Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
PCtsw

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: PCtsw » 25.01.2014, 22:40

Shanti, mam wrażenie że chcecie za wszelką cenę ukryć jaki macie teraz gnój u siebie i wyjeżdżacie z jakimiś najpierw płachtami, później papierami i kręcicie jakieś śmieszne afery.

Pełno was siedzi bo się rozjebały typy od was i to nie byle jakie chłopy - to jest fakt.
Nie wiem czy to nie największa afera z konfidentami w waszej historii.
Przez lata tolerujecie i wielbicie jako swojego szefa, chłopa który zaganiał na psy ludzi za brak biletów - to też jest fakt - nic z tym nie robicie. Odpowiedz krótko czemu???
I wy macie czelność po tym wszystkim kręcić aferę chłopu.
Popatrzcie najpierw na siebie i zróbcie u siebie porządek, bo co drugi się przyznaje albo sprzedaje i zamiast skulić pejsy i siedzieć cicho to waszym tematem przewodnim jest kradzież telefonu sprzed 10 lat.

iparts.pl
dratwa06

Post autor: dratwa06 » 26.01.2014, 01:48

Napisz lepiej kto to taki ten nie byle jaki.

costamjest

Post autor: costamjest » 26.01.2014, 15:23

Jakie znaczenie ma że telefon i że 10 lat temu?
Dał psom na papier? Dał. To że się później wycofał c**** ma znaczenie bo gdyby nie pomówił kogoś kogo tam nie było to na okazaniu by mu pokrzywdzeni zrobili przypał i c**** by było z wycofywania zeznań.
Ale raz można to spoko.

drugi nick

Post autor: drugi nick » 26.01.2014, 16:00

Rozumiem k**** parchate ze ten wasz "papier" nie przeszkadzał waszej górze jak S jeszcze gibał, w nieustających i nieudanych próbach przeżucenia go na waszą stronę? M obiecał mu złote góry, a S go popierdolił, zrobił porządek na Kurdwanowie i zaczęły was sraki boleć. Pierdolcie dalej o "papierze" frajerzy.

dratwa06

Post autor: dratwa06 » 26.01.2014, 19:52

Nie napisał kto to taki,bo ten ktoś był byle jaki;)

PCtsw

Post autor: PCtsw » 26.01.2014, 20:14

w takim razie pozazdrościć byle jakim zakresu wiedzy ;) fajnie tam macie

daniKSC

Post autor: daniKSC » 26.01.2014, 20:39

PATM pisze:A co się stało z MN? Miałem przekonanie, że to jednak wiślackie osiedle, a ostatnio przechodząc napotkałem na mnóstwo wrzutów cracovii. Przerzucone, czy nie dają sobie z kimś rady?
powtarzacie te slogany o przerzucaniu jak barany jeden za drugim, to że z czasem osiedla zmieniają "właściciela", nie jest równoznaczne z tym że ktoś się przerzuca, tylko często po prostu dochodzi do głosu przeciwna ekipa

szukamset

Post autor: szukamset » 26.01.2014, 20:59

WSZYSCY WYPOWIADAJĄCY SIĘ W TYM TEMACIE - JESTEŚCIE JEBANYMI SPRZEDAJNYMI k****** NIE WARTYMI FUNTA KŁAKÓW - TYCZY SIĘ TO PRZEDE WSZYSTKIM KURW WIŚLACKICH TZW. KOBIET BEZ MAJTEK I KIBICÓW CRACOVII. WSTYD PANOWIE. JESTEŚCIE FRAJERAMI NA WIEKI. TOCZĄC TEGO TYPU DYSKUSJE NA TYM FORUM JEST MI PO PROSTU ZA WAS WSTYD. KURESTWO TO NAJDELIKATNIEJ POWIEDZIANE SŁOWO JAKIE JESTEM W STANIE UŻYĆ...

drugi nick

Post autor: drugi nick » 26.01.2014, 21:11

[
szukamset pisze:WSZYSCY WYPOWIADAJĄCY SIĘ W TYM TEMACIE - JESTEŚCIE JEBANYMI SPRZEDAJNYMI k****** NIE WARTYMI FUNTA KŁAKÓW

bnm

Post autor: bnm » 26.01.2014, 23:48

szukamset pisze:WSZYSCY WYPOWIADAJĄCY SIĘ W TYM TEMACIE - JESTEŚCIE JEBANYMI SPRZEDAJNYMI k****** NIE WARTYMI FUNTA KŁAKÓW - TYCZY SIĘ TO PRZEDE WSZYSTKIM KURW WIŚLACKICH TZW. KOBIET BEZ MAJTEK I KIBICÓW CRACOVII. WSTYD PANOWIE. JESTEŚCIE FRAJERAMI NA WIEKI. TOCZĄC TEGO TYPU DYSKUSJE NA TYM FORUM JEST MI PO PROSTU ZA WAS WSTYD. KURESTWO TO NAJDELIKATNIEJ POWIEDZIANE SŁOWO JAKIE JESTEM W STANIE UŻYĆ...
Szkoda żydowski hipokryto że wy nawet własnego kibicowsko-konfidenckiego forum ogarnąć nie potraficie, gdzie przez tydzień się potrafiła trzymać lista z ksywami chłopaków z Wisły publicznie.

dratwa06

Post autor: dratwa06 » 27.01.2014, 19:38

Zapewne jak twój kolega od byle kogo nie udzielisz odpowiedzi kiedy i w jakim temacie miało to miejsce.Zresztą po wielomiesięcznej karierze wiślackiego smoka,którego na fb promowało dziesięć tysięcy twoich kolegów powinieneś milczeć.

Wyznawca Wisełki

Post autor: Wyznawca Wisełki » 28.01.2014, 00:16

widze frustracja niektórych spowodowana obecną sytuacją osiągnęła szczyt szczytów
i o to chodzi!
Obrazek

SkalbmierzRCK

Post autor: SkalbmierzRCK » 28.01.2014, 01:02

Wyznawca Wisełki pisze:widze frustracja niektórych spowodowana obecną sytuacją osiągnęła szczyt szczytów
i o to chodzi!
Rzeczywiście, też to zauważyłem, ale co sie dziwisz. sytuacja Wisły nie jest do pozazdroszczenia ostatnimi czasy. to jest fakt

TakiTyp

Post autor: TakiTyp » 28.01.2014, 09:28

SkalbmierzRCK pisze:
Wyznawca Wisełki pisze:widze frustracja niektórych spowodowana obecną sytuacją osiągnęła szczyt szczytów
i o to chodzi!
Rzeczywiście, też to zauważyłem, ale co sie dziwisz. sytuacja Wisły nie jest do pozazdroszczenia ostatnimi czasy. to jest fakt
A dlaczego?
Ekipa dziala w przeciwienstwie do ekipy Cracovii ktora niestety w wiekszosci siedzi bo sie posprzedawali nawzajem.
Ultrasi robia top oprawy w Polsce, a wasi traca oprawy derbowe, albo nie potrafia rozwinac tego co maja.
Na wyjazdy jezdzimy w liczbach o ktorych wy nawet nie myslicie.
Wisla Graffiti noc i dzien dziala i maluje, wasi graficiarze maja bol d*** z nimi bo co nie powstanie to max trzy dni sie trzyma u was.
Szkola sportow walki w pierwsze dni juz przyciagnela dziesiatki jak nie setki ludzi ktorzy beda trenowac na Wisle i dla Wisly, a sa to nowi ludzie w wiekszosci, nie tacy co juz byli.

Wiec zapytam jeszcze raz, dlaczego sytuacja Wisly jest nie do pozazdroszczenia ostatnimi czasy w porownaniu z sytuacja Cracovii czy Hutnika?
Moj post to moja subiektywna opinia.

dratwa06

Post autor: dratwa06 » 28.01.2014, 12:32

Skąd wiesz,że większość ekipy siedzi?Kolejny ,,kumaty'' od którego nie doczekam się odpowiedzi.

TakiTyp

Post autor: TakiTyp » 28.01.2014, 13:16

dratwa06 pisze:Skąd wiesz,że większość ekipy siedzi?Kolejny ,,kumaty'' od którego nie doczekam się odpowiedzi.
Wiekszosc moze duze slowo. Mam Ci powiedziec od kogo konkretnie czy wystarczy ze od kolegow z osiedla? Wez badz powazny.

A odnosnie mojego posta wyzej, po prostu zapytalem sie dlaczego sytuacja nie do pozazdroszczenia wedlug kolegi SkalbmierzRCK. Moze faktycznie nie powinienem odpisywac bo post byl typowo napinkowy, ale juz za pozno.
Moj post to moja subiektywna opinia.

dratwa06

Post autor: dratwa06 » 28.01.2014, 13:35

2013-uhuhu cała młodzież za Wisłą;)

SkalbmierzRCK

Post autor: SkalbmierzRCK » 28.01.2014, 14:06

TakiTyp pisze:

A dlaczego?
Ekipa dziala w przeciwienstwie do ekipy Cracovii ktora niestety w wiekszosci siedzi bo sie posprzedawali nawzajem.
Szanowny Panie, posiada pan wiedzę, że w większości ekipa siedzi, zakładam więc po takiej deklaracji, że wie pan kto opala sie w kratke. wie pan nawet kto dokładnie się na kogo posprzedawał. Strone wczesniej popisuje się pan fachową i godną chylenia czoła wiedzą na temat zeznań. Kto ma taką wiedzę? Nie, ja nic nie sugeruję, ale na wszelki wypadek ucinam temat.

Post autor: *** » 28.01.2014, 19:15

dratwa06 pisze:Skąd wiesz,że większość ekipy siedzi?Kolejny ,,kumaty'' od którego nie doczekam się odpowiedzi.
ostatni kumaci piszą na forum

(S)

Post autor: (S) » 28.01.2014, 19:23

gnuj pisze: Lata 80 - uhuhu Cracovia nic nie znaczy
Połowa 90 - uhuhu Wisły za rok nie będzie w Krakowie
00 - uhuhu Devilsi was wytępią
03 - uhuhu przerzucimy całą Hutę
po 00 - uhuhu cała młodzież za Wisłą
2010 - uhuhu Azory za Cracovią, wszystkie blokowiska za 3 lata
Takie jakby całe dobre podsumowanie...patrząc z daleka, ciężko mi uwierzyć, że któraś ze stron do końca zdominuje inną, nie ma za wiele takich przykładów w Polsce w derbowych miastach szczególnie że i tu i tu frekwencja jest ok itp itd...

halodrol

Post autor: halodrol » 30.01.2014, 22:08

Heh :) nawiązując do postu użytkownika gnuj, można odkręcić tę napinkę z ostatnich stron i faktycznie nakreślić historię zgodnie z tytułem tematu. Ja bym to widział tak:

-prehistoria, czasy pijackich zgód, kwiatki typu Wisła-Legia, czy Cracovia-Legia

-do około 1993 roku tylko Wisła. Oczywiście Cracovia była na Dąbiu, Starych Grzegórzkach, w Wieliczce, na Kozłówku (ale nie jak napisałeś na Prokocimiu, tam jeszcze nie), ale generalnie rządziła Wisła.

- spadek Wisły z ligi, odpadnięcie dużej liczby kibiców i pojawienie się zupełnie nowego stylu kibicowania na Cracovii.
Na Wiśle, jak i w całej Polsce kibicowało się na zasadzie "napić się i dać komuś po mordzie" a miarą ekipy były liczne wyjazdy w szalikach (w sumie jak teraz). Tymczasem pierwsza banda "M" robiła coś innego. Cracovia tułała się w niższych ligach, nawet w IV i jeżdzili po tych wsiach bez barw tłukąc wszystkich jak popadnie. W Krakowie wprowadzenie noży co dla ludzi przyzwyczajonych co najwyżej do łańcuchów było szokiem. Wejście w najlepszy, chociaż wtedy dopiero raczkujących interes i za chwilę okazało się że wszyscy chcą być za Cracovią.

-1995/96 szczyt Cracovii, przerzucanie się huty i innych osiedli, razem z Arką top chuligański w Polsce, totalna dominacja w Krakowie. Od razu napiszę, że pamiętam te czasy i taka prawda. Było tak przejebane, że aż szkoda wracać wspomnieniami. Chyba tylko OlszaII, Azory, Prądniki się jako tako trzymały i w hucie wiadomo Kazimierzowskie, Lotnisko, Dywizjonu, Strusia.

-gdzieś od 1996 początki Sharksów, wówczas 16-19 latków, z kilkunastoma starszymi w tym dosłownie z kilkoma do każdej akcji. Rywalizacja Wisły z gośćmi z KSC którzy już zdążyli wyrosnąć trochę i teraz mieli zarówno starych jak i masę młodych podczas gdy Wisła wyłącznie bardzo młodych. Oczywiście noże i siekiery już po obu stronach na bieżąco.
Na Cracovii kolejne osiedla rosną w zajebistą siłę Wola, Piaski, XXXlecia, w hucie Oświecenia i poprzerzucane Piastów, Bohaterów Września, Albertyńskie, Przy Arce (z kilkoma znanymi w półświatku osobami), ale coś pozytywnego na Wiśle już zaczyna się dziać.

-od 1998 początki wiślackich Devilsów i od 1999-2000 ostra jazda i początek przywracania równowagi w mieście. Na Wiśle rozkwit świetnych band z Ruczaju, Bieżanowa, Skawiny, Kurdwanowa, również z Prądnika Białego a w hucie z Dywizjonu czy ze Stoków.

no i od XXI wieku tak to trwa, w między czasie różne osiedla się wybijały lub opadały.
Gdzieś od 2003 na Cracovii najlepsze bandy na 2PL, na Albertyńskim, na przerzuconych Wzgórzach, na Przy Arce - teraz chyba przeciętne a Przy Arce z tego co tu można doczytać już za Wisłą ?
Wisła w hucie to mega banda wtedy z Kazimierzowskiego plus jak zawsze Lotnisko, Strusia.

A teraz.
Na Wiśle kiedyś Ruczaj świetna banda obecnie lipa, Bieżanów, Azory słabiej lub bardzo słabo. Dla odmiany Prądnik Czerwony kiedyś słabe osiedle, mimo że bardzo duże i w całości za Wisłą a teraz czołówka. Również Prądnik Biały, zawsze kojarzony z dobrą bandą chociaż tak naprawdę było tam ledwo kilku prawdziwych psycholi z Devilsów, którzy robili za reklamę całego osiedla a teraz jedna z najlepszych band.
Na Cracovii napewno wielki rozkwit na Ruczaju, na Kazimierzu po kilku latach stania w miejscu ostatnio w Podgórzu i gdzie jeszcze to muszą sami napisać a spadek napewno Płaszów, Wola, Wieliczka (chociaż zaraz będzie kłótnia że wcale nie)

Tak się rozpisałem nie wiem po ch... :)

mknr

Post autor: mknr » 31.01.2014, 10:45

halodrol pisze:Heh :) nawiązując do postu użytkownika gnuj, można odkręcić tę napinkę z ostatnich stron i faktycznie nakreślić historię zgodnie z tytułem tematu. Ja bym to widział tak:

-prehistoria, czasy pijackich zgód, kwiatki typu Wisła-Legia, czy Cracovia-Legia

-do około 1993 roku tylko Wisła. Oczywiście Cracovia była na Dąbiu, Starych Grzegórzkach, w Wieliczce, na Kozłówku (ale nie jak napisałeś na Prokocimiu, tam jeszcze nie), ale generalnie rządziła Wisła.

- spadek Wisły z ligi, odpadnięcie dużej liczby kibiców i pojawienie się zupełnie nowego stylu kibicowania na Cracovii.
Na Wiśle, jak i w całej Polsce kibicowało się na zasadzie "napić się i dać komuś po mordzie" a miarą ekipy były liczne wyjazdy w szalikach (w sumie jak teraz). Tymczasem pierwsza banda "M" robiła coś innego. Cracovia tułała się w niższych ligach, nawet w IV i jeżdzili po tych wsiach bez barw tłukąc wszystkich jak popadnie. W Krakowie wprowadzenie noży co dla ludzi przyzwyczajonych co najwyżej do łańcuchów było szokiem. Wejście w najlepszy, chociaż wtedy dopiero raczkujących interes i za chwilę okazało się że wszyscy chcą być za Cracovią.

-1995/96 szczyt Cracovii, przerzucanie się huty i innych osiedli, razem z Arką top chuligański w Polsce, totalna dominacja w Krakowie. Od razu napiszę, że pamiętam te czasy i taka prawda. Było tak przejebane, że aż szkoda wracać wspomnieniami. Chyba tylko OlszaII, Azory, Prądniki się jako tako trzymały i w hucie wiadomo Kazimierzowskie, Lotnisko, Dywizjonu, Strusia.

-gdzieś od 1996 początki Sharksów, wówczas 16-19 latków, z kilkunastoma starszymi w tym dosłownie z kilkoma do każdej akcji. Rywalizacja Wisły z gośćmi z KSC którzy już zdążyli wyrosnąć trochę i teraz mieli zarówno starych jak i masę młodych podczas gdy Wisła wyłącznie bardzo młodych. Oczywiście noże i siekiery już po obu stronach na bieżąco.
Na Cracovii kolejne osiedla rosną w zajebistą siłę Wola, Piaski, XXXlecia, w hucie Oświecenia i poprzerzucane Piastów, Bohaterów Września, Albertyńskie, Przy Arce (z kilkoma znanymi w półświatku osobami), ale coś pozytywnego na Wiśle już zaczyna się dziać.

-od 1998 początki wiślackich Devilsów i od 1999-2000 ostra jazda i początek przywracania równowagi w mieście. Na Wiśle rozkwit świetnych band z Ruczaju, Bieżanowa, Skawiny, Kurdwanowa, również z Prądnika Białego a w hucie z Dywizjonu czy ze Stoków.

no i od XXI wieku tak to trwa, w między czasie różne osiedla się wybijały lub opadały.
Gdzieś od 2003 na Cracovii najlepsze bandy na 2PL, na Albertyńskim, na przerzuconych Wzgórzach, na Przy Arce - teraz chyba przeciętne a Przy Arce z tego co tu można doczytać już za Wisłą ?
Wisła w hucie to mega banda wtedy z Kazimierzowskiego plus jak zawsze Lotnisko, Strusia.

A teraz.
Na Wiśle kiedyś Ruczaj świetna banda obecnie lipa, Bieżanów, Azory słabiej lub bardzo słabo. Dla odmiany Prądnik Czerwony kiedyś słabe osiedle, mimo że bardzo duże i w całości za Wisłą a teraz czołówka. Również Prądnik Biały, zawsze kojarzony z dobrą bandą chociaż tak naprawdę było tam ledwo kilku prawdziwych psycholi z Devilsów, którzy robili za reklamę całego osiedla a teraz jedna z najlepszych band.
Na Cracovii napewno wielki rozkwit na Ruczaju, na Kazimierzu po kilku latach stania w miejscu ostatnio w Podgórzu i gdzie jeszcze to muszą sami napisać a spadek napewno Płaszów, Wola, Wieliczka (chociaż zaraz będzie kłótnia że wcale nie)

Tak się rozpisałem nie wiem po ch... :)

Dobrze opisane. Ja tylko od siebie dodam że trzeba mieć też na uwadze fakt że obecnie dużo młodych emigruje, a co z tym się wiąże to wiadmo, spadek aktywności danych osiedli. Wszystko kiedyś przemija, fajnie się o wspomina, ale konfidenci tez robia swoje, przykład Ruczaju ze strony Wiślackiej, obecnie w sumie lipa. Ja myślę że raczej wszędzie z roku na rok będzie tendencja sezonowa lub spadkowa bo w pogoni za pieniądzem dużo osób odpuszcza sobie robienie przypału i bieganie ze sprzętem. Popatrzmy też na główne ekipy w KRK. JG praktycznie cały siedzi, każdy teraz ratuje swoje 4 litery by złapać jak najmniejszy wyrok, nie ma już jedności, tu ktoś ucieka przez okno z sali sądowej itd. W Sharks siadły wyroki za człowieka, chłopaki maja troche czasu na przemyślenia i raczej jak juz kiedys tam wyjda to wątpie by im się cokolwiek chciało. Rozjebusy też zrobiły swoje. Biorąc ludzi do głównych ekip, tak na prawdę nigdy nie przewidzisz nikogo jak się zachowa w przypałowej sytuacji, ryzyk fizyk. Tak więc idzie nowe pokolenie u jednych jak i u drugich, można to było zobaczyć na derbach ilu "młodych" chce machać łapami a ilu tak na prawdę podjeło by walkę.

Co do tematu przeżutów, no cóż tam gdzie się urodzisz i wychowasz to takie wyznanie przyjmujesz, jeśli widzisz że coś sie dzieje źle to odpuszczasz ale zachowujesz się godnie, a nie jak szmata przeżucasz się dla kilku ZŁ w jedną lub drugą stronę. Pieniądze są potrzebne ale szybko przemijają! a za to zdrowie ma się tylko jedno! warto o tym pamiętać za nim będzie za późno!. Myślę że przeżuty zdały sobie obecnie sprawę że nie jest tak różowo, i zawsze zostanie się tym chłopcem na posyłki. Lepiej założyć rodzinę mieć normalną pracę i spokojnie żyć, niż resztę życia oglądać się za siebie!

pytong

Post autor: pytong » 31.01.2014, 11:18

Na ruczaj rozkwit??? Jedni i drudzy slabo. Kliny plus dla Cracovii

kosacki

Post autor: kosacki » 31.01.2014, 12:57

Wisła Ruczaj robi swoje, a nie pierdzieli po netach o rozkwitach
[link]

duzo Wislackiej mlodziezy na Ruczaju, niedlugo beda wieksze efekty

zylak

Post autor: zylak » 31.01.2014, 17:06

Opisze ktoś obiektywnie okolice Getta/Kalwaryjska, Wieczystą, Dębniki, Stare Łagiwniki, Kliny i oś. Widok ?

Post autor: *** » 31.01.2014, 18:21

Widok osiedle kojarzone z Wisłą, w praktyce to nie jest jakieś specjalnie kibolskie osiedle.
Zaraz ktoś może napisać że mieszka ktoś tam z Cracovii itd. czyli tak jak wszędzie, Widok przylega do dosyć rozległych i mocnych terenów Wisły, tak więc nie ma tam szans żeby na tym osiedlu rozwinęło się coś innego, w innym wypadku szybko by tam zrobiono porządek.Z jednej strony trochę pustych terenów do Mydlnik kojarzone z Wisłą, z drugiej tereny o których mówiłem czyli Bronowice a dalej ,5,

HeadhunterCFC

Post autor: HeadhunterCFC » 31.01.2014, 18:55

zylak pisze:Opisze ktoś obiektywnie okolice Getta/Kalwaryjska, Wieczystą, Dębniki, Stare Łagiwniki, Kliny i oś. Widok ?
Na Wieczystej dominacja Wisły

Post autor: *** » 31.01.2014, 21:58

czyli co? osiedle słabe, a napisów nie mażecie bo to studenckie tereny nie wasz poziom??czy o co konkretnie ci chodzi pisząc że sądzisz po murach?bo ktoś tu chyba pyta o obiektywną ocenę.

Regis

Post autor: Regis » 31.01.2014, 22:14

Widok, Wieczysta, Dębniki - Wisła, aczkolwiek nie są to jakieś top ekipy.
Getta/Kalwaryjska - mocno wymieszane, pojawiają się wrzuty jednych i drugich, z tym, że ostatnio bardziej widoczna Cracovia.

w rejonach Klin i Łagiewnik nie bywam, więc się nie wypowiadam.

Plus dla tych, którzy nie napinają się w temacie. Tak w ogóle naszła mnie myśl, że przez sytuacje w kraju, gdzie ludzie masowo emigrują na zachód, Kraków powoli będzie stawał się coraz większą pustynią kibicowska. Oczywiście, jeszcze wiele lat musiałoby upłynąć, ale sami przyznacie - 10 lat temu było ostrzej, praktycznie każde osiedle było silniejsze niż teraz, czy to z jednej, czy drugiej strony.

IceTea

Post autor: IceTea » 31.01.2014, 22:50

A mogłby ktoś opisaś aktualną sytuację na Olszy II?
Obrazek

Psiak

Post autor: Psiak » 31.01.2014, 22:55

halodrol pisze:Heh :) nawiązując do postu użytkownika gnuj, można odkręcić tę napinkę z ostatnich stron i faktycznie nakreślić historię zgodnie z tytułem tematu. Ja bym to widział tak:[..]
-1995/96 szczyt Cracovii, przerzucanie się huty i innych osiedli, razem z Arką top chuligański w Polsce, totalna dominacja w Krakowie. Od razu napiszę, że pamiętam te czasy i taka prawda. Było tak przejebane, że aż szkoda wracać wspomnieniami.[...]
To nie wspominaj, bo chyba sami sąsiedzi są dość mocno zaskoczeni.
A pamiętasz z tych czasów Żelazną (*2), Paryż (Francja -Polska), Rynek (po wejściu do ekstraklasy), Jubilat, Dąbie (przed derbami), Salwator (po derbach), Siemaszki (choć tu raczej banda osiedlowa), EB na Cichym Kąciku, Cracovie (hotel), czy choćby Floriańską? Pamiętasz Maraskę, Kleparz, Magnata, Wisłę (gonitwa spod stadionu na Podwawelskie za ekipą Abo) czy cotygodniowe, weekendowe wypady na Rynek (gdzie akcji było od groma), po których przywołany przez Ciebie M zakazał zapuszczania się chłopakom w barwach w te okolice?
Odpowiedz, pamiętasz?
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

Regis

Post autor: Regis » 31.01.2014, 23:10

IceTea pisze:A mogłby ktoś opisaś aktualną sytuację na Olszy II?

nie bardzo wiem, co tu do opisywania.

Psiak, widać, że masz wiedzę wykraczającą poza standardowe "bo w necie napisali". Zresztą, gdyby Cracovia była tak mocna w tamtych latach, to by nie pozwoliła Wiśle wejść na swój stadion na Kałuży w takiej liczbie

Obrazek

Psiak

Post autor: Psiak » 31.01.2014, 23:54

gnuj pisze:
Regis pisze:Psiak. Ty patrzysz na tamte czasy z perspektywy ekipy, która miała swoje porażki, ale miała i zwyciestwa. Inaczej patrzy ktoś, kto był wtedy małolatem i pewnie nawet nie wiedział, że gdzieś pogoniliście pasiastą ekipę, a kitrał szalik jadąc autobusem na mecz bo na Kleparzu stały żydy. Przecież oni wtedy pojawiali sie nawet w okolicach stadionu, w ciemno można było obstawiać gdzie będą stali po meczu. Ja Wam niczego nie ujmuję broń Boże, bo wtedy postawić się tym świrom to był akt odwagi i za to nalezy się Wam szacunek.
Widzisz, to było pytanie retoryczne. Nikt będąć wtedy w ekipe nie przedstawił by takiej tezy jak ten jegomość (z całym szacunkiem).
Mnie wkurza jedno, to, że ktoś próbuje oceniać całość nie mając dostatecznej wiedzy.
Wiesz kiedy Wisła miała w swej całej kibicowskiej (pomijając lata 80-te) knajpe na Rynku?
W tych "szczytowych czasach Cracovii"! O czym to swiadczy? O tym, że Wisła na prawde miała bardzo dobrą bandę, ale niestety, żyła jeszcze starymi zasadami i nie potrafiła się dostosować do zaistniałej sytuacji. Brakowało nam dwóch, trzech świrów z nożami w dłoni (na których jeszcze nie bylismy przygotowani) i trochę czasu. Niestety, praca, szkoła, to nie to co złodziejka i przesiadywanie całymi dniami na Rynku, kiedy można było w momencie zebrać bandę.
A z drugiej strony mieliśmy kupę przerzutów, którzy znali nasze adresy, znali naszą mentalność, znali nasze słabości. Metody ubeckie (wjazdy do szkół i na chaty przede wszystkim) nas załatwiły, tylko i wyłącznie! Jakbyś sobie przeanalizował 95 i 96 rok i zaistniałe starcia to nie wiem czy nie wyszło by to Wiśle na plus.
Poza tym Paryż, lepsza banda, Polska-Francja w Zabrzu, zdecydowanie lepsza (pościg za autokarem MPK, który załatwił M), Polska-Rumunia lepsza banda (w ich sektorze miała bande Arka, nie Cracovia, auto, na auto na trasie i ich zrywa). Rok wcześniej (Polska - Azarbejdżan) lepsza banda. Oczywiście była też Słowacja w Bratysławie i nasza porażka (nieobecność). Kłopoty sie zaczęły od końca 96 roku, ale to wynik praktycznie codziennych jazd prywatnych.
Znamienne, 96, oni dostają w******* u siebie, od Motoru, my Motor rozbijamy na wyjeździe.
Oczywiście, ustawka 3*3 była dla nich. Gdzie się rozpoczęła? W ich bastionie, na Rynku :)

Ja też kiedyś oceniłem, że najsłabsze lata Wisły to 97-98, ale tak na prawdę nie mam na ten temat dostatecznej wiedzy.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

Psiak

Post autor: Psiak » 01.02.2014, 00:29

Regis pisze:

nie bardzo wiem, co tu do opisywania.

Psiak, widać, że masz wiedzę wykraczającą poza standardowe "bo w necie napisali". Zresztą, gdyby Cracovia była tak mocna w tamtych latach, to by nie pozwoliła Wiśle wejść na swój stadion na Kałuży w takiej liczbie

Obrazek
1996. Przed meczem doszło do dymu na koronie stadionu. Ich ze sto nas z 8 dych. Oni zaczęli, a myśmy próbowali skontrować. Stanęły kraty i stanęła policja. Później weszli na murawe i próbowali zerwać flagę. Trochę po łapach dostali przy zrywaniu i to wszystko. W
sumie nic wielkiego się nie stało. Trochę wymian przez kraty, trochę kamieni.
Widać najlepszą wiślacką flagę, którą pamiętam "AZORY".
Mam nadzieję, że dozyje znowu czasów, kiedy usłysze z przeciwnego sektora, na derbach, Hau, hau Azory.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

Adik

Post autor: Adik » 01.02.2014, 12:06

[link]
Obrazek
KAWAŁ C.H.U.J.A

Post autor: *** » 01.02.2014, 12:27

Na takie Oświecenia swojego czasu bali się wchodzić akwizytorzy, albo ulotkarze, do pomyślenia w dzisiejszych czasach? Swoje zrobiła emigracja, ale też zmienił się charakter Świętej Wojny. Niby jest ostrzej, bo padają głowy, ale to są precyzyjnie zaplanowane akcje, dotyczące ograniczonej grupy osób. Nie ma już praktycznie tego z czego Kraków słynął, czyli osiedlowych wjazdów, kiedy kilkadziesiąt osób ze sprzętem napierdalało każdego osobnika płci męskiej w przedziale 14-30 lat.
jaka emigracja?lata 90-te to okres swobody po upadku komuny + głupia słabo uzbrojona psiarnia, nikt awanturami się nie przejmował bo to była normalka przed upadkiem czerwonych, nawet im było na rękę jak kibice lali się między sobą zamiast znowu z milicją.
komu by wtedy przyszło do głowy żeby robić kolejne ograniczenia? nowe tysiąclecie to początek robienia ludzi w c**** pod szyldem postępu, tematy zastępcze na rosnącą w kraju biedę.teraz to cię mogą zawinąć albo mandat wpierdolić za wyzwanie jakiegoś pedała, zrobisz to parę razy w końcu ci się odechce.i tak nie jest tylko w Krakowie tylko w całym kraju.

dratwa06

Post autor: dratwa06 » 02.02.2014, 00:21

Kilka słów o tym wpierdolu jaki wyłapaliśmy od Motoru w 96tym.Przed samym meczem zatrzymują się przy knajpie koło stadionu i wybiegają na ulicę z autokaru.Osoby siedzące w knajpie rzucają w nich kuflami, nadjeżdża policja i Motor wraca do autokaru.Nie uciekaliśmy tego dnia ,za to pół roku wcześniej goniliśmy za nimi przy okazji wyjazdu na Lubliniankę.

jacekplacek

Post autor: jacekplacek » 02.02.2014, 13:06

Jak wygląda sytuacja na Kazimierzu? Jakieś zmiany w ciągu ostatnich 10 lat?

dikirikokodzambo

Post autor: dikirikokodzambo » 02.02.2014, 13:27

https://www.youtube.com/watch?v=za8do4vCl0I
Osiedle Olsza II.
Tyle w tym temacie.

mknr

Post autor: mknr » 02.02.2014, 17:36

Czasy się zmieniaj, młode pokolenia wyrastają i jakoś już im się nie widzi "bieganie" chyba że widzą w tym gruby intere$. Tak jak ktos tutaj już napisał za kilka lat Krk stanie sie pustynią kibicowską, ponieważ większość z osiedli i tak wyjedzie na emigracje.
na KIBICE.NET/FORUM zawsze ktoś jest ;)

ODPOWIEDZ