Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Eustachy

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: Eustachy » 24.05.2016, 12:32

Może nie od dawna, ale od dziś mnie trapi, jak mocno trzeba się skurwić, żeby wydać takie coś:
Obrazek

Gdy jedną ze słynniejszych flag Resovii jest:
Obrazek

iparts.pl
Rene

Post autor: Rene » 24.05.2016, 17:30

a co ma wspólnego Stal Rzeszów z Pejsami ? klub powstał po wojnie kiedy w Polsce większość żydków poleciała przez komin - w przeciwieństwie do Resovii która powstała 1910 roku- w tedy dużą część ludności Rzeszowa stanowili koszerni (przed wojną w Rzeszowie mieszkało około 12 tys. ludności pochodzenia żydowskiego, co stanowiło ok. 30% mieszkańców miasta)

Eustachy

Post autor: Eustachy » 24.05.2016, 17:54

Większość poleciała, ale ci co w 1944 zakładali klub będący emancypacją nowej władzy wśród której prym wiedli starozakonni, nie mogli być innego wyznania jak właśnie pejsiastego, ot choćby jak wasz sekretarz kalinowski :) Ale wracając do tematu, to jak wam k**** nie wstyd tak ordynarnie kserować?:)))

maksMKS

Post autor: maksMKS » 24.05.2016, 21:05

WIDZEWSKAduma pisze:
PolskaPolskaPolska pisze:Trapi mnie lewactwo wchodzące w świat kibiców tylnymi drzwiami. Objawia się to np. ćpunskimi nawykami promującymi konopie, wlepki tego typu, kult ćpania. Nie wspominając o jakiejś łajzie, Bonus RPK się nazywa, który miesza symbole narodowe do swojej zaćpanej mordy, którą szczyci się w teledysku. Niby co to ma wspólnego z kibicowaniem? Oszołomione ćpunki z Teddy Boys jakoś ochoczo kręcą dupą na teledysku. No ale to jakaś banda c****. Żeby nie było podałem tylko przykład, bo tendencja jest ogólnopolska. Duża częśc kibiców to niestety nie są intelektualiści, dlatego są podatni na takie lewackie sztuczki.

WIELKA POLSKA KATOLICKA
strasznie uogólniasz
https://www.youtube.com/watch?v=Fx_edWcXc-M
a to jak skomentujesz?

wiadomo że czesc podpina sie pod to, ale nie popadaj w paranoje
no chyba że ten wpis to była prowokacja
ten jest akurat spoko ale ma troche racji, dużo teraz pozerstwa wokoł patriotyzmu

IntorVEVO

Post autor: IntorVEVO » 25.05.2016, 02:33

2007 - 08
Nieliczny ale fanatyczny

Sławol79

Post autor: Sławol79 » 25.05.2016, 05:41

[link]
Prawdopodobnie prekursorem jest Lech.W 2004 roku wieszana była taka flaga na meczach.

nrth

Post autor: nrth » 25.05.2016, 07:59

Nie pamiętam roku ale na pewno pozdrawialiśmy Miśka w ok 1999-2000, jeśli mnie pamięć nie myli.
za kim jestes?

IntorVEVO

Post autor: IntorVEVO » 25.05.2016, 08:45

Sławol79 pisze:[link]
Prawdopodobnie prekursorem jest Lech.W 2004 roku wieszana była taka flaga na meczach.
Bardzo fajna flaga, dlaczego już nie jest wywieszana?
Nieliczny ale fanatyczny

typek

Post autor: typek » 25.05.2016, 09:21

Czy istnieje jakiś zapis w konstytucji albo czy można powołać się na jakis konkretny paragraf jeżeli prezes drużyny X będzie wpuszczał na stadion swojej drużyny tylko i wyłącznie osoby z gminy, w której znajduje się stadion? Sprawdzając przy tym dokumenty osobiste przez ochronę?
[20:39] <@Ozi> ku*** mać, nic nie kombinowałem, wszystko jest losowo
[20:39] <bkc_> Ozi, fryzjer nie takie bajki wciskal

tisu

Post autor: tisu » 25.05.2016, 09:52

nrth pisze:Nie pamiętam roku ale na pewno pozdrawialiśmy Miśka w ok 1999-2000, jeśli mnie pamięć nie myli.
[link]

wichrowe wzgorze

Post autor: wichrowe wzgorze » 25.05.2016, 11:39

Wisła Płock.
Kiedyś była Petrochemia, teraz jest Wisła a jeszcze był Orlen. Kibice tak na prawdę jakiej nazwy się trzymają? Dzisiejszej czy Petrochemii?

dery

Post autor: dery » 25.05.2016, 12:36

Spróbuje jeszcze raz zapytać
ktoś może napisać jaka jest relacja na linii Wisła Krk - Resovia Rz. ?

kat.

Post autor: kat. » 25.05.2016, 13:04

Było Petro Płock, Petra to skrót od Petrochemii. Pamiętam jeszcze, że ci od mocnych wrażeń z Płocka bardziej identyfikowali się z Petrą / Petrochemią, ale to już z Płocka ktoś musiałby napisać, na jakich zasadach (w sensie, czy gadżety z Petrą były / są ogólnodostępne itd.).

maystero

Post autor: maystero » 25.05.2016, 16:49

Kto pierwszy w Polsce wykonał hardbass? :)

I skąd pomysł?

rac14

Post autor: rac14 » 25.05.2016, 17:03

Jagiellonia Białystok na powrocie bodajże z Kielc, a pomysł przyszedł ze wschodu.

Bolo85

Post autor: Bolo85 » 25.05.2016, 19:02

jestesmywaszastolica pisze:Swego czasu była chyba jeszcze Petra :) z tego co się orientuje to kibice utożsamiają się zarówno z historyczna nazwa Wisła, jak i ta z początków kształtowania się ruchu kibicowskiego czyli Petrochemią.
Dokładnie tak, a kojarzy ktoś podobną sytuacje w Polsce?

lobik

Post autor: lobik » 25.05.2016, 19:11

Bolo85 pisze:
jestesmywaszastolica pisze:Swego czasu była chyba jeszcze Petra :) z tego co się orientuje to kibice utożsamiają się zarówno z historyczna nazwa Wisła, jak i ta z początków kształtowania się ruchu kibicowskiego czyli Petrochemią.
Dokładnie tak, a kojarzy ktoś podobną sytuacje w Polsce?
Ale w piłce ręcznej dalej jest klub Wisła Płock. Chyba, że kiedyś to był klub wielosekcyjny?
"...nie pozwól Matko, by szargał Cię semicki pies.."

dziecko armageddonu

Post autor: dziecko armageddonu » 25.05.2016, 20:06

WIDZEWSKAduma pisze:
PolskaPolskaPolska pisze:Trapi mnie lewactwo wchodzące w świat kibiców tylnymi drzwiami. Objawia się to np. ćpunskimi nawykami promującymi konopie, wlepki tego typu, kult ćpania. Nie wspominając o jakiejś łajzie, Bonus RPK się nazywa, który miesza symbole narodowe do swojej zaćpanej mordy, którą szczyci się w teledysku. Niby co to ma wspólnego z kibicowaniem? Oszołomione ćpunki z Teddy Boys jakoś ochoczo kręcą dupą na teledysku. No ale to jakaś banda c****. Żeby nie było podałem tylko przykład, bo tendencja jest ogólnopolska. Duża częśc kibiców to niestety nie są intelektualiści, dlatego są podatni na takie lewackie sztuczki.

WIELKA POLSKA KATOLICKA
strasznie uogólniasz
https://www.youtube.com/watch?v=Fx_edWcXc-M
a to jak skomentujesz?

wiadomo że czesc podpina sie pod to, ale nie popadaj w paranoje
no chyba że ten wpis to była prowokacja
Wiadomo że są ludzie którzy robią coś z serca i są pozerzy, tak było jest i będzie.
Co do rapu kibicowskiego/patriotycznego to wiekszosc niestety to pozerka, ten wklejony kawałek akurat jest na wysokim poziomie, ale wielu pseudo-raperów robi niby patriotyczny rap żeby ich ktos posłuchał. Z lewactwem strzał w 10 - nawet nie chodzi o samą ganje, ale wielu żyje kierując sie raczej zasadami lewactwa, no ale żeby byc trendy musi byc koszulka czy bluza patriotyczna. Ogólnie temat rzeka

Walker

Post autor: Walker » 27.05.2016, 14:01

Dzisiejsza akcja. Byłem u lekarza. Kolejka długa, na ławce trochę prasy. Patrzę a tam mała książka o kibolach " AUT" historia paru gości. Zaczyna się ciekawie. Mowa tu o gościu z Ostrovii do tego okraszone kilkoma fotkami. Coś mi się potem zaczęło niepodobać. Za dużo pisane było o nawróceniu. Przerzucam na drugą historię i sprawa taka sama. Już wiem ocb. Kociarze w natarciu ( choć trzeba im przyznać że pomysł ciekawy mieli.

Pytanie czy te dwie historie o kibolach Ostrovii są prawdziwe ?

wino

Post autor: wino » 30.05.2016, 18:16

Tak jestem leniwy więc nie szukam we wczesniejszych postach... Interesuje mnie Lazio Rzym i ich zgoda z Wisła. Kiedy powstały pierwsze kontakty i jak to funkcjonowało? Jakim jezykiem sie porozumiewaja? Moze byc priv a I tak pewnie bede panem z wasem z kryminalnej....

Edward1488

Post autor: Edward1488 » 30.05.2016, 19:39

na migi ku***...

Wyznawca Wisełki

Post autor: Wyznawca Wisełki » 30.05.2016, 20:52

wino pisze:Jakim jezykiem sie porozumiewaja?
w esperanto , ja p******* co jeden to lepszy
Obrazek

nisc

Post autor: nisc » 30.05.2016, 21:11

wkur... mnie dorobkiewiczostwo "kibiców" rozplenionych firm tzw. "odzieży ulicznej" a dokładniej, czy jeśli jeden z drugim pajacem szafują symboliką Polski Walczącej oddają część zysków organizacjom kombatanckim (to samo tyczy się użytkowania logo Związku Jaszczurczego, NSZ itp), no i czy jeśli jeden lamer z drugim "ogarnia" ciuszki "PDW" to jakiś procent z tej kasy idzie na paczki dla kibiców będących w pierdlu?
TYBET JEST SERBSKI

pijany powietrzem

Post autor: pijany powietrzem » 30.05.2016, 21:13

nisc pisze:wkur... mnie dorobkiewiczostwo "kibiców" rozplenionych firm tzw. "odzieży ulicznej" a dokładniej, czy jeśli jeden z drugim pajacem szafują symboliką Polski Walczącej oddają część zysków organizacjom kombatanckim (to samo tyczy się użytkowania logo Związku Jaszczurczego, NSZ itp), no i czy jeśli jeden lamer z drugim "ogarnia" ciuszki "PDW" to jakiś procent z tej kasy idzie na paczki dla kibiców będących w pierdlu?
Jedne pomagają inne nie, ale dobrze że ktoś zauwaza problem., chociaz z drugiej strony jak ludzie mają chodzić w jakiś chinskich najkach to ja jednak wole żeby zarabiali "nasi" ludzie w klimacie

nisc

Post autor: nisc » 30.05.2016, 21:22

Pijany Powietrzem a mógłbyś podać przykłady kto przeznacza jakieś środki z zysków na w/w cele? Ogólnie ciekawi mnie to ze względu na zalew tego typu odzieży śmierdzący czystą chęcią zysku...a z drugiej strony pojawiają się ciekawe wzory jak te upamiętniające Dywizjon 303 itp., gdzie wiem że coś ze sprzedaży idzie na opiekę nad pomnikami polskich pilotów w UK.
TYBET JEST SERBSKI

maksMKS

Post autor: maksMKS » 30.05.2016, 21:25

no też jestem ciekaw czy jakies odpalają coś

Willy1312

Post autor: Willy1312 » 30.05.2016, 22:02

nisc pisze:wkur... mnie dorobkiewiczostwo "kibiców" rozplenionych firm tzw. "odzieży ulicznej" a dokładniej, czy jeśli jeden z drugim pajacem szafują symboliką Polski Walczącej oddają część zysków organizacjom kombatanckim (to samo tyczy się użytkowania logo Związku Jaszczurczego, NSZ itp), no i czy jeśli jeden lamer z drugim "ogarnia" ciuszki "PDW" to jakiś procent z tej kasy idzie na paczki dla kibiców będących w pierdlu?
A ekipy ubrane od dołu do góry w ciuchy pitbulla ekipy was nie irytują? Przykład idzie z góry każdy małolat musi wyglądać na maksa prawilnie w bluzie patriotycznej z grafiką na 100% powierzchni bluzy albo groźnie z czaszką od pitbulla, żal patrzeć jak coraz mniej osób, szczególnie tych zaangażowanych nosi klubowe barwy.

holendrowie i beldzy

Post autor: holendrowie i beldzy » 30.05.2016, 22:08

minie moda to zostaną prawdziwi.
Nie ważne ile masz wyjazdów,ważna jest ilość postów!

emigrantPB

Post autor: emigrantPB » 30.05.2016, 22:12

ale jak by na to nie patrzeć lepiej że chodzą w tym a nie jakichś czegewarach czy gangach albanii
a część z nich może wyrośnie na porządnych patriotów, zainteresuje się
pozerzy byli, są i bedą, w każdej dziedzinie zycia

imperium2015

Post autor: imperium2015 » 30.05.2016, 22:14

maksMKS pisze:no też jestem ciekaw czy jakies odpalają coś
z 2-3 miesiące temu na tym fp -https://www.facebook.com/zznsz/?fref=ts
była lista sklepów które wspierają związek NSZ
z tego co pamiętam to na bank - fightershop, ultrapatriot, redisbad
POLSKI PRODUCENT ODZIEŻY I GADŻETÓW KIBICOWSKICH
📞 501 590 339
📧 [email protected]
🌐 www.imperium.sklep.pl/produkcja

nisc

Post autor: nisc » 30.05.2016, 22:24

nie chodzi mi o te osoby które noszą coś, bo taka moda, tylko o tych którzy w pewien sposób mają wyj...na to co na tych bluzach/koszulkach itp widnieje, byle się kasa zgadzała. Co do Pitbulla itp sytuacja jest inna, bo to w pełni komercyjna marka odzieżowa, jeśli jednak dajmy na to zamieszcza się konkretny motyw określonego oddziału/organizacji partyzanckiej, dowódcy itp i trzepie się kasę, podczas gdy powiedzmy na Wileńszczyźnie czy Wołyniu żyją członkowie tego oddziału czy potomkowie to jest to zwykłe granie w ch... Co do części edukacyjnej to wątpię w rolę ubrań w tej kwestii, a ponieważ sam zajmuję się pisaniem o II Wojnie Światowej w odpowiednich magazynach wiem że jak to się mówi "świadomość historyczna" większości kibiców stoi na płytkim poziomie "nerki" ze znakiem Polski Walczącej...
TYBET JEST SERBSKI

warszawski styl

Post autor: warszawski styl » 30.05.2016, 22:27

nisc pisze:nie chodzi mi o te osoby które noszą coś, bo taka moda, tylko o tych którzy w pewien sposób mają wyj...na to co na tych bluzach/koszulkach itp widnieje, byle się kasa zgadzała. Co do Pitbulla itp sytuacja jest inna, bo to w pełni komercyjna marka odzieżowa, jeśli jednak dajmy na to zamieszcza się konkretny motyw określonego oddziału/organizacji partyzanckiej, dowódcy itp i trzepie się kasę, podczas gdy powiedzmy na Wileńszczyźnie czy Wołyniu żyją członkowie tego oddziału czy potomkowie to jest to zwykłe granie w ch... Co do części edukacyjnej to wątpię w rolę ubrań w tej kwestii, a ponieważ sam zajmuję się pisaniem o II Wojnie Światowej w odpowiednich magazynach wiem że jak to się mówi "świadomość historyczna" większości kibiców stoi na płytkim poziomie "nerki" ze znakiem Polski Walczącej...
ale i tak jest o niebo lepiej niż 15 lat temu, spokojnie, nic sie nie dzieje od razu

nowonarodzony

Post autor: nowonarodzony » 30.05.2016, 22:54

nisc pisze: Co do części edukacyjnej to wątpię w rolę ubrań w tej kwestii, a ponieważ sam zajmuję się pisaniem o II Wojnie Światowej w odpowiednich magazynach wiem że jak to się mówi "świadomość historyczna" większości kibiców stoi na płytkim poziomie "nerki" ze znakiem Polski Walczącej...
Ale widac poprawę, znam wielu kibiców pasjonatów historii, a kiedyś takich mozna było policzyc na palcach jednej ręki

mancunian

Post autor: mancunian » 30.05.2016, 23:40

Dla mnie to jest rozmienianie troche na drobne waznych symboli. Nie przystoi po prostu z pewnych znakow robic komercyjnych motywow. Nie zrozumcie mnie zle, wiadomo ze jak ktos ma zapierdalac w rurkach czy z che na klacie, to lepiej z orlem, ale skoro sa te wszystie pitbulle, juz pomijajac cala mase klubowych ciuchow, to naprawde jest z czego wybierac. I nie mowie tutaj o jakis husarzach, tylko np o symbolach Polski Walczacej.

Szczegolnie ze bardzo czesto ni jak sie to nie przeklada na zadne dzialanie a jest to zwykla lanserka.

Tak samo wkurwia mnie prezydent duda, co na twitterze sie udziela (on albo jego sztab). No ku*** nie przystoi na tym stanowisku. Mogl sobie tak dzialac jako europosel czy kim on tam byl.

Super_Mario

Post autor: Super_Mario » 30.05.2016, 23:50

mancunian pisze:Dla mnie to jest rozmienianie troche na drobne waznych symboli. Nie przystoi po prostu z pewnych znakow robic komercyjnych motywow. Nie zrozumcie mnie zle, wiadomo ze jak ktos ma zapierdalac w rurkach czy z che na klacie, to lepiej z orlem, ale skoro sa te wszystie pitbulle, juz pomijajac cala mase klubowych ciuchow, to naprawde jest z czego wybierac. I nie mowie tutaj o jakis husarzach, tylko np o symbolach Polski Walczacej.

Szczegolnie ze bardzo czesto ni jak sie to nie przeklada na zadne dzialanie a jest to zwykla lanserka.
dobrze jeśli gdy nie działa, to chociaz ma wiedze
ja ostatnio mialem taką akcje że wracałem tam skąd lekko zawiany bo i w autobusie w bluzie właśnie Polska Walczącej
zagadałem, żeby sprawdzić co sobą reprezentuje i jaką ma widze i miło się zaskoczyłem, był całkiem kumaty
i tutaj nasze pole do popisu, oprawy nie tylko mają ładnie wyglądać ale i zachęcać małolatów do zgłębiania tematu i mam wrażenie że często się to udaje

yuma83

Post autor: yuma83 » 31.05.2016, 05:53

Ktoś wyżej słusznie napisał : patriotyczne ciuchy ok z, ale bez oficjalnych symboli, a jeśli już to cześć sprzedaży powinna iść na daną organizacje, w zależności od tego która jest używana na odzieży.

Bardzo wkurwia mnie widok ciuchów z tymi pierdolonymi sentencjami na cała koszulkę / bluze.....jakies ku*** wiersze, wierszyki.
Ciuchy mają wyglądać a nie być ku*** wasza mać czytane!!

Zbyszko_z_Bogdańca

Post autor: Zbyszko_z_Bogdańca » 31.05.2016, 09:27

W końcu ktoś poruszył motyw całej tej odzieży i otoczki patriotycznej. Według mnie RiB trzyma najwyższy poziom ze względu na same produkty jak i ich działania społeczne szerzące świadomość narodową i przybliżające naszą historię. Lecz większość producentów sprowadziła jedne z najważniejszych symboli narodowych do zwykłych znaków handlowych na których trzepią kasę. Wiadomo każdy orze jak może, ale ku*** trochę godności przy tym można by zachować. Powstaje masa debilnych, słabych graficznie koszulek z wrzuconą na całą klatę powstańczą kotwicą, która ma zachęcić do kupna. Wiadomo wolę aby małolaty śmigały z orłem na piersi aniżeli już tak wałkowanym Che. Ale nie mówmy o tym, że młodzi podłapują tematykę, zaczynają się zagłębiać w historię tego co mają na koszulce/bluzie bo tak nie jest. Wiadomo jeżeli chociaż 1 na 100 osób się tym zainteresuje, poszpera w internecie/książce to już jest sukces. Osobiście strasznie mnie denerwuje jak patriotyzmem wyciera się mordę, gdzie na marszach/obchodach pojawiają się osoby, które przyszły tylko po to bo albo im starszyzna powiedziała, albo kolega idzie to też pójdę, a hymnu nie ma kto śpiewać, że o zachowaniu nie wspomnę liczy się odpalenie racy, krzyknięcie kilka razy raz sierpem raz młotem itp po czym szybka fotka przy fladze/transparencie i do domu. Gdzie przy różnych spotkaniach z historykami, osobami pamiętającymi dane wydarzenia (Powstanie Warszawskie/Wołyń/Katyń/Okupacja itd itp) pojawia się garstka osób. Pamiętam raz brałem udział w pewnym mieście w spotkaniu z kresowiakiem, to aż wstyd człowiek czuł jak w sali z 100 miejscami siedzącymi było 40 osób z czego 2/3 to osoby starsze - a opowieści tego pana naprawdę skłaniały do refleksji nad własnym życiem i pokazywały tamten straszliwy okres z perspektywy wtedy młodego chłopaka, z którym cała ta młodzież odziana w patriotyczne ciuchy mogłaby się utożsamić. Nie mi oceniać innych, ale ta cała moda na patriotyzm zawędrowała za daleko w komercjalizację, gdzie ostatnio nawet natrafiłem na pościel z małym powstańcem na tle ruin Warszawy, wszak nie ma to jak się bździć pod ruinami warszawy okraszonymi znakiem Polski WalczącejObrazek. Myślę, że najlepszą puentą do której zmierzałem będzie ten oto wiersz Kasprowicza:
Rzadko na moich wargach –
Niech dziś to warga ma wyzna –
Jawi się krwią przepojony,
Najdroższy wyraz: Ojczyzna.

Widziałem, jak się na rynkach
Gromadzą kupczykowie
Licytujący się wzajem,
Kto Ją najgłośniej wypowie.

Widziałem, jak między ludźmi
Ten się urządza najtaniej,
Jak poklask zdobywa i rentę,
Kto krzyczy, że żyje dla Niej.

Widziałem, jak do Jej kolan –
Wstręt dotąd serce me czuje –
Z pokłonem się cisną i radą
Najpospolitsi szuje.

Widziałem rozliczne tłumy
Z pustą, leniwą duszą,
Jak dźwiękiem orkiestry świątecznej
Resztki sumienia głuszą.

Sztandary i proporczyki,
Przemowy i procesyje,
Oto jest treść Majestatu,
Który w niewielu żyje.

Więc się nie dziwcie – ktoś może
Choć milczkiem słuszność mi przyzna –
Że na mych wargach tak rzadko
Jawi się wyraz: Ojczyzna.

nisc

Post autor: nisc » 31.05.2016, 09:58

Dla mnie jasna jest jeszcze jedna kwestia, o tym ze firmy wypluwajace odziez "patriotyczna" sa nastawione w wiekszosci na komercje swiadczy dobierana tematyka. Dlaczego mamy PW, NSZ itp a nie widac na przyklad bohaterow Wrzesnia, Hubala, bitew PSZ na Zachodzie, tematyki legionowej, Powstan Slaskich itp. poniewaz jedni z drugimi "patriotyczni" producenci odziezy nie maja zielonego pojecia o tych kwestiach, w ktorych wiecej dobrego od nich zrobila pewna szwedzka kapela matalowa...

ta posciel z Malym Powstancem podsumowuje wszystko....
TYBET JEST SERBSKI

Foxx

Post autor: Foxx » 31.05.2016, 10:37

Masz rację, ale nie do końca. Ponad 10 lat temu na Legii ruszyliśmy z tym tematem we współpracy ze Stowarzyszeniem Pamięci Powstania Warszawskiego 1944 i Związkiem Powstańców Warszawskich. Z czasem bardzo wiele ekip zaczęło robić własne gadżety tego typu. Lech pięknie spopularyzował Powstanie Wielkopolskie i z pewnością w województwie aktualnie jest duże zapotrzebowanie na taką tematykę. Powstania Śląskie najwyraźniej jeszcze czekają...

Od jakichś 5 lat, jak widzimy, komercyjny "patriotyczny" handel "wybuchł" i tutaj chyba rynek określa asortyment. Są jednak producenci trzymający fason zarówno tematycznie, jak i jakościowo, jednak bez bajerów. Np. [link]

PS Pościel faktycznie - żenada to mało powiedziane.
A co tam w komentarzach na Onecie?

nisc

Post autor: nisc » 31.05.2016, 10:49

i dlatego czekam na spopularyzowanie takich postaci jak plk. Dabek czy bohaterowie Wojny Polsko-Sowieckiej 1920

pozdrawiam
TYBET JEST SERBSKI

ODPOWIEDZ