Gdzie sie podzialy....nie zapomniane???

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ

co bardziej ci sie podobalo????

lata 90te
140
69%
czas obecny
42
21%
bez znaczenia
21
10%

Liczba głosów: 203

R76-Grzyb

Post autor: R76-Grzyb » 03.07.2008, 13:56

Każda, że tak powiem "epoka" ma swoje plusy i minusy, kiedyś może faktycznie było bardziej klimatycznie, mało było przypadkowych osób, psy średnio kumały o co chodzi (chociaż to akurat nie mogło trwać wiecznie) i te fleki, ile to ja się matke naprosiłem, żeby mi takiego kupiła. Ale z drugiej strony nie było czegoś takiego jak oprawa (nie licząc rac), a i patrząc na liczby wyjazdowe to te też były znacznie mniejsze.
Dlatego jak dla mnie to po prostu ewolucja, coś się zyskuje a coś traci
Widzew - Śródmieście

iparts.pl
Rodowity_Mazowszanin

Post autor: Rodowity_Mazowszanin » 03.07.2008, 14:33

Lata 90- te to były zajebiste czasy pod względem kibicowskim. Teraz wszystko to jest takie bardziej "sztuczne", na pokaz...
patrząc na liczby wyjazdowe to te też były znacznie mniejsze
Na wyjazdy jeździli wtedy przeważnie najzagorzalsi fanatycy. Poziom polskiej piłki (a także stadiony i cała ta infrastruktura) w latach 90-tych nie licząc połówki (Legia i Widzew w LM) był żenująco niski...

index

Post autor: index » 03.07.2008, 14:37

dokładnie jak napisał poprzednik. Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia. Każde czasy maja swój klimat, z tym, ze trzeba w nich żyć, bo cóż ma powiedzieć młodzież, która w latach 90-tych bawiła się jeszcew piaskownicy. Jeśli zaś chodzi o rzecz jak najbardzie z lat 90-tych utkwiła mi w pamięci to niezapomniany komentarz podczas meczu Polska-Anglia 1993:
...na stadionie widać coraz wiecej pomarańczowych kurtek, oznacza to, że przybyli na stadion kibice z Wrocławia i Gdańska
a tak prawde mówią cała Poalska biegała we flekach
Praktycznie każdy mój post jest żartem, więc nie bierz go na poważnie

aktywowany2

Post autor: aktywowany2 » 03.07.2008, 14:46

i internetu nie było, a bynajmniej na aż taką skalę :idea:

chociaż i sam temat średnie - równie dobrze możnaby dodać tam lata '80... a temat o wspominkach z lat 90-tych gdzieś tu chyba był na forum?
Obrazek

swoj czlowiek

Post autor: swoj czlowiek » 03.07.2008, 15:37

Lon(RKS)don pisze: no i oczywiscie do tego obowiazkowo specificzny plecak wojskowy ja akurat kupilem z jakiegos magazynu harcerskiego ale chyba wiadomo o jaki chodzi bo tez wtedy byly na topie i jeszcze malowalo sie na nich korektorem albo markerem celtyk albo nazwe klubu ktoremu kibicowales
albo przyszywalo naszywke.
najelpszy klimat srodek lat 90.
EUROPA DLA BIAŁYCH
POLSKA DLA POLAKÓW

[link] 14/88
Aborcja-prawdziwy holocaust

aktywowany2

Post autor: aktywowany2 » 03.07.2008, 15:55

Lon(RKS)don pisze:specificzny plecak wojskowy ja akurat kupilem z jakiegos magazynu harcerskiego ale chyba wiadomo o jaki chodzi bo tez wtedy byly na topie i jeszcze malowalo sie na nich korektorem albo markerem celtyk albo nazwe klubu ktoremu kibicowales
dzisiaj też to jest, tyle że głównie u kinderpunków/k-metali i reszty 'wynalazków'

pozatym:
viewtopic.php?t=2338
viewtopic.php?t=3521
i ew. viewtopic.php?t=492
Obrazek

pasikonik

Post autor: pasikonik » 04.07.2008, 16:25

Reka_Boga pisze:
R76-Grzyb pisze: i patrząc na liczby wyjazdowe to te też były znacznie mniejsze.
kiedys bylo tak ze liczba stanowila sile ekipy zazwyczaj caly mlyn dymil,ten kto jezdzil w malych liczbach byl uwazany za slaba bande lub mial kryzys
cos Ci sie pomylilo.. czasami sie jezdzilo w 15stu, 20stu ale nie oznaczało to, ze ekipa jest słaba wresz przeciwnie... wyjazd był jak najwczesniej, czasami w innym miescie pojawialo sie kolo 6, 7 rano i cały dzien kosiło kibiców drugiej druzyny ;-)
jak ktos wyjechał w 300 osob to była mega inwazja na pełnej kurwie hehehe
Obrazek
[link]

piekne lata 90-te...

Post autor: piekne lata 90-te... » 04.07.2008, 20:38

co to były za czasy... wyjazd to było coś, żadnych specjałów, tylko rejsowe pociągi, jazdy bez biletów, praktycznie 0 policji, żadnej ochrony, zamiast nich emeryci, czasami kilkanascie osób na wyjezdzie, za to wszyscy w szalikach, flagi robione w domach, saletra, a świeca dymna wojskowa to juz rarytas, kamienie do pociagu na wszelki wypadek, pasy w rękach, pare złotych... było, mineło, nie wróci...

kiwa jako tako

Post autor: kiwa jako tako » 04.07.2008, 21:59

Wszyscy w szalikach, ale oprócz tego zwykłe, typowe dla lat 90 ciuchy :twisted:

Pozostało tylko youtube i takie obrazki

http://www.youtube.com/watch?v=Qo4qRe9DB9o
http://www.youtube.com/watch?v=A3PQNcMFvPc

ME pewnie jeszcze tylko pogorszą sytuacje. I ta durna Unia Europejska, który non stop jeszcze tylko podjudza polski rząd do walki z chuligaństwem. Na c**** my tam wchodzilismy. Niestety wszędzie tak jest. Ostatnio oglądałem Wojny na stadionach, to ruscy też są niezadowoleni, bo podwyższa się poziom ligi i gapie zaczynają chodzić na mecze, więc robi sie piknik.

Jesteśmy z 15 lat za zachodem i to zdaje się coraz bardziej potwierdzać, bo właśnie mniej wiecej od tamtego czasu w Anglii robiło sie coraz spokojniej, niestety u nas już też coraz mniej jakis akcji na stadionach i mysle ze po ME bedzie juz zupełnie spokojnie na meczach ligowych.

Jeszcze doczekamy się kar za wbiegnięcie na boisko po milion euro/złotych :?

Total

Post autor: Total » 04.07.2008, 23:05

W latach 90tych nie było monitorignu i takie zaostrzenia ochrony na stadionie. Teraz wiemy jak jest...

Byly drewniane lawki siedziało sie na nich, albo stalo. Teraz plastikowe krzesełka...

Romano

Post autor: Romano » 05.07.2008, 07:56

Jak dla mnie brakuje w ankiecie lat 80 zdecydowanie najlepszych
moim skromnym zdaniem :)

Mondeo

Post autor: Mondeo » 05.07.2008, 16:55

Moj pierwszy wyjazdowy mecz to rok 1993 lub 1994,czyli akurat czasy jakby"najlepsze".Duzo awantur na stadionach na ktorych przewazali lysi,malo policji ,a jesli juz byla to wogole nie wiedzieli o co chodzi i zawsze przyjezdzali po czasie,flyersy i obowiazkowo praktycznie kazy z szalem,ktore pozniej nasuwano na twarze w czasie dymu heh,a teraz jak juz ktos wspomnial,krzeselka,monitoring itp...Lata 90-te najlepsze

index

Post autor: index » 05.07.2008, 23:28

brak specjali iwec brak przypadków, powodował ze bardziej się konsolidowało
brak inetrnetu i komórek, a mimo to każdy wiedział gdzie, jak i o której się jedzie
co to oznacza - ludzie (kibice) stali się wygodniejsi
Praktycznie każdy mój post jest żartem, więc nie bierz go na poważnie

kiwa jako tako

Post autor: kiwa jako tako » 06.07.2008, 12:01

index pisze:brak specjali iwec brak przypadków, powodował ze bardziej się konsolidowało
brak inetrnetu i komórek, a mimo to każdy wiedział gdzie, jak i o której się jedzie
co to oznacza - ludzie (kibice) stali się wygodniejsi
W niektórych ekipach doszło to do tego stopnia że brak info w necie = brak wyjazdu :lol:

Mówie o takich zwykłych kibicach którzy nie ruszą sie z domu zeby samemu cos kołowac, tylko czekają na info w necie

Sztygar

Post autor: Sztygar » 06.07.2008, 12:49

Total pisze:W latach 90tych nie było monitorignu i takie zaostrzenia ochrony na stadionie. Teraz wiemy jak jest...

Byly drewniane lawki siedziało sie na nich, albo stalo. Teraz plastikowe krzesełka...
Aj znwou bez przesady na niektórych stadionach w najwyższych klasach nadal są drewniane ławki... to raczej kwesita pokoleniowa.
Kiedyś wiadomo na wyjazdy jeździli praktycznie sami fanatycy , a teraz ? mnóstwo przypadkowych ludzi . O wiele wieksze problemy są obecnie z ochorna policją ... ponoć kiedyś było tylko kolegium a teraz ? 6 lat zakazu na stadion za sikanie na mur :roll:
Co jak co , ale wszystko idzie ku gorszemu ...

ODPOWIEDZ