Napisz co znaczy wg Ciebie "dobra oprawa" wtedy będzie miała sens dalsza dyskusja.na_chwile pisze:Zatem czy w pierwszym poście napisałem coś co mijałoby się z prawdą ?
Top 3 ekipy na przestrzeni 20 lat
Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM
Re: Top 3 ekipy na przestrzeni 20 lat
Pomińmy to. Może i masz rację. Jeżeli chcesz podyskutować na ten temat to lepiej na priv.
Nie rozpierdalajmy tematu.
Nie rozpierdalajmy tematu.
Chory temat dzieci będą miały co pisac czy jacek jest lepszy czy placek.......
-
NiebieskiFanatyk
Ruch (czarne) vs Lechia (biale)
http://www.youtube.com/watch?v=YsKfI4n7vzQ
Te same miejsce co gril z Lechem. Jakis palant wpisal tytul taki jaki jest. Kumate osoby widzialy i wiedza, ze to Ruch vs Lechia
http://www.youtube.com/watch?v=YsKfI4n7vzQ
Te same miejsce co gril z Lechem. Jakis palant wpisal tytul taki jaki jest. Kumate osoby widzialy i wiedza, ze to Ruch vs Lechia
-
KATOWICE'64
nie bylo was min na PP: z Obra Koscian, z Warta Poznan (kazdy doskonale wie jak bylo wtedy z Lechem) a w czasach waszej swietnosci zdarzyl sie tez babol na SHR Wojcieszyce.PyskatySK pisze:Po 1-sze to Dyskobolia, a nie Groclin...Martini Player pisze:
Polonia Warszawa, gdy brakło chętnych,bo woleli dorobić na ochronie i chyba Groclin Grodzisk,dlaczego,to zapytaj kogoś innego, bo nie mam ochoty się wdawać w pyskówki.
Po 2-gie byliśmy obecni w Grodzisku Wlkp.
Po 3-cie kiedy te zero na KSP?
to tak dla mlodych bo starzy na bank pamietaja!
Jednym zdaniem można powiedzieć że Ekstraklasa, sukcesy kopaczy itd. często (choć nie zawsze) służy rozwojowi ekipy. Jeśli te forum przeżyje 20 lat to kto wie - może będziemy jeszcze w tym dziale Podbeskidzie wymieniać :DFight Łapa pisze: A w temacie to napisze tyle,że cięzko jest wymienić najlepsze ekipy bo przez 20 lat kibicowanie mocno się zmieniło. Od organizacji grup aż po liczby wyjazdowe. Kiedyś 100 to była dobra liczba,teraz potrzeba znacznie wyższej liczby,by wyjazd został uznany za dobry.
Na pewno od lat liczącymi się markami są Lech i Legia. Lechia i Ruch od pewnego momentu. Śląsk do pewnego momentu. Poniżej poziomu nie spada Wisła Kraków,ale nie potrafi też dobić do tych najlepszych. Straciła na znaczeniu Arka,do czołówki dobił się GKS Kce. Jest Widzew, który ostatnie 20 lat ma udane, jest też ŁKS, o którym wciąż coś słychać. Górnik Zabrze do góry, Zagłębie Sosnowiec nieco w dół,ale wciąż to ekipy z którymi trzeba się liczyć. Co jakiś czas przypomina o sobie Cracovia. Od dłuższego czasu wysoki poziom trzyma Stal Stalowa Wola. Po wyjściu z marazmu na salonach pokazuje się Zawisza. Dobrze działa Jagiellonia.
A to ciekawe... Pod koniec lat 80-tych Ruch miał najmocniejszą bandę w Polsce. Mogły się oczywiście przydarzyć wpadki, o których wspominasz, jednak nalezy miec na uwadze, że byly to zupełnie inne czasy. Nie było telefonów by powiadomić ekipę, nie było samochodów by dostać sie szybko na miejsce etc. To była zupełnie inna chuliganka, gdzie większość działa sie na spontanie.mcmlxv pisze: W latach 80 Ruch to faktycznie nie była rewelacja - swojego czasu siedzieliśmy pod ich młynem w jakieś 50-60 osób przez cały mecz i nic :) .
Patrząc na ostatnie pełne 20 lat na pewno jako topowe ekipy można zaliczyć Legię, Lechię i Ruch, ponieważ są to ekipy, który przez ten cały czas trzymają w miarę wysoki poziom. Te kluby przez ostatnie 20 lat w każdym okresie były w stanie wystawić raz lepszą raz gorsza ekipę, ale zawsze była to banda z którą należało się liczyć.
Lech np. pomimo bardzo mocnych ostatnich lat, miał też bardzo słabe okresy. Podobnie Widzew, ŁKS, Śląsk, Cracovia, Arka czy Wisła. Co z tego, ze taka Arka grała przez kilka sezonów pierwsze skrzypce, skoro później nastąpił odwrót o 180 stopni?
Kompletnie nie rozumiem wrzucenie w ten ranking ekipy typu KSG. To, że ostatnio cos zaczęło sie u nich dziać, nie oznacza że jest to topowa ekipa, tymbardziej klika, kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu były to zwykłe bolki do oklepania każdego dnia i potwierdzi to każdy kto wtedy jeździł.
-
RoyberpakaOdrodzenie
...dodał bym jeszcze wygonienie Ruchu(godzina do meczu) z swojego sektora przed DERBAMI bodajże w 86m roku (Ruch mioł młyn na prostej), nie wpuszczenie do pociągu w Katowicach Ruchu udającego się do Mielca(70 osób) nos w pociągu ok 20stu i gonienie ich po całym dworcu po wcześniejszym rozbiciu ich na mniejsze grupki... Tak jak S.G. pisze na początku lat 80tych po naszym awansie do 1 ligi RUCHU W ZABRZU ZERO. Na Stadionie Śląskim na "dwumeczu" w 81 lub 82 roku Ruch podbijo do nos o zgoda,podczas jazdy do Altraichu to samo... "bolki" powiadasz?
-
RoyberpakaOdrodzenie
ostatnie 20 lat:
1. Lech
2.Legia
3. Ruch, Widzew lub Lechia
1. Lech
2.Legia
3. Ruch, Widzew lub Lechia
Wy w tym Chorzowie to macie wyobraźnie.8R8 pisze:A to ciekawe... Pod koniec lat 80-tych Ruch miał najmocniejszą bandę w Polsce. Mogły się oczywiście przydarzyć wpadki, o których wspominasz, jednak nalezy miec na uwadze, że byly to zupełnie inne czasy.mcmlxv pisze: W latach 80 Ruch to faktycznie nie była rewelacja - swojego czasu siedzieliśmy pod ich młynem w jakieś 50-60 osób przez cały mecz i nic :) .
Regularny w******* od Wisły w tych latach to też okazyjne wpadki?
-
PanCodzito
1. Ruch Chorzów
2. Lech Poznań
3. Lechia Gdańsk
2. Lech Poznań
3. Lechia Gdańsk
Nie da sie odpowiedzieć jasno na TOP3, bo co brać pod uwagę ?
Spotkanie w lesie ekip gdzie 60 proc nie widziało nigdy w zyciu stadionu ?
Walki na stadionach ?
Cięzko.
Prywatnie (to moje prywatne zdanie)
Grupa czołowa - Ruch, Legia, Lech (kolejnosc celowa)
Ruch od lat trzyma stałą formę. Na GŚ nikt im nie zagraża i pewnie jeszcze długo nie zagrozi. W PL tez jakoś specjalnie nie widać przeciwników. Na plus dymy z ŁKS- em,lata temu wjazd pod kasy GKS-owi (pamieta to ktos jeszcze? ;)) walki z Lechią, zawsze solidne wyjazdy, jak nieliczne to dobra wariacka ekipa.
Legia.
Solidna ekipa od lat. Wiadomo zwyzki jak i spadki formy, ale ogólnie nie ma sie co rozpisywac.
Lech.
W lasach rządzili (czy rządza c*** wie bo od jakiegoś czasu brak aktywności). Dałem na 3 miejscu, bo jakos rzadko było słychac o lechu walczącym na ulicach czy stadionie.
Dalej juz raczej stała forma ekipowa. Raz na wozie raz pod.
Jednak jakbym miał wymienic grupe poscigowa: Lechia, Arka, Widzew i Śląsk.
na koniec.
Ja przyhaczyłem połowe lat 90tych na stadionach i to co było a co jest teraz to niebo i ziemia.
jednak wg mnie sami sobie jestesmy winni. Na stadiony weszły interesy weszli ludzie dla których kibicowanie to dodatek do życia nie pasja. Teraz to wychodzi najlepiej :)
Kiedys był spontan - ok czasy inne nie było takich represji, ale teraz ? Teraz ekipa musi 50 razy przemyslec czy z kims wyjsc...
Walki na stadionach ?
Cięzko.
Ruch od lat trzyma stałą formę. Na GŚ nikt im nie zagraża i pewnie jeszcze długo nie zagrozi. W PL tez jakoś specjalnie nie widać przeciwników. Na plus dymy z ŁKS- em,lata temu wjazd pod kasy GKS-owi (pamieta to ktos jeszcze? ;)) walki z Lechią, zawsze solidne wyjazdy, jak nieliczne to dobra wariacka ekipa.
Legia.
Solidna ekipa od lat. Wiadomo zwyzki jak i spadki formy, ale ogólnie nie ma sie co rozpisywac.
Lech.
W lasach rządzili (czy rządza c*** wie bo od jakiegoś czasu brak aktywności). Dałem na 3 miejscu, bo jakos rzadko było słychac o lechu walczącym na ulicach czy stadionie.
na koniec.
Ja przyhaczyłem połowe lat 90tych na stadionach i to co było a co jest teraz to niebo i ziemia.
jednak wg mnie sami sobie jestesmy winni. Na stadiony weszły interesy weszli ludzie dla których kibicowanie to dodatek do życia nie pasja. Teraz to wychodzi najlepiej :)
Kiedys był spontan - ok czasy inne nie było takich represji, ale teraz ? Teraz ekipa musi 50 razy przemyslec czy z kims wyjsc...
-
KATOWICE'64
spedzilem na polskich stadionach z 10lat wiecej od Ciebie ale Twoj wpis jest jak pisanie gw czy faktu - napisze cos co nabiera mocy skandalu - niech sie dzieje!Nordfront pisze:Nie da sie odpowiedzieć jasno na TOP3, bo co brać pod uwagę ?
Walki na stadionach ?
Cięzko.
Legia.
Lech.
na koniec.
o ile Lech i Legia mialy swoje miejsce w trojce i tu mozna sie sprzeczac kto 1 to wklejanie tu niebieskich to jakis zart.
sa przynajmniej 2/3 inne ekipy Slask czy Widzew ktore w roznych aspektach kibicowskiego zycia zrobily wiecej wyjazdyW/zadymy Slask czy Lechia.
do tego pisanie ze komus na GSL nikt nikomu nie zagrozi jest jak pisanie ze GieKSa i Gornik to bolki - jedni GZ nie istnieli w latach70/80/90 a GieKSa wziela sie z kosmosu koncowka niby waszych najlepszych lat 80 kiedy mieliscie spory kryzys a my wyroslismy wam jak grzyby po deszczu.
reszta raczej na pw bo to forum staje sie jakims pudelkiem i tworzeniem nowej "historii" dla dzieci spedzajacych cale ferie przy kompie ;)
Ale was boli ten Ruch:)
-
johny walkeR
ale gieksiarzom nie pasuje wymienianie w 1 trójce niebieskich:-) Zaraz napiszą, że wszyscy co wpisali Ruch to ukryta niebieska opcja
-
RoyberpakaOdrodzenie
Może ktoś z niezwyciężonej ekipy Ruchu opisze wyjazd na Pogoń w 89 roku... Dwa tygodnie po Wos jechali tam "bolki" z KSG.
-
holendrowie i beldzy
jeżeli ktoś z hanysowa miałby się znaleźć w tym top3 to byłby to tylko Ruch.
przez te 20 lat to Gks jedynym czym się wyróżniał to zdobywaniem kibiców na fali sukcesów Marianowej Gieksy oraz oprawami-schematyczne i raz lepsze ,a raz gorsze ale wtedy na pewno ciekawie to wyglądało
Górnik jakość dopingu i ostatnimi laty wyjazdy
osobiście myślę że dwie dekady to czas w głównej mierze Lecha ,Legii i Widzewa
ps.pamiętam jeszcze lata '80
przez te 20 lat to Gks jedynym czym się wyróżniał to zdobywaniem kibiców na fali sukcesów Marianowej Gieksy oraz oprawami-schematyczne i raz lepsze ,a raz gorsze ale wtedy na pewno ciekawie to wyglądało
Górnik jakość dopingu i ostatnimi laty wyjazdy
-
KATOWICE'64
holendrowie i beldzy pisze:
przez te 20 lat to Gks jedynym czym się wyróżniał to zdobywaniem kibiców na fali sukcesów Marianowej Gieksy
marianowy GKS ostani sukces mial w 95 roku - grajac z niepowodzeniem - takze to kolejny zly przyklad.
od 93 roku jezdzimy praktycznie wszedzie i tez u nas sporo sie dzieje jednak doskonale znamy swoje miejsce w szeregu.
skoro jezdziles wtedy to nie pamietasz wyczynow np. Slaska czy Lechii?
piekne czasy dla wielu z Was " jednorazowych zdobywcow popkornowych 30 tysiecznikow" niestety "znane" tylko z ksiazek czy opowiadan.
Chyba logiczne ze Ruch nie moze byc w pierwszej 3 jak w latach 90 taka Arka , Śląsk Cracovia czy Widzew byl o wiele lepszy we wszystkich dzialach kibicowskich Hools i Ultras . Po roku 2000 Arka spadła z formy ale Widzew - Ultras i Hools na wysokim poziomie Ruch lepszy w grilach wnioski są jedne .
1.lech
2.Legia
3.Widzew
4.Ruch,Lechia,Śląsk
to wszysto za lata 90 i od 2000 do dzisiaj .
1.lech
2.Legia
3.Widzew
4.Ruch,Lechia,Śląsk
Ja odpowiem kótko.
To moje top 3, chcecie dajcie sobie na czoło Sląsk (w oparciu o dzialalnosc romka na pewno beda 1) nie intresuje mnie to
Ruch od koncowki lat 90- tych zrobil wiecej niz czesc wymienionych przez Was ekip.
*nie jestem kibicem Ruhu. Staram sie obiektywnie popatrzec na to
**Ruch nie jest niepokonany, tego nigdzie nie napisalem.
To moje top 3, chcecie dajcie sobie na czoło Sląsk (w oparciu o dzialalnosc romka na pewno beda 1) nie intresuje mnie to
Ruch od koncowki lat 90- tych zrobil wiecej niz czesc wymienionych przez Was ekip.
*nie jestem kibicem Ruhu. Staram sie obiektywnie popatrzec na to
**Ruch nie jest niepokonany, tego nigdzie nie napisalem.
1.LechGoleszow pisze:Chyba logiczne ze Ruch nie moze byc w pierwszej 3 jak w latach 90 taka Arka , Śląsk Cracovia czy Widzew byl o wiele lepszy we wszystkich dzialach kibicowskich Hools i Ultras . Po roku 2000 Arka spadła z formy ale Widzew - Ultras i Hools na wysokim poziomie Ruch lepszy w grilach wnioski są jedne .
1.lech
2.Legia
3.Widzew
4.Ruch,Lechia,Śląsk
2.Legia
Lech udowodnil swoja przewagę w nad Legia bezpośrednim starciu na ulicach Warszawy.Legia zdecydowany numer 1 pod względem opraw.Ostatnie lata to dla mnie zadziwiające najbardziej w przypadku Legi to spadek formy H.Przy takiej ilości kibicow powinni mieć wyselekcjonowana bande która roznosi w proch i pyl reszte kraju.
Trzeciego miejsca nie odwaze się wytypować ale sory na pewno nie zasluguje na to miejsce Widzew.Chyba już bardziej Lechia.
Pod względem ekip H:
Lata 90-te:
Arka, Lechia, Lech, Legia
Czasy teraźniejsze:
Ruch, Lech, ŁKS
Kolejność przypadkowa.
Lata 90-te:
Arka, Lechia, Lech, Legia
Czasy teraźniejsze:
Ruch, Lech, ŁKS
Kolejność przypadkowa.
-
johny walkeR
Powiadzasz nie boli Was? To po co się tutaj wypowiadacie na nasz temat, piszecie o jakiś akcjach z 89 roku, teraz się dopierdalasz do frekwencji. Tak, tak nic was nie boli:-)Lh1964 pisze:Kto piszę że boli nas czy Górnika ten Ruch, notowaliście , notujecie też porażki, tylko my się do tego potrafimy przyznać, że Ruch kibicowsko jest nieco lepszy, wy przedstwiacie swoją propogandę tak jakby sytuacja wyglądała w Warszawie, dysproporcje sił, Legia vs Polonia, macie jakąś nie pohamowaną chorą megalomanię , na swoim punkcie może oprócz użytkownika nb-siemce, który trzeba przyznać ilustruje sytuacje dość obiektywnie.
Np waszym słowem punktem jest frekwencja na mecz z Lechem gdzie macie obniżki biletów podstawione autobusy do swoich fan -clubów przyjeżdza 8 tys kibiców , nas na 4lidze z Tychami 11 tysięcy widzów, nie mówię o Górniku gdzie frekwencja sięgała na starym stadionie często 20 tys osób.
Macie wielu takich tzw kibiców co cichą widzieli raz za kiedy lub wogóle nie wnikam czy oni są kibicami ,bo terytorialnie powinno być was dużo więcej.
-
nbsiemce1920
kolego , mamy ograniczoną pojemność stadionu do 6800 wiec troche nie na miejscu Twoje porownanie , ja Ci moge powiedziec ilu nas bylo na derbach na Slaskim, PP z Lechem itp wiec nie podawaj takich przykladowLh1964 pisze:Kto piszę że boli nas czy Górnika ten Ruch, notowaliście , notujecie też porażki, tylko my się do tego potrafimy przyznać, że Ruch kibicowsko jest nieco lepszy, wy przedstwiacie swoją propogandę tak jakby sytuacja wyglądała w Warszawie, dysproporcje sił, Legia vs Polonia, macie jakąś nie pohamowaną chorą megalomanię , na swoim punkcie może oprócz użytkownika nb-siemce, który trzeba przyznać ilustruje sytuacje dość obiektywnie.
Np waszym słowem punktem jest frekwencja na mecz z Lechem gdzie macie obniżki biletów podstawione autobusy do swoich fan -clubów przyjeżdza 8 tys kibiców , nas na 4lidze z Tychami 11 tysięcy widzów, nie mówię o Górniku gdzie frekwencja sięgała na starym stadionie często 20 tys osób.
Macie wielu takich tzw kibiców co cichą widzieli raz za kiedy lub wogóle nie wnikam czy oni są kibicami ,bo terytorialnie powinno być was dużo więcej.
Tak samo jak was boli Górnik i ma boleć, spinajcie się dalej jak najwyżej, będzie bardziej boleć jak spadniecie na d***!
-
_Henderson_
Proponuję żeby już nikt, nawet jak jest z Pcimia czy Parzęczewa, nie wpisywał Ruchu- po prostu koalicjanci kolejnych postów mogą nie przeżyć :l..I pytanie- dlaczego kibice ŁKSu się nie aktywują jak jest mowa o Widzewie, Poloniści nie podważają typowania Legii, a Arkowcy Lechii, tylko KSGKS wszystko chce odkręcać, nie wiadomo po co..
-
niedzwiedz27
Super.Ciekawe czy do tego 2020 odważycie się wyskoczyć na ubitą ziemie.
-
holendrowie i beldzy
no co za pizdy internetowe z tych koalicjantów.
-
johny walkeR
Dziecko drogie, nie widzisz że ludzie sobie tu jaja z Ciebie robią?
-
RoyberpakaOdrodzenie
Czyli co... w******* od Pogoni ...ale ze miesiąc póżniej wyganiacie milicje z Cichej to jesteście numero uno?gość pisze:Fakty z lat '80 są takie że akcja Pogoni na pociąg Ruchu - znana jako 'Western w Zdrojach' miała miejsce: 13.05.1989 Pogoń - Ruch.
Niemal dokładnie miesiąc później - 1989.06.21 na meczu z Górnikiem Wałbrzych - Ruch świętuje u siebie mistrza kraju i wygania psów ze stadionu. Filmik gdzieś w sieci hula.
24 psów zostało rannych.
I o czym to świadczy?
Jedno jest pewne, nie najlepsze sobie świadectwo wystawiasz jeśli chodzi o znajomść faktów z lat '80.
W 89 jeszcze hasalismy po waszej murawie:) od 8.15
http://www.youtube.com/watch?v=OGngeLet-VQ
-
RoyberpakaOdrodzenie
...no"hasaliście" aż końca nie było widać. Może napiszesz coś o 07.03.1987. podczas naszych Derbów przy ulicy Cichej? Podpowiem ci że wtedy użyliście petardy wojskowej z gazem.ATM1920 pisze:W 89 jeszcze hasalismy po waszej murawie:) od 8.15
-
stachuzrdg
Panowie czy Wy aby nie za bardzo dosłownie podchodzicie do tego z d*** wziętego rankingu. Te rankingowe pierwsze 3 czy 10 są z d*** wzięte bo nie ma w tym kraju takiej ekipy co przez całe 20 lat była na topie
Przecież gościu koniec i kropka zrobił furorę, a na mecze jeździ sto lat więc co mu tam kumateria z tematu może pisać...
-
anonimowyanonim
1. Lech Poznań (obiektywnie, nie ma teraz na nich bandy w Europie)
2. Ruch Chorzów
na trzecim miejscu mógłbym rzucić parę ekip. Górnik,Widzew,ŁKS,Legia,Lechia,Śląsk,Zawisza...
2. Ruch Chorzów
na trzecim miejscu mógłbym rzucić parę ekip. Górnik,Widzew,ŁKS,Legia,Lechia,Śląsk,Zawisza...
-
Psycho Fans
jasne...wy i charakter.Byliście tak charakterni,że do 1993 Ruch siadał na blaszoku a wy trzęsąc portkami modliliście się aby nie zostać obitymi.W 1998 roku daliście sobie wykroić z własnego stadionu 6 flag.Byłem na tym meczu i pamiętam jak 4 osoby wybiegły na murawę i zerwały flagę Banika Ostrava.A jedną flagę typ od nas zerwał i zapierdzielał z nią przez pół boiska nie niepokojony przez nikogo.Odpowiedz sobie sam czy na takie coś pozwoliła by charakterna ekipa?Lh1964 pisze:
Na koniec moje zdanie na temat obecnej ekipy GKSu uważam że teraz nas jest więcej a my więcej terenów ale bardziej charakterną ekipę mieliśmy w latach 1988 -1998 roku to moje zdanie.
P.S o innych wykrojonych flagach i waszych śmiesznych wtedy porażkach się nie będę wypowiadał bo duużo czasu by mi to zajęło
powtarzam pytanie: wymień proszę walki Ruchu przegrane W PRZEWADZE z wami, na przestrzeni ostatnich 20 lat.
a pytam ponieważ napisałeś:
a pytam ponieważ napisałeś:
Lh1964 pisze: Piszemy że na przełomie 20 lat mimo że macie większość walk wygranych ponosicie też porażki, czasami też w przewadze liczebnej, po drugie Ruch jest nieco lepszy od nas czy Górnika , a wy już zapędzacie się tak jakbyśmy my byli Wartą w Poznaniu czy Bałtykiem w Gdyni.
1994-2014
1. Legia (Bezapelacyjny nr 1 jakby zsumować to 20lat- Ultras, Hooligans, Liczby, Organizacja, Wyjazdy, Spontaniczność, Pomysłowość, Wieczni poszukiwacze przygód - zwłaszcza w Europie)
2. Lech
3. ŁKS/Widzew/Lechia
1. Legia (Bezapelacyjny nr 1 jakby zsumować to 20lat- Ultras, Hooligans, Liczby, Organizacja, Wyjazdy, Spontaniczność, Pomysłowość, Wieczni poszukiwacze przygód - zwłaszcza w Europie)
2. Lech
3. ŁKS/Widzew/Lechia
-
Fight Łapa
To,że Ruch przegrał jakieś walki z GKSem nie znaczy,że nie może być w TOP3. Legia też sporo przegrała z Lechem,a część osób wymienia ją na pierwszym miejscu. Nie ma w tym nic dziwnego. Kolejne kłótnie nie są potrzebne.