Top 3 ekipy na przestrzeni 20 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
solojuve1234

Re: Top 3 ekipy na przestrzeni 20 lat

Post autor: solojuve1234 » 26.01.2014, 18:12

wawe3 pisze:Połowy ludzi z tego forum nie było na swiecie 20 lat temu.
kolega- coci, fajnie opisał mniej wiecej jak było
Ta? to Ciebie chyba też nie było, bo kolega coci nie wspomniał o porażkach Lecha z Legia na stacji Poznań-Główny i w Warszawie jak do Ząbek jechali bodajże ktoś wspominał o tym w chuligańskich wspomnieniach. Niech admin lepiej skasuje ten temat, bo zaraz się zacznie syf robić tutaj.

iparts.pl
Goleszow

Post autor: Goleszow » 26.01.2014, 18:23

wildboy66 pisze:goleszów ty to umiesz rozbawić ludzi hahahahahaha Górnik w latach 90 najlepsi w PL to wymień te ich akcje albo uzasadnij dlaczego tak sądzisz
Pamietam ze to bylo na samym początku lat 90 i koniec 80 . Nie pamietam juz tego dokladnie ale wiem min ze na meczy Puchar Polski z Legią lub ligowy zadyma z psami i w tym czasie Górnik mial dobrą ekipe przynajmniej było o nich głośno i wielu sądziło ze to ekipa nr 1 wtedy to ja dopiero zaczynałem kibicowanie i nie wiem do konca czy to jest fakt .
Jesli tak nie bylo można to olac reszta mojego opisu na pewno sie zgadza .

solojuve1234 pisze:
wawe3 pisze:Połowy ludzi z tego forum nie było na swiecie 20 lat temu.
kolega- coci, fajnie opisał mniej wiecej jak było
Ta? to Ciebie chyba też nie było, bo kolega coci nie wspomniał o porażkach Lecha z Legia na stacji Poznań-Główny i w Warszawie jak do Ząbek jechali bodajże ktoś wspominał o tym w chuligańskich wspomnieniach. Niech admin lepiej skasuje ten temat, bo zaraz się zacznie syf robić tutaj.

Jak by miał pisac o wszystkich akcjach to by musial z caly dzien pisac nie wspomnial o wielu akcjach ale w calosci wszystko napisał jak to wygladało .

wawe3

Post autor: wawe3 » 26.01.2014, 18:33

kolego,solojuve1234, sam jestem sympatykiem Legii kupę lat i nie che mi sie wymieniać poszczególnych bitew ,spotkań. ok 1995 roku, dobrze wiemy kto jednak wiódł prym w Polscei kto jakimi siłami dysponował, nikomu nie ujmuję zadnych zasług dlatego napisałem ze mniej więcej zgodziłem sie z tym co napisał coci. o akcji w Ząbkach i innych mozna było poczytać kiedys na pewnej stronie,łącznie z dyskusją.pozdrawiam

Mirek Jowisz

Post autor: Mirek Jowisz » 26.01.2014, 18:54

Kurczę, bardzo ciężko wytypowac przez tak długo okres tylko 3 ekipy. Każda z czołowych ekip zasługuje na wyróżnieni i każda (albo większość) miały znaczący wpływ na rozwój naszej sceny. Nie chcę dawać osądów i numerów kto najlepszy itd, ale: Na pewno w czołówce jest Legia choć nie uważam ich bandy za TOP3 obecnie. Przegrali z kilkoma ekipami, pare razy odmówili, ale zawsze mają dobre liczby i ultraska na bardzo dobrym poziomie, zdobywanie flag także na + plus dla nich. Na pewno są czołówką.
Lech również ma bardzo dobrą bandę, chuligańsko nie trzeba mówić co i jak, liczby wyjazdowe bardzo dobre, ultrasowsko również jest nieźle, choć czasem mam wrażenie, że to wszystko troche tak ''na jedno kopyto''
Trzecia ekipa moim zdaniem to Widzew. Solidna marka, zapoczatkowanie na taką skalę w Polsce FC, do tego ultraska i liczby konkretne, no i chuligańsko także czołówka.
Ważne w całej tej ocenie moim zdaniem jest też spojrzenie ogólnie jak tam w klubie jest. Legia zawsze walczyła o najwyższe cele więc nie dziwota, że ma dobre liczby, wiele osób w młynie itd itd (pomijając samą siłę LEgii której nie chcę w żaden sposób zaniżać) Ciężko wymagać by np obecnie Widzew miał zajebiste liczby skoro nie wyrali wyjazdowego meczu od c*** wie jak dawna. Wiadomo, ze w tej zabawie wyniki nie są ważne, ale jak się ciągle przegrywa to może to wkurzyć, sami pamętamy Legię z 2012 roku, ze po utracie szans na MP i zajęciu ostatecznie III miejsca jechali z piłkarzami równo, ile to klubów by chciało być chociaż w pierwszej 5, a nie są.
Podsumowując. Na pewno wiele wiecej klubów zasługuje bycie wymienonym. ŁKS który również jest solidną ekipą, Śląsk który mimo wpadej z flagami dalej jest silny, ma dobre liczby (no może nie ostatnio bo 7 miechów zakazu) i ultraskę ma również porzadną, Ruch, Górnik, Arka, Lechia, Wisła.

Maxi

Post autor: Maxi » 26.01.2014, 19:22

Niektórzy chyba nie zrozumieli, że chodzi o całe 20 lat a nie ostanie lata. Tak więc, może nie będę obiektywny ale jak ktoś wymienia według własnego poglądu tabelę i Lech jest w niej przed Legią to sorry ale w przeciągu 20 lat jest to ekipa gorsza i piszę to z pełną świadomością. Gdybyśmy wzięli sam XXI wiek to może w niektórych aspektach rzemiosła kibicowskiego by tak było. To tak jakby zrobić ranking pod koniec lat 90, wtedy to Widzew załóżmy byłby pierwszy bo miał rzesze fanów, dobre liczby, oprawy etc. jak obecnie Lech. Tak więc, Lech i Widzew sklasyfikował bym tak samo. Top w przeciągu ostatnich lat: Legia, Lech, Widzew.
Dlaczego brak klubów śląskich czy np. Wisły, otóż kluby śląskie m.in. miały zbyt mało okazji do pokazania się w Europie, pokazać się w ile potrafią pojechać itp., oprócz tego częste spadki z ligi też nie służyły ukazaniu pełnego potencjału. Dlaczego brak Wisły ? Lata 90 nie należały do najlepszych w ich wykonaniu, oprócz lat gdy dominowali w lidze piłkarsko oraz rozwinęli się kibicowsko nie można ich klasyfikować w trójce najlepszych ekip. Lechia, Arka, Śląsk bądźmy obiektywni nie są to ekipy na miarę top 3 ostatnich 20 lat.
Każdego dnia dziękuję Bogu, że jestem Legionistą(L)

UTYMAN

Post autor: UTYMAN » 26.01.2014, 19:42

Maxi pisze:Niektórzy chyba nie zrozumieli, że chodzi o całe 20 lat a nie ostanie lata. Tak więc, może nie będę obiektywny ale jak ktoś wymienia według własnego poglądu tabelę i Lech jest w niej przed Legią to sorry ale w przeciągu 20 lat jest to ekipa gorsza i piszę to z pełną świadomością. Gdybyśmy wzięli sam XXI wiek to może w niektórych aspektach rzemiosła kibicowskiego by tak było. To tak jakby zrobić ranking pod koniec lat 90, wtedy to Widzew załóżmy byłby pierwszy bo miał rzesze fanów, dobre liczby, oprawy etc. jak obecnie Lech. Tak więc, Lech i Widzew sklasyfikował bym tak samo. Top w przeciągu ostatnich lat: Legia, Lech, Widzew.
Dlaczego brak klubów śląskich czy np. Wisły, otóż kluby śląskie m.in. miały zbyt mało okazji do pokazania się w Europie, pokazać się w ile potrafią pojechać itp., oprócz tego częste spadki z ligi też nie służyły ukazaniu pełnego potencjału. Dlaczego brak Wisły ? Lata 90 nie należały do najlepszych w ich wykonaniu, oprócz lat gdy dominowali w lidze piłkarsko oraz rozwinęli się kibicowsko nie można ich klasyfikować w trójce najlepszych ekip. Lechia, Arka, Śląsk bądźmy obiektywni nie są to ekipy na miarę top 3 ostatnich 20 lat.
Ta Legia na 1 Legionista obiektywny .Legia moze i działała sporo w tamtych latach ale była słabsza od Lecha czy Arki co pokazało kilka starc .
RUCH 1920 CHORZÓW

Maxi

Post autor: Maxi » 26.01.2014, 19:58

UTYMAN pisze:
Maxi pisze:Niektórzy chyba nie zrozumieli, że chodzi o całe 20 lat a nie ostanie lata. Tak więc, może nie będę obiektywny ale jak ktoś wymienia według własnego poglądu tabelę i Lech jest w niej przed Legią to sorry ale w przeciągu 20 lat jest to ekipa gorsza i piszę to z pełną świadomością. Gdybyśmy wzięli sam XXI wiek to może w niektórych aspektach rzemiosła kibicowskiego by tak było. To tak jakby zrobić ranking pod koniec lat 90, wtedy to Widzew załóżmy byłby pierwszy bo miał rzesze fanów, dobre liczby, oprawy etc. jak obecnie Lech. Tak więc, Lech i Widzew sklasyfikował bym tak samo. Top w przeciągu ostatnich lat: Legia, Lech, Widzew.
Ta Legia na 1 Legionista obiektywny .Legia moze i działała sporo w tamtych latach ale była słabsza od Lecha czy Arki co pokazało kilka starc .
Nie chcę się czepiać ale czytasz trochę ze zrozumieniem ?! Napisane jest jak byk, że MOŻE NIE BĘDĘ OBIEKTYWNY to po pierwsze :) A po drugie to co napisałem w pierwszym zdaniu, otóż to jest przekrój całych 20 lat a nie wybranych sobie lat.
Każdego dnia dziękuję Bogu, że jestem Legionistą(L)

wurda1ak

Post autor: wurda1ak » 26.01.2014, 20:23

Ameryki nie odkryje stwierdzeniem , że na tak długim dystansie 20 lat bardzo trudno wytypować tak wąskie grono TOP3
Jeśli już jakieś rankingi ustawiać to trzeba by inaczej okresy dobrać , można by się pokusić o wydzielenie paru takich umownych "epok" w historii ruchu kibicowskiego np.:

prehistoria - do roku 1980
lata 80-te - dość gwałtowny rozwój ruchu kibicowskiego w kraju w powiązaniu z powstaniem Solidarności , działalność opozycyjna często się w tamtym okresie zazębiała z kibicowaniem
lata 90-te (1990-99) - chyba najlepszy okres kibicowsko , praktycznie cały czas się coś działo , jeszcze brak ścisłych podziałów na u i h , duże zmiany przechodziła tez psiarnia z racji transformacji ustrojowej
wczesny XXI wiek (2000-2007/08) - zaczął się się krystalizować podział na kibiców u i h, coraz częściej pozycje ekip ustalano na grillach, coraz mniej avanti na spontanie, oczywiście nie brakowało jeszcze ciekawych akcji , taki okres przejściowy
czasy obecne (mniej więcej od lat 2007/08) - począwszy od tego okresu zaczęło się zmieniać na gorsze i doszło do stanu jaki mamy teraz - full monitoring, zakazy , kary , inwigilacja, piknikowe stadiony itp. , w sumie ciężko przyjąć kryteria jakimi można by oceniać ekipy.

A jeśli już oceniać minione 20 lat (1994-2013) to do top zaliczyć można jedynie ekipy które trzymały równy wysoki poziom przez cały ten czas , i tu kandydatów malutko , na dobrą sprawę dwóch: Legia i Lech , no ewentualnie trzech ... jeszcze ci zza Sopotu (bo ich obniżka formy w drugiej poł. lat 90-tych nie była taka wielka - to raczej my byliśmy mocniejsi wtedy na ich tle)
Każda inna ekipa notowała bądź notuje w ciągu tych 20 lat słabe okresy , więc siłą rzeczy się nie kwalifikuje do zestawienia.
ARKA GDYNIA ᛉ WHITE BROTHERS

drugi nick

Post autor: drugi nick » 26.01.2014, 20:37

Panowie, rozumiem że jeśli ultraska i wyjazdy wchodzą w cały ten Top to chyba zabawki również, a wtedy w waszych rozkminach i dywagacjach na dwóch pierwszych miejscach powinny być obie ekipy krakowskie i żadne pierdolenie o nożownikach tego nie zmieni. Wymieniajcie śmiało od trzeciego miejsca.

Bez napinki. Tak, jestem za Wisłą.

Barnet

Post autor: Barnet » 26.01.2014, 21:08

ostatnim zdaniem udowodniłeś, że możesz już wyjść i zamknąć za sobą drzwi
Obrazek

Psiak

Post autor: Psiak » 26.01.2014, 21:52

ATM1920 pisze:Ciekawa lektura gdyby kogoś interesowało.
[link]
Ciekawe, ale niekoniecznie prawdziwe. Nie wiem skąd Roman Z. pozyskiwał informacje, ale to:
"Ruch zalicza także awanturę podczas wyjazdu z Bałtyku Gdynia (100 "Niebieskich). W pociągu powrotnym w Iławie dosiada się krakowska Wisła i mogło się to skończyć tylko jednym-permanentną awanturą." jest zwykłą bzdurą.
Nie było żadnej awantury, nie było nawet bezpośredniego kontaktu. Próbowaliśmy im wjechać w Iławie do wagonu, ale psiarnia na to nie pozwoliła i wszystko skończyło się na schodach wagonu. Próba na Centralnym w Warszawie też spaliła na panewce. Nie udało nam się też rozmontować pospinanych łańcuchami międzywagonowych drzwi. Tak na prawdę nić się nie stało.
Rok 1995 lub 1996.
"Jak mnie słyszysz?
Ja Wisła, Ja Wisła!"

jms

Post autor: jms » 27.01.2014, 14:09

jakże inaczej by ten temat wyglądał gdyby piszący nie wymieniali nazwy swojego klubu :) obserwując temat widać że nie podważalnie większość osób stawia w top 3 czy nawet top 1 Legię Warszawa. fakt faktem, miasto dwumilionowe, stolica inaczej być nie mogło choć sam jestem ciekaw jakby to wyglądało gdyby Legia musiała dzielić miasto z innym klubem tak jak ma to miejsce np w Belgradzie, Moskwie czy np Stambule. Fakt jest Polonia, no ale co sami powtarzają nie mają startu do Legii. Jako że w latach 80tych ani poczatku 90 tych nie jeżdziłęm jeszcze na mecze nie podejmuje sie wskazania top 3. choć moim zdaniem wymienianie innych śląskich klubów niż Ruch Chorzów, Górnik Zabrze i GKS Katowice jest lekkim nie porozumieniem gdyż ci co tu mieszkają wiedzą i raczej nie zaprzeczą że tylko te 3 ekipy są praktycznie każdego dnia aktywne i działają a pozostałe choć mają duży potencjał ( Polonia Bytom, GKS Tychy, Zagłębie Sosnowiec, Góral Żywiec czy BKS BB) to nie mają startu do 3 wcześniej wymienionych ekip
BĘDZIEMY Z TOBĄ AŻ DO ŚMIERCI

???

Post autor: ??? » 27.01.2014, 15:22

Tak obiektywnie patrząc to za całokształt działalności przez ostatnie 20 lat na polskiej scenie miejsce w Top 3 należy się Lechowi i Legii.Patrząc przez pryzmat H to jeśli się nie mylę Lech przez te lata zaliczył tylko 1 porażkę , natomiast Legia miała więcej wpadek , ale wpadki mieli z nieprzypadkowymi ekipami.Patrząc pod względem ultras minimalnie lepiej prezentuje się za to Legia.Prezentowane przez nich oprawy są na najwyższym poziomie.Co do wyjazdów to myślę ,że czy to w Polsce , czy za granicą obie ekipy prezentują solidny , podobny poziom.
Gorzej jest z wytypowaniem 3 ekipy, gdyż patrząc na ostatnie 20 lat jest co najmniej kilku kandydatów , którzy prezentują podobny poziom.
Dlatego żeby Wam nie było żal ,to wpiszcie sobie Waszą ekipę na to miejsce :)
Kibice.net -siedlisko wszelakiego zła.

Rafix

Post autor: Rafix » 27.01.2014, 17:02

??? pisze:Tak obiektywnie patrząc to za całokształt działalności przez ostatnie 20 lat na polskiej scenie miejsce w Top 3 należy się Lechowi i Legii.Patrząc przez pryzmat H to jeśli się nie mylę Lech przez te lata zaliczył tylko 1 porażkę , natomiast Legia miała więcej wpadek , ale wpadki mieli z nieprzypadkowymi ekipami.Patrząc pod względem ultras minimalnie lepiej prezentuje się za to Legia.Prezentowane przez nich oprawy są na najwyższym poziomie.Co do wyjazdów to myślę ,że czy to w Polsce , czy za granicą obie ekipy prezentują solidny , podobny poziom.
Gorzej jest z wytypowaniem 3 ekipy, gdyż patrząc na ostatnie 20 lat jest co najmniej kilku kandydatów , którzy prezentują podobny poziom.
Dlatego żeby Wam nie było żal ,to wpiszcie sobie Waszą ekipę na to miejsce :)
Minimalnie wyższy poziom, nie żartuje sobie. Legia zdecydowanie pod względem ultras dominuje na naszym podwórku. Trochę obiektywizmu.

Pielgrzym

Post autor: Pielgrzym » 27.01.2014, 19:24

Ostanie 20 lat czyli od 1994 roku. Dla mnie zdecydowanie numer jeden to Legia. Powiedzmy tak do powiedzmy 2008 roku czołówka ze wszystkim. Ultras najlepszy do tej pory, wyjazdy zawsze bardzo dobra liczba, doping zawsze czołówka. Chuliganka też bardzo aktywna na przestrzeni tych 2 dekad. Zawsze dobrze się pokazywali na reprezentacji. Prekursorzy wielu spraw na polskim kibicowskim podwórku. Numer 2 to dla mnie łódzki Widzew. Wyjazdy bardzo dobre, ultras czołówka w Polsce, aż do czasu gdy zaczęły pojawiać się nowe stadiony. Jeśli chodzi o chuligankę to według mnie najbardziej aktywna ekipa w tych ostatnich czasach. Wyjazd na Motor, wjazd na murawę na Legii, pamiętne derby i wpadnięcie na galere. Do tego sporo ustawek, aktywność na trasie i na reprezentacji. Chyba mało która ekipa miała tyle starć na innych stadionach co Widzew. Na reprezentacji też widoczni.
Dalej dla mnie duża przepaść. Lech dopiero w 21 wieku zaczął się uaktywniać. I jeśli by robić podsumowanie ostatnich 10 lat to byli by na 1 miejscu bezapelacyjnie. Jednak lata wczesne 90 i końcówka 80-tych to Lech był raczej średnią ekipą w porównaniu do takiej Legii. Ogólnie to Legia bezapelacyjne dla mnie 1 miejsce.

Bolo85

Post autor: Bolo85 » 27.01.2014, 21:59

jms pisze:j choć moim zdaniem wymienianie innych śląskich klubów niż Ruch Chorzów, Górnik Zabrze i GKS Katowice jest lekkim nie porozumieniem gdyż ci co tu mieszkają wiedzą i raczej nie zaprzeczą że tylko te 3 ekipy są praktycznie każdego dnia aktywne i działają
moim zdaniem wskazanie innego śląskiego klubu niż Ruch Chorzów jest lekkim nieporozumieniem, a ten koleś który twierdzi że Górnik był kiedykolwiek numerem jeden w Polsce (!) powinien odstawić te narkotyki bo zniszczy sobie życie

89piotrekski

Post autor: 89piotrekski » 27.01.2014, 23:34

Lech ,Legia,Widzew.

Gieksa J-no

Post autor: Gieksa J-no » 27.01.2014, 23:38

Lh1964, z tym Śląskiem to poleciałeś

GŚ1920

Post autor: GŚ1920 » 28.01.2014, 00:06

Lh1964 pisze:To żle się tobie wydaje ukryta opcja chorzowska z Bogucic, Ruch jest numerem 1 na śląsku ale różnica co nas czy do Górnika jest nie wielka, gdyby tak nie było nie byłoby odwróconych liter G na murach a nawet na forach 99% waszych kibiców w różnych ankietach, jako największego wroga wskazuje Górnik i lub GKS czemu nie Polonie, Tychy, ZS, czy gorolskie Jastrzębie, z którymi mocie układ czy Z-S , przecież jesteście największymi hanysami na śląsku, za takich się podajecie.
Też zaliczacie wtopy nie raz nie dwa.
Wy już robicie taki klimat, jakby panowaliście nie tylko na śląśku jak Legia w Warszawie, czy Arka nad Bałtykiem,ale w całej Polsce za dużo megalomani, jesteście dobrą ekipą ale nie numerem 1 napewno przed wami Lech i ŁKS, potem już wszystko możliwe Lechia, Legia , Widzew , Ruch a nawet Śląsk, mam na myśli aktualna sytuację.
Czemu UKRYTA opcja Chorzowska z Bogucic? :) na Ruchu wcale nie jest taki ukryty, kto ma znac ten zna (pozdRo ziomeczku;).

Do Górnika jest niewielka roznica, do Gieksy tez... to czemu RAZEM nie potraficie dac nam rady? Z tym Górnikiem w walce mogłoby być roznie, bo jednak jest ich w c*** tak jak Nas, wiec zalezy od liczby i sytuacji dnia. Ale ze Gieksie do Nas duzo nie brakuje? Chlopaku zdejmij te "zolte" okulary ktore masz na nosie i sie obudz.

Dlaczego najbardziej nie lubimy Was, KSGKS? Moze dlatego ze mamy najwiecej spornych terenow, nie wpadles nigdy na to? Gdzie mamy sporne tereny z ZS, z PB, z GKSem Tychy?

Lh1964 pisze:Gieksa J-no dla mnie Śląsk jest wielką nie wiadomą, wiem mają słabszy okres, potencjał jednak nie wykorzystany,w latach 90 ekipę mieli przednią coś tam aktualnie słyszałem od młodych ale to nie temat na ogólnym.
widac, ze nie masz kompletnie pojecia o tym co dzieje sie w Śląsku i o tym co Śląsk ostatnio robi i z kim przegrywa, skoro mowisz ze jest wielka niewiadomą.

Sledze Twoja forumowa kariere od poczatku... jestes jednym z najwiekszych kwiatków. A z Gieksy najwiekszym.

Wyznawca Wisełki

Post autor: Wyznawca Wisełki » 28.01.2014, 00:14

GŚ1920 pisze:
Lh1964 pisze:Gieksa J-no dla mnie Śląsk jest wielką nie wiadomą, wiem mają słabszy okres, potencjał jednak nie wykorzystany,w latach 90 ekipę mieli przednią coś tam aktualnie słyszałem od młodych ale to nie temat na ogólnym.
widac, ze nie masz kompletnie pojecia o tym co dzieje sie w Śląsku i o tym co Śląsk ostatnio robi i z kim przegrywa, skoro mowisz ze jest wielka niewiadomą.
każdy ma lepsze i gorsze okresy, nawet topowe ekipy więc o WKS się nie martwcie
Obrazek

Mirek Jowisz

Post autor: Mirek Jowisz » 28.01.2014, 01:33

Akurat chyba wszyscy wiedzą, że nie powiodło im się z Jastrzębiem, ale jak się pozna szczegóły tego starcia to raczej troche to tłumaczy i jakoś Jastrżebie z tego co słyszałem nie specjalnie jest chętne na rewanż (akurat tutaj nie mam 100% pewności więc mogę się mylić dlatego bez bólu d*** proszę, najwyżej sprostować) natomiast co do ostatniej ich zabawy to jest ona mocno na plus

wawe3

Post autor: wawe3 » 28.01.2014, 05:20

jeżeli sie udziela jeszcze użytkownik T2 z chęcią bym poczytał jego punkt widzenia na tamte lata

ZenonKwadrat

Post autor: ZenonKwadrat » 28.01.2014, 12:20

jms pisze:choć moim zdaniem wymienianie innych śląskich klubów niż Ruch Chorzów, Górnik Zabrze i GKS Katowice jest lekkim nie porozumieniem gdyż ci co tu mieszkają wiedzą i raczej nie zaprzeczą że tylko te 3 ekipy są praktycznie każdego dnia aktywne i działają a pozostałe choć mają duży potencjał ( Polonia Bytom, GKS Tychy, Zagłębie Sosnowiec, Góral Żywiec czy BKS BB) to nie mają startu do 3 wcześniej wymienionych ekip
:) tutaj pewnie nie.
Rzeź Wołyńska - pamiętajmy o tej nie wygodnej dla naszych rządzących zbrodni!

mapa_fizyczna_polski

Post autor: mapa_fizyczna_polski » 28.01.2014, 12:25

W ostatnich latach za wiele razy te ekipy udowodnily, ze nie maja startu.

jezdze pks-em

Post autor: jezdze pks-em » 28.01.2014, 13:42

Pielgrzym pisze:Ostanie 20 lat czyli od 1994 roku. Dla mnie zdecydowanie numer jeden to Legia. Powiedzmy tak do powiedzmy 2008 roku czołówka ze wszystkim. Ultras najlepszy do tej pory, wyjazdy zawsze bardzo dobra liczba, doping zawsze czołówka. Chuliganka też bardzo aktywna na przestrzeni tych 2 dekad. Zawsze dobrze się pokazywali na reprezentacji. Prekursorzy wielu spraw na polskim kibicowskim podwórku. Numer 2 to dla mnie łódzki Widzew. Wyjazdy bardzo dobre, ultras czołówka w Polsce, aż do czasu gdy zaczęły pojawiać się nowe stadiony. Jeśli chodzi o chuligankę to według mnie najbardziej aktywna ekipa w tych ostatnich czasach. Wyjazd na Motor, wjazd na murawę na Legii, pamiętne derby i wpadnięcie na galere. Do tego sporo ustawek, aktywność na trasie i na reprezentacji. Chyba mało która ekipa miała tyle starć na innych stadionach co Widzew. Na reprezentacji też widoczni.
Dalej dla mnie duża przepaść. Lech dopiero w 21 wieku zaczął się uaktywniać. I jeśli by robić podsumowanie ostatnich 10 lat to byli by na 1 miejscu bezapelacyjnie. Jednak lata wczesne 90 i końcówka 80-tych to Lech był raczej średnią ekipą w porównaniu do takiej Legii. Ogólnie to Legia bezapelacyjne dla mnie 1 miejsce.
Jak dla mnie tez;Legia,Widzew,Lech.Oczywiscie mowa tu o latach 1994-2013
„To czas pełen wrogich słów – rzucanych przeciwko nam. Wzniesiony na gruzach gubiących wartości – wszystkich parszywych kłamstw. To ludzie nie warci nic – trucizna dla naszej krwi”…

whitepow

Post autor: whitepow » 28.01.2014, 13:52

Porównywanie np 2mln miasta z ciągłą promocją w mediach do jakiejś ekipy z 200-300tyś miasta co gra od xx lat w jakiś wioskowych ligach też jest śmieszne.

strona-praska

Post autor: strona-praska » 28.01.2014, 19:03

Ważną kwestią jest też pojęcie samej chuliganki. Mamy na myśli sparingi leśne gdzie jak każdy doskonale wie trafiały/trafiają się często osoby nie związane z klimatem czy też mamy tu na myśli dymy stadionowe, wjazdy pod kasy i turnieje, zasadzki, walenie flag itp.

(S)

Post autor: (S) » 28.01.2014, 19:16

jak ktoś z 3 wywala Lecha to nie mam pytań... choć sam wymienię więcej i przypadkowo:
Lech, Legia, Widzew, Ruch i Arkę reż... jeśli uśrednimy że przez 30 lat można mieć słabo, średnio i kozak czasy!

paczol

Post autor: paczol » 29.01.2014, 16:20

Wg mnie pod względem ogólnym H nie da się ocenić ekipy. Pod względem jakościowym Top 3 by wyglądało następująco
1. Lech
2. Ruch
3. Lechia

Mam dylemat co do Ruchu i Lechii pod względem kolejności tych dwóch ekip. Obydwie bandy są bardzo dobre i musiało by dojść do bezpośredniej konfrontacji żeby rozwiać wątpliwości.
Pod względem Ultras:

1. Legia
2. Lech
3. GKS

Ostatnio też Widzew pod tym względem goni czołówkę lecz to ma być na przestrzeni 20 lat :)
Wyjazdy:

1. Ruch
2. Legia
3. Lech

Ostatnio był też boom na nowe stadiony i może dlatego Ruch wywindował tak wysoko w górę ale droga z Chorzowa do Gdańska w poniedziałek (!) w 1600 osób robi wrażenie. Poza tym nie przypominam sobie 0 wyjazdowego które nie było by wymuszone zakazem lub budową stadionu. Oczywiście jest to WEDŁUG MNIE obiektywny ranking. Ktoś może się nie zgadzać i nie mogę mieć mu tego za złe :)
PierszePierdolnięcie pisze:Najebali im to najebali, a media drążą temat jak by co najmniej kibice kilku utopili w bałtyku albo powiesili na molo.
Niech Ruch na następnym meczu zrobi konkretną meksykańską fale i będzie po sprawie.

lozys

Post autor: lozys » 29.01.2014, 17:28

Z tego co pamietam bylo bezposrednie starcie miedzy Ruchem i Lechia i to Ruch byl gora. Gdzie na youtubie jest filmik z tego starcia

kobieta_z_fiutem

Post autor: kobieta_z_fiutem » 29.01.2014, 17:36

http://www.youtube.com/watch?v=ND4OpQLB2ns
Ruch górą ale widać przewage liczebną

lozys

Post autor: lozys » 29.01.2014, 18:04

Nie o ta walke mi chodzilo, tylko o spotkanie po 30 osob na ubitej ziemi, nawet w tym samym miejscu gdzie byla walka Ruchu z Lechem. Filmik gdzies krazy po necie

19Szarańcza20

Post autor: 19Szarańcza20 » 29.01.2014, 18:20

Ruch z Lechia wygral walke 30x30 a Ruch z Widzewem (filmik wyzej) bil sie z Lechia jadaca na swoj wyjazd .

LGS

Post autor: LGS » 29.01.2014, 19:03

Walka po 30 osob byla mlodymi skladami

ATM1920

Post autor: ATM1920 » 29.01.2014, 19:29

Na jesień 2006 roku przed meczem Ruch - Lechia miało dojść do awantury pomiędzy obiema ekipami. Po cichu mówiono, że będzie to walka o drugie miejsce jeśli chodzi o chuligańską siłę w Polsce. Ruch zmobilizował się na to starcie w konkretnej bandzie niemal 300-osobowej, gdańszczanie nie dotarli jednak na miejsce wcześniej umawianym składem, czym bardzo zawiedli chuligankę "Niebieskich".

htsk4

Post autor: htsk4 » 29.01.2014, 20:47

ATM1920 pisze:Na jesień 2006 roku przed meczem Ruch - Lechia miało dojść do awantury pomiędzy obiema ekipami. Po cichu mówiono, że będzie to walka o drugie miejsce jeśli chodzi o chuligańską siłę w Polsce. Ruch zmobilizował się na to starcie w konkretnej bandzie niemal 300-osobowej, gdańszczanie nie dotarli jednak na miejsce wcześniej umawianym składem, czym bardzo zawiedli chuligankę "Niebieskich".
W latach 2006-08 było kilka rozmów na ten temat,gdańszczanie również mobilizowali się do spotkań z Ruchem,problemyze składami miały obie ekipy,propozycje były różne,jak np ta Ruchu by spotkanie przenieść pod Lódż.Ostatecznie nie doszło do spotkania głównych ekip na umawianą walkę.Jakiś czas póżniej (bodajże podczas jakiegoś wyjazdu)doszło do walki młodszymi składami,którą wygrał Ruch.Pożniej była wspolna akcja Ruchu i Widzewa na pociąg z Lechią,zakończona zwycięstwem koalicji.(filmik wyżej).
Na marginesie spotkań,do których nigdy nie doszło,osobiście bardzo żałuję zatrzymania przez policje połaczonych sił Lechii i Wisły jadących na spotkanie z Legią.(rok bodajże 2008).
Good Night Left Side

Martini Player

Post autor: Martini Player » 30.01.2014, 00:38

paczol pisze:Wg mnie pod względem ogólnym H nie da się ocenić ekipy. Pod względem jakościowym Top 3 by wyglądało następująco
1. Lech
2. Ruch
3. Lechia

Mam dylemat co do Ruchu i Lechii pod względem kolejności tych dwóch ekip. Obydwie bandy są bardzo dobre i musiało by dojść do bezpośredniej konfrontacji żeby rozwiać wątpliwości.
Pod względem Ultras:

1. Legia
2. Lech
3. GKS

Ostatnio też Widzew pod tym względem goni czołówkę lecz to ma być na przestrzeni 20 lat :)
Wyjazdy:

1. Ruch
2. Legia
3. Lech

Ostatnio był też boom na nowe stadiony i może dlatego Ruch wywindował tak wysoko w górę ale droga z Chorzowa do Gdańska w poniedziałek (!) w 1600 osób robi wrażenie. Poza tym nie przypominam sobie 0 wyjazdowego które nie było by wymuszone zakazem lub budową stadionu. Oczywiście jest to WEDŁUG MNIE obiektywny ranking. Ktoś może się nie zgadzać i nie mogę mieć mu tego za złe :)
Polonia Warszawa, gdy brakło chętnych,bo woleli dorobić na ochronie i chyba Groclin Grodzisk,dlaczego,to zapytaj kogoś innego, bo nie mam ochoty się wdawać w pyskówki.

JONNY

Post autor: JONNY » 30.01.2014, 00:51

htsk4 pisze:
ATM1920 pisze:Na jesień 2006 roku przed meczem Ruch - Lechia miało dojść do awantury pomiędzy obiema ekipami. Po cichu mówiono, że będzie to walka o drugie miejsce jeśli chodzi o chuligańską siłę w Polsce. Ruch zmobilizował się na to starcie w konkretnej bandzie niemal 300-osobowej, gdańszczanie nie dotarli jednak na miejsce wcześniej umawianym składem, czym bardzo zawiedli chuligankę "Niebieskich".
W latach 2006-08 było kilka rozmów na ten temat,gdańszczanie również mobilizowali się do spotkań z Ruchem,problemyze składami miały obie ekipy,propozycje były różne,jak np ta Ruchu by spotkanie przenieść pod Lódż.Ostatecznie nie doszło do spotkania głównych ekip na umawianą walkę.Jakiś czas póżniej (bodajże podczas jakiegoś wyjazdu)doszło do walki młodszymi składami,którą wygrał Ruch.Pożniej była wspolna akcja Ruchu i Widzewa na pociąg z Lechią,zakończona zwycięstwem koalicji.(filmik wyżej).
Na marginesie spotkań,do których nigdy nie doszło,osobiście bardzo żałuję zatrzymania przez policje połaczonych sił Lechii i Wisły jadących na spotkanie z Legią.(rok bodajże 2008).

Nie powiedziałbym,że bardzo zawiedlismy niebieskich,dwa lata próbowalismy ustawic sie z wami banda na bande ale zawsze było cos,propozycja walki mlodymi wyszla od PF i na nia przystalismy,mimo tego ze naszym priorytetem byla wlasnie walka normalnymi skladami.Wasza wygrana wtedy,ale po dobrej walce.Ataku na pociag W&R tez nie mamy co sie wstydzic,wychodzimy do walki w proporcji 1/3,kiedys rozmawialem prywatnie z gosciem z RTS ktory przyznal,ze mega nas po tej sytuacji szanuje mimo oczywistych stosunkow na lini Widzew-Lechia,bo "nikt inny w Polsce by nie podjal rekawicy takiej bandzie"(to jego zdanie)

O tych niedoszlych spotkaniach to bardzo szkoda i tego spotkania o ktorym mówi htsk,i czekania na nich przy okazji jednego z wyjazdów pod Warszawe w tamtym okresie,nie wspominajac dwukrotnie o innej ekipie i terazniejszosci ;)

ZenonKwadrat

Post autor: ZenonKwadrat » 30.01.2014, 09:28

paczol pisze: Mam dylemat co do Ruchu i Lechii pod względem kolejności tych dwóch ekip. Obydwie bandy są bardzo dobre i musiało by dojść do bezpośredniej konfrontacji żeby rozwiać wątpliwości.
Pod względem Ultras:

1. Legia
2. Lech
3. GKS

że niby co? bez jaj
a zresztą... to w końcu tylko internet.
Rzeź Wołyńska - pamiętajmy o tej nie wygodnej dla naszych rządzących zbrodni!

Goleszow

Post autor: Goleszow » 30.01.2014, 10:27

ZenonKwadrat pisze:
paczol pisze: Mam dylemat co do Ruchu i Lechii pod względem kolejności tych dwóch ekip. Obydwie bandy są bardzo dobre i musiało by dojść do bezpośredniej konfrontacji żeby rozwiać wątpliwości.
Pod względem Ultras:

1. Legia
2. Lech
3. GKS

.

To jest Ultras 20 lecia na początku tego okresu GKS K. sporo robil dobrych opraw duzo razy byly wszedzie zdjecia w zinach czy gazetkach kibicowskich na 3 miejscu niektóre oprawy na 1 miejscu .
Na pewno Widzew Lepszy od GieKSy w Ultras i moze Wisla ale wiecej juz raczej ekip nie bylo w tym 20 leciu .

ODPOWIEDZ