Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
eNGie

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: eNGie » 27.06.2025, 15:05

pee pisze:
27.06.2025, 13:30
OldTimeGoodTime pisze:
26.06.2025, 21:44
Xsexx pisze:
26.06.2025, 21:32
Zgadzam się z kolegą wyżej, gdyby Ruda nie była podzielona na Ruch i Górnik, stanowiłaby jedno z najmocniejszych chuligańsko miast w Polsce
Gdyby nie była podzielona nie byłaby taka mocna. Mocny przeciwnik mobilizuje do działania. Teza obalona.
Dokładnie to samo miałem napisać. Siła Rudy Śląskiej wynika z tego,że i jedna i druga strona są mocne i wzajemnie się nakręcają. Nikt nie odpuszcza.
Porównaj sobie Rudę Śląska np z taką Dąbrowa Górniczą. Miasta podobne wielkościowo - liczba ludności tam chyba około 17 tysięcy na korzyść Rudy Śląskiej co przy miastach 100 tysięcy i więcej praktycznie jest niezauważalne.
W Rudzie Śląskiej dwie ekipy wzajemnie się mobilizujące i każdy myśli jakby była tam jedna banda to by była jedną z najlepszych w Polsce. No właśnie przykład Dąbrowy Górniczej gdzie jest tylko ZS mówi co innego. W DG jest masa chuliganów, bardzo dobrych zawodników, jest masa kibiców też jeżdzących w dobrych liczbach ale jednak nie ma tej rywalizacji na co dzień jak W RŚ i ten potencjał jest bardzo uśpiony bo w sumie jest spokój.
W RŚ jakby nie było każdy zwykły człowiek jest zamieszany w tą rywalizację między Ruchem a Górnikiem. Mieliby spokój jak w DG to większości osób ciśnienie by opadło i okazałoby się,że jednak ta RŚ nie jest taka silna.
Kolejnym dobrym przykładem na obalenie tej tezy są np. Tychy. Jeden klub, spokój na mieście i chyba nikt mi nie powie,że GKS Tychy to jest czołówką w Polsce. Podziel miasto na dwie wyrównane ekipy i nagle się okaże,ze zarówno Tychy jak i DG będą tak silne jak RŚ.
Można by się pokusić o to, że Ruda Śl. najsilniejszy fc w Polsce.

iparts.pl
pikol_EZD

Post autor: pikol_EZD » 27.06.2025, 15:10

Innym przykładem też może być stutysięczny Włocławek, fc ŁKSu. Na mieście spokój i nie słyszałem by Włocławek był najmocniejszym fc ŁKSu (choć mogę się mylić).
Ruch lewostronny jest dla lewaków

ZawieRcie

Post autor: ZawieRcie » 27.06.2025, 15:23

pee pisze:
OldTimeGoodTime pisze:
Xsexx pisze:
26.06.2025, 21:32
Zgadzam się z kolegą wyżej, gdyby Ruda nie była podzielona na Ruch i Górnik, stanowiłaby jedno z najmocniejszych chuligańsko miast w Polsce
Gdyby nie była podzielona nie byłaby taka mocna. Mocny przeciwnik mobilizuje do działania. Teza obalona.
Dokładnie to samo miałem napisać. Siła Rudy Śląskiej wynika z tego,że i jedna i druga strona są mocne i wzajemnie się nakręcają. Nikt nie odpuszcza.
Porównaj sobie Rudę Śląska np z taką Dąbrowa Górniczą. Miasta podobne wielkościowo - liczba ludności tam chyba około 17 tysięcy na korzyść Rudy Śląskiej co przy miastach 100 tysięcy i więcej praktycznie jest niezauważalne.
W Rudzie Śląskiej dwie ekipy wzajemnie się mobilizujące i każdy myśli jakby była tam jedna banda to by była jedną z najlepszych w Polsce. No właśnie przykład Dąbrowy Górniczej gdzie jest tylko ZS mówi co innego. W DG jest masa chuliganów, bardzo dobrych zawodników, jest masa kibiców też jeżdzących w dobrych liczbach ale jednak nie ma tej rywalizacji na co dzień jak W RŚ i ten potencjał jest bardzo uśpiony bo w sumie jest spokój.
W RŚ jakby nie było każdy zwykły człowiek jest zamieszany w tą rywalizację między Ruchem a Górnikiem. Mieliby spokój jak w DG to większości osób ciśnienie by opadło i okazałoby się,że jednak ta RŚ nie jest taka silna.
Kolejnym dobrym przykładem na obalenie tej tezy są np. Tychy. Jeden klub, spokój na mieście i chyba nikt mi nie powie,że GKS Tychy to jest czołówką w Polsce. Podziel miasto na dwie wyrównane ekipy i nagle się okaże,ze zarówno Tychy jak i DG będą tak silne jak RŚ.
Porównywanie liczb wyjazdowych czy na meczach u siebie między NRŚL czy TRŚL a Zagłębiem, sorry kolego ale to przepaść.

OldTimeGoodTime

Post autor: OldTimeGoodTime » 27.06.2025, 20:45

pikol_EZD pisze:
27.06.2025, 15:10
Innym przykładem też może być stutysięczny Włocławek, fc ŁKSu. Na mieście spokój i nie słyszałem by Włocławek był najmocniejszym fc ŁKSu (choć mogę się mylić).
W mojej opinii patrząc na całokształt to ich zdecydowanie najlepszy FC.

Montanista

Post autor: Montanista » 28.06.2025, 11:14

Specyfika metropolii jest taka że RŚl graniczy zarówno z Zabrzem (od zachodu) jak i Chorzowem (od wschodu). Niektórzy mieszkańcy Rudy mają na stadion przy Roosevelta bliżej niż niektórzy mieszkańcy Zabrza. Podobnie może być z dojazdem na stadion przy Cichej.
Także to taki specyficzny fan klub jednych czy drugich... który moim zdaniem ciężko porównać choćby do wspomnianego wcześniej fc ŁKS z Włocławka.
Porownywanie Rudy Śląskiej z Dąbrowa Górnicza moim zdaniem chybione, bo chociaż podajecie że liczba ludności podobna, to zagęszczenie 3 razy większe na Rudzie. A siła klubów są blokowiska. Wydaje mi się, że bardziej adekwatne byłoby porównywanie siły Rudy Śląskiej z siłą np. Rybnika.
Osobiście uważam za niemiarodajne nazywanie mieszkańców Rudy czy Dąbrowy kibicami "fanklubowymi", rozumiem jednak że jest to potrzebne dla różnego rodzaju statystyk.

pee

Post autor: pee » 28.06.2025, 12:53

Xsexx pisze:
27.06.2025, 15:03
To czemu Gliwice nie mają podjazdu do Rudy mimo że są dużo większym miastem i gdzie także jest mocny podział i kosa miedzy Piastem a KSG
ZawieRcie pisze:
27.06.2025, 15:23
pee pisze:
OldTimeGoodTime pisze:
Porównywanie liczb wyjazdowych czy na meczach u siebie między NRŚL czy TRŚL a Zagłębiem, sorry kolego ale to przepaść.
Montanista pisze:
28.06.2025, 11:14
Specyfika metropolii jest taka że RŚl graniczy zarówno z Zabrzem (od zachodu) jak i Chorzowem (od wschodu). Niektórzy mieszkańcy Rudy mają na stadion przy Roosevelta bliżej niż niektórzy mieszkańcy Zabrza. Podobnie może być z dojazdem na stadion przy Cichej.
Także to taki specyficzny fan klub jednych czy drugich... który moim zdaniem ciężko porównać choćby do wspomnianego wcześniej fc ŁKS z Włocławka.
Porownywanie Rudy Śląskiej z Dąbrowa Górnicza moim zdaniem chybione, bo chociaż podajecie że liczba ludności podobna, to zagęszczenie 3 razy większe na Rudzie. A siła klubów są blokowiska. Wydaje mi się, że bardziej adekwatne byłoby porównywanie siły Rudy Śląskiej z siłą np. Rybnika.
Osobiście uważam za niemiarodajne nazywanie mieszkańców Rudy czy Dąbrowy kibicami "fanklubowymi", rozumiem jednak że jest to potrzebne dla różnego rodzaju statystyk.
Nie chcę pisać jakiś elaboratów i udowadniać swoją rację. Odniosę się na szybko do tych trzech postów.
I podkreślam nigdy nie napisałem,że FC Górnika czy Ruchu z Rudy Śląskiej jest słabe bo to jest TOP 3 jeśli chodzi o FC w Polsce.
Chodzi o to,że jak ktoś wcześniej napisał nie zgadzam się,że jakby oba fancluby połączyć i stworzyć jedną ekipę, która by identyfikowała się z jakimś klubem Rudy Śląskiej to ten klub byłby kibicowską potęgą w skali Polski.
Nie, nie byłby. Byliby dobrzy ale bez przesady znalazłoby się z 15 ekip lepszych od nich w Polsce.
Prawda taka,że ciśnienie by szybko opadło jakby nie trzeba było żyć na oriencie 24 godziny na dobę. Masa zwykłych ludzi,która chcąc, nie chcąc jest teraz w to włączona bo albo jesteś z Nami albo przeciwko Nam by w ogóle olała temat.
Dla mnie tak jak napisał Montalista nie da się kibiców Górnika czy Ruchu z Rudy Śląskiej czy kibiców ZS z Dąbrowy Górniczej nazwać kibicami fanclubowi. Bo jak to porównać z takim FC Arki z Tczewa, FC ŁKSu z Włocławka, FC Lecha z Piły czy masy FC Legii czy Widzewa oddalonych 50km od stadionu swojego kluby często jeszcze jadących na swój mecz przez tereny wroga.
To jest w ogóle nie porównywalne.

bez-napinki

Post autor: bez-napinki » 30.06.2025, 20:59

No, także kibice z NRŚL i TRŚL nie jesteście żadnymi FC, komisja kibice.net wydała decyzję. Można kasować fanpejdże i inne.

Montanista

Post autor: Montanista » 01.07.2025, 17:54

Biorąc pod uwagę
Montanista pisze:
28.06.2025, 11:14
stwierdzam, że czytanie że zrozumieniem (czyli umiejętności nabywane w okolicy 4 klasy szkoły podstawowej) jest Ci obce.

Więc zamiast pisać posta po to aby po prostu pisać, mógłbyś się odnieść jakoś.merytorycznie do tego co zostało napisane. Znajdź drugie miasto w Polsce, które ma podobną populację, gęstość zaludnienia, graniczy z dwoma miastami (pomijam już fakt że leży dokladnie.pomiedzy nimi) posiadającymi spore rzecze fanów...i którego mieszkańcy będą mieli na stadion w niektórych dzielnicach bliżej niż mieszkańcy miast z których te kluby pochodzą.

Masz szansę wykazać się znajomością geografii i wskazac nam jakieś miasto o podobnej specyfice jak Ruda Śląska. Moim zdaniem nie ma drugiego tak.niezwyklego miasta.

Xsexx

Post autor: Xsexx » 02.07.2025, 23:02

Czy w historii polskiego ruchu kibicowskiego był kiedyś bojkot meczów domowych swojej drużyny już przed startem sezonu ze względu na to że kibice uznali że transfery są słabe?

eNGie

Post autor: eNGie » wczoraj, 09:20

Xsexx pisze:
02.07.2025, 23:02
Czy w historii polskiego ruchu kibicowskiego był kiedyś bojkot meczów domowych swojej drużyny już przed startem sezonu ze względu na to że kibice uznali że transfery są słabe?
Raczej nie. Bojkoty były, ale z konkretniejszych powodów.

obserwator17

Post autor: obserwator17 » wczoraj, 10:54

Xsexx pisze:
u nas to norma, wszyscy musieliby bojkotować
Prosiła żebym pokazał jej Kraków,
Puścił chłopaków z baraków i zabrał na Legia-Raków

le_suiveur

Post autor: le_suiveur » wczoraj, 15:21

obserwator17 pisze:
wczoraj, 10:54
Xsexx pisze:
u nas to norma, wszyscy musieliby bojkotować
Lech miał w trakcie sezonu taki bojkot, ale chyba po 2 kolejkach jak coś wygrali przerwali

S.J.

Post autor: S.J. » wczoraj, 19:07

Xsexx pisze:
O Legii pewnie piszesz ,ja się im nie dziwię ,do tej pory mają 1 transfer ,a ostrzegali z miesiąc temu ,że jak dalej będzie taka chujnia to będą strajkować ,mają tolerować ,że w jednym z największych klubów w Polsce jest gorzej niż amatorka w zarządzaniu ,zarobili duże pieniądze za europejskie puchary a nie wiadomo gdzie ta kasa jest :)

Xsexx

Post autor: Xsexx » wczoraj, 20:08

A ja się dziwię bo głoszenie haseł w stylu Legia to my, a później olewanie meczów u siebie bo w klubie jest jeden transfer zamiast trzech to trochę coś tam nie gra w narracji. Były wpływy ale były też długi, więc logiczne że kasa ucieka. Albo reprezentujesz klub zawsze i w każdej sytuacji a swoje niezadowolenie wyrażasz w inny sposób, albo jesteś kibicem sukcesu. Tym bardziej że co roku są w czołówce, walczą o mistrza i mają wojaże w europejskich pucharach. 99% kibiców innych drużyn chciałoby mieć takie problemy. Co w takim razie mają powiedzieć kibice takiego Zagłębia Lubin czy Korony Kielce, drużyn które co roku o nic nie grają? Nie mówię już o niższych ligach..

czehulov

Post autor: czehulov » wczoraj, 20:24

Ostrzeżenie było przed rozpoczęciem ostatniego sezonu. Słowa dotrzymali. Kolega wspomniał Lecha - oni po chujowym sezonie i obrażaniu się zrezygnowali z bojkotu bo drużyna zaczęła wygrywać. Chociaż zarząd w Lechu się nie zmienił.
Make you an offer you can't refuse You've only got your soul to lose... Eternally... let yourself go!

Rozsądnychultaj88

Post autor: Rozsądnychultaj88 » wczoraj, 22:36

Xsexx pisze:
wczoraj, 20:08
A ja się dziwię bo głoszenie haseł w stylu Legia to my, a później olewanie meczów u siebie bo w klubie jest jeden transfer zamiast trzech to trochę coś tam nie gra w narracji. Były wpływy ale były też długi, więc logiczne że kasa ucieka.
Chyba naturalne, że jak kibice wkładają swoją własną pracę w zbudowanie frekwencji, ogólnie pojętej atmosfery wokół klubu i tym samym nabicie tej kasy klubowi, to oczekują że ta kasa będzie wydawana na rzecz klubu, z należytym profesjonalizmem, a nie wyprowadzana.
Xsexx pisze:
Albo reprezentujesz klub zawsze i w każdej sytuacji a swoje niezadowolenie wyrażasz w inny sposób, albo jesteś kibicem sukcesu.
Co to za bzdury? Nikt się nie wyrzeka klubu. Po prostu najnormalniej w świecie, żeby coś od kogoś wyegzekwować, musisz mu pokazać, że jeśli tego nie zrobi, to go zaboli. Nieudolnych właścicieli zaboli utrata wpływów. Nic innego. Jak ktoś tego nie rozumie, to jest dziecinny.
Xsexx pisze:
Tym bardziej że co roku są w czołówce, walczą o mistrza i mają wojaże w europejskich pucharach. 99% kibiców innych drużyn chciałoby mieć takie problemy. Co w takim razie mają powiedzieć kibice takiego Zagłębia Lubin czy Korony Kielce, drużyn które co roku o nic nie grają? Nie mówię już o niższych ligach..
A niech sobie robią co chcą, akceptują co chcą, wymagają, albo nie wymagają. Kogo to obchodzi czy się dana ekipa godzi na chujnię w klubie czy nie, czy jej wygodnie z tym czy nie? A Legię co ma obchodzić, że Zagłębie Lubin nie ma takich problemów? Zasadniczo w temacie sportu chodzi o to, żeby wygrywać, a nie żeby być tak chujowym jak średnia w okolicy. Adam Małysz też miał skakać tak chujowo jak Robert Mateja i Wojtek Skupień, bo co oni mieli powiedzieć, skoro nie potrafili tak dobrze skakać?

ODPOWIEDZ