Ekipy Punkowe i pilka nozna
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Ekipy Punkowe i pilka nozna
kurde godzina pisania na marne i nie wiem czemu ... za mądre to było czy co?
Analogs są cytowani na jednej z flag Pogoniarzy "stąd jesteśmy i tu umrzemy" bodajże. Poza tym są ze Szczecina, i na tym chyba ich związki z klubem się kończą.
Oczywistą sprawą jest , że ludzie różnej maści i z różnych subkultur będą chodzić na mecze jak tylko lubią . W dawniej czasach rozmawiałem z paroma chłopakami z Korony Kielce to powiedzieli jedną rzecz u nich nie miała prawa zaistnieć sytuacja żeby w młynie pojawiły się nawet długie włosy nie mówiąc o irokezach.
-
Anima Villis
Warto też wspomnieć o chłopaka z EliteBoys -kapela, która zrobiła i nagrała (finansując nagranie z własnej kieszeni!) kilka numerów poświęconych klubowi z własnego miasta –Zagłębiu Lubin.
Również Contra Boys'i maja kawałki o Wrocławskim klubie.
A no i jak mogłem zapomnieć Surowa Generacja/The Gits również mają kawałki o Motorze Lublin.Pozdrawiam
Również Contra Boys'i maja kawałki o Wrocławskim klubie.
A no i jak mogłem zapomnieć Surowa Generacja/The Gits również mają kawałki o Motorze Lublin.Pozdrawiam
Surowa Generacja i The Gits to jest to samo.
Lumpex-punkami to oni chyba nie byli, raczej oi skins, później presja...i konwersja...
-
Anima Villis
Jeśli chodzi o zespoły które wymieniłem,The Gits/Surowa Generacja(wiem że to ten sam zespól tylko pod inną nazwą),Contra Boys,EliteBoys to oczywiście wiem że nie są to punki,chodziło mi jedynie o rodzaj muzyki którą tworzą,nie o ich poglądy.
Gitpunk proste że w każdej subkulturze znajdują się różni ludzi,no ale mimo wszystko od czegoś te stereotypy muszą pochodzić,wystarczy spojrzeć choćby na Woodstock i to co tam się dzieje.
Gitpunk proste że w każdej subkulturze znajdują się różni ludzi,no ale mimo wszystko od czegoś te stereotypy muszą pochodzić,wystarczy spojrzeć choćby na Woodstock i to co tam się dzieje.
nisc pisze:
na tamtym gigu w Katowicach to ciekawa ekipa sie zjechala z calej Polski, my bylismy w skladzie pare osob z Arki, kilku z Gdanska ( zarowno GKS jak i Lechia), jeden Pogon Lebork, dwoch Olimpia Elblag, dobra zaloga Zawiszy i paru kolesi z Łodzi ( takze z obydwu stron barykady), jako ze mielismy dobre kontakty z ekipa organizujaca ow koncert nie wszyscy ostatecznie zaplacili za bilety itp;-) na miejscu dobra impreza z ekipa krakowskiego Hutnika ( pozdrawiam!!), a sam koncert nawet niezly gdyby nie fochy wokala ktory rzeczywiscie "zgubil" lancuszek a tak naprawde to chcial w spokoju obejrzec na zapleczu mecz Anglii zdaje sie z Niemcami....chcialboby sie powiedziec "takich koncertow juz nie ma" heh....
zajebisty koncert, Majonez wtedy byl medialna gwiazda i to z jego powodu rozpoczelo sie "wypelnianie" przerwy technicznej, pol sali sie napierdala, a druga polowa szuka lancuszka hehe. Pozdro nisc
ale nie odpowiedziales na pytanie, czy w imie tych narodowych wartosci ktore cenie podobnie jak Ty ( no moze poza haslem ze przed wojna byla w Polsce partia NS byly rozne partie nacjonalistyczne ale raczej nie NS ale to temat nie na forum kibicowskie) Ty i Tobie podobni przeprowadza krucjate przeciwko uzywkom w ekipach, sluchaniu i nasladowaniu czarnych palantow z mtv, i ogolnie calej tej kokainowo/marihuanowo/hi-hopowej sieczce? przypuszczam ze watpie....
teraz troche o tym temacie skinow na Arce bo caly czas najezdzasz w sumie chyba nie kumajac do konca tematu... otoz swego czasu łysi o tej narodowej proweniencji zmanipulowani przez swoich kolegow z Gdanska pojawili sie z łysymi z Lechii na meczu Lechia/Olimpia-Legia i przez to mieli na Arce przesr...gdyz Arka na tym meczu zjawila sie rowniez ( rok zdaje sie 1996 )...po tamtych zdarzeniach rozumiesz chyba sam ze nie za bardzo bylo dla nich miejsce na stadionie, ale po dosc krotkim okresie banicji wrocili i od tamtej pory istnieja sobie i wiekowo/stazowo jest to ekipa ktorej niejedni skins w Polsce moga pozazdroscic, spotkania w knajpie O. w Gdyni przeszly juz do legendy, popytaj starszych kolegow z roznych polskich miast to Ci opowiedza....A cofajac sie w czasie do okresu ktorego raczej nie pamietasz ( 1988-92) Gdynia i Arka łysymi stala ( ksyw nie bede wymienial bo moga tego sobie nie zyczyc ), walki z lewacka bojowka ( Hydrant Corps- pierwsza tego typu ekipa w Polsce) to juz sa miejskie legendy. Slynna bitwa na calym miescie z lewactwem przed koncertem Skankana na Oksywiu zima 1995 to tez znany epizod i sprawka polaczonych chuliganow Arki i skins prawicowych. My tez jako pierwsi w Polsce mielismy w miescie ekipe SHARP ( 1991-95) i zostala ona zupelnie zdlawiona mimo ze w pewnym momencie bylo to dobre 30 osob do walki. Takie kapele jak Gotenhafen z tamtych lat to prawdziwe legendy ruchu skins.....
Sprawa OM i st pauli, juz bylo wielokrotnie wspominane ze akurat ekipa zadajaca sie z OM nie miala nic wspolnego z polityka w zadnym wydaniu a kierowali sie na przyklad tym ze jedna z ekip OM uzywala i nadal uzywa konfederatki .. (uklady zostaly zakonczone po wizycie grupki Arkowcow na Porto-Marsylia wlasnie z powodow lewackich zapedow CU 84).
St.pauli ta sprawa zostala wyjasniona z tego co wiem, nie wciskaj kitow o tym ze byly jakies uklady itp, turniej halowy, towarzystwo piknikowe w tym Polonia z Niemiec..itp itd...
jesli masz jeszcze jakies pytania odnosnie ruchu Skins na Arce i w Gdyn iz checia udziele Ci odpowiedzi..pzdr
teraz troche o tym temacie skinow na Arce bo caly czas najezdzasz w sumie chyba nie kumajac do konca tematu... otoz swego czasu łysi o tej narodowej proweniencji zmanipulowani przez swoich kolegow z Gdanska pojawili sie z łysymi z Lechii na meczu Lechia/Olimpia-Legia i przez to mieli na Arce przesr...gdyz Arka na tym meczu zjawila sie rowniez ( rok zdaje sie 1996 )...po tamtych zdarzeniach rozumiesz chyba sam ze nie za bardzo bylo dla nich miejsce na stadionie, ale po dosc krotkim okresie banicji wrocili i od tamtej pory istnieja sobie i wiekowo/stazowo jest to ekipa ktorej niejedni skins w Polsce moga pozazdroscic, spotkania w knajpie O. w Gdyni przeszly juz do legendy, popytaj starszych kolegow z roznych polskich miast to Ci opowiedza....A cofajac sie w czasie do okresu ktorego raczej nie pamietasz ( 1988-92) Gdynia i Arka łysymi stala ( ksyw nie bede wymienial bo moga tego sobie nie zyczyc ), walki z lewacka bojowka ( Hydrant Corps- pierwsza tego typu ekipa w Polsce) to juz sa miejskie legendy. Slynna bitwa na calym miescie z lewactwem przed koncertem Skankana na Oksywiu zima 1995 to tez znany epizod i sprawka polaczonych chuliganow Arki i skins prawicowych. My tez jako pierwsi w Polsce mielismy w miescie ekipe SHARP ( 1991-95) i zostala ona zupelnie zdlawiona mimo ze w pewnym momencie bylo to dobre 30 osob do walki. Takie kapele jak Gotenhafen z tamtych lat to prawdziwe legendy ruchu skins.....
Sprawa OM i st pauli, juz bylo wielokrotnie wspominane ze akurat ekipa zadajaca sie z OM nie miala nic wspolnego z polityka w zadnym wydaniu a kierowali sie na przyklad tym ze jedna z ekip OM uzywala i nadal uzywa konfederatki .. (uklady zostaly zakonczone po wizycie grupki Arkowcow na Porto-Marsylia wlasnie z powodow lewackich zapedow CU 84).
St.pauli ta sprawa zostala wyjasniona z tego co wiem, nie wciskaj kitow o tym ze byly jakies uklady itp, turniej halowy, towarzystwo piknikowe w tym Polonia z Niemiec..itp itd...
jesli masz jeszcze jakies pytania odnosnie ruchu Skins na Arce i w Gdyn iz checia udziele Ci odpowiedzi..pzdr
W latach 90tych mogłeś mieć raczej koszulkę lonsdale bo longsdejli jeszcze nie produkowano :-)
Tak jak parę osób z tego tematu mam jakis tam staż na trybunach.
Tak jak pare ośób bawiłem się w skinowanie itd
Ale tak między Bogiem a prawdą to z czasem zaczynam na to nieco inaczej spoglądać.
Piękne słowa o prawicy, patriotyźmie itd nieco mnie juz śmieszą.
Panowie, spójrzmy na siebie krytycznie, zresztą niejdena osoba juz o tym w temacie wpsomina - czy bicie się mędzy sobą, czy występowanie przeciw prawy, przeciw policji, czy kiedyś częstsze dziś juz mniej demolki itd to patriotyzm.
W naszych sercach moze i tkwią słuszne wartości ale nasza życiowa postawa prawdziwych patriotów, którzy walczyli o nasz kraj mogłaby przyprawić niejednokrotnie o zawał serca.
Byliśmy skinami, punkami, walczyliśmy ze sobą, słuchaliśmy dobrej muzyki, tworzyliśmy ekipy i dobrze się bawiliśmy w swoim gronie.
Narkotykami gardziliśmy utożsamiając je z brudem, lewactwem i słabością.
Teraz sa na topie.
Dlatego moze nie stawiajmy tak drastycznych barier jak np Pan total1908 próbuję tu uskuteczniać.
Wiesz ja też kiedys silnie w to wszystko wierzyłem, walczyłem itd
Ale teraz widzę że nieco to wszytwsko na wyrost jest pisane.
Chciałbym wiedzieć na czym polega ten patriotyzm i umiłowanie ojczyzny?
Bo jeśli tylko na staniu na bacznośc na hymnie na meczu reprezentacji czy na hasełkach na koszulkach to sorry
Tak jak parę osób z tego tematu mam jakis tam staż na trybunach.
Tak jak pare ośób bawiłem się w skinowanie itd
Ale tak między Bogiem a prawdą to z czasem zaczynam na to nieco inaczej spoglądać.
Piękne słowa o prawicy, patriotyźmie itd nieco mnie juz śmieszą.
Panowie, spójrzmy na siebie krytycznie, zresztą niejdena osoba juz o tym w temacie wpsomina - czy bicie się mędzy sobą, czy występowanie przeciw prawy, przeciw policji, czy kiedyś częstsze dziś juz mniej demolki itd to patriotyzm.
W naszych sercach moze i tkwią słuszne wartości ale nasza życiowa postawa prawdziwych patriotów, którzy walczyli o nasz kraj mogłaby przyprawić niejednokrotnie o zawał serca.
Byliśmy skinami, punkami, walczyliśmy ze sobą, słuchaliśmy dobrej muzyki, tworzyliśmy ekipy i dobrze się bawiliśmy w swoim gronie.
Narkotykami gardziliśmy utożsamiając je z brudem, lewactwem i słabością.
Teraz sa na topie.
Dlatego moze nie stawiajmy tak drastycznych barier jak np Pan total1908 próbuję tu uskuteczniać.
Wiesz ja też kiedys silnie w to wszystko wierzyłem, walczyłem itd
Ale teraz widzę że nieco to wszytwsko na wyrost jest pisane.
Chciałbym wiedzieć na czym polega ten patriotyzm i umiłowanie ojczyzny?
Bo jeśli tylko na staniu na bacznośc na hymnie na meczu reprezentacji czy na hasełkach na koszulkach to sorry
-
2mastercard
Sytuacja w Rzeszowie w końcówce lat 80-tuch wyglądała tak, że anty siła dla Punków byli Metale i to między nimi toczyły się wojny. W tych latach ruch Skinów w Rzeszowie jeszcze nie istniał. Kosy wtedy między Resovią i Stalą także nie było, raczej neutralnie bo i ruch kibicowski był w fazie powstawania, raczkowania (doping, młyn na siedząco, a liczba w nim +/- około 30-40). Dopiero pocżątkiem lat 90-tych (91-93) zaczęło się skinowanie w Rzeszowie i okolicach. Najbardziej obie subkultury scierały się w szkołach typowo męskich czyli samochodówkach, mechanikach, budowlankach, kolejarskich i innych zawodowych techniakch. Dworzec PKS (głowny i podmiejski) i PKP był takim miejscem gdzie dochodziło do starc. Mianowicie młodzież dojezdzająca do szkół w Rzeszowie z okolic tam rozwiązywała swoje racje ideologiczne. Chodzone tam na tzw. krojenie naszywek. Dochodziło do starć nie tylko ludzi z Rzeszowa ale i okolic miedzy sobą bo na jednym peronie stał powiedzmy pankowy Lutoryż i Mogielnica, a na drugim skinowska Boguchwała i Zwięczyca. Wiele takich przykładów wiosek ideologicznych mozna podać (Ranizów, Budy Głogowskie, Głogów, Sokołów, itd. Walki i wjazdy na dworce jednych bądz drugich trwały. Wtedy też niejako na Resovie chodzili wyłacznie skini z małymi wyjąkami, a za Stalą zaczęli kibicować punki choć mocną załogę skini też tam stanowili. Podział osiedli Skin/Punk zaczął też przypominać podział na osiedla Stali, Resovii. I tak KRN, Gwarszistów, pro skin, Baranówka 4, Hetmańska pro Stal. To chyba takie najbardziej klarowne osiedla subkulturowe bo na innych było to dość pomieszane. Centrum miasta to Skini, ale zarówno za Sovią jak i STalą tak dla przykładu. Oczywiście Dzie WIosny (dzień wagarowicza) to kiedyś był zapalny dzień. Ludize nie szli do szkoły, urządzali popijawy w okolicach słynnego juz pomnika Walk Rewolucyjnych (wielka cipa) na Kole (czyli Aleja pod Kasztanami koło zamku) parki (koło Placu Wolności, synagog, koło ROSiR-u) no i ganianki, walki itd., ale to na tle Skin vs Punk o kluby raczej sporadycznie. Tak sytuacja miała się do mniej więcej lat 2001-2002. Po jakiejs tam większej i duzo grubszej rozrubie pod wspomnianym Pomnikiem na przyszły rok było mnustwo patroli na miesice Policji, Starzy Miejskiej, Żandarmerii, spisywania, zatrzymania za picie w mijscu publicznym, a także jakies zakazy w szkołach własnie na 21 marca. W taki własnie sposób dzień wagarowicza świętowany w ten sposób odszedł w zapomnienie. Później ruch anarchistyczny organizował jakies pochody przeciwko rasizmowi i chyba nadal to robi, ale to juz inne pokolenia. Dzieci kwiaty, power flower, gitarka, to już nie te Punki z lat 90-tych i nie te liczby. Dzień wagarowicza umarł razem z upadkiem popularności Punków i Skinów w Rzeszowe czyli kolo roku 2001.
-
2mastercard
Przepraszam za błedy słowne i iterówki ale edytować nie mozna i nie mam jak poprawić.
jeszcze tak w ramach OTŚwiąteczny Karp pisze:
Co to jest apolityczność? Pytam tutaj nie o muzykę, koncert czy obiad u rodziców d***, tylko o światopogląd.
Stadiony powinny być apolityczne, wolne zarówno od lewicy jak i prawicy. I wcale nie musi to kolidować z posiadaniem własnego światopoglądu, tożsamości, przekonań. Chodzi tylko o to żeby nie przenosić tego na trybuny w skrajnej formie.
Swoją drogą zajebiście ciekawy temat, szkoda, że dyskusja zbacza trochę z toru - w związku z tym możnaby założyć oddzielny temat poświęcony polityce na stadionach, tak jak ma to miejsce w Europa Info
-
twój zły sen
poznałem typów jakiś czas temu w berlinie załoga hc punk i jak sie najebali to śpiewali: LUBLINIANKA LUBLINIANKA HARD CORE PUNX ALE NIEWIEM ILE TAM CZASU CHODZILI TERAZ MIESZKAJA W BERLINIE , w Polsce najbardziej anty nazi była kiedyś ekipa Podhala Nowy Targ to tez hc punx ale niewiem jak jest teraz wtedy ns i nr tam nieistnieli
-
MiśBrunatny
soraweczka mialo byc "przybierac" oraz "Punk not red"MiśBrunatny pisze:cyryl bazgrolarz pisze: przypierac "Punk no red"
spoko Cyryl nie chcialem byc zlosliwy ani nic
-
cyryl bazgrolarz
nie no spoko ja chciałem wytłumaczyć mój tok myśleniaMiśBrunatny pisze:soraweczka mialo byc "przybierac" oraz "Punk not red"MiśBrunatny pisze:cyryl bazgrolarz pisze: przypierac "Punk no red"
spoko Cyryl nie chcialem byc zlosliwy ani nic
i abrdzo dobry podpis masz! :) pozdro!
A raczej z napinką i bez zrozumienia tekstu :)Z całym szacunkiem ale gts najmniej się o lewakach ma prawo wypowiadać negatywnie . Pozdrowienia z Lepszej Strony Błoń . P.s. Bez napinki .
Przynajmniej ja nie wiem do czego uderzasz!
A GTS mnie nie razi bo mimo wszystko to część (nie chcianej) historii klubu za którym zawsze stałem i będę stać.
Wracając do tematu..a raczej do jednego z torów polecam zrobić sobie test na:
http://www.inp.uw.edu.pl/idealog/index.php/welcome.do
bo co poniektórzy to błądzą trochę w w temacie lewo/prawo
-
303squadron
Na meczu superpucharu Polski w 1991 Zagłębie Lubin - GKS Katowice na trybunach wyróżniał się punk w szaliku Zawiszy. Gość widać, że nie był jakimś sezonowcem. Konkretnie wydziarany- jak na tamte czasy robiło spore wrażenie. Irokez też pokaźnych rozmiarów. Mowa tu tylko o jednostce, ale napewno rzucał się błyskawicznie w oczy.
Dobra, trochę pozamiatałem, ale po pierwsze - poza netem też jest życie, a po drugie mam tu uprawnienia admina w innym celu, niż moderatorzy (nicki w kolorze zielonym).
Prażanin - wysyp jednopostowych ziomków nie sprawił takiego negatywnego wrażenia, jak drugiej strony?
No właśnie.
Temat tymczasowo zamykam.
Prażanin - wysyp jednopostowych ziomków nie sprawił takiego negatywnego wrażenia, jak drugiej strony?
No właśnie.
Temat tymczasowo zamykam.