Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

costamjest

Re: Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat

Post autor: costamjest »

Jak ktoś traktuje takie twory jak Wolica jako Kraków to spoko ale wystarczy zobaczyć na satelitę na google mapach żeby wiedzieć że to wiocha która z miastem nie ma nic wspólnego.
iparts.pl
costamjest

Ja rozumiem że dla niektórych to dość bolesne że pomimo oficjalnego dołączenia w granice miasta większość traktuje je nadal jak wsie podkrakowskie. Przykro mi ale wiocha którą dzieli 5 km pól od ostatnich bloków np. na hucie, gdzie zabudowa to dwa rzędy domków wioską pozostanie pomimo ujadania dumnych mieszkańców.
nh1906nh

Post autor: nh1906nh »

costamjest pisze:Ja rozumiem że dla niektórych to dość bolesne że pomimo oficjalnego dołączenia w granice miasta większość traktuje je nadal jak wsie podkrakowskie. Przykro mi ale wiocha którą dzieli 5 km pól od ostatnich bloków np. na hucie, gdzie zabudowa to dwa rzędy domków wioską pozostanie pomimo ujadania dumnych mieszkańców.
mieszkańcy akurat bardziej się wstydzą że należą pod taki twór jak Huta i ściąga się z nich haracz w postaci podatków, które wydawane są później przeważnie w rejon starego miasta tudzież okolice ścisłego centrum, niż że mieszkają na wsiach, poza tym status miasta/osiedli ustala się poprzez inne kryteria, a nie przez zabudowę...ale nie odbiegajmy od tematu i zostawmy to na forum geograficzne.
Jako że nie mam okazji zawitać na nowych osiedlach, jak prezentuje się kondycja kibicowska na nowych blokach za Piastów i przy szpitalu Rydygiera?
cpc88

Post autor: cpc88 »

Jakie są ( aktualnie ) najmocniejsze osiedla po stronie Wisły jak i Cracovii ?
19Szarańcza20

Post autor: 19Szarańcza20 »

Wisla - Pradnik Bialy , Czerwony , Olsza , Bronowice
Cracovia - Prokocim , Kozłówek , Piaski , Rząka

Pisalem to wszystko z pamieci bo ilez razy mozna k**** pytac o to samo

Napisalem o bastionach dzielnicowych a nie o osiedlach .

Pytanie do Cracovii , odnosnie Rząki , czy ta dzielnica (bez szczegółów) jest aktywna kibicowsko , dobrze sie pokazuja na Kaluzy i wyjazdach liczbowo ?
cpc88

Post autor: cpc88 »

19Szarańcza20 pisze:Wisla - Pradnik Bialy , Czerwony , Olsza , Bronowice

Pytanie do Cracovii , odnosnie Rząki , czy ta dzielnica (bez szczegółów) jest aktywna kibicowsko , dobrze sie pokazuja na Kaluzy i wyjazdach liczbowo ?
Pytałem jakie aktualnie to po pierwsze. Po drugie piszesz że Rżąka należy do najmocniejszych osiedli a za chwile wychodzisz z pytaniem czy jest aktywna kibicowsko :). Rżaka to osiedle które wchodzi w skład dzielnicy XII ( Bieżanów-Prokocim ).
19Szarańcza20

Post autor: 19Szarańcza20 »

Wiem ze Rząka jest za Pasami , ze to ich osiedle(dzielnica) , ale rzadko natknalem sie na jakas wzmianke o nich stad pytalem o wklad w potencjal kibicowski na Cracovii .

No i Biezanow do Wisly jeszcze .

PS. Zawsze wystarczylo przejrzec kilka stron wczesniej czy tez uzyc opcji szukaj i bys wiedzial .
Frugo

Post autor: Frugo »

19Szarańcza20 pisze:Wisla - Pradnik Bialy , Czerwony , Olsza , Bronowice

Na pewno bardziej Olsza 2 niż Olsza chociaż oba osiedla są za Wisłą ale Olsza 2 zdecydowanie mocniejsza kibicowsko.
nieobliczalnyTSW1906

Post autor: nieobliczalnyTSW1906 »

I Bojki (Kurdwanów) do Wisły.
costamjest

Skąd ktoś z Ruchu może wiedzieć kto jest najmocniejszy w Krakowie? :)
no to nieźle

Post autor: no to nieźle »

W końcu ktoś opisał w miarę obiektywnie i bez napinki.Da się?
KSK1953

Post autor: KSK1953 »

Proszę kogoś kumatego z Wisły lub Cracovii o PW.
Leśny dziad

Post autor: Leśny dziad »

Policjanci z Komisariatu III przy ulicy Strzelców, analizując napisy o treści kibicowskiej pojawiające się na budynkach osiedla Azory, przypuszczali, że w najbliższych dniach może dojść do awantury między dwiema grupami pseudokibiców.
ahahah ku*** dobre , milicja i myslenie analityczne

Post autor: *** »

to co się tak podnieciłeś tym artykułem?
Avgar

Post autor: Avgar »

gnuj pisze:Niektórzy to albo nie znają realiów, albo pojęcia słowa bastion. Jak ktoś jako bastiony Cracovii wymienia Salwator, albo Wisły Łagiewniki to tylko się uśmiać. To są normalne osiedla zdominowane przez jednych albo drugich, działające na miare możliwosci i to wszystko. Po stronie Wisły w ostatnich latach na pewno na czoło wybija się Prądnik Biały, dla mnie na obecną chwilę numer 1. Na Cracovii to sam nie wiem. stawiałbym mimo wszystko na Oświecenia. Wiadomo, że trochę ich tam psiarnia przetrzebiła, ale to wyrobiona marka, przyznaję jako wiślak. Z 10 lat temu chyba najmocniejsze osiedle w całym Krakowie, synonim chuligańskiej Cracovii. Tak samo po stronie Wisły Bieżanów, cień ekipy z przed wiadomych, przykrych wydarzeń, kiedy posypała się tamtejsza ekipa. Jeszcze nie tak dawno mega banda, wiodąca siła na Wiśle. W ostatnich latach fajnie urósł też Płaszów Stary, czasami aż się zastanawiam skąd oni wytrzasnęli taką ekipę w takim niepozornym miejscu (brak większych blokowisk itp.) Kazimierzowskie i Strusia - tam aż czuć, że się jest w bastionie Wisły, grafy, typy w barwach na ławkach ;) Strusia, Kalinowe też fajnie sobie radzą. Olsza II i Prądnik Czerwony też dobra marka pod każdym względem i jak się tam jest to widać od razu, że to wiślackie tereny. Kurdwanów - chuligańsko bardzo mocny, wiadomo, że tam od lat trwa walka o wpływy, ale utrzymać się tyle czasu w formie, w takim otoczeniu, z tymi wszystkimi kryzysami i falą przerzuceń? Naprawdę osiedle z c(h)arakterem. Po stronie Pasów moim zdaniem można dopisać jeszcze Prokocim, wiadomo, że to już nie to samo co kilka lat temu, ale markę sobie wyrobili, po za tym młodzi są tam aktywni, także kwestia czasu, kiedy wrócą do formy - za duży potencjał tam jest. Kiedyś pewnie po stronie Wisły wymieniłbym Azory, ale teraz to klimat tam jest jak po wojnie w Jugosławii. W sumie nie ma się co dziwić, te kilka lat bycia linia frontu zrobiło swoje. Najpierw przerzucanie się, JG jeżdżące po AZ, potem wjazdy Wisły z praktycznie całego miasta. Dużo osiedli też mocno spuściło z tonu, chyba najbardziej Ruczaj - obydwie ekipy to już nie to samo co kiedyś. Bohaterów Września, Podgórze, Kozłówek - to samo moim zdaniem.
Jeszcze do tego bym dodal wiekszosc dzielnicy V zawsze mocna Wislacka dzielnica bo wiadomo bliskosc Reymonta.
Leśny dziad

to co się tak podnieciłeś tym artykułem?
jak nie masz o czym pisac to lepiej nic nie pisz
nh1906nh

Post autor: nh1906nh »

Najstarszy konflikt w polskim futbolu związany jest z rywalizacją dwóch krakowskich drużyn: Wisły i Cracovii. U jego podłoża również tkwiła polityka. Wiśle kibicowało patriotyczne mieszczaństwo, sprzyjające prawicy. Cracovia była bardziej otwarta na liberałów. W okresie międzywojennym kibicowała jej także duża grupa żydowska, głównie z Kazimierza.

ach ta inteligencja mieszczańska z Kałuży...
rocky1

Post autor: rocky1 »

Co do tych rejonów które opisał CzupACABra1906 to zapytam o Kliny bo wspomniane jedynie Podwawelskie a o klinach dość mocno się słyszało aktywnie vlepki napisy
GKS KATOWICE

Post autor: GKS KATOWICE »

Czy są jakieś bastiony w Krakowie , które zmieniły wyznanie i teraz są bastionami wroga?
PogodaBahama

Post autor: PogodaBahama »

W "niedalekiej przeszłości" nie znajdziesz takich przypadków. Trzeba sięgnąć do lat 90', tam np: wiślackie bastiony z Huty-Złoty Wiek, Bohaterów Września, Tysiąclecia, można by też mówić o Piastów ale tam nigdy do końca, mimo przewagi kiedyś Wisły, nie było "bastionu" (zawsze obecne grupki czy to Hutnika czy w mniejszej ilości Pasów). Teraz w/w to dość silne osiedla w pasy.
krakus

Post autor: krakus »

"Cracovia musiała przechodzić ciężki okres przesileniowy. Skutki imperialistycznej polityki sportowej, utrata graczy, spowodowały przed 2ma laty upadek klasy gry, utratę mistrzostwa państwowego i okręgowego, utratę publiczności wreszcie konkurencji. Zdobywała je powoli Wisła, krok za krokiem, przy wybitnej pomocy i sojuszu z Makkabi."
Ach te sojusze z Reymonta....
WS1906

Post autor: WS1906 »

"Sytuacja w Krakowie na przestrzeni ostatnich 30 lat"

pomyliles tematy
vvvvvvvvvv

Post autor: vvvvvvvvvv »

Kibol Cracovii "Szogun" oskarżony za narkotyki i kierowanie gangiem

"Prokuratura Okręgowa w Krakowie wysłała właśnie do sądu akt oskarżenia przeciwko "Szogunowi" i jego ludziom. Obciąża ich zeznaniami świadek niejawny, tzw. incognito oraz jeden z oskarżonych, który chce się dobrowolnie poddać karze dwóch lat więzienia w zawieszeniu na pięć lat. "

Skomentuje tylko trzema słowami tą sytuację. Cracovia "zawsze" sztywno :D Uprzedzam kibiców pasów że mam do Wisły daleko. Jak wiadomo w sprawie Sp. Dziekana tez ktoś puscił farbę.
vvvvvvvvvv

No tak tym bardziej ze każdy kibic to prawilniak. Czołówke Lecha, Widzewa, Ruchu pozamykali za race na stadionie . Pomysl zanim cos napiszesz
SkalbmierzRCK

Post autor: SkalbmierzRCK »

vvvvv trzy pytania, jakiego klubu jestes kibicem który jest tak daleko od Wisły? odpowiedz, ze przedstawiasz swoje poglady, a nie zadnej ekipy nie bedzie satysfakcjonująca.
Drugie pytanie z którego medium czerpiesz wiedze o Szogunie Gaz. Krakowska? Trzecie pytanie ile warta jest twoja wiedza nabyta tam w kontekscie walki kibiców z oczernianiem ich w dzisiejszych mediach. Aha jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Czy wiedzę o koronnym do sprawy spod multikina czerpiesz z komentarzy pod artykułami z wyzej wymienionej gazety? Proszę też kibiców Wisły o nie odpowiadanie na mój post, względem nie wywoływania zbędnej napinki.
vvvvvvvvvv

vvvvv trzy pytania, jakiego klubu jestes kibicem który jest tak daleko od Wisły? odpowiedz, ze przedstawiasz swoje poglady, a nie zadnej ekipy nie bedzie satysfakcjonująca.
Drugie pytanie z którego medium czerpiesz wiedze o Szogunie Gaz. Krakowska? Trzecie pytanie ile warta jest twoja wiedza nabyta tam w kontekscie walki kibiców z oczernianiem ich w dzisiejszych mediach. Aha jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Czy wiedzę o koronnym do sprawy spod multikina czerpiesz z komentarzy pod artykułami z wyzej wymienionej gazety? Proszę też kibiców Wisły o nie odpowiadanie na mój post, względem nie wywoływania zbędnej napinki.
Widzę że swoimi pytaniami chcesz zdyskredytować moją osobę ale odpowiem Ci na każde twoje pytanie zaczynając od pierwszego. Jestem kibicem Hutnika może Cię to zdziwi ale jednak to fakt. Ja nie czerpie wiedzy o szogunie tylko o sprawie która go dotyczy a on osobiście mi jest obojętny ale jak już pijesz do gazety krakowskiej i tekstu który wkleiłem to napisz konkretnie co uważasz za nagonkę kibicowską. Chyba nie masz na myśli faktu że poszli tak daleko że sfałszowali zeznania i nagle okazało się że ktoś poszedł na współpracę. To i owo się słyszy o sprawie spod miltikina i kwestią czasu jest jak wyjdzie wszystko na jaw . Nie trudno wywnioskować że ktoś miał jednak za długi język ale tą sprawę zostawmy w spokoju niech płynie własnym prądem. A teraz mam do Ciebie dość banalne pytanie czy Cracovia jest dalej sztywną ekipa biorąc pod uwagę że ktoś z czołówki poszedł na współpracę i obciążył kolegów czy ten przypadek jednak nic nie znaczy ?
SkalbmierzRCK

Post autor: SkalbmierzRCK »

Ale ty odpowiedziałeś tylko na pierwsze z moich pytań, przeczytaj jeszcze raz i wtedy ja będę mógł ustosunkować się do twojego pytania. Tytuł artykułu to "Kibol Cracovii "Szogun" oskarżony za narkotyki i kierowanie gangiem" czyli de facto jest to wiedza o Szogunie.
TSWK

Post autor: TSWK »

Co do banalnego pytania ....co znaczy czy Cracovia jest "dalej" sztywna ekipą ?

Post autor: *** »

ładne, kiedy kanonizacja?
bnm

Post autor: bnm »

że niby która ekipa z czołówki toleruje konfidentów? :)))
jemkotlety

Post autor: jemkotlety »

wisła toleruje shreka

Papier jest na tym forum ale 10 lat temu to się nie liczy.
TakiTyp

Post autor: TakiTyp »

Ten papier ktory mowi, ze wycofal sie ze wszystkich zeznan i nikogo nie skazano?
jemkotlety

Post autor: jemkotlety »

No no, miśki, bakstery itp to też rozjebusy.
Ale sorry taki klimat, że nie mam papieru.
mokry_john

Post autor: mokry_john »

na tych i na tamtych nie ma papieru,bo się tak spinacie, tu macie wyjaśnione http://www.youtube.com/watch?v=1B1qkIqpQug , tak w formie żartu ;)
jaken

Post autor: jaken »

duajkamieniaa pisze:jak tylko o telefon sie rozjebał, to jest pół konfidentem tak naprawdę
japierdole...
bnm

Post autor: bnm »

O czym jest ta dyskusja, skoro żadnego rozjebania nie było, a na papierze nic nie ma, ile wy macie lat?

Swoją drogą wątpie aby ekipa która przez całe swoje życie za wodza miała osobe która na psy zaganiała za brak biletów była odpowiednia do osądzania kogokolwiek.
Leśny dziad

kiedys slyszalem wypowiedz jednego czlonka pruszkowa nie wiem czy nie byl to masa przypadkiem na pytanie dziennikarza czemu pruszkow nie probowal ekspansji na grod Kraka w odpowiedzi ten sam dziennikarz uslyszal ze za duze konfidenctwo a co za tym idzie ryzyko ,
a co do rozjebania sie o telefon ktos tu pisal ze ten typ mial wtedy kilkanascie lat jesli faktycznie mial tyle to jak mozna sie przypier*lac do jakiegos lebka z gimnazjum , jak mozna wymagac do dziecka sztywnosci co innego jak sie ma te 20-pare lat a co innego jak sie ma te kilkanascie ? natomiast konfidenctwo to konfidenctwo i nie wazne czy telefon czy akcja czy pies sasiada sra na ogrodku , z reszta , wasze podworko wasza sprawa .
GtWładzię

Post autor: GtWładzię »

Leśny dziad pisze:kiedys slyszalem wypowiedz jednego czlonka pruszkowa nie wiem czy nie byl to masa przypadkiem na pytanie dziennikarza czemu pruszkow nie probowal ekspansji na grod Kraka w odpowiedzi ten sam dziennikarz uslyszal ze za duze konfidenctwo a co za tym idzie ryzyko ,
w temacie strzelania z ucha- można by rzec- znawca pierwszoligowy, także pewnie wie co mówi...
Larkson1908

Post autor: Larkson1908 »

jestem nie w temacie i dlatego pytam:
każdy obywatel może sobie skserować papier na inna osobę sprzed np.10 lat czy trzeba mieć jakieś wtyki?
ODPOWIEDZ