Nie trafilem co prawda na zadna fotke, meczu nie ogladalem, ale za to doszly mnie sluchy, ze Polonia Bytom w Warszawie znowu wywiesila transparent o Radzionkowie, jaki wisiał po raz pierwszy na meczu z Lechem.
"Gratulacje" dla pomyslodawcy tego hasla i dla osob, ktore decyduja o wywieszaniu go na kolejnych meczach. Tak, jestem kibicem Ruchu Radzionkow, ale nie pisze tego jako wlasnej opinii. Gdy graliscie z Lechem akurat bylem przejazdem w swietokrzyskim, gdzie zatrzymalem sie u znajomego, u ktorego w towarzystwie kilku chyba kumatych kibicow pewnego klubu akurat ogladalem ten mecz w telewizji. Moja obecnosc nikogo nie sprowokowala, bo jakos tak wyszlo, ze do czasu w tym towarzystwie nie zostalem "odkryty" jako kibic Cidrow, a raczej tylko jako znajomy, partner w interesach gospodarza. Jakie byly reakcje na pojawienie sie tego transparentu? Po pierwsze: "czy, ze nie bedzie w Radzionkowie kompromisu ma oznaczac, ze Polonia nie pojdzie nawet na taki kompromis, ze przestanie zabijac kibicow Ruchu Radzionkow?!" A po drugie: "czy Polonia Bytom ma tylko takie ambicje, zeby walczyc z Ruchem Radzionkow, bo o jej rywalizacji z Gornikiem czy Ruchem jakos cicho?!" Dopiero po takich slowach "przyznalem" sie do kibicowania Cidrom wlasnie i pare slowa juz zamienilismy na scisle kibicowskie teamty.
Jesli podobne byly obiektywne odczucia w calej Polsce to "szczerze gratuluje" tego "samoboja"Polonii Bytom.
A te skrzydła połamane, deszczem, ogniem wysmagane.
A te skrzydła jeszcze grają, jeszcze polskie pieśni znają.
A te skrzydła jak sztandary niepodległej starej wiary, jeszcze maja blask.
A te skrzydła okrwawione, w tylu bitwach poranione,
choć zmalały, spopielały, jeszcze siły nie straciły.
Jeszcze są jak dawniej były.
Jeszcze skrzydła dawnej chwały mogą unieść nas.