Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
eNGie

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: eNGie » 27.06.2025, 15:05

pee pisze:
27.06.2025, 13:30
OldTimeGoodTime pisze:
26.06.2025, 21:44
Xsexx pisze:
26.06.2025, 21:32
Zgadzam się z kolegą wyżej, gdyby Ruda nie była podzielona na Ruch i Górnik, stanowiłaby jedno z najmocniejszych chuligańsko miast w Polsce
Gdyby nie była podzielona nie byłaby taka mocna. Mocny przeciwnik mobilizuje do działania. Teza obalona.
Dokładnie to samo miałem napisać. Siła Rudy Śląskiej wynika z tego,że i jedna i druga strona są mocne i wzajemnie się nakręcają. Nikt nie odpuszcza.
Porównaj sobie Rudę Śląska np z taką Dąbrowa Górniczą. Miasta podobne wielkościowo - liczba ludności tam chyba około 17 tysięcy na korzyść Rudy Śląskiej co przy miastach 100 tysięcy i więcej praktycznie jest niezauważalne.
W Rudzie Śląskiej dwie ekipy wzajemnie się mobilizujące i każdy myśli jakby była tam jedna banda to by była jedną z najlepszych w Polsce. No właśnie przykład Dąbrowy Górniczej gdzie jest tylko ZS mówi co innego. W DG jest masa chuliganów, bardzo dobrych zawodników, jest masa kibiców też jeżdzących w dobrych liczbach ale jednak nie ma tej rywalizacji na co dzień jak W RŚ i ten potencjał jest bardzo uśpiony bo w sumie jest spokój.
W RŚ jakby nie było każdy zwykły człowiek jest zamieszany w tą rywalizację między Ruchem a Górnikiem. Mieliby spokój jak w DG to większości osób ciśnienie by opadło i okazałoby się,że jednak ta RŚ nie jest taka silna.
Kolejnym dobrym przykładem na obalenie tej tezy są np. Tychy. Jeden klub, spokój na mieście i chyba nikt mi nie powie,że GKS Tychy to jest czołówką w Polsce. Podziel miasto na dwie wyrównane ekipy i nagle się okaże,ze zarówno Tychy jak i DG będą tak silne jak RŚ.
Można by się pokusić o to, że Ruda Śl. najsilniejszy fc w Polsce.

iparts.pl
pikol_EZD

Post autor: pikol_EZD » 27.06.2025, 15:10

Innym przykładem też może być stutysięczny Włocławek, fc ŁKSu. Na mieście spokój i nie słyszałem by Włocławek był najmocniejszym fc ŁKSu (choć mogę się mylić).
Ruch lewostronny jest dla lewaków

ZawieRcie

Post autor: ZawieRcie » 27.06.2025, 15:23

pee pisze:
OldTimeGoodTime pisze:
Xsexx pisze:
26.06.2025, 21:32
Zgadzam się z kolegą wyżej, gdyby Ruda nie była podzielona na Ruch i Górnik, stanowiłaby jedno z najmocniejszych chuligańsko miast w Polsce
Gdyby nie była podzielona nie byłaby taka mocna. Mocny przeciwnik mobilizuje do działania. Teza obalona.
Dokładnie to samo miałem napisać. Siła Rudy Śląskiej wynika z tego,że i jedna i druga strona są mocne i wzajemnie się nakręcają. Nikt nie odpuszcza.
Porównaj sobie Rudę Śląska np z taką Dąbrowa Górniczą. Miasta podobne wielkościowo - liczba ludności tam chyba około 17 tysięcy na korzyść Rudy Śląskiej co przy miastach 100 tysięcy i więcej praktycznie jest niezauważalne.
W Rudzie Śląskiej dwie ekipy wzajemnie się mobilizujące i każdy myśli jakby była tam jedna banda to by była jedną z najlepszych w Polsce. No właśnie przykład Dąbrowy Górniczej gdzie jest tylko ZS mówi co innego. W DG jest masa chuliganów, bardzo dobrych zawodników, jest masa kibiców też jeżdzących w dobrych liczbach ale jednak nie ma tej rywalizacji na co dzień jak W RŚ i ten potencjał jest bardzo uśpiony bo w sumie jest spokój.
W RŚ jakby nie było każdy zwykły człowiek jest zamieszany w tą rywalizację między Ruchem a Górnikiem. Mieliby spokój jak w DG to większości osób ciśnienie by opadło i okazałoby się,że jednak ta RŚ nie jest taka silna.
Kolejnym dobrym przykładem na obalenie tej tezy są np. Tychy. Jeden klub, spokój na mieście i chyba nikt mi nie powie,że GKS Tychy to jest czołówką w Polsce. Podziel miasto na dwie wyrównane ekipy i nagle się okaże,ze zarówno Tychy jak i DG będą tak silne jak RŚ.
Porównywanie liczb wyjazdowych czy na meczach u siebie między NRŚL czy TRŚL a Zagłębiem, sorry kolego ale to przepaść.

OldTimeGoodTime

Post autor: OldTimeGoodTime » 27.06.2025, 20:45

pikol_EZD pisze:
27.06.2025, 15:10
Innym przykładem też może być stutysięczny Włocławek, fc ŁKSu. Na mieście spokój i nie słyszałem by Włocławek był najmocniejszym fc ŁKSu (choć mogę się mylić).
W mojej opinii patrząc na całokształt to ich zdecydowanie najlepszy FC.

Montanista

Post autor: Montanista » 28.06.2025, 11:14

Specyfika metropolii jest taka że RŚl graniczy zarówno z Zabrzem (od zachodu) jak i Chorzowem (od wschodu). Niektórzy mieszkańcy Rudy mają na stadion przy Roosevelta bliżej niż niektórzy mieszkańcy Zabrza. Podobnie może być z dojazdem na stadion przy Cichej.
Także to taki specyficzny fan klub jednych czy drugich... który moim zdaniem ciężko porównać choćby do wspomnianego wcześniej fc ŁKS z Włocławka.
Porownywanie Rudy Śląskiej z Dąbrowa Górnicza moim zdaniem chybione, bo chociaż podajecie że liczba ludności podobna, to zagęszczenie 3 razy większe na Rudzie. A siła klubów są blokowiska. Wydaje mi się, że bardziej adekwatne byłoby porównywanie siły Rudy Śląskiej z siłą np. Rybnika.
Osobiście uważam za niemiarodajne nazywanie mieszkańców Rudy czy Dąbrowy kibicami "fanklubowymi", rozumiem jednak że jest to potrzebne dla różnego rodzaju statystyk.

pee

Post autor: pee » 28.06.2025, 12:53

Xsexx pisze:
27.06.2025, 15:03
To czemu Gliwice nie mają podjazdu do Rudy mimo że są dużo większym miastem i gdzie także jest mocny podział i kosa miedzy Piastem a KSG
ZawieRcie pisze:
27.06.2025, 15:23
pee pisze:
OldTimeGoodTime pisze:
Porównywanie liczb wyjazdowych czy na meczach u siebie między NRŚL czy TRŚL a Zagłębiem, sorry kolego ale to przepaść.
Montanista pisze:
28.06.2025, 11:14
Specyfika metropolii jest taka że RŚl graniczy zarówno z Zabrzem (od zachodu) jak i Chorzowem (od wschodu). Niektórzy mieszkańcy Rudy mają na stadion przy Roosevelta bliżej niż niektórzy mieszkańcy Zabrza. Podobnie może być z dojazdem na stadion przy Cichej.
Także to taki specyficzny fan klub jednych czy drugich... który moim zdaniem ciężko porównać choćby do wspomnianego wcześniej fc ŁKS z Włocławka.
Porownywanie Rudy Śląskiej z Dąbrowa Górnicza moim zdaniem chybione, bo chociaż podajecie że liczba ludności podobna, to zagęszczenie 3 razy większe na Rudzie. A siła klubów są blokowiska. Wydaje mi się, że bardziej adekwatne byłoby porównywanie siły Rudy Śląskiej z siłą np. Rybnika.
Osobiście uważam za niemiarodajne nazywanie mieszkańców Rudy czy Dąbrowy kibicami "fanklubowymi", rozumiem jednak że jest to potrzebne dla różnego rodzaju statystyk.
Nie chcę pisać jakiś elaboratów i udowadniać swoją rację. Odniosę się na szybko do tych trzech postów.
I podkreślam nigdy nie napisałem,że FC Górnika czy Ruchu z Rudy Śląskiej jest słabe bo to jest TOP 3 jeśli chodzi o FC w Polsce.
Chodzi o to,że jak ktoś wcześniej napisał nie zgadzam się,że jakby oba fancluby połączyć i stworzyć jedną ekipę, która by identyfikowała się z jakimś klubem Rudy Śląskiej to ten klub byłby kibicowską potęgą w skali Polski.
Nie, nie byłby. Byliby dobrzy ale bez przesady znalazłoby się z 15 ekip lepszych od nich w Polsce.
Prawda taka,że ciśnienie by szybko opadło jakby nie trzeba było żyć na oriencie 24 godziny na dobę. Masa zwykłych ludzi,która chcąc, nie chcąc jest teraz w to włączona bo albo jesteś z Nami albo przeciwko Nam by w ogóle olała temat.
Dla mnie tak jak napisał Montalista nie da się kibiców Górnika czy Ruchu z Rudy Śląskiej czy kibiców ZS z Dąbrowy Górniczej nazwać kibicami fanclubowi. Bo jak to porównać z takim FC Arki z Tczewa, FC ŁKSu z Włocławka, FC Lecha z Piły czy masy FC Legii czy Widzewa oddalonych 50km od stadionu swojego kluby często jeszcze jadących na swój mecz przez tereny wroga.
To jest w ogóle nie porównywalne.

bez-napinki

Post autor: bez-napinki » 30.06.2025, 20:59

No, także kibice z NRŚL i TRŚL nie jesteście żadnymi FC, komisja kibice.net wydała decyzję. Można kasować fanpejdże i inne.

Montanista

Post autor: Montanista » wczoraj, 17:54

Biorąc pod uwagę
Montanista pisze:
28.06.2025, 11:14
stwierdzam, że czytanie że zrozumieniem (czyli umiejętności nabywane w okolicy 4 klasy szkoły podstawowej) jest Ci obce.

Więc zamiast pisać posta po to aby po prostu pisać, mógłbyś się odnieść jakoś.merytorycznie do tego co zostało napisane. Znajdź drugie miasto w Polsce, które ma podobną populację, gęstość zaludnienia, graniczy z dwoma miastami (pomijam już fakt że leży dokladnie.pomiedzy nimi) posiadającymi spore rzecze fanów...i którego mieszkańcy będą mieli na stadion w niektórych dzielnicach bliżej niż mieszkańcy miast z których te kluby pochodzą.

Masz szansę wykazać się znajomością geografii i wskazac nam jakieś miasto o podobnej specyfice jak Ruda Śląska. Moim zdaniem nie ma drugiego tak.niezwyklego miasta.

ODPOWIEDZ