RockyMarciano pisze:^^
Bo teraz wszyscy trenują sporty walki, a nie ortografię i gramatykę he he ;)
Piotrków opisany, więc mam inne pytania: Czy Górnik Łęczyca i fc Widzew z Łęczycy, to jedno?
Jakie są relacje między Wartą Sieradz, a Widzew fc Sieradz?
Jak wygląda sytuacja kibicowska w Wieruszowie?
Nie mówiąc o tym, że - jakby to ŁKS był jedynym łódzkim klubem w ekstraklasie a to Widzew w 4 lidze to wiadome, że media by poświęcały więcej uwagi klubowi z ekstraklasy.
Co do samego "a w mediach wciąż to same gówno" - może niezbyt zrozumiałeś sam przekaz, ale to już nie chce mi się tłumaczyć.
Od niepamiętnych czasów Widzew miotał się pomiędzy środowiskiem Gazety Wyborczej a środowiskiem postkomunistycznej lewicy z kręgów najpierw SdRP, później SLD (i jak to tam się jeszcze po drodze nazywało). Dla każdego w Łodzi jest to zupełnie oczywiste. Niestety.
jak można uważac się za Łodzianina kibicując podmiejskiemu klubikowi ? zalozyciele waszego ruchu kibicowskiego się w grobach przewracają, dlatego ze wieśniaki już nie mogą wieszać flag pod zegarem ...
forever1908young pisze:
Dziś z okazji sparingu Baszta Uniejów - ŁKS ŁÓDŹ spotykamy się na rynku o godzinie 17.30 . Wspiera nas tego dnia FC Poddębice ( zajebista liczba ! ) i ŁKS Kochanówka ( Wielkie DZIĘKI ! ) . Ruszamy wspólnie z miejsca ,zbiórki i w asyście śpiewów docieramy na mecz , Na miejscu witają nas ziomki , którzy zameldowali się nieco wcześniej Wywieszamy 4 transparenty :
ŁKS UNW , PODDĘBICE , Ś.P. KLIMAS , UNW 1908 ( T. dzięki za pomoc ! ) . N meczu śpiewy i melanż , samozapłonowi ulega czerwona kukła ozdobiona w barwy okolicznych FC
W drugiej połowie odpalamy piro i robimy pamiątkowe zdjęcia .
Poz zakończeniu meczu podbijają do nas Piłkarze i dziękują za wsparcie . Nasz Ulubieniec z Limanki zostaje nagrodzony czapką za ambitną grę
Po meczu wracamy na Uniejowski Rynek .
ŁKS WIELKA RODZINA !
W tym dniu co ŁKS miał swój mecz to Widzewiacy się zbierają, ale panowie z ŁKS-u w tym dniu nie są skłoni podjąć rękawic...
Śmieszy mnie to ciagłe pierdolenie ŁKS- u o rodowitosci, conajmniej jakby Łódź miała tysiącletnią historie i fani ŁKS-U mogli się pochwalić że od 6-7 pokolenia są miastowymi. Podczas gdy fakty sa takie ze 3/4 tych wielkich Rodowitych Łodzian miało rodziców bądź dziadków mieszkających na cięzkich wichurach ziemii sieradzko-łęczyckiej bądź kieleczczyzny. A cisna naszym Fc od wiesniaków przykładowo z Piotrkowa,Sieradza czy Łęczycy, z których fani mają tradycje kilku pokoleń mieszkania w mieście... Poza tym zurbanizowanie Widzewa na początku XX wieku nie odbiegało od zurbanizowania innych części miasta...i tylko formalnie niektóre jego regiony nie należały do Łodzi, jak Bałuty,Widzew czy Chojny... Przykłądowo Bałuty zostały włączone do Łodzi w 1915 roku i formalnie były do tego czasu wsią liczacą 100 000 ludzi:)
forever1908young pisze:
Dziś z okazji sparingu Baszta Uniejów - ŁKS ŁÓDŹ spotykamy się na rynku o godzinie 17.30 . Wspiera nas tego dnia FC Poddębice ( zajebista liczba ! ) i ŁKS Kochanówka ( Wielkie DZIĘKI ! ) . Ruszamy wspólnie z miejsca ,zbiórki i w asyście śpiewów docieramy na mecz , Na miejscu witają nas ziomki , którzy zameldowali się nieco wcześniej Wywieszamy 4 transparenty :
ŁKS UNW , PODDĘBICE , Ś.P. KLIMAS , UNW 1908 ( T. dzięki za pomoc ! ) . N meczu śpiewy i melanż , samozapłonowi ulega czerwona kukła ozdobiona w barwy okolicznych FC
W drugiej połowie odpalamy piro i robimy pamiątkowe zdjęcia .
Poz zakończeniu meczu podbijają do nas Piłkarze i dziękują za wsparcie . Nasz Ulubieniec z Limanki zostaje nagrodzony czapką za ambitną grę
Po meczu wracamy na Uniejowski Rynek .
ŁKS WIELKA RODZINA !
W tym dniu co ŁKS miał swój mecz to Widzewiacy się zbierają, ale panowie z ŁKS-u w tym dniu nie są skłoni podjąć rękawic...
Farmazon
Prawda.Żaden farmazon. Nie udało sie trafić tych na zdjęciu tego dnia, bo szybko sie rozeszli.
Mam pytanie. Śledzę od kilku lat forum i jestem świadkiem dziwnej metamorfozy. Pamiętam jak kilka latek wcześniej na tym forum, pewni kibice Łks-u informowali o poszukiwaniu na żydowskim cmentarzu swoich założycieli, teraz obecnie całe środowisko kibicowskie tego klubu odcina się od swoich założycieli notabene przypisując żydowskie korzenie sąsiadowi za miedzy (cała ta akcja poszukiwawcza odbyła się przed którąś awarią forum, będzie ciężko odnaleźć ten zapis w archiwum). Moje pytanie brzmi, czy FC Widzewa z Uniejowa uznawane jest przez Łks za wieśniaków i jak się to ma do ich Fc z Uniejowa ( spodziewam się odpowiedzi, że w 100% Rodowici wyemigrowali za chlebem do Uniejowa i stanowią o miejski kolektyw ich Fc.
RockyMarciano pisze:^^
Bo teraz wszyscy trenują sporty walki, a nie ortografię i gramatykę he he ;)
Piotrków opisany, więc mam inne pytania: Czy Górnik Łęczyca i fc Widzew z Łęczycy, to jedno? Jakie są relacje między Wartą Sieradz, a Widzew fc Sieradz?
Jak wygląda sytuacja kibicowska w Wieruszowie?
Warta została zmuszona do zawieszenia działalności.
W Sieradzu działa już tylko FC Widzewa.
A propos nazywania "Żydami". Pamiętam jeszcze lata 80-te gdy moja Pogoń grała z łódzkimi drużynami i takie okrzyki były zawsze na ŁKS ("Jude, jude ŁKS") . Pamiętam nawet po naszej stronie flagę w barwach biało-czerwono-białych z napisem "Jude ŁKS Izrael Łódź".
Na Widzew takich klimatów nie było. Inna sprawa, że pierwszy raz ujawnili się w Szczecinie w 1987 roku a ŁKS był zawsze odkąd pamiętam czyli od 1983. Pamiętam jedno starcie z ŁKS w 1985 gdzie na stadionie bez obstawy dostali, ale się postawili. Dopiero później pojawiły się na meczach z Widzewem okrzyki "Jude, jude cała Łódź".
Lodzer'mensch - powiedz mi dlaczego znowu kłamiesz? dlaczego piszesz, że Widzew został założony we wsi? Siły i zapału wystarczyło Ci tylko do przeczytania własnej historii, a o historii wroga piszesz jedynie na podstawie wygodnych Ci opowiastek kolegów z piskownicy? Chcesz być postrzegany jako osoba rzetelna? to pisz cała prawdę a nie jedynie wygodna Ci prawdę.
Jak dumn z zalozycieli klubu któremu kibicuje człowiek mam nadzieje ze osoby które tak chętnie wypoinaja ich pochodzenie mam nadzieje ze przestana one "przypadkowo" zapominać o nazwiskach LUBAWSKI czy SIENKIEWICZ...
I tak dla przypomnienia
"Poza tym, nie oszukujmy się, każda ekipa wymyśla sobie jakieś hasła reklamowe i pewnego rodzaju strategię i tego się trzyma. Kto je traktuje całkowicie poważnie ten jest raczej mało poważny. Wy jesteście dumni z fc, my z rodowitości. Co wcale nie oznacza, że u Was nie ma łodzian, a u nas nie ma ludzi spoza Łodzi."
Na pierwszy rzut oka fakt, że Widzewiak z Piotrkowa, Uniejowa czy Poddębic to wieśniak, a kibice ŁKSu z tych miast nie są wieśniakami zalatuje hipokryzją. Jednak nie, toż to kwestia mentalności ;-)
forever1908young pisze:.ŁKS był od zawsze ekipą prawicową a w latach 90 wrecz Ultra prawicową.Kiedy u was wisiały flagi z rozbijanym celtykiem i po trybunach bujało się wszelkiego rodzaju dziadostwo.
Jeśli dla was prawicowość oznaczała śpiewanie piosenek o Łks-SS, robienie wlepek z Hitlerem czy robienie swastyki z rac to ja szczerzę mówiąc pierdolę taką prawicę. Co do flagi to jak już ktoś pisał była na niej rozbijana swastyka, a nie celtyk, ale widać dla was nie ma żadnej różnicy.
forever1908young pisze:.ŁKS był od zawsze ekipą prawicową a w latach 90 wrecz Ultra prawicową.Kiedy u was wisiały flagi z rozbijanym celtykiem i po trybunach bujało się wszelkiego rodzaju dziadostwo.
Jeśli dla was prawicowość oznaczała śpiewanie piosenek o Łks-SS, robienie wlepek z Hitlerem czy robienie swastyki z rac to ja szczerzę mówiąc pierdolę taką prawicę. Co do flagi to jak już ktoś pisał była na niej rozbijana swastyka, a nie celtyk, ale widać dla was nie ma żadnej różnicy.
to co piszesz było po roku 2000/którymś/ a na mysli ma nepewno lata 90 plus jeszcze kilka lat po mistrzostwie Polski.
Dobra jak jesteś taki dokładny i wszystko sprawdzasz słowo po słowie - wieś widzew została dołączona do Łodzi 1 ! rok przed powstaniem tworu do którego historii się przykleiliście, czyli TMRF Widzew. Faktycznie nie ma więc różnicy między świeżo włączoną w granice miasta osadą wiejską ( bo taką była, uprzemysłowienie i urbanizowanie tej dzielnicy to dopiero następne kilkanaście lat) z faktem że ŁKS miał wtedy stadion w centrum miasta na Śródmieściu i na TMRF chodzili jedynie robotnicy i rolnicy z włączonej do Łodzi osady Widzew , a na ŁKS cały przekrój Łodzkiego społeczeństwa. Nie napisałem teraz tego co popadnie , byle dosrać wrogowi, tylko napisałem tak jak prosiłeś po prostu prawde. Tyle ze właśnie i tak wam dosrałem , szczególnie tym co tutaj się spinają że niby czemu ŁKS Rodowici Łodzianie i czemu na was mówimy wieśniaki.
Fakty są niepodważalne i jasne TRMF późniejszy RTS WIDZEW został założony w mieście Łodzi czy Ci się to podoba czy nie ! I faktycznie rok, dwa, czy trzy nie ma znaczenia, znaczenie mato że Ty i Twoi koledzy kłamiecie i naginacie rzeczywistość.
EL 1910 pisze:naginacie rzeczywistośćepodważalne i jasne
Widzisz , w waszej historii niestety nic nie jest jasne. Nie chciałem już poruszać tematu i uznałem waszą racje w kwestii doklejenia się do TMRF, ale jak znowu tak się spinasz i piszesz rzeczy które widać uznajesz za pewnik to powiedz mi albo pokaz - czy gdziekolwiek w statucie założonego w 1922 RTSu jest informacja że kontynuujecie tradycje TMRF, w muzeum sportu jest dokument w którym jest to dopisane długopisem na marginesie przy jakiejś kopii statusu i to nawet nie z 1922 roku tylko później . TMRF zawiesił działalność przed wojną i nigdy jej nie wznowił, późniejszy RTS powstał jako klub Robotniczy , kiedy TMRF był zalozony przy fabryce przez urzędników i wysoko postawionych pracowników fabryki H & K . Uwazasz ze ideowo były to takie same motywacje ? Czemu przed wojną na 10 lecie klubu wyszly normalne odznaki RTS 1922-32, a po wojnie nagle jako klub robotniczy staliście się pupilkiem władzy i na niby 50 lecie przybiliście sobie za date założenia jako 1910. Ze niby nawiązujecie do historycznego klubu na dzielnicy Widzew ? a czemu akurat do tego skoro przed wojną działały tam ze 4 kluby jak nie lepiej, bo akurat zbliżał się 1960 i komuna chciała mieć okrągłą rocznice, jak wiadomo ruscy lubili takie wszelakie ceremonie. Najlepsza akcja jak wam komuna ( o ironio losu- teraz o to samo płaczecie że nam stadion budują) jak graliście w 3 lidze ! nagle stadion i hale zbudowała w 2 lata na to owe 50 lecie, no i się zaczęło pięcie w góre w hierarchii klubowej sukcesy itp. Nie licze ze mi odpowiesz na którekolwiek pytanie, ale nie pisz może ze wszystko jest jasne i oczywiste, bo jeśli sami nie znacie waszej historii bo jest tak poprzerabiana i manipulowana to trudno zebym ja znał.
wyraźnie napisane jest ze w 1909, ale niech Ci będzie- róznica 3 lat to faktycznie bardzo dużo, robi róznice
Jak już jesteśmy przy tej ważnej dla was dacie to przypomnę
łódzki klub sportowy – polski klub piłkarski w Łodzi. Działania organizacyjne na rzecz jego powstania rozpoczęły się w 1908 roku, jednakże oficjalnie został zarejestrowany w 1909 roku.
1908 – działania organizacyjne na rzecz powstania klubu z inicjatywy Henryka Lubawskiego, Arnolda Heimana i Jerzego Hirszberga. 1909 – rejestracja stowarzyszenia 14 sierpnia 1909
Haha więc brak argumentów masz zacytowany w dwóch postach wyżej zakompleksiony izraelczyku zresztą nie wdaję sie z tobą w jakąkolwiek dyskusję bo przecież zaraz zaczniesz się spinać o jakieś medialne otoczki co robi się nudnawe
Lodzer'mensch - odeślę Cię do książki - WIDZEW ŁÓDŹ: Zarys historii klubu i jego kibiców - tam masz to na stronie 9 i 10 wyjaśnione. W pierwszej chwili chciałem to zrobić tutaj, ale po Twoim ostatnim wpisie utwierdziłem się w przekonaniu, że Ty tak na prawdę nie chcesz poznać prawdy,gdyż ona Cie zupełnie nie interesuje, a jedynie chcesz umniejszyć, ubliżyć i wyszydzić wroga. Dlatego po raz trzeci upraszam Cię, abyś zaprzestał kłamstw na temat Łódzkiego Widzewa. Jeśli poziomem dorównasz swojemu koledze Cobuty to wrócimy do merytorycznej wymiany zdań, a na tę chwilę koniec tematu najbardziej rodowity z rodowitych.
Parę cytatów (z Wiki)
"Nazwa Polesie zaistniała po roku 1916 na określenie obszarów Lasu Miejskiego, który zimą 1914/15 i 1915/16 został wycięty przez mieszkańców Łodzi na drewno opałowe z powodu wojennych trudności z zaopatrzeniem."
"W dwudziestoleciu międzywojennym po raz pierwszy zabudowa dzielnicy przekroczyła tory, gdy wytyczono Osiedle Mireckego (1929–1930)."
"Po wojnie wcielono do miasta także tereny miasta Brus i wsi Retkinia"
"W 1915 roku wieś Bałuty włączono do Łodzi, liczba mieszkańców tej wsi osiągnęła wtedy liczbę 100 tysięcy i była to największa ówcześnie wieś w Europie."
Górna- (ustanowienie dzielnicy- 1.01.1960r.)
"W skład dzielnicy weszły obszary:
dawnej gminy Chojny, z należącą do niej wsią Dąbrowa; część gminy Chojny już od 1915 leżała w granicach administracyjnych miasta Łodzi; dawnej wsi Rokicie wraz z kolonią Rokicie Nowe, których znaczne fragmenty również od 1915 należały do obszaru Łodzi
dawnego miasta Ruda Pabianicka
wsi Chocianowice"
"Pierwszy raz w 1906, kiedy w granice Łodzi włączono (razem z innymi fragmentami przedmieść) zachodnią, przemysłową część Widzewa. Nowa granica Łodzi biegła wzdłuż dzisiejszej ulicy Widzewskiej. Kolejne włączenia miały miejsce w 1915, podczas I wojny światowej (tereny do trasy kolei obwodowej)."
Wniosek? Wszystko praktycznie co teraz jest Łodzią zostało włączone w okolicach 1915 r,gdy Łódź "nabierała kształtów", i się formalizowała, część Widzewa nawet w 1906r., więc o co ten hałas?
no i ujadajcie dalej i dalej odbijajcie od tematu byle nie odpowiedzieć wprost nas to co pisze.
bmjtwł - przypierdalasz sie o jeden rok , w sytuacji gdzie sami pocisneliscie wałka i postarzyliscie sie o 12. Jak zapewne nie doczytałeś ŁKS miał być załozony w 1908 i wtedy juz były złozone dokumenty, jednak zaborca robił problemy i proces ten sie przedłuzył. We wszystkich dokumentach z okresu powstania ŁKS jako date powstania uznaje sie 1908, bo juz wtedy nieoficjalnie funkcjonował klub, data oficjalnej rejestracji w urzedzie to faktycznie 1909 kiedy cały proces rejestracyjny sie pozytywnie zakończył. I jest to na dokumentach wejdz sobie na strone panstwowego archiwum albo idź do muzeum sportu.
EL1910- no i co że w waszej ksiązce dorobiliscie sobie ideologie i wszystko pięknie sobie wytłumaczyliscie. Masz jakiś skan dokumentu albo wiesz gdzie takowy się moze znajduje, gdzie przy zakładaniu RTS Widzew w 1922 załozyciele odwołali sie do tradycji TMRF ?? Nie - wzmianki takie pojaweiły sie dopiero po II wojnie światowej , za komuny , i chyba nie zaprzeczysz że gdyby nie ta komuna to bylibyscie teraz nadal małym dzielnicowym klubikiem, wszystko ruszyło u was około 1960 - czyli wtedy kiedy obchodziliscie 50 lecie i na potrzeby tego jubileuszu przybiliscie sobie date załozenia od zupełnie innego , ideologicznie i statusowo klubu TMRF.
Henderson - fajnie że wstawiłeś te wszystkie rzeczy , może paru delikwentów czegoś sie dowie przynajmniej z tego forum. Ale co to ma do mojej osoby ? RTS Widzew w 1922 faktycznie z pewnością był załozony w Łodzi, tyle że jesli odwołujecie sie do TMRF to klub powstały na Widzewie, i który podkreślał przynaleznosc do dzielnicy/wioski Widzew, która od 3 lat i to jedynie częsciowo była włączona do Łodzi można uznac za podmiejski w porównaniu do ŁKSu który był klubem typowo Łodzkim, który pierwsze boiska miał przy Narutowicza czyli w centralnym punkcie miasta, nieprawdaż? Piszesz o waszym stadionie, ale wiesz chyba ze znajduje sie tam od lat 60. To jest jedna kwestia historii waszego klubu, druga kwestia to sprawa kibicow, kazdy wie jak to wyglądało u was na początku i jak wygląda teraz.
Jak ja mam to napisać żeby dotarło do niektórych zakompleksionych łbów?
"Henderson - fajnie że wstawiłeś te wszystkie rzeczy , może paru delikwentów czegoś sie dowie przynajmniej z tego forum. Ale co to ma do mojej osoby ?"
Nie pisałem do Ciebie konkretnie, chodziło mi ogólnie o to, że Łódź jest młodym miastem, wszystko, oprócz dzisiejszego Śródmieścia, było przed 1915 r. wioskami (oprócz Widzewa, który został włączony w 1906r. ;)), Polesie było dopiero karczowane w 1915 ;), tak więc śmiesznie się czyta o wiejskości Widzewa, pisane np. z Retkinii (włączona po wojnie), czy z os. Mireckiego (1929/30)itp., a klimat (tu na forum) jest odwrotny, że to Widzew (jako dzielnica) jest wiejski, co, jak widać, mija się z prawdą..