmyślne, którego sami nie rozumiecie
-
Ten spinoza to jakiś marny prowokator.
-
A co tam dziewczyny na wisle? Wiecej postow o Cracovii niz o wlasnym klubie. Ponoc macie na Nas wyjebane. Tee qourth czy jak ci tam a papieza tez masz za matola? Wkoncu kibic pasow.
-
Ciężko pisać z kimś kto nie umie pisać. Akurat ja nie jestem Katolikiem i dla mnie Papież nie jest żadnym autorytetem . Rydz Śmigły był za Wisłą i co z tego??? co to za argumenty??? na poziomie gimbusa i pewnie nim jesteś.....wiesz gdzie jest na mapie Izrael???
-
Może Cie to zdziwi ale były :)grabarz06 pisze:A były takie derby?:)nrth pisze: A Wy ile razy byliście u nas na derbach rezerw???
-
Quorth pisze:Oczywiście nie wykluczam, że mały odsetek prawdziwych kibiców dał się w to wciągnąć.
Nie tyle dał się wciągnąć co po prostu nie zdawali sobie do konca sprawy że ten skrót nie powinien miec racji bytu, to były inne czasy, srodowisko kibiców nie było tak świadome jak teraz, nie było neta itd...

-
heh, dokładnie.Gdyby iść tokiem rozumowania sąsiadki to należało by zapytać, jakim cudem tyle konkretnych ekip miało z nami zgodę w latach 80tych?. To jest paranoja żeby tłumaczyć się z przeszłości, kiedy to chłopaki od nas napierdalali się z zomo podczas demonstracji czy z milicją na meczach.To że udało im się po 89 grubo zaistnieć w Krk to nie wina literki G jak gwardia, tylko literki S jak sprzęt i P jak przerzucanie - na co nikt z Wisły nie był przygotowany.A że dziś sytuacja jest 'trochę' odmienna..życie.
-
W takich przypadkach nie ma co się czepiać historii, zmiany nazw były narzucone, ale Wisła powstała jako Wisła i nie była klubem resortowym z założenia (chociażby przez rok założenia), co innego kluby typowo komunistyczne, stworzone przez władze, jak na przykład Górnik Zabrze
-
Pod koniec lat 90 na Bieżanowie przerzucają się 3 osoby Śp. K. oraz R. i M. z Telimeny (który notabene kilka lat później jest widziany na Wiśle na koszu) Czy ktoś byłby w stanie przybliżyć jaki był powód, że chłopaki się wtedy przerzucili ? To samo pytanie o Z. i O. z Podgórza (Getta?). Może być pw.
-
ooo! wszyscy wytykają jakies GTSy które były chwilowe a zapominają o klubach które zostały stworzone przez znienawidzony system, co więcej - dziś mają one kibiców i nikt problemów nie widzi, a przez lata były pupilkiem władz i komunie zawdzieczają wszystkie sukcesypijany powietrzem pisze:W takich przypadkach nie ma co się czepiać historii, zmiany nazw były narzucone, ale Wisła powstała jako Wisła i nie była klubem resortowym z założenia (chociażby przez rok założenia), co innego kluby typowo komunistyczne, stworzone przez władze, jak na przykład Górnik Zabrze
-
Takie same chwilowe jak komuna w Polsce. p********* trzy po trzy. Komuna stworzyła bo był taki ustrój. Do fabryki w której pracuję też mam nie chodzić bo stworzyła ją komuna? Co mają czasy obecne i dzisiejsi ludzie do tego, że coś zostało stworzone za takich a nie innych czasów? Gierkówką do Katowic też nie zapierdalaj tylko na okrętę bo ją też komuna stworzyła.maksMKS pisze:ooo! wszyscy wytykają jakies GTSy które były chwilowe a zapominają o klubach które zostały stworzone przez znienawidzony system, co więcej - dziś mają one kibiców i nikt problemów nie widzi, a przez lata były pupilkiem władz i komunie zawdzieczają wszystkie sukcesypijany powietrzem pisze:W takich przypadkach nie ma co się czepiać historii, zmiany nazw były narzucone, ale Wisła powstała jako Wisła i nie była klubem resortowym z założenia (chociażby przez rok założenia), co innego kluby typowo komunistyczne, stworzone przez władze, jak na przykład Górnik Zabrze
-
jesli nie widzisz różnicy to już twój problem, zresztą to temat krakowski i nie ma co rozpierdalac tematu
-
wiedzieli co oznacza skrót. ale "nie zdawali sobie do konca sprawy że ten skrót nie powinien miec racji bytu"
czytanie ze zrozumieniem się kłania
czytanie ze zrozumieniem się kłania
-
Z Krakowem jest taki problem iz za daleko to poszlo a duzy wpływ maja na to narkotyki i dopalacze czego kiedys nie bylo i byl wienkszy honor wśrud ekip.kiedys sie pochlalo robiło dymy po gorzale ale gorzala wyparowala i nie jebala tak mozgu a teraz malolaci nawdupcaja sie jakiegos guwna i odpierdala im nie wiedzac nawet co robią za bardzo.staja sie odwazni i ida na zywiol czasem nawet dopierdalajac swoich ziomkow bo sa tak przecpani ze nawet niepoznaja ludzi.dopalacze to zguba ludzkosci.
a w lodzi ostatnio to co bylo bo nikt mi nie wmuwi ze ze sprzetem latali konkretni goscie,pewnie tez jakies malolaty po dopalaczach poczuli sie odwazni ze sprzetem nie myslac co robia.
a w lodzi ostatnio to co bylo bo nikt mi nie wmuwi ze ze sprzetem latali konkretni goscie,pewnie tez jakies malolaty po dopalaczach poczuli sie odwazni ze sprzetem nie myslac co robia.
-
ty tez najlepiej dopalacze zamień na słownik ortograficzny
narkotyki nie mają tu znaczenia dzieciaku, kiedyś też były, wszystko stało się bardziej wyrachowane i to cała filozofia
narkotyki nie mają tu znaczenia dzieciaku, kiedyś też były, wszystko stało się bardziej wyrachowane i to cała filozofia
-
niemaja znaczenia?ciekawe czy by biegali ze sprzetem bez dopalaczy i nie ma tu znaczenia ze cos stalo sie bardziej wyrahowane.male masz pojecie co dopalacze robia z glowa.
-
Gwarantuje Ci ze 90% akcji ktore sie dzialy, nie maja z doplaczami/narkotykami nic wspolnego. Moze jakis maly procent osiedlowych szczurow swiruje z zabawkami po wspomagaczach. Ale nikt z normalnych z obu stron nie jezdzi na awantury nacpany. To wlasnie jest wyobrazenie takich socjopatow jak tySocjopata pisze:niemaja znaczenia?ciekawe czy by biegali ze sprzetem bez dopalaczy i nie ma tu znaczenia ze cos stalo sie bardziej wyrahowane.male masz pojecie co dopalacze robia z glowa.
-
cracovia ale chodzi o te wszystkie frajerskie akcje malolatow bez honoru ktruch jest pelno co bez wspomagaczy by nie wystawila nosa z bloku.
-
no w ogóle nie mają nic wspólnego, te wszystkie przerzucone osiedla to po prostu efekt tego że się was bali tak od siebie haha
-
no to ja mam inne pytanie czy istniały wewnątrz klubowe konflikty ? WSH Bieżanów? A na Pasach?
-
Nie to efekt cpania wszystkiego do oporu I latania po osiedlach nacpanym, to chyba wy za duzo cpacie ze macie takie urojenia.*** pisze:no w ogóle nie mają nic wspólnego, te wszystkie przerzucone osiedla to po prostu efekt tego że się was bali tak od siebie haha
-
Do Spinozy-bo widzę, że można pogadać...nie rób z Polaków antysemitów bo jednak Polacy największą ilość Żydów uratowali. Przyjmując taki punkt stajesz obok Niemców, Żydów brytyjskich, amerykańskich, którzy chcą jak najwięcej z Polski wydoić, piszą i mówią o polskich Obozach koncentracyjnych itp...przyjmujesz de facto punkt widzenia sprzeczny z Polskimi interesami. Nie będę ukrywał, że sam mam związki z IPN-em . Zapraszam więc na jakieś spotkanie organizowane przez Wiślaków , którzy oprócz celów dydaktycznych spotykają się także z Kombatantami, opiekują się miejscami Pamięci, robią piękne patriotyczne grafy, celebrują każde święto...długo by wymieniać. Otwórz oczy zamiast pytać się co Wiślacy robią. Widzę, że jesteś wykształconym człowiekiem. Powtarzam więc, że Salut rzymski wywodzi się ze Starożytności. Dla chłopaków z Lazio kojarzy się z salutem rzymskim a tego pozdrowienia używali nie tylko polscy Narodowcy ale najwięksi Patrioci-żołnierze NSZ. Mając wiedzę na ten temat wiadomo, że Hitler salut podobnie jak zwastyke zaadaptował dla swoich potrzeb ale trudno dziś jednoznacznie kojarzyć to z Faszyzmem skoro np Swastyka to religijny symbol Starożytnego i Średniowiecznego kultu
Wciąż nie wyjaśniłeś mi identyfikowania sie nawet przez Ciebie z Narodem Wybranym-powiedz mi jaki to ma sens?? może od Ciebie coś uzyskam...tylko nie pisz, że to dla jaj bo wasi młodzi to widzą...i jaki burdel w głowie im robicie????
Odnośnie dragów wiadomo, że jest coś na rzeczy po jednej i drugiej stronie. Ale w najbardziej perfidny sposób przełożyła je na świat kibicowski Cracovia.Wiślacy oferują młodym Sporty Walki i spotkania historyczne, Cracovia oferuje dzieciakom dragi/co się działo w ostatnich latach na Azorach????/
Wciąż nie wyjaśniłeś mi identyfikowania sie nawet przez Ciebie z Narodem Wybranym-powiedz mi jaki to ma sens?? może od Ciebie coś uzyskam...tylko nie pisz, że to dla jaj bo wasi młodzi to widzą...i jaki burdel w głowie im robicie????
Odnośnie dragów wiadomo, że jest coś na rzeczy po jednej i drugiej stronie. Ale w najbardziej perfidny sposób przełożyła je na świat kibicowski Cracovia.Wiślacy oferują młodym Sporty Walki i spotkania historyczne, Cracovia oferuje dzieciakom dragi/co się działo w ostatnich latach na Azorach????/
-
nie nawiązywałem akurat do ćpania.
-
Pozwolicie że się wtrącę...to co napisałeś to prawda, tak było ale czy nie uważasz że "salut rzymski" używany teraz, w TYM kraju, (fakt że grubo ponad pół wieku po wojnie) ze względu na to kto się tak pozdrawiał przez kilka lat okupacji, nie powinien być jednak pokazywany?? dla większości ludzi w Polsce jest to gest kojarzony jednoznacznie...sprawa wraca od zawsze kiedy pamiętam i nie rozumiem do końca tych tłumaczeń o przedwojniu...nie można inaczej się pozdrawiać?? trzeba wyciągać tą łapę??Quorth pisze:Powtarzam więc, że Salut rzymski wywodzi się ze Starożytności. Dla chłopaków z Lazio kojarzy się z salutem rzymskim a tego pozdrowienia używali nie tylko polscy Narodowcy ale najwięksi Patrioci-żołnierze NSZ. Mając wiedzę na ten temat wiadomo, że Hitler salut podobnie jak zwastyke zaadaptował dla swoich potrzeb ale trudno dziś jednoznacznie kojarzyć to z Faszyzmem skoro np Swastyka to religijny symbol Starożytnego i Średniowiecznego kultu
Sorry za OT.
Nieaktywny kibic, aktywny obserwator...
-
No tak, można i tak do tego podjeść...na wesoło...
Przy okazji, NW to jeszcze to coś w ogóle działa??
Przy okazji, NW to jeszcze to coś w ogóle działa??
-
Słyszałem ale to wszystko ich sprawka??? myślałem że im już pajacowanie przeszło, widocznie niezły hajs z tego mają...
-
To nie jest w ogóle odpowiedź na pytanie a zadawałem je wiele razy i bardzo mi na tym zależy. Wszelką dyskusje uważam za stratę czasu, jeśli nie wytłumaczysz mi tego zjawiska-Piszesz, że pewne hasło występuje na fladze Klubu i uważasz je a priori za swoje. A gdyby na fladze klubu występowało hasło-"jesteśmy kupą gówna" też byś się z nim identyfikował??? rzecz w tym, że nie rozumiesz tego pojęcia a tym bardziej młodzi kibice Cracovii. Jak zamierzasz im wytłumaczyć fakt, że identyfikujesz się z Izraelitami??? odpowiedz mi Spinoza bo ja tego osobiście nie rozumiem
-
Przyznasz jednak, że statystyczny kibic Cracovii tym bardziej Gimbus malujący na murze Gwiazdę Dawida nie ma kompletnego pojęcia o co chodzi...dla mnie kogoś kto zna symbolikę, Stary Testament i suma summarum rolę Żydów w historii Polski i obecnie to jest jakieś nieporozumienie totalna głupota!
A propo hermetyczności Wisły znasz pewnie mądre przysłowie bo przysłowia są mądrością "Cracovia jest jak k.... przyjmie każdego". Śledzę od wielu lat ewolucje obu ekip i to przysłowie pasuje jak ulał. Cracovia przyjmuje do ekipy każdego a najchętniej przerzutów. Poprawność polityczna , którą prezentujesz...taka Michnikowska to coś czego ja i kibice Wisły nie znoszą. W PRL-u nie wolno było źle mówić o ruskich dziś o Żydach. Chcesz wiedzieć kto tobą rządzi??? zacznij go krytykować. Hermetyczność Wisły to zasady i honor, którego nie znacie........
A propo hermetyczności Wisły znasz pewnie mądre przysłowie bo przysłowia są mądrością "Cracovia jest jak k.... przyjmie każdego". Śledzę od wielu lat ewolucje obu ekip i to przysłowie pasuje jak ulał. Cracovia przyjmuje do ekipy każdego a najchętniej przerzutów. Poprawność polityczna , którą prezentujesz...taka Michnikowska to coś czego ja i kibice Wisły nie znoszą. W PRL-u nie wolno było źle mówić o ruskich dziś o Żydach. Chcesz wiedzieć kto tobą rządzi??? zacznij go krytykować. Hermetyczność Wisły to zasady i honor, którego nie znacie........
-
Spinoza - za przeproszeniem pleciesz jak mały Kaziu po dwóch piwach.Spotkania historyczne organizowane przez Wislakow są dość wybiórcze jeśli chodzi o tematykę. Jeśli miałbym określić prezentowaną tam formę popularyzacji historii, to użyłbym rozróżnienia zaproponowanego przez Nietzschego i określił to jako historię monumentalna, służącą propagowaniu określonych, wybranych ze względu na własne preferencje polityczne i ideologiczne, tematów. Nie sądzę aby Wislackim Patriotom chodziło o popularyzowanie historii po prostu, raczej zależy im na tym aby promować konkretne wydarzenia, wyselekcjonowane ze względu na własne potrzeby. Gdyby było inaczej to na którymś ze spotkań mielibyśmy np. wykład o gender studies lub sfragistyce czy na temat zagadnień z zakresu geografii historycznej. Na spotkaniach o których wspomniałeś mamy do czynienia z bardzo upolityczniona i zideologizowaną porcją informacji o przeszłości.
Co znaczy wybiórcze tematy? Spodziewałbyś się spotkań na temat mitologi greckiej, stosunków Sobieskiego z Marią Kazimierą czy rozważań na temat wpływu Habsburgów na politykę Poniatowskiego....? Typowo żydowskie podejście do tematu : nie ma się do czego przyczepić to zamiast skorzystać z możliwości siedzenia cicho to szczekacie jak kundel na każdego przechodnia. Wy już najmniej macie do powiedzenia twórcy Jude Gangu i flagi Naród Wybrany .
Ad meritum - spotkania są na temat historii najnowszej XX w która jest w praktyce nieobecna w polskich szkołach ( w przeciwieństwie do obecnej w nadmiarze w/w.mitologii greckiej), na temat wydarzeń lub wybitnych postaci np.podziemia niepodległościowego stosunkowo bardzo mało znanych dla osób które z historią nie mają wiele wspólnego. Dlatego są robione te a nie inne tematy.Ponadto na spotkaniach prelegentami są wybitne osoby spoza mainstremu typu Żebrowski,Płużański,Korkuć czy Nowak których nie usłyszysz w TVN,POlsat czy TVP co dodatkowo zwiększa rangę spotkań i tego co robią WP dla uświadomienia głównie młodzieży Krakowa.A już zarzut upolityczniania lub zarzut że nie ma nic o gender ( ja pierd...le ale robisz swoim braciom w wierze obciach) czy geografii historycznej to cream della cream twojej wypowiedzi. Większej bzdury nie słyszałem - chyba że oczekiwałeś że WP otworzy studia podyplomowe z zakresu historii :) co za klient.
-
To teraz poleciałeś po bandzie, na Wiśle nie ma osób z pasiastą przeszłością? Sam nie wierzysz w to co piszesz, chyba każdy wie w którą stronę było to zjawisko bardziej intensywneQuorth pisze:A propo hermetyczności Wisły znasz pewnie mądre przysłowie bo przysłowia są mądrością "Cracovia jest jak k.... przyjmie każdego". Śledzę od wielu lat ewolucje obu ekip i to przysłowie pasuje jak ulał. Cracovia przyjmuje do ekipy każdego a najchętniej przerzutów