_Henderson_ pisze:
Nie pisałem do Ciebie konkretnie, chodziło mi ogólnie o to, że Łódź jest młodym miastem, wszystko, oprócz dzisiejszego Śródmieścia, było przed 1915 r. wioskami (oprócz Widzewa, który został włączony w 1906r. ;)), Polesie było dopiero karczowane w 1915 ;), tak więc śmiesznie się czyta o wiejskości Widzewa, pisane np. z Retkinii (włączona po wojnie), czy z os. Mireckiego (1929/30)itp., a klimat (tu na forum) jest odwrotny, że to Widzew (jako dzielnica) jest wiejski, co, jak widać, mija się z prawdą..
no i co z tego że niektóre osiedla były włączone jeszcze pózniej?
Nie pisałem konkretnie o dzielnicy że to wieś, i nikt nie uważa że akurat mieszkańcy tego osiedla to wieśniaki ( oprocz tych co chodzą na Rts oczywiscie ;) ). Tylko skojarzyłem pare faktów mianowicie :
- Osiedle Widzew i to tylko jego częsc ta która jest najbliżej Śródmiescia zostało włączone do Łodzi 4 lata przed załozeniem TMRF - klubiku do którego historii nawiązali niby Widzewiacy z RTS . Jako ŁKSiak gdzie z dokumentów jasno wynika że jako 1 boisko mieliśmy plac przy Narutowicza , czyli ścisłe centrum , TMRF był wiejskim klubem załozonym w rolniczej osadzie dołączonej świeżo do Łodzi, TMRF nawet w nazwie nie miał nic z Łodzi tylko TMRF Widzew.
- Nie wiem czemu tak sie upiąłeś akurat dzielnicy Widzew, pies to jebał gdzie sie ona znajdowała i czy juz została włączona w granice Łodzi czy nie , do czerwonych przylgnął przydomek Wieśniaki równiez z innych powodów , mianowicie wraz z bumem jaki nastąpił na chodzenie na ten klub, wszystkie okoliczne dziury i mieściny zaczęły śmigać na Piłsudskiego. Jakis czerwony sam wczesniej tu przyznał mi racje - że w czasach ligi mistrzów 3/4 ich płotu stanowiły flagi wiosek i mniejszych lub większych mieścin , my wtedy mielismy flagi jedynie tych FC które znajdowały sie w aglomeracji, i może jeszcze Włocławka, nie wiem nie pamietam. Teraz też , połowa wyjazdowiczów do Wrocławia była z poza Łodzi. Myslisz że przyśpiewka ILU WAS Z ŁODZI katowana do bólu na każdych derbach była też wymyslona bezpodstawnie i na siłe?
wiadomo że kazdy chce dojebac przeciwnikowi i używa raczej takich argumentów które zabolą przeciwnika, ale tłumaczenie wszystkim tutaj , czemu niby my jesteśmy Rodowici Łodzianie a tamci podmiejscy i skąd sie to wzieło juz naprawde mnie męczy, kiedyś kazdy wiedział ocb i nawet Widzewiacy nie przejmowali sie tym tak bardzo jak teraz, ale to juz efekt propagandy , pomijania pewnych faktów i dązenie Rtsiaków do zrównania się z nami we wszystkich aspektach, zeby róznice miedzy nami i pozytywne i negatywne były jak najmniej widoczne. Niestety dla was , dla kazdego ŁKSiaka jest to rzecz najgorsza zównać obydwa kluby , i róznice czy to historyczne , czy w działaniach obecnych będziemy wam zawsze pokazywać.