Województwo Dolnośląskie - kibicowsko

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, Zorientowany, LechiaCHWM

ŚNIEŻNY WARAN

Re: Województwo Dolnośląskie - kibicowsko

Post autor: ŚNIEŻNY WARAN »

Na AKS nic się nie dzieje.
iparts.pl
Lonely Rider

Post autor: Lonely Rider »

Zamekkamieniec pisze:
A jak jest oficjalnie - Zamek uznaje się za ekipę pro-Śląsk czy "apolitycznie"? Są u Was w młynie barwy Śląska? W Jaworzynie osoby obecne z flagą twierdziły, że jesteście pro-Górnik.
oczywiście że są barwy Śląska. A co do wyjazdu do Jaworzyny to pojechała ''ekipa" chyba tych starszych co kiedyś byli za Górnikiem i dla tego mówili ze sa za Górnikiem . Teraz W Kamieńcu Są Czasy Śląska Wrocław, więc w Kamieńcu też podział jest ale większy Śląska podejrzewam !!!!
kibic0 pisze: Co do sympatii pro - wałbrzyskich w Kamieńcu Ząbkowickim to pierwsze słysze. W latach 80- tych były osoby co jeździły z Kłodzka ale o Kamieńcu nic nie wiem. Może to jacyś starzy ludzie którzy przeprowadzili się z Wałbrzycha do Kamieńca i stąd też taki wątek się pojawia (zapewne mocno zakrapiany %) i nie należy traktować go poważnie.
Zamekkamieniec pisze:no dokładnie. dobrze ujęte ostatnie zdania :)
Czyli na Zamku wspólnie działają młodzi, którzy są za Śląskiem i przychodzą na mecze w barwach Śląska oraz starsi sympatyzujący z Górnikiem (osoby nieprzypadkowe, skoro jeżdżą na wyjazdy z flagą), a w waszym młynie były też barwy Lecha i żadnej ze stron taka sytuacja nie przeszkadza?
zamkovia

Post autor: zamkovia »

W Kamieńcu nie ma żadnego podziału na kibiców Górnika czy Śląska. Dawniej też tak nie było. Wszyscy wspólnie dopingowali dopingują rodzimy klub. Kibiców Górnika w naszym "mieście" można policzyć na palcach, jednej ręki...Nie aktywni od co najmniej 20 lat... (teraz można ich spotkać na meczach Ślaska :))Inaczej sprawa się ma odnośnie Śląska. Tu sympatyków jest zdecydowanie więcej, nie ma jednak oficjalnego FC. Od początku powstania grupy dopingującej Zamek ustalono, że nie mieszamy Śląska i Zamku. Owszem, na naszych meczach widoczne są barwy Śląska, lecz nigdy w czasie dopingu nie wspominamy o wrocławskim klubie. Dziwi mnie fakt, że postrzegani jesteśmy jako Górnik, przed teraźniejszym sezonem słyszałem zgoła inne zdanie, że wszędzie bliżej Wałbrzycha, postrzegani jesteśmy jako Śląsk...pozdrawiam
zamkovia

Lonely Rider pisze:
Zamekkamieniec pisze:
A jak jest oficjalnie - Zamek uznaje się za ekipę pro-Śląsk czy "apolitycznie"? Są u Was w młynie barwy Śląska? W Jaworzynie osoby obecne z flagą twierdziły, że jesteście pro-Górnik.
oczywiście że są barwy Śląska. A co do wyjazdu do Jaworzyny to pojechała ''ekipa" chyba tych starszych co kiedyś byli za Górnikiem i dla tego mówili ze sa za Górnikiem . Teraz W Kamieńcu Są Czasy Śląska Wrocław, więc w Kamieńcu też podział jest ale większy Śląska podejrzewam !!!!
kibic0 pisze: Co do sympatii pro - wałbrzyskich w Kamieńcu Ząbkowickim to pierwsze słysze. W latach 80- tych były osoby co jeździły z Kłodzka ale o Kamieńcu nic nie wiem. Może to jacyś starzy ludzie którzy przeprowadzili się z Wałbrzycha do Kamieńca i stąd też taki wątek się pojawia (zapewne mocno zakrapiany %) i nie należy traktować go poważnie.
Zamekkamieniec pisze:no dokładnie. dobrze ujęte ostatnie zdania :)
Czyli na Zamku wspólnie działają młodzi, którzy są za Śląskiem i przychodzą na mecze w barwach Śląska oraz starsi sympatyzujący z Górnikiem (osoby nieprzypadkowe, skoro jeżdżą na wyjazdy z flagą), a w waszym młynie były też barwy Lecha i żadnej ze stron taka sytuacja nie przeszkadza?
Lecha? To był jakiś odosobniony przypadek gościa, który zafascynowany był gra Kolejorza w pucharach, kibic telewizyjny, a między nami nie ma nigdy żadnych zgrzytów
KazoR_1987

Post autor: KazoR_1987 »

Pieszyce 100 % Lechia i 100 % Ruch Bardzo zgrabna paczka jak na takie miasteczko ;)
DOLNOSLAZAK

Post autor: DOLNOSLAZAK »

Nie było tam nigdy fanów Bielawianki, Śląska?
Andrus

Post autor: Andrus »

Ostatnio w Pieszycach obecny Piast Nowa Ruda z Bielawianką i były lekkie spiny z miejscowymi więc Lechia nadal tam jest.
KaczyP

Post autor: KaczyP »

DOLNOSLAZAK pisze:Nie było tam nigdy fanów Bielawianki, Śląska?
Jacyś kibice sukcesu i nowego stadionu na pewno by się znalazły. Jeżeli jednak mówimy o zorganizowanych grupach to nigdy takich nie było.
jezdze pks-em

Post autor: jezdze pks-em »

hehe,dobry jest,rozbawił mnie...
zamkovia

jezdze pks-em pisze:hehe,dobry jest,rozbawił mnie...
minie trochę lat, a zmienisz poglądy, uwierz
Lonely Rider

Post autor: Lonely Rider »

Powtarzam się, ale to, co tu czytam tylko mnie utwierdza w tym zdaniu. Zamek to "ekipa", na którą trzeba raczej patrzeć z przymrużeniem oka. Na Śląsku powinni się cieszyć, że nie tworzycie oficjalnego FC.
zamkovia

Lonely Rider pisze:Powtarzam się, ale to, co tu czytam tylko mnie utwierdza w tym zdaniu. Zamek to "ekipa", na którą trzeba raczej patrzeć z przymrużeniem oka. Na Śląsku powinni się cieszyć, że nie tworzycie oficjalnego FC.
co nie oznacza, że jesteśmy w ciemię bici...przekoanał się o tym niedawno pewien FC, nota bene Śląska Wrocław...
DOLNOSLAZAK

Zamkovia chyba pomyliłeś fora.
jezdze pks-em

Post autor: jezdze pks-em »

Opisze ktos ekipe Victoria Świebodzice?Wiadomo ze są z Górnikiem i cząsto ich wspierają,cos wiecej mozna.
ŚNIEŻNY WARAN

Byli ekipą pro-Górnik, trzymali też z Polonią Świdnica. Od jakiegoś czasu działająca tam ekipa N.W.O.K. 1989 (Na Wschód od Kolejowej) zaczęła się wykruszać i nic konkretnego tam się teraz nie dzieje, ludzie zbierają się tam tylko piknikowo. Wcześniej zbierali się w 20-40 osób, czasem wybierali na wyjazd. Na Górniku dalej działa FC Świebodzice. Nie oznacza to, że NWOK całkiem przestał istnieć - w przerwie letniej przed tym sezonem przykładowo wsparli finansowo obóz dla młodych piłkarzy. Kibolstwa jednak tam się już nie uświadczy.
borsuk1234

Post autor: borsuk1234 »

Witam, pytanie do kogoś z Miedzianki. Na meczu z Lechem oprócz Śląska,Bielska,Promienia i Resovii wspierało Was też Dynamo Drezno i Okocimski Brzesko. O ile obecność Resovii mnie aż tak nie dziwi (stara zgoda, kontakty pozostają), to co wy macie wspólnego z tymi dwiema ekipami?
ŚNIEŻNY WARAN

jamabrzuszna pisze:zawsze pewną ciekawostką był dla mnie klub z Piechowic.Lechia za swoich najlepszych czasów grała nawet w 2 lidze [sic!].całkiem sympatyczny stadion,przyjemna okolica.coś się tam dzieje w tej chwili?
przy okazji spytam również o Julię? Szklarska to już zupełnie oderwana od klimatów mieścina?zakładając oczywiście ,że w ogóle coś się tam kiedyś działo.
Znałem kiedyś kibiców Legii z Piechowic, takich całkiem kumatych. Do tej pory chyba na murze przy głównej drodze jest duży napis Legia Warszawa. Ogólnie podobnie jak i Szklarska to pustynia kibicowska. W Szklarskiej można chodzić w barwach dowolnej drużyny, zwłaszcza w sezonie letnim gdzie jest dużo turystów, max co może spotkać to krzywe spojrzenie. W te wakacje widziałem przykładowo kilka osób w barwach Lecha. Oficjalnie to tereny Karkonoszy ale aktywnych kibiców z tego miasteczka to można spokojnie doliczyć się na palcach jednej ręki.
Andrus

Lwówek Śląski- Zagłębie to wiadomo ale czy Karkonosze rzeczywiście mają tam swój FC ?
KSK1953

Post autor: KSK1953 »

Andrus pisze:Lwówek Śląski- Zagłębie to wiadomo ale czy Karkonosze rzeczywiście mają tam swój FC ?
Tak mamy swój FC we Lwówku.
Gór1946nik

Post autor: Gór1946nik »

KSK1953 pisze:
Andrus pisze:Lwówek Śląski- Zagłębie to wiadomo ale czy Karkonosze rzeczywiście mają tam swój FC ?
Tak mamy swój FC we Lwówku.
Dosyć śmiesznie to brzmi. Jesteście Fan Klubem Śląska i macie swóje FC? Fan klub w fan klubie :)
KaczyP

Skoro działąją również jako osobna ekipa to ja nie widzę w tym nic śmiesznego. Bo można wymienić więcej takich przykładów. Pierwszy, który przychodzi mi do głowy to Lechia Dzierżoniów, która jest FC Ruchu a mimo to ma swoje FC/miasta/miasteczka, z których ludzie jeżdżą na Lechię. Na pewno w całej Polce jest więcej takich klubów.
Andrus

Chojniczanka, Piast Nowa Ruda cała masa klubów by się znalazła.
Karkonosze z tego co wiem mają więcej FC bo oprócz Lwówka jeszcze Kaczorów, Kowary, Wleń.
ŚNIEŻNY WARAN

Osobną sprawą są liczby takich fc. Ich istnienie bierze się najczęściej po prostu z chęci posiadania fc, w dodatku jak największej ich liczby bo zwiększa to prestiż jakiejśtam ekipy. Stąd takie wynalazki jak FC Lwówek Karkonoszy i dziesiątki jak nie setki innych przykładów w Polsce. Oczywiście trzeba też oddać skalę, że tym czym dla ekipy ekstraklasowej jest fc skupiający 100 fanatyków tym przykładowo dla Lechii Dzierżoniów jest fc skupiający 10 kiboli.
KSK1953

Post autor: KSK1953 »

Nasze najaktywniejsze FC to Kowary,Kaczorów i Wleń.
Więcej informacji na PW.
Ottello

Post autor: Ottello »

KazoR_1987 pisze:Pieszyce 100 % Lechia i 100 % Ruch Bardzo zgrabna paczka jak na takie miasteczko ;)
Jakie fc ma Lechia Dzierżoniów? Pieszyce? Niemcza? Jeszcze jakieś inne miejscowości?
KaczyP

Ottello pisze:
KazoR_1987 pisze:Pieszyce 100 % Lechia i 100 % Ruch Bardzo zgrabna paczka jak na takie miasteczko ;)
Jakie fc ma Lechia Dzierżoniów? Pieszyce? Niemcza? Jeszcze jakieś inne miejscowości?
Niemcza to małe miasteczko, z którego obecnie mało osób udziela się na Lechii, ale są. Można tam również spotkać jakieś jednostki utożsamiające się ze Śląskiem. Jak to w tego typu mieścinkach każdy się z jażdym zna i raczej nie whchodzą sobie w drogę. Co do innych miejscowośći to aktywnie działają: Pieszyce, Roztocznik, Tuszyn.
ŚNIEŻNY WARAN

Niemcza to w tej chwili pustynia kibicowska. Jeśli ktoś jest za Lechią to już się nie udziela. Na Niemczance od dawna też nic się nie dzieje. Parę osób piknikowo jeździ na Śląsk.
Pretorian88

Post autor: Pretorian88 »

Jak wygląda sytuacja w Mysłakowicach i okolicznych wioskach (miejscowościach) bo byłem ostatnio u znajomych i na kilku murach znalazłem wrzuty typu j**** Śląsk, wrzuty Lecha i Zagłębia Lubin.
ŚNIEŻNY WARAN

Pustynia i ewentualni tv-fani. Napisy to raczej przejezdni robili.
radeon6

Post autor: radeon6 »

KSK1953 pisze:Nasze najaktywniejsze FC to Kowary,Kaczorów i Wleń.
Więcej informacji na PW.
Kowary to fc Śląska,wy jesteście Fc Śląska i waszym Fc są Kowary(fc Ślaska)????Rozumiem że na wasze mecze w barwach Miedzi i pozostałych zgód Śląska można śmigać bez problemu??
Andrus

Osobiście dla mnie trochę dziwna jest sytuacja z Kowarami. Mają zgodową flagę "Braci się nie traci", vlepki również zgodowe Olimpia&Karkonosze i na meczu wyjazdowym u nas nie tylko pozdrawiali Karkonosze ale mówili, że są ich zgodą..
marshal

Post autor: marshal »

bobodajże4 pisze:Witam, pytanie do kogoś z Miedzianki. Na meczu z Lechem oprócz Śląska,Bielska,Promienia i Resovii wspierało Was też Dynamo Drezno i Okocimski Brzesko. O ile obecność Resovii mnie aż tak nie dziwi (stara zgoda, kontakty pozostają), to co wy macie wspólnego z tymi dwiema ekipami?
Resovia wiadomo zgoda upadła, kontakty i szacunek pozostał i parę osób przyjechało na czyjeś zaproszenie
Okocimski bodajze zaprosił Miedź będące w Brzesku na piwo, później Okocimski był w Legnicy na mieście.
Dynamo pierwszy raz zostało zaproszone na mecz do Legnicy z Flota. Dokładnie osoby z fc Bautzen. Na Lechu obecna część grupy Ultras Dynamo. Ostatnio delegacja Miedzi na wyjeździe Dynama na Arminie. Ot takie prywatne kontakty jak w przypadku Okocimskiego.
borsuk1234

Post autor: borsuk1234 »

Dzięki za odpowiedź, rozmawiałem ostatnio z pewną osobą i mówiła własnie, że z Okocimskim mieliście jakiś dym na Sandecje ? jeśli coś pomieszałem to sorry.
Zadał ktoś tu wcześniej dobre pytanie, skoro Karkonosze są FC Śląska to w takim razie jak to by było pokazywać sie z barwami Miedzi w Jeleniej Górze? Bo Karkonosze u Was w Legnicy spokojnie sie przemieszczali przez nikogo nie niepokojeni (oczywiscie, ze względu na Śląsk) lecz ciekawi mnie ich postawa na swoich terenach.
Jechałem z wielkopolski do Was na mecz z Arką z tego co rozmawiałem,widziałem to coraz więcej ludzi chodzi na mecze i to z miejscowości należących do Zagłębia (pamiętam Chojnów, Złotoryje i kilku ogarniętych kibiców z Prochowic) czyli widać, że w "zaglębiu miedziowym" robi sie ciekawie.
Miedź Legnica posiada jakieś dobre, zorganizowane fan cluby?
Pozdrawiam, kibic Astry Krotoszyn
Bączyński

Post autor: Bączyński »

Ze względu na "stare czasy",to Miedzianka raczej nie przepada za Karkonoszami,no ale wiadomo,że nie będzie afer z wiadomego powodu.
DOLNOSLAZAK

Co do Jeleniej Góry..tam też nie ma monolitu, że wszyscy idą za Śląskiem.
Jest sporo osób w młynie Karkonoszy, które nie przepadają obecnie za Śląskiem (co nie oznacza, że blisko im do Górnika czy Zagłębia).
Mało tego mimo, iż nie napiszę tego sam Śląsk publicznie, w końcu tajemnica poliszynela,heheh sporo fanów zwłaszcza ze starych fc...chętnie by pogoniło Karkonosze z Wrocławia.
Na razie jest jak jest, widać, że trochę się w Jeleniej Górze polepszyło, pojawił się młyn, wyjazdy.
Zobaczymy jak będzie na wiosnę....zawsze to ciekawiej w regionie.
Bączyński

Post autor: Bączyński »

A jak ma być monolit skoro była kosa,na dodatek WKS i KSK to ekipy z jednego regionu.
Ideału nigdy nie będzie.
toperson

Post autor: toperson »

Bączyński pisze:A jak ma być monolit skoro była kosa,na dodatek WKS i KSK to ekipy z jednego regionu.
Ideału nigdy nie będzie.
Tego jednego zrozumieć nie potrafię. Kilka lat temu jebali Śląska na cały regulator, a teraz mają rozkminy, czy kochać, czy tylko tolerować. Może się mylę, ale to chyba ewenement na skalę światową, taka zmiana poglądów...
Kibol z Młyna

Post autor: Kibol z Młyna »

Co się dzieje z Lechią Dzierżoniów ? Bo ostatnio w TMK w "Lidze Pod Lupą" nie było ich w podsumowaniu jak jeżdżą trzecioligowcy.
ŚNIEŻNY WARAN

Wyjazdy pod szyldem Lechii idą im ostatnio nienajlepiej jednak pamiętaj, że podsumowanie w TMK nie jest żadnym wyznacznikiem gdyż nigdy nie ma i nie będzie tam wszystkich trzecioligowych wyjazdów a czasem zdarzają się dziwne liczby.
KaczyP

Kibol z Młyna pisze:Co się dzieje z Lechią Dzierżoniów ? Bo ostatnio w TMK w "Lidze Pod Lupą" nie było ich w podsumowaniu jak jeżdżą trzecioligowcy.
Ostatnio obecni jako FC Ruchu w 60 osób w Lubinie. Wioskowe wyjazdy raczej odpuszczają choć na tych ważniejszych się pojawiają. Ostatnio kilkanaście osób na Stilonie (w tym samym czasie trochę osób na Arce z Ruchem), wcześniej dobry wyjazd do Świdnicy i Bielawy. U siebie dobra liczba na meczu z Promieniem. Brak informacji w TMK nie oznacza braku działalności :)
ODPOWIEDZ