Ekipy Punkowe i pilka nozna

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

sysysy

Re: Ekipy Punkowe i pilka nozna

Post autor: sysysy » 17.02.2010, 13:31

Lumpex-punkami to oni chyba nie byli, raczej oi skins, później presja...i konwersja...

iparts.pl
total1908

Post autor: total1908 » 17.02.2010, 13:35

skoro dla Ciebie narodowcy czy ns to naziole to dla mnie kazdy punk to brudas i lewak.Wdg mnie nie ma miejsca dla takich osob (min.jak Ty) w mlynie.Nie lepiej dla punka isc sobie na wielka orkiestre swiatecznej przemocy czy napic sie wina w parku?Nie jestescie potrzebni w mlynach i ekipach.Piszesz,ze punki wlaczyli z komuna?Po upadku komuny pluli na polskie godlo i szatndary,byli wrecz anty-polscy(tak tak zwykle niepogladowe punki).Nie odwracaj teraz kota ogonem.Nigdy nie widzialem punkow na meczach swojej druzyny!
Zgierscy fani dumni w wierze wychowani na GALERZE !!

gitpunk

Post autor: gitpunk » 17.02.2010, 13:45

total1908 pisze:skoro dla Ciebie narodowcy czy ns to naziole to dla mnie kazdy punk to brudas i lewak.Wdg mnie nie ma miejsca dla takich osob (min.jak Ty) w mlynie.Nie lepiej dla punka isc sobie na wielka orkiestre swiatecznej przemocy czy napic sie wina w parku?Nie jestescie potrzebni w mlynach i ekipach.Piszesz,ze punki wlaczyli z komuna?Po upadku komuny pluli na polskie godlo i szatndary,byli wrecz anty-polscy(tak tak zwykle niepogladowe punki).Nie odwracaj teraz kota ogonem.Nigdy nie widzialem punkow na meczach swojej druzyny!
NO TAK STEREOTYP(PUNK WINO BUTAPREN BRUDAS) WIDAĆ ŻE PRAWDZIWYCH PUNKS TO TY NA OCZY NIE WIDZIAŁEŚ...NO CÓŻ ,W ŚRÓD PUNKÓW JAKIEŚ 30 % TO JABOLPUNKI,ĆPUNKI ITP SPORTOWCY TO OK 20% RESZTA CZYLI 50% TO ZWYKLI LUDZIE...POWIEDZ MI ILU MENELI JEST W ŚRÓD SKINSS CZY ZWYKŁYCH DRECHÓW...TYLE SAMO , BO WSZĘDZIE SĄ LUDZIE LUBIĄCY PRZYĆPAĆ I SIĘ NACHLAĆ NIE JEST TO DOMENA PUNKÓW...

Anima Villis

Post autor: Anima Villis » 17.02.2010, 14:04

Jeśli chodzi o zespoły które wymieniłem,The Gits/Surowa Generacja(wiem że to ten sam zespól tylko pod inną nazwą),Contra Boys,EliteBoys to oczywiście wiem że nie są to punki,chodziło mi jedynie o rodzaj muzyki którą tworzą,nie o ich poglądy.
Gitpunk proste że w każdej subkulturze znajdują się różni ludzi,no ale mimo wszystko od czegoś te stereotypy muszą pochodzić,wystarczy spojrzeć choćby na Woodstock i to co tam się dzieje.
[link]

BiałoGwiażdzisty

Post autor: BiałoGwiażdzisty » 17.02.2010, 15:13

total1908 pisze:Widze,ze w temacie duzo osob wychwala punks&skins.Nie rozumiem czym wy sie tak podniecacie? Dla mnie byloby hanba ,zeby jakies punki czy lewaki przychodzily do mlyna.w polowie lat 90 -tych, 90 %skinheads na trybunach stanowili narodowcy czy tez ns.od paru lat zauwazam,ze wielu ludzi,ktorzy kiedys uwazali sie za skina z pogladami,ucieka w kliamty oi (jestem ich jeszcze w stanie zrozumiec).W owej sytuacji,po prostu kiedys szli za moda (bali sie dostac po zebach) I nie maja pogladow politycznych.Nie rozumiem jednak jak koles w irokezie ,noszacy obcisle gatki w paski i wymalowana skore,noszacy brudne buty zaczyna golic glowe,zakladac jeansy,czyste glany i haringtonki czy kiedys fleki?Dla mnie to sa choragiewki,ktore jak latwo zmienialypoglady, tak latwo moga zmienic ukochana druzyne.Gadanie o spirit of '69 w realiach polskich troche mnie smieszy.Rozumiem anglikow u nich w tych latach cos sie wytwarzalo.U nas moda na skinowanie wypadla w tych czasach,gdy subkultura skinheads byla utozsamiana z "prawicowymi" pogladami.Piszecie o naziolach itp.Duzo osob z pod znaku "ns",kocha Polske i nie uwaza hitlera za swojego bozka.Cala ta sytuacje pokazujecie w taki sposob, jakby was pankowski i cale nigdy wiecej wyslali na to forum do szerzenia propagandy.
nisc nie dziwie Ci sie jak piszesz o biciu nazioli z Warszawy przed koncertem itp.Wkoncu Arka Gdynia miala kiedys uklady z lewacka commando 84 z Marsylii a teraz z St.Pauli (najbardziej faszystowska ;) ) ekipa z Niemiec.
P.S.Gloryfikujcie dalej jacy to punki sa zajebisci ,niedlugo nigdy wiecej bedzie rzadzic mlynami !

bez odbioru.
Dlaczego spirit of 69 cię śmieszy ??? Sam jestem skinheadem i bardzo daleko mi do wszelkiej maści NS i NR. Całe przekleństwo ruchu skins w Polsce jest takie iż ten ruch jest odbierany jako skrajnie prawicowy,rasistowski itd (same media taki wizerunek utrzymują co jest im na ręke ).Nieraz spotkałem się z takim zaszufladowaniem wśród nie kumatych osób,od razu były teksty typu "o ty skinem jesteś to pewnie czrnych nie lubisz i głosujesz w wyborach na prawicę".Na szczescie widzę wsród młodych zafascynowanych tym ruchem zmianę w stosunku do lad 90.Dziś duzo małolatów sięga do korzeni ruchu skins,a nie do zjebanych lat 90,gdzie rzeczywiście 90% skinheads to byli NS.

Przemas78

Post autor: Przemas78 » 17.02.2010, 15:41

Panowie takie wielkie słowa brudasy,butapreny itd... Ale wszystko jest pięknie gdy goście w młynie kręcą sobie blanty i mają następnie głupi wyraz twarzy plus w d...ie mecz. Jakby nie było w latach 90tych było to nie do przyjęcia bez względu na poglądy .

mlodzian

Post autor: mlodzian » 17.02.2010, 17:08

nisc pisze:
na tamtym gigu w Katowicach to ciekawa ekipa sie zjechala z calej Polski, my bylismy w skladzie pare osob z Arki, kilku z Gdanska ( zarowno GKS jak i Lechia), jeden Pogon Lebork, dwoch Olimpia Elblag, dobra zaloga Zawiszy i paru kolesi z Łodzi ( takze z obydwu stron barykady), jako ze mielismy dobre kontakty z ekipa organizujaca ow koncert nie wszyscy ostatecznie zaplacili za bilety itp;-) na miejscu dobra impreza z ekipa krakowskiego Hutnika ( pozdrawiam!!), a sam koncert nawet niezly gdyby nie fochy wokala ktory rzeczywiscie "zgubil" lancuszek a tak naprawde to chcial w spokoju obejrzec na zapleczu mecz Anglii zdaje sie z Niemcami....chcialboby sie powiedziec "takich koncertow juz nie ma" heh....

zajebisty koncert, Majonez wtedy byl medialna gwiazda i to z jego powodu rozpoczelo sie "wypelnianie" przerwy technicznej, pol sali sie napierdala, a druga polowa szuka lancuszka hehe. Pozdro nisc

gitpunk

Post autor: gitpunk » 17.02.2010, 20:51

agata88 pisze:
gitpunk pisze:PUNKÓW CZĘSTO MYLI SIĘ Z HIPPISAMI,METALAMI...GENERALNIE CO W GLANACH TO BRÓD I PUNK...A TAK WCALE NIE JEST...ZRESZTA CZESTO SPOTYKAŁEM SIE ZE STWIERDZENIEM ZE SKINY TEZ BRUDASY , BO W GLANACH CHODZA BRUDASY...PO PROSTU NIEKTÓRYCH UMYSŁY WIECEJ NIE OGARNIAJA...

Widzę "kolego" że wyuczyłeś mało regułek na pamięć obronnych w takich tematach...bo słabe argumenty tu podajesz. I to właśnie ty nie ogarniasz kilku tematów... piszesz;
WIDAĆ ŻE PRAWDZIWYCH PUNKS TO TY NA OCZY NIE WIDZIAŁEŚ...
Przecież pierwsi punkowcy właśnie tak wyglądali i grubo do lat 99 a nawet teraz wystarczy popatrzeć na transmisje z przystanku Woodstock tak właśnie wyglądają!!
ja p******* agatka to ty uważasz że woodstock to impreza punkowa? o w morde jeża...no właśnie o to chodzi...stereotyp...pojedź na woodstock i popatrz najwięcej jest tam metaluchów i hipiso-rockowo-glaniastej młodzieży punki też są średnia wieku 17 lat wyglądają tak samo śmiesznie jak kinder-sskiny,i tyle samo wiedzą o życiu , punku itd...przestańcie postrzegać nasz ruch przez pryzmat kinder-ćpunków, większym załogantem nie jest wcale ten z większym irokiem,jak myślicie,tylko ten który więcej przeżył,widział,itd.,jak ja mam nosić irokeza jak ja już łysy jestem...co włosy mam sobie przeszczepić? Naprawdę nie chodzi tu o wygląd tylko o to co się czuje,punk to nie wojsko my wyglądamy jak każdy sobie chce(ja np jak skin),jak kto lubi i osobiście nie znam zadnego punka który by nosił koszulkę z czegewarą,sierpem i młotem itp. młodzież rockowo-glaniasta w wieku 15 lat to NIE PUNKI KU...A WASZA MAĆ...ZROZUMIANO? ANTY NAZI ANTY RED

nisc

Post autor: nisc » 17.02.2010, 21:00

Przemas78 pisze:Panowie takie wielkie słowa brudasy,butapreny itd... Ale wszystko jest pięknie gdy goście w młynie kręcą sobie blanty i mają następnie głupi wyraz twarzy plus w d...ie mecz. Jakby nie było w latach 90tych było to nie do przyjęcia bez względu na poglądy .
bardzo dobry watek, chcialbym zobaczyc tych wszystkich WielkoPolakow, NS itd jak ida na meczu czy na imprezie do ich ekipy "sportowej" kaza wyj...blanta, nie wciagac bialych wegorzy, a na imprezach zgodowych wpadaja i rozkur....diżejów zapodajacych czarna muzyke hyp hop itp...lepiej przyj...sie do punka albo skina co sobie pojdzie na koncert od czasu do czasu piwko wypije ( nie mylic z anarchistyczno-lewackim gówn...), da (dostanie) w kły w sobotni wieczor, nie legendy "butaprenowe" fajnie siać ale milosnikow takich kapel jak Public Enemy ( czarna kapela o tej nazwie dla jasnosci) nie ruszymy bo to nasze "czarne kaptury" i maja wtyki na miescie.....tragedia
TYBET JEST SERBSKI

total1908

Post autor: total1908 » 18.02.2010, 00:30

nisc - dobrze wiesz,ze tu nie o to chodzi,zeby zabraniac kolegom z mlyna roznych uzywek.Nie kazdy bedzie narodowcem itp Mimo wszystko reklamujac punkow w tym temacie,robicie darmowa reklamowke lewackim ruchom.Mam na mysli to,ze ow temat gloryfikuje punkow(jacy to oni nie sa cool itp itd).Kiedys mlyny byly mocno "prawicowe" i dzisiaj mozna spotkac wielu ludzi o takich pogladach w naszych mlynach czy stadionach.Nawet w Twojej Arce bylo pelno "prawicowych" skinheadow,ktorzy pewnie dzisiaj nie dowierzaja,ze ich mlodsi koledzy po szalu bawia sie razem z lewackimi kibicami St.Pauli.Co wy tym tematem chcecie udowodnic?chyba tylko to,ze lewackie organizacje coraz glebiej wchodza w nasze kibicowskie podworko i coraz wieksza role w nim spelniaja.Gdzie kiedys w mlynie czy na wyjezdzie poczules zapach trawy?Widziales jakas nacpana morde?W mniejszych miastach to byl nawet wstyd jak Ci raper przyszedl do mlyna,co dopiero brud.Dzisiaj wychwalacie takie dziwne subkultury.Od punka droga jest juz bliska do anarchisty czyli do lewactwa.Zawsze bede popieral "prawice" czy nawet faszystow niz lewackich rzezimieszkow.Skinhead "prawicowy" czy a polityczny ok ale punk jakiby nie byl nie powinien wystepowac na stadionach!!!
Zgierscy fani dumni w wierze wychowani na GALERZE !!

nisc

Post autor: nisc » 18.02.2010, 00:58

ale nie odpowiedziales na pytanie, czy w imie tych narodowych wartosci ktore cenie podobnie jak Ty ( no moze poza haslem ze przed wojna byla w Polsce partia NS byly rozne partie nacjonalistyczne ale raczej nie NS ale to temat nie na forum kibicowskie) Ty i Tobie podobni przeprowadza krucjate przeciwko uzywkom w ekipach, sluchaniu i nasladowaniu czarnych palantow z mtv, i ogolnie calej tej kokainowo/marihuanowo/hi-hopowej sieczce? przypuszczam ze watpie....

teraz troche o tym temacie skinow na Arce bo caly czas najezdzasz w sumie chyba nie kumajac do konca tematu... otoz swego czasu łysi o tej narodowej proweniencji zmanipulowani przez swoich kolegow z Gdanska pojawili sie z łysymi z Lechii na meczu Lechia/Olimpia-Legia i przez to mieli na Arce przesr...gdyz Arka na tym meczu zjawila sie rowniez ( rok zdaje sie 1996 )...po tamtych zdarzeniach rozumiesz chyba sam ze nie za bardzo bylo dla nich miejsce na stadionie, ale po dosc krotkim okresie banicji wrocili i od tamtej pory istnieja sobie i wiekowo/stazowo jest to ekipa ktorej niejedni skins w Polsce moga pozazdroscic, spotkania w knajpie O. w Gdyni przeszly juz do legendy, popytaj starszych kolegow z roznych polskich miast to Ci opowiedza....A cofajac sie w czasie do okresu ktorego raczej nie pamietasz ( 1988-92) Gdynia i Arka łysymi stala ( ksyw nie bede wymienial bo moga tego sobie nie zyczyc ), walki z lewacka bojowka ( Hydrant Corps- pierwsza tego typu ekipa w Polsce) to juz sa miejskie legendy. Slynna bitwa na calym miescie z lewactwem przed koncertem Skankana na Oksywiu zima 1995 to tez znany epizod i sprawka polaczonych chuliganow Arki i skins prawicowych. My tez jako pierwsi w Polsce mielismy w miescie ekipe SHARP ( 1991-95) i zostala ona zupelnie zdlawiona mimo ze w pewnym momencie bylo to dobre 30 osob do walki. Takie kapele jak Gotenhafen z tamtych lat to prawdziwe legendy ruchu skins.....

Sprawa OM i st pauli, juz bylo wielokrotnie wspominane ze akurat ekipa zadajaca sie z OM nie miala nic wspolnego z polityka w zadnym wydaniu a kierowali sie na przyklad tym ze jedna z ekip OM uzywala i nadal uzywa konfederatki .. (uklady zostaly zakonczone po wizycie grupki Arkowcow na Porto-Marsylia wlasnie z powodow lewackich zapedow CU 84).

St.pauli ta sprawa zostala wyjasniona z tego co wiem, nie wciskaj kitow o tym ze byly jakies uklady itp, turniej halowy, towarzystwo piknikowe w tym Polonia z Niemiec..itp itd...

jesli masz jeszcze jakies pytania odnosnie ruchu Skins na Arce i w Gdyn iz checia udziele Ci odpowiedzi..pzdr
TYBET JEST SERBSKI

twój zły sen

Post autor: twój zły sen » 18.02.2010, 01:06

sorry że się wpier...,ale anarchiści to wrogowie: faszyzmu, nacjonalizmu,kapitalizmu komunizmu,socjalizmu i generalnie polityki jako takiej dla tego są anarchistami bo pierd...politykę każdej maści, więc nie nazywajmy ich lewakami bo bliżej tu do apolityczności,lubisz polityków? to oni tworzą prawo,policję mówią ci co możesz a czego nie, za co pójdziesz siedzieć itd itp moim skromnym zdaniem każdy chuligan jest anarchistą,bo pird...prawo,policje itd

Mondeo

Post autor: Mondeo » 18.02.2010, 03:25

Stadiony to praktycznie ostatnie bastiony patriotyzmu.Więc miejsce punków jest napewno gdzie indziej.
A tu taki cytat antypolskości punków z pewnego forum

"Rzeszów natomiast był tak podzielony dziwnie, że mając 8 czy 9 lat dwa razy wyłapałem za flagę Polski na plecaku wojskowym, który mi z woja przyniósł ojciec (nie kostkę). raz za tą flagę a drugi raz za to, że nie mogli jej odpruć. serce miałem w gardle jak 20 letni punk zasunął mi z liścia że się obróciłem wokół własnej osi. będąc trochę starszym, gdzieś mając 11-12 lat jak zjechałem na stare osiedle naciąłem się na nalot punków i znowu dostałem od o wiele starszych za czapkę Polski, coś mi świta, że nawet tych samych :mrgreen: i to nie tylko ja tak obrywałem, szczególnie się pastwili nad młodziakami z naszego bloku wojskowego. ale to już był schyłek, później pankowcy mieli w Rzeszowie coraz ciężej i coraz ciężej, aż się w sumie wykruszyli i naprawdę niewielu ich zostało w porównaniu ze skinami, których w rozmaitych konfiguracjach nadal jest tu sporo..."

chacha

Post autor: chacha » 18.02.2010, 08:36

Siema.

Ciekawy temat to się zarejestrowałem.

Mam kilka pytań. Czy każdy z was to tego tak poważnie podchodzi?

Jestem z Krakowa(Wisła).I jedyne co wiem że punki i skini robili to chodzili na koncerty i lali się między sobą.Ja tu nie widzę jakiś innych ich celów.Gdzie ta polskość czy antypolskość.Dwie zwalczające się subkultury czego przykładem może być cytat powyżej jak to młody chłopak był bity przez "złych" punków za flagę Polski na plecaku.A pomyślał ktoś że ta flaga to była oznaką przynależenia do tej drugiej subkultury i flaga była sprawą drugorzędną

Gdzie ta narodowościowość u skinów czym oni wspomogli Polskę i vice versa u punków.Ja bym w ogóle z tego nie robił żadnych przesłanek tak jak teraz bym się chciał doszukiwać u "emo" jakiegoś podwójnego dna.
Robienie legend czy potępianie ludzi którzy byli młodzi i byli w grupie podobnie ubranych i z podobnymi poglądami/celami jest błędne.. ot hasła z którymi się identyfikują.Ja lubię Peace and Love ale nie jestem hipisem/pedałem czy kim tam by ktoś chciał

Z Krakowskiego podwórka można powiedzieć że nas to ominęło (może się mylę-bo miałem znajomych co się wołali różnymi "nazwami").. choć sam lałem brudasów..ot tak szukanie celu i bez większej ideologii, a że strzygłem się krótko i miałem koszulkę longsdale (lata 90 sic!) czyni mnie skinem? Błąd!

Tak w innym temacie robienie z Abadona legendy (akurat tu z KSC nikt zorientowany się nie wypowiada) jest błędem-bo skończył raczej nie ciekawie.I bardziej by pasował do tego tematu a nie o "kibolach" (przyjmowanie nomenklatury wyborczej to idiotyzm)

A i do gościa z HKS to że możecie istnieć w krakowie/hucie to powinien być dla was zaszczyt ale pisanie o ciśnieniu na TS/KSC to już bezczelność(zresztą po latach neutralności z KSC).Nie jesteście jakimkolwiek przeciwnikiem tylko zwykła ekipką osiedlową.Chwała że istniejecie

pozdrawiam

islam

Post autor: islam » 18.02.2010, 09:07

W latach 90tych mogłeś mieć raczej koszulkę lonsdale bo longsdejli jeszcze nie produkowano :-)

Tak jak parę osób z tego tematu mam jakis tam staż na trybunach.
Tak jak pare ośób bawiłem się w skinowanie itd
Ale tak między Bogiem a prawdą to z czasem zaczynam na to nieco inaczej spoglądać.
Piękne słowa o prawicy, patriotyźmie itd nieco mnie juz śmieszą.
Panowie, spójrzmy na siebie krytycznie, zresztą niejdena osoba juz o tym w temacie wpsomina - czy bicie się mędzy sobą, czy występowanie przeciw prawy, przeciw policji, czy kiedyś częstsze dziś juz mniej demolki itd to patriotyzm.
W naszych sercach moze i tkwią słuszne wartości ale nasza życiowa postawa prawdziwych patriotów, którzy walczyli o nasz kraj mogłaby przyprawić niejednokrotnie o zawał serca.
Byliśmy skinami, punkami, walczyliśmy ze sobą, słuchaliśmy dobrej muzyki, tworzyliśmy ekipy i dobrze się bawiliśmy w swoim gronie.
Narkotykami gardziliśmy utożsamiając je z brudem, lewactwem i słabością.
Teraz sa na topie.
Dlatego moze nie stawiajmy tak drastycznych barier jak np Pan total1908 próbuję tu uskuteczniać.
Wiesz ja też kiedys silnie w to wszystko wierzyłem, walczyłem itd
Ale teraz widzę że nieco to wszytwsko na wyrost jest pisane.

Chciałbym wiedzieć na czym polega ten patriotyzm i umiłowanie ojczyzny?
Bo jeśli tylko na staniu na bacznośc na hymnie na meczu reprezentacji czy na hasełkach na koszulkach to sorry

pelargonia

Post autor: pelargonia » 18.02.2010, 11:06

Coraz bardziej odbiegacie od tematu
Moim zdaniem autorowi chodziło o ludzi, którzy swoim ubiorem, fryzurą wyglądają jak punki. I w 95% osoby, które ubierały sie w spodnie w paski i miały irokezy na głowie były nie tolerowane i tak jest też dalej nie widać ich w młynach, na wyjazdach.
Kiedyś jak ktoś miał za długie włosy lub szerokie spodnie to nie miał prawa jechać na wyjazd.
A teraz każdy patrzy na ilość a nie na jakośc, żeby nas pojechało 1000 wynalazków, niż 100 dobrych, pewnych chłopaków.

Kiedyś w miastach były zadymy między punkami a skinami, latało co tylko mogło i wszystko zostało między zainteresowanymi, ludzie mieli charaktery teraz to zanika.
Młodzież miała jakieś poglądy, a teraz młodzież? Wystarczy przeglądnąć temat "klubowe mp3" hip-hop kiedyś nie do pomyślenia, teksty "piosenek" niezwiązanych z klubem, jakieś cipki, wciąganie itdi itp.

Na koniec napiszę tak:
Ubiór i fryzury stricte punkowe nigdy nie były mile widziane na stadionach.
A to jak ktoś jest ubrany "normalnie" i to jakie ma poglądy to jest mało ważne, liczy się charakter, którego coraz mniej na stadionach

cyryl bazgrolarz

Post autor: cyryl bazgrolarz » 18.02.2010, 12:39

Mondeo pisze:Stadiony to praktycznie ostatnie bastiony patriotyzmu.Więc miejsce punków jest napewno gdzie indziej.
A tu taki cytat antypolskości punków z pewnego forum

"Rzeszów natomiast był tak podzielony dziwnie, że mając 8 czy 9 lat dwa razy wyłapałem za flagę Polski na plecaku wojskowym, który mi z woja przyniósł ojciec (nie kostkę). raz za tą flagę a drugi raz za to, że nie mogli jej odpruć. serce miałem w gardle jak 20 letni punk zasunął mi z liścia że się obróciłem wokół własnej osi. będąc trochę starszym, gdzieś mając 11-12 lat jak zjechałem na stare osiedle naciąłem się na nalot punków i znowu dostałem od o wiele starszych za czapkę Polski, coś mi świta, że nawet tych samych :mrgreen: i to nie tylko ja tak obrywałem, szczególnie się pastwili nad młodziakami z naszego bloku wojskowego. ale to już był schyłek, później pankowcy mieli w Rzeszowie coraz ciężej i coraz ciężej, aż się w sumie wykruszyli i naprawdę niewielu ich zostało w porównaniu ze skinami, których w rozmaitych konfiguracjach nadal jest tu sporo..."
Starsi koledzy opowiadali o ostrych dymach na dworcu pks pomiędzy punkami a skinami, oraz o słynnym dniu 21 marca, odbywały się wtedy jakieś marsze punków, czy coś takiego, oczywiście skinheadzi też zjeżdżali. W Sokołowie Małopolskim czekała zawsze grupa punków którzy wjeżdżali do autobusów ze skinami i wydzierali z nich skinów. Jeśli jest jakiś starszy Rzeszowiak mógłby napisać coś więcej na ten temat.
To zdobywca pucharu i superpucharu z tym zespołem.

Świąteczny Karp

Post autor: Świąteczny Karp » 18.02.2010, 13:51

BiałoGwiażdzisty pisze: Nie chodzi mi o obrazę,tylko o sprowadzenie całego ruchu skinheads przez media ( szczególnie gówno wyborcze i różnego typu tvny ) do jednego worka,tak zeby każdy przeciętny mieszkaniec tego kraju zobaczywszy skinheada na ulicy od razu go skojarzył z rasizmem,skrajną prawicą itd.Ja leje ciepłym moczem na white power i na pajaców w koszulkach z mordercą Che.OI WORKING CLASS !!!
Wybacz, ale napisałeś to z takim wyrzutem, jakby uraziło Cię stwierdzenie, że głosujesz na prawicę.

Co to jest apolityczność? Pytam tutaj nie o muzykę, koncert czy obiad u rodziców d***, tylko o światopogląd.
"Postępowcy zidiociali niech mnie nazwą homofobem,
bo ja homoseksualizm, tak jak grypę i socjalizm, wciąż uważam za chorobę!"

sysysy

Post autor: sysysy » 18.02.2010, 14:26

Świąteczny Karp pisze:
BiałoGwiażdzisty pisze: Nie chodzi mi o obrazę,tylko o sprowadzenie całego ruchu skinheads przez media ( szczególnie gówno wyborcze i różnego typu tvny ) do jednego worka,tak zeby każdy przeciętny mieszkaniec tego kraju zobaczywszy skinheada na ulicy od razu go skojarzył z rasizmem,skrajną prawicą itd.Ja leje ciepłym moczem na white power i na pajaców w koszulkach z mordercą Che.OI WORKING CLASS !!!
Wybacz, ale napisałeś to z takim wyrzutem, jakby uraziło Cię stwierdzenie, że głosujesz na prawicę.

Co to jest apolityczność? Pytam tutaj nie o muzykę, koncert czy obiad u rodziców d***, tylko o światopogląd.

Apolityczność( ta "młodzieżowa", czyli związana z subkulturami) wg. mnie polega na tym, że nie wierzysz że jakaś rewolucja( obojętnie czy czerwona czy brunatna) cokolwiek zmieni, dlatego nie koncentrujesz się na jakimś szerzeniu swoich przekonań, tylko żyjesz "dniem dzisiejszym", mając wywalone na politykę...chociaż ja również uważam się za apolitycznego, mimo iż interesuję się polityką, ale chyba po prostu brak rewolucyjnych zapędów czyni ze mnie apolitycznego( w tym rozumieniu "młodzieżowym")...

przynajmniej ja to tak łapię, bo stuprocentowo apolitycznym to chyba trudno być...

2mastercard

Post autor: 2mastercard » 18.02.2010, 14:31

Sytuacja w Rzeszowie w końcówce lat 80-tuch wyglądała tak, że anty siła dla Punków byli Metale i to między nimi toczyły się wojny. W tych latach ruch Skinów w Rzeszowie jeszcze nie istniał. Kosy wtedy między Resovią i Stalą także nie było, raczej neutralnie bo i ruch kibicowski był w fazie powstawania, raczkowania (doping, młyn na siedząco, a liczba w nim +/- około 30-40). Dopiero pocżątkiem lat 90-tych (91-93) zaczęło się skinowanie w Rzeszowie i okolicach. Najbardziej obie subkultury scierały się w szkołach typowo męskich czyli samochodówkach, mechanikach, budowlankach, kolejarskich i innych zawodowych techniakch. Dworzec PKS (głowny i podmiejski) i PKP był takim miejscem gdzie dochodziło do starc. Mianowicie młodzież dojezdzająca do szkół w Rzeszowie z okolic tam rozwiązywała swoje racje ideologiczne. Chodzone tam na tzw. krojenie naszywek. Dochodziło do starć nie tylko ludzi z Rzeszowa ale i okolic miedzy sobą bo na jednym peronie stał powiedzmy pankowy Lutoryż i Mogielnica, a na drugim skinowska Boguchwała i Zwięczyca. Wiele takich przykładów wiosek ideologicznych mozna podać (Ranizów, Budy Głogowskie, Głogów, Sokołów, itd. Walki i wjazdy na dworce jednych bądz drugich trwały. Wtedy też niejako na Resovie chodzili wyłacznie skini z małymi wyjąkami, a za Stalą zaczęli kibicować punki choć mocną załogę skini też tam stanowili. Podział osiedli Skin/Punk zaczął też przypominać podział na osiedla Stali, Resovii. I tak KRN, Gwarszistów, pro skin, Baranówka 4, Hetmańska pro Stal. To chyba takie najbardziej klarowne osiedla subkulturowe bo na innych było to dość pomieszane. Centrum miasta to Skini, ale zarówno za Sovią jak i STalą tak dla przykładu. Oczywiście Dzie WIosny (dzień wagarowicza) to kiedyś był zapalny dzień. Ludize nie szli do szkoły, urządzali popijawy w okolicach słynnego juz pomnika Walk Rewolucyjnych (wielka cipa) na Kole (czyli Aleja pod Kasztanami koło zamku) parki (koło Placu Wolności, synagog, koło ROSiR-u) no i ganianki, walki itd., ale to na tle Skin vs Punk o kluby raczej sporadycznie. Tak sytuacja miała się do mniej więcej lat 2001-2002. Po jakiejs tam większej i duzo grubszej rozrubie pod wspomnianym Pomnikiem na przyszły rok było mnustwo patroli na miesice Policji, Starzy Miejskiej, Żandarmerii, spisywania, zatrzymania za picie w mijscu publicznym, a także jakies zakazy w szkołach własnie na 21 marca. W taki własnie sposób dzień wagarowicza świętowany w ten sposób odszedł w zapomnienie. Później ruch anarchistyczny organizował jakies pochody przeciwko rasizmowi i chyba nadal to robi, ale to juz inne pokolenia. Dzieci kwiaty, power flower, gitarka, to już nie te Punki z lat 90-tych i nie te liczby. Dzień wagarowicza umarł razem z upadkiem popularności Punków i Skinów w Rzeszowe czyli kolo roku 2001.

2mastercard

Post autor: 2mastercard » 18.02.2010, 14:37

Przepraszam za błedy słowne i iterówki ale edytować nie mozna i nie mam jak poprawić.

BiałoGwiażdzisty

Post autor: BiałoGwiażdzisty » 18.02.2010, 15:32

Świąteczny Karp pisze:

Witam.Pytasz mnie jak ja rozumiem swoją apolityczność.Chodzi mi o to,że troszkę lat już żyję na tym świecie i nie jedna partia już zrobiła mnie w c****.Dlatego śmiało mogę stwierdzić,że 90% polityków to zwykłe mendy,które zawsze patrzą jak wydymać obywatela.Po prostu nie dam się nabrać jakiemuś pajacowi pod krawatem w jego brunatne,czerwone,zielone czy niebieskie ideały.Dlatego od biegania za czarnym studentem i wykrzykiwania white power,lub co już jest skrajną patologią w ruchu skinheads wychwalania malarza Adolfa i podnoszenia prawej łapy,wolę klasykę ruchu skinheads zanim do niego wpieprzyła się polityka.Nie ma to jak posłuchać dobrej muzy,wypić browarka i pójść na mecz.Jeżeli chodzi o światopogląd to wiadomo że w jakąś tam stronę jest on ukierunkowany,mam swoje poglądy na wiele drażliwych kwestii,ale nie pora teraz o tym tu dyskutować,każdy myślący człowiek wyznaje jakiś tam światopoglad w różnych kwestiach.Najważniejsze aby żadne skrajnie prawicowe lub lewicowe ideały nie narobiły ci gówna w mózgu.Wszyscy wiemy z historii,że do niczego dobrego to nie doprowadziło.

Anima Villis

Post autor: Anima Villis » 18.02.2010, 17:46

Co wy się tak przypierdalacie do salutu rzymskiego ?.Może trochę najpierw poczytajcie a nie będziecie kojarzyć go wyłącznie z wujkiem Adolfem...
[link]

nisc

Post autor: nisc » 18.02.2010, 17:49

Anima Villis pisze:Co wy się tak przypierdalacie do salutu rzymskiego ?.Może trochę najpierw poczytajcie a nie będziecie kojarzyć go wyłącznie z wujkiem Adolfem...
niestety stary ale tak to juz jest ze w tym kraju gdzie co 5 osoba zostala przez panow od "rzymskiego salutu" zamordowana skojarzenia beda nieuniknione, i nie dziw sie bo to wlasnie prawdziwe dziedzictwo tego Narodu zeby na debików uzywajacych "rzymskiego salutu" pluć tak jak nasi dziadkowie od Westerplatte do Powstania Warszawskiego......
TYBET JEST SERBSKI

Dr Kamszot

Post autor: Dr Kamszot » 18.02.2010, 18:58

Niektórzy tutaj, nie chcę rzucać ksywami, ale chcą udowodnić , że czarne jest czarne, a białe jest białe ;-)
Twierdzenie, że nigdy na stadionach nie było ekip z irokezami jest po prostu szczytem debilizmu. Przecież kilka stron wcześniej były wymieniane ekipy, gdzie można było je spotkać. I żaden NS czy NR tego nie zmieni.
PS. Precz z polityką na stadionach!

Strobo

Post autor: Strobo » 18.02.2010, 22:05

Świąteczny Karp pisze:
jeszcze tak w ramach OT

Stadiony powinny być apolityczne, wolne zarówno od lewicy jak i prawicy. I wcale nie musi to kolidować z posiadaniem własnego światopoglądu, tożsamości, przekonań. Chodzi tylko o to żeby nie przenosić tego na trybuny w skrajnej formie.

Swoją drogą zajebiście ciekawy temat, szkoda, że dyskusja zbacza trochę z toru - w związku z tym możnaby założyć oddzielny temat poświęcony polityce na stadionach, tak jak ma to miejsce w Europa Info

Przemas78

Post autor: Przemas78 » 18.02.2010, 22:16

[quote="chacha"]Siema.

Ciekawy temat to się zarejestrowałem.

Mam kilka pytań. Czy każdy z was to tego tak poważnie podchodzi?

Jestem z Krakowa(Wisła).I jedyne co wiem że punki i skini robili to chodzili na koncerty i lali się między sobą.Ja tu nie widzę jakiś innych ich celów.Gdzie ta polskość czy antypolskość.Dwie zwalczające się subkultury czego przykładem może być cytat powyżej jak to młody chłopak był bity przez "złych" punków za flagę Polski na plecaku.A pomyślał ktoś że ta flaga to była oznaką przynależenia do tej drugiej subkultury i flaga była sprawą drugorzędną

Gdzie ta narodowościowość u skinów czym oni wspomogli Polskę i vice versa u punków.Ja bym w ogóle z tego nie robił żadnych przesłanek tak jak teraz bym się chciał doszukiwać u "emo" jakiegoś podwójnego dna.
Robienie legend czy potępianie ludzi którzy byli młodzi i byli w grupie podobnie ubranych i z podobnymi poglądami/celami jest błędne.. ot hasła z którymi się identyfikują.Ja lubię Peace and Love ale nie jestem hipisem/pedałem czy kim tam by ktoś chciał

Z Krakowskiego podwórka można powiedzieć że nas to ominęło (może się mylę-bo miałem znajomych co się wołali różnymi "nazwami").. choć sam lałem brudasów..ot tak szukanie celu i bez większej ideologii, a że strzygłem się krótko i miałem koszulkę longsdale (lata 90 sic!) czyni mnie skinem? Błąd!

Tak w innym temacie robienie z Abadona legendy (akurat tu z KSC nikt zorientowany się nie wypowiada) jest błędem-bo skończył raczej nie ciekawie.I bardziej by pasował do tego tematu a nie o "kibolach" (przyjmowanie nomenklatury wyborczej to idiotyzm)

A i do gościa z HKS to że możecie istnieć w krakowie/hucie to powinien być dla was zaszczyt ale pisanie o ciśnieniu na TS/KSC to już bezczelność(zresztą po latach neutralności z KSC).Nie jesteście jakimkolwiek przeciwnikiem tylko zwykła ekipką osiedlową.Chwała że istniejecie

pozdrawiam[/quote

Z całym szacunkiem ale gts najmniej się o lewakach ma prawo wypowiadać negatywnie . Pozdrowienia z Lepszej Strony Błoń . P.s. Bez napinki .

cyryl bazgrolarz

Post autor: cyryl bazgrolarz » 18.02.2010, 22:16

Ktoś tu chyba już wytłumaczył jakimi poglądami charakteryzowali się punki we wcześniejszych latach. To nie to samo co teraz, na pewno lewackich zapędów nie mieli. Oni raczej byli SHARP lub nie wiem po prostu nie byli rasistami, antysemitami itd., ale jak to mój starszy kolega powiedział kocha ten kraj, komunistów nienawidzi tak jak i gejów, po prostu ma wyjebane na politykę bo żadna opcja mu nie odpowiada. Przypominam, ze on mi tak powiedział. Teraz punk=lewactwo, ale chyba tym punkom z początku lat 90 nie to było w głowie. Możecie mnie zgnoić, ale kiedyś całkiem inaczej wyglądały stadiony, ulice itd. Sam tego nie pamiętam bo mam ledwo 21 lat, ale staram się zrozumieć obie strony. Pozdrawiam!

twój zły sen

Post autor: twój zły sen » 18.02.2010, 22:20

poznałem typów jakiś czas temu w berlinie załoga hc punk i jak sie najebali to śpiewali: LUBLINIANKA LUBLINIANKA HARD CORE PUNX ALE NIEWIEM ILE TAM CZASU CHODZILI TERAZ MIESZKAJA W BERLINIE , w Polsce najbardziej anty nazi była kiedyś ekipa Podhala Nowy Targ to tez hc punx ale niewiem jak jest teraz wtedy ns i nr tam nieistnieli

beliarpunk

Post autor: beliarpunk » 18.02.2010, 23:08

total1908 pisze:Widze,ze w temacie duzo osob wychwala punks&skins.Nie rozumiem czym wy sie tak podniecacie? Dla mnie byloby hanba ,zeby jakies punki czy lewaki przychodzily do mlyna.w polowie lat 90 -tych, 90 %skinheads na trybunach stanowili narodowcy czy tez ns.od paru lat zauwazam,ze wielu ludzi,ktorzy kiedys uwazali sie za skina z pogladami,ucieka w kliamty oi (jestem ich jeszcze w stanie zrozumiec).W owej sytuacji,po prostu kiedys szli za moda (bali sie dostac po zebach) I nie maja pogladow politycznych.Nie rozumiem jednak jak koles w irokezie ,noszacy obcisle gatki w paski i wymalowana skore,noszacy brudne buty zaczyna golic glowe,zakladac jeansy,czyste glany i haringtonki czy kiedys fleki?Dla mnie to sa choragiewki,ktore jak latwo zmienialypoglady, tak latwo moga zmienic ukochana druzyne.Gadanie o spirit of '69 w realiach polskich troche mnie smieszy.Rozumiem anglikow u nich w tych latach cos sie wytwarzalo.U nas moda na skinowanie wypadla w tych czasach,gdy subkultura skinheads byla utozsamiana z "prawicowymi" pogladami.Piszecie o naziolach itp.Duzo osob z pod znaku "ns",kocha Polske i nie uwaza hitlera za swojego bozka.Cala ta sytuacje pokazujecie w taki sposob, jakby was pankowski i cale nigdy wiecej wyslali na to forum do szerzenia propagandy.
nisc nie dziwie Ci sie jak piszesz o biciu nazioli z Warszawy przed koncertem itp.Wkoncu Arka Gdynia miala kiedys uklady z lewacka commando 84 z Marsylii a teraz z St.Pauli (najbardziej faszystowska ;) ) ekipa z Niemiec.
P.S.Gloryfikujcie dalej jacy to punki sa zajebisci ,niedlugo nigdy wiecej bedzie rzadzic mlynami !

bez odbioru.
No to zeby nie bylo niedomowien zapodaje link,gdzie tzw."patrioci"GLORYFIKUJA Hitlera!!!Ktos tu zarzucil tekst o prowokacji,ze strony Nigdy Wiecej,no tylko czekac na wesolka ktory stwierdzi,ze jestem masonskim czarnym zydo-komunista z Izraela:).Z tymi lewakami tez zaczyna byc smieszne,w szczegolnosci do GitPunka,ktory podpisuje sie Anty Red
[link]
Pozdrawiam

MiśBrunatny

Post autor: MiśBrunatny » 18.02.2010, 23:37

cyryl bazgrolarz pisze:Ktoś tu chyba już wytłumaczył jakimi poglądami charakteryzowali się punki we wcześniejszych latach. To nie to samo co teraz, na pewno lewackich zapędów nie mieli. Oni raczej byli SHARP lub nie wiem po prostu nie byli rasistami, antysemitami itd., ale jak to mój starszy kolega powiedział kocha ten kraj, komunistów nienawidzi tak jak i gejów, po prostu ma wyjebane na politykę bo żadna opcja mu nie odpowiada. Przypominam, ze on mi tak powiedział. Teraz punk=lewactwo, ale chyba tym punkom z początku lat 90 nie to było w głowie. Możecie mnie zgnoić, ale kiedyś całkiem inaczej wyglądały stadiony, ulice itd. Sam tego nie pamiętam bo mam ledwo 21 lat, ale staram się zrozumieć obie strony. Pozdrawiam!
Trzoszke po kickales bo sharp to sharp jak sama nazwa wskazuje byli to skinheads.
Czy uzycie slowa pedal stalo sie juz takie passe,ze coraz wiecej nazywa ich gejami?

Jak juz wiele osob pisalo punk w latach 80-tych byl antykomunistyczny pozniej zaczal przypierac swoja najbardziej popier.dolona forme.Jednak jakos pod koniec lat 90-tych powoli zaczelo przeciez wszystko wracac do normy czyli "Punk no red" itd. pozniej jeszcze pojawilo sie cos takiego jak Conservative Punk dla nie niektorych zestawienie tych dwoch slow to jakas totalna glupota ale nie mnie to oceniac.
I jeszcze jedno wg.mnie to skinhead czy punk to przedewszystkim styl zycia ,styl bycia a dopiero pozniej jakiekolwiek poglady,przeciez sa nazi punx,sa skini anarchisci,satanisci i ch.uj wie jeszcze co.
To jest tylko moje zdanie na temat tych subkultur.
http://rksursus.blogspot.com/

mancunian

Post autor: mancunian » 19.02.2010, 00:12

beliarpunk pisze:

bez odbioru.
No to zeby nie bylo niedomowien zapodaje link,gdzie tzw."patrioci"GLORYFIKUJA Hitlera!!!Ktos tu zarzucil tekst o prowokacji,ze strony Nigdy Wiecej,no tylko czekac na wesolka ktory stwierdzi,ze jestem masonskim czarnym zydo-komunista z Izraela:).Z tymi lewakami tez zaczyna byc smieszne,w szczegolnosci do GitPunka,ktory podpisuje sie Anty Red
[link]
Pozdrawiam
No i po samym wstepie juz widac ze to lewicowe poglady sa, niech ktos kto uwaza to za prawice mi wyjasni na czym w takim razie ta prawicowosc polega, skoro dla tej chwili jestem wstanie przyjac wasza wersje ze ten socjalizm nie ma nic wspolnego z lewactem a jest tylko nazwa...

cyryl bazgrolarz

Post autor: cyryl bazgrolarz » 19.02.2010, 00:29

MiśBrunatny pisze:
cyryl bazgrolarz pisze:Ktoś tu chyba już wytłumaczył jakimi poglądami charakteryzowali się punki we wcześniejszych latach. To nie to samo co teraz, na pewno lewackich zapędów nie mieli. Oni raczej byli SHARP lub nie wiem po prostu nie byli rasistami, antysemitami itd., ale jak to mój starszy kolega powiedział kocha ten kraj, komunistów nienawidzi tak jak i gejów, po prostu ma wyjebane na politykę bo żadna opcja mu nie odpowiada. Przypominam, ze on mi tak powiedział. Teraz punk=lewactwo, ale chyba tym punkom z początku lat 90 nie to było w głowie. Możecie mnie zgnoić, ale kiedyś całkiem inaczej wyglądały stadiony, ulice itd. Sam tego nie pamiętam bo mam ledwo 21 lat, ale staram się zrozumieć obie strony. Pozdrawiam!
Trzoszke po kickales bo sharp to sharp jak sama nazwa wskazuje byli to skinheads.
Czy uzycie slowa pedal stalo sie juz takie passe,ze coraz wiecej nazywa ich gejami?
AD 1. W moich okolicach był tylko punk lub skin nikt nie wiedział i nie słyszał o SHARP to nastało torchę później, tak wiem zacofanie itd. ale tak kiedyś było...
AD 2. Nie stało się passe i wybacz ale tak mi się napisało...

MiśBrunatny

Post autor: MiśBrunatny » 19.02.2010, 00:39

MiśBrunatny pisze:
cyryl bazgrolarz pisze: przypierac "Punk no red"
soraweczka mialo byc "przybierac" oraz "Punk not red"

spoko Cyryl nie chcialem byc zlosliwy ani nic
http://rksursus.blogspot.com/

cyryl bazgrolarz

Post autor: cyryl bazgrolarz » 19.02.2010, 01:11

MiśBrunatny pisze:
MiśBrunatny pisze:
cyryl bazgrolarz pisze: przypierac "Punk no red"
soraweczka mialo byc "przybierac" oraz "Punk not red"

spoko Cyryl nie chcialem byc zlosliwy ani nic
nie no spoko ja chciałem wytłumaczyć mój tok myślenia
i abrdzo dobry podpis masz! :) pozdro!

checheBIS

Post autor: checheBIS » 19.02.2010, 01:53

Z całym szacunkiem ale gts najmniej się o lewakach ma prawo wypowiadać negatywnie . Pozdrowienia z Lepszej Strony Błoń . P.s. Bez napinki .
A raczej z napinką i bez zrozumienia tekstu :)
Przynajmniej ja nie wiem do czego uderzasz!

A GTS mnie nie razi bo mimo wszystko to część (nie chcianej) historii klubu za którym zawsze stałem i będę stać.

Wracając do tematu..a raczej do jednego z torów polecam zrobić sobie test na:

[link]

bo co poniektórzy to błądzą trochę w w temacie lewo/prawo

303squadron

Post autor: 303squadron » 19.02.2010, 15:16

Na meczu superpucharu Polski w 1991 Zagłębie Lubin - GKS Katowice na trybunach wyróżniał się punk w szaliku Zawiszy. Gość widać, że nie był jakimś sezonowcem. Konkretnie wydziarany- jak na tamte czasy robiło spore wrażenie. Irokez też pokaźnych rozmiarów. Mowa tu tylko o jednostce, ale napewno rzucał się błyskawicznie w oczy.

prażanin

Post autor: prażanin » 19.02.2010, 15:26

Jaki wysyp legijnego narybku :)
Nie ma to tamto kultura pełną gębą nie Foxx? :)

Wiecie co? potraficie rozpieprzyć każdy temat...

miś kumatek

Post autor: miś kumatek » 19.02.2010, 15:40

Niech będzie to moja ostatnia wypowiedź w tym temacie. Nie wiem, czy tego nie widzicie, czy po prostu nie chcecie widzieć, ale w moim poście przytoczony został cytat, z którego wynika, że kilkunastu JEST ZA LEGIĄ, a nie że jest zorganizowana grupa która jeździ na wyjazdy z własną flagą i nie wiadomo jak się afiszuje.

Gratuluję także poziomu argumentów, typu "ty k****".

Proszę tylko nie popękać z tej napinki, to bardzo niezdrowe.

Pozdrawiam wszystkich.
Obrazek

Foxx

Post autor: Foxx » 19.02.2010, 15:43

Dobra, trochę pozamiatałem, ale po pierwsze - poza netem też jest życie, a po drugie mam tu uprawnienia admina w innym celu, niż moderatorzy (nicki w kolorze zielonym).

Prażanin - wysyp jednopostowych ziomków nie sprawił takiego negatywnego wrażenia, jak drugiej strony?

No właśnie.

Temat tymczasowo zamykam.
A co tam w komentarzach na Onecie?

Zablokowany