Kibicowski "Redwatch" czyli komunizm na stadionach Europy

Informacje ze światowych trybun

Moderator: Automoderation

obiektywny1

Re: Kibicowski "Redwatch" czyli komunizm na stadionach Europy

Post autor: obiektywny1 »

Co do Celticu nie pomyliłes sie? A jak to wyglada w Marsylii , czy jest jakas grupa czy caly młyn?
iparts.pl
havamal

Post autor: havamal »

czerwona triada AEK (Original 21) - Marsylia (chyba przede wszystkim South Winners)- Livorno (Brigade Autonome Livornesi- choć nie jestem pewien czy jeszcze istnieją). Jednak ani tych pierwszych ani drugich nie nazwałbym komuchami. raczej to wszelkiej maści antyfaszyści czy anarchiści.

apropos polityki, choć to drugi biegun

http://img40.#.us/img40/7194/f ... rkerne.jpg

ekstra trans Frente Atleti
Support28

Post autor: Support28 »

Atalanta miała zawsze jakies ciągotki komunistyczne, zreszta jak wiele ekip z Włoch.
Eintrach Frankfurt, Mtz Minsk, Fedayn - AS Roma.
danieleek

Post autor: danieleek »

Biskup pisze:Standard Liege w stu % jest komunistyczny ? Czy tylko jakies jednostki ?
zdecydowana wiekszosc standartu to anarchiści, ludzi o zdrowych pogladach raczej tam nie spotkasz

jesli chodzi o wlasnie Belgie i Holandie to wiekszosc ekip jest na lewo choc, np. Twente to prawica
zdaje sie ze kopenhaga jest na lewo
a z innego bieguna bardzo znani lewacy to aris
Viclav

Post autor: Viclav »

Anarchizm jest jednym z nurtów lewicowych
jatar

Post autor: jatar »

Do listy dziwolągów można jeszcze zaliczyć NK ZAGREB (White ANgels)
http://www.index.hr/images2/bijeliandje ... cropix.jpg
jatar

Post autor: jatar »

Schickeria (Bayern), Biris Norte (Sevilla), Riazor Blues (Deportivo), Gate 10 (Iraklis)
To takie co mi jeszcze na szybko przychodzą do głowy.
Tu jeszcze filmik o wspomnianych wcześniej White Angels:
http://www.youtube.com/watch?v=r_90qi4pdD0

Mógłby mnie ktoś poprawić jeśli się mylę. Czy do Tego tematu Auxerre i Bordeaux?
Bones

Post autor: Bones »

Kiedys Wacker Innsbruck - Eintracht Frankfurt, kontakty zostale ale prawie doszczetnie zerwane poniewasz mlode pokolenie innsbrucka juz bardziej w prawo ma tendencje. Kiedys obiedwie ekipy czesto goscili u siebie nawzajem.
Störtebeker

Post autor: Störtebeker »

tak, na fidela, he he
nisc

Post autor: nisc »

wracajac do tematu to na pewno wsrod ekip majacych sympatie komunistyczne ( nie lewicowe tylko jawnie czerwone) w Hiszpanii Kadyks i Teneryfa, we Wloszech Empoli a w Grecji Apollon Ateny, pzdr
ORG

Post autor: ORG »

nisc pisze:wracajac do tematu to na pewno wsrod ekip majacych sympatie komunistyczne ( nie lewicowe tylko jawnie czerwone) w Hiszpanii Kadyks i Teneryfa, we Wloszech Empoli a w Grecji Apollon Ateny, pzdr

Nisc nawiniesz coś o tym Apollonie( czy ich dużo itd...)?
Al_Bundy

Post autor: Al_Bundy »

Fiorentina jest apolityczna.Wspomniana w temacie AS Roma również nie jest ekipą lewicową ,na Romie jedyną ekipą która ma ciągoty w lewą stronę jest Fedayn Grupa, lecz "Boys" będącą najstarszą grupą kibicowską na Curva Sud,Ultras Romani
oraz Ultras Roma Primavalle,czyli najważniejsze ugrupowania na Romie to skrajna prawica http://www.repubblica.it/2003/e/galleri ... 48_big.jpg

We Włoszech lewicowymi ekipami są Bologna, Empoli, Genoa 93,Cavese.Cosenza, na Interze wisiała fana Ultras z "Che" .

Hiszpania :Deportivo , Rayo Vallecano Madryt,,San Sebastian, Athletic Bilbao,Cádiz, , Pucela, Tenerife ,Osasuna

FC United of Manchester
http://img309.#.us/img309/4196 ... 0075wz.jpg

Bohemians Dublin i ich imiennicy z Pragi

Unia Leszno
http://i44.tinypic.com/muxy7p.jpg

Panserraikos (Grecja)

http://panserraikosphotos.info/albums/2 ... res-10.jpg
kibolek1983

Post autor: kibolek1983 »

Al_Bundy pisze: na Interze wisiała fana Ultras z "Che" .
Można coś więcej na ten temat? Bo z tego co wiem kibice Interu są na pewno prawicowi.

http://www.youtube.com/watch?v=hhcmCB-yLxs
Support28

Post autor: Support28 »

Stortebeker - wiem jaki panuje klimat we Frankfurcie na pewno nie opieram mojej wiedzy o flage che ktorej nie wdzialem. Druga sprawa zrozum ze nie masz monopolu na mowienie kto jest lewicowy bardziej a kto mniej
elo1312

Post autor: elo1312 »

havamal pisze:....w chemie lipsk było ciekawe (nie wiem czy nadal tak jest) ultras w lewo, hools na prawo.
Nadal jest aż tak ze ich Ultrasy ´Diablos-Leutzsch´ (Leutzsch to ta Dzielnica gdzie maja Stadion i jedyna chyba tylko zielono-biała w Leipzig) co z Ultras Frankfurt zgode maja to się odłączyły od następcowego Kluba FC Sachsen i sobie założyły swój Klub pod stara nazwa ´BSG Chemie´ i muszeli startowac od C-Klasy (11.Liga niemiecka).
Piłkarze to same kibice od tego Klubu (w tym właśnie 3 lub 4 Ultrasy ;-) ) co w sercu nigdy nie akceptowali ta nazwe FC Sachsen. Wszystko musieli od nowego organizować tez takie rzeczy jak np Boisko wolne znaleźć (bo stadion tego obiektu nazwać nie można ;-) ) i je wynajmować.
A Hoolsy nadal idą do FC Sachsen[co gra w 4.lidze] (ale ich i tak nie jest dużo, maja potencjał możne do maksymalnie 50-60 osób wyrównaniem do LOK to nie maja szans [Jeżeli chodzi o liczby] ) i nie traktują ten BSG Chemie jako prawdziwego Klub BSG Chemie (tak się Klub oryginalnie nazywał aż do 1991r bodajże). Czasami nawet tych Ultrasów ´´swego´´ Klubu atakują itd. To tam aż tak ze nawet (ale to nieoficjalnie) nawet razem z Hoolsami od Lok Leipzig, mimo ze to ich wróg nr1 ale tutaj się już sama polityka liczy. Lok to całkiem prawica.

Ale taka sytuacje masz często w Niemczech ze ultrasy lewackie (lub więcej sympatii do lewackiej strony) zostaną atakowane od hoolsow swego Klubu bo hoolsy prawica. Tak jest m.i. w Werder Bremen, RW Essen.

także w Preussen Münster, Carl-Zeiss Jena, choć tutaj hoolsy swoich ultrasow jeszcze nie lały!
mancunian

Post autor: mancunian »

O i widze, juz FC United sie pojawilo ;) Bylem ciekaw ktory bystrzacha pierwszy z tym wyskoczy...

A do tematu, choc pewnie wywolam napinke: SS Lazio.
Störtebeker

kocur1488 pisze:Zresztą w każdym poście próbujesz wybielić St. Pauli i stwierdzasz, że to "tylko antyrasizm lub apolityczność, a nie komunizm". Jasssne.
Nie probuje niczego "wybielac", tylko chce kilka rzeczy sprostowac; skoro chodze na ten klub od ponad 23 lat to troche o nim wiem i jeze sie, kiedy inni o nim pisza bzdury. Pozatym wiem, ze nie przekonam nikogo, bo obecnie na najmniejsza choragiewke che reaguje sie w Polsce histerycznie i bylaby to wojna z wiatrakami.
Support28 pisze:Stortebeker - wiem jaki panuje klimat we Frankfurcie na pewno nie opieram mojej wiedzy o flage che ktorej nie wdzialem. Druga sprawa zrozum ze nie masz monopolu na mowienie kto jest lewicowy bardziej a kto mniej
To skonkretuj twoje infos z Frankfurtu, chcialbym sie dowiedziec...serio, bo ja spotkalem ich ultras na szlaku i spoko, ale na pewno nie lewusy.
Nie mam i nie zamierzam miec jakiegokolwiek monopolu...tylko klade lache na wiesci, ze ktos cos uslyszal czy przeczytal czy jeszcze cos; czy zauwazyles, ze wypowiadam sie prawie wylacznie na temat Sankt Pauli? Bo jako kibic TEGO klubu nie wypada mi pisac o innych: skad mam to wiedziec? Przeciez widze ich tylko z daleka.
A na tym forum napisano juz tyle bzdur, ze boki zrywac (i najgorsze jest to, ze wielu w nie wierzy!)...nawet nie mam ochoty tego prostowac.
pzdr

PS. Temat rzeczywiscie do zamkniecia.
Viclav

Wkra Żuromin
http://img230.#.us/img230/8453/ultra259kg.jpg
http://wkrafans.fm.interia.pl/galery/wk ... aczewa.jpg

No i część kibiców KSP. Nie jest tajemnicą, że swego czasu na wyjazdach Polonii można było spotkać czołowych przedstawicieli warszawskiej antify
cyryl bazgrolarz

Post autor: cyryl bazgrolarz »

Na Cyprze to chyba właśnie tylko APOEL jest prawicowy, a reszta apolityczna lub lewa.
ORG

nie ja zacząłem, tylko gość który ich nazwał bezpodstawnie komuną, w Polsce stricte-komunistycznych klubów kibica nie ma i już
Viclav

ORG pisze:nie ja zacząłem, tylko gość który ich nazwał bezpodstawnie komuną, w Polsce stricte-komunistycznych klubów kibica nie ma i już
W którym miejscu napisałem coś takiego?
I jeżeli dla Ciebie antifa jest apolityczna, to ja nie mam pytań

koniec offtopu
ORG

Viclav pisze:
ORG pisze:nie ja zacząłem, tylko gość który ich nazwał bezpodstawnie komuną, w Polsce stricte-komunistycznych klubów kibica nie ma i już
W którym miejscu napisałem coś takiego?
I jeżeli dla Ciebie antifa jest apolityczna, to ja nie mam pytań

koniec offtopu

nia napisałeś, tylko wlepiłeś ich do tematu "Kibicowski itd...czyli KOMUNIZM itd...", a czy bycie antyfaszystą w kraju o takim doświadczeniu jak Polska jest jakieś nienormalne? nie rozumiesz że są ludzie jednakowo nienawidzący obu systemów? czy w takim kraju jak Polska, z jednej strony najeżdżanym przez faszystów, a zdrugiej przez komunistów nie powinna być to normalna droga myślenia?
ORG

i już też nie rozmywam, sory
tyminho

Post autor: tyminho »

To tak z ciekawości jaka jest wasza definicja lewaka a jaka prawicowca, skoro spojrzenie na temat pod względem politologicznym jest zbytnim zagłębianiem się w niego. Może od tego założyciel tematu powinien zacząć.
Mavas12

Post autor: Mavas12 »

Co do lewakow to chyba Iraklis ??
mancunian

Post autor: mancunian »

havamal

to prosze wyjasnij mi czym jest ten narodowy socjalism jak nie lewicowym ruchem. Jak cos co ma w nazwie socjalizm moze byc postrzegane prawicowo...

Ktos wrzucal juz linka do strony narodowych socjalistow, jak po przeczytaniu tego co oni maja do powiedzenia na temat narodowego socjalizmu dalej uwazasz ze to nie jest ruch lewicowy, to wyjasnij mi czym owa lewica i prawica sa i jakie kryteria mamy przyjmowac w postrzeganiu tego...

Bo widze ze socjalizm w wydaniu narodowym to nie lewica...
ORG

mancunian pisze:havamal

to prosze wyjasnij mi czym jest ten narodowy socjalism jak nie lewicowym ruchem. Jak cos co ma w nazwie socjalizm moze byc postrzegane prawicowo...

Ktos wrzucal juz linka do strony narodowych socjalistow, jak po przeczytaniu tego co oni maja do powiedzenia na temat narodowego socjalizmu dalej uwazasz ze to nie jest ruch lewicowy, to wyjasnij mi czym owa lewica i prawica sa i jakie kryteria mamy przyjmowac w postrzeganiu tego...

O co walczysz gościu? Jak dla mnie to sobie możesz ns nazywać lewicą, prawicą, czy jak tam chcesz...to nieważne, i tak każdy ogarnięty w miarę człowiek wie co się z tym ruchem wiąże, ale jak ci zależy- TAK, ns to prawdziwa, czysta lewica...zadowolony?
analizator.pl

Post autor: analizator.pl »

ORG pisze:
mancunian pisze:havamal

O co walczysz gościu? Jak dla mnie to sobie możesz ns nazywać lewicą, prawicą, czy jak tam chcesz...to nieważne, i tak każdy ogarnięty w miarę człowiek wie co się z tym ruchem wiąże, ale jak ci zależy- TAK, ns to prawdziwa, czysta lewica...zadowolony?

Chodzi o gospodarke medrcu z kosmosu. Narodowy socjalizm w tym temacie to czysta lewica. Roboty publiczne, opieka socjalna itp.
Prawica wiaze sie z liberalizmem lub konserwatyzmem ( czyli umiarkowanie prawicowa wizja gospodarki ).

Najpierw dojdzcie oboje do konsensusu na temat czego chcecie rozmawiac a potem sie zastanawiajcie, ktora strone to reprezentuje.
ORG

następny...pisałem do mancuniana, bo on przy okazji jakiegokolwiek tematu pisze "jak ns może być prawicą itd..." a póżniej tłumaczy że prawicą nie jest, więc już z góry chciałem się z nim zgodzić, ok?

teraz do samego ns-w sferze gospodarki-lewica( kontropla i interwencjonizm państwa)- nie można się nie zgodzić, natomiast w drugiej sferze- światopoglądowej-wg. mnie konserwatywne( prawicowe), a ponieważ program partii politycznej to zawsze połączenie tych dwóch sfer, które w ns są pomieszane, dlatego trudno jest ns zakwalifikować, i dlatego będzie tu pewno jeszcze parę takich sporów...
Kosa
Kontakt:

Post autor: Kosa »

Szachtar Donieck nie jest ekipa lewacką.

Taką na Ukrainie jest jedynie Arsenał Kijów.
1878

Post autor: 1878 »

Viclav pisze:Anarchizm jest jednym z nurtów lewicowych
Pardon, że wyciągam starego posta, ale czy na przykład anarchokapitalizm też nazwiesz lewactwem? ;)
Viclav

Ale anarchokapitalizm, poza nazwą, ma raczej niewiele wspólnego z klasyczną anarchią ;) Anarchizm nazywany jest również "wolnościowym socjalizmem", więc chcąc nie chcąc wpisany jest również w szeroko pojęty nurt lewicowy. Chociaż oczywiście każdy może mieć swoją opinię.

Ale może już nie róbmy offtopu, bo temat przecież nie o tym :)
elo1312

Post autor: elo1312 »

Bones pisze:Kiedys Wacker Innsbruck - Eintracht Frankfurt, kontakty zostale ale prawie doszczetnie zerwane poniewasz mlode pokolenie innsbrucka juz bardziej w prawo ma tendencje. Kiedys obiedwie ekipy czesto goscili u siebie nawzajem.
Bzdura! w sobote miałem akurat okazie i bylem na meczu Wacker Innsbruck - FC Lustenau. pogadałem z 2 osobami z ´I FURIOSI´ i z 1 z ´Verrückte Köpfe´ .
Na meczu Eintracht Frankfurt pozdrawiali. dużo osób mieli coś ubrane z Ultras Frankfurt 1997 (UF´97), prawie każdy z Ultrasów coś miał od UF97 czy to była czapka czy szalik lub tylko button. ale to były osoby z Innsbrucku bo z Frankfurtu nikogo nie było bo w samym czasu sam mieli prestiżowy wyjazd do Hannoveru. w Innsbrucku była jeszcze 3.grupa ´NORDPOL´ najwięcej lewacka od wszystkich. oni się tam w młynie pokluczili z innymi grupami i narazie zostali ze stadionu wyjebane! nawet flage nie mogą powieszać! przedtem w centrum się zdziwiłem czemu prawie wszystkie napisy i graffiti od NORDPOL są zkreszlone / zniszczone.
ze tam jakiesz pokolenie ma tendencje w prawo to nie prawda, prawda jest taka ze z tych innych grup osoby są albo lewackie albo apolityczne!
dodam ze maja jeszcze rowniesz zgody do Atalanta Bergamo (jest trójkąt Frankfurt-Innsbruck-Bergamo) i do Ternana (taksamo jak Atalanta mocno lewackie). A ta Ternana ma właśnie zgodę z jedna grupa z St.Pauli. a Innsbruck tez maja kontakty z St.Pauli (ale tutaj więcej osobiste dobre stosunki z pare osobami) [chyba przez alerta-network. Od chłopaków dowiedziałem się ze czasami ktoś z St.Pauli tam na mecz wpadnie. na stadionie i w okolic tez dość dużo vlepek z St.Pauli.
Störtebeker

elo1312 pisze:A ta Ternana ma właśnie zgodę z jedna grupa z St.Pauli.
Zgadza sie.
elo1312 pisze:a Innsbruck tez maja kontakty z St.Pauli (ale tutaj więcej osobiste dobre stosunki z pare osobami) [chyba przez alerta-network.
Zgadza sie, ale nie przez alerta-network, juz duuuzo wczesniej.
elo1312 pisze: Od chłopaków dowiedziałem się ze czasami ktoś z St.Pauli tam na mecz wpadnie. na stadionie i w okolic tez dość dużo vlepek z St.Pauli.
Zgadza sie.
Bones

Post autor: Bones »

Odkad Innsbruck spadl do drugiej ligi wpadli w oddalenie, jesli chodzi o nowinki. Ja slyszalem to od kilku osob, ze kontakty z Frankfurtem sa prawie martwe. Pamietam kilka lat temu, jak w IBK jeszcze byla bardziej aktywna scena, dosc czesto frankfurt stawial sie razem w pierwszym rzedzie z innsbruckiem.

Ja tez nieraz mialem stycznosc z nimi. A wtedy na kazdym "wazniejszym" meczu byl ktos z niemiec.

Rok po roku kibice innsbrucku zaczeli sie coraz mniej pokazywac, az stracili respekt od innych klubow. Pamietam 7,8 lat temu, gdy jeszcze stary "Tivoli" byl stawiali naprawde dobra ekipe, liczebne i jakosciowo. Ale zaczeli za duzo polityki robic i tak wiele starszych kibicow odeszlo.

W porownaniu do kiedys kontakty z Frankfurtem zmalaly, moze przesadzilem ze umarl.
JebacRozjebundy

Post autor: JebacRozjebundy »

RHP pisze:
tyminho pisze: Komunizm dążył do zniesienia idei państw narodowych, promował internacjonalizm i ateizm, więc gdzie tu miejsce dla katolickiego Celticu ze swoimi nacjonalizmem Irlandzkim?
Miejsce właściwe bo tzw. nacjonalizm i separatyzm teoretycznie katolickich narodów zachodnioeuropejskich jak Irlandczycy, Baskowie czy Katalończycy ma w dużym stopniu oblicze lewicowe czy nawet komunizujące. Nie ma to nic wspólnego z katolicko - narodowymi ruchami i formacjami jakie znamy z Polski (ONR, OWP, SN - mówię tu o przedwojennych bo te dzisiejsze reaktywacje to tylko nazwę mają taką samą jak tamte).
napisz skad to skopiowales bo ktos jeszcze pomysli ze sam to napisales.

Jeśli kogoś nie znasz to sie na jego temat nie wypowiadaj. Widac ze jestes z pokolenia Bravo ;) i nie pamietasz starego kibice net. i wymiany poglądów RHP z CelticBhoyem / 1925
RHP

Post autor: RHP »

Gdzieś są jakieś nieścisłości w tej wypowiedzi?
JebacRozjebundy

Post autor: JebacRozjebundy »

1925 pisze:
Jeśli kogoś nie znasz to sie na jego temat nie wypowiadaj. Widac ze jestes z pokolenia Bravo ;) i nie pamietasz starego kibice net. i wymiany poglądów RHP z CelticBhoyem / 1925
oszczedz sobie takich tekstow, bo mozesz nimi zrobic wrazenie na gimnazjalistach ;)
co do mojej wypowiedzi, napisalem tak a nie inaczej nie dlatego ze to bylo nie jasne, tylko wygladalo to jakby ktos to przepisal z jakiejs encyklopedii.
kibolek1983

Post autor: kibolek1983 »

http://img147.#.us/img147/8460 ... 8yyys9.jpg

Mapka która ukazuje polityczną scenę we Włoszech.
ODPOWIEDZ