Województwo Pomorskie

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
tetteh

Re: Województwo Pomorskie

Post autor: tetteh » 20.01.2025, 15:53

qwerty88 pisze:
20.01.2025, 15:39
Oldfreak pisze:
19.01.2025, 22:06
Jakie dane upublicznił?To,że napisał jak ma na imię jego córka

Dla mnie trochę dziwny temat, chyba, że jego córka sam chciała. Może mieszka tez w Irlandii i ma wyjebane.
Imię i nazwisko autora jest znane.
A imię córki to była żadna tajemnica, szczególnie że jest bardzo specyficzne.
Dorosła osoba, która mieszka na drugim końcu Europy i nikomu nie widzi, więc w czym problem.

Książki nie czytałem ale z wywiadu na Trójmiasto.pl bije trochę nostalgia starego ramola. Kiedyś to było, bo ja byłem piękny i mlody.
Rycerskie czasy i nieskazitelni dzentelmenu Arki, Cracovii i Górnika lat 90tych.
Tak jakby wówczas nie było interesów, treningów i krzywych numerów.
Mlodzi mogą skontrować, że kiedyś było menelstwo, promocje i bezsensowna demolka martwej natury.

iparts.pl
qwerty88

Post autor: qwerty88 » 20.01.2025, 20:39

tetteh pisze:
20.01.2025, 15:53
qwerty88 pisze:
20.01.2025, 15:39
Oldfreak pisze:
19.01.2025, 22:06
Jakie dane upublicznił?To,że napisał jak ma na imię jego córka

Dla mnie trochę dziwny temat, chyba, że jego córka sam chciała. Może mieszka tez w Irlandii i ma wyjebane.
Imię i nazwisko autora jest znane.
A imię córki to była żadna tajemnica, szczególnie że jest bardzo specyficzne.
Dorosła osoba, która mieszka na drugim końcu Europy i nikomu nie widzi, więc w czym problem.
Dla mnie i dla wielu czytelników na pewno jej imię nie było powszechnie znane. Jeżeli masz dzieci to ciekawe czy chciałbyś zeby ich każdy mógł wyszukać na pierwszym lepszym portalu typu Facebook czy inny instagramie. Ale kto co lubi. Pozdro

Dżolo Rypandolo

Post autor: Dżolo Rypandolo » 21.01.2025, 04:43

Ten opisywany mecz Arki na Stoczniowcu to był który dokładnie rok ?

GREEN2016

Post autor: GREEN2016 » 23.01.2025, 09:30

Dżolo Rypandolo pisze:
21.01.2025, 04:43
Ten opisywany mecz Arki na Stoczniowcu to był który dokładnie rok ?
1991

Dżolo Rypandolo

Post autor: Dżolo Rypandolo » 23.01.2025, 21:13

Dzięki. A czy jest opis tego meczu od strony Lechii??

dolce

Post autor: dolce » 24.01.2025, 11:30

Za lechia.gda.pl
Z forum

usunięty
13 marca 2010, 00:29 / sobota
Stoczniowiec – arka wrzesień 1991r.
Wiadome było, że śledzie przyjadą, kto co gdzie i jak wiedział i powiedział, nie pamiętam dokładnie. Sytuacja była jasna i klarowna - arka w Gdańsku, trzeba ich godnie powitać. Z dwoma kolegami udaliśmy się na stadion Stoczniowca, przechodząc obok dzisiejszego Maxa i przystanku kolejki skm, widzimy grupkę może z 10 osób, min. Kamil z Dolnego Miasta, Karwat i Żyleta z Wrzeszcza, stoją i czekają. Podchodzimy, pytamy się co i jak. Okazuje się, że śledzie już przyjechali i pogonili naszych zarówno na skm Politechnika jak i na pozostałych stacjach. Udajemy się w kierunku stadionu, oni zostają czekając na resztę. Wchodzimy na obiekt, arka stoi na końcu łuku, jest ich ze 100-120 typa. Stoją zbici w kupie, wisi kilka flag – przede wszystkim Szwecji, coś tam śpiewają, bluzgają. Czekamy, policji – 0. Nas na prostej jakieś 200 osób z czego do bicia może z 10-20 osób, cały czas czekamy, na główną ekipę. Koniec pierwszej połowy, nie mija 2-3 minuty przerwy i poruszenie w szeregach śledzi, zaczynają przeskakiwać płot i biec w stronę budynku klubowego Stoczniowca. Widząc co się dzieje ruszamy w kilkanaście osób po koronie, uzbrojeni w pasy, połamane ławki i łańcuchy. Dobiegamy w miejsce, gdzie jeszcze kilkadziesiąt sekund temu stała arka, równo z główną załogą Lechii (myślę, że 60-70 typa). Chłopaki wbili się na stadion przez płot, przy okazji dozbrajając się w pręty, drzewce, kamienie i inne narzędzia walki z pobliskiego placu budowy. Naszym łupem pada kilka flag, z miejsca zaczynają być palone. Większość arki jest już pod budynkiem klubowym, jedynie Szczur walczy z Kaczorem z Zaspy przez płot (Szczur z chorągiewką, Kaczor z cegłą). To był decydujący moment starcia, upojeni szybkim zwycięstwem, staliśmy na miejscu arki i nie wiedząc na co/po co czekaliśmy, zamiast ich dorżnąć i przypieczętować victorię. Po kilku chwilach, śledzie zaczynają wracać widząc, że Szczurek (może ktoś jeszcze) broni płotu. Dozbroiwszy się w kamienie, chorągiewki i pręty zaczynają napierać w naszą stronę. Kilkanaście osób schodzi pod płot, zaczyna się ostra walka, śledzie gęstnieją pod płotem, zaczynają napierdalać w nas wszystkim co mają pod ręką, w pewnym momencie widzę nadlatujący pręt w kształcie bumeranga, krzyczę uwaga, Karwat pyta się „co?” I w tym momencie żelastwo uderza go w głowę. Łeb rozwalony, krew tryska, poza nim jeszcze kilka osób porządnie oberwało, leci na nas grad pocisków, śledzie zaczynają przeskakiwać płot, walka wręcz, zaczynamy się cofać, w pewnym momencie arka przejmuje inicjatywę i goni nas po koronie. Kilka osób min. Duffo, Łyli ogarniają sytuację, przywołują nas do porządku i ruszamy na arkę. Trwa to kilka dobrych minut, raz oni nas gonią, raz my ich, nie ma rozstrzygnięcia. Po kilkunastu minutach tych harców, pod stadion podjeżdża 1 nyska policyjna. Ze środka wychodzi, 3, może 4 psów ubranych w czapeczki, krótkie rękawki, z krótkimi pałkami i po chwili uciszają całe towarzystwo. Śledzie wracają na swoje miejsce, mecz dobiega końca, wychodzimy pierwsi i idziemy w stronę skm-ki, wchodzimy na peron, tuż za nami arka, wskakujemy na tory w 20-30 osób i zaczynamy rzucać kamieniami w śledzi. Na peron wpada policja, więc wracamy z powrotem na peron. Wchodzi arka, zaczynają się obustronne bluzgi, pomiędzy nami może 7-8 psów. Dzidek namawia do atakowania, ale obecność milicji wyraźnie deprymuje większość z nas. Zaczynamy śpiewać „skin ok., skin ok., skin ok. ok. oi oi oi!”, arka odpowiada „zabić skina skurwysyna”. Podjeżdża pociąg, wsiadamy wszyscy do jednej kolejki, arka na przedzie my z tyłu. Wysiadam z częścią ekipy we Wrzeszczu, dalej już nic się nie dzieje.
Oceniając tę awanturę można pokusić się o stwierdzenie, ze dla arki był to przełom. Na przestrzeni kilku poprzednich lat byli gnębieni niemiłosiernie przy wszystkich możliwych okazjach. Po tej awanturze, głównie dzięki postawie Szczura, arka zaczęła podnosić się z kolan i naszego cienia

Kokinonero

Post autor: Kokinonero » 06.02.2025, 15:53

Jeziorak to z calkiem zgrabnej małej ekipy stał się pośmiewiskiem. Normalni odpuścili bo nie mieli ochoty siedziec na sektorze z odwieczną kosą a młodego narybku zostało 5 osób którzy wolą jeździć na Lechię niż wspierać własny klub.

Soczek01

Post autor: Soczek01 » 06.02.2025, 15:56

A ten cały Jeziorak się czasem u siebie zbiera? W ilu jeżdżą na Lechię?

eNGie

Post autor: eNGie » 06.02.2025, 16:08

TypowyJanekKibic pisze:
25.01.2025, 15:43
Dzisiaj Policja w Malborku została powiadomiona przez nas, że trzech chłopa( notabene kibice Lechii) handluje zielonym towarem, który w tym kraju jest nielegalny.

Tych informacji do różnych komend na terenie kraju w najbliższym czasie będzie więcej.
Jesteś kibicem Rozjebundii Rozjebundów?

plemplem81

Post autor: plemplem81 » 19.02.2025, 23:06

Od momentu, gdy to zdjęcie wpadło w moje ręce zastanawia mnie kwestia ludzi siedzących przed reklamami - czy to są kibice Lechii Gdańsk? Jeśli tak, jakim cudem oni nie weszli na sektor dla nich przeznaczony? Na juniorów do podawania piłek to oni nie wyglądają na pewno :)
Obrazek
Obrazek

Foremny

Post autor: Foremny » 19.02.2025, 23:40

plemplem81 pisze:
19.02.2025, 23:06
Od momentu, gdy to zdjęcie wpadło w moje ręce zastanawia mnie kwestia ludzi siedzących przed reklamami - czy to są kibice Lechii Gdańsk? Jeśli tak, jakim cudem oni nie weszli na sektor dla nich przeznaczony? Na juniorów do podawania piłek to oni nie wyglądają na pewno :)
Obrazek
Czy ta skrojona flaga w kratę to Z?

tak tylko pytam

Post autor: tak tylko pytam » 20.02.2025, 08:27

Foremny pisze:
19.02.2025, 23:40
Czy ta skrojona flaga w kratę to Z?
Flaga Zawiszy Bydgoszcz.

małyPolak

Post autor: małyPolak » 24.04.2025, 17:48

Lechia Gdańsk vs KKS Kalisz 13x13 do 23 lat wygrana Gdańszczan. Gdzieniegdzie podane jest że to pierwsza umawiana walka Lechii z ograniczeniem wiekowym. Moje pytanie brzmi czy to rzeczywiście prawda ??? kojarzę że banda Lechii miała już kiedyś walki na młode składy z Bałtykiem Gdynia dwa razy czy Ruchem Chorzów...

InternazionaleKM

Post autor: InternazionaleKM » 25.04.2025, 00:29

Dobrze pamiętasz.

ODPOWIEDZ