Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Zgody/Kosy/Układy reaktywacja.
NaRejonieNowaHuta-Cracovia nie musi robić żadnych ruchów bo jest pośmiewiskiem całej Polski a właściwie ze swoim Jude całej Europy. Skup się na niej. Ile już walisz konia w temacie Ruch-Wisła? ty jesteś jakimś wtórnym daunem bo w ogóle nie zdajesz sobie sprawy z tego o czym piszesz
-
tez moge pisać pierdolenie o szopenie , akurat mieszkam na GŚ. a jaka kultura ?? fakty język w większości niemiecki , ubiór ludowy z bawarii święta piwa z bawarii większość potraw z niemiec austrii i czech tylko własne nazewnictwo i ich pomieszanie wyodrębnianie swojej niezależnosci poprzez gorole - reszta polski a samo słowo wzięło się od ?? ... górala i powstało przed 1 wojną światową i rozwojem przemysłu mówisz o jednym a sam nie zauważasz że gorol to jest słowo obrażliwe dla drugiej osoby, naród ma przynależność państwową a ślązacy jako państwo nidy nie istniało. nie wymieniaj księstw śląskich bo równie można tak o każdym księstwie czy wolnym mieście i przypisać historyjke.a nie zapomniałeś że większosć "slazaków" kolaborowało z niemcami z gubernatorem hansem który był gubernatorem albo prowincji śląskiehj lub obszaru GG niepamiętam szczególnie encykopedia nie jestem. w każdym razie podpisywało karty DVL (??) wstępowało ochoczo do SS i wermachtu i dlatego powstało słowo hanys ?? więc sam sobie odpowiedziałes że by nie przypisywać się do żadnej grupy wolicie odrębność bo w tym zle i w tym zle a więc swoje. takim tokiem myslenia gdzie zgermanizowanych,zrusyfikowanych etc polaków i uznajemy icgh za mniejszosc etniczną jest sporo w polsce np górale , kaszubi , wielkopolanie , polacy mieszkający na podlesiu etc etc poprostu cisnienie na śląsk i ten rejon wzięło się z bogactw naturalnych i jak pisałem podstawionych pod sciana ludzi mieszkajacych tutaj ktorzy musieli dokonac wybory N/P wiec wybrali nic i problem z glowy czyste ręce tyle.hdg pisze:Pierdolenie o Szopenie jedyne co mogę się zgodzić to do nazewnictwa ,że jakaś tam część śląskich wyrazów ma pochodzenie niemieckie.Co do poczucia odrębności,w każdej rodzinie wygląda to inaczej To był i jest region na styku kultur Polskiej Niemieckiej i Czeskiej,mieszane rodziny itd.Ktoś kto miał w rodzinie więcej Niemców będzie pewnie bardziej spoglądał w ich stronę Ktoś kto Polaków w ich etc.Nie zrozumie tego nikt kto się tu nie wychował.Jednak dla większości Górnoślązaków najważniejsza jest ich ziemia,mowa i kultura a nie Polska czy Niemcy i nie jest to wywołane "świętym spokojem" jak piszesz,tylko poczuciem odrębności. Niechęć do Polaków nie wzięła się też z niczego,sam nabrałem takiej niechęci już w podstawówce chociażby przez naśmiewanie się "gorolskiej" części klasy ze śląskiej mowy!Do dziś się zresztą z tym spotykam (nawet i na tym forum)więc z jakiej paki mam pałać miłością do ludzi którzy nie akceptują mnie takim jakim jestem ? Brak szacunku dla autochtonów itd.to duży problem,nie mówiąc już o tym co przybysze zza Brynicy odpierdalali po wojnie na GŚ.Gdyby większość Polaków spróbowała zrozumieć i uszanować Śląsk To ten Śląsk odpłacił by się z wzajemnością ! Osobiście znam wielu Polaków których szanuję i uważam za dobrych ludzi ,drugie tyle znam ciuli uważających się za lepszych od "brudnych paznokci"Khan pisze:
poprostu trzeba sobie uzmysłowić iż sam pseudo naród ślaski powstał za czasów zaborów niemieckich duży wpływ na mieszkajacych tam polaków miała właśnie "kultura" niemiecka stąd te nazewnictwa a obojętność i pojęcie że jestem stąd nie za niemcem ni za polakiem to to ze głosili tak by mieć święty spokój od zaborcy nie mając powodów do szerzenia anty państwowych pobudek siedzieli cicho bo taka opcja im pasowała
-
Jak widzisz teraz to twoja Komanda Wisla jest tematem beki i dalej probujesz podbijac? Gdyby Cie to tak nie bolalo to bys juz dawno skonczyl i zajal sie nowymi kolegami. Co wy sobie tam bedziecie robic nie interere mnie, pamietaj tylko, ze teraz ziom a nie c*** i juz nawet nie chce mi sie odpisywac na twoje wypociny i Twoich downow nadwornych jak juz chcesz wiedziec jak sie pisze poprawnie.Quorth pisze:NaRejonieNowaHuta-Cracovia nie musi robić żadnych ruchów bo jest pośmiewiskiem całej Polski a właściwie ze swoim Jude całej Europy. Skup się na niej. Ile już walisz konia w temacie Ruch-Wisła? ty jesteś jakimś wtórnym daunem bo w ogóle nie zdajesz sobie sprawy z tego o czym piszesz
NOWAHUTA
-
Słuchaj istotnie gada się z tobą jak z wtórnym analfabetą ale już sie do tego przyzwyczaiłem w przypadku Pejsów. Jeśli chociaż trochę myślisz wiesz dobrze, że odwracasz kota ogonem. Reasumując-odp. sie od Wisły albo idź na terapie. Jesteś jakimś dziwnym przypadkiem. Znam się na psychologii i wyglądasz na ofiarę jakiegoś Scharksa, może ktoś cie wyruchał w dzieciństwie nie wiem...jesteś na pewno nie normalny pisząc cały czas o Wiśle ośmieszasz się zrozum
Quorth
Quorth
-
Ty jestes bardziej prymitywny niz sie wydajesz, bez kitu.. ty tu z analfabeta wyjezdzasz a "scharks" sie pisze przez samo H (sharks).Quorth pisze:Słuchaj istotnie gada się z tobą jak z wtórnym analfabetą ale już sie do tego przyzwyczaiłem w przypadku Pejsów. Jeśli chociaż trochę myślisz wiesz dobrze, że odwracasz kota ogonem. Reasumując-odp. sie od Wisły albo idź na terapie. Jesteś jakimś dziwnym przypadkiem. Znam się na psychologii i wyglądasz na ofiarę jakiegoś Scharksa, może ktoś cie wyruchał w dzieciństwie nie wiem...jesteś na pewno nie normalny pisząc cały czas o Wiśle ośmieszasz się zrozum
Quorth
Juz dawno bym przestal o was pisac, ale od was to co jeden to madrzejszy, albo bardziej wyruchany, bo nie wiem czy was tam posuwaja w kiblach na meczu, zeby by kumatym czy jak to u was dziala. Odwracam ogonem kota, ktorego non stop ty i inni kumacze probujecie odwrocic i tak w kolko, ale to i tak ja sie uparlem na Wisle i zycia nie widze poza waszym tematem. Jak ostatni wpis powiem tylko tyle, ze fajnie bedzie jak w koncu cos pokazecie ciekawego a potem bedzie pajacowac i tyle.
NOWAHUTA
-
Dla dobra ogółu, przenieście się do tematu krakowskiego. Albo zróbcie sobie bitwę na privie, bo tutaj robicie tylko lipę kolegom po szalu.
-
Nie było by takiej lipy jak ten płaczek by w końcu skończył swój płacz i lament o układzie Ruch-Wisła :) Co drugi post to jego ból d*** gdzie twierdzi że ma wyjebane na ten układ :) U siebie jest zwykłym kmiotem to walczy na kibice.net
-
Khan pisze:tez moge pisać pierdolenie o szopenie , akurat mieszkam na GŚ. a jaka kultura ?? fakty język w większości niemiecki , ubiór ludowy z bawarii święta piwa z bawarii większość potraw z niemiec austrii i czech tylko własne nazewnictwo i ich pomieszanie wyodrębnianie swojej niezależnosci poprzez gorole - reszta polski a samo słowo wzięło się od ?? ... górala i powstało przed 1 wojną światową i rozwojem przemysłu mówisz o jednym a sam nie zauważasz że gorol to jest słowo obrażliwe dla drugiej osoby, naród ma przynależność państwową a ślązacy jako państwo nidy nie istniało. nie wymieniaj księstw śląskich bo równie można tak o każdym księstwie czy wolnym mieście i przypisać historyjke.a nie zapomniałeś że większosć "slazaków" kolaborowało z niemcami z gubernatorem hansem który był gubernatorem albo prowincji śląskiehj lub obszaru GG niepamiętam szczególnie encykopedia nie jestem. w każdym razie podpisywało karty DVL (??) wstępowało ochoczo do SS i wermachtu i dlatego powstało słowo hanys ?? więc sam sobie odpowiedziałes że by nie przypisywać się do żadnej grupy wolicie odrębność bo w tym zle i w tym zle a więc swoje. takim tokiem myslenia gdzie zgermanizowanych,zrusyfikowanych etc polaków i uznajemy icgh za mniejszosc etniczną jest sporo w polsce np górale , kaszubi , wielkopolanie , polacy mieszkający na podlesiu etc etc poprostu cisnienie na śląsk i ten rejon wzięło się z bogactw naturalnych i jak pisałem podstawionych pod sciana ludzi mieszkajacych tutaj ktorzy musieli dokonac wybory N/P wiec wybrali nic i problem z glowy czyste ręce tyle.hdg pisze:Pierdolenie o Szopenie jedyne co mogę się zgodzić to do nazewnictwa ,że jakaś tam część śląskich wyrazów ma pochodzenie niemieckie.Co do poczucia odrębności,w każdej rodzinie wygląda to inaczej To był i jest region na styku kultur Polskiej Niemieckiej i Czeskiej,mieszane rodziny itd.Ktoś kto miał w rodzinie więcej Niemców będzie pewnie bardziej spoglądał w ich stronę Ktoś kto Polaków w ich etc.Nie zrozumie tego nikt kto się tu nie wychował.Jednak dla większości Górnoślązaków najważniejsza jest ich ziemia,mowa i kultura a nie Polska czy Niemcy i nie jest to wywołane "świętym spokojem" jak piszesz,tylko poczuciem odrębności. Niechęć do Polaków nie wzięła się też z niczego,sam nabrałem takiej niechęci już w podstawówce chociażby przez naśmiewanie się "gorolskiej" części klasy ze śląskiej mowy!Do dziś się zresztą z tym spotykam (nawet i na tym forum)więc z jakiej paki mam pałać miłością do ludzi którzy nie akceptują mnie takim jakim jestem ? Brak szacunku dla autochtonów itd.to duży problem,nie mówiąc już o tym co przybysze zza Brynicy odpierdalali po wojnie na GŚ.Gdyby większość Polaków spróbowała zrozumieć i uszanować Śląsk To ten Śląsk odpłacił by się z wzajemnością ! Osobiście znam wielu Polaków których szanuję i uważam za dobrych ludzi ,drugie tyle znam ciuli uważających się za lepszych od "brudnych paznokci"Khan pisze:
poprostu trzeba sobie uzmysłowić iż sam pseudo naród ślaski powstał za czasów zaborów niemieckich duży wpływ na mieszkajacych tam polaków miała właśnie "kultura" niemiecka stąd te nazewnictwa a obojętność i pojęcie że jestem stąd nie za niemcem ni za polakiem to to ze głosili tak by mieć święty spokój od zaborcy nie mając powodów do szerzenia anty państwowych pobudek siedzieli cicho bo taka opcja im pasowała
Ciekawe za jaką flagą stoisz na meczu bo jeśli niestety jesteś kibicem któregoś ze śląskich klubów to niezle Cie muszą boleć jakiekolwiek " bawarskie" akcenty hahaha
-
Haha tez widze, ze sie zarejestrowales dopiero co, zeby wziasc udzial w tym przedstawieniu. Co do kmiotow to moze sam nim jestes i probujesz powalczyc zupelnie jak 3 innych kmiotow co chcieli wojowac na forach, bo w rzeczywistosci sa nikim. Skoro tam skad pochodzisz tak macie w ekipie, ze tych co sie nie nadaja wysylacie w internety na wojaze to jak dla mnie mozesz sie palowac razem z wyzej wymienionymi i naprawde nic mi do tego kmiociku :)???? pisze:Nie było by takiej lipy jak ten płaczek by w końcu skończył swój płacz i lament o układzie Ruch-Wisła :) Co drugi post to jego ból d*** gdzie twierdzi że ma wyjebane na ten układ :) U siebie jest zwykłym kmiotem to walczy na kibice.net
NOWAHUTA
-
Widzę, że nadal pierdolenie.
Narejonienowahuta, będziesz mógł się wykazać jak przyjedzie Ruch na Kałuży. Powiem ci szczerze, że wyjazdy do was są najbardziej bekowe, bo nigdzie nie ma obok sektora gości takich napinaczy jak u was. Pamiętam jak dziś jak graliście na stadionie Hutnika i podbiegła grupka kilkunastu meneli pod płot i zaczęli udawać dźganie nożem i maczetami. Teraz odeszliście już od tej tradycji i przeszliście na rzucanie majonezem.
Narejonienowahuta, będziesz mógł się wykazać jak przyjedzie Ruch na Kałuży. Powiem ci szczerze, że wyjazdy do was są najbardziej bekowe, bo nigdzie nie ma obok sektora gości takich napinaczy jak u was. Pamiętam jak dziś jak graliście na stadionie Hutnika i podbiegła grupka kilkunastu meneli pod płot i zaczęli udawać dźganie nożem i maczetami. Teraz odeszliście już od tej tradycji i przeszliście na rzucanie majonezem.
Ostatnio zmieniony 10.06.2016, 22:05 przez Pałer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
No debil :D W sumie nazywając cie debilem to obrażam debili że porównałem ciebie do nich :) Wojuj dalej na kibice.net i licz z iloma to wygrałeś na ilość postów :D Zarejestrowałem się żeby napisać patrząc z boku na to wszystko i przeglądając ten temat jaki masz wielki ból d*** w każdym poście ale ty tego nie widzisz bo masz klapki na oczach i monitor przed oczami :) Wojuj dalej na kibice.net błaźnie :) Nie odpisuj bo ja już skończyłem z tobą dyskusję majonezowy chłopcze :)
-
Tym postem udowadniasz, że c**** wiesz i prawdopodobnie tutaj nie mieszkasz.Khan pisze: tez moge pisać pierdolenie o szopenie , akurat mieszkam na GŚ. a jaka kultura ?? fakty język w większości niemiecki , ubiór ludowy z bawarii święta piwa z bawarii większość potraw z niemiec austrii i czech tylko własne nazewnictwo i ich pomieszanie wyodrębnianie swojej niezależnosci poprzez gorole - reszta polski a samo słowo wzięło się od ?? ... górala i powstało przed 1 wojną światową i rozwojem przemysłu mówisz o jednym a sam nie zauważasz że gorol to jest słowo obrażliwe dla drugiej osoby, naród ma przynależność państwową a ślązacy jako państwo nidy nie istniało. nie wymieniaj księstw śląskich bo równie można tak o każdym księstwie czy wolnym mieście i przypisać historyjke.a nie zapomniałeś że większosć "slazaków" kolaborowało z niemcami z gubernatorem hansem który był gubernatorem albo prowincji śląskiehj lub obszaru GG niepamiętam szczególnie encykopedia nie jestem. w każdym razie podpisywało karty DVL (??) wstępowało ochoczo do SS i wermachtu i dlatego powstało słowo hanys ?? więc sam sobie odpowiedziałes że by nie przypisywać się do żadnej grupy wolicie odrębność bo w tym zle i w tym zle a więc swoje. takim tokiem myslenia gdzie zgermanizowanych,zrusyfikowanych etc polaków i uznajemy icgh za mniejszosc etniczną jest sporo w polsce np górale , kaszubi , wielkopolanie , polacy mieszkający na podlesiu etc etc poprostu cisnienie na śląsk i ten rejon wzięło się z bogactw naturalnych i jak pisałem podstawionych pod sciana ludzi mieszkajacych tutaj ktorzy musieli dokonac wybory N/P wiec wybrali nic i problem z glowy czyste ręce tyle.
Jezyk niemiecki? Gówno prawda większość słów pochodzi z języka czeskiego, dopiero wraz z rozwojem przemysłu cześć słów zostało przejętych z niemieckiego, ale i tak dalej bardzo czesto współistniały ich starsze odpowiedniki. Przykład a pierwsze dwa z brzegu Babcia-Oma-Starka, Parasol-Paruzel-Sztyrm.
Zreszta wystarczy poczytać trochę profesora Miodka.
Ubiór niemiecki z Bawarii? To Oskar Kolberg (Polak dla Twojej wiadomosci), etnograf i ludoznawca przewraca się w grobie. Synek jesli faktycznie stad jestes przejedź się do Biblioteki Śląskiej wypozycz Dzieła Kolberga i przejrzyj sobie obrazki....
Wstępowanie do WH i SS? tym pokazałeś, że Twoje korzenie nie sa ze Śląska. Jeśli bys miał wybór obóz lub roboty wraz z rodziną, albo iśc do woja, to na pewno gwarantuje ci wybrałbyś Wermacht. Tak na marginesie znane sa filmy, zdjęcia i raporty niemieckie min z dworca w Bytomiu i Opolu, gdzie całe pociagi ze świeżo wcielonymi chłopakami do wermachtu wjeżdzały i wyjężdzały na dworce śpiewając Polskie Piesni Patriotyczne. Z innej bajki z tak ProPolskich Górali Himmler chciał też stworzyc Legion SS.
Brak Ruchu Oporu na Śląsku? Co ty p*********? Napewno nie było takiej partyzantki jak na Zamojszczyźnie, Sulwaszyźnie, bo nie było lasów, ale min AK czy AL miały dośc duże struktury na Śląsku. Polecam Książke wydaną pare lat temu przez Katowicki IPN: "Kuźnia broni 3 Rzeszy" w któryms z rozdziałów sa podane dane nt. róznych akcji sabotażowych, które były przeprowadzane w Śląskich zakładach.
Gdzieś jeszcze zarzucasz, w któryms z postów że Ślązacy zapierdalali za darmo na Grubie (kopalni)? gówno prawda, Dla Twojej wiadomości to juz na przelomie XIX/XX wieku w wielu miejscach na Śląsku był socjal taki, że w historycznej Polsce mogli sobie o czyms takim pomarzyć.
A Pierwszy dziś nazwałbyś to supermarket - Kaufhaus (stoi do dzis) powstał już w 1880 roku, gdzie pewnie w Wawie nikt o czyms takim jeszcze pewnie nie myślał.
Ja coś inputujesz to fakty, a nie że cos Ci się wydaje, bo na razie to pokazałeś, że może i pukeltasze dostałeś, ale nauke pobierałeś juz w Yjzyszuli.
-
Nie można edytowac
Ubiór niemiecki z Bawarii?
Oczywiście miałem na mysli Śląski
Ubiór niemiecki z Bawarii?
Oczywiście miałem na mysli Śląski
-
zaznaczyłem że nie jestem chodzącą encyklopedią podobnie jak każdy więc zajrzę do tej pozycji co wymieniłeśLepsza Strona Miasta pisze:Tym postem udowadniasz, że c**** wiesz i prawdopodobnie tutaj nie mieszkasz.Khan pisze: tez moge pisać pierdolenie o szopenie , akurat mieszkam na GŚ. a jaka kultura ?? fakty język w większości niemiecki , ubiór ludowy z bawarii święta piwa z bawarii większość potraw z niemiec austrii i czech tylko własne nazewnictwo i ich pomieszanie wyodrębnianie swojej niezależnosci poprzez gorole - reszta polski a samo słowo wzięło się od ?? ... górala i powstało przed 1 wojną światową i rozwojem przemysłu mówisz o jednym a sam nie zauważasz że gorol to jest słowo obrażliwe dla drugiej osoby, naród ma przynależność państwową a ślązacy jako państwo nidy nie istniało. nie wymieniaj księstw śląskich bo równie można tak o każdym księstwie czy wolnym mieście i przypisać historyjke.a nie zapomniałeś że większosć "slazaków" kolaborowało z niemcami z gubernatorem hansem który był gubernatorem albo prowincji śląskiehj lub obszaru GG niepamiętam szczególnie encykopedia nie jestem. w każdym razie podpisywało karty DVL (??) wstępowało ochoczo do SS i wermachtu i dlatego powstało słowo hanys ?? więc sam sobie odpowiedziałes że by nie przypisywać się do żadnej grupy wolicie odrębność bo w tym zle i w tym zle a więc swoje. takim tokiem myslenia gdzie zgermanizowanych,zrusyfikowanych etc polaków i uznajemy icgh za mniejszosc etniczną jest sporo w polsce np górale , kaszubi , wielkopolanie , polacy mieszkający na podlesiu etc etc poprostu cisnienie na śląsk i ten rejon wzięło się z bogactw naturalnych i jak pisałem podstawionych pod sciana ludzi mieszkajacych tutaj ktorzy musieli dokonac wybory N/P wiec wybrali nic i problem z glowy czyste ręce tyle.
Jezyk niemiecki? Gówno prawda większość słów pochodzi z języka czeskiego, dopiero wraz z rozwojem przemysłu cześć słów zostało przejętych z niemieckiego, ale i tak dalej bardzo czesto współistniały ich starsze odpowiedniki. Przykład a pierwsze dwa z brzegu Babcia-Oma-Starka, Parasol-Paruzel-Sztyrm.
Ubiór niemiecki z Bawarii? To Oskar Kolberg (Polak dla Twojej wiadomosci), etnograf i ludoznawca przewraca się w grobie. Synek jesli faktycznie stad jestes przejedź się do Biblioteki Śląskiej wypozycz Dzieła Kolberga i przejrzyj sobie obrazki....
Wstępowanie do WH i SS? tym pokazałeś, że Twoje korzenie nie sa ze Śląska. Jeśli bys miał wybór obóz lub roboty wraz z rodziną, albo iśc do woja, to na pewno gwarantuje ci wybrałbyś Wermacht. Tak na marginesie znane sa filmy, zdjęcia i raporty niemieckie min z dworca w Bytomiu i Opolu, gdzie całe pociagi ze świeżo wcielonymi chłopakami do wermachtu wjeżdzały i wyjężdzały na dworce śpiewając Polskie Piesni Patriotyczne. Z innej bajki z tak ProPolskich Górali Himmler chciał też stworzyc Legion SS.
Brak Ruchu Oporu na Śląsku? Co ty p*********? Napewno nie było takiej partyzantki jak na Zamojszczyźnie, Sulwaszyźnie, bo nie było lasów, ale min AK czy AL miały dośc duże struktury na Śląsku. Polecam Książke wydaną pare lat temu przez Katowicki IPN: "Kuźnia broni 3 Rzeszy" w któryms z rozdziałów sa podane dane nt. róznych akcji sabotażowych, które były przeprowadzane w Śląskich zakładach.
Gdzieś jeszcze zarzucasz, w któryms z postów że Ślązacy zapierdalali za darmo na Grubie (kopalni)? gówno prawda, Dla Twojej wiadomości to juz na przelomie XIX/XX wieku w wielu miejscach na Śląsku był socjal taki, że w historycznej Polsce mogli sobie o czyms takim pomarzyć.
A Pierwszy dziś nazwałbyś to supermarket - Kaufhaus (stoi do dzis) powstał już w 1880 roku, gdzie pewnie w Wawie nikt o czyms takim jeszcze pewnie nie myślał.
Ja coś inputujesz to fakty, a nie że cos Ci się wydaje, bo na razie to pokazałeś, że może i pukeltasze dostałeś, ale nauke pobierałeś juz w Yjzyszuli.
-
to ze jest nierentowna to pierdoli tvn i inne gdyby tak było to niemcy Czesi i koloniści brytyjscy którzy eksterminowali tubylców - Australijczycy - nie ostrzyli sobie pazurków na kopalniewlkp1916 pisze:To prawda, Ruch jest antypolski, nawet orzełka na fladze FC Kęty zakrywają. Spokojnie, górnictwo leci na łeb na szyję i jest nierentowne, świat odchodzi od tego źródła energii, poczekajcie aż w Polsce powstanie elektrownia jądrowa - wtedy będziecie mogli sobie zrobić autonomię, bo nikt tak bezwartościowego regionu nie będzie chciał.
-
Osada ślązaków w Teksasie, których nie dosięgła propaganda o tzw narodzie śląskim i całe życie podawali się za Polaków, mimo ich gwary i zwyczajów.
[link]
Czyli naród śląski został wymyślony później. Został wymyślony tak jak np miś Coralgol został wymyślony z tym, że misia wymyślono w latach 50-tych a naród sląski w latach 90-tych.
Poniekąd ma się wrażenie odrębności Chorzowa i niektórych śląskich dzielnic od Polski bo takiej ilości obskurnych kamienic, takiej dewastacji i obszczanych murów to nie ma nigdzie. Patologia, baby w ciąży z winami, burdy rodzinne to wizytówka Chorzowa. Od takich ludzi nie można wymagać patriotyzmu.
Co do układu to wiadomo, ze chodzi o interesy, podkrakowska wieś potrzebuje ich węgla.
[link]
Czyli naród śląski został wymyślony później. Został wymyślony tak jak np miś Coralgol został wymyślony z tym, że misia wymyślono w latach 50-tych a naród sląski w latach 90-tych.
Poniekąd ma się wrażenie odrębności Chorzowa i niektórych śląskich dzielnic od Polski bo takiej ilości obskurnych kamienic, takiej dewastacji i obszczanych murów to nie ma nigdzie. Patologia, baby w ciąży z winami, burdy rodzinne to wizytówka Chorzowa. Od takich ludzi nie można wymagać patriotyzmu.
Co do układu to wiadomo, ze chodzi o interesy, podkrakowska wieś potrzebuje ich węgla.
-
Mam tyle lat że jak ktoś dopierdoli takim szyderczym infem nie łykam go jak dziwka sperme i w chuju mam jakie, gdzie i kiedy zakładałeś konta ...dałniekrystalicznieczysta2 pisze:?za Ruchem ! pisze:Reasumując: W********** dałnie!krystalicznieczysta2 pisze:Ruch - Polonia Bytom zgoda?
Normalne pytanie? Ile masz lat? Tylko tyle możesz odpowiedzieć?
Jestem od lat na forum jako krystalicznieczysta jednak nie mogłem się zalogować i odzyskać hasła, więc założyłem konto krystalicznieczysta2 - tyle.
Poziom odpowiedzi typu ty daunie to jednak straszny negatyw tego forum. Można napisać nie, tak, a nie od razuyyy osobista pyskówka.
-
Z czystej ciekawości - czy zgodowicze z Gwardii Koszalin również są nazywani przez Arkę gwardzistami, milicyjnymi, psami itp?wurda1ak pisze:Akurat Zaglebie to z gwardzistami na ubita raczej niechetnie wyjdzie , lepiej dmuchac na zimne mając na uwadze minione czasy, bo a (nomen omen ) nuż znow jakis noż w plecy komus wbiją.
-
Masz rację, nikt chodzącą encyklopedią nie jest lecz chciałbym Ci zwrócić uwagę, że twoje poglądy czy znajomość faktów historycznych (jak poczytasz to się dowiesz, że to manipulacje) jest typowa. Zauważyłem ją u wielu osób, którzy kręcą się bliżej lub dalej wokół takich organizacji jak np. RAŚ. Jeśli masz otwartą głowę i chcesz się dowiedzieć prawdy o Górnym Śląsku to drąż temat dalej i zobaczysz jak wiele kłamstwa jest w pięknie układającej się historii jak to Ślązacy nie wiele z Polską mają wspólnego i wszystko co dobre to z Niemiec ;)Khan pisze:zaznaczyłem że nie jestem chodzącą encyklopedią podobnie jak każdy więc zajrzę do tej pozycji co wymieniłeśLepsza Strona Miasta pisze:Tym postem udowadniasz, że c**** wiesz i prawdopodobnie tutaj nie mieszkasz.Khan pisze: tez moge pisać pierdolenie o szopenie , akurat mieszkam na GŚ. a jaka kultura ?? fakty język w większości niemiecki , ubiór ludowy z bawarii święta piwa z bawarii większość potraw z niemiec austrii i czech tylko własne nazewnictwo i ich pomieszanie wyodrębnianie swojej niezależnosci poprzez gorole - reszta polski a samo słowo wzięło się od ?? ... górala i powstało przed 1 wojną światową i rozwojem przemysłu mówisz o jednym a sam nie zauważasz że gorol to jest słowo obrażliwe dla drugiej osoby, naród ma przynależność państwową a ślązacy jako państwo nidy nie istniało. nie wymieniaj księstw śląskich bo równie można tak o każdym księstwie czy wolnym mieście i przypisać historyjke.a nie zapomniałeś że większosć "slazaków" kolaborowało z niemcami z gubernatorem hansem który był gubernatorem albo prowincji śląskiehj lub obszaru GG niepamiętam szczególnie encykopedia nie jestem. w każdym razie podpisywało karty DVL (??) wstępowało ochoczo do SS i wermachtu i dlatego powstało słowo hanys ?? więc sam sobie odpowiedziałes że by nie przypisywać się do żadnej grupy wolicie odrębność bo w tym zle i w tym zle a więc swoje. takim tokiem myslenia gdzie zgermanizowanych,zrusyfikowanych etc polaków i uznajemy icgh za mniejszosc etniczną jest sporo w polsce np górale , kaszubi , wielkopolanie , polacy mieszkający na podlesiu etc etc poprostu cisnienie na śląsk i ten rejon wzięło się z bogactw naturalnych i jak pisałem podstawionych pod sciana ludzi mieszkajacych tutaj ktorzy musieli dokonac wybory N/P wiec wybrali nic i problem z glowy czyste ręce tyle.
Co do AK, Wermachtu i AL to polecam nową publikację tego Pana :
https://www.youtube.com/watch?v=Ka6RWRiCbPI
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0660250757
Tak w skrócie: AK na Śląsku było spore, AL prawie nie istniała a do Wermachtu ludzie szli z ...przeróżnych powodów.
We wrześniu 1939 nigdzie na terenie Polski nie było tak silnej samoobrony przed Niemcami (Powstańcy, harcerze itd.) jak na Śląsku lecz też nigdzie nie było tak wielu kolaborantów (nie wiem czy precyzyjne słowo - może po prostu Niemców).
Co do gwary/języka śląskiego polecam obejrzeć ten odcinek z serii "Rozbieranie Śląska" - cykl spotkań o GŚ w Muzeum w Bytomiu
[link]
i zwrócić uwagę na wierszyk na końcu, ile tam jest polskiego a ile niemieckiego języka :)
I te noci kada izdahnem, zadnje pivo za tebe popijem,
I na nebu tom na koje idem ja, Sija moja Wielka Polonia !
I na nebu tom na koje idem ja, Sija moja Wielka Polonia !
-
Nigdy nie ma i nie było Państwa ani Narodu śląskiego. Na II W Św historia się nie zaczyna i nie kończy. Polskość Śląska udowodniłem już wcześniej. Tak już kolokwielnie pisząc. Po II W. Św wróciliśmy do granic piastowskich. Śląsk był do Polski przyłączony za Mieszka I a już na pewno za Chrobrego istniał Naród Polski świadomy swej odrębności, broniący grodów dla Księcia. I wśród nich byli Ślązacy. Jeśli badamy historycznie przynależność jakiegoś terytorium sięgamy jak najgłębiej!. Zgodziłem się wcześniej z kolegą-Ślązakiem-można powiedzieć, że to grupa etniczna, świadoma pewnych odrębności ale nie piszmy tutaj historii pro-germańskiej. Najlepszą odpowiedzią na polskość tych terenów były trzy powstania Śląskie-jaki macie szacunek dla jego ofiar Ci, którzy się tego wypieracie? Śląsk z przerwami od X wieku był i będzie Polski!
-
ku*** spierdalać do hyde parku z tymi gadkami historycznymi to temat o zgodach i układach!!!
-
Ja bardzo szanuję Ślązaków, lubię śląskie miasta, kilka - głównie przejazdem - odwiedziłem, chciałbym zwiedzić bardziej gruntownie. Niefajnie mi się zrobiło, jak na którejś stacji w Katowicach przywitało mnie: "j**** was gorole i waszą pierdoloną Polskę". Jak miało zaboleć, to, owszem, zabolało. Szczerze mam nadzieję, że ten separatyzm, któremu przyklaskują wiadome środowiska, kiedyś utknie w martwym punkcie, a GTW na Ruchu odetnie się od tychże i skupi na pielęgnowaniu śląskości w mniej antagonistycznym stylu.
-
kat., ten jak to określasz separatyzm powstał jak na ironie właśnie przez Polaków. Od lat jesteśmy traktowani jak wrogowie, ludzie drugiej kategorii,od lat robi się z nas głupich roboli co to nadają się tylko do łopaty i kilofa. brudne paznokcie, brudasy, głupki...
Potem wmawia sie nam kim jesteśmy i kim się mamy czuć. I przedewszystkim mamy się nie wychylać.
Nawet tu na forum taki pizduś jak ten Quotrth będzie się mądrzył i wmawiał nam kim jesteśmy.
Potem wmawia sie nam kim jesteśmy i kim się mamy czuć. I przedewszystkim mamy się nie wychylać.
Nawet tu na forum taki pizduś jak ten Quotrth będzie się mądrzył i wmawiał nam kim jesteśmy.
-
Piszę o faktach historycznych. Zaprzeczysz jakimś? jak nie umiesz rozmawiać merytorycznie i twoja wiedza skończyłą się na klasie dla niepełnosprawnych umysłowo po ch.j sie odzywasz?
-
Takie rzeczy i to w Polsce tym wspaniałym kraju któremu tacy mamy być wdzięczni i zakochani ? jak to możliwe żeby w tak bogatym swego czasu regionie dochodziło do takich patologii ?nicdobrego pisze: Poniekąd ma się wrażenie odrębności Chorzowa i niektórych śląskich dzielnic od Polski bo takiej ilości obskurnych kamienic, takiej dewastacji i obszczanych murów to nie ma nigdzie..
-
Sorry ale m. zdaniem to zerowy argument . Całą Polska jest pełna obskurnych miejsc i miast. Mazury, Warmia, wsie po-pgr-owskie, zniszczone zabytki...można wymieniać. To się widzi wszędzie. Ale z kolei miasta po-niemieckie Wrocław, Gdańsk to piękna, z reguły odreasaurowana architektura, porządek i czystość.....można odnieść takie wrażenie. To jasne, że Polska kolokwialnie byłą i jest biedniejsza od Niemiec i tu się zaczyna problem...czy patrzymy na kasę czy Patriotyzm i miłość do Ojczyzny?
-
Wyobraz sobie że masz Matkę i spore rodzeństwo ,mieszkacie w jednym dużym domu.Mamusia kocha i dba swoje dzieci ale Ty jesteś jakiś inny dla niej i rodzeństwa,naśmiewają się z Ciebie,gadasz jakoś dziwnie ,masz cały czas swoje zdanie odmiennie od zdania reszty rodziny itd.W końcu idziesz do pracy,każdy z rodzeństwa daje mamie co miesiąc jakąś sumę pieniędzy na utrzymanie.Nie wiedzieć czemu od Ciebie mamunia bierze najwięcej.Kiedy mamusia gotuje obiad rzuca Ci jakieś ochłapy podczas gdy reszta ma wykwintną ucztę.Nadchodzi czas remontu w domu i twój pokój jako jedyny pozostaje w obskurnym stanie.Dobrze by Ci było w takiej rodzinie,domu i bardzo kochał byś taką matkę ?
-
Wam to się chyba trochę tematy p******* co?
Zamknijcie rejestrację !
-
Nie mam zamiaru się wymądrzać. Wy tam na Śląsku wiecie najlepiej jaka jest wasza sutuacja. Ja reprezentuje typowo polski-historyczny punkt widzenia. To przykre, że macie takie podejście ale nie twierdze, że nie-uzasadnione. Jak wiadomo w XX leciu Śląsk miał bardzo szeroką autonomie i chyba to byłą opcja optymalna. Nasze rządy to stado złodziei wiemy to wszyscy ale dobrze by było wiedzieć ilu Ślązaków jest w kontekście całej dyskusji a-za Polską b-za Niemcami c-za autonomią. Jak masz takie badania napisz może na priv bo chyba rozwalamy trochę temat
-
Ptaszki ćwierkają, że ten egzotyczny układ HKS-TSW przeszedł do historii. Potwierdzi lub zaprzeczy ktoś?
-
Rzeczywiście pierdolenie o jakiś historiach, więc powinien być założony jakiś temat odnośnie historii Polskiej.
Ja mam pytanie natomiast jakie są relacje między
Ruch - Śląsk
Ruch - Zagłębie Lubin
Lechia - Motor dalej kosa? Bo gdzieś czytałem że polepszyły się relacje
Ruch - Śląsk
Ruch - Zagłębie Lubin
-
Dziwi mnie to całe pitolenie Ślązaków, o rzekomym "ciemiężeniu" przez resztę Polski. Akurat w okresie prylu (a szczególnie w latach 70.) to Wasz region był niesamowicie uprzywilejowany względem reszty Polski (zarobki, lepszy dostęp do towarów reglamentowanych, przywileje emerytalne itp.). Być może też częściowo stąd w niektórych środowiskach ta wrogość czy zawiść względem Hanysów. Skończył się okres prosperity węgla (do czego też przyczynia się taka a nie inna polityka UE, kreowana głównie przez Niemcy), stąd wynika nieco większe zaniedbanie tego regionu (choć porównywać się tutaj np. z taką Łodzią, gdzie przemysł całkiem upadł, nie możecie), choć górnictwo względem innych zawodów nadal jest mocno uprzywilejowane.
-
-
extreme126 pisze:Rzeczywiście pierdolenie o jakiś historiach, więc powinien być założony jakiś temat odnośnie historii Polskiej.
Ruch - Śląsk
Ruch - Zagłębie Lubin
to jest hit "Bo gdzieś czytałem że polepszyły się relacje" ... szkoda słów
ale uspokoję Cię kosa
-
Co raz cześciej przewija sie w moim otoczeniu cos o Pogoni z Lechem. Skąd takie spekulacje?
-
No przecież sam napisałeś że z Twojego otoczenia.
-
Zaspokojajac twa ciekawosć , z racji nazwy klubu Gwardia , zapewne zdarza sie nazywanie gwardzistami ;) natomiast pozostałe okreslenia takie jak milicyjni, psy , kundle czy tez k**** jebane , są zarezerwowane dla miłosników bialej gwiazdydziuraweportki pisze:Z czystej ciekawości - czy zgodowicze z Gwardii Koszalin również są nazywani przez Arkę gwardzistami, milicyjnymi, psami itp?wurda1ak pisze:Akurat Zaglebie to z gwardzistami na ubita raczej niechetnie wyjdzie , lepiej dmuchac na zimne mając na uwadze minione czasy, bo a (nomen omen ) nuż znow jakis noż w plecy komus wbiją.
ARKA GDYNIA ᛉ WHITE BROTHERS
-
A tak w ogóle czy z racji nowego układu ów twór można teraz nazywać psychorekinami czy może inna nazwa jest poprawna?
-
chcialeś byc smieszny czy o c*** ci chodzi?myjster pisze:A tak w ogóle czy z racji nowego układu ów twór można teraz nazywać psychorekinami czy może inna nazwa jest poprawna?
kiedy moderatorzy skumają że żeby to forum miało poziom trzeba eliminowac stąd dzieciarnie
-
Komentarz o psychorekinach jak najbardziej trafny bo adekwatny do tego śmiesznego układu :Dpijany powietrzem pisze: chcialeś byc smieszny czy o c*** ci chodzi?
kiedy moderatorzy skumają że żeby to forum miało poziom trzeba eliminowac stąd dzieciarnie