Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
rympałek

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: rympałek » 13.06.2025, 15:21

Galileusz pisze:
13.06.2025, 14:51
rympałek pisze:
12.06.2025, 23:06
Milicyjny opiekun ogarnął wam MP I gwiazdy polskiego futbolu, więc to, że wszedzie wtedy była Wisła to nie jest żadne odkrycie, ani powód do chwalenia się .
I nie pisz mi że Wisła z NH w latach 70 czy 80tych miała jakiekolwiek pojęcie o przedwojennej historii swojego piłki nożnej w Polsce i tak ją urzekła historii Wisły, że wybrali ją a nie Cracovie.
Wy jesteście jacyś niedojebani jeździcie ciągle o tym milicyjnym rodowodzie a kolebką waszego kibicowania to były sprzedajne k**** za pieniądze bez zasad co trwa do tej pory ( patrz np.azory). Cała wasza kibicowska działalność opierała się na przekupstwie i na krzywych akcjach jesteście prekursorami w tym i nie wmówicie nikomu że tak nie było. Więc wasze "charakterne" zbs i całe to pitolenie o zasadach jeszcze w c*** śmieszne i każdy normalny ma z tego beke
I pisze to niedojeb który co jakiś czas pyta na internetowym forum:
-A jak sytuacja na Krowodrzy?
-a jak sytuacja na Bieżanowie?
-A jak sytuacja na Bronowicach?
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

iparts.pl
kaelowiec

Post autor: kaelowiec » 13.06.2025, 15:57

ale serio jeszcze bedziemy sie rozliczać z tego co sie działo w okresie który na szczęście zakończył się 36 lat temu ?

Psiak

Post autor: Psiak » 13.06.2025, 17:48

rympałek pisze:
12.06.2025, 23:06
Milicyjny opiekun ogarnął wam MP I gwiazdy polskiego futbolu, więc to, że wszedzie wtedy była Wisła to nie jest żadne odkrycie, ani powód do chwalenia się .
I nie pisz mi że Wisła z NH w latach 70 czy 80tych miała jakiekolwiek pojęcie o przedwojennej historii swojego piłki nożnej w Polsce i tak ją urzekła historii Wisły, że wybrali ją a nie Cracovie.
Idze, idze bajoku.
Takie bzdury to mogliście małolatom w latach 90tych opowiadać.
Wisła w tamtym czasie to klub oparty głownie na wychowankach, to nie np Kolejorz, który ciągnął najemników na potęgę.

Tu masz kadrę, która zdobyła mistrza Polski w 78 r. z datami rozpoczęcia występów, abyś dalej nie próbował kombinować.

Krzysztof Budka – wychowanek, w I drużynie od 1974r
Antoni Szymanowski - wychowanek, w w I drużynie od 1968r
Henryk Szymanowski - wychowanek, w I drużynie od 1963r
Tu mała refleksja: cała rodzina Szymanowskich to byli Wiślacy z krwi i kości. Oprócz nich w Wiśle grało jeszcze dwóch braci i syn!
Zdzisław Kapka - wychowanek, w I drużynie od 1971r
Leszek Lipka – wychowanek, w I drużynie od 1970r
Adam Nawałka – wychowanek, w I drużynie od 1974r
Andrzej Targosz – wychowanek, w I drużynie od 1974r
Michał Wróbel – wychowanek , w I drużynie od 1971r
Janusz Adamczyk – wychowanek, w I drużynie od 1971r
Jan Jałocha – wychowanek, w I drużynie od 1974r

Kazimierz Kmiecik – przyszedł z Cracovii jako junior, w I drużynie od 1968r jako 17 latek
Andrzej Iwan – przyszedł z Wandy Kraków jako junior, w I drużynie od 1975r jako 16 latek
Adam Musiał - przyszedł z Górnika Wieliczka jako junior, w I drużynie od 1967r
Janusz Krupiński – przyszedł z Wawelu jako junior, w I drużynie od 1976r
Henryk Maculewicz – przyszedł z Garbarni , w I drużynie od 1970r
Zbigniew Płaszewski - przyszedł z Hutnika, w I drużynie od 1975r

Kibice z południa i sukcesy? Kurdwanów zaczął mocno jeździć na Wisłę w drugiej połowie 80-tych a więc wtedy kiedy Wisła była w 2 lidze. Podobnie Ruczaj.

Nie, Wisła nie była wszędzie w Krakowie, natomiast na południowych dzielnicach i w wielu innych częściach Krakowa była przed Cracovią. I to jak najbardziej jest powodem do dumy!

W Hucie wybierano Wisłę i Hutnika więc teza o wpływie sukcesu na wybór klubu nie do końca jest uzasadniona.
Oczywiście gdybym napisał, że jest nieprawdziwa to bym napisał nieprawdę, bo wielu ludzi wybierało piłkę.
Natomiast zbyt łatwo przechodzisz do porządku dziennego nad kryterium narodowości.
W Hucie jak i w całym Krakowie potocznym określeniem Cracovii, funkcjonującym od lat 20-tych ub wieku są "Żydy" więc propaganda też robiła swoje.
Jeśli chodzi o kryterium historii to Wisla powstała w 1906 roku. Nie zapominaj o tym.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

rympałek

Post autor: rympałek » 13.06.2025, 20:40

Dziadku strzelasz ślepakami i duma cię rozsadza, bo wydaje ci się że trafiłeś.
Jak nie z kolebką Cracovii to z przelogowywaniem się , a teraz z juniorami w osobie Musiala , Iwana , czy Kmiecika.
Logicznym chyba jest, że skoro byli ponad przeciętnie utalentowani to na co było czekać , aż zaczną grać w 3 lidze , albo w okręgówce ?
Tak jak myślałem , pokolenie o którym mowa nie miało bladego pojęcia o historii sportu , obraz Żyda z pejsami i w jarmułce i pasiastej koszulce to max co mogło zakodować .
Szkoda tylko, że w 1948 Wisła odmówiła Cracovii rozegrania decydującego spotkania na…Reymonta , gdzie mogło się zmieścić dwa razy więcej ludzi niż na Garbarni.
Jak pisała prasa w obawie przed zdominowaniem trybun przez kibiców Cracovii.
Ale wiadomo pewnie to żydy w swoich żydowskich gazetach pisały .

mds

Post autor: mds » wczoraj, 12:24

Żyłeś w latach 80 /90 czy tylko p********* te swoje kocopoly.Bo ja zyłem i zaczynałem kibicowanie właśnie w 81 roku.Mlodzi w Hucie wbrew twojej opini dużo wiedzieli o swoim klubie.Drugi sprawa Wisła miała w tych latach mocna ekipę ,to i bliżej im do niej bylo.Wy w tym okresie byliście chłopcami do bicia.A ta wrzuta z 1948 rokiem 🤣 , te wasza" garbate "problemy caly czas mnie rozśmieszają.😁

rympałek

Post autor: rympałek » wczoraj, 14:36

Widziałem na zdjęciach tą waszą mocną ekipe z tamtych czasów. W oczy rzucały się wąsy i kozaki zimowe , więc zanim zaczniesz się śmiać z Cracovii z 1948 przypomnij sobie jak na styczniowe derby zapierdalales w relaksach i z soplem na wąsie.

mds

Post autor: mds » wczoraj, 15:03

Oglądaj dalej fotki i wyciągaj wnioski.😂 A tak nawiasem relaksy nie tak łatwo było dostać. Ale fajny był widok waszych kibiców jak wypierdalali ze swojego stadionu też w relaksach 😂.Z mojej strony koniec tematy bo z bajokiem szkoda pisać. Napinaj się dalej.

rympałek

Post autor: rympałek » wczoraj, 17:15

Typowe dziadki idealizują stare czasy, pieprząc kocopoły o mocnych ekipach w latach 70 i 80tych😂😂😂
W dodatku charakternych jak np. ta na Wiśle , która regularnie kroiła nawet swoich małolatów i ostatecznie została pogoniona z hukiem przez ekipę Wesołego.
Później było zdzisio, że dzieci z Cracovii dorosły i pamiętały starych buców z Wisły którzy gonili za nimi po Krakowie w latach 80tych.

mds

Post autor: mds » wczoraj, 18:18

I to cała twoja wiedza z fotek 🤣 .Ja wspominam lat 80 bo brałem w tym udzial ,a ty1948 rok 😂.

lepszastronamiasta

Post autor: lepszastronamiasta » wczoraj, 18:33

rympałek pisze:
wczoraj, 17:15
Typowe dziadki idealizują stare czasy, pieprząc kocopoły o mocnych ekipach w latach 70 i 80tych😂😂😂
W dodatku charakternych jak np. ta na Wiśle , która regularnie kroiła nawet swoich małolatów i ostatecznie została pogoniona z hukiem przez ekipę Wesołego.
Później było zdzisio, że dzieci z Cracovii dorosły i pamiętały starych buców z Wisły którzy gonili za nimi po Krakowie w latach 80tych.
Weze opowiedz jak konfidenci wsadzali dildo w dupe twojemu szefowi ostrzaku i przeloguj się na inne konto ty k**** internetowa

rympałek

Post autor: rympałek » wczoraj, 18:56

Widać, że często ci się przypomina kaktus w gębie korwina .

Bananowiec

Post autor: Bananowiec » wczoraj, 18:59

Umówwmy się naplety nigdy by nie zaistniały w Krakowie gdyby nie ostry sprzęt i h***** akcje.Na ręce byli gonieni nawet ze swojego sektora pod zegarem ,nie mówiąc o osiedlach.Jedno się nie zmieniło przez lata ,kiciorstwo jest u nich na najwyższym poziomie zawsze.

lepszastronamiasta

Post autor: lepszastronamiasta » wczoraj, 19:07

rympałek pisze:
wczoraj, 18:56
Widać, że często ci się przypomina kaktus w gębie korwina .
Porównujesz swoje szefa impotenta którego złapali konfidenci i przecwelili z jakimś śmieciem 20 letnim Korwinem ty huju do szczania sama się wyjaśniasz

rympałek

Post autor: rympałek » wczoraj, 19:13

Bananowiec pisze:
wczoraj, 18:59
Umówwmy się naplety nigdy by nie zaistniały w Krakowie gdyby nie ostry sprzęt i h***** akcje.Na ręce byli gonieni nawet ze swojego sektora pod zegarem ,nie mówiąc o osiedlach.Jedno się nie zmieniło przez lata ,kiciorstwo jest u nich na najwyższym poziomie zawsze.
Pod waszym zegarem kopalismy was po dupach na Polska-Izrael . Nie trzeba było na was sprzętu.
Zresztą przed meczem na Cichym Kąciku było podobnie z tą różnicą , że tam nawet siekiery wam nie pomogły, a nawet zaszkodziły hihihihi.

Bananowiec

Post autor: Bananowiec » wczoraj, 19:34

Widzisz to jest miasto derbowe,raz na górze ,raz na dole tylko że to wy zrobliscie z niego miasto noży,siekier, i hujowych akcji.Jak pamiętasz mecz z Izraelem to i na pewno pamiętasz porażki na Oświecenia albo pod kameleonem,chodz znając was napiszeż że to był odwrót taktyczny.

rympałek

Post autor: rympałek » wczoraj, 19:38

Ja widzę?
A kto zaczął licytację dotyczącą spierdalania na własnym stadionie?

Bananowiec

Post autor: Bananowiec » wczoraj, 19:53

To był przykład na to co znaczyliscie bez sprzętu ,a co ze sprzetem który w krakowie wprowadziliscie a nie licytacja.Mogliscie nas nawet wykończyc ,bo był taki moment tym kurestwem ,no ale na szczęście uczeń przerósł mistrza i będziecie cięci do ostatniego napleta.

rympałek

Post autor: rympałek » wczoraj, 20:49

Lata 90te to był okres gdzie zło i demoralizacja wśród młodych ludzi sięgnęła zenitu. O zamordowanych przez małoletnich Tomaszu Łysaku , Tamaszu Jaworskim , dwóch dilerach telefonów komórkowych, albo porąbanym podczas snu siekierą przez syna-zwyrola małżeństwie na Oświecenia pamięta się do dzisiaj.
W Krakowie kibice polowali na siebie z
Nożami i siekierami w rękach, podobnie było w Łodzi , ale na mniejszą skalę ponieważ tam podział na strefy wpływów pomiędzy ŁKS , a Widzewem był bardziej przejrzysty niż w Krakowie. W tym samym czasie trup ściele się gęsto w Warszawie od ostrej amunicji . Górnik Zabrze lata na reprezentacji z kuchennymi nożami .
Naprawdę myślicie ,że ktokolwiek mógł mieć wpływ na te rzesze osiedlowych wychowanków żyjących bez żadnych perspektyw i pomysłu na siebie w czasach całkowitej beznadzieji jak wtedy panowała w Polsce ?
Kraków i Łódź to jedyne konkretne miasta derbowe
W Polsce ,więc w latach 90 wojny na noże nie dało się w nich uniknąć.

Stpne

Post autor: Stpne » wczoraj, 20:53

Pominę całość tej fantastycznej próby relatywizacji wprowadzenia sprzętu przez KSC, ale czy:
rympałek pisze:
wczoraj, 20:49
W tym samym czasie trup ściele się gęsto w Warszawie od ostrej amunicji .
ma dotyczyć spraw kibicowskich? :)

rympałek

Post autor: rympałek » wczoraj, 21:21

W tym samym kiedy różne grupy akurat nie pod szyldami klubowymi przecinały się w Warszawie w Krakowie młodzież z nożami goniła za sobą po osiedlach . Tutaj pod klubowymi szyldami. Teraz już trybisz?:)

Stpne

Post autor: Stpne » wczoraj, 21:28

No właśnie nie bardzo :) "Różne grupy nie pod szyldami klubowymi" przecinały się wtedy w kilku aglomeracjach z Trójmiastem na czele. Ale w przypadku Warszawy wrzuciłeś to między przykłady czysto kibicowskie. No więc, u nas w kontekście kibicowskim nie było żadnego trupa od sprzętu. Pod koniec lat '90 trochę się zaczęło, bo brudasy przyjęte kilka lat wcześniej na K6 miały inne przyzwyczajenia, ale na dobre (i na szczęście na krótko) ruszyło się już w XXI w., gdy kolejne pokolenie wymyśliło sobie, że zrobią u nas "drugi Kraków".

To wszystko razem średnio pasuje do wizji, którą tu kreślisz :)

lepszastronamiasta

Post autor: lepszastronamiasta » wczoraj, 21:56

To jest bezzębny zul z piwnicy na prokocimiu co wali mefedron niech pochwali się jak konfidenty ich dojeżdżają harakternych

rympałek

Post autor: rympałek » wczoraj, 22:08

Faktycznie chronologicznie źle spiąłem tamten post.
Chodziło mi ogólnie o klimaty w latach 90tych.
Gdzie był Kraków przy warszawskich, czy pruszkowskich gangusach.
To samo Trójmiasto , gdzie z jednej strony wojna pomiędzy mega mocną Arką i równie mocną Lechią (zwykle ma stacjach kolejowych) a z drugiej strony dobre znajomości jeśli chodzi o interesy. Kraków w tym czasie był na etapie jarania się niżami i dumnego ich noszenia na codzien .

ts06

Post autor: ts06 » wczoraj, 23:05

Ileż można to wałkować. 'kraków był na etapie jarania się nożami'. Nie ku***, wy byliście na jarania się nożami, wjazdami 1 na 10, przerzucania za kasę, czasami na siłę wręcz. Więc nie p******. Gdyby nie wy, nie było by sprzętu w krakowie ale też nie było by was.
Zrobiliście to, spoko. Ale to jest dyskusja na poziomie, kto rozpoczął 2 wojnę światową. Propaganda niemiecka - my, a wiadomo jak było.
To że później tak na prawdę obróciło się to przeciwko wszystkim, to wasze zbiory. Liczycie trupy, policzcie wasze trupy, zniszczone życia itp.
Pierdolona hipokryzja, tylko to mnie boli. To nie było tak że wybraliście metody a przeciwnik dostosował się do tego. Lata minęły, a że po dekadzie okazało się że nawet was przerósł, to inna bajka.

rympałek

Post autor: rympałek » dzisiaj, 08:50

p********* , c**** się tam znasz.
Zresztą niedawno pisałeś , że rozumiesz zachowanie michaliny to o czym tu z tobą dyskutować .

obserwator17

Post autor: obserwator17 » dzisiaj, 11:07

Normalizowanie latania z nożami i siekierami jest chore i trzeba sobie to powiedzieć jasno.
Chore, ale czasem konieczne.
Prosiła żebym pokazał jej Kraków,
Puścił chłopaków z baraków i zabrał na Legia-Raków

factoryproject

Post autor: factoryproject » dzisiaj, 13:49

Psiak pisze:
13.06.2025, 17:48
Idze, idze bajoku.
Stary z Ciebie dobry kibol a dajesz się wciągnąć takie rozmowy...
Wisła jest sama sobie winna że pewne osoby sie rozkurwiły i masa ludzi odbiła, przez to że to juz nie było kibocowanie (ja też).
Tylko niech mi nikt nie pierdoli że Cracovia zdobywała władze bo bya mocniejsza...to co siędziało w latach powiedzmy 19995-2005- jest nie do opisania. Skala przerzutów zastraszeń sprzetu i przekabacania chłopaków "miastowych" była przeogromna.
Wszyscy tu pierdoąa Metal c***, kanar, ble ble ale zbudował ekipe ktorej bała sie cała Polska a i w Europie tez wojowali.
Takze wszyscy wsadzdzie sobie w dup[e te licytacje... bo jesteście tylko pionkam ina szachownicy :)

Stpne

Post autor: Stpne » dzisiaj, 21:15

No to podsumowałeś rozmówców :) (z perspektywy kogoś, kto odbił). To w ramach ciekawostki zamiast np. wspomnień przytoczę relację z krakowskiej "G.W.", w której brak np. info, któż to uciekał do lasku bielańskiego. Zwraca też uwagę nieobecność przedstawicieli pewnego klubu z Warszawy.
II liga grupa wschodnia , 24 kolejka
Warszawa, niedziela, 28 kwietnia 1996, 11:00
Hutnik Warszawa - Cracovia

1:1 (0:1)

Widzów: 2 000

Gazeta Wyborcza
(Kraków)

Piłkarze Hutnika, bardziej niż sobie, pomogli w niedzielę zespołom konkurującym z Cracovią do awansu. Drużyna warszawska potrzebuje punktów nie tylko z powodu swojej pozycji w tabeli, ale i ze względu na tzw. blokowy system premiowania zawodników. (…)

"Ciekawiej" było na trybunach. Młodociana hołota z Warszawy i Krakowa (szalikowcy Legii, którzy przeczuli przyjazd znanych z czupurności kibiców Cracovii) oraz policjanci stoczyli bitwę. Walczono systemem "każdy z każdym", poza tym odbyły się biegi przełajowe z przeszkodami po boisku, trybunach i pobliskim lasku. (…)
Wrzucam jako ilustrację tego, co napisałeś.

cytat wziąłem z wikipasy.

factoryproject

Post autor: factoryproject » dzisiaj, 22:31

nie chciałem tego pisać, ale cóz :)

Pamiętaj k**** Sosnowiec z policja byłaś jak brat...

Dalej się będziemy licytować ?

Jak to bez sensu. było panowie i minęło.

Stpne

Post autor: Stpne » 43 min temu

Ale wiesz, że jestem z Legii, świetnie pamiętam Sosnowiec i to od lat, nie życzę sobie odnoszenia śpiewki dotyczącej KSC do siebie i nigdy nie "byłem z policją jak brat"? (a bardziej serio - nie ubliżaj)

No, cóż :)

ODPOWIEDZ