Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: LechiaCHWM, Zorientowany

ODPOWIEDZ
Czosnek1001

Re: Zagłębie Dąbrowskie i Górny Śląsk-Kibicowsko

Post autor: Czosnek1001 » wczoraj, 23:09

Bywa że ktoś się umawia na brak sprzętu a potem w trakcie wychodzi co innego, np Gieksa z Tychami w parku gdzie parę osób z Cracovii wychodzi ze sprzętem w trakcie a i tak dostają oklep.
j**** nożowników

Co z Polonią? Był temat gry na śląskim, raczej nierealny bo paradoksalnie by wyglądało 2k osób na stadionie na 50k. Tym bardziej że Ruch tam aktualnie gra. Ustalono gdzie grają? Dobrze widzieć że klub z historią się odradza, kilka ciekawych kibicowsko meczy zagrają na zapleczu

iparts.pl
Braun2025

Post autor: Braun2025 » wczoraj, 23:26

Czosnek1001 pisze:
wczoraj, 23:09
Bywa że ktoś się umawia na brak sprzętu a potem w trakcie wychodzi co innego, np Gieksa z Tychami w parku gdzie parę osób z Cracovii wychodzi ze sprzętem w trakcie a i tak dostają oklep.
j**** nożowników

Co z Polonią? Był temat gry na śląskim, raczej nierealny bo paradoksalnie by wyglądało 2k osób na stadionie na 50k. Tym bardziej że Ruch tam aktualnie gra. Ustalono gdzie grają? Dobrze widzieć że klub z historią się odradza, kilka ciekawych kibicowsko meczy zagrają na zapleczu
Nikt z Bytomia na śląskim grać nie chce. A z tym 2k bym nie przesadzał Polonia spokojnie by robiła liczby zbliżone do Ruchu patrząc na to jak długo ich nie było w "elicie". Jak dla mnie to jest na dziś dzień najbardziej charakterna ekipa na Śląsku, gdzie nie ma jakiś psów, konfidentów czy innych transów w ekipie. Lepiej zgrabnie, ale charakternie.

BANNDA

Post autor: BANNDA » wczoraj, 23:35

A co to Polonia Bytom 🤣🤣🤣🤣🤣 gdzie do Ruchu te frajery z dym knf podarte koszulki 🤣🤣🤣🤣

swrs1982

Post autor: swrs1982 » dzisiaj, 01:10

Psiak pisze:
wczoraj, 15:19
swrs1982 pisze:
15.06.2025, 12:26
Tak jak ZS nie ma szczęścia do Wisły tak Wisła nie ma szczęścia do Jastrzębia. Niektórzy pewnie pamiętają że GKS kąsał Wiślaków jeżdżących na wyjazdy do Wodzisławia.
Pisanie o słabym Jastrzębiu też jest chyba trochę na wyrost bo to od bardzo długich lat ekipa która nie schodzi poniżej określonego niezłego poziomu.
Tak się składa, że dawniej to raczej GKS nie miał do nas szczęścia łącznie z bitką pod ich kasami.
Piszesz o tym kąsaniu kamieniami?
Taksepatrze pisze:
15.06.2025, 13:26
Jakie mniej wiecej liczby po stronie Wisly i Jastrzębia?
Bardzo dobre pytanie!
Ale to Twoje "dawniej" to już dla współczesnych prehistoria. I pisze to bez napinki bo nawet czasy ekstraklasowej Odry Wodzisław to już prehistoria.
Nie miałem na myśli kąsania kamieniami ale chociażby szybkiego busa z FC z papieskiego miasta (który wtedy był chyba u swojego szczytu i myślę że po Skawinie to mógł być wówczas najmocniejszy FC Wisły) który opuszczał Jastrzębie łamiąc zasady ruchu drogowego.
I w żadnym wypadku ja nie uważam że Wisła jest lepsza od ZS i słabsza od Jastrzębia. Po prostu taka luźna obserwacja. Nie zgadzam się też z umniejszaniem Jastrzębiu które od ładnych kilku dekad trzyma poziom.

Natiste

Post autor: Natiste » dzisiaj, 06:53

Braun2025 pisze:
wczoraj, 23:26
Czosnek1001 pisze:
j**** nożowników

Nikt z Bytomia na śląskim grać nie chce. A z tym 2k bym nie przesadzał Polonia spokojnie by robiła liczby zbliżone do Ruchu patrząc na to jak długo ich nie było w "elicie". Jak dla mnie to jest na dziś dzień najbardziej charakterna ekipa na Śląsku, gdzie nie ma jakiś psów, konfidentów czy innych transów w ekipie. Lepiej zgrabnie, ale charakternie.
No z tymi liczbami zbliżonymi do Ruchu tos przegiol,już widzę 10 tys Poloni na Slaskim

Czosnek1001

Post autor: Czosnek1001 » dzisiaj, 12:07

Polonia która ma jedno miasto i to nie całe ma zrobić liczby jak Ruch któremu kibicuje połowa województwa, przecież jak Poloni by się zebrało 4K na derby z Ruchem to byłby sukces

B. Ricci

Post autor: B. Ricci » dzisiaj, 13:06

Czosnek1001 pisze:
dzisiaj, 12:07
Polonia która ma jedno miasto i to nie całe ma zrobić liczby jak Ruch któremu kibicuje połowa województwa, przecież jak Poloni by się zebrało 4K na derby z Ruchem to byłby sukces
Do Ruchu jeżeli chodzi o frekwencję Polonia siłą rzeczy podjazdu mieć nigdy nie będzie. Natomiast pierdolenie o 4k to jest mocne niedoszacowanie lub ignorancja. Przypomnijcie sobie jaka frekwencja potrafiła być jak Polonia Bytom była w Ekstraklasie w 2009 roku np. Moim zdaniem jest bardzo duży potencjał i w momencie dobrej gry, sukcesów, czy ekstraklasy na Polonię by na pewno zbierała się bardzo solidna frekwencja.

pee

Post autor: pee » dzisiaj, 14:54

B. Ricci pisze:
dzisiaj, 13:06
Czosnek1001 pisze:
dzisiaj, 12:07
Do Ruchu jeżeli chodzi o frekwencję Polonia siłą rzeczy podjazdu mieć nigdy nie będzie. Natomiast pierdolenie o 4k to jest mocne niedoszacowanie lub ignorancja. Przypomnijcie sobie jaka frekwencja potrafiła być jak Polonia Bytom była w Ekstraklasie w 2009 roku np. Moim zdaniem jest bardzo duży potencjał i w momencie dobrej gry, sukcesów, czy ekstraklasy na Polonię by na pewno zbierała się bardzo solidna frekwencja.
Ja bardziej przychylam się do wersji,że jednak Polonia nie ma aż tak dużego potencjału. Są zgrabną ekipą. Mocni wyjazdowo, mocni pod względem chuligańskim jednak jeśli chodzi o liczebność to jednak by ich nie przeceniał.
Nie wiem gdzie będą grać w 1 lidze ale jakby to był Stadion Śląski to wiadomym jest,że ciężko im będzie zrobić liczby 4-5 tysięcy co mecz.
Po pierwsze to jednak stadion nie w swoim mieście.
Po drugie (aczkolwiek mogę się mylić) ale raczej nie będą drużyną walczącą o awans do Ekstraklasy a jednak wyniki zawsze wpływają na frekwencję. No chyba,że się będę mylił i nagle drużyna będzie grać tak jak w 2 lidze to wtedy nawet na ten Śląski może być 5 tysięcy co mecz, może nawet więcej.
Po trzecie i moim zdaniem najważniejsze to ograniczenia,które rodzi bycie klubem jednego miasta. Miasta dodajmy do tego nie najbogatszego,tracącego ludność w przeciągu lat(miasto,które w swoim szczycie miało ponad 230 tysięcy mieszkańców obecnie ma niecałe 150 tysięcy), do tego struktura wiekowa gdzie osoby plus 60 lat stanowią spokojnie z 40% jak nie więcej populacji miasta co akurat może mieć wpływ na chęci jeżdżenia na mecze poza Bytom. Na koniec - miasta gdzie jest też sporo kibiców innych klubów.
To wszystko powoduje,że te ograniczenia ludzkie występują i o ile uważam,że jakby Polonia miała nowy stadion u siebie w mieście to spokojnie mieliby wysoką frekwencję w 1 lidze tak uważam,że grając w obcym mieście na obcym stadionie pełen pułap będzie im ciężko przeskoczyć(wyjątkiem mogą być najciekawsze pojedyncze mecze).

Braun2025

Post autor: Braun2025 » dzisiaj, 15:13

Natiste pisze:
dzisiaj, 06:53
Braun2025 pisze:
wczoraj, 23:26
Czosnek1001 pisze:
j**** nożowników

No z tymi liczbami zbliżonymi do Ruchu tos przegiol,już widzę 10 tys Poloni na Slaskim
Powrót do "elity", pewnie dużo osób by odmuliło po graniu na orliku przy tysiącu kibiców. Myślę, że spokojnie na te topowe mecze 10-12 k by ich się zbierało na te mniej atrakcyjne z 5-6 by było. Gieksa też jeszcze 2 lata temu nie mogła przebić 3k a teraz potrafią wyprzedać bilety kilka dni przed meczem.

Natiste

Post autor: Natiste » dzisiaj, 15:33

Gieksa to ma swój nowy stadion więc raczej inny temat zresztą extraklasa po długiej przerwie ,zobaczymy ich liczby domowe jak i wyjazdowe w tym sezonie jak powietrze już zeszło .
A Polonia gdzieś czytałem że będzie grać dalej na swoim orliku więc nie ma co pisać ilu by ich było .
Będą mieli okazję na ten śląski zawitać jako goście zobaczymy wtedy ilu ich będzie.

PolnocnaStrona

Post autor: PolnocnaStrona » dzisiaj, 15:36

Gks to inna bajka bo oprócz tego że Katowice to największe miasto regionu, mają liczne, duże Fc jak Jaworzno czy Mysłowice i wiele innych mniejszych to im zrobiło liczby. Dodatkowo awans sportowy do E-klasy i nowy stadion.
Polonia Bytom takiego potencjału nie ma jakby chociaż grali na swoim stadionie i u siebie w mieście to może kilka razy by się spięli na dobrą liczbe 6-8 koła a tak to w ogóle jedna wielka niewiadoma. Szkoda trochę takiej ekipy że nie ma dobrego stadionu.

Psiak

Post autor: Psiak » 8 min temu

swrs1982 pisze:
dzisiaj, 01:10
Psiak pisze:
wczoraj, 15:19
swrs1982 pisze:
15.06.2025, 12:26
Tak jak ZS nie ma szczęścia do Wisły tak Wisła nie ma szczęścia do Jastrzębia. Niektórzy pewnie pamiętają że GKS kąsał Wiślaków jeżdżących na wyjazdy do Wodzisławia.
Pisanie o słabym Jastrzębiu też jest chyba trochę na wyrost bo to od bardzo długich lat ekipa która nie schodzi poniżej określonego niezłego poziomu.
Tak się składa, że dawniej to raczej GKS nie miał do nas szczęścia łącznie z bitką pod ich kasami.
Piszesz o tym kąsaniu kamieniami?
Taksepatrze pisze:
15.06.2025, 13:26
Jakie mniej wiecej liczby po stronie Wisly i Jastrzębia?
Bardzo dobre pytanie!
Ale to Twoje "dawniej" to już dla współczesnych prehistoria. I pisze to bez napinki bo nawet czasy ekstraklasowej Odry Wodzisław to już prehistoria.
Nie miałem na myśli kąsania kamieniami ale chociażby szybkiego busa z FC z papieskiego miasta (który wtedy był chyba u swojego szczytu i myślę że po Skawinie to mógł być wówczas najmocniejszy FC Wisły) który opuszczał Jastrzębie łamiąc zasady ruchu drogowego.
I w żadnym wypadku ja nie uważam że Wisła jest lepsza od ZS i słabsza od Jastrzębia. Po prostu taka luźna obserwacja. Nie zgadzam się też z umniejszaniem Jastrzębiu które od ładnych kilku dekad trzyma poziom.
Uciekło nam sedno, a sednem było to, ze nie mieliśmy szczęścia do Jastrzębia.
Stąd zwróciłem uwagę, ze to błędna opinia.
Może i jeden bus palił gumy, ale i kamieniarze też palili ;)
Historie sie ma lub nie więc jeśli przypominamy jeden fakt to przypomnijmy i drugi.
Oczywiście, ja też nie mam zamiaru nikomu umniejszać.
Z pozdrowieniami za beznapinkowość.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

ODPOWIEDZ