B. Ricci pisze: 17.06.2025, 13:06
Czosnek1001 pisze: 17.06.2025, 12:07
Polonia która ma jedno miasto i to nie całe ma zrobić liczby jak Ruch któremu kibicuje połowa województwa, przecież jak Poloni by się zebrało 4K na derby z Ruchem to byłby sukces
Do Ruchu jeżeli chodzi o frekwencję Polonia siłą rzeczy podjazdu mieć nigdy nie będzie. Natomiast pierdolenie o 4k to jest mocne niedoszacowanie lub ignorancja. Przypomnijcie sobie jaka frekwencja potrafiła być jak Polonia Bytom była w Ekstraklasie w 2009 roku np. Moim zdaniem jest bardzo duży potencjał i w momencie dobrej gry, sukcesów, czy ekstraklasy na Polonię by na pewno zbierała się bardzo solidna frekwencja.
Ja bardziej przychylam się do wersji,że jednak Polonia nie ma aż tak dużego potencjału. Są zgrabną ekipą. Mocni wyjazdowo, mocni pod względem chuligańskim jednak jeśli chodzi o liczebność to jednak by ich nie przeceniał.
Nie wiem gdzie będą grać w 1 lidze ale jakby to był Stadion Śląski to wiadomym jest,że ciężko im będzie zrobić liczby 4-5 tysięcy co mecz.
Po pierwsze to jednak stadion nie w swoim mieście.
Po drugie (aczkolwiek mogę się mylić) ale raczej nie będą drużyną walczącą o awans do Ekstraklasy a jednak wyniki zawsze wpływają na frekwencję. No chyba,że się będę mylił i nagle drużyna będzie grać tak jak w 2 lidze to wtedy nawet na ten Śląski może być 5 tysięcy co mecz, może nawet więcej.
Po trzecie i moim zdaniem najważniejsze to ograniczenia,które rodzi bycie klubem jednego miasta. Miasta dodajmy do tego nie najbogatszego,tracącego ludność w przeciągu lat(miasto,które w swoim szczycie miało ponad 230 tysięcy mieszkańców obecnie ma niecałe 150 tysięcy), do tego struktura wiekowa gdzie osoby plus 60 lat stanowią spokojnie z 40% jak nie więcej populacji miasta co akurat może mieć wpływ na chęci jeżdżenia na mecze poza Bytom. Na koniec - miasta gdzie jest też sporo kibiców innych klubów.
To wszystko powoduje,że te ograniczenia ludzkie występują i o ile uważam,że jakby Polonia miała nowy stadion u siebie w mieście to spokojnie mieliby wysoką frekwencję w 1 lidze tak uważam,że grając w obcym mieście na obcym stadionie pełen pułap będzie im ciężko przeskoczyć(wyjątkiem mogą być najciekawsze pojedyncze mecze).