To może on z Ruczaju był i przyjeżdżali z kimś z Borku. Jak jesteś chętny to podrzucę ksywke na pw.StarykoŃ pisze: 08.05.2025, 08:36Jako że moje lata to nikt taki z Borku nie był, co dużym fiatem jeździł i jeszcze był kimś na Cracovii.Taksepatrze pisze: 07.05.2025, 11:23 Aaa i jeszcze jedno pytanie do starszych kibiców z tych rejonów. Swego czasu bywałem z dziewuchą parę razy pod koniec lat 90 w takiej knajpie jak Szekla na Ruczaju. Nie pamietam, ktora to strona osiedla była, ale pamiętam, że bywała tam dość zgrabna ekipa, zdaje się Cracovii (M. ksywka od imienia i on na stówe byl za Cracovią, T. jezdzil duzym fiatem :D i chyba był z Borku, S. chlop z blizną na twarzy i jeszcze paru innych... Na mnie wtedy jako małolata robili wrażenie - ktoś potwierdzi, czy byli oni wszyscy za Pasami i czy faktycznie mieli coś wspólnego ruchem kibicowskim na Cracovii ?
Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
-
Taksepatrze
Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat
Nikt. Co jakiś czas uaktywniają się młodzi z obu stron, ale o jakiejkolwiek sile dominującej nie ma co mówić.Taksepatrze pisze: 07.05.2025, 10:56 Kto się ma lepiej na Ruczaju, gdyby nie dzielić osiedla na strony? Kto obecnie jest tam siłą dominującą ?
Nie powiedziałbym, że regres tylko mniejszy progres niż inne ekipy. Kiedyś w ultrasce bylo kilka dobrych ekip a teraz ta czołówka jest znacznie szersza i trzeba mocno kombinować aby był ten efekt WOW. Dla mnie mimo wszystko wiele opraw z aktualnego okresu jest dużo lepsze niż z okresu, który przytoczyłeś (chociażby finał na Narodowym, oprawy w pucharach itp.).kibiccc1 pisze: 07.05.2025, 20:55 Jak wygląda obecnie sytuacja jeżeli chodzi o Ultrasów TSW? Kiedyś myślę, że śmiało można by wskazać ich jako top 5 w Polsce. Oprawy świetne, pomysłowe szczególnie lata 2010-2015. Co się wydarzyło na przestrzeni ostatnich 10 lat, że zaliczyli taki regres?
Możesz podrzucić, bardziej obstawiam właśnie jakiś chłopaków" z łodzi ". W Borku w tamtym czasie była dość duża grupa chłopów z fajnymi autami i lepszymi ubraniami;)Taksepatrze pisze: 08.05.2025, 10:07To może on z Ruczaju był i przyjeżdżali z kimś z Borku. Jak jesteś chętny to podrzucę ksywke na pw.StarykoŃ pisze: 08.05.2025, 08:36Jako że moje lata to nikt taki z Borku nie był, co dużym fiatem jeździł i jeszcze był kimś na Cracovii.Taksepatrze pisze: 07.05.2025, 11:23 Aaa i jeszcze jedno pytanie do starszych kibiców z tych rejonów. Swego czasu bywałem z dziewuchą parę razy pod koniec lat 90 w takiej knajpie jak Szekla na Ruczaju. Nie pamietam, ktora to strona osiedla była, ale pamiętam, że bywała tam dość zgrabna ekipa, zdaje się Cracovii (M. ksywka od imienia i on na stówe byl za Cracovią, T. jezdzil duzym fiatem :D i chyba był z Borku, S. chlop z blizną na twarzy i jeszcze paru innych... Na mnie wtedy jako małolata robili wrażenie - ktoś potwierdzi, czy byli oni wszyscy za Pasami i czy faktycznie mieli coś wspólnego ruchem kibicowskim na Cracovii ?
hmm.. Co do Korony to faktycznie mają czasami bardzo fajne pomysły i wychodzi to spoko, ale jednak ich dwupoziomowy stosunkowo niewielki młyn nie oddaje i nie ma tego efektu WOW. Młyn Wisły jest idealny pod oprawy tak samo jak np. Jagi czy Śląska.matador88 pisze: 08.05.2025, 04:02Odpowiem Ci za niego.zetor pisze: 08.05.2025, 00:26Skoro według ciebie ultrasi Wisły niby nie są w top 5 w Polsce, to ciekawi mnie które ekipy tam są?kibiccc1 pisze: 07.05.2025, 20:55 Jak wygląda obecnie sytuacja jeżeli chodzi o Ultrasów TSW? Kiedyś myślę, że śmiało można by wskazać ich jako top 5 w Polsce. Oprawy świetne, pomysłowe szczególnie lata 2010-2015. Co się wydarzyło na przestrzeni ostatnich 10 lat, że zaliczyli taki regres?
W tym top 5 ultras jest Legia, Jagiellonia, Lech i moim zdaniem Korona. Zostaje do obsadzenia jedno miejsce w umownym top5 ultras - aspiruje tam kilka ekip, trzeba by gruntownie prześledzić choreografie i częstotliwość odpalania piro chociażby żeby w miarę rzetelnie podejść do tematu.
Gusta są różne ale za c*** niezrozumiałe jest co cię tak zszokowało że Wisła pod wzgledem ultras nie jest ścisłą polską czołówką (bo nie jest) i jaka to wielka ciekawość ktore co najmniej 5 składów robi to lepiej (bo robi to lepiej więcej niż 5 składów). Trochę obiektywizmu.
z dzisiejszej perspektywy to nie ma już znaczenia, ale Ruczaj to ostatnie (czyli najmłodsze) osiedle z "wielkiej płyty" w Krakowie
a co za tym idzie w latach 90tych gdy ekipy osiedlowe z innych osiedli miały średnią wieku ok 20 , na Ruczaju była dzieciarnia
zapewne w tej knajpie przesiadywali miastowi z innych rejonów po prostu
a co za tym idzie w latach 90tych gdy ekipy osiedlowe z innych osiedli miały średnią wieku ok 20 , na Ruczaju była dzieciarnia
-
Taksepatrze
Zgadza się.kaelowiec pisze: 09.05.2025, 12:26 z dzisiejszej perspektywy to nie ma już znaczenia, ale Ruczaj to ostatnie (czyli najmłodsze) osiedle z "wielkiej płyty" w Krakowie
cracovia kliny aktualnie zrobiła to samo jeszcze skleili filmik w necie i się tym szczycą, to jest upadek kibicowania jak jedni i drudzy podbijają do siebie w kilku na jednego uzbrojeni po zęby i każą się wyrzekać itp. Dla mnie to nie normalne i pokazuje tylko tchórzostwo jednych i drugich
-
obserwator17
Wbijanie i nagrywanie wypierania się klubów to było już 10lat temu i dalej, tylko że filmiki się rozchodziły między zainteresowanymi osobami a teraz w erze tiktoka i twittera wszystko w przeciągu chwili idzie w viral
-
obserwator17
Dzisiaj na północ od Krakowa znów ciekawie:))
Mogłoby być ciekawiej ale Wisła z Huty obsrala gacie i nie pojawiła się na dzisiejszym meczu na którym mogli pokazać siłę nad nic znaczaczym Hutnikiem według nich
-
obserwator17
Mecz Słomniki-Łuczyce, KSC u siebie pogonione jeden chłopaczek z raną ciętą nogi.
-
factoryproject
Przecież Słomniki grały u siebie. To kto kogo pogonił?obserwator17 pisze: 11.05.2025, 20:06Mecz Słomniki-Łuczyce, KSC u siebie pogonione jeden chłopaczek z raną ciętą nogi.
Toż to normalna walka FC które obydwie działają pod bandera krakowską i znają konsekwencje...
-
obserwator17
Slomniczanka II grała o 14 w luczycachfactoryproject pisze: 12.05.2025, 00:10Przecież Słomniki grały u siebie. To kto kogo pogonił?obserwator17 pisze: 11.05.2025, 20:06Mecz Słomniki-Łuczyce, KSC u siebie pogonione jeden chłopaczek z raną ciętą nogi.
Toż to normalna walka FC które obydwie działają pod bandera krakowską i znają konsekwencje...
-
factoryproject
A ok, moje niedopatrzenie.obserwator17 pisze: 12.05.2025, 06:36Slomniczanka II grała o 14 w luczycachfactoryproject pisze: 12.05.2025, 00:10Przecież Słomniki grały u siebie. To kto kogo pogonił?obserwator17 pisze: 11.05.2025, 20:06
Mecz Słomniki-Łuczyce, KSC u siebie pogonione jeden chłopaczek z raną ciętą nogi.
Wiecie niestety że tak będzie coraz częściej...
-
JankoRossi
Słomniczanka nie ma drugiej drużyny. To pierwszy zespół gra w B klasie ,w tym sezonie się reaktywowaliobserwator17 pisze: 12.05.2025, 06:36Slomniczanka II grała o 14 w luczycachfactoryproject pisze: 12.05.2025, 00:10Przecież Słomniki grały u siebie. To kto kogo pogonił?obserwator17 pisze: 11.05.2025, 20:06
-
obserwator17
Myślałem że to „dwójka” gra w B klasie, ale trafna uwaga, dziękiJankoRossi pisze: 12.05.2025, 18:35Słomniczanka nie ma drugiej drużyny. To pierwszy zespół gra w B klasie ,w tym sezonie się reaktywowaliobserwator17 pisze: 12.05.2025, 06:36Slomniczanka II grała o 14 w luczycachfactoryproject pisze: 12.05.2025, 00:10
Przecież Słomniki grały u siebie. To kto kogo pogonił?
Gdzieś pisałem o dekadach po zakończeniu zgody?Hutnicze pisze: 29.04.2025, 11:56Dwie ciekawe teorie. To napisz proszę które to dekady po zakończeniu "zgody".Psiak pisze: 24.04.2025, 11:25 w miarę kumaty
Widzisz, Huta to dzielnica, gdzie przez dekady żyli obok siebie w pewnego rodzaju symbiozie zarówno Wisła jak i Hutnik i nie chodzi tu wyłącznie o czas zgody. Mimo, że doszło do kosy a później do zaostrzenia relacji to, jednak HKS nigdy nie był ekipą, która jakoś szczególnie napsułabym nam krwi. To stąd mogła wynikać tolerancja dla kliku ? przerzutów z HKS.
A niech ciekawostką pozostanie fakt, że u mnie na osiedlu był małolat, co przechrzcił się z "psa" na "gumiora" i to gdzieś ok 2005 r :d
Myślę, że akurat transfery w takiej ilości mogą cechować każde derbowe miasto, zwłaszcza jeśli są to persony mało znane w swoich ekipach.
I wierz mi, S ( jedyny mi znany) nazywano b często przerzutem :)
I bardzo dziwne, że nie kojarzysz śp. K....a.
Nie.
Huta to chyba największa kolebka ruchu "szalikowców" na Wiśle, choć może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. W H żyją obok siebie od lat 50 tych. Do 86? była zgoda a na Hutnik śmigaliśmy sobie ekipą gdzieś do 93r. Nie twierdze, że zawsze był spokój, bo nie był, ale często mijaliśmy się na stadionie. To akurat tylko dla odnotowania.
Wracając, podam ci przykład jednego typa M. Już po zakończeniu zgody raz był za W, raz za H i każdy go tolerował.
Podpytać możesz kogoś ze starych z Piastów (waszej najmocniejszej wówczas ekipy) jak jeżdzili jednym autobusem na Wandę ze skinami z Kalinowego i Kazimierzowskiego. Nikt do nikogo się nie rzucał.
Starych z Jagiellońskiego jak balowali w Idealu lub Tropikanie obok Wisły i też nikt do nikogo nie szumiał.
To fakty.
A jeśli chodzi o teorię, to powiem ci, że jeśli byśmy wiedzieli, że potracimy tyle osiedli to najzwyczajniej w świecie zrobilibyśmy z wami zgodę, bo to chyba było jedynie rozwiązanie, aby zachować status quo.
Co do K to kojarzę, ale nie wiedziałem.
A propos Jagiellońskiego, kto niby stamtąd się przerzucił na Wisłę?
-
Dżolo Rypandolo
A tak wogóle to serio Kalisza zero na Suchych Stawach ??
-
Nowohucianie1950
Hej kurtyzany, cichej ukladowiczki Wisły też nie było.
Wisełka z najlepszą frekwencją w tej kolejce la la
Na Pasach szykuje się kibicowsko fajne spotkanie z Legią. Ostatnie bilety więc będzie sold out. Ciekawe tylko czy Legia pojawi się w sektorze gości
Chuligańsko słabo to trzeba się pochwalić że pikników dużo.
-
Bananowiec
To ciekawe Wisła hooliganow nie ma,ale po całej Polsce śmiga bez wachadła,inni podono mają całe kohorty hools ale niestety w necie.Dla większosci z was to co dla Wisły jest podłogą dla was sufitem .
-
swiatkibicow
To tak z kronikarskiego obowiązku bo niektórzy się łudzili i chyba nie to było to takie oczywiste jak wszyscy myślą.
Stal Rzeszów nie wpuści kibiców Wisły na ostatni mecz.
Ciekawe te połączenie z jednej strony Elana a z drugiej Polonia Przemyśl a mimo wszystko jakieś bariery powstają.
Stal Rzeszów nie wpuści kibiców Wisły na ostatni mecz.
Ciekawe te połączenie z jednej strony Elana a z drugiej Polonia Przemyśl a mimo wszystko jakieś bariery powstają.
obserwator17 coś ci nie pykło info.
-
obserwator17
pierwszy rzut informacji z Rzeszowa (i układowiczów) był taki że Wisła wejdzie. Nie wiem co tam się wydarzyło rzutem na taśmę, sam jestem ciekawy ;)
Oficjalnie sektor gości zamknięty, ale Wisła będzie na sektorach nie martwcie się
-
obserwator17
Chyba raczej nie.Galileusz pisze: 20.05.2025, 08:22 Oficjalnie sektor gości zamknięty, ale Wisła będzie na sektorach nie martwcie się
Wisła wybiera sie jutro w dużej liczbie na Rzeszów?
Choćby mieli postać pod stadionem to i tak będą.
Chyba jednak są :)obserwator17 pisze: 21.05.2025, 12:04Chyba raczej nie.Galileusz pisze: 20.05.2025, 08:22 Oficjalnie sektor gości zamknięty, ale Wisła będzie na sektorach nie martwcie się
Wisła obecna na sektorze w Rzeszowie
Stali chyba nie spodobała się ich obecnosc
Skończyło się na gazowaniu.
Mam wrażenie, że Stal staje w dużym rozkroku pomiędzy Kadrą a układowiczami.
Musieli coś pokazać na Wiśle, aby reszta bojkotujących Wisłę nie mogła im nic zarzucić i jednocześnie nie robić problemów na Kadrze.
Jaki finalnie to odniesie skutek, zobaczymy w niedługim czasie.
Musieli coś pokazać na Wiśle, aby reszta bojkotujących Wisłę nie mogła im nic zarzucić i jednocześnie nie robić problemów na Kadrze.
Jaki finalnie to odniesie skutek, zobaczymy w niedługim czasie.